Şimdi Ara

Kanada’dan Türk SİHA’larının kameralarına ihracat yasağı (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
235
Cevap
1
Favori
11.483
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
48 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İşte neden "yerlilik oranının" önemli olduğu, neden "kritik parçaların gerçekten yerli" olması gerektiğinin bir özeti gibi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eğer bu yasaklar uygulanmazsa biz kendimiz yapmıyoruz o yüzden çok iyi oldu bu. ihalara da ambargolarla geçmiştik.

  • Fetihli kullanıcısına yanıt

    Vestel olmadığı halde "yerli ve milli" algısı yaratılıyor. İnsanlar da buna karşı çıkıyor, yok öyle bir şey diyor. Olay bundan ibaret. Yoksa Vestel yapmasın etmesin diyen yok. Sony'nin Apple'ın yerli ve milli goygoyu yaptığını duymadım görmedim ve sanmıyorum da.


    Bir de Vestel'e karşı vergi kaynaklı bir düşmanlık var. Zamanında rekabete giremedikleri rakipleri için ağlamışlardı ve vergi sevici hükümetimizin de hareketiyle artık ithal ürünlerde daha fazla vergi verir ve ürünleri daha pahalıya alır hale gelmiştik. Hükümet ithal ürünlere bu bahaneyle vergi bindirmek yerine yerli üreticilerden daha az vergi alsa belki bu düşmanlık da olmayacaktı. Ama herkes vatandaş yerine kendi çıkarını düşündüğü için olanlar oldu.


    Tüketici ödediği paraya aldığı kaliteye bakar. Forumda Fiyat/Performans diye bir tabir vardır. Bilinçli tüketiciler bunu en çok ve en ucuza sağlayanlara yönelir yani fiyat/performans ürünü alırlar. Telefonlarda örneklerini çok görürüz ve Çinli üreticiler bunu çok iyi başarır. İşte Vestel bunu başaramıyor. Bu yüzden tüketici bunu başarabilrne yöneliyor, başaramayan ağlıyor, hükümet bunun sonucunda vergi bindiriyor, başarılı olanların ürünlerindeki fiyat artıyor, tüketici bu vergi artışına sebep olanlara karşı bileniyor küfür ediyor ve yine de onlardan alışveriş yapmıyor. Özeti bu. Ama bu da sanırım Vestel özelinde. Diğer yerli markalara karşı bir düşmanlık görmedim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kayamtky

    Ne olmuş yani, bu kamerayı kendimiz üretmenin bir yolunu bulana kadar, biz de Çin den alırız.

    Çin onca gücüne rağmen henüz kendisine kaliteli bir flir üretebilmiş değil.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fetihli kullanıcısına yanıt
    Yalnız Apple ürünü kendi geliştiriyor kardeş, çinden hazır kamera almıyor, ürettiriyor. Çin üretmem derse, Malezya’ya verir, o gık derse Hindistan’a gönderir, hepsi olmadı gider parası neyse verir Japonya’da Sony, Toshiba’ya ürettirir. Sonuç olarak hizmet alıyor, alternatifi çok...

    Sen parası neyse verelim çok konuşmasınlar kafasındasın fakat ürün alıyorsun, hizmet değil. Bizimkiler pandemi başında nasıl yasaklamıştı bazı sağlık ürünlerinin satışını, hah işte öyle diğer ülkeler de yasaklar mal gibi kalırsın ürün alınca.

    Biz de bunu eleştiriyoruz, parçaları hazır alıp birleştirince ürün üretmiş olmuyorsun, hizmet üretiyorsun bi anlatamadık...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dert bu millete doğruların söylenmemesi. kardeşim belgesel yapıyorsun biz iha yaptık bizim %100 türkün diyorsun hava atıyorsun ama gerçek öyle değil. gerçek önemli ..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teksastommiks -- 7 Ekim 2020; 23:7:58 >
  • "Aselsan üretiyor"un neresini anlayamadınız 2 gündür gençler?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: BOLDVIPER

    Kanada uav üretiyor daha küçük çaplı ve senin toplama yaptıgın hava araclarından, daha iyilerini amerikayla ortak olarak zaten kullanıyorlar


    mesele üretmek yapmak değil madem parça toplayarak yapıyosun yerli milli diye kelime oyunu yapma sizin kabullenemediğiniz bu


    hürkuş kore yapımı


    Atak italya motor amerikan- hadi yerlisini yaptıık dediler görücez onu


    altay tamamen kore motor desen yok


    mpt - hk 417 devşirmesi


    bayraktar desen motor yok kamera yok başka hangı parçalar yurt dışından gelme kim bilir

    Kanada'da hangi şirket TB2 muadili ne üretiyor, TB2 sınıfı hangi iha/siha'sı daha iyi ?

    Hangi operasyonlarda, görevlerde ne tür başarı göstermiş?

    Hangi ihracat başarısına sahip? Kaç tane nereye ihraç edilmiş?


    Amerika ile müşterek ürettiği TB2 sınıfı hangi ihasını karşılaştırdın da, hangi açıdan üstün buldun?


    Cahilsin, bunu hakaret olarak söylemiyorum durum tespiti yapıyorum bu konuda gerçekten cahilsin ve cahil cesaretine sahipsin. Bildiğin kahvehane dayısı.


    Bayraktarı üreten şirket kamera üreten bir şirket değil, kamera iha'nın farklı bir alt sistemi ve Baykar'ın bunu üretme ne yükümlülüğü var ne de hedefi. Kanada'da o kamerayı üreten şirket de iha üretmiyor :D Ayrıca motor da bu şirketin ürettiği bir alt sistem değil, mercedesin lastik üretme konsepti olmaması gibi bir durum bu. Bil diye anlatıyorum, kahvehane dışında bunları birisine anlatıp rezil olma diye söylüyorum :D


    Bayraktar'ın kamera ve motor alt sitemleri haricinde yani kendi bünyesinde ürettiği bütün sistem %93 yerlilik oranındadır, kalan %7 nin büyük kısmı da üretilemediği için değil daha hızlı ve ekonomik olduğu için yurtdışından edinilir. Sonuçta bütün her şeyin en iyisini en mükemelini üretemezsin öyle bir marka yok dünyada. Bunu da bil.


    Montaj diye cahilce konuştuğun şey iha ve yer kontrol istasyonlarında yer alan kompozit, mekanik, elektromekanik parçalar ile haberleşe ve güç kablo takımlarının tasarımı, analizi ve prototibinin üretilmesi tam olarak. Adamlar en basitinden iniş takımı için bile sıfırdan ar-ge kapsamında tasarım yapıp üretiyor. Montaj değil yani, bil rezil olma tamam mı?


    Diğer sistemlere apayrı yazıların konusu, o konularda da rezil olmak istemiyorsan lütfen araştır.


    Araştır, öğren ki kahvehanelerdeki dayılardan farkın olsun. Yoksa çok rezil olursun. Benden söylemesi.





  • erakan kullanıcısına yanıt
    Kardeş yukarıda gerekli açıklamayı yapmışlar milli isen eleştirmezsin senin eleştirin hiç bir katkı sağlamıyor Kanada’dan alınmış hatta stokta var uluslararası anlaşmalar var ha diyince olmuyor o ben satmıyorum mal gibi kalırsın işleri stok artı ASELSAN üretmiş zaten siz hala neyin kafasındasınız anlamadım ağızlarıyla kuş tutsalar yaranamazlar size hadi kal sağlıcakla

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkmoon34

    Terminoloji ye bakarım ben..


    Yerli üretim Türkiye'de üretiliyorsa benim için yerlidir.. yani isterse bütün parçaları yurtdışından gelsin eğerki burda benim fabrikamda benim işçim üretiyorsa yerlidir..



    Milli üretim çok farklı bir şeydir.. milli üretim derseniz ham madde den tutun a dan z ye her şeyinin milli imkanlarla üretilmesi demektir. Böyle bir şeyi dünyanın ebin büyük parasal gücü üretimi gücü olan Çin yapamıyor , böyle bir şeyi Amerika yapamıyor , böyle bir şeyi Rusya yapamıyor..


    Rusya su37 üretmesi maddi imkansızlıklar dan Hindistan ortak oldu projeye ki hindistan bile dünyanın en büyük ekonomilerinden biridir adamlar bile ağır maliyetlerin altından kalkamadı çekildi projeden..


    Çin örneğini verdim yukarda adamalar beşnci nesil savaş uçaklarına Ruslardan motor aldı.. motor üretme maliyetleri ni göze alamadılar..


    Amerika f35 i Türkiye dahil bir sürü ülkeyle ortak üretti maliyet giderlerinden dolayı..


    Pentagon f22 Amerika'nın efsane savaş uçağını tekrardan üretmek istedi Amerikan senatosu Amerikan ekonomisine çok ağır maliyetleri olur çok yüksek bütçeli bir operasyon olduğu için kabul etmedi...


    Keza Amerika ordusu eskiyen uçak gemilerinin yenilerinin üretilmesi için talepde bulundu senato bir yada iki tanesine izin verdi gerisi ağır bütçe mali.nedenlerden izin vermedi..


    Kısaca milli üretim öyle kolay bir şey değil ne teknoloji ne mühendisliğe bakar hepsi bizde fazla fazla var ama paraya bakar... Amerika nın parası yetmiyor , Çin'in parası yetmiyor, Rusya'nın Hindistan'ın parası yetmiyor bizim nasıl yetsin..


    Katıl yada katılma bunlar gerçekler... Duygularla ülkeler hareket etmez gerçeklerle eder...

    Yerli ve milli yi karıştırdınız sanırım.Bütün herşeyin ülkede üretilmesi %100 yerli olur onu da dediğiniz gibi hiçbir ülke yapamaz.Benim diğer mesajıma bakarsanız ne demek istediğimi daha rahat anlarsınız...





  • Aselsan üretse zamanla üretir. Ki hatta zaten üretiyormuş sanırım. Başkası da üretebilir. Sadece Aselsan'ın kalemi olmaktan çıkıyor bu işler hızla.  Üretilmesi zaman alır. Kafa yormak ve sürekli güncel tutmak gerekir. Bu süreçte de ihtiyacı karşılamak için başka çarklar döner. Zor işler değil.


    Bizim İHA'ları batılı ülkelere satıyor muyuz? Yok. Kanada'lı bu şirketin satış durdurmasını deler misin? Çocuk oyuncağı. Kanada devleti kendi ambargo koysa bile kütür kütür delersin. Komisyoner bulursun bir tane. Silah tüccarı bildiğin. İsviçreli olsun. O alsın. Sana yollasın. Dünyada genel geçer, İran'daki gibi (ki İran'da bile batı dünyası genelinde bir fikir birliği yok) karşıtlık oluşmadığı sürece "engellesen ekime, engellemesen kasıma kadar" durumudur. Bu İHA'yı batılı devletlere çokça satıyor olsa idik, iş yaştı da, öyle bir durum da yok şimdilik. Ancak işini görmeye devam edersin yani. O arada da kendi muadilini geliştirmeye kafa yorarsın. Ki sanıyorum geliştirmişiz zaten.


    Ama bizimkiler sever komisyonculuğu. Al takke ver külah dümen çevirmek daha işlerine gelebilir. Onu ben bilmem.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 7 Ekim 2020; 22:53:54 >




  • Montajcı diyen cahillere de bir drone toplamalarını öneririm.  


    ----------------

    Çalıştığı bilinen, bilinen yöntemlerle, hazır yazılımlar kullanarak aldığınız parçaları birleştiriyorsunuz ve alet uçuyor. Ama sor nasıl uçuyor?  Uçak daha da beter bir mevzu. Resmen neredeyse hazır kit alıyorsun. Daha önce 20.000 insanın gittiği yoldan gidiyordun. Düzgün uçar hale getirene kadar canın çıkıyor.  


    ----------------


    Şimdi bu aletin basitliğini bir düşünün. Bir de bir SİHA'nın karmaşıklığını düşünün.  Sizin "Montaj" dediğiniz şey muazzam bir mühendislik, ar-ge ve deneme işi. Montaj falan değil o. Adam bir ürünü baştan sona tasarlıyor. Sonra seri üretime de uygun hale getiriyor. İşin üretim boyutu apayrı bir ar-ge ve uğraş. Hayatında eline havya almamış adam konuşmasın bir zahmet. Ömründe bir lehim atmamış dirence bile, bik bik bik bik... Herbokolok mübarek. Ki bu iş öyle havyayı aldım elime bir iş de değil yani. Ben sıfırdan Ar-Ge'ye dayalı fabrika kurdum. İşin üretim ayağının da ne kadar zor olduğunu gayet iyi bilirim. Hayatında kendi eli ile bir direk bile dikmemiş adamlar bik bik konuşmasın.


    Forumda bir çok insan beni tanır. Ne kadar karmaşık düşünen, karşısındaki genelde mort eden bir muhalif olduğumu bilirler. Bu lafları ağır muhalif birisi olarak söylüyorum.


    ----------------


    Gözünü seveyim, aç arabanın kaputunu bak. Araban Kore malıdır, Japon'dur, İtalyan'dır, Türk'tür. Fark etmez. Aç kaputu bak. Alman arabasında Japon ECU'su da çıkabilir, Alman da. Bunun dışında İtalya ve İsveç de üretiyor ECU. Ama Japon arabanda Alman ECU'su çıkabilir mesela. Üstelik Japon ECU üreticisi olmasına rağmen. Alman arabanda Japon airbag olabilir. Japon aracında İsveç airbag markasının airbag'i olabilir.


    Arabanın müzik setini kim üretiyor mesela? Eşimin Kalos'da (Kore) Blaupunkt (Alman) var. Saab'da (İsveç) Clarion'du (Fransa). Mini'nin (İngiliz soslu Alman) eğlence sistemini Kore'li bir firma üretiyor. Ford Avrupa (Fiesta, Focus, Mondeo vs.vs.)bir zamanlar Çinli bir firma ile çalışıyordu. Üst modellere de aynı Çin'li firma Sony'nin izni ile Sony amblemi çakıyordu. Sony Japon.


    ----------------


    Boeing dev uçak firması. Amerikan firması. Rolls Royce (İngiliz) motorlarını kullanıyor. Kendisi motor üreticisi değil. Uçak üreticisi. ABD'de General Electric, dünyanın en büyük uçak motoru üreticisi üstelik.


    ----------------


    Eminim savunma sanayi işleri de böyledir. Aksi mümkün değil zira. Tabii ki daha çok şey, daha çok çeşit üretmeliyiz. Orası ayrı. Ama bu ağır mühendislik işi ürünü "toplama" ve "montajdan ibaret" saymak cahillik.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 7 Ekim 2020; 23:32:13 >




  • DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt

    Kimsenin bir şeyi saptırdığı yok. Laf çok açık “Tamamen yerli ve milli” lafından sen ne anlıyorsun.


    Gelelim vermeye çalıştığın örneklere;

    Bir ülke ürettiği savunma sanayi ürünlerinin bazı parçalarının tedarikini tabii ki farklı ülkelerden yapabilir. Ancak bu ürünü üretimi kendi yapabilecekken maliyet veya işbirlikleri nedeniyle farklı ülkelerden yapıyorsa önemli değil. Örneğin ABD, F35’in bazı parçalarını Türkiye’den tedarik eder, ama isterse kendisi son cıvatasına kadar üretebilir. Türkiye satmıyorum dediğinde ABD’nin F35 projesi kilitlenip kalmaz. Önemli olan budur.


    Diğer yandan savunma sanayii konusunda tamamen yerli ve milli ülke var mıdır? Buna gene en iyi örnek olarak ABD dışında Rusya ve Fransa örnek gösterilebilir. Fransız ordusunun hemen hemen tamamı Fransız ürünüdür ve bu ürünlerin tüm alt tedariki de yine hemen hemen hepsi Fransız menşeilidir.


    Söz konusu savunma sanayii olunca tam olarak teknolojiye ve lisans haklarına sahip değilseniz, ne üretimde ne de ihracat özgür olamazsınız. ABD ve İtalya istemezse hiçbir ülkeye Atak helikopterini satamazsın. Çünkü bu üründe diğer ülkelerin lisans hakkını bulundurduğu ürünleri vardır.


    Ülkemizde üretilen her türlü ürünü tabii ki alkışlıyorum, sonuç bir başarıdır. Hele hele tüm parçaların lisans hakkı da bizdeyse. Ancak bunun kamuoyuna pazarlanmasında dürüst olmalıyız. Nihayetinde Almanya motor ve şanzıman vermedi diye bir tank üretemiyorsan sonuçta yerli ve milli bir tanktan bahsedemezsin.


    Umarım bağımsız, yerli ve güçlü bir savunma sanayiimiz olur. Çünkü bir ülkenin askeri gücü, Ordusunun ve Savunma Sanayinin toplamıyla ölçülür.





  • Tamamen siyasi bir karar . Ermeni diasporası iş başında çok güzel kararlarını aldırtabiliyor . Da benim anlamadığım bizim hiç mi diplomatımız , iş adamımız örgümüz cart curt yok . Hiçbir yerde lobi faaliyeti yürütemiyoruz gerçekten çok kötü .

  • apulunas kullanıcısına yanıt

    Hocam sizin "yerli" kafası tam yerli:)


    Yerli'den şunu anlıyorsunuz sanırım : üretimdeki tüm malzemeleri hatta demirin minerali bile ülke topraklarından...


    Yerli demek : başta yazılımı (ki bayraktar dronelarının yazılımı yerlidir) ve yapılan tüm projelendirmeler daha önceden kimsenin telifinde olmayan demektir.


    Yoksa, kamerası, lastiği hatta dış gövdesi para ile başka birine yaptırman yada alman sorun değil günümüz üretim prosesinde.


    Kaldı ki, bayraktar drone'ların başarıları teyit edilmiş ve bizi drone bağımlılığından kurtarmıştır.


    keşke laf atanlar, bir selçuk bayraktar kadar olabilenlerden olsaydı...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eski Açık Sarı Desene

    Estağfirullah kim bilmiyor dedi, en iyi sen biliyorsun burada :D


    Montaj yapıp insanları kandırıyormuşuz, Almanlar o kadar salak ki bize sattıkları kartla kendileri montaj yapamıyor ürettikleri Luna X, Mikado, Offis, Barracuda TB2'nin yanına yaklaşamıyor. Halbuki montajı yapsalar halledecekler :D


    Kanadalılar o kadar işi bilmiyor ki bize kamera satabilecek kamera üretiyorlar ama montaj nedir bilmiyorlar. O yüzden Silver Fox Alix TB2 kadar fonksiyonlu değil, Sperwer'den sonra üretmediler bile başka iha. Neden? Çünkü montajdan haberleri yok.


    Ukraynalılar hiç bir şeyden anlamıyor, anlamadıkları için de motor satıyorlar ama kendi motorlarıyla çalışan TB2'leri sipariş ediyorlar işe bak :D.


    Madem iş montajla oluyor bu 3 ülke neden Bayraktar seviyesinde İha'yı tek başına yapamıyor ? Alsınlar parçaları montajlasınlar bizim gibi en çok ambargo yemiş ülkelerden de değiller, yapsınlar işte ? Çok mu zor ? Demek ki çok zor.


    Sen kalk yüzlerce mühendis ile tam otomatik seyir/rota takibi yapabilen, yarı otonom uçabilen, sensör destekli hassas otomatik iniş/kalkış yapabilen, tam otomatik taksi/park yapabilen SİHA yap sonra git buna bol yedekli sensör füzyonu uygulaması koy, lityum tabanlı batarya birimleri koy bütün bu sistemler de dünyaları versen de kimsenin satmayacak sistemler olsun.


    Sonra kahvehane kültürlü birisi gelsin "montaj yea bu ihalar" desin. :D. En çok sen biliyorsun bunu, en iyi sen biliyorsun. Aynen böyle devam.



    Alıntıları Göster

    Batı doktrininde low-lead 500-600 kg silahlı MALE UAV kavramı yok. İhtiyaçları da yok. Test-bed'leri sunarak şunu yapamadı bunu yapamadı demek oldukça saçma. Ayrıca Barracuda dediğin UAV, 3 tonluk turbofan bir UAV. Mach 0.85'e ulaşan stealth bir prototip. TB-2 ile ne alakası var akıl tutulması falan mı yaşıyorsunuz anlamadım.


    Ayrıca TB-2'lerde Ukrayna motoru falan da yok.





  • Yerli kameramızı bize göndermeyen kanadayı kınıyorum.


    Kafamızı kızdırırlarsa gidip çinden yerli kamera alırız.

  • Bunu kesin fransa engel koydurtmuştur.Koydurtsa ne olacak,Zik kadar kamerayı yapamayacak bir ülkemiyiz biz??????.

  • Hocam kritik teknolojide dışarı BAĞIMLI ürün yerli değildir. Bundan rahatsız olmayan da vatansever değildir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Vatanseverlik de otu smanı eleştirmek değildir. Bunu da bi anlayabilseniz. Neyse...

  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.