Şimdi Ara

Kaza sonrası pert teklifi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.643
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Özetle çarpan Peugeot Rcz, çarpılan Nissan Micra, darbe sonucu Nissan tarafından diğer çarpılan Toyota Yaris

Dün aracımız park halindeyken dalgınlık sonucu bir sürücü gaz kesmeden sol arka tarafından çarptı. (park yasağı ya da tehlikesi yok görünüyor, tutanakta dikkatsizlik sonucu
    olduğunu yazdı) Çarpılan aracımız çarpmanın etkisiyle bir de park halindeki bir diğer araca önden bindirdi. Diğer taraftan da yüksek bir kaldırıma sıkıştı. Arka dingil eğik,
    rot başları yamulmuş, jant kapakları kırık, sol arka lastik pert, parça değişimlerine göre hesaplandığında 15000 tl lik bir paket çıktı. İşçilik hariç

İki araba kaskolu, hasarı önemsiz olan Yaris kaskosuz.

Bizim Micranın kaskosu Sompo Japan sigorta. Ben bilmiyordum prosedür şöyle işliyormuş: Şu anda tamir edilebilecek parçalar Auto King gibi tamir yapan yerlere gidecek
    ve fiyat alınacak, 15000 tllik fiyat 10a kadar düşer dendi, eğer ki arka dingilin örneğin 4000tlye değişimi yerine 500 tl civarı tamiratı mümkünse ve diğer bazı parçaların.

Micra klimalı, otomatik, keyless go gibi özellikleri olan 2004 Aralıkta 25bin liralık olanlardan ve ünlü sitede 21binden başlıyor.
    Kasko poliçesinde bedeli 16100tl.

Bu forumlarda okuduğum bir çok durum beni çok rahatsız etti. Bu dakikadan sonra tavsiyeleriniz var mıdır mesela perte çıkarıp 13000 teklif edeceklerine dair bir
    duyum aldık. Eşim ben benzerini 13bine alamam ki diyor ve üzgün.

Bilgili kişilerden destek bekliyorum. Bu süreçte elimizden ne gelir?

• abicim piyasa değeri neyse onu verirler pert olunca kim dedi sizwe 13 bin diye öle şey olurmu?

Orijinalden alıntı: speedystop

abicim piyasa değeri neyse onu verirler pert olunca kim dedi sizwe 13 bin diye öle şey olurmu?

Eksper telefonda söyledi servise fakat resmi bir durum henüz yok hocam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: cemsinan

Hocam benim forumlarda okuduğum benzer vakalar var 43000liralık araca 30000 ile başlıyorlar filan benim sorduğum nerelere ne tür itirazlar yapılabilir bu tür durumlarda

Kasko poliçenizde 'arabanın bu hale gelmei durumunda değeri nasıl belirlenir' bilgisi yok mu?
    Okumadıysanız bir okuyun. Benim poliçemde aracın değeri, araba satışı ile ünlü bir kaç sitenin adını söyleyerek bu sitelerdeki fiyatlar baz alınır diye yazıyor.
    Ayrıca arabamın yarı değerini verecekse yemişim öyle kaskoyu.
  • Geçmiş olsun. Aynı durum benim de başıma geldi. Sigorta şirketi, aracın raiç değerinin başladığı minimum değeri ödüyor. Örneğin aracınızın aynısı piyasada 13.000-16.000 arası satılıyorsa, size ödenen rakam 13.000. Tutup da size kasko bedelinin tamamını ödemiyor. Dolayısıyla herhalikarda bir miktar zararınız oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cem_ari -- 3 Ekim 2014; 9:36:01 >

Orijinalden alıntı: cem_ari

Geçmiş olsun. Aynı durum benim de başıma geldi. Sigorta şirketi, aracın raiç değerinin başladığı minimum değeri ödüyor. Örneğin aracınızın aynısı piyasada 13.000-16.000 arası satılıyorsa, size ödenen rakam 13.000. Tutup da size kasko bedelinin tamamını ödemiyor. Dolayısıyla herhalikarda bir miktar zararınız oluyor.

Bilgi için teşekkür ederim fakat minimum pşyasa değeri zaten kasko değerinin üzerinde
    Minimum piyasa 19 desek kasko 16
    Neyse bekleyelim görelim
    Bu arada ben kasko poliçesinde sitelerdeki ortalama fiyat gibi bir ibare eklenebileceğini bilmiyordum şaka yollu cevap yazdığım üstteki mesaja da teşekkür ederim

Orijinalden alıntı: cemsinan
    minimum pşyasa değeri zaten kasko değerinin üzerinde
    Minimum piyasa 19 desek kasko 16

O zaman itiraz edin mutlaka. Fakat adamlar, araç satış sitelerindeki fiyatların şişirilmiş olduğunun farkında.

• Benim Fiesta aracım da 38 bin ediyordu ama perte çıktıktan sonra 31 bin lira alabildim. Aracımda çizik dahi yoktu. Hasar kayıtlı araçlar 34 bine giderken benim aracıma 31 bin vermeleri koydu ama poliçemde yazılan değer o. Eğer siz aracımın pert değeri artsın diyorsanız en başında örneğin 200-300 lira daha fazla ödeyip arttırmanız gerekiyordu. Siz kaskoyu ilk yaptırırken aracınız perte çıktığında verilecek olan parayı imza atarak kabul etmiş oluyorsunuz zaten. Alttaki linkten aracınızın değerini bulun.

http://www.tsb.org.tr/kasko-deger-listesi.aspx?pageID=631

Orijinalden alıntı: Börü_Budun

Benim Fiesta aracım da 38 bin ediyordu ama perte çıktıktan sonra 31 bin lira alabildim. Aracımda çizik dahi yoktu. Hasar kayıtlı araçlar 34 bine giderken benim aracıma 31 bin vermeleri koydu ama poliçemde yazılan değer o. Eğer siz aracımın pert değeri artsın diyorsanız en başında örneğin 200-300 lira daha fazla ödeyip arttırmanız gerekiyordu. Siz kaskoyu ilk yaptırırken aracınız perte çıktığında verilecek olan parayı imza atarak kabul etmiş oluyorsunuz zaten. Alttaki linkten aracınızın değerini bulun.

http://www.tsb.org.tr/kasko-deger-listesi.aspx?pageID=631

Bilgiler için çok teşekkürler ve tamamen haklısınız.
    İnsanın başına gelmeden once pek de bunları düşünmüyor, biz cam kırılması terör vs hepsini kapsayan bir kasko seçmiştik
    en ucuzu da değildi fakat aracın kasko değerini yükseltebileceğimizi
    veya pert durumunda -üstte kıymetli bir arkadaşın söylediği gibi- çeşitli mantıklı hesaplama yöntemleri ekletebileceğimizi bilmiyorduk.

Verdiğiniz kıymetli bilgiler ve link için tekrar teşekkür ederim.

• Öncelikle geçmiş olsun.

2013 Nisan ayında kasko sigortası genel şartları değişti. Artık kasko poliçelerinde sigorta bedeli yazmıyor. Eskiden yazıyordu, kasko değer listesi üzerinden tabi. Ancak bu da üst limit oluyordu.

Peki şimdi kaza durumunda araç değeri neye göre belirleniyor?

Aracın, kazadan önceki piyasa değerine göre. Peki bu neye göre belirleniyor? Kimi poliçelerde bazı internet siteleri üzerinden belirlenir diyor.

Bazı poliçelerde yine üst limit var. Diyor ki, araç değeri, kasko değer listesini geçemez.

Bu, kasko değer listesini aşamaz maddesi, bana kalırsa hukuka aykırı. Tahkim Komisyonuna ya da Mahkemeye başvurulduğu takdirde çürütüleceğini düşünüyorum. Umarım sizin poliçenizde yoktur. Olsa bile dediğim gibi bir çıkış yolu olacaktır, görüşündeyim.

Umarım pert olması hakkında ve pert tazminat tutarı hakkında sorun yaşamazsınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: Sigorta Eksperi

Öncelikle geçmiş olsun.

2013 Nisan ayında kasko sigortası genel şartları değişti. Artık kasko poliçelerinde sigorta bedeli yazmıyor. Eskiden yazıyordu, kasko değer listesi üzerinden tabi. Ancak bu da üst limit oluyordu.

Peki şimdi kaza durumunda araç değeri neye göre belirleniyor?

Aracın, kazadan önceki piyasa değerine göre. Peki bu neye göre belirleniyor? Kimi poliçelerde bazı internet siteleri üzerinden belirlenir diyor.

Bazı poliçelerde yine üst limit var. Diyor ki, araç değeri, kasko değer listesini geçemez.

Bu, kasko değer listesini aşamaz maddesi, bana kalırsa hukuka aykırı. Tahkim Komisyonuna ya da Mahkemeye başvurulduğu takdirde çürütüleceğini düşünüyorum. Umarım sizin poliçenizde yoktur. Olsa bile dediğim gibi bir çıkış yolu olacaktır, görüşündeyim.

Umarım pert olması hakkında ve pert tazminat tutarı hakkında sorun yaşamazsınız.

Çok teşekkürler
    Çok bilgilendirici bir mesaj
    Bundan sonra kasko yenilemelerde dikkat edeceğim çok fazla şey öğrendim

• Sonuç noldu acaba?
    Sonuçta eksper aracın değerini 22000 olarak belirledi. Yetkili servis tamir masrafını 10bine çekince tamire karar verdi. Arka dingil tamir oldu bizi o konu çok rahatsız etti ama yapacak bir şey yok. O kadar önemli bir parça eğilmiş bence ful değişmeliydi.

Değer kaybı tazminatıyla uğraşacağız belki. Avukat dönecek de vs.

Neyse hanım ikinci el TT veya Mini deyip duruyordu muhtemelen mevcudu elden çıkarıp öyle bir sürpriz yapacağım. Ona yaradı aslında galiba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 21 Ocak 2015; 11:42:25 >

Orijinalden alıntı: Master_Evil

10bin hasar kayıtlı 20binlik araba, sat satabilirsen şimdi, geçmiş olsun aynı durum bende de var

Aynen
    tamamen haklısınız
    Hocam hiç kafanıza takmayın bence sonuta yapılan işlemler belli. Ben şahsen sizin arabanızda 10 bin tl hasar kaydı bile olsa nbence o kayıtsızdır. Yani fotoğraflar var vs var sonuçta şasi yamulmamış direkler sağlam. Ne olabilir ki ?

Değer kaybı tazminatı hakkınız var açın kazanın hocam uğraşmasın

Buyurun bu da benden olsun

Esas no: 2004/5684

Karar no: 2005/3942

Tarih: 30.06.2005

DAVA :

Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR :

Dava, maddi ve manevi tazminat istemi ile açılmış, mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiş, karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.

2-Davacıya ait Audi marka otomobil 2000 modeldir. Kaza 17.1.2002 tarihinde meydana gelmiştir. Otomobilin yaşı ve kaza nedeniyle otomobilde meydana gelen hasarlar dikkate alındığında, davacıya ait otomobilde değer kaybı oluştuğunu kabul zorunludur. Değer kaybının miktarı konusunda bilirkişi tarafından verilen rapor açıklayıcı ve kanaat verici değildir. Bilirkişi otomobilin 2003 modelinin değerini belirlemiş, yeterli açıklamayı yapmadan, davacıya ait otomobildeki değer kaybının 9.500.000.000 TL. olduğunu bildirmiştir.

Davacıya ait otomobil 2000 model olduğuna göre, dava konusu otomobilin hasarsız değeri ile kazadan sonraki tamir edilmiş değerinin belirlenip raporda açıklanması, meydana gelen değer kaybının bu değerler üzerinden tartışılarak hesaplanması gerekir. Bilirkişinin yetersiz ve denetime elverişli olmayan raporuna dayanarak, mahkemece davanın kısmen kabul edilmesi doğru olmamıştır. Yapılacak iş, bilirkişiden belirtilen ilkelere uygun şekilde açıklayıcı, Yargıtay denetimine elverişli ek raporun alınması veya yeni seçilecek bir bilirkişiden aynı şekilde rapor alınmasından sonra gerekli denetim yapılarak, sonucuna göre karar oluşturmaktan ibarettir.

3-Davacı manevi tazminat isteminde de bulunmuş, bu istemini otomobilin hasar görmesinden duyduğu üzüntüye dayandırmıştır. Mahkemece de yazılı şekilde manevi tazminat isteminin kısmen kabulüne karar verilmiştir. Manevi tazminatın karar altına alınabilmesi için gerekli şartlar MK. Madde 24, BK. Madde 49'da belirtilmiştir. Otomobilin zarar görmesi durumunda manevi tazminat şartlarının oluştuğunu kabul etmek mümkün değildir. Davacının manevi tazminat isteminin reddi yerine kısmen kabulüne karar verilmesi de hatalı olmuştur.

SONUÇ :

Yukarıda birinci bentte yazılı nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının reddine, ikinci ve üçüncü bentler uyarınca kararın davalı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 30.06.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.

böyle bir karar var emsal sayılırmı bilmem avukatınıza sorun.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.