Şimdi Ara

Klima Tavsiyeleri [ANA KONU] (2670. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
12 Misafir (5 Mobil) - 7 Masaüstü5 Mobil
5 sn
64.927
Cevap
962
Favori
4.899.549
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
99 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
41. Sırada  bugün en iyi #6
Sayfa: önceki 26682669267026712672
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

İyi geceler hocam.

Öncelikle klimanız hayırlı olsun.

Vakum işlemi önemli ve çokça uyardığımız bir konu. Ne yazık ki servislere karşı müşterinin tedbirli olması gerekiyor. Servisin görev ve sorumluluğu gereği uygulaması gereken bir işlem olmasına rağmen servis elemanlarının bu tutumu yüzünden müşteri adeta müfettiş görevi görüyor.

Püskürtme dediği işlem ; boru bağlantıları tamamlandıktan sonra basma hattının vanası (ince borunun vanası) hafif açılarak sisteme gaz salınıyor. Bu gaz sisteme verilince boruların içerisindeki basıncı artırıyor. Sonrasında dönüş borusunun (kalın boru) vanasının ucunda bulunan,normalde vakum için servis hortumunun bağlanacağı siboba tornavida vb. cisim ile bastırarak gazın boruların içindeki havayı ittirmesi sağlanıyor ve bu şekilde sistemden hava atılmaya çalışılıyor. R410A gibi karışım gazlarda uygulanması kesinlikle yanlış olan bir uygulama olup R22 ve R32 gibi tek bileşenli gazlarda (soğutucu akışkanlarda) vakumun yerini tutmasa da uygulanan bir yöntem. Eğer servis elemanı püskürtme yapıyorum dediği işlemi lafta bırakmayıp gerçekten bu bahsettiğim şekilde bir işlem uyguladıysa içiniz rahat olsun. Vakum yapılsa tabii daha iyi olur ama bu püskürtme dediği işlem (teknikte süpürme işlemi olarak geçiyor) vakumun pompa ile yapılması ve vakumun hiç yapılmaması arasında kalan,hiç yoktan iyidir diyeceğimiz bir uygulamadır. Eğer uğraşırım derseniz müşteri hizmetleri ile görüşüp vakumun usulünce yapılmadığını belirterek dış ünitenin değiştirilmesini ve başka bir dış ünite geldiğince vakumun usulünce pompa ile yapılmasını talep edebilirsiniz. Tabii markaların neredeyse hepsi %90 bu işlemi kabul etmemektedir ve iş tüketici hakem heyetine başvurma ile uzamaktadır. Çoğunlukla tüketici lehine sonuç çıkarak dış ünitenin değişimi yapılmaktadır. Uğraşırım derseniz bu süreçleri uygulayarak dış üniteyi değiştirtebilirsiniz. Süpürme işlemini de yapmadan direkt gazı açarak klimayı devreye aldıysa bu yollara başvurmanızı tavsiye ederim. Ama gerçekten süpürme yapıldıysa hiç vakum yapılmamasından daha iyidir,rahatça klimanızı kullanabilirsiniz.

Vakumun yapılmaması sistem performansını düşürmektedir. Çünkü klima sisteminde devridaim etmesi gereken madde klimanın soğutucu akışkanıdır. Buna ek olarak sistemde hava bulunduğu zaman sistemin performansı düşmektedir. Çünkü kompresör soğutucu akışkanla beraber soğutma ve ısıtmaya sistem içerisinde faydası olmayan havayı da sıkıştırıp sistemde devridaim ettirmektedir. Bu nedenle performans düşer. Ayrıca havanın içerisinde bulunan nem miktarı çok yüksek ise bu kompresör yağını zamanla bozar. Kompresör yağı sistem içerisinde köpürmeye başlar ve yağlama özelliğini yitirir.

Bunu servise söyleseniz "yıllarca vakumsuz çalışan klima var,bir şey olsa onlara olurdu" gibisinden sözler duyabilirsiniz. R22 gazlı eski klimalarda bulunan kompresörün yağı mineral yağdır. Bu yağın hava ve nemden alacağı hasar R410A ve R32 gibi sentetik yağ kullanan kompresörlerin yağına nazaran daha azdır. Bu nedenle R22 gazlı sistemlerde vakum yine kesinlikle gereksiz olmadığı gibi vakumsuz kullanım da R410A ve R32 sistemlerinki kadar büyük olumsuzluğa yol açmaz. Bu bağlamda eğer bahsettiği gibi süpürme yaptıysa hiç yoktan iyidir,sorun olmaz. Ama hiç vakum yapmayıp direkt vanaları açarak gazı sisteme saldıysa dış ünitenin değişimi için ısrarcı olmanız daha iyi olur. Klimanız illaki birkaç yıl içerisinde bozulur diyemem. Belki 10 15 yıl (o kadar süre kullanacaksanız geçerli) kompresör arızası olmadan çalışabilir. Bu tamamen sonu kestirilemeyen deneye dayalı bir durumdur. Ama yağ ile hava ve nemin münasebeti olumlu sonuç çıkarmamaktadır.

Saygılarımla...

• klima5505 kullanıcısına yanıt

Ah be hocam gazı da elemanı saldı dediginiz gibi mi yaptı bilmiyorum inanın. Arkadasımı aradım o da sıfır baymak klima aldı geçenlerde. Vakum yapıldı mı dedim o ne dedi bilmiyorum dedi yapmadılar dedi. İnanın ugrasmak istemiyorum. Calıstıgım cezaevine 10a yakın midea klima kuruldu hepsinin başındaydım usta hiçbirine vakum yapmadı galiba o dediginiz püskürtmeyi yaptı. Usta bugun yaptım dedi elemanı galiba yapmıştır. Yapacak bişey yok hakem heyeti vs ugrasmayacagım insallah yarın elektrigi baglar kullanrım uzun süre

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • klima5505 kullanıcısına yanıt

Hocam tesekkur ederim ,

Su anki lokasyon Yatak odasi 11m2 , ama baska bir yerde (25m2) mitsubishinin 24000 ve (10m2) 9000 btu klimalari kullaniyorum , ses olarak 24000 btu daha sessiz diyebilirim cunku daha az calisiyor , iceriye azicik uluyor ve oda hemen soguyor ama 9000 btu surekli uffluyor ve dur kalk yapiyor . 24000 btu klimayi yaklasik 15 senedir kullaniyoruz ve servis yuzu gostermedi . Ama 9000 btu gaz kacirdi , servis geldi gaz basti simdi yine gaz kacirdi sogutmuyor . Arabalardaki tork gibi bir kavramin klimalar icin de gecerli oldugunu dusunuyorum . Yuksek torklu sistemler rolantide calistigi icin hic yorulmuyor ve cok uzun omurlu oluyor . Dusuk torklu sistemler ise zorlaniyor . Bu arada 24000 btu ile 9000 btu nun fatura etkisi 24000 daha az yakiyor .

Saygilarimla

• @klima5505 üstadın tavsiyeleriyle bütçemi biraz zorlayarak Mitsubishi electric envirome Msz-ap60vg model klimayı aldım. Bugün servis getirip kurulumunu yaptı. Vakum konusundan filan hiç haberim yokmuş gibi davranıp kontrol ettim. Ama adamlar herşeyi kitabına uygun ve 15 dk. vakum uygulayarak yaptılar. İlk izlenim olarak soğuk modda çalıştırdım ve aşırı sessiz buldum. İç ünite baya büyük 110 cm. zor sığdırdılar ama güzel oldu. Genellikle ısıtma amaçlı kullanılacak.

• Merhaba arkadaşlar Ankara'da yalıtımı çok iyi olmayan müstakil bir evde oturuyorum kışın ısınma amaçlı klima almak istiyorum dış ünitenin kışın donmaması ve çalışması gerekiyor ortalama 30-40m2 alanı ısıtmak için ne önerirsiniz enerji sarfiyatı da önemli. 24.000 btu Viessmann Vitoclima 200-S/HE WS2070MDH1 baktım ama biraz pahalı geldi, salon tipi klimalar var ikinci el ama çok anlamadığımdan onlara da girmek istemedim.

Ayrıca elektrik tesisatı ile ilgili sorun yaşar mıyım farklı bir hat çekmek gerekir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GENERAL006 -- 16 Ekim 2022; 12:25:24 >
  • Sayın Klima5505 nickli Hocam
    Sizlerin tavsiye ve incelemelerinize yazışmalarınıza göre Bu sene izmir Buca kaynaklar Koy arsasina yeni yaptığımız dubleks evin yaklaşık 35 m2 lik acik mutfak ve salon kismi icin (yalitimi iyi ) 24.000 btuluk ECAEkotech klima siparişi verdim. Daha Dogalgaz olmadığı icin ilk etapda isitma amaçlı kullanacağım. Sizce uygunmudur Bu seri yeni oldugu icin pek bilgiye sahip degil servis fakat yapilan montajlardan simdiye kadar bir sikayet almadiklarini belirtti . ECA nin klimalarini cok geliştirdiğini eski modeller gibi sorunları ve sıkıntıların kalmadığını belirtti. Eca ekotech serileri hangi sirket ve kim tarafından üretiliyor kompresöru hangi marka , bölgemiz için ısıtması yeterli midir ki klimayı takacağımız yerde en fazla -5 - 10 arasında sıcaklık ölçüm olmuştur. Bu konuda verecenigiz bilgiler için ve yardimlariniz icin pesinen teşekkür ediyorum. Klima montajinda dikkat etmem gereken hususlarda uyariniz varsa sevinirim iyi günler diliyorum.

• İzmir bornovada arakat 10m2 oda için ısıtmada az yakacak klima önerisi yapabilebilirmizisiz. bütce: 10bin tl.

bu klimayı tavsiye edermsiniz.

https://www.hepsiburada.com/vestel-flora-doga-inverter-122-12000-btu-wifi-klima-p-HBV000018TKUW?magaza=Simport-Vestel%20Yetkili%20Online%20Bayi&utm_source=pc&utm_medium=akakce&utm_campaign=c&utm_content=c&utm_term=k&wt_pc=akakce.c.k.pc&v=1.96.2

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sakaryavib -- 16 Ekim 2022; 14:17:27 >

• 25 mt evi ısıtma için kullanacağız 12000 yeter mi 18000 alsak

elektrik tüketimi çok artar mı

özellekle ısıtma için hangi marka önerirsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilbar -- 16 Ekim 2022; 16:3:2 >
  • ARŞINGÖLGESİ A kullanıcısına yanıt

Merhaba hocam. Hayırlı olsun diyelim. Performansından memnunsanız dert etmeyin. Kamu binalarında vb. yapılarda gerçekleştirilen toplu montajlarda (VRF vb. sistemler hariç) vakumun adı bile anılmaz zaten. Süpürme işlemi bile çoğunda yapılmıyor. Ama o binalarda da performans vs. çok önem arz etmiyor. Çalışıyor mu ? Çalışıyor mantığı hakim oluyor genelde. Yani klima vb. cihazların çok üstüne düşülmüyor. Yani demek istediğim o tarz binalarda vakum işlemini görmek mucizedir. İş de toplu bir iş olunca zaman bakımından kâr kârdır diyerek apar topar montajı yapıp bitiriyorlar.

Güle güle kullanınız.

Saygılarımla...

• c4n kullanıcısına yanıt

Merhaba hocam.

Rica ederim.

Saygılarımla...

• maverick0 kullanıcısına yanıt

Merhaba hocam.

Öncelikle ilginiz ve güveniniz için teşekkür ederim. Memnun kalmanıza çok sevindim. Servisin de tutumunu şahsen çok beğendim. Vakumun gereksinimini bilen ve buna göre işlemini uygulayan bilgili kişilere denk gelmişsiniz,ne mutlu. Arıza yüzü görmeden kullanmanızı temenni ediyorum.

Saygılarımla...

• GENERAL006 kullanıcısına yanıt

Merhaba.

Isıtma modunda çalışıp özellikle nemli ve düşük sıcaklıklı dış ortam şartlarında karlanmayan dış ünite olmaz. Eninde sonunda "defrost" adını verdiğimiz işlemi yapacak ve bu süreçte ısıtmaya kısa bir süre ara verecektir. Isı transferini havaya yapan tüm sistemler ısıtma modunda defrost yapmaya ihtiyaç duyarlar. Ancak diğer türlü seçmiş olduğunuz cihaz kışın yarı yolda bırakmayacaktır.

Biraz daha uygun fiyata E.C.A Syplos ESA1324A100 modelini tercih edebilirsiniz. Diğer türlü ısıtma da olduğu için daha uygun alternatifler sıkıntı yaşatabilir,ısıtmada yetersiz kalabilir. Kapasite büyük olduğu için maalesef fiyatlar bu civardadır.

Eviniz eski ise tesisatın kontrol edilmesi şartı ile buattan enerji alınabilir. Bu kapasitede cihazların prizden fiş ile beslenmesi sağlıklı olmaz. Buattan klimaya kadar 3x2,5mm² kesitinde TTR veya NYM kablo çekilmesi uygun olacaktır. Eğer buat ile klima arasındaki mesafe çok uzun veya evin tesisatı müsait olmayıp sigorta kutusundan ayrı hat çekilecekse ve yine mesafe uzun ise bu durumda mesafe sebebiyle (gerilim düşümü bakımından mesafe uzun olduğu için kesit yetersiz kalırsa) 3x4 TTR veya NYM çekilmesi gerekir.

Evinizin tesisatı yeni ve yönetmeliğine uygun yapıldı ise buatlarda bulunan kablo kesiti 2,5mm²'dir. Bu durumda buattan kablo çekilebilir. Ancak buata bağlı prizlerden klima ile beraber yüksek Watt değerine sahip (Kettle,fırın vb.) cihazlar da besleniyorsa yine sigortadan ayrı hat çekmek gerekli olacaktır.

Bu bağlamda elektriksel kısım için bir elektrikçi ile görüşüp tesisatınızı kontrol ettirmeniz en sağlıklısı olacaktır.

Saygılarımla...

• mako35 M kullanıcısına yanıt

Merhaba Sayın Mako35 hocam,

İlginiz ve güveniniz için teşekkür ederim.

Mutfak olduğu için 24000 Btu fazla gelmeyecektir. Mutfaktaki ocak,fırın vb. eşyalar çalışırken klimanın yeterli gelmesi adına kapasite seçiminiz doğru olmuş. Normalde 18000 Btu da yeterdi ancak 24000 de aşırı gelmez.

Eski E.C.A'larda da çok büyük bir sıkıntı yoktu ancak Haier'in bir dönemki cihazları çok kullanıcıyı mağdur etti. İadeler çoğaldı vs. derken şu an Haier piyasada kendi adıyla çok aktif görünmüyor. Cihazları düzelse de kendi adıyla ülkemizde diğer markalar gibi çokça satışı ve kullanımı gerçekleşen bir marka değil. Bu hususta distribütörün de gayreti önemli tabii...

E.C.A klimalar E.C.A'nın yatırım ve talebi ile Haier markası tarafından üretilmektedir. Yani E.C.A Haier'e klimayı ürettirip Haier'den satın alır ve ithal edip satışa sunar. Kompresörü Hitachi (Highly) markadır. -5 -10 arası sıcaklıklarda ister istemez kapasite düşüşü yaşar,ısıtması zayıflar. Bu sadece E.C.A'ya has bir durum değildir. Kapasitenin büyük olması ve yalıtımın iyi olması sayesinde bunu tolere edecektir ancak ister istemez bu denli soğuk havalarda tüketim bir miktar artacaktır.

Klima montajı aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu "vakum" konusudur. Bu konuyla ilgili detaylı açıklamaya linkten ulaşabilirsiniz.

https://forum.donanimhaber.com/klima-montaji-esnasinda-vakum-ve-vakumun-onemi-2021-klima-satin-alanlar-mutlaka-okuyunuz--148046723

Vakum işleminin mutlaka ve mutlaka yapılması gerekir. Bunun haricinde montajın estetiğe önem verilerek yapılması,iç ortamdan dış ortama çıkarılacak olan borunun düzgün şekilde döşenmesi ve dış ünitenin sağlam bir şekilde sabitlenmesi yeterlidir. Buna ek olarak klimaya çekilecek olan elektrik tesisatı servis tarafından yapılmamaktadır. Bunun için hazır bir tesisat yoksa elektrikçiden klimaya hat çekmesini talep etmeniz gerekecektir.

Rica ederim.

Saygılarımla...

• sakaryavib kullanıcısına yanıt

Merhaba.

Bu cihazı ısıtma ağırlıklı kullanımlar için tavsiye etmem. Ses sorunu çıkma riski olan bir cihaz. Düzeltirlerse tekrar inceleyeceğim ancak şu anki durum bu şekilde.

Alternatif olarak ısıtmada güvenebileceğiniz şekilde Kaira DTXR25E modelini tavsiye edebilirim.

Saygılarımla...

• bilbar B kullanıcısına yanıt

Merhaba.

Mekânınızda yalıtım var mı?

Hangi cepheleri açık durumda ?

Hangi şehirdesiniz ?

Tavan yüksekliği ne kadar ?

Bu bilgiler ışığında 12000 veya 18000 için net yorum yapabiliriz.

Max. bütçeniz nedir ?

Saygılarımla...

• @klima5505 Çok teşekkür ederim o zaman elektrik tesisatına baktırayım klimanın yerine göre nasıl çekebilirler en azından onu öğrenirim.

• GENERAL006 kullanıcısına yanıt

Rica ederim. Gelişmeleri bildirirseniz memnun olurum. Klimaya dair izlenimleriniz özellikle diğer forumdaşlarımıza yardımcı olacaktır.

Saygılarımla...

• Herkese Merhaba. Klima kullanıcı adayı olan forumdaşlarımızı ilgilendiren vakum işlemi,klima montajında uygulanması gereken oldukça önemli bir işlemdir.

Normalde montaj prosedürüne göre yapılması zorunlu olan ancak servis elemanlarının keyfî uygulaması sonucu yapılmayan "vakum işlemi" her klima satın alan ve montajını bekleyen klima kullanıcısı olmak üzere olan forumdaşlarımızı ve bireyleri ilgilendirmektedir.

Vakum işlemi nedir,nasıl yapılır vb. sorulara cevap içeren konuyu aşağıdaki yazıya tıklayarak okumanızı tavsiye ve rica ediyorum.

Vakum Konusunu Okumak için Tıklayınız

Saygılarımla...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Merhaba.

Ağustos ayında sizin de fikrinizi alarak Midea Klima, xtreme save modelini aldım.

Ürünü yazlıkta 45 gün kadar kulladım ve çok memnun kaldım. Hiç ses yok.

Şu anda İstanbul'daki evimize salon için bir klima düşünüyoruz.

* Montaj yapılacak yer Amerikan mutfak olup çok büyük alan (Ev dubleks) ama yalıtım çok iyi.

* Tesisat hazır olup gelen ustalar 18000 btu olabileceğini fakat 24000 btu takılacak olursa içeriden yeni boru hattı çekilmesi gerektiğini belirttiler.

* 18000 btu bizim için yeterli. Çünkü klima mayıs, haziran, eylül aylarında soğutma amaçlı; kışın da ısıtma amaçlı kullanılacak.

* Kırma dökme olmaması için şu anki tesisatı kullanacağız.

* Bu tesisatta halihazırda Baymak, baxi, 12000 btu bir klima kullanıyoruz. Yeni klimayı takmadan önce zannedersem borunun içinin de temizletilmesi gerekecek.

Aklımdaki klimalar şunlar:

1. ECA
    2. DAYRELAX
    3. KAİRA
    4. HİTACHİ,Summit Frost Wash 18.000 Btu

Sizin de farklı önerileriniz varsa iletebilirsiniz.

İlginiz için teşekkür ederim.

• Klima Tavsiyeleri [ANA KONU]

selam merhaba yeni taşınacağımız Dublex dairemin salonuna klima alacağım. salon 36 m2 falan ama salondan üstkata merdiven çıkıyor ve merdiven kovasında kapı vs bir engel yok. merdiven direkt üst kata antreye çıkıyor ve ordada yaklaşık odalara açılan (kapılar kapandığında) 5 m2 alan var. Ev güney batı cepheli yalıtımlı İstanbul Beylikdüzü deyiz soğutma için almak istiyoruz. Klima yeri görselde ekledim.

Kaçlık bir klima yeterli olur ve hangi markaya yönelmemiz lazım. 6 yaşında bir kızımız var. Bunları düşünerek bir karar vermek istiyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Bütçe olarak olabilecekler arasında ortalama bir rakama çıkabilirim

• 
Sayfa: önceki 26682669267026712672
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.