Şimdi Ara

Kimler Satranç Oynuyor, Satrancın Size Kattıkları ne? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
140
Cevap
3
Favori
5.427
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: neytullah1

Alakasız bağlantılar kuruyorsunuz ve hala anlamıyorsunuz,

Satranç, zeka oyunudur. Bunun için akli becerilerinizi zorlarsınız basit bir tahta oyunu olmamakla birlikte, mantığı neticesiyle de konuya felsefi açıdan yaklaşmanızı sağlayan ve yine mantığı açısından gelişim haritanızı olumlu yönde etkileyerek zekanızı geliştirmeye zorlar.
    Bir insan satranç tahtasında rakibinin hamlelerinden ne yapmaya çalıştığını anlamaya çalışarak uygun çözümler oluşturmaya çabalar. Buda analitik zekanızı geliştirir.

Karmaşık problemlerle sürekli karşı karşıya kalan insan zihni, hafıza gibi bir becerisinden faydalanmaya çalışsa da ezberle yanıt vermez, ezberle yanıt verebilecek hafıza gücünü ve pratik gücünü sürekli barındırmaz. İnsan Bilgisayar değildir. Bunun için tüm hamle varyasyonlarını hesaplamalı ve doğru kararlar vermelidir. Basitçe Çoban matı yapmaya çalışabilirsin ama rakibinin verdiği savunma hamleleriyle tekrar yarattığı karmaşık probleme kendi çözümünü oluşturmak zorundasın. Tam bu noktada da ise zekanın tanımı devreye girer.

"İnsanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tümü." Bu yüzden zekasına başvurur.

Ayrıca hiçbir zekada o alandaki tecrübe sahibi bir ustayla yarışamaz yani Bill Gates'i örnek vermeniz çok saçma olmuş, yani o videoda arkadaşım, Bir matematik öğretmeniyle hiç matematik bilmeyen yada daha yeni başlamış bir öğrenci yarışıyor.

Buradan "Satranç zeka oyunu değildir" çıkarımı yapmak abestir.

Gelelim konunun gidişatına,

hiç kimse satrancı ölçüm aracı olarak görmedi yada hiç kimse satranç oynuyor diye kendisini çok zeki ilan etmedi, sen kendin çalıp kendin oynadın biraz , lütfen artık gereksiz yorumlarda bulunmayın, konuyu baltalıyorsunuz.

Alıntıları Göster
    Satrançı daha analitik düşünebilmek için oynuyorsanız size verebilceğim tavsiye Programlamayla uğraşmanız. 2-3 Karenin aksine sonsuza yakın imkan üzerinden hesaplar yaparsınız.

Yorumum asla değişmicek "Satranç boş bir ezber oyunudur, ve bu oyunu Analitik düşünmenizi geliştirmek için oynuyorsanız boş birisinizdir."

• Sekiz hamle sonra oynanacak hamlelerin milyarlarca ihtimale çıktığı oyuna ezber oyundur demiş adam. Satrançta ezber illaki vardır ve belli bir metod geliştirirmene yarar ama sonrası yetenek ve içgüdüdür.

Hayır zaten rakibin hamlelerine göre şekillenen bir oyun ezber diyenlere şaşırıyorum. Rakibin zihnini mi ele geçirip ezberliyosun sen şerlok hayırdır?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Futbolu bırakır gibi yıllar önce bıraktım. Resmi maçlar çok uzun sürüyor ve sıkıcı.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-328F93D37

Sekiz hamle sonra oynanacak hamlelerin milyarlarca ihtimale çıktığı oyuna ezber oyundur demiş adam. Satrançta ezber illaki vardır ve belli bir metod geliştirirmene yarar ama sonrası yetenek ve içgüdüdür.

Hayır zaten rakibin hamlelerine göre şekillenen bir oyun ezber diyenlere şaşırıyorum. Rakibin zihnini mi ele geçirip ezberliyosun sen şerlok hayırdır?

Oyunun yarısından sonra o kadar da hamle farkı olmuyor ve hafızası iyi biri olan aynı oyunu tekrar oynuyor. Bu kadar basit.

O kadar hamleyi insan zekası hesaplayamaz ezberine güvenir açılış hamleleri gibi.
  • Evet bir ezber var doğru ama bu ezber sadece senin söylediğin safsatalar. Ne yazık ki kendini inandırmışsın bir de buna. Uygulamada satranç her şey olabilir rakibinin tek hamlesi senin bütün ezberini planlarını yıkar şaşar kalırsın.

Neyse büyük ihtimalle satrancı sevmedin ya da beceremedin, olabilir tabi ama boş yapma be kardeşim hadi

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E94B9CA23

Satrançı daha analitik düşünebilmek için oynuyorsanız size verebilceğim tavsiye Programlamayla uğraşmanız. 2-3 Karenin aksine sonsuza yakın imkan üzerinden hesaplar yaparsınız.

Yorumum asla değişmicek "Satranç boş bir ezber oyunudur, ve bu oyunu Analitik düşünmenizi geliştirmek için oynuyorsanız boş birisinizdir."

Alıntıları Göster
    Kimler Satranç Oynuyor, Satrancın Size Kattıkları ne?

• Duygulanım bozukluğu yarattığını düşünüyorum.
    Çocuklara da eğlencelik dışında pek de öğretmemek, derinleştirmemek gerekir

Reyiz burada (üstteki benim cümlelerimle alakası yok da) hayata satranç hamleleri gözüyle bakılamayacağını anlatıyor - person of interest

NotUJOyoutube
    Person of Interest - Explanation of Chess by Mr.Finch - Part 3
    https://www.youtube.com/watch?v=ke3g8kWQHLo

Özeti: The lesson is that anyone who looks on the world as if it were a game of chess deserves to lose.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 3 Mayıs 2020; 19:19:40 >

• Bir sürü küçük yaşta Usta olmuş oyuncu var, uzun zamandir oynayan yaşı ilerlemiş kişilerden çok daha kuvvetli oynuyorlar.
    Satranç hem zeka hem de pratik oyunudur, ben 20 yılda çalışsam büyük usta olamam ama bir velet 7-8 yılda olabiliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: HeavenlyBlue

Bir sürü küçük yaşta Usta olmuş oyuncu var, uzun zamandir oynayan yaşı ilerlemiş kişilerden çok daha kuvvetli oynuyorlar.
    Satranç hem zeka hem de pratik oyunudur, ben 20 yılda çalışsam büyük usta olamam ama bir velet 7-8 yılda olabiliyor.
    Buna istisna deniyor bunu anlamak zor mu?

Zeka öğrenme yeteneği diyorum ya. Çocuk daha erken öğreniyorsa zekidir zaten.

Satranç bir zeka oyunu ancak şu senaryoda olur
    "2 Oyuncu da satranç kurallarını biliyor ama daha önce hiç satranç maçı oynamamışlarsa veya oynayanı izlememişlerse"
  • quote:

Orijinalden alıntı: cemsinan

Duygulanım bozukluğu yarattığını düşünüyorum.

Reyiz burada (üstteki benim cümlelerimle alakası yok da) hayata satranç hamleleri gözüyle bakılamayacağını anlatıyor - person of interest

Özeti: The lesson is that anyone who looks on the world as if it were a game of chess deserves to lose.
    Çok katılıyorum, yüzyıllar önce bunun bile muhabbeti vardı.

Satranç bir oyun olduğunu unutmamalı kimse ve başka bir şeyle değerlendiremezsiniz. Düşünme yeteneğinizi geliştiremez ha A karesi ha B karesi gerçek dünyada bilmediğiniz C kareside vardır.

• HeavenlyBlue kullanıcısına yanıt
    Magnus Carlsen sanırsam 8 - 10 yaşlarında Kasparov'u yenmişti. Bu bile zeka oyunu olduğunu gösterir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Einar Solberg

Magnus Carlsen sanırsam 8 - 10 yaşlarında Kasparov'u yenmişti. Bu bile zeka oyunu olduğunu gösterir.
    Her oyunda en iyisi olmak için ZEKA gerekir bu Satranç özgü bir şey değil ama oyuncuların çoğunluğu arasında ki farkı ZEKA belirlemez diyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E94B9CA23 -- 3 Mayıs 2020; 19:36:31 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-CD88C7FAD

Alıntıları Göster
    Atatürk imzası koymuşsun ama Atatürk'ü hiç anlayamamışsın yazık.
  • quote:

Her oyunda en iyisi olmak için ZEKA gerekir bu Satranç özgü bir şey değil ama oyuncuların çoğunluğu arasında ki farkı ZEKA belirlemez diyorum.

Alıntıları Göster
    Ki birleşik
  • quote:

Orijinalden alıntı: cemsinan

Duygulanım bozukluğu yarattığını düşünüyorum.

"ilk hamle korkutucu olabilir" ve "Ama bu aynı zamanda bir hata yaparsan neredeyse sonsuz sayıda çözüm yolu olduğu anlamına gelir" , korkmamasını söyleyip hamle yapmasını söyler,

Her olası hamle farklı bir oyunu temsil eder. Daha iyi bir hamle yapacağın farklı bir evreni. İkinci hamleyle birlikte 72,084 olası oyun vardır. Üçüncüden sonra 9 milyon. Dördüncüden sonra 318 milyar.

Bence hayatla benzer gibi hocam

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-328F93D37

Evet bir ezber var doğru ama bu ezber sadece senin söylediğin safsatalar. Ne yazık ki kendini inandırmışsın bir de buna. Uygulamada satranç her şey olabilir rakibinin tek hamlesi senin bütün ezberini planlarını yıkar şaşar kalırsın.

Neyse büyük ihtimalle satrancı sevmedin ya da beceremedin, olabilir tabi ama boş yapma be kardeşim hadi
    Satrançı sevmedim doğrudur bunun sebebi iyi veya kötü oynamam değil ki bunu değerlendiricek kadar satranç oynamadım bile.

Sevmiyorum çünkü Ezber oyunu. Gerçek zamanlı strateji oyunu oynamayı tercih ederim Satranç yerine.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E94B9CA23 -- 3 Mayıs 2020; 19:40:12 >
  • quote:

Atatürk imzası koymuşsun ama Atatürk'ü hiç anlayamamışsın yazık.

Alıntıları Göster
  • Eskiden çok iyi oynardım etrafımdakileri yenerdim ama son zamanlarda giriyim diyorum çok basit hatalar yapıp canım sıkılıyor.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.