Bildirim
Kimya'dan Çözeltiyle İlgili Sorularım
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
-
Yukarı -
3.soru,
1.durumda 100 gram su 25 gr. A katısını çözmüş, 75 gr. A katısı çökmüş.
100 gram daha su eklenirse toplam su miktarı 200 gram olacak ve bu da toplamda 50 gr. A katısı çözeceğini gösterir. Çöken katı miktarı da 50 grama düşecek.
Katısıyla dengede bir çözelti oluşacak (Çözünen katı = Çöken katı olduğu için.) --> 3. şık doğru.
Çözeltinin iletkenliği hakkında bir şey söylenemez. --> 2. şık yanlış.
Su eklendiği zaman bir miktar daha katı çözüneceği için kaynama noktası azalmaz, artar diye düşündüm. --> 1.şık yanlış.
---------------------
Sayfa 159'daki grafikli soru:
X katısının çözünürlüğü, sıcaklık arttıkça azalıyor. X katısının sudaki çözünürlüğü ancak sıcaklık düşürülürse artar. Çözünen veya çözücü eklenmesi, çözünme hızında etkili, çözünürlüğe etkisi yok. Yalnız I doğru cevap.
---------------------
1.soruda öz kütle ve kütle değişimini tam anlayamadım
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eesti -- 20 Mart 2014; 16:39:09 >
-
Grafikli soru d mi? -
quote:
Orijinalden alıntı: Eesti
3.soru,
100 gram daha su eklenirse toplam su miktarı 200 gram olacak ve bu da toplamda 50 gr. A katısı çözeceğini gösterir. Çöken katı miktarı da 50 grama düşecek.
Katısıyla dengede bir çözelti oluşacak (Çözünen katı = Çöken katı olduğu için.) --> 3. şık doğru.
Su eklendiği zaman bir miktar daha katı çözüneceği için kaynama noktası azalmaz, artar diye düşündüm. --> 1.şık yanlış.
---------------------
X katısının çözünürlüğü, sıcaklık arttıkça azalıyor. X katısının sudaki çözünürlüğü ancak sıcaklık düşürülürse artar. Çözünen veya çözücü eklenmesi, çözünme hızında etkili, çözünürlüğe etkisi yok. Yalnız I doğru cevap.
---------------------
Hocam çok teşekkür ederim, o 159'daki soruda ben yanlış anlamışım sabahtan beri onu sıcaklık arttıkça çöz. artar olarak kabul etmişim. Dalgınlık olsa gerek. Benim dikkatimi çeken bir şey oldu, çözücü veya çözünen eklenmesi çözünürlük hızını nasıl etkiliyor? Konuyu bugün tekrar ettiğim için, kafama takıldı bu benim bildiğim sadece çözünenin yüzey temasını arttırırsak veya çözücünün sıcaklığını arttırırsak/azaltırsak (sıcak - çayda şekerin erimesi örneği) hızı değişir diye biliyorum.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Spycho
quote:
Orijinalden alıntı: Eesti
3.soru,
---------------------
---------------------
Hocam çok teşekkür ederim, o 159'daki soruda ben yanlış anlamışım sabahtan beri onu sıcaklık arttıkça çöz. artar olarak kabul etmişim. Dalgınlık olsa gerek. Benim dikkatimi çeken bir şey oldu, çözücü veya çözünen eklenmesi çözünürlük hızını nasıl etkiliyor? Konuyu bugün tekrar ettiğim için, kafama takıldı bu benim bildiğim sadece çözünenin yüzey temasını arttırırsak veya çözücünün sıcaklığını arttırırsak/azaltırsak (sıcak - çayda şekerin erimesi örneği) hızı değişir diye biliyorum.
Doğru söylüyorsun, birkaç sitede etkilediği yazıyor ama resmi sitelerde bununla alakalı bilgi yok.Sadece temas yüzeyi ve sıcaklık etkiler diye kabul edelim
-
Kafama takılan bir küçük soru daha var.
X katısı suda çözünürken çözeltinin sıcaklığı artmaktadır. Buna göre:
- "Sıcaklık arttıkça X katsının çözünürlüğü artar." ifadesi doğru mudur, yanlış mıdır?
Benim anlamadığım şey şu çözünürken sıcaklık artıyor, çözünürlük de sıcaklık artarken artması gerekmez mi? Cevap yanlış diyor, sebebi ekzotermik olmasıymış. Bu 2 ifadeyi bana doğru bir şekilde açıklayabilir misiniz? -
X + su ----- çözelti + ısı
yani arkadaşım çözelti sonucu ortama ısı geçtiği için olayımız ekzotermik yani ısı veren. Bu nedenle X katısının çözünürlüğünde sıcaklığın bir etkisi zaten yoktur. Eğer olay sonucu ortamda ısı azalması olsaydı yani X katımızın çözünmesi ısıya bağlı olsaydı olayımız,
X + su + ısı ------- çözelti Bu şekilde olmuş olsa endotermik olurdu. Yani 2. önermen yani sıcaklık artıkça çözünürlük artar doğru olurdu. Hatta gene bile bilemezdik sıcaklık arttıkça mı yoksa belli bir seviyede mi çözünürlük etkili olacaktı. -
1.Sorunun cevabının a olduğuna eminmisin bana b gibi geliyor -
quote:
Orijinalden alıntı: Darkpassenger(PSN)
1.Sorunun cevabının a olduğuna eminmisin bana b gibi geliyor
Evet B zaten hocam yanlış işaretlemişim (resmin alt kısmında cevap anahtarı mevcut), yaptıysanız açıklayabilir misiniz mantığını?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spycho -- 21 Mart 2014; 0:33:26 > -
özkütle(d)=m/v yani birim hacimde çözünen madde miktarına yoğunluk ya da özkütle denir.Soruda şeker ekleniyor su sabit kalıyor yani birim hacimde çözünen madde miktarı artıyor.kaynama noktası bir maddenin safsızlığı ile orantılıdır yani suyun içine ne kadar çok çözünen madde eklersen suyun kaynama noktası o kadar artar.Bu duruma bir örnek verirsek mesala denizler donmaz çünkü içindeki tuz sayesinde donma noktaları çok düşüktür.Eğer bir maddenin safsızlığını arttırırsan kaynama noktası artar buhar basıncı azalır donma noktası azalır.Kütlesi ise madde eklettiğinden dolayı zaten artıyor. -
quote:
Orijinalden alıntı: Darkpassenger(PSN)
özkütle(d)=m/v yani birim hacimde çözünen madde miktarına yoğunluk ya da özkütle denir.Soruda şeker ekleniyor su sabit kalıyor yani birim hacimde çözünen madde miktarı artıyor.kaynama noktası bir maddenin safsızlığı ile orantılıdır yani suyun içine ne kadar çok çözünen madde eklersen suyun kaynama noktası o kadar artar.Bu duruma bir örnek verirsek mesala denizler donmaz çünkü içindeki tuz sayesinde donma noktaları çok düşüktür.Eğer bir maddenin safsızlığını arttırırsan kaynama noktası artar buhar basıncı azalır donma noktası azalır.Kütlesi ise madde eklettiğinden dolayı zaten artıyor.
Çok teşekkür ederim hocam, anladım. -
rica ederim
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X