Şimdi Ara

Kimler Satranç Oynuyor, Satrancın Size Kattıkları ne? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
140
Cevap
3
Favori
5.427
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • zamanında imkan yokmuş, satranç bulmuşlar. Ancak günümüz teknolojisinde satrançtan çok çok çok daha kafa ve strateji gerektiren ve tabiri caizse kaşarlanmamış oyunlar çok fazla. Satranç zamanının kralıymış; ancak günümüzde böyle şeyler ancak "vintage" kalabilir.
  • çocuk yaşta satranca başlayın satranç strateji oyunu olduğundan çocuk yaşta yön verme yön bulma karar verme gibi özelliklerinizi geliştiriyor. Aslında mükemmel bir oyun ama kitap okumaktan ve böyle bir oyunu oynamayı bırakın öğrenmekten uzak bir ülkeyiz.. hele yeni jenerasyon çok çok geri..

kimse kasparov ya da karpov olamaz hep yenilin kaybedin oyunu oynarken.. yenilin yenilin yenilin hiç önemli değil kazanmakta sizi ileri zekalı yapmaz elbet.. size kattılarını sorgulamayın siz yapın ve sabredin faydasını gelecekte göreceğiniz uzun vadeli bir yatırımdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi snl_ -- 4 Mayıs 2020; 14:22:28 >
  • Satrancın zeka değil hafıza gücü gerektirdiği bilinen birşey zaten. Buna karşı çıkan arkadaşları anlayamadım. Zeki insan sadece bu oyuna daha hızlı adapte olur. Daha çok oynayıp daha çok hamle öğrenen ve bu hamleleri kafasında tekrar toparlayabilen bu oyunu daha iyi oynar. Kimse şunu demesin zeki ama santancı az oynamış biri, orta zekada ama yıllarca satranç oynayan birini yenebilir. Eğer yıllarca oynayan bir dalgınlık yapmadıysa tabi ki de gelebilecek her türlü hamleye hazırlıklıdır.

Ayrıca katkı açısından illa ki faydalı bir oyundur. Sonuçta beyin jimnastiği yapıyorsunuz hamleleri düşünerek. Çocukken çok severek oynardım, büyüdükçe bilgisayardaki gerçek zamanlı strateji oyunları daha çok ilgimi çekti (Zero Hour favorimdir) ve şu an da Dota tüm bu aktivitelerin yerini almış durumda

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-A112A26DD

Hocam 7 ayda nasıl 1850 ye geldin bana taktik ver Ben oynamaktan ziyade maç analizleri izlemeyi bir de bulmaca çözmeyi seviyorum. 3 aydır oynuyorum stockfish 2 yi zor yeniyorum henüz. Çok vahim hata yapıyorum.Online olarak da lichess üzerinden genellikle 5+3 süreli maçlar oynuyorum. Rapidde 1200 lerdeyim. Siz günde ne kadar vakit ayırdınız? Bence 7 ayda 1850 ye gelmek baya iyi
    Bunu ne zaman dile getirsem insanlar şaşırıyor

Daha da ilginç bir şey söyleyeyim mi, başlamadan önce taşların ne işe yaradığını bile bilmiyordum,

düzenli ve sıkı çalışma diyebilirim, tüm satranç kanallarını takibe aldım, kaybettiğim maçları neden kaybettiğimin üzerinde çok duruyordum, ben bide tekrarı hiç sevmiyorum senin yaptığın gibi mesela, öğrenmeyi çok seviyorum yani öğrenip öğrendiğin şeyi uygulamak zevk veriyor insana

ama bi süre sonra öğrendiğin şeyide modası geçiyor bu benim için çok çabuk oluyo 2 3 oynuyorum sıkılıyorum tekrar taktik çalışıyorum onuda uyguluyorum oda sıkıyo yine öğrenip üstünde duruyorum

böyle böyle günde 2 3 saatimi alıyordu, bide ara ara canım sıkılınca maç atıyordum ve kesinlikle bullet oynamıyorum insanın satranç zevkini öldürüyor bence anlamı kalmıyor gibi

hatta bir önerim olmuştu lichesse, Bullet sadece GM'ler oynasın diye e tabikide sallamadılar :D

• quote:

Orijinalden alıntı: Bugraloji

zamanında imkan yokmuş, satranç bulmuşlar. Ancak günümüz teknolojisinde satrançtan çok çok çok daha kafa ve strateji gerektiren ve tabiri caizse kaşarlanmamış oyunlar çok fazla. Satranç zamanının kralıymış; ancak günümüzde böyle şeyler ancak "vintage" kalabilir.
    hiçbiri satrancın yerini almaz, hepsi bir nebze oyuncuyu kendisine çekmek için basitleştirilmiş oyunlar, hardcore oyuncuyum diyebilirim, oyunlarda zorlanmayı çok seviyorum, ve hiçbiri satranç kadar beni geliştirip zorlamadı, hepsinin ortak noktası maksat oyuncu gelsin alışsın para gömsün zaman harcasın , ayrıca günümüzde vintage falan kaldığıda yok satranca olan ilgi hızla artıyor , popülarite artışta, müfredatlarada uygulanma safhasında

He birde tüm bu strateji oyunlarının öğrenilebilir limiti var ve bu süre çok kısa hiçbiri yeterli bilgiyi ve karmaşayı barındırmıyor

satrançta sürekli ama sürekli bir problem ortaya çıkıyor sürekli öğrenmek ve gelişmek zorundasın ilerleyebilmek için

-Bazı arkadaşlar galiba 2 strateji oyunu oynayıp 2 zorlanıp satranca bok atıyor çünkü oynadığı oyunla kendisini tatmin ediyor "bon strotojo oyono oynoyorum tooommo" kendisini üstün görüyor satrancı beceremediğini görünce satranca bok atıyo, çünkü limit yüksek abi anlatabiliyor muyum, sürekli bir karmaşa iyi olmak bile yıllarını alıyor çok zor , karışık ve zekayı çok zorluyor yaptığın her hamlenin olası bir çok senaryosu var sadece 1 maçtan bile yüzlerce saat analiz çıkar, e tabi bu zorlukta o ezikliğide arkadaşımız kaldıramıyor, ciddiye bile almaya gerek yok hatta ciddiye alıp konuşmaya bile gerek yok bırakın kendi dünyasında takılsın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chrome_TR -- 4 Mayıs 2020; 15:7:0 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Chrome_TR

hiçbiri satrancın yerini almaz, hepsi bir nebze oyuncuyu kendisine çekmek için basitleştirilmiş oyunlar, hardcore oyuncuyum diyebilirim, oyunlarda zorlanmayı çok seviyorum, ve hiçbiri satranç kadar beni geliştirip zorlamadı, hepsinin ortak noktası maksat oyuncu gelsin alışsın para gömsün zaman harcasın , ayrıca günümüzde vintage falan kaldığıda yok satranca olan ilgi hızla artıyor , popülarite artışta, müfredatlarada uygulanma safhasında

He birde tüm bu strateji oyunlarının öğrenilebilir limiti var ve bu süre çok kısa hiçbiri yeterli bilgiyi ve karmaşayı barındırmıyor

satrançta sürekli ama sürekli bir problem ortaya çıkıyor sürekli öğrenmek ve gelişmek zorundasın ilerleyebilmek için

-Bazı arkadaşlar galiba 2 strateji oyunu oynayıp 2 zorlanıp satranca bok atıyor çünkü oynadığı oyunla kendisini tatmin ediyor "bon strotojo oyono oynoyorum tooommo" kendisini üstün görüyor satrancı beceremediğini görünce satranca bok atıyo, çünkü limit yüksek abi anlatabiliyor muyum, sürekli bir karmaşa iyi olmak bile yıllarını alıyor çok zor , karışık ve zekayı çok zorluyor yaptığın her hamlenin olası bir çok senaryosu var sadece 1 maçtan bile yüzlerce saat analiz çıkar, e tabi bu zorlukta o ezikliğide arkadaşımız kaldıramıyor, ciddiye bile almaya gerek yok hatta ciddiye alıp konuşmaya bile gerek yok bırakın kendi dünyasında takılsın

Alıntıları Göster
    sakin ol champ. 8-9 yaşlarımdan beri satranç oynarım, canım sıkıldıkça hala oynarım, kız arkadaşımla kafede otururken vs. oynarım. Bazı arkadaşlar 2 strateji oyunu oynayıp diyorsun, hardgamerim diyorsun, bak üyelik tarihime ; ondan bi 10 sene öncesine git; o zamandan beridir oyun dünyasının içerisindeyim. Ülkedeki ilk e-sporculardan biriyim. Wcg turnuvalarına katılmış, derece yapmış takımın bireylerinden biriyim. Şimdi sen mi hardgamersin, ben mi? sen mi satrançı daha iyi biliyorsun ben mi? 0 mesajlı üyeliğin ve anonimliğin verdiği rahatlıkla, öğrendiğin 3-5 kelimeyi ; yüce bir varlık edasıyla ders vermen ayrı bir komiklik.

Neyse bu kadar kelime çok fazla sana, satranç devamke babo, la kasa de babel, uv yea

• quote:

sakin ol champ. 8-9 yaşlarımdan beri satranç oynarım, canım sıkıldıkça hala oynarım, kız arkadaşımla kafede otururken vs. oynarım. Bazı arkadaşlar 2 strateji oyunu oynayıp diyorsun, hardgamerim diyorsun, bak üyelik tarihime ; ondan bi 10 sene öncesine git; o zamandan beridir oyun dünyasının içerisindeyim. Ülkedeki ilk e-sporculardan biriyim. Wcg turnuvalarına katılmış, derece yapmış takımın bireylerinden biriyim. Şimdi sen mi hardgamersin, ben mi? sen mi satrançı daha iyi biliyorsun ben mi? 0 mesajlı üyeliğin ve anonimliğin verdiği rahatlıkla, öğrendiğin 3-5 kelimeyi ; yüce bir varlık edasıyla ders vermen ayrı bir komiklik.

Neyse bu kadar kelime çok fazla sana, satranç devamke babo, la kasa de babel, uv yea

Alıntıları Göster
    triplere bak ya gereksiz yere kendini ıspatlama çabasına girmişsin , arkadaşım o son yorumun seninle alakası yok, o yüzden "-" işareti koydum,

dediğim her şeyde doğru bu kadar anonim ve ıspatlama takıntısı olacağına dediklerime odaklan, satranç tüm bu strateji oyunlarından daha zor ve geliştirici

hatta bu kadar faydası olduğu içinde müfredatlarda ders olarak verilmesi planlanıyor bunu yapan ülkelerde var,

popülerlik kazanmıyor diyorsun , yok öyle bir şey gayette popülerlik kazanıyor hatta zamanına göre çok daha fazla kazanıyor, 2 tık uzağında lichess, cafede kız arkadaşınla oturup oynama rahatlığı sayesinde de hızlı artış gösteriyor,

O zamanda herkese uygun bir oyun değildi şimdide herkese uygun bir oyun değil, kimse bu kadar karmaşık bir şeyin içine girmek istemiyor popüler ekmekten yemek istiyorlar

dotada 1 yılda kasıp ego tatmini yapmak istiyorlar, cs de 2-3 yıl kasıp e-sporda egolarını tatmin etmek istiyor,

satrançta yemez, öyle hamle ezberleyeyim yapayım onda ustalaşayım böylece herkesi alt edeyim diyebileceğin bir oyun değil anlaşıldı galiba?

• quote:

triplere bak ya gereksiz yere kendini ıspatlama çabasına girmişsin , arkadaşım o son yorumun seninle alakası yok, o yüzden "-" işareti koydum,

dediğim her şeyde doğru bu kadar anonim ve ıspatlama takıntısı olacağına dediklerime odaklan, satranç tüm bu strateji oyunlarından daha zor ve geliştirici

hatta bu kadar faydası olduğu içinde müfredatlarda ders olarak verilmesi planlanıyor bunu yapan ülkelerde var,

popülerlik kazanmıyor diyorsun , yok öyle bir şey gayette popülerlik kazanıyor hatta zamanına göre çok daha fazla kazanıyor, 2 tık uzağında lichess, cafede kız arkadaşınla oturup oynama rahatlığı sayesinde de hızlı artış gösteriyor,

O zamanda herkese uygun bir oyun değildi şimdide herkese uygun bir oyun değil, kimse bu kadar karmaşık bir şeyin içine girmek istemiyor popüler ekmekten yemek istiyorlar

dotada 1 yılda kasıp ego tatmini yapmak istiyorlar, cs de 2-3 yıl kasıp e-sporda egolarını tatmin etmek istiyor,

satrançta yemez, öyle hamle ezberleyeyim yapayım onda ustalaşayım böylece herkesi alt edeyim diyebileceğin bir oyun değil anlaşıldı galiba?

Alıntıları Göster
    bak arkadaşım ; ilk mesajıma bir daha bak ; persler bu oyunu bulduğu tarih çok eski. Ben Satranç'a bir şey demiyorum ; sadece vintage diyorum. Anlatmak istediğim olayı şöyle anlatayım ; hocanın tekiyle kavga etmiştik ; neymiş hoparlörden ezan okunması günahmış, sebep ? Peygamber efendimiz zamanında öyle bir şey yokmuş. Mantığı buydu adamın. Peygamber zamanında hoparlör olsa kullanmayacak mıydı? Kullanacaktı. Aynı mantığı kur dediğim şeyde. Güncel oyunlarda , kolayı seçeyim çat çat çat adam vurayım olayından bahsetmiyorum. Donanım ve pay2play'de eşit sayıyorum ya da yok sayıyorum. Bunları oynamak için gerekli tüm saf bilgi ve beyin işleme kapasitesiyle, zamanının perslerinin oynadığı oyundaki beyin işleme kapasitesi arasında dağlar kadar fark var.. Her nesil bir öncekinden daha akıllı ve zeki olur. Anlatmak istediğim olay bu.

• Chrome_TR kullanıcısına yanıt
    İyi güzel hoş konuşuyorsun da stranç dediğin oyunda (küçümsemem ben de severim) bilgisayar programı insanı çok rahat yenebiliyor. Olay biraz da olasılık hesabıyla ilgili. Bilgisayarın iyi olamadığı bir oyun Go var (güçlüden kastım olasılık hesabında yetersiz kalıyor). Satranç öyle mitik bir oyun değil yani. "Satranç tüm bu strateji oyunlarından daha zor ve geliştirici" Bu cümlenin yarısı boş anlam ifade ediyor. Geliştirici olduğu kesin ama bir Dota ya da Starcraft seviyesinde tutamazsın. Aşağıda paylaştığım linkte adam güzel güzel anlatmış yapay zeka gelişimini. En azından insanın yaptığı bir zekanın (AI) insandan daha iyi oynadığı bir oyunu yüceltip insandan daha iyi oynayamadığı oyunları yerlere vurman biraz gereksiz. Hadi Go için konuşuyor olsan haklısın derim. Zaten Dota ile CS gibi bambaşka oyun dallarını aynı amacı taşıyan bir cümle içinde kullanmak bir kere abes.

Barış Özcanyoutube
    HAZIRLANIN! Yapay zeka insan zekasını geçmek üzere...
    https://www.youtube.com/watch?v=hbTXsHZBWdI

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trkgncr -- 4 Mayıs 2020; 16:27:51 >

• Norveckırfaresi kullanıcısına yanıt
    herkes senin kadar şanslı olsa keşke. satrancı iyi oynayanlar genellikle çocukluğunda öğrenmiş. ezbere dayalı değil. oyunun akşına karşı hamle geliştirien insanlar.

bana öğreten kimse olmadı. bu yaştan sonrada iyi olabilecek kadar öğrenebileceğimi sanmıyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: trkgncr

İyi güzel hoş konuşuyorsun da stranç dediğin oyunda (küçümsemem ben de severim) bilgisayar programı insanı çok rahat yenebiliyor. Olay biraz da olasılık hesabıyla ilgili. Bilgisayarın iyi olamadığı bir oyun Go var (güçlüden kastım olasılık hesabında yetersiz kalıyor). Satranç öyle mitik bir oyun değil yani. "Satranç tüm bu strateji oyunlarından daha zor ve geliştirici" Bu cümlenin yarısı boş anlam ifade ediyor. Geliştirici olduğu kesin ama bir Dota ya da Starcraft seviyesinde tutamazsın. Aşağıda paylaştığım linkte adam güzel güzel anlatmış yapay zeka gelişimini. En azından insanın yaptığı bir zekanın (AI) insandan daha iyi oynadığı bir oyunu yüceltip insandan daha iyi oynayamadığı oyunları yerlere vurman biraz gereksiz. Hadi Go için konuşuyor olsan haklısın derim. Zaten Dota ile CS gibi bambaşka oyun dallarını aynı amacı taşıyan bir cümle içinde kullanmak bir kere abes.

https://www.youtube.com/watch?v=hbTXsHZBWdI
    Dostum derdimi anlatamıyorum ben galiba, Yapay zeka dediğiniz şey bugün her alanda insandan daha iyi olabiliyor bu demek değil ki satranç kolay bir şey, insan böyle çalışmıyor insan makine değil, konu sahibi arkadaşta zaten Go oyunuyla Satrancı karşılaştıran bir bilimsel araştırma paylaşmış, sonuçlar ortada satranç godan da faydalı, ve go matematiksel becerileride geliştirecek ölçüde gelişmiş değilmiş.

ben sana bu olayın gelişim haritasını anlatayım en iyisi,

Bir oyuna başladığında önce mekanikleri kavrarsın, ne demek bu? yani eline oturuyor mu kısacası, kolayca alışabilir misin,
    sonra oyunun mantığına odaklanırsın, kendisine has bir rehberi vardır kaldı ki çoğu oyun birbiriyle aynı mantıkta , bu yüzden belli türleri giriyorlar fps,rpg gibi

bu ne demek? sürekli rpg oynamış biri yeni bir rpg oyunuyla karşılaştığında kolayca uyum sağlar,

ne zaman iyileşmeye başlayacağını söyleyeyim sana, taş çatlasa 1 haftaya uyum sağlarsın ve kendi çapında oyunculardan iyi performans gösterirsin kasarsan,

böyle deli gibi oynadığını varsayalım kalkmıyorsun pc başından, 1 ay'a ustalık seviyesine gelirsin, çünkü reflekslerin gelişir artık uyurken bile o görüntüleri hayal edersin, o sırada da öğrenmeye devam edersin, cs de misal snip kasıyorsun sürekli pratik yaptın varsayalım gördüğün gibi indirirsin ,

bak sana sadece 1 ay veriyorum, 1 yıl'a oyunun tüm dinamiklerini en iyi şekilde kullanabilecek hale gelir çoğu kişiye kafa tutarsın , e spora başlarsın

dota gibi moba oyunları da böyle, moba oyunlarının başından kalkmayanlar zaten yeni bir moba oyunu denediğinde anında uyum sağlar, sağ elin varya tık için deli gibi çalışır, oyun başladığında çoğu stratejiye hakimsindir

ne yapılacak neler yapılacak hepsini biliyorsunudr sana özgün gerçekleşen yani beyninin düşünme organıyla ilgili zorlanan kısımlar yok orada zorlanan şey refleks,rakibi alt etme çabası, bilinen taktikleri zorlamakla alakalı

ve bu kısıtlı anlatabiliyor muyum? binlerce taktik yok aynı taktiklerin bi laciverti var

Satranç öyle bir şey değil işte yani satrancı bilmediğini düşünüyorum böyle yorum yaptığınızda, yaptığın her hamlenin binlerce 2.ci hamlenin milyonlarca 3.hamlenin milyarlarca olasılığı var ,

sen bugün satranç öğrenmeye başla, normal şartlarda ortalama bir satranç oyuncusu olabilmen 1 buçuk 2 yılını alır

iyi bir satranç oyuncusu olabilmen yıllarını alır

genç yaşta başlayıp GM seviyesine yükselebilen oyuncu yok, yani tanımıyorom bunu satranç üstadlarınada sordum onlarda tanımıyor, gmlerin hepsi yerine çoğu diyeyim yinede çocukluktan başlamış ve tamamiyle kendisini buna adamış

Oyun bu kadar karmaşık ve zorken , heves için oynanacak yada ego tatmini için oynanacak bir oyun değil, Sürekli öğrenmen gerekiyor, sürekli analiz yapman hatalarını neden yaptığını bilmen, her karşılaştığın tabloda rakibinin hangi hamleleri yapmaya çalıştığını kavramaya çalışıp ona uygun bir hamle yapman lazım yoksa öyle bir konuma gelirsin ki yaptığın hata sana maçı kaybettirir , kaç kez ben veziri boşa koydum hatırlamıyorum bile,

ve öyle reflekslerininde kolayca gelişebileceği oyunda değil, çoğu oyunda reflekslerin sana maçı kazandırır bu oyunda iç güdü ve sağlam tasarlamış olduğun tuzaklar planlar ve düşüncelerin sana oyun kazandırır.

ki kazansan bile elde ettiğin bir şey yok, yani 3 gün klasik maçta kafa patlatıyorum ve güzel kazandın diyip geçiyor olay bu, teşvik yok bir şey yok yani sadece beyin patlatmak isteyenler için

• quote:

bak arkadaşım ; ilk mesajıma bir daha bak ; persler bu oyunu bulduğu tarih çok eski. Ben Satranç'a bir şey demiyorum ; sadece vintage diyorum. Anlatmak istediğim olayı şöyle anlatayım ; hocanın tekiyle kavga etmiştik ; neymiş hoparlörden ezan okunması günahmış, sebep ? Peygamber efendimiz zamanında öyle bir şey yokmuş. Mantığı buydu adamın. Peygamber zamanında hoparlör olsa kullanmayacak mıydı? Kullanacaktı. Aynı mantığı kur dediğim şeyde. Güncel oyunlarda , kolayı seçeyim çat çat çat adam vurayım olayından bahsetmiyorum. Donanım ve pay2play'de eşit sayıyorum ya da yok sayıyorum. Bunları oynamak için gerekli tüm saf bilgi ve beyin işleme kapasitesiyle, zamanının perslerinin oynadığı oyundaki beyin işleme kapasitesi arasında dağlar kadar fark var.. Her nesil bir öncekinden daha akıllı ve zeki olur. Anlatmak istediğim olay bu.

Alıntıları Göster
    Ben de diyorum ki seninle konuştuğumuz konu ayrı, seninle alakalı olmayan kısımlara niye giriyorsun ki, sana hiçbir şey söylemedim, sana tek dediğim şey popülarite kazanmadığına dair karşı çıkışım başka hiçbir şey yok

konumuza dönelim, yanlış düşünüyorsun her nesil bir öncekinden daha zeki olmuyor dostum, bilgi seviyesi daha yüksek oluyor hatta bununla ilgili bir paylaşımda yapmışlardı zaman geçtikçe insanların beyni küçülüyor diye, çünkü teknoloji hesaplama kabiliyetlerimizi elimizden alıyor,

Teknoloji geliştikçe Hayat kolaylaşır. Hayat kolaylaştıkça kolaya kaçarsın bu, bu kadar basit ,zor şeylerle uğraşmazsın , asıl hedef bizi eğlendirecek zamanı en lezzetli şekilde geçirip birazda düşündürtecek aktivitelere yönelmek

Şuan piyadaki çoğu oyunda buna hizmet ediyor, insanları zorlamak istemiyorlar tek amaçları insanları oyunlarına çekecek en tutulmuş özellikleri oyunlarına koyarak müthiş bir pazarlamayla insanları çekmek sonrada birbirleriyle rekabet ettirerek oyuna zorluk katıp oyundan zevk almasını sağlamak, asıl amaç bu
    E-spor dediğimiz olayda sen zaten bulunduğun için iyi bilirsin, win win olayı dönüyor. Oyuncular oyunda kazanmış oldukları iyi becerileriyle yarışarak ödülleri kapıyorlar ve oyunun kitlesinda ünvan elde ediyorlar. Bunu düzenleyen firmada sağlam bir reklam elde etmiş oluyo, e sporu aktif tutarak milyonları oyuna çekiyor

Ben hiçbir şekilde satrancın bu oyunlarla rekabet edebilecek düzeyde kitleye ulaşacağını söylemiyorum böyle bir iddiam yok, çünkü bu kadar basitliğe alışmış kolaya kaçan kitlenin satranca yönelmesini bekleyemezsin imkanı yok, napıcak oturup sürekli analiz mi yapacak kafa mı patlatacak , cs de 3,5 adam vurur sis atar arkaya düşmanı kör ettim ses yarattım yanılttım hahaha al sana strateji diyip ego kasmak varken satrançla adam uğraşmaz, üstelik satrançta gelir elde edilmek için gereken ustalık seviyesine çocukluktan başlayarak ulaşman lazı, bir çok satranç ustası bile (TR'de mesela) turnuvalar vs. hepi topu 100.000 tl falan kazanmış , sen bu kadar yılını git lol'e dök 5 katı para kazanırsın

benim anlatmak istediğim bu

• Chrome_TR kullanıcısına yanıt
    Güzel anlatımınız için teşekkür ederim. Uzun yazmışsınız ama sıkılmadan okudum. Satrancı biliyorum ama çocukken çok oynardım. Belki de oynayacak insan bulamadıkça oynamayı bırakmış olabilirim.

Dota'yı da ne diyeyim video oynu gibi görmüyorum ben açıkçası. Dediğiniz doğru ama kısa sürede öğrenilebilir. Ben lise zamanında başlamıştım Dota 1 vardı o zamanlar. Bir arkadaşıma öğrettim. Adam yıllardır aynı karakterle oynar. Oyunu oynamayı iyi bilir ama bana kalırsa bilmiyor derim çünkü işin asıl strateji kısmında tek karakterle ne kadar ileri gidebilirsin ki. Satrançla benzettiğim özellikler var. Mesela kimileri at ile oynamayı sever, tüm oyunu atlarına göre kurar, bu uğurda vezirini feda eder yine de maçı alır. Kimisi çapraz oynamayı sever fillerle ve piyonlarla oyunu taşır, atı pek kullanmaz. Yani oyundaki tüm taşları tüm avantajları ve dezavantajlarıyla bilmek gerekiyor. Dota da aynı o şekilde, tüm karakterleri ezberlemek lazım. Ne yazık ki gençken çok oynardım, bence iyi de oynardım. Şimdi sadece zevk almak için oynadığımdan dolayı eskisi gibi beyin jimnastiği çok olmuyor. Haliyle zaman zaman noob muhabbeti yiyoruz.

Bence iki oyun da güzel, sadece satrancın değil Dota'nın da faydası vardır derim . Dota pc oyunu olduğu için biraz hakkı yeniyor diye düşünüyorum.

Aklıma bir de çocukken yaptığım saçmalık geldi. Mynet'ti yanlış hatırlamıyorsam, satranç odalarına girer siyahı alırdım. Aynı zamanda bir de satranç oyunu açıp beyazları seçerdim. Sonra onlineda karşıdakinin hamleleri pcye oynayıp pcnin hamleleri de karşıya oynardım. Çocukluk işte

• quote:

Orijinalden alıntı: trkgncr

Güzel anlatımınız için teşekkür ederim. Uzun yazmışsınız ama sıkılmadan okudum. Satrancı biliyorum ama çocukken çok oynardım. Belki de oynayacak insan bulamadıkça oynamayı bırakmış olabilirim.

Dota'yı da ne diyeyim video oynu gibi görmüyorum ben açıkçası. Dediğiniz doğru ama kısa sürede öğrenilebilir. Ben lise zamanında başlamıştım Dota 1 vardı o zamanlar. Bir arkadaşıma öğrettim. Adam yıllardır aynı karakterle oynar. Oyunu oynamayı iyi bilir ama bana kalırsa bilmiyor derim çünkü işin asıl strateji kısmında tek karakterle ne kadar ileri gidebilirsin ki. Satrançla benzettiğim özellikler var. Mesela kimileri at ile oynamayı sever, tüm oyunu atlarına göre kurar, bu uğurda vezirini feda eder yine de maçı alır. Kimisi çapraz oynamayı sever fillerle ve piyonlarla oyunu taşır, atı pek kullanmaz. Yani oyundaki tüm taşları tüm avantajları ve dezavantajlarıyla bilmek gerekiyor. Dota da aynı o şekilde, tüm karakterleri ezberlemek lazım. Ne yazık ki gençken çok oynardım, bence iyi de oynardım. Şimdi sadece zevk almak için oynadığımdan dolayı eskisi gibi beyin jimnastiği çok olmuyor. Haliyle zaman zaman noob muhabbeti yiyoruz.

Bence iki oyun da güzel, sadece satrancın değil Dota'nın da faydası vardır derim . Dota pc oyunu olduğu için biraz hakkı yeniyor diye düşünüyorum.

Aklıma bir de çocukken yaptığım saçmalık geldi. Mynet'ti yanlış hatırlamıyorsam, satranç odalarına girer siyahı alırdım. Aynı zamanda bir de satranç oyunu açıp beyazları seçerdim. Sonra onlineda karşıdakinin hamleleri pcye oynayıp pcnin hamleleri de karşıya oynardım. Çocukluk işte
    her oyunun geliştiriciliği vardır , misal yerden göğe vurdukları minecraftın hayal gücüne inanılmaz etkisi varmış geçen okudum , ama şimdi milyarlarca olasılığı bulunan,hiçbir çekiciliği bulunmamasına rağmen sadece düşünme organlarının çalıştığı oyuna da kalkıp ezber oyunu demek doğru değil,
    bu arada onu yapan çok var zaten akla direk o geliyor ama bir hamlenin bilgisayar hamlesi olup olmadığı çok kolay anlaşılıyor, yani karşında makine mi var insan mı var yaptığı hamlelere bakarak anlayabilirsin, lichess geliştirdiği sistemle çoğu hileciyi engelliyor böyle, çok başıma geldi bu benim maçın ortasında kaç kişi bir anda terk etti maçı, zaten garip oynuyorlardı seziyordum ama tam anlayamıyordum, maçın ortasında düşüyorlardı, sonra hesaplarını girince uyarı vardı "Bu oyuncu bir satranç programından yardım alıyor" diye,

sonra galiba yeni hile sistemleri çıkmış sonuçta satrançta kazanmak şuna bağlı, daha az hata yapan daha çok hata yapanı yener, geliştirdikleri botlarda böyle çalışıyor hatalı hamleler yaparak ve birazda iyi hamleler yaparak kazanmaya çalışıyor,

Lichesin yapay zekası bunu yakalayabiliyor mu tam bilmiyorum ama report yerse kesinlikle anlaşılır, bir çok hileci anlaşılmadığını sanıyor öyle bir yanlışa düşüyorlar hesapları işaretleniyor

bide lichesin başka bir esprisi var hesabın işaretlenince sana bunu bildirmiyorlar , sen maç aramaya başladığında başka hilecilerle maç atıyorsun , 2 tarafta normal oyuncuyu keklediğini zannediyor

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E94B9CA23

Satranç boş bir oyundur. Zekayla alakası yoktur, ezberinizin ne kadar iyi olduğu önemli.

Her hamlenize cevap verebilen AI'lar sizden daha mı zeki?
    deneyim önemli deneyim+zeka+dikkat = dünya sıralaması

satran dogrudan zekayla ilgili degil bencede unutkan biri zekide olsa asla iyi oynayamaz mesela
  • Çocukluğumda babam ile oynamaya başladım, lakin hiçbir zaman profesyonel seviyeler için hazırlamadı ya da öğretmedi bana, kendisi o seviyede olmasına rağmen...

Fakat bir şekilde evde hep oynandı, ve hayatım boyunca düşünme şeklimde ciddi etkisi olduğunu inkar edemeyeceğim. İlk sayfalarda arkadaşın biri akıl sağlığınızı bozar derecesine getirmiş resmen. Bence sorgulamadan yaşamak bir akıl bozukluğudur ya o. ayrı.

Yaptığım hareketlerin, aldığım kararların türlü kombinasyonlarını, hayatınızda sürekli her ihtimali hesaplayarak hareket ettiğinizi düşünün, süper hesaplamanıza ya da hayal etmenize gerek yok bunu bir miktar bile düşünce yapınıza yansıtıp sorguladığınızda zaten büyük bir grup insandan çok daha bilinçli hareket ediyor oluyorsunuz hayatınızda, mutlaka size bir katkı sağlayacaktır.

Mesela rusya da resmen ata sporu gibidir, okullarda zorunlu derse kadar inmiştir, ilkokullardan bahsediyorum. Dünya üzerindeki en eski oyunlardan biridir ve ciddi derecede kontrol,dikkat,zeka ister. Hepsini bir yere odaklamadıktan sonra en küçük bir hatanız sizi oyundan düşürür. Batakla kıyaslamışlar oyunu, bir arkadaş ezberden ibaret demiş...

GM seviyesi oynayan, ekstrem adamların değişik kafalarda olduğunu biliyoruz, fakat bilmediğimiz şu bu oyun mu bu adamları bu şekile getirdi, yoksa zaten belli başlı çizgi üzeri adamlar bu seviyelerde mi oynuyorlar, dahilik ve delilik bıçağın iki sırtı derler, ciddi derecede çizgi üzeri zeki adamlara bakın çoğu pek normal değildir. Abi bu adam akıllı ya diye her gün bahsettiğimiz onlarca insandan bahsetmiyorum.

https://www.imdb.com/title/tt1596345/

• Satranç süper. Online santranc ile bayağı takılıyorum. İftara kadar kafa dağıtıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

her oyunun geliştiriciliği vardır , misal yerden göğe vurdukları minecraftın hayal gücüne inanılmaz etkisi varmış geçen okudum , ama şimdi milyarlarca olasılığı bulunan,hiçbir çekiciliği bulunmamasına rağmen sadece düşünme organlarının çalıştığı oyuna da kalkıp ezber oyunu demek doğru değil,
    bu arada onu yapan çok var zaten akla direk o geliyor ama bir hamlenin bilgisayar hamlesi olup olmadığı çok kolay anlaşılıyor, yani karşında makine mi var insan mı var yaptığı hamlelere bakarak anlayabilirsin, lichess geliştirdiği sistemle çoğu hileciyi engelliyor böyle, çok başıma geldi bu benim maçın ortasında kaç kişi bir anda terk etti maçı, zaten garip oynuyorlardı seziyordum ama tam anlayamıyordum, maçın ortasında düşüyorlardı, sonra hesaplarını girince uyarı vardı "Bu oyuncu bir satranç programından yardım alıyor" diye,

sonra galiba yeni hile sistemleri çıkmış sonuçta satrançta kazanmak şuna bağlı, daha az hata yapan daha çok hata yapanı yener, geliştirdikleri botlarda böyle çalışıyor hatalı hamleler yaparak ve birazda iyi hamleler yaparak kazanmaya çalışıyor,

Lichesin yapay zekası bunu yakalayabiliyor mu tam bilmiyorum ama report yerse kesinlikle anlaşılır, bir çok hileci anlaşılmadığını sanıyor öyle bir yanlışa düşüyorlar hesapları işaretleniyor

bide lichesin başka bir esprisi var hesabın işaretlenince sana bunu bildirmiyorlar , sen maç aramaya başladığında başka hilecilerle maç atıyorsun , 2 tarafta normal oyuncuyu keklediğini zannediyor

Alıntıları Göster
    Satrançta herkesi yenicek AI yapabilirsin ama strateji oyunlarında ben daha insandan iyi oynayan AI görmedim.

Satranç tahtasında 64 kare var. AI 64 kareden hesap yapması kolay.

Video oyunlarında milyonlarca kare var oyununa göre ve olasılık sayısı satrançı 1000'e katlar.

O yüzden satranç bir zeka oyunu değildir. Pratik ve Hafıza oyunudur. Yok düşünce geliştiriyormuş, daha zeki yapıyormuş bunlar sizin kendinize söylediğiniz boş yalanlar.

Not: İleri Seviye Oyun Programlamayla uğraşıyorum (tasarım gibi şeyleri saymazsan)

League of Legends bile Satrançtan daha iyidir öyle diyim sana

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E94B9CA23 -- 5 Mayıs 2020; 0:55:3 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E94B9CA23

Satrançta herkesi yenicek AI yapabilirsin ama strateji oyunlarında ben daha insandan iyi oynayan AI görmedim.

Satranç tahtasında 64 kare var. AI 64 kareden hesap yapması kolay.

Video oyunlarında milyonlarca kare var oyununa göre ve olasılık sayısı satrançı 1000'e katlar.

O yüzden satranç bir zeka oyunu değildir. Pratik ve Hafıza oyunudur. Yok düşünce geliştiriyormuş, daha zeki yapıyormuş bunlar sizin kendinize söylediğiniz boş yalanlar.

Not: İleri Seviye Oyun Programlamayla uğraşıyorum (tasarım gibi şeyleri saymazsan)

League of Legends bile Satrançtan daha iyidir öyle diyim sana

Alıntıları Göster
    sakince yanıtlayacağım baştan uyarıyorum lütfe kriz geçirtme bana

canım kardeşim benim, bir oyunun zeka oyunu olup olmadığını AI'nın hesap yapabilme gücüyle mi ölçüyorsun

hadi ölçtün güzel kardeşim cicim kardeşim benim, bunu da birebir oyunun kendi mantığı olan 64 kareyi herhangi bir oyunun piksel sayısıyla mı karşılaştırarak yapıyorsun he canım kardeşim benim

ileri seviye oyun programlamayla uğraştığını söylemişsin, sektördeki arkadaşlara aran nasıl, iyi geçinebiliyor musunuz bari, bi toplantı yaptığınızda toplantıyı kaç gün sonra bitirebiliyorsunuz mesela?

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.