Şimdi Ara

Kimler Satranç Oynuyor, Satrancın Size Kattıkları ne? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
140
Cevap
3
Favori
5.427
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Özellikle “aktif kontrol gruplu” diye belirtmiştim aslında

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aktif kontrol grubundan kastınız ne tam olarak anlayamadım, bu bahsettiklerim sadece bir kısmı, satrancın yetişkinler yada çocuklar üzerindeki etkilerine dair yapılmış bilimsel araştırmalar olumlu etkilerini gözlemliyorlar.Olumsuz etki doğurduğuna dair sonuçlarla karşılaşmadım. Bu yüzden bahsettiğiniz ihtimalin sonuçlarına dair etkileri bilimsel araştırmalara bakılarak anlaşılabileceğini söyledim.

Çünkü siz kendi gözlemlerinizden hareketle bu yorumlarda bulunmuşsunuz, kendi şahsi yorumlarınızı belirtiyorsunuz, bu gözlemlerinizde bakış açılarınızdan yada yeterli düzeyde düşünmediğinizden dolayı olumsuz sonuçlar doğmuş olabilir, bundan yola çıkarak satranç psikolojiye zararlıdır diye bir çıkarımda bulunamayız. "Acaba?" diyebilirsiniz ama budur demek doğru değil.

ve emin olun aksi bir durum söz konusu olsaydı, bilimsel araştırmalar ve deneyleri sözlerime ıspat niteliğinde kullanamazdım,

Açıkçası bu konuya dair başka, pekte ekleyeceğim bir şey bulunmuyor açıklamaların yeterli olduğunu sanıyorum

• Zekam yetmiyor zaten keyifli bir şeye benzemiyor.Sayısal ve analitik zeka 0 maraba olacağım.
  • neytullah1 kullanıcısına yanıt
    Control group design diye okursan ayrıntılı bilgi edinebilirsin. Aktif kontrol group’ta deneklere placebo effect gibi etkiler değil de bazı aktiviteler veriliyor. Örnekse çocuklar boş duracak değil ya, satranç yerine “go” oynatılıyor, bir kısmına puzzle’lar çözdürülüyor vsvs
    Anlamlı fark da bu gruplara göre hesaplanmaya çalışılıyor.
    Söylediklerinde haklısın tüm fikirlerim yanlış olabilir. Benim gördüklerim, sezgilerim böyle diyor bana. Bilimsel bir karşılığı yok evet.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E94B9CA23

Benim fikrimi savunuyorsan neden baştan beri inkar etme derdinde olduğunu soruyorum?

Satranç %90 Pratik oyunudur ve kalan %10 Hafıza belirler (Yani EZBER oyunudur). Hafıza da zekaya giriyor ama zekanın tümüne değil. O yüzden bir satranç oyuncusu diğerini yeniyorsa bunu zeka belirlemez.

Buna taktığım yok sadece merak edip, araştırmış olarak cevabımı veriyorum. Satrançta biraz pratikle iyi oynadığını düşünen herkes kendini Dahi zannediyor.

Konu başlığı "Satranç size kattıkları ne"

Ben de cevabımı verdim, bir şey katmadı sadece boş bir ezber oyunudur bana göre.

Alıntıları Göster
    Hiç satranç oynamadığın ne kadar belli, ekmeği dolarla mı alıyoruz diyenden hiçbir farkın yok.

Dil öğrenmek de zekayı geliştirir o da ezberdir, aracı park yardımsız park etmekte zekayı geliştirir, bağıntı kurma sinapsis kurulumu vs. neyse bardak kapisitesi su misali, taşıyor işte anlamaman normal.

Haklısın sende.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 3 Mayıs 2020; 23:52:33 >

• uzun yıllar oynadım , başarılı olma hedefin varsa , bunu bir oyun zevk almak için bir mecra olarak görmezsen bir faydası olacağını sanmıyorum , çünkü o zaman açılışlara oyun sonlarına pozisyonlara vs. çalışmaya başlıyosun , oyun içinde düşünmeden ezber hamle yapmaya başlıyosun

halbuki keyfi saatlerce taşlara bakıp onlarca hamleyi gözden geçirmek , rakibi analiz etmek vs.den geçiyor.

o zaman zekayıda geliştirir.düşünme disiplini kazanırsınız çok net.

hem düşünüp hem pozisyon açılış vb. bilginiz varsa zaten üst seviye oyuncuda olabilirsiniz

ama dediğim gibi satrançta başarılı olma arzusu olmadan sadece keyif almak için oynadığınızda karakterinizi bile geliştirecektir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cemsinan

Control group design diye okursan ayrıntılı bilgi edinebilirsin. Aktif kontrol group’ta deneklere placebo effect gibi etkiler değil de bazı aktiviteler veriliyor. Örnekse çocuklar boş duracak değil ya, satranç yerine “go” oynatılıyor, bir kısmına puzzle’lar çözdürülüyor vsvs
    Anlamlı fark da bu gruplara göre hesaplanmaya çalışılıyor.
    Söylediklerinde haklısın tüm fikirlerim yanlış olabilir. Benim gördüklerim, sezgilerim böyle diyor bana. Bilimsel bir karşılığı yok evet.
    Konu hakkında biraz araştırdım, şu kaynaktan bu konuyla alakalı yapılmış araştırmaya göz gezdirebilirsiniz.
    ResearchGate
    (PDF) Does chess instruction enhance mathematical ability in children? A three-group design to control for placebo effects
    https://www.researchgate.net/publication/304013375_Does_chess_instruction_enhance_mathematical_ability_in_children_A_three-group_design_to_control_for_placebo_effects

Özet geçeyim , 3 farklı grup oluşturulmuş,deneysel grupta yer alan(experimental group) satranç grubundaki katılımcılar, placebo groupta yer alan go oynayan katılımcılardan matematiksel anlamda daha yüksek skorlar elde etmiş fakat kontrol grubundan daha fazla olmadığını da vurgulamışlar(okul dersleri alan) , buda satrancın saatlerce süren matematik derslerini telafi edebileceğini Placebo grubundaki go oynayan katılımcılar için ise geçerli olmadığını söylemişler.

"The results show that the experimental group (partici-pants attending a chess course) achieved better scores in math-ematics than the placebo group (participants attending a Go course) but not than the control group (participants attending regular school lessons). With regard to metacognition, no dif-ferences were found between the three groups. These results suggest that some chess-related skills generalize to the mathe-matical domain, because the chess lessons compensated for the hours of school lessons lost, whereas the Go lessons did not."

sonuçlar;

Kimler Satranç Oynuyor, Satrancın Size Kattıkları ne?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neytullah1 -- 4 Mayıs 2020; 0:43:25 >

• Hic bisey katmadi 10 yildir oynuyorum. Zevk aliyosan oyna

• Çocukluğumdan beri oynarım. Ailem de herkes oynuyor. Faydası var mıdır? İllaki vardır. Bence en faydalı yanı günlük hayatta bir şey yaparken sonuçlarını düşünüp adım atıyorum. Belki de satrançtan gelen bir şeydir.
  • Satrançta o kadar kötüyümdürki anlatamam. Eskiden satranç dersine katıldım ama fayda etmedi yine katıldım fayda etmeydi. Arkaşlarımla aynı dersi görmeme rağmen çok ama çok geride kaldım. Bu yüzden ayrıldım dersten. Birgün babam satranç oyunu yüklemiş. Karşıdaki bilgisayar ama her seferinde babam yeniyordu. Ben 2 el oynayayım dedim ve bir beraberlik 1 yenilgi aldım :/

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Biz de oynuyoruz da bu kadar triplenme niye? Her oynayan ileride Fischer gibi falan mı olacağını zannediyor yok oynarsan satranç seni şöyle yapar böyle yapar diyorsunuz. ELO su yüksek bir arkadaşım var hatta onun sayesinde fm ünvanlı biri ile de tanıştım buradakiler gibi değişik tepkiler vereni görmedim.
    Oyun olarak zihni zorladığı hatta geliştirdiği bir gerçek ama oyunu gerçek hayata uyarlamak falan komedi kusura bakmayında alakası yok. Satranç oynayanların çoğu da iş hayatına sahip ve normal insanlar abartmanın manası yok.
    Eğer feda görmek isteyen varsa Blackburne u falan bırakıp Raşid Necmettinov a baksın. Çoğu kişi bilmez ama kendisini GM lere karşı ortada kazanç konum yokken yaptığı muhteşem fedalar var. Ayrıca satrancın bir kısmı da ezbere ve pratiğe dayalıdır. Şu an bilgisayarlar sayesinde pozisyondaki en iyi hamleler devam yolları bulunuyor eskisi gibi değil yani. Eğer iyi bir oyuncu olmak istiyorsanız mutlaka açılışları ve devam yollarını iyi bilmelisiniz. Oyun ortasına kazançla girerseniz devamı rahat
    geliyor

• Dün Selim Çıtak'ın getirdiği tanımla,
    "Satranç, 32 taş ile oynanan sonunda Magnus Carlsen'in kazandığı bir oyundur."

Dün kendi düzenlediği turnuvada da birinci oldu. Adeta psikolojiye oynuyor adam. Ding Liren ile yarı final öncesinde yaptığı maçlardaki oyunuyla adeta Liren'e seni finalde istiyorum dedi şah gambiti oynadı :) Sonra yarı finalde yendi tabi.

Turnuva çok heyecanlıydı özellikle yarı final. Büyük ustalar da mat uyurmuş bunu gördük.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şöyle söyleyebilirim dostum, satrancı 7 aydır oynuyorum ve sadece 7 ay önce başlamama rağmen algılayış biçimimde değişiklikler oldu, şuan 1850 elodayım

sadece zevk için başlamıştım aslında hani boş zamanım oluyor bir oyunla vakit geçireyim dedim arkadaşım satranç oynuyordu bende merak edip oynadım

gerçekten inanılmaz etkisi var, özellikle bir şeyleri analiz etmede çok iyi olduğumu 3.ayda fark ettim, şey gibi bide mesela felsefeden bahsettin, oyun öyle bir oyun ki her şekilde bir şeylerle bağlayabiliyorsun

satrancın hayata bakış açılarını geliştirdiği kesinlikle doğru, mesela aptalca bir hareket yapmadan önce 2 defa düşünüyorsunuz, olayları daha çok irdeliyorsunuz ve doğru kararlar alıyorsunuz

mesela bende bir bakış açısı söyleyeyim insanlar arasında daima her alanda satranç oynanıyor ve herkes birbirini mat etmeye çabalıyor , bunu yaparken de şahlarını (kendilerini) korumaya çalışıyorlar.

Satranç bütün dünyada eğitim müfredatlarına girecek bir çok ülkede (Amerika) dahil girmeye hazırlanıyor , zaten Türkiye de de yeni yeni yayılıyor satranç oyuncularında hızlı bir artış var, şu gerzek TSF'de düzgün destekler verse ne güzel olur

• Ben de düzenli satranç oynayan biriyim. Bir zararını görmedim. Aksine mutluluk veriyor. Turnuvalara katılıyorsun. Ödüller alıyorsun. İnsanlarla tanışıyor, sosyalleşiyorsun. İnternetten sürekli her gün 40-50 kere satranç oynamak tabi ki mutsuzluk verir ve sıkıcı olur. Ama gerçek insanlarla çok aşırıya kaçmadan oynamak, kesinlikle mutluluk veriyor. Ayrıca uyku kalitesini iyileştirmesi, hafızayı güçlendirmesi, beyinin kapasitesini arttırması, IQ yu geliştirmesi, analitik düşünmeyi sağlaması, stresi azaltması gibi bir çok faydaları da var.

Ama siz kalkıp beyninizi hiç dinlendirmeden defalarca üst üste satranç oynarsanız, tabi ki bu faydalı değil zararlı olur. Azı karar, çoğu zarar. Her konuda geçerlidir. Satranç zararlı değil, faydalıdır.
  • Chrome_TR kullanıcısına yanıt
    Hocam 7 ayda nasıl 1850 ye geldin bana taktik ver Ben oynamaktan ziyade maç analizleri izlemeyi bir de bulmaca çözmeyi seviyorum. 3 aydır oynuyorum stockfish 2 yi zor yeniyorum henüz. Çok vahim hata yapıyorum.Online olarak da lichess üzerinden genellikle 5+3 süreli maçlar oynuyorum. Rapidde 1200 lerdeyim. Siz günde ne kadar vakit ayırdınız? Bence 7 ayda 1850 ye gelmek baya iyi

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.