Şimdi Ara

Kalorimetre Hesaplama (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
119
Cevap
3
Favori
58.915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Slm arkadaşlar benim şöyle bir şikayetim var ben bir kaç ay önce bir siteden bir daire aldım ama oturmuyorum şu anda orda arasıra gelip gidip tadilat tamirat işiyle uğraşıyorum,bu arada bizim sitenin ısınma sistemi ön ödemeli kalorimetreli sistem,dairemin dışındaki holde anavanya bağlı (sıcak su girişine) dijital bir alet ''ELEKTROMED'' Firmasının ürünü bir kalorimetre takılı,dediğim gibi arasıra gittiğimde petekleri açıyorum üstelik peteklerde termostatik vanada var şu ECA TRV3 sıvı sensörlü termostatik vana ayarı hiçbirzaman 3'ün üzerine getirmedim 3 kademedeki ayar 20 dereceyi ifade ediyormuş (kullanma kılavuzu öyle diyor) neyse bugün bina daha tam yerleşmedi 24 dairelik bir apartmanda belki 6-8 aile oturuyor onlar sabit.ben en üstün bir altından aldım yani 6'ncı kattan güney batı cepheli daire dış mantolamalı pencereler egepen 16mm'lik (cam arasındaki fitil kalınlığı ) kalınlığında gerçektende kaliteli ısı camlarıda var,neyse üstümderki daireye yaklaşık 1 ay önce bir vatandaş taşındı sabit oturuyor bana bugün telefon açtı (formalite icabı geçici yöneticilik yapıyor) ve bana dediki komşu senin kalorimetrende 400 küsür kalori görüküyor dolayısıyla 150TL borcun var....?

Başımdan vurulmuş gibi oldum taş çatlasa tam gün bütün petekleri çalıştırdığımı varsaysak 4-5 tam günü geçmemesine rağmen bana 150TL maliyet çıkarırlarsa ben o eve taşındığımda kışın 24 saat yaksam (ki ben bilinçli tüketiciyim) ne gelir acaba 400 mü 500 Liramı aylık ya böyle birşey olurmu burda bir yanlışlık yokmu sizce ??

Çünki geçici yönetici arkadaş bana diyorki ya komşu banada 350TL gelmiş diyor,yahu sen 1 aydan fazla orda yaşıyorsun ve 24 saat yakıyorsun sana 350TL geliyor benimkni toplasam hadi 5 tam gün yaktığımı varsaysak bile nasıl oluyorda 150TL borç geliyor anlamadım..ne yapmam lazım ben pis hava seziyorum sizler bu konu hakkında ne dersiniz ?

Şu andaki kalorimetre nasıl hesaplanıyor allah aşkına bilen bilgi versin örneğin 1 kalorimetre kaç kuruşa tekabül ediyor ona göre hakkımı arayacağımda,lütfen bu işten anlayan yardımcı olsun bana yada kalorimetre hesaplayan yani bu okuma işini yapan firma telefonu bilen varsa lütfen ya buraya yada bana pm atsın (yer Ankara) çünki araştıracağım burda bir haksıszlık var ????

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi somniferum -- 11 Nisan 2013; 18:52:12 >

• quote:

Orijinalden alıntı: somniferum

Slm arkadaşlar benim şöyle bir şikayetim var ben bir kaç ay önce bir siteden bir daire aldım ama oturmuyorum şu anda orda arasıra gelip gidip tadilat tamirat işiyle uğraşıyorum,bu arada bizim sitenin ısınma sistemi ön ödemeli kalorimetreli sistem,dairemin dışındaki holde anavanya bağlı (sıcak su girişine) dijital bir alet ''ELEKTROMED'' Firmasının ürünü bir kalorimetre takılı,dediğim gibi arasıra gittiğimde petekleri açıyorum üstelik peteklerde termostatik vanada var şu ECA TRV3 sıvı sensörlü termostatik vana ayarı hiçbirzaman 3'ün üzerine getirmedim 3 kademedeki ayar 20 dereceyi ifade ediyormuş (kullanma kılavuzu öyle diyor) neyse bugün bina daha tam yerleşmedi 24 dairelik bir apartmanda belki 6-8 aile oturuyor onlar sabit.ben en üstün bir altından aldım yani 6'ncı kattan güney batı cepheli daire dış mantolamalı pencereler egepen 16mm'lik (cam arasındaki fitil kalınlığı ) kalınlığında gerçektende kaliteli ısı camlarıda var,neyse üstümderki daireye yaklaşık 1 ay önce bir vatandaş taşındı sabit oturuyor bana bugün telefon açtı (formalite icabı geçici yöneticilik yapıyor) ve bana dediki komşu senin kalorimetrende 400 küsür kalori görüküyor dolayısıyla 150TL borcun var....?

Başımdan vurulmuş gibi oldum taş çatlasa tam gün bütün petekleri çalıştırdığımı varsaysak 4-5 tam günü geçmemesine rağmen bana 150TL maliyet çıkarırlarsa ben o eve taşındığımda kışın 24 saat yaksam (ki ben bilinçli tüketiciyim) ne gelir acaba 400 mü 500 Liramı aylık ya böyle birşey olurmu burda bir yanlışlık yokmu sizce ??

Çünki geçici yönetici arkadaş bana diyorki ya komşu banada 350TL gelmiş diyor,yahu sen 1 aydan fazla orda yaşıyorsun ve 24 saat yakıyorsun sana 350TL geliyor benimkni toplasam hadi 5 tam gün yaktığımı varsaysak bile nasıl oluyorda 150TL borç geliyor anlamadım..ne yapmam lazım ben pis hava seziyorum sizler bu konu hakkında ne dersiniz ?

Şu andaki kalorimetre nasıl hesaplanıyor allah aşkına bilen bilgi versin örneğin 1 kalorimetre kaç kuruşa tekabül ediyor ona göre hakkımı arayacağımda,lütfen bu işten anlayan yardımcı olsun bana yada kalorimetre hesaplayan yani bu okuma işini yapan firma telefonu bilen varsa lütfen ya buraya yada bana pm atsın (yer Ankara) çünki araştıracağım burda bir haksıszlık var ????

kalorimetre hesabıyla doğalaz faturası hesaplama:

1. Binaya gelen doğalgaz faturasının %30 hesaplanır.

2. Bu %30 luk kısım siz doğal gaz kullansanızda kullanmasanızda dairelerin metrekaresi oranında her daireye bölüştürülür. Buna ortak bedel denir. Buradaki amaç, siz kullansanızda kullanmasanızda kazandan dairelerin kapısına gelen sıcak suyun - apartmanı ısıtan doğalgazın bir şekilde herkese paylaştırılmasıdır.

3. Apartmandaki tek tek tüm kalorimetrlerden ölçülen enerjiler toplanır (kwh cinsinden)

4. Dairelerin tükettiği bu toplam enerji, doğal gaz faturasının %70 lik kısmına bölünerek, kwh başına düşen birim fiyat ortaya çıkar.

5. Sizin tükettiğiniz enerji (kwh), bu birim fiyatla çarpılarak kullandığınız doğalgazın ücreti oluşur, buna kullanım bedeli denir.

6. Ortak bedel ile kullanım bedeli toplanır.

7. Eğer bu okuma+hesaplama işini yöneticiler değilde dışarıdan bir firma yapıyorsa bide her daire başına onlar bir pay alır (bizde okuma ve kalorimetrenin kira ücreti toplam daire başına 8,32 TL)

8. Ortak bedel + Kullanım bedeli + Kiralama - okuma bedelinin toplamı sizin ödeyeceğiniz faturadır. Ama dediğim gibi kiralama+okuma bedeli heryerde zorunlu değildir, eğer bu sistemi, bu sistem hakkında yetkili bir firmadan kiralama yoluyla aldıysanız geçerlidir.

Gelelim sıkıntınızla ilgili benim düşünceme. Bana mart ayında 522 kWh enerji için 121 TL fatura geldi ki dediğim gibi bunun 8,32 TL si okuma bedeli kira vs. Ben 60 dairelik 15 katlı bir apartmanda oturuyorum ama dairelerin 5-6 sı hariç hepsi dolu. Yani sizden daha çok kullanmama rağmen daha az ödedim. Sizdeki temel sorun dairelerin çok büyük bir çoğunluğu boş, yani otursalarda oturmasalarda yaksalarda yakmasalarda bu %30 luk kısmı ödeyecekler, böyle çoğunluğu boş olan apartmanlarda faturayı şişiren %30 luk kısmın yüksek olmasıdır. Size ayrıntılı, neyin nasıl hesaplandığını gösteren bir doküman veriyorlarmı bilmiyorum ama (ki biz ISTA firmasıyla çalışıyoruz bize veriyorlar) orda kontrol edin eminim %30 luk kısım, kendi kullandığınız kısımdan belkide yüksektir.

Benim termostatik vanalarım BOSCH marka ve biz işe giderken 3' ün 1 diş altına (19 derece) işten gelince yatana kadar 3' ün bir veya iki diş üstüne (21-22 derece) yatarken 3' e getiririz. ve 60 dairelik apartmanda faturamız hep en düşük 10-15 fatuadan biri oluyor ki evin sıcaklığı 22 derceden aşağıya inmiyor. ve bizim camlarımız 14 mm lik olanlardan. Burda demek istediğim bişey var, boş evde termostatik vanaları sürekli 3 te bıraktıysanız zannettiğinizin aksine 4-5 günden fazla yanmış olabilir petekler çünkü bunlar otomatik devreye giriyor bir gecede belkilde 5 defa kendini durdurup tekrar çalıştırıyor. 2. ve son olarak da evet oturmadığınz halde çok gelmiş gib görünmesine rağmen ben tek temel sorunun apartmanın boş olmasından kaynaklandığını, gelecek kış döneminde apartman tamamen dolduğunda yine 3 te ayarlayarak ve sürekli kullanarak hemen hemen aynı faturaları ödeyeceğinizi düşünüyorum. Çünkü anladığım kadarıyla evin yalıtımı iyi, camlar iyi (benimkinden iyi) kat iyi, termostatik vana var, cephe iyi.... Sonuç : biraz daha sabır, bence iyi olacak :)

Saygılar

• quote:

Orijinalden alıntı: MICROBE

quote:

Slm arkadaşlar benim şöyle bir şikayetim var ben bir kaç ay önce bir siteden bir daire aldım ama oturmuyorum şu anda orda arasıra gelip gidip tadilat tamirat işiyle uğraşıyorum,bu arada bizim sitenin ısınma sistemi ön ödemeli kalorimetreli sistem,dairemin dışındaki holde anavanya bağlı (sıcak su girişine) dijital bir alet ''ELEKTROMED'' Firmasının ürünü bir kalorimetre takılı,dediğim gibi arasıra gittiğimde petekleri açıyorum üstelik peteklerde termostatik vanada var şu ECA TRV3 sıvı sensörlü termostatik vana ayarı hiçbirzaman 3'ün üzerine getirmedim 3 kademedeki ayar 20 dereceyi ifade ediyormuş (kullanma kılavuzu öyle diyor) neyse bugün bina daha tam yerleşmedi 24 dairelik bir apartmanda belki 6-8 aile oturuyor onlar sabit.ben en üstün bir altından aldım yani 6'ncı kattan güney batı cepheli daire dış mantolamalı pencereler egepen 16mm'lik (cam arasındaki fitil kalınlığı ) kalınlığında gerçektende kaliteli ısı camlarıda var,neyse üstümderki daireye yaklaşık 1 ay önce bir vatandaş taşındı sabit oturuyor bana bugün telefon açtı (formalite icabı geçici yöneticilik yapıyor) ve bana dediki komşu senin kalorimetrende 400 küsür kalori görüküyor dolayısıyla 150TL borcun var....?

kalorimetre hesabıyla doğalaz faturası hesaplama:

1. Binaya gelen doğalgaz faturasının %30 hesaplanır.

2. Bu %30 luk kısım siz doğal gaz kullansanızda kullanmasanızda dairelerin metrekaresi oranında her daireye bölüştürülür. Buna ortak bedel denir. Buradaki amaç, siz kullansanızda kullanmasanızda kazandan dairelerin kapısına gelen sıcak suyun - apartmanı ısıtan doğalgazın bir şekilde herkese paylaştırılmasıdır.

3. Apartmandaki tek tek tüm kalorimetrlerden ölçülen enerjiler toplanır (kwh cinsinden)

4. Dairelerin tükettiği bu toplam enerji, doğal gaz faturasının %70 lik kısmına bölünerek, kwh başına düşen birim fiyat ortaya çıkar.

5. Sizin tükettiğiniz enerji (kwh), bu birim fiyatla çarpılarak kullandığınız doğalgazın ücreti oluşur, buna kullanım bedeli denir.

6. Ortak bedel ile kullanım bedeli toplanır.

7. Eğer bu okuma+hesaplama işini yöneticiler değilde dışarıdan bir firma yapıyorsa bide her daire başına onlar bir pay alır (bizde okuma ve kalorimetrenin kira ücreti toplam daire başına 8,32 TL)

8. Ortak bedel + Kullanım bedeli + Kiralama - okuma bedelinin toplamı sizin ödeyeceğiniz faturadır. Ama dediğim gibi kiralama+okuma bedeli heryerde zorunlu değildir, eğer bu sistemi, bu sistem hakkında yetkili bir firmadan kiralama yoluyla aldıysanız geçerlidir.

Gelelim sıkıntınızla ilgili benim düşünceme. Bana mart ayında 522 kWh enerji için 121 TL fatura geldi ki dediğim gibi bunun 8,32 TL si okuma bedeli kira vs. Ben 60 dairelik 15 katlı bir apartmanda oturuyorum ama dairelerin 5-6 sı hariç hepsi dolu. Yani sizden daha çok kullanmama rağmen daha az ödedim. Sizdeki temel sorun dairelerin çok büyük bir çoğunluğu boş, yani otursalarda oturmasalarda yaksalarda yakmasalarda bu %30 luk kısmı ödeyecekler, böyle çoğunluğu boş olan apartmanlarda faturayı şişiren %30 luk kısmın yüksek olmasıdır. Size ayrıntılı, neyin nasıl hesaplandığını gösteren bir doküman veriyorlarmı bilmiyorum ama (ki biz ISTA firmasıyla çalışıyoruz bize veriyorlar) orda kontrol edin eminim %30 luk kısım, kendi kullandığınız kısımdan belkide yüksektir.

Benim termostatik vanalarım BOSCH marka ve biz işe giderken 3' ün 1 diş altına (19 derece) işten gelince yatana kadar 3' ün bir veya iki diş üstüne (21-22 derece) yatarken 3' e getiririz. ve 60 dairelik apartmanda faturamız hep en düşük 10-15 fatuadan biri oluyor ki evin sıcaklığı 22 derceden aşağıya inmiyor. ve bizim camlarımız 14 mm lik olanlardan. Burda demek istediğim bişey var, boş evde termostatik vanaları sürekli 3 te bıraktıysanız zannettiğinizin aksine 4-5 günden fazla yanmış olabilir petekler çünkü bunlar otomatik devreye giriyor bir gecede belkilde 5 defa kendini durdurup tekrar çalıştırıyor. 2. ve son olarak da evet oturmadığınz halde çok gelmiş gib görünmesine rağmen ben tek temel sorunun apartmanın boş olmasından kaynaklandığını, gelecek kış döneminde apartman tamamen dolduğunda yine 3 te ayarlayarak ve sürekli kullanarak hemen hemen aynı faturaları ödeyeceğinizi düşünüyorum. Çünkü anladığım kadarıyla evin yalıtımı iyi, camlar iyi (benimkinden iyi) kat iyi, termostatik vana var, cephe iyi.... Sonuç : biraz daha sabır, bence iyi olacak :)

Saygılar

Mıcrobe arkadaşımıza tamamen katılıyorum; ben de de boş daire var, binanın doluluk oranı %50 nin altında olduğu ocak ayı tüketimini gösteren faturamda %30 tutar benim daire için 45 ytl idi, Şubat faturasında %30 dan payıma düşen 35 tl ye indi, çünkü binada doluluk oranı arttı. Ama gene de yukarda yakınan arkadaşın şikayetleri boş tuttuğu daireye tam yerleşene yani taşınana kadar ya da oraya kiracı bulana kadar dinmez, çünkü bu ısınma ve (zorunlu olan) paylaşma sistemi herkesin eşit ödediği klasik merkezi ısınmadan sadece biraz farklı. Bir örnek benim son faturamdır; Mart ayı tüketimini gösteren faturam 89 tl geldi, karşı dairede aile oturuyor ve full ısınıyorlar, onlara da 147 tl gelmiş. Yani boş daire sahibi kullanımdaki dairenin gaz faturasının yarısından fazla ödüyor. Allah ödeme kolaylığı ve sabır versin.

• Valla şok oldum koridordaki daireme girmeyen sıcak suyun parasınıda %30 olarak demek bizlere yansıtıyorlar öylemi....yuh allahlarından bulsunlar derim valla.

@MICROBE kardeş 522 kalori +%30 kolon su paylaşımı+fırma okuma ücereti dahil ön ödemeli kalorimetreli ısısına 121 TL vermiş....ohalde soruyorum bende 400 kalori bile yazmamasına rağmen kim neye göre bana geçici yönetici senin 150-160 TL borcun var diyebiliyor ya ??
    valla birde mütahitler bana bu sistemi tanıtırkene demişlerdiki yaktığın kadarıyla ödeyeceksin,ne oldu bilseydim bu sistemin böyle dandik birşey olduğunu hiç alırmıydım,kurban olayım kombili daireye ya,istediğin gibi takıl...

Ya arkadaşım @MICROBE bana tam olaraktan 1 kalorimetre kaç kuruştan hesaplanıyor bunu söyleme imkanın varmı,yada nerden öğrenebiliriz Ego bilirmi acaba bunu kime danışayım kaloriyi kaçla çarptıklarını ???

@UliUli arkadaş tabi haklısın bendeki termostatında özelliği 15 derecenin altına düştüğünde otomatik çalışır yaptığın ayara göre,ama şunu söylemeyi unutmuşum bizim holdeki Kalorimetre denen aletin önünde komple bizim daireye giden ana kolonları sıcak ve soğuk suyu kesme vanamızda var,yani senin anlayacağın dışarıdan komple kapatabiliyorsun vanayı dolayısıyla benim kattaki dışkapımın yanındaki ana ısı kolonları buzgibi çünki her gelip gittikce kapatırım,buna ne diyeceksin şimdi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi somniferum -- 12 Nisan 2013; 20:41:01 >

• quote:

Valla şok oldum koridordaki daireme girmeyen sıcak suyun parasınıda %30 olarak demek bizlere yansıtıyorlar öylemi....yuh allahlarından bulsunlar derim valla.

@MICROBE kardeş 522 kalori +%30 kolon su paylaşımı+fırma okuma ücereti dahil ön ödemeli kalorimetreli ısısına 121 TL vermiş....ohalde soruyorum bende 400 kalori bile yazmamasına rağmen kim neye göre bana geçici yönetici senin 150-160 TL borcun var diyebiliyor ya ??
    valla birde mütahitler bana bu sistemi tanıtırkene demişlerdiki yaktığın kadarıyla ödeyeceksin,ne oldu bilseydim bu sistemin böyle dandik birşey olduğunu hiç alırmıydım,kurban olayım kombili daireye ya,istediğin gibi takıl...

Ya arkadaşım @MICROBE bana tam olaraktan 1 kalorimetre kaç kuruştan hesaplanıyor bunu söyleme imkanın varmı,yada nerden öğrenebiliriz Ego bilirmi acaba bunu kime danışayım kaloriyi kaçla çarptıklarını ???

@UliUli arkadaş tabi haklısın bendeki termostatında özelliği 15 derecenin altına düştüğünde otomatik çalışır yaptığın ayara göre,ama şunu söylemeyi unutmuşum bizim holdeki Kalorimetre denen aletin önünde komple bizim daireye giden ana kolonları sıcak ve soğuk suyu kesme vanamızda var,yani senin anlayacağın dışarıdan komple kapatabiliyorsun vanayı dolayısıyla benim kattaki dışkapımın yanındaki ana ısı kolonları buzgibi çünki her gelip gittikce kapatırım,buna ne diyeceksin şimdi ?

Sorduğuna en güzel cevabı belki ben verebilirim (tabii şimdilik, bir bilene sor benim dediğimin aynısını daha detaylı anlatır): Isı pay ölçer yasası malum, daireler asgari 15 derece ısıtılacak ve bina tüketiminin %30 u eşit paylaştırılacak. Bu bağlamda "ben vanamı komple kapatırım, 15 dereceye de ısıtmam" diyenler, yani açıkgözlük yapmaya çalışanların sonu ne oldu anlatayım, vana kapatanlara bütün boş dairelerden daha fazla fatura geldi. Bana 75 tl geldiği ay böyle yapan bir boş daire sahibine 122 tl geldi. Tabii bu müstakbel komşu sitemizin facebook sayfasında yakınıyordu: İstanbuldaki kombili evimde gaz faturası 160 küsur geldi, Gebzedeki boş daireme vanalar daire giriş ana vanasından kapalı olduğu halde 122 tl geldi, burdan buyrun" diye dövünüyordu. ben bunu TOKİ kayabaşından tecrübeli site yönetimi (Emlak Yönetim, Emlak Konut bünyesindedir) ne sordum, vanası kapalı olanlara daire içi tüketim fazla sayım yaptığından fazla yakıt gideri faturalanıyor otomatik olarak. Onlar bana bunu çok detaylı anlattılar ama benim teknik konulara kafam basmadığından acelemden ve de beni ilgilendirmediğinden kulak vermemiştim, sanırım (tam bilmiyorum) hani su borusundan hava geçer de su geçiyormuş gibi su sayacı sayım yapar ya belki öyle bir şey. Daha sonra bunu kendimde yaşadım. Benim daireye daireye gelmeden henüz bir yerde gaz sızması olmuş. Kazan su seviyesini belli bir düzeyde tutmak için, yani tüm binanın fazla gaz tüketimi olmasın diye teknik eleman benim dairenin ana vanalarını dışardan kapatmış. Tabii teknik eleman da vanamı kapattıran site yönetimi de vana kapatmanın faturamı kabartacağını biliyor. Fakat siteyi inşa eden taşeron firma gaz sızıntısını tamir etme işini 1,5 ay ertelemiş. Sonra ben bunu nasıl tespit ettim onu da anlatayım. Bir baktım faturam 101 küsur, Mart tüketiminde herkesin gaz faturası azaldı benimki neden 30 tl arttı hesabını sordum. benim dairenin altı kapıcı dairesi alttan cayır cuyur ısıtılıyor, hem güney cephesi, hem havalar güzel gitti, hem de bina doluluk oranı arttı %30 dan payıma düşen 35 tl cık, herkesin daire içi tüketimi azalırken benim daire içi tüketim 30 tl den 65 tl ye çıkmış. Sonra Halkla İlişkiler sorumlusu ile teknik elemanın konuşmalarından anladım ve derhal gidip açtılar vanamı. Neyse Kardeş, sen git tecrübeli kişilere sor, kime sorarsan sor aynı cevabı alırsın, bu sistemde vanayı kapatmak yasak, haa kapatırsan cezai yaptırım uygulanır derler ama bizim sitede olan şu: vana kapatanın faturası kabarık geldiği için kimseye ceza uygulanmadı. Daireni 15 dereceye ısıtmak zorundasın, vana kapatır da kanuna uymazsan olacağı bu. Haa bu reva mıdır? Bence değildir. Ama yasanın adil olup olmadığını tartışmaktan artık usandık. İyi Akşamlar.

• quote:

Valla şok oldum koridordaki daireme girmeyen sıcak suyun parasınıda %30 olarak demek bizlere yansıtıyorlar öylemi....yuh allahlarından bulsunlar derim valla.

Daireyi satarken müteahitlerin ısınma biçimini anlatması konusunda: Satıcının yanlış bilgilendirmesi konusunda ben de mağdurum. ben asla hiçbir zaman merkezi ısınmayı istemem, tercih edenler sefasını sürsün ama ben asla istemezdim ve bundan sonra da istemem kendi adıma. Emlak Konut diarelerini satan Emlak Konutun anlaştığı özel bir pazarlama firmasındaki görevli (ben onu devlet memuru sanıyordum Emlak Konutun kendi elemanı olduğunu sanıyordum) ısınma tarzını sorduğumda "merkezi ısınma fakat, daire girişinde bir sayaç/cihaz var, tükettiğiniz kadar ödüyorsunuz" dedi. Evet satışı yapanlar maalesef ya bilerek kandırıyor, ya da sistem ve yasa yeni olduğundan bilmeden aldatıyor. Bunun klasik merkezi ısınmadan fazla farkı yok maalesef.

• quote:

Orijinalden alıntı: ugarb

quote:

Orijinalden alıntı: UliUli

quote:

quote:

Kalorimetre çağın en güzel birkaç icadından biri, kimin ne tükettiği tespit ediliyor. Bence sorun paylaşımın nasıl yapıldığında, insanları birbirine düşüren,komşunun komşuya bırak hatır sormasını selam vermesini engelleten bir paylaşım biçimi. Klasik merkezi sınma ile kıyaslanmış yeni sistem bu forumda çoğunlukla, klasik merkezi ısınmaya göre elbette daha ilerici ve adaletli. Fakat bir de kombili sistemin adaleti ile kıyaslayın, hangisinde insan tükettiği kadar ödüyor? Kombili sistemde de adaletsizlik vardı, az yakan fazla yakandan istifade ediyordu, ama bence kombili sistem kötüler içinde en az kötü olanı. Tartıştığımız sistem ve paylaşım biçiminde: Yasanın öngördüğü 1. Daireler asgari 15 drc. ısıtılacak 2. binada toplam tüketilenin %30 u eşit paylaşılacak, ok. Ancak hakkaniyet yönünü vicdanlara soruyorum: 52 dairelik bir blokta dairem var, dairem kullanımda değil. Bina doluluk oranı %50 olduğu için 1 aylık ısıtma bedeli (bina ve komşu ısıtma bedeli diyorum ben buna) 73,5 tl ödedim son faturada. Seneye doluluk %50 yi aşacak, taşınanlar arttıkça binanın tüketimi artacak. Diyelim kiracı bulamayan 2 daire kaldı, 50 daire maliki rahat rahat ısınıyorlar. Daireler ortalama 210 tl lik tüketim yapacak, misal. 210x50=11.500 gibi binanın aylık toplam tüketimi oluşmuş olacak. %30 hesabında herkesin ödeyeceği 11.500/52=66,34 tl her daire eşit ödeyecek. Şimdi boş olan 2 daire bu 66 tl ye ek olarak bir de 15 drc ısıtma için daire içi tüketimi ödeyecek 35 tl de o olsa 100 tl ısınma bedeli ödeyecek, uğrama bile uğramadığı evi için, sırf kat maliki olmanın bir bedeli var kiracı bulamasan da ödeyeceksin kanun böyle istediği için. Site yönetimine almadığım hizmet için 126 tl aidat ödemem yetmez, 100 tl de bina komşu ısıtma için ödeyeceksin al sana 226 tl fatura aylık. Şimdi sorum şu, efendim kazan çalıştırma bedeli, komşudan kaçan ısı bedeli, boruların binayı ısıtma bedeli filan diye ödetilen bu miktar elinizi vicdanınıza koyun nolur fazla değil mi??? Bu kadarı da fazla değil mi??? Benim dairem zemin kat altta olmayan köstebekleri ısıtıyorum, yukardaki komşum benim dairem orda olmasaydı toprağa kayalara komşu olacaktı, orda dairem var diye ben o komşulara o kadar zarar mı ettim ki, tazminat-diyet mahiyetinde olan bu bedel, dairesini kullananlara fazla gaz faturası gelmesin diye bana senede 6 ay ve sürekli ödetiliyor. Bu yasa adalet için çıktıysa neden kombili binalarda bir yuvarlama bir baz tutar apartman sakinlerine eşit ödetilmiyor, orda hak geçme yok mu? Yukarda arkadaşın sorusuna cevap yazılmamış, bu yasa ve uygulamaya göre bence yalnız boş daire sahipleri değil tasarruf yapanlar da mağdur, fazla tüketenin bedelini onlar da ödüyorlar çünkü. Kanunun neyi yaptırdığını hepimiz biliyoruz, ben işin hakkaniyet tarafının tartışılmasını istiyorum: Isı kaybı %30 ise neden yeni yapılan binalarda merkezi sistem ısınma zorunlu tutuluyor, kombili seçenek söz konusu değil, madem merkezi ısınma bereketli veekonomik değilse -%30 kayıp merkezi ısınmanın ekonomik olmadığını apaçık gösteriyor-. Ya biz %30 a varan ısı kaybı kaçağı var diye az tüketenlere fazla para ödetmek için kandırılıyoruz, ya da denilen doğru ise bu kadar ısı kaybı var ise neden merkezi ısınma bizlere zorunlu TEKEL seçenek olarak dayatılıyor NEDEN???????

Cevap niteliğinde değilde düşündüklerimi yazmak istiyorum. her apartmanda 60 daire olan ve toplam 7 apartman bulunan bir sitede yaşıyorum. site daha yeni, bu kış ikinci kışımızı geçiriyoruz.

Yaptığınız hesapta ince bir nüans var, apartmanlar doldukça fatura üzerinde yazan meblağ evet artıyor ancak apartmanın tamamı ısınmaya başlayınca yani doluluk oranı arttıkça birim maliyet (dairelere düşen ısınma payı) azalıyor. Biz bunu bu sene net biçimde gördük. 3+1 dairelere geçen sene 500 - 600 TL gelen faturalar bu sene 200 - 300 TL seviyesine düştü. Çünkü en son tamamlanan binalar 3+1 di ve geçen kış 60 diarelik apartmanda 2 bilemedin 3 dolu daire vardı, geçen yaz dairelerin dolması ile birlikte tam randımana geçildi ve faturalar düşmeye başladı.

İkinci değinmek istediğim konu, daha önce de yazdığım gibi bu yüzde %30 luk kısma "kayıp/kaçak" bedeli denmesi. Bence bunun adına kayıp ısı bedeli denmesi bir çok insanın kafasını karıştırıyor. Ve haklı olarak da sizin sorduğunuz sorular çıkıyor. Kayıp ısının gerçekte ne olduğunu kendi sitemde yaşadığımız örneklerler anlatmaya çalışayım;

Faturaların üzerinde "harcanan metreküp" ibaresinin oralarda bir yerde "harcanan kcal" diye bir değer vardır,
    Örneğin ilk fatura döneminde fatura üzerinde apartmanın ürettiği (faturanın üzerinde yazan) toplam enerji 100 000 kcal' ydi. ama apartmandaki tüm dairelerdeki kalorimetrelerden okunan kcal' leri tek tek topladığınızda 62 000 kcal gibi bir değer elde ediyordunuz. Yani üretilenin hepsi dairelere gitmemişti. Asıl bu değer kayıp ısı değeridir. Bizim iki faturamızda kazan verimi %63 ler seviyesindeydi ki bir mühendis olarak bu kabul edilebilir bir şey seğildir. Ancak bu kayıp ısıya etki eden bina yalıtım, kullanılan kazanın özellikleri, pompaların kalitesi, kullanılan termostatik vana oranı, kullanış şekli gibi pekçok paramaeltre var. 3 fatura döneminde yönetimin termostatik vanaları özendirmesi ve takdırması ile (hala %100 değil) verim %71' e yani kayıp ısı %29' a düştü budeğer mühendislik için hiç bir zaman 0 olmnaz. Ama faturanın üzerinden %30 oranının kayıp ısı diye bilnmesi bence farklı ve hatalı sorular doğmasına neden oluyor.

Saygılar

Bu kayıp/kaçak ısı meselesinı ne yasa ne medya ne de yönetim izah edemedi, millet birbirine düştü. Sizde kazan verimliliği %70 gibi?? bizimki Emlak Konut, bu yaz bitti inşaat, 5-6 aylık bina yani, mantolama, yalıtım kazan teknolojisi mükemmel olması gerekmez mi? sizde aşama aşama takılmış termostatik vanalar, bizde hepsi baştan termostatik, ama paylaşım usulü nasıl???? Kayıp kaçak kimi yerde kat kat fazla kimi yerde kat kat azken paylaşım gene %30 kaybın ne kadar olduğuna bakılmıyor %miktarı belirlemek için, paylaşım oranı hep aynı hep %30. Bişeyleri ortak ödetmenin adını yanlış vermişler, açıklamayı hiç hiç yapamamışlar. Branşınız makine olmayabilir ama gene de bizden çok çok iyisini bilirsiniz mühendis olarak, acaba fatura düzenlenirken önce daire içi tüketim hesaplansaydı sonra arta kalan paylaştırılsaydı nasıl bir sonuç olurdu, teknik konulara hiç kafam basmaz, cahilliğimi hoşgörün ama mesela İgdaşın kombili sistemlerde veya mutfak gazında kullandığı gaz birimleri ve tarifesi belli. Acaba herkese önce kendi dairesi için tükettiği hesaplansa arta kalan da hesaplanamayan yerler yani merdiven boşluğu, kazan dairesi, duvarlardan giden boru sıcaklıkları, vd. kayıp/kaçaklar olarak hesaplansa ve o kısım eşit pay edilse durum o zaman değişir mi acaba? yani faturalarımız değişir mi?
    Bizden de Saygılar.

%30 ''kayıp'' bedelini evin içinde hiçbir tesisat olmadığı-oturulmadığı halde ödüyorum (80-90 tl) ve canımı baya sıkıyor bu iş.....

kanuni mi diye soruldugunda, onada bazı arkadaşlar ''evet'' demiş ama anlamakta zorlanıyorum

Sayın Ugarb, dairenizin kullanılıp kullanılmaması önemli değil, daireniz boş da olsa kullanımda olmayan bir daire de olsa %30 luk kısmı ödemek zorundasınız normalde. Ancak sizde özel bir durum var: Petekleri bile takılmamış yani inşaat kısmı tamamlanıp mesken olma aşamasında süreç tamamlanmamış. Eğer petek ve termostatik vana vardı da siz söktüyseniz %30 u ödemek zorundasınız ancak henüz takılmadıysa ve bunun sorumlusu siz değilseniz o zaman merkezi ısınmanın bir parçası olmadığı için sizin daire ödemek zorunda değilsiniz bence, ben sizin yerinizde olsam kanuni itiraz yoluna başvururdum. Sorununuz tarih itibariyle güncel değil gibi görünüyor fakat geçmiş aylara yönelik hakkınızı arayabilirsiniz. Nasıl ki merkezi ısınma bir bütünse yasa da bir bütün, yasa diyorsa ki %30 nu eşit ödeyeceksin ve 15 dereceye ısıtacaksın, ben %30 a katılırım ama dairemi ısıtmam diyemezsin. Ya da tersi ben dairemi 15 dereceye ısıtırım ama %30 a katılmam diyemezsin. Yasayı ya tam uygularsın ya da delersen ha yarım delmişsin ha tam delmişsin aynı suç. işte bunun gibi bu yasayı uygulamak için merkezi ısınma olmalı, daire içi tüketimi ölçen sistem olmalı, petekler olmalı ve termostatik vana olmalı. Bu sistem eksik oldu mu uygulamak akıl işi mi????
    Bir de yeni yasaya göre boş daireler ısıtmak zorunda değil falan diyenler, bu yasanın kokusu 2 ay önce geldi fakat kendisi yayınlanmadı ve yürürlüğe de girmedi, yani eski yasa geçerli. Selamlar.

• quote:

@MICROBE kardeş 522 kn su paylaşımı+fırma okuma ücereti dahil ön ödemeli kalorimetreli ısısına 121 TL vermiş....ohalde soruyorum bende 400 kalori bile yazmamasına rağmen kim neye göre bana geçici yönetici senin 150-160 TL borcun var diyebiliyor ya ??

Aslında 1 kWh' lik enerjinin birim fiyatı İGDAŞ' ın faturaları üzerinde yazıyor. Bu sizde de aynıdır. Ancak şöyle birşey var, o birim fiyat apartmanın harcadığı doğalgaz hesaplanırken baz alınan fiyat, bu fatura dairelere paylaştırılırken kullanılan birim fiyatın hesaplanmasını zaten yukarıdaki ilk mesajımda anlattım. Yani demenk istediğim şu, kalorimetre sisteminde dairelere yansıtılan birim kWh enerji fiyatı, sabit değildir. Her fatura döneminde değişir. Bu apartmanda oturanların kullanım şeklinden tutunda, apartmanınızda bulunan doğalgaz tesistatının (kolonlar, kazan, devir daim pompaları, tesisat borularının çok fazla açı yapıp yapmaması, dairelerideki termostatik vanalar vs vs vs ) verimiyle alakalıdır. Sanılanın aksine kalorimetreli merkezi sistemli apartmanlarda birim maliyetin ve bireysel faturaların düşmesi için vanaları kapatmak yerine tüm dairelerin termostatik vana kullanmasını sağlamalı ve hemen hemen (havlupanlar hariç) her petek kullanılmalıdır. Tüm petekler kullanılırsa, evler ve dolayısıyla apartman daha çabuk ısınacak, termostatik vana ların varlığı ile de mevcut olan bu ısı korunmaya çalışılacaktır. Kalorinmetreli merkezi sistem kullanıcıları eski alışkanlıklarını kontrol etmelidir. Biz aynı tartışmaları dizel araç forumlarındada yaşıyoruz eski nesil dizelciler aracı bağırtman gerektiğini söylüyorlar halbuki yeni nesil dizel motorlar düşük devirde yakıt ekonomisi sağlıyor :)

522 kWh enerjiye 121 TL' lik faturanın gelmesi 400 kWh' lik enerji için 150 - 160 TL' lik faturanın gelmeyeceği anlamını çıkarmaz. Şimdi size şöyle bir örnek vereyim sizin apartmana toplamda 4 000 TL' lik fatura gelse

Bunun %30' u 1 200 TL eder. Eğer her daire eşit büyüklükteyse 1 200 TL/ 24 daire : 50 TL zaten %30 luk ortak katılım payıdır.

Gelelim harcadığınız doğalgazın hesaplanmasına;

Daireniz boş olmasına rağmen 400 kWh enerji kullandıysanız ve bu apartmanda sadece 6 daire doluysa, boş olan dairelerin tamamı sizin kadar enerji harcadıysa ve dolu olan direlerde sizin 2 katınız enerji harcadılarsa:

(400 kWh x 18 daire ) + (800 kWh x 6 daire) : 7200 kWh + 4800 kWh : 12 000 kWh (kalorimetrelerden okunan toplam enerji)

4 000 - 1 200 TL : 2 800 TL (faturanın %70 lik kısmı)

2 800 TL / 12 000 kwh : 0,23 TL (1kwh 'lik enerjinin birim fiyatı)

Sizin tükettiğiniz doğalgaz fiyatı 400 kWh x 0,23 TL = 92 TL

92 TL + 50 TL = 142 TL (bunda daha okuma parası kıl parası tüy parası yok bide bizdeki gibi buna 8,32 TL ekleyin) = 150,32 TL

YUKARIDAKİ HESAPLAMA SADECE BİR ÖRNEKTİR.

Yani demek istediğim, benim faturam onun faturası şunun faturası kalorimetre sisteminde emsal teşkil etmiyor. sizin sıkıntınız apartmanın boş olması. Çünkü 24 dairelik apartmanda o dolu olan 6 daireinin üşümemesi için o kazan yanar, o kazan yandığı zamanda sadece 6 dairelik yanmaz. Çünkü o kazan 24 dairelik olarak hesaplanıp o apartmanın altına yerleştirilmiştir. Şimdi benim son sözüm şudur; şimdi apartman boş olup siz daha oturmadığınız için bu sistem size biraz gri görünüyor. Ama eğer bu dairede "oturacaksanız" bu sistemi kullanmaya başlayınca hiç de öyle canavar ve para tuzağı bir sistem olmadığı anlaşılacaktır. Ama dediğim gibi kullanırsanız, ev boş durmazsa.

Bide evi satanlarlardan çok şikayetler oluyor ama ben bilerek yaptıklarını düşünmüyorum. Çünkü bu sistem çok yeni kullananlar bile tam hakim değil ki işin sadece satış kısmında olanlar herşeyine hakim olsun..

Yardım ettiysem ne mutlu bana

Saygılar

• @MICROBE kardeş sen benim yazdıklarımı tam okumamışssın galiba,ben yazmıştımki apartmanın daha İSKANI bile alınmadı mütahitler güz geldiğinde apartmanda 2-3 daire taşınmıştı 2012'in son aylarında yani mütahit gidip abone oldu,3-4 aydır mütahitin üzerinden yakılıyor millet bellediki nasıl olsa mütahit abone oldu para vermeyiz (kendilerini kandırdılar) 3 hafta önce mütahit Karadefteri çıkartmış bir ay önce taşınan birine sen geçici yöneticilik yap git bina adına aboneliğinizi alın demiş,o vatandaşta herkezden 300 TL topladı ve gitti abone oldu (verdiğim 300 TL karşılığında bir makbuz bile vermediler bana) sadece karardefterine imza atırdılar.....?
    şimdide 1 hafta önce yer Ankara EGO'dan elemanlar gelmiş dışarıdaki ana sayacı okumuşlar 9.500 TL fatura kesmişler bu arada 24 Daire artı 4-5 Dükkanda var yani 30 Daire diyebiliriz,Binamızdaki geçici muhterem zaat yanına birini almış bilmem nasıl yaptı herkeze para kesmiş,ben özel bütün oturulan daireleri gezdim kimisinde 2000,2550,2870 kalori felan yazıyor.

Birisine sordum senden nekadar para aldılar diye bana demesinmi 350 TL diye halbuki sayacındaki kalori 2000 kalorinin üzerinde ???.........Bana diyorki geçen ayda vermiştim (kesin gerçeği yansıtmıyor ohalde geçen ayda para alındıysa neden benim kapımı çalan olmadı ozamanlarda ortalama 320-330 kalori yazıyordu dairemdeki kalorimetremde...???....hadi Kalorimetreyi es geçelim %30 katılım parasınıda isteyen olmadı ??

Demek istediğim 2 haftayı biraz geçti dediğim gibi binaya bir ay önce taşınan şahız mütahitin ona KARARDEFTERİNİ vermesiyle ve sen geçici yönetici ol Daire başı 300 TL topla git Bina adına abone ol dedi oda gitti ve abone oldu 1,5 hafta öncede Egodan elemanlar geldi 3-4 aylık harcanan doğalgaz parasını kestiler 9.500 TL ve bu vatandaşta nasıl yapılacağını bilmediği için yanına bir muhasebeci almış ve herkese birşekilde (örnek verdim) parayı pay etmiş ??

Dün akşam aradı beni efe efe bir uslupta parayı veriyormusun vermiyormusun gibisinden lavbağli bir uslupta konuştu bende ona sordum (en tabi hakkım) komşu siz neye göre kaloriyi ölçtünüz 1 kalori kaç kuruş yapar %30 katılımı nasıl pay ettiniz diye sorunca,sana hepsini anlatmak mecburiyetim yok parayı veriyormusun gbisinden efelendi,bende dedimki bakınız derdim 150 TL değil ne harcadıysam veririm tabiki ama hakkaniyet esastır neye göre hesabınızı yaptınız dedim,bana demesinmi SEN NE BİLİRSİN HAKKANİYETTN DİYE...şok oldum acaba benmi yanlış anladım diye yine sordum bana ne dediniz biraz önce diye yine SEN HAKKANİYETTEN NE ANLARSINKİ diye cevap vermesinmi..??!!

Adamı tanımam etmem bu lakaitlit neyin nesi bu küstahlık neyin nesi bu laubalilik neyin nesi,bana bir akıl veren olsun allah aşkına ???...tutmuş birde beni telefonuna yasaklılar listesine eklemiş bugün aradım laanet olsun parayı veyeyimde kurtulayım diye cebi açmıyor,siz olsanız ne yapardınız ?

Bu arada Bizim kazan Dairesi tek kazan tipi değil 4 adet bağımsız çalışan Baymak markalı 350.000 kalorilik yoğuşmalı ayrı ayrı çalışan kombi var,ve şu anda sadece bir kombi çalışıyor......ne yapayım parayı ödeyimmi ödemeyimmi şaştım valla ?!!!!!

Dün saydım Binanın yarısı dolmuş yani %50 doluluk var..................................

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi somniferum -- 19 Nisan 2013; 0:33:34 >

• quote:

@MICROBE kardeş sen benim yazdıklarımı tam okumamışssın galiba,ben yazmıştımki apartmanın daha İSKANI bile alınmadı mütahitler güz geldiğinde apartmanda 2-3 daire taşınmıştıitin üzerin 2012'in son aylarında yani mütahit gidip abone oldu,3-4 aydır mütahden yakılıyor millet bellediki nasıl olsa mütahit abone oldu para vermeyiz (kendilerini kandırdılar) 3 hafta önce mütahit Karadefteri çıkartmış bir ay önce taşınan birine sen geçici yöneticilik yap git bina adına aboneliğinizi alın demiş,o vatandaşta herkezden 300 TL topladı ve gitti abone oldu (verdiğim 300 TL karşılığında bir makbuz bile vermediler bana) sadece karardefterine imza atırdılar.....?
    şimdide 1 hafta önce yer Ankara EGO'dan elemanlar gelmiş dışarıdaki ana sayacı okumuşlar 9.500 TL fatura kesmişler bu arada 24 Daire artı 4-5 Dükkanda var yani 30 Daire diyebiliriz,Binamızdaki geçici muhterem zaat yanına birini almış bilmem nasıl yaptı herkeze para kesmiş,ben özel bütün oturulan daireleri gezdim kimisinde 2000,2550,2870 kalori felan yazıyor.

Birisine sordum senden nekadar para aldılar diye bana demesinmi 350 TL diye halbuki sayacındaki kalori 2000 kalorinin üzerinde ???.........Bana diyorki geçen ayda vermiştim (kesin gerçeği yansıtmıyor ohalde geçen ayda para alındıysa neden benim kapımı çalan olmadı ozamanlarda ortalama 320-330 kalori yazıyordu dairemdeki kalorimetremde...???....hadi Kalorimetreyi es geçelim %30 katılım parasınıda isteyen olmadı ??

Demek istediğim 2 haftayı biraz geçti dediğim gibi binaya bir ay önce taşınan şahız mütahitin ona KARARDEFTERİNİ vermesiyle ve sen geçici yönetici ol Daire başı 300 TL topla git Bina adına abone ol dedi oda gitti ve abone oldu 1,5 hafta öncede Egodan elemanlar geldi 3-4 aylık harcanan doğalgaz parasını kestiler 9.500 TL ve bu vatandaşta nasıl yapılacağını bilmediği için yanına bir muhasebeci almış ve herkese birşekilde (örnek verdim) parayı pay etmiş ??

Dün akşam aradı beni efe efe bir uslupta parayı veriyormusun vermiyormusun gibisinden lavbağli bir uslupta konuştu bende ona sordum (en tabi hakkım) komşu siz neye göre kaloriyi ölçtünüz 1 kalori kaç kuruş yapar %30 katılımı nasıl pay ettiniz diye sorunca,sana hepsini anlatmak mecburiyetim yok parayı veriyormusun gbisinden efelendi,bende dedimki bakınız derdim 150 TL değil ne harcadıysam veririm tabiki ama hakkaniyet esastır neye göre hesabınızı yaptınız dedim,bana demesinmi SEN NE BİLİRSİN HAKKANİYETTN DİYE...şok oldum acaba benmi yanlış anladım diye yine sordum bana ne dediniz biraz önce diye yine SEN HAKKANİYETTEN NE ANLARSINKİ diye cevap vermesinmi..??!!

Adamı tanımam etmem bu lakaitlit neyin nesi bu küstahlık neyin nesi bu laubalilik neyin nesi,bana bir akıl veren olsun allah aşkına ???...tutmuş birde beni telefonuna yasaklılar listesine eklemiş bugün aradım laanet olsun parayı veyeyimde kurtulayım diye cebi açmıyor,siz olsanız ne yapardınız ?

Bu arada Bizim kazan Dairesi tek kazan tipi değil 4 adet bağımsız çalışan Baymak markalı 350.000 kalorilik yoğuşmalı ayrı ayrı çalışan kombi var,ve şu anda sadece bir kombi çalışıyor......ne yapayım parayı ödeyimmi ödemeyimmi şaştım valla ?!!!!!

Dün saydım Binanın yarısı dolmuş yani %50 doluluk var..................................

İskan alınmadan doğalgaz aboneliği yaptırılabilyor. Bu doğru. Bizde de aynısı oldu bildiğim kadarıyla sadece suya iskansız abonelik olmuyor. Müteahhit aslında iyi bişey yapmışa benziyor, millet üşümesin kendi başı da ağrımasın diye gitmiş sonbaharda abonelik yaptırmış.

1 ay önce taşınmış birisi yönetici atanır mı? Bunu atamaya müteahhit mi yetkili buna bakmak gerek. Bunun gibi konular satış sözleşmesinde yazması gerek. Yani bizimkinde vardı. 2 sene süresince müteahhit firma yada onun yetkilendirdiği kişi - kişiler yönetecekti. Bir süre yapmaya çalıştılar, ancak müteahhit firmanın gerek bu konuda tecrübesiz oluşları gerekse yönetici olarak görev yapan arkadaşın site dışından profesyonel olarak bu işi yapmaya çalışması sitede huzursuzluk yarattı ve anlaşma yoluyla müteahhit firma yönetimden ayrıldı, sonrada biz site içinden yeni yönetim belirledik.

Sözleşmeniz, müteahhitte böyle bir hak veriyorsa o arkadaş yöneticilik yapabilir. Bizde ilk girdiğimizde 300 - 400 TL (tamda hatırlamıyorum doğrusu) ücret ödedik bunun 250 TL' si kazan güvence bedeliydi. Karşılığında site yönetimiden makbuz almıştık. Ama resmi bir fatura vs bize verilmedi ve gösterilmedi.

Şimdi gelelim ücretlendirmeye. Tamam eğer sözleşmede müteahhitin istediği kişiyi yönetici atama yetkisi varsa, diyecek lafımız yok. Ancak iş faturanıın pay edilmesine gelince; eğer bunu yönetici yapıyorsa şeffaf şekilde yapmalı. İlgili konuyla alakalı;

Resmi Gazete Tarihi: 14.04.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26847 (Mükerrer)
    MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK' in

İKİNCİ BÖLÜM

Uygulamalar Kısmında
    MADDE 5' in 7. bendinde

(7) Bağımsız bölüm ısıtma veya sıhhî sıcak su gider paylaşım bildirimlerinde aşağıdaki bilgilere yer verilir:
    a) Bağımsız bölüm kullanıcısının adı-soyadı ve adres bilgileri,
    b) Bağımsız bölüm mahalleri ve alanları ile ilgili bilgiler,
    c) Paylaşım bildirimi dönemi bilgileri,
    ç) Ölçüm okuma tarih bilgileri,
    d) Paylaşım bildirimi düzenleme tarihi bilgileri,
    e) Son ödeme tarih bilgileri,
    f) Isı ölçerlerdeki veya ısı sayaçlarındaki önceki ölçüm değerleri ve son tüketim ölçüm değerleri ile fark tüketim değerleri,
    g) Isıtma sistemi gider hesaplama çizelgesi,
    ğ) Sıhhî sıcak su sistemi gider hesaplama çizelgesi,
    h) Toplam gider hesaplama çizelgesi,
    ı) Bina ısıtma sistemi aylık toplam gideri tutarı,
    i) Bina ısıtma sistemi aylık toplam gideri tutarının ısıtma ve sıhhî sıcak su hazırlama olarak paylaştırılmış tutarları,
    j) Bina ısıtma giderinin sarfiyat ve sabit paylaşım oranları ile bu oranlara karşılık gelen tutarları, bu tutarlar üzerinden ilgili bağımsız bölüm kullanıcısına düşen tutarlar,
    k) Gerekli durumlar için açıklayıcı bilgi satırı.

yukarıdaki bilgileri ilgili yönetmelikten direkt kopyaladım. Yönetici eğer bir işi yapıyorsa kanuna uygun yapmalıdır. Ve kanun yukarıdaki bilgilerin bağımsız bölümlerin her birine yukarıdaki bilgilerin bulunduğu bildirim yapmak zorundadir.

Bu iş öyle kara kaplı defterle, cartla curtla olmaz. Başta yönetici olan arkadaşın üslubu yanlış birkere... eğer onların yöneticiliklerinde kanuna aykırı birşey yoksa sizinde yukarıda kopyaladığım kim neyi nekadar kullanmış nereden ne gelmiş, ortak gider ne kadar kullandığım ne kadar gibi bilgileri istemenizde en doğal kanuni hakkınızdır. Bundan dolayı size ters yaparlarsa kanunen siz hakılsınız gibime geliyor.

Saygılar

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Kalorimetre çağın en güzel birkaç icadından biri, kimin ne tükettiği tespit ediliyor. Bence sorun paylaşımın nasıl yapıldığında, insanları birbirine düşüren,komşunun komşuya bırak hatır sormasını selam vermesini engelleten bir paylaşım biçimi. Klasik merkezi sınma ile kıyaslanmış yeni sistem bu forumda çoğunlukla, klasik merkezi ısınmaya göre elbette daha ilerici ve adaletli. Fakat bir de kombili sistemin adaleti ile kıyaslayın, hangisinde insan tükettiği kadar ödüyor? Kombili sistemde de adaletsizlik vardı, az yakan fazla yakandan istifade ediyordu, ama bence kombili sistem kötüler içinde en az kötü olanı. Tartıştığımız sistem ve paylaşım biçiminde: Yasanın öngördüğü 1. Daireler asgari 15 drc. ısıtılacak 2. binada toplam tüketilenin %30 u eşit paylaşılacak, ok. Ancak hakkaniyet yönünü vicdanlara soruyorum: 52 dairelik bir blokta dairem var, dairem kullanımda değil. Bina doluluk oranı %50 olduğu için 1 aylık ısıtma bedeli (bina ve komşu ısıtma bedeli diyorum ben buna) 73,5 tl ödedim son faturada. Seneye doluluk %50 yi aşacak, taşınanlar arttıkça binanın tüketimi artacak. Diyelim kiracı bulamayan 2 daire kaldı, 50 daire maliki rahat rahat ısınıyorlar. Daireler ortalama 210 tl lik tüketim yapacak, misal. 210x50=11.500 gibi binanın aylık toplam tüketimi oluşmuş olacak. %30 hesabında herkesin ödeyeceği 11.500/52=66,34 tl her daire eşit ödeyecek. Şimdi boş olan 2 daire bu 66 tl ye ek olarak bir de 15 drc ısıtma için daire içi tüketimi ödeyecek 35 tl de o olsa 100 tl ısınma bedeli ödeyecek, uğrama bile uğramadığı evi için, sırf kat maliki olmanın bir bedeli var kiracı bulamasan da ödeyeceksin kanun böyle istediği için. Site yönetimine almadığım hizmet için 126 tl aidat ödemem yetmez, 100 tl de bina komşu ısıtma için ödeyeceksin al sana 226 tl fatura aylık. Şimdi sorum şu, efendim kazan çalıştırma bedeli, komşudan kaçan ısı bedeli, boruların binayı ısıtma bedeli filan diye ödetilen bu miktar elinizi vicdanınıza koyun nolur fazla değil mi??? Bu kadarı da fazla değil mi??? Benim dairem zemin kat altta olmayan köstebekleri ısıtıyorum, yukardaki komşum benim dairem orda olmasaydı toprağa kayalara komşu olacaktı, orda dairem var diye ben o komşulara o kadar zarar mı ettim ki, tazminat-diyet mahiyetinde olan bu bedel, dairesini kullananlara fazla gaz faturası gelmesin diye bana senede 6 ay ve sürekli ödetiliyor. Bu yasa adalet için çıktıysa neden kombili binalarda bir yuvarlama bir baz tutar apartman sakinlerine eşit ödetilmiyor, orda hak geçme yok mu? Yukarda arkadaşın sorusuna cevap yazılmamış, bu yasa ve uygulamaya göre bence yalnız boş daire sahipleri değil tasarruf yapanlar da mağdur, fazla tüketenin bedelini onlar da ödüyorlar çünkü. Kanunun neyi yaptırdığını hepimiz biliyoruz, ben işin hakkaniyet tarafının tartışılmasını istiyorum: Isı kaybı %30 ise neden yeni yapılan binalarda merkezi sistem ısınma zorunlu tutuluyor, kombili seçenek söz konusu değil, madem merkezi ısınma bereketli veekonomik değilse -%30 kayıp merkezi ısınmanın ekonomik olmadığını apaçık gösteriyor-. Ya biz %30 a varan ısı kaybı kaçağı var diye az tüketenlere fazla para ödetmek için kandırılıyoruz, ya da denilen doğru ise bu kadar ısı kaybı var ise neden merkezi ısınma bizlere zorunlu TEKEL seçenek olarak dayatılıyor NEDEN???????

Cevap niteliğinde değilde düşündüklerimi yazmak istiyorum. her apartmanda 60 daire olan ve toplam 7 apartman bulunan bir sitede yaşıyorum. site daha yeni, bu kış ikinci kışımızı geçiriyoruz.

Yaptığınız hesapta ince bir nüans var, apartmanlar doldukça fatura üzerinde yazan meblağ evet artıyor ancak apartmanın tamamı ısınmaya başlayınca yani doluluk oranı arttıkça birim maliyet (dairelere düşen ısınma payı) azalıyor. Biz bunu bu sene net biçimde gördük. 3+1 dairelere geçen sene 500 - 600 TL gelen faturalar bu sene 200 - 300 TL seviyesine düştü. Çünkü en son tamamlanan binalar 3+1 di ve geçen kış 60 diarelik apartmanda 2 bilemedin 3 dolu daire vardı, geçen yaz dairelerin dolması ile birlikte tam randımana geçildi ve faturalar düşmeye başladı.

İkinci değinmek istediğim konu, daha önce de yazdığım gibi bu yüzde %30 luk kısma "kayıp/kaçak" bedeli denmesi. Bence bunun adına kayıp ısı bedeli denmesi bir çok insanın kafasını karıştırıyor. Ve haklı olarak da sizin sorduğunuz sorular çıkıyor. Kayıp ısının gerçekte ne olduğunu kendi sitemde yaşadığımız örneklerler anlatmaya çalışayım;

Faturaların üzerinde "harcanan metreküp" ibaresinin oralarda bir yerde "harcanan kcal" diye bir değer vardır,
    Örneğin ilk fatura döneminde fatura üzerinde apartmanın ürettiği (faturanın üzerinde yazan) toplam enerji 100 000 kcal' ydi. ama apartmandaki tüm dairelerdeki kalorimetrelerden okunan kcal' leri tek tek topladığınızda 62 000 kcal gibi bir değer elde ediyordunuz. Yani üretilenin hepsi dairelere gitmemişti. Asıl bu değer kayıp ısı değeridir. Bizim iki faturamızda kazan verimi %63 ler seviyesindeydi ki bir mühendis olarak bu kabul edilebilir bir şey seğildir. Ancak bu kayıp ısıya etki eden bina yalıtım, kullanılan kazanın özellikleri, pompaların kalitesi, kullanılan termostatik vana oranı, kullanış şekli gibi pekçok paramaeltre var. 3 fatura döneminde yönetimin termostatik vanaları özendirmesi ve takdırması ile (hala %100 değil) verim %71' e yani kayıp ısı %29' a düştü budeğer mühendislik için hiç bir zaman 0 olmnaz. Ama faturanın üzerinden %30 oranının kayıp ısı diye bilnmesi bence farklı ve hatalı sorular doğmasına neden oluyor.

Saygılar

Bu kayıp/kaçak ısı meselesinı ne yasa ne medya ne de yönetim izah edemedi, millet birbirine düştü. Sizde kazan verimliliği %70 gibi?? bizimki Emlak Konut, bu yaz bitti inşaat, 5-6 aylık bina yani, mantolama, yalıtım kazan teknolojisi mükemmel olması gerekmez mi? sizde aşama aşama takılmış termostatik vanalar, bizde hepsi baştan termostatik, ama paylaşım usulü nasıl???? Kayıp kaçak kimi yerde kat kat fazla kimi yerde kat kat azken paylaşım gene %30 kaybın ne kadar olduğuna bakılmıyor %miktarı belirlemek için, paylaşım oranı hep aynı hep %30. Bişeyleri ortak ödetmenin adını yanlış vermişler, açıklamayı hiç hiç yapamamışlar. Branşınız makine olmayabilir ama gene de bizden çok çok iyisini bilirsiniz mühendis olarak, acaba fatura düzenlenirken önce daire içi tüketim hesaplansaydı sonra arta kalan paylaştırılsaydı nasıl bir sonuç olurdu, teknik konulara hiç kafam basmaz, cahilliğimi hoşgörün ama mesela İgdaşın kombili sistemlerde veya mutfak gazında kullandığı gaz birimleri ve tarifesi belli. Acaba herkese önce kendi dairesi için tükettiği hesaplansa arta kalan da hesaplanamayan yerler yani merdiven boşluğu, kazan dairesi, duvarlardan giden boru sıcaklıkları, vd. kayıp/kaçaklar olarak hesaplansa ve o kısım eşit pay edilse durum o zaman değişir mi acaba? yani faturalarımız değişir mi?
    Bizden de Saygılar.

%30 ''kayıp'' bedelini evin içinde hiçbir tesisat olmadığı-oturulmadığı halde ödüyorum (80-90 tl) ve canımı baya sıkıyor bu iş.....

kanuni mi diye soruldugunda, onada bazı arkadaşlar ''evet'' demiş ama anlamakta zorlanıyorum

Sayın Ugarb, dairenizin kullanılıp kullanılmaması önemli değil, daireniz boş da olsa kullanımda olmayan bir daire de olsa %30 luk kısmı ödemek zorundasınız normalde. Ancak sizde özel bir durum var: Petekleri bile takılmamış yani inşaat kısmı tamamlanıp mesken olma aşamasında süreç tamamlanmamış. Eğer petek ve termostatik vana vardı da siz söktüyseniz %30 u ödemek zorundasınız ancak henüz takılmadıysa ve bunun sorumlusu siz değilseniz o zaman merkezi ısınmanın bir parçası olmadığı için sizin daire ödemek zorunda değilsiniz bence, ben sizin yerinizde olsam kanuni itiraz yoluna başvururdum. Sorununuz tarih itibariyle güncel değil gibi görünüyor fakat geçmiş aylara yönelik hakkınızı arayabilirsiniz. Nasıl ki merkezi ısınma bir bütünse yasa da bir bütün, yasa diyorsa ki %30 nu eşit ödeyeceksin ve 15 dereceye ısıtacaksın, ben %30 a katılırım ama dairemi ısıtmam diyemezsin. Ya da tersi ben dairemi 15 dereceye ısıtırım ama %30 a katılmam diyemezsin. Yasayı ya tam uygularsın ya da delersen ha yarım delmişsin ha tam delmişsin aynı suç. işte bunun gibi bu yasayı uygulamak için merkezi ısınma olmalı, daire içi tüketimi ölçen sistem olmalı, petekler olmalı ve termostatik vana olmalı. Bu sistem eksik oldu mu uygulamak akıl işi mi????
    Bir de yeni yasaya göre boş daireler ısıtmak zorunda değil falan diyenler, bu yasanın kokusu 2 ay önce geldi fakat kendisi yayınlanmadı ve yürürlüğe de girmedi, yani eski yasa geçerli. Selamlar.

@UliUli cevap için tesekkür ederim...

Sizin söylediğinizden şunu mu anlamam gerekli?

Daire içinde hiçbir tesisat yok ise ödemek zorunda değilsin..
    benim dairemde abonelik bile yok, ne vana ne sayaç ne petek hiçbirsey takılmadı-sökülmedi

az önce okuduğuma göre sizin dediğiniz yazıyor.
    şimdilik itiraz etmedim, yönetimde öde diye su an ısrar etmiyor.... kanuni kısmınıa biraz daha bakıcam...
    dediğiniz gibi şu şu şartlar meydana geldiğinde geçerli oluyor %30 bedeli..

• Sayın @MICROBE bey mütahitin sözleşme gereği (ki sözleşme gibi birşeyde yok ortada) hiçbir yetkisi yok sen yönetici ol demeye resmende kanunende,beni ilgilendiren haksızlık bugün yine bir iki daire sahibiyle konuştum herkes şikayetci,sözde yönetetici ile bekci geldiler birşeyler hesapladılar diyorlar ?

Birinin kalorimetresine baktım (yalnız ortalama 3-4 aydır yakıyorlar,15 gün öncesine kadar hani yönetici kendi üzerine alana kadar) dediğim gibi birisi 7 bin küsür kalorimetre yakmış bayan diyorki bana yönetici 1000 TL ve küsür kesti diyor.Altkattaki birine sorduk oda 11700 kaloriye yakın yakmış ondan'da 1360 TL almışlar bu nasıl bir hesaplama üstad düşünün arada 5000 kaloriye yakın fark var ama 5000 kalori karşılığına 360 TL fazla almış.....7000 küsür kaloriye diyelimki 1050TL alın öteki 11700 kalori yakmış ondan sadece 1360 TL alın sizce nerde adalet ?
    Siz buna şimdi adalet diyebilirmisiniz ? ve şu sözde yönetici beyfendi hazretleri birde bana hakkaniteti sen ne bilirsin demezmi ??? ben soruncada sana hesap vermek zorunda değilim parayı veriyonmu vermiyonmu lafları ve ben hakkaniyetten bahsedince ''sen ne anlarsın hakkaniyeti tarz lavbağli laflar (bide bu vatandaş güya muhafazakar ayaklarından takılıyor) ne demek ben ne anlarım hakkaniyetten ya sen alenen bana şahsıma hakaret ediyorsun daha binaya taşınalı 1,5 ay oldu külhan bey kesildi adeta....ben bu binayla geçen sene inşaat halindeykene uğraşıyordum la havle ya....
    5000 kalorimetre farkına 360 TL bir düşünün ya burda nerde adalet aslen kendisi birazcık hakkaniyet dersi alsa iyi olur değilmi.

Ve bizlere bırakın remi dökünanı zaten veremezki kendisi ve yanıda kim varsa karadefterle hesap yapmışlar ne remi dükümanından bahsediyorsun üstad adam Makbuz bile vermedi ya....ve işin ilginç tarafı ben hariç binada kimse hakkını aramıyor herkes tık kesilmiş ne derlerse yapıyor bina anlayamadım bunun hikmetini,kanun var yasa var yönetmelik var öyle değilmi.

Ve tekrarlıyorum üstad bizdeki merkezi sistem tek kazan değil toplam kombi tipinde 4 adet herbiri 350.000 kalori gücünde kombi tarzı ısıtıcı var ve şu anda sadece bir kombi çalışıyor,binanın nufusu az olduğu için

Bana lütfen bu hususta resmiyet nedir mütahitin yapması gerekenler yada bina olarak bizlerin hakkı genel manada site yönetimi nasıl işler,fazla büyük sitemiz yok iki sitemiz var karşılıklı 24 daire+4-5 dünkkandan oluşuyor,yani her sitede 24 daire+5 dükkan var !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi somniferum -- 23 Nisan 2013; 3:26:25 >

• quote:

Sayın @MICROBE bey mütahitin sözleşme gereği (ki sözleşme gibi birşeyde yok ortada) hiçbir yetkisi yok sen yönetici ol demeye resmende kanunende,beni ilgilendiren haksızlık bugün yine bir iki daire sahibiyle konuştum herkes şikayetci,sözde yönetetici ile bekci geldiler birşeyler hesapladılar diyorlar ?

Birinin kalorimetresine baktım (yalnız ortalama 3-4 aydır yakıyorlar,15 gün öncesine kadar hani yönetici kendi üzerine alana kadar) dediğim gibi birisi 7 bin küsür kalorimetre yakmış bayan diyorki bana yönetici 1000 TL ve küsür kesti diyor.Altkattaki birine sorduk oda 11700 kaloriye yakın yakmış ondan'da 1360 TL almışlar bu nasıl bir hesaplama üstad düşünün arada 5000 kaloriye yakın fark var ama 5000 kalori karşılığına 360 TL fazla almış.....7000 küsür kaloriye diyelimki 1050TL alın öteki 11700 kalori yakmış ondan sadece 1360 TL alın sizce nerde adalet ?
    Siz buna şimdi adalet diyebilirmisiniz ? ve şu sözde yönetici beyfendi hazretleri birde bana hakkaniteti sen ne bilirsin demezmi ??? ben soruncada sana hesap vermek zorunda değilim parayı veriyonmu vermiyonmu lafları ve ben hakkaniyetten bahsedince ''sen ne anlarsın hakkaniyeti tarz lavbağli laflar (bide bu vatandaş güya muhafazakar ayaklarından takılıyor) ne demek ben ne anlarım hakkaniyetten ya sen alenen bana şahsıma hakaret ediyorsun daha binaya taşınalı 1,5 ay oldu külhan bey kesildi adeta....ben bu binayla geçen sene inşaat halindeykene uğraşıyordum la havle ya....
    5000 kalorimetre farkına 360 TL bir düşünün ya burda nerde adalet aslen kendisi birazcık hakkaniyet dersi alsa iyi olur değilmi.

Ve bizlere bırakın remi dökünanı zaten veremezki kendisi ve yanıda kim varsa karadefterle hesap yapmışlar ne remi dükümanından bahsediyorsun üstad adam Makbuz bile vermedi ya....ve işin ilginç tarafı ben hariç binada kimse hakkını aramıyor herkes tık kesilmiş ne derlerse yapıyor bina anlayamadım bunun hikmetini,kanun var yasa var yönetmelik var öyle değilmi.

Ve tekrarlıyorum üstad bizdeki merkezi sistem tek kazan değil toplam kombi tipinde 4 adet herbiri 35000 kalori gücünde kombi tarzı ısıtıcı var ve şu anda sadece bir kombi çalışıyor,binanın nufusu az olduğu için

Bana lütfen bu hususta resmiyet nedir mütahitin yapması gerekenler yada bina olarak bizlerin hakkı genel manada site yönetimi nasıl işler,fazla büyük sitemiz yok iki sitemiz var karşılıklı 24 daire+4-5 dünkkandan oluşuyor,yani her sitede 24 daire+5 dükkan var !

Bizde satış sözleşmesinde Özyurtlar inşaatın iki sene süreyle siteyi yöneteceği, bu sürenin sonunda eğer kat malikleri kendi aralarından yönetici seçerlerse onlara bırakılacağı açıkça yazıyordu. Özyurtlar işi beceremedi, dışarıdan tuttukları adamın üslubu çok sert ve bitirim ayağıydı, yönetim para toplayamıyordu, Özyurtlar kendi isteğiyle yönetimi bıraktı bidaha da ne aradı ne sordu. Yaptıkları tek iyi şey varmış, kalorimetre hizmetini dışarıdan profesyonellerle anlaşarak (İSTA Firması) sağlamışlar. Bizde bundan dolayı sizin yaşadığınız sıkıntılar olmadı. Bizdeki sıkıntı herkeste termostatik vana olmadığı için ve millet bu sisteme alışık olmadığı için faturaların saçma sapan gelmesi (mesela benim 2 ay önce 522 kWh enerjiye 121 TL ödemem 1 ay sonra 500 kWh enerjiye 89,5 TL ödemem gibi) ve paranın zamanında toplanamaması....

Kazan teknolojilerinden işin açıkçası anlamam, 4 tane olunca ne oluyor 1 tane olunca ne oluyor bilmem. Ama bu iş evin kapısını tıklatıp kalorimetreyi okuyup senin borcun bu kadar demekle olmazzzz. Söylemiş olduğunuz 7000 kalori - 1 1700 kalorileri vs ilk defa duydum bunlar ilk defa okunmuşlar herhalde.

Benim size tavsiyem, internetten kat mülkiyeti kanununu, merkezi ısıtma ve sıhhi sıcak su sistemlerinde ısınma ve sıhhi su giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin yönetmeliğini bulup okuyun, bu konuda bilgilenin son birkez daha "sözde" yönetici arakdaşla konuşmaya çalışın eğer hala tepeden bakıyorsa ve kanunun gerektirdiği şefaffalıkta size neyin nasıl hesaplandığını göstermiyorsa bir avukata başvurun..

Aynı şirkette çalıştığım muhasebeci arkadaş da merkezi kalorimetreli sistemli yeni bir site de oturuyor onlarda da yönetim bu işi kendi halletmeye çalıştı bu sene, bir sürü tartışma kavga gürültü yaşandı. Arkadaş benden ayrıntılı fatura (İSTA nın vermiş olduğu) örneği istedi (ne nasıl hesaplanıyor ellerinde doküman olsun diye) oturdular tüm kış boyunca gelen faturaları tek tek tekrar hesapladılar yanlışlık varmı diye. Sonuçta kimisi fazla ödemiş, kimisi eksik ödemiş yanlışlıklar diz boyu.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Saygılar

Bizden de Saygılar.

benim dairemde abonelik bile yok, ne vana ne sayaç ne petek hiçbirsey takılmadı-sökülmedi

şimdilik itiraz etmedim, yönetimde öde diye su an ısrar etmiyor.... kanuni kısmınıa biraz daha bakıcam...

sizin dairede sayaç/kalorimetre yok, petek yok, termostatik vana yok. Tamam petekleri siz sökmediniz, epey ilerledik, bu daireye petek, kalorimetre vs teçhizat yapılmamasında sizin ihmaliniz var mı?
    Isınma gideri ödemelerinden sorumlu olmanız için abonmanlık açtırmanız gerekmiyor. Bizim toplu konut bölgesi doğalgazın ulaşmadığı yere yapılmıştı bizim site ile birlikte bölgeye doğalgaz geldi. Dolayısyle mutfak doğalgazı aboneliği taşınmadan aylar sonra başlatılabildi ve bu mutfak gazı aboneliği 70 tl idi, fakat bu abonelikten aylar önce bizde mekan ısınması vardı ve aylarca hem ısınma hizmeti alındı hem ödemelerle sorumlu olduk, yani ısınma gideri ödeme sorumluluğu ile abonmanlık açtırmanın ilgisi yok. Abonman olsanız da olmasanız da ödemek zorundasınız. Fakat sizin dairenin merkezi ısınmanın bir parçası olup olmadığı konusunu hala açıklığa kavuşturamadık. Bu mesele biraz şuna benziyor: Ben anahtarı teslim aldığım gün satıcı firma görevlisine sordum: anahtarı almazsam aidat gibi ısınma gideri gibi sorumluluklardan muaf olur muyum? diye, Dairelerimiz teslim edileli 8 ay oldu, bazı insanlar dairesini boş tutacağı için ve ayda 200 tl civarında tutan ödemeleri yapmadığında kendini aklınca haklı saydırmak için anahtarı teslim almadılar. Ancak sözleşmelerde yazıyor, daireyi teslim alma tarihini alıcı belirleyemez, satıcı firmanın öngördüğü tarihte sen daireni ister teslim al ister alma, bağımsız birimin (yani dairenizin) fayda ve zararları, ve de ödeme sorumlulukları sizdedir. Sizin dairenin içine döşenmesi gereken kalorimetre ve peteklerin gecikmesinde sizin ihmaliniz, bu teçhizat için ödeme vs yapmayışınız neden ise o zaman siz ısınma giderlerine katılmakla sorumlusunuz. Ama teçhizatın yapılmayışının sorumlusu siz değilseniz o zaman siz merkezi ısınmanın parçası değilsiniz ve bırakın tahmini/hayali bir daire içi tüketim tutarını %30 u bile ödemek zorunda değilsiniz, çünkü inşaat firması sizin evinizi eksik yaptı, ya da yönetim bişeylere engel oldu, sorumlusu onlardır. Bu durumda tıpkı kombili sistem gibi oluyorsunuz komşulara karşı. Size %30 ödemenizi isteyenlere para ödemek yerine Nasreddin hocanın fıkrasında kadının hınk deyiciye para şıkırtısı dinlettiği gibi para şıkırtısı dinletin bence. Eğer komşunun ısısı size kaçtı mantığı ile size ısınma gideri ödetilmek isteniyorsa o zaman bütün kombili binalarda az yakanın çok yakana para ödemesi için her ödeme dönemi 2. hesaplama ve faturalandırma yapılması gerekirdi, yani bu %30 komşular arasında adalet için var ise bunun daha az nispette de olsa kombili sistemlerde de uygulanması gerekirdi. Merkezi ısınmanın bir parçası olamayışınızın nedeni sizin kasıtlı ya da kasıtsız ihmaliniz değilse, yani sizin dairenize petek, kalorimetre vs. döşenmesi için siz de diğer komşular gibi gereken herşeyi vaktinde yaptıysanız da satıcı firma ve yönetim üstüne düşeni yapmadıysa geçerli tabii bu söylediklerim. Yine de doğrusunu hukuk yetkilileri bilir. Selamlar.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Saygılar

Bizden de Saygılar.

sizin dairede sayaç/kalorimetre yok, petek yok, termostatik vana yok. Tamam petekleri siz sökmediniz, epey ilerledik, bu daireye petek, kalorimetre vs teçhizat yapılmamasında sizin ihmaliniz var mı?
    Isınma gideri ödemelerinden sorumlu olmanız için abonmanlık açtırmanız gerekmiyor. Bizim toplu konut bölgesi doğalgazın ulaşmadığı yere yapılmıştı bizim site ile birlikte bölgeye doğalgaz geldi. Dolayısyle mutfak doğalgazı aboneliği taşınmadan aylar sonra başlatılabildi ve bu mutfak gazı aboneliği 70 tl idi, fakat bu abonelikten aylar önce bizde mekan ısınması vardı ve aylarca hem ısınma hizmeti alındı hem ödemelerle sorumlu olduk, yani ısınma gideri ödeme sorumluluğu ile abonmanlık açtırmanın ilgisi yok. Abonman olsanız da olmasanız da ödemek zorundasınız. Fakat sizin dairenin merkezi ısınmanın bir parçası olup olmadığı konusunu hala açıklığa kavuşturamadık. Bu mesele biraz şuna benziyor: Ben anahtarı teslim aldığım gün satıcı firma görevlisine sordum: anahtarı almazsam aidat gibi ısınma gideri gibi sorumluluklardan muaf olur muyum? diye, Dairelerimiz teslim edileli 8 ay oldu, bazı insanlar dairesini boş tutacağı için ve ayda 200 tl civarında tutan ödemeleri yapmadığında kendini aklınca haklı saydırmak için anahtarı teslim almadılar. Ancak sözleşmelerde yazıyor, daireyi teslim alma tarihini alıcı belirleyemez, satıcı firmanın öngördüğü tarihte sen daireni ister teslim al ister alma, bağımsız birimin (yani dairenizin) fayda ve zararları, ve de ödeme sorumlulukları sizdedir. Sizin dairenin içine döşenmesi gereken kalorimetre ve peteklerin gecikmesinde sizin ihmaliniz, bu teçhizat için ödeme vs yapmayışınız neden ise o zaman siz ısınma giderlerine katılmakla sorumlusunuz. Ama teçhizatın yapılmayışının sorumlusu siz değilseniz o zaman siz merkezi ısınmanın parçası değilsiniz ve bırakın tahmini/hayali bir daire içi tüketim tutarını %30 u bile ödemek zorunda değilsiniz, çünkü inşaat firması sizin evinizi eksik yaptı, ya da yönetim bişeylere engel oldu, sorumlusu onlardır. Bu durumda tıpkı kombili sistem gibi oluyorsunuz komşulara karşı. Size %30 ödemenizi isteyenlere para ödemek yerine Nasreddin hocanın fıkrasında kadının hınk deyiciye para şıkırtısı dinlettiği gibi para şıkırtısı dinletin bence. Eğer komşunun ısısı size kaçtı mantığı ile size ısınma gideri ödetilmek isteniyorsa o zaman bütün kombili binalarda az yakanın çok yakana para ödemesi için her ödeme dönemi 2. hesaplama ve faturalandırma yapılması gerekirdi, yani bu %30 komşular arasında adalet için var ise bunun daha az nispette de olsa kombili sistemlerde de uygulanması gerekirdi. Merkezi ısınmanın bir parçası olamayışınızın nedeni sizin kasıtlı ya da kasıtsız ihmaliniz değilse, yani sizin dairenize petek, kalorimetre vs. döşenmesi için siz de diğer komşular gibi gereken herşeyi vaktinde yaptıysanız da satıcı firma ve yönetim üstüne düşeni yapmadıysa geçerli tabii bu söylediklerim. Yine de doğrusunu hukuk yetkilileri bilir. Selamlar.

Konuyu şöyle açayım o zaman....

Şimdi bu sitede yaklaşık %50 oturum var. Siteyi yapan firma batıyor, toprak sahibine kalıyor iş... bu sitede toprak sahibine ait bitmiş-bitmemiş natamam birçok daire var.
    Hatta sitede oturan dairelerin içi yapılı ve oturmayan natamam dairelerden katılım bedeli adı altında yüklü paralar isteniyor, bazıları da bunu ödüyor, bazıları ise bu parayı bizden isteyemezsiniz, toprak sahibinin sorumluluğunda (veya buna benzer itirazlarla tam bilemiyorum) deyip dava açıyorlar yönetime ve davayı da kazanıyorlar...( bu kişilerin sayısı çok fazla)

Bunları neden anlattım, biraz fikriniz oluşsun, nasıl bir yer diye.. ben burdan bilerek natamam daire satın aldım içinde yapılı hiçbir sey yok. inşaat halinde
    dolayısıyla sitede insaat halinde birçok daire var, çoğu sanırım toprak sahibine ait veya benim gibi dairesi olanlar.
    Şimdi yönetim bana eski (ben satın almadan önce) kayıp bedelini öde dedi, bende ben aldıktan sonraki dönemden sorumluyum dedim. onlarda sustu tabii.
    Sitede kalorimetre veya benzeri hiçbirşey yok.
    Neden kalorimetre yok dedim bu site de? (oturulan dairelerde)
    Bana dediler ki (yönetim) firma taktı(oturulan dairelere ama kireçten midir nedir bozulmuş cihazlar, oda kış dönemine gelmiş, yenileri takılamamış, firma değiştirmek için zaman istemiş vs vs... hala merkezi sistem ısınma şeklinde şu an..
    nasıl işse anlamadım, kalorimetreler takılıyor sonrada sökülüyor, bir sürü soru işareti benim için bu yönetimin cevapları...
    sonrada millete 500- 750 gibi yakıt parası gelmeye başlıyor. ve şu anda doğalgazı igdaş kesmiş diye duydum... bu sitenin aidatı da aynı statüye sahip yerlerin nerdeyse iki katı ve ödüyorum şu an... durum böyle Sayın UliUli bu işlerden cok anlamıyorum, bilgi edinmek ve başına böyle işler gelmiş arkadaşlardan yardım bekliyorum... Saygılarımla...

• Sayın @MICROBE hani diyorsunuzya ben kazandayresindeki 1 kombi tarzı kazanmı yada 4'mü anlamam ama 7000-11700 klalorimetreler size galiba ilk kez gelmiş fatura diye izahatta bulundunuzya yazınızda ?.....ben size yazımın başından beri zaten bahsediyorum sözde kimsenin seçmediği sözde yöneticiye mütahit karadefteri tutuşturdu eline ve dediki git bina namına sen obone ol ve öylesine yöneticilik yap dedi,yani şu andaki o sözde yönetici vatandaş binanın oybirliyle seçmiş olan bir yönetici felan değil !!!
    Hani anlatmıştımya mütahit geçen senenin kasım-aralıkta bir -iki kişi taşınmıştı mütahitte onlar üşümesinler diye gidip kendi üzerine gaz aboneniliğini açtırmıştı bunları yazmıştım sayın @MICROBE ve yaklaşık diyelimki 25 -30 gün önce sözde yönetici gidip kendisi Ego'ya bina adına abone oldu ve yaklaşık 15 gün önce Egocular gelip (yaklaşık 4,5 aylık) anapompadaki sayacı okumuşlar ve bizim binaya 9.500 TL gaz borcu çıkarmışlar bunlarıda yazmıştım ??!!!

herneyse beni ilgilendiren: Dediğim gibi diyelimki bina 2012 aralığın başından beri gaz yakıyor,ve ben şu anda orda oturmuyorum ayda 2-3 kez gelip bazı düzenlemeler yapıyorum ve bu esnada tabiki gaz valfını açıyorum çünki daire soğuk,ama hepsini toplasan yani varsaysakki 4-5 gün 24 saat boyunca gaz yakmışım olsam dahi ( bu arada Termostatik vanada var yani ve 3 derecenin üstüne çıkmıyorum yani 3'ncü kademe demek=20 derece) söyleyin allah aşkına 450 kalori yazarmı kalorimetrede @MICROBE ...????

Siz diyorsunuzki ben ay boyunca yakıyorum 20-22 derecelerde ve size 500 kalori yazılıyor bu nasıl iş ?

sayın @UliUli yazısını okudum diyorki kalorimetre daire içinde olur diyor bu doğrumu sayın @UliUli ? ve her ikinizide bir sorum olacak dün kalorimetreye baktım (benimkine) bir düğmesi var bastıkca acayıp rakamlar felan çıkıyor tabiki biz anlamayız ama şunu anlarız birincisi saat tarihi yanlış ikincisi zaman tarihi yanlış yazılı termometrede bu normalmi yani bu zıkkımı takan firma taktığında gereken ayarları yapmazmı ?....Birde üç kablosu var biri sıcak su girişine takmışlar diğerini ise soğuk su çıkışına takmışlar ya üçüncü kablo ne işe yarıyor derseniz ???....durun ben size söyleyeyim üçüncü kablo aslen en aşşağıdaki ana hole takılan bir dijital cihaz olur ve her dairenin kalorimetresi orda yazar ve ya yönetici (eğer eğitimini almış ve bu işi biliyorsa onu okur ve fatura keser) yada firma yetkilendirilmiş ise o şahız okuyup ekstre kese değilmi arkadaşlar ? Sayın mütahit bey bunuda yapmadı yani o kablo boş boş sallanıp duruyor anlayacağınız...ne yapmalı bu durmda ?

Birde şu dikkatimi çekti dedimya binanın yarısı boş diye,boş dairelere mütahit kalorimetre tatırtmamış dolayısıyla (boş dairelerde arsa sahibinin) 10 daireye yakın daire ortak gider dedikleri %30 katılım payına katılmıyor galiba ? bu işin birde artısı var mütahit her daireye petek döşedi ve benim ısrarımla termostatik vana döşedi 15 derecenin altına inmeyenlerden ECA TRV3 ohaalde arsa sahibinede bilhassa kış aylarında yakmasada malum boşya 1'incisi %30 ortak katılım payı ödemesi gerekmezmi ? 2'cisi petekler yanmasa bile malum 15 derece muhabbeti gaz parasına ortak olması lazım değilmi ?

Ama yazdığım gibi mütahit bu 10 küsür daireye Termostatik vana taktırmamış acaba vatandaş taşınsın sonramı takarız düşüncesinde öyle olurmu nerde hakkaniyet ??? sen Termostatik vana taktırmadığın sürece ne dairesindeki yaktığı yansır nede ortak %30 gidere para öder haksızmıyım @UliUli ve @MICROBE kardeşler ?

Bu arada @MICROBE kardeş daire sayısını karıştırmışım hani 24 daire diyordumya halbuki 26 daireymiş ve artı 4 dükkan,bize iskanımızı güya geçen sene nin en geç kasım başında verecekti vermedi aramızda el ile yazılan sözleşme böyleydi şimdi bahar oldu güya bu ayın sonunda vereceği söyleniyor (inşallah) ama sorunlar çok dağıttığı broşürde bodrum katta spor salonu yapılacaktı tık yokikiyane aslen güzel asansör var sadece biri calışıyor diğerini yapan firma birtürlü faliyete geçiremedi ve şu anda stop yani çalışmıyor ???
    @MICROBE ve @UliUli kardeşler işin en en ilginç yönü ne biliyormusunuz (bunuda bu binada görmüş oldum) bina içinde Yangın söndürme ne su borusu var nede duvara gömme hani hortum olurya oda yok yani yangına karşı hiçbir önlem alınmamış.....Mütahit size anlattığım bu ışığın altında sizce İSKAN alırmı ?????

Acaba diyorum yangın tüpümü her dairenin yanına koyduracak bu resmiyette olurmu ?

son soru Apartman içinde şimdiden birkaç çocuk gürültü yapıyor sanki hiç görmemiş gibi asansörle oynuyorlar buna sayın söze yöneticinin çocuğuda dahil (çocuk dediğimde 11-12 yaşında) resmi açıdan bu gürültü yasağı kapsamına girmezmi ve böyle gürültü yapma hakları varmı,işte köyden indim şehire bilmiyorlarki modern sitede nasıl yaşanır nasıl hareket edilmeli,kimseyi gürültü çıkarıp rahatsız etmemeyi,güleceksiniz biride vallahi sıkmıyorum hemide caddeye bakan tarafa balkonuna askılık yaptırmış korkuluğa ve çamaşır asıyor ya hehe valla çıldıracağım.....ya kardeşim sen lüks bir sitede yaşıyorsun burası gecekondu değil yada kenarmahalle arası 4 sınıf bir apartman'da değil bu ne ayak ya hehe....la havle ya...

Hadi dostlarım yapın yorumlarınızı sizle muhabbet açıyor beni vallahi....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi somniferum -- 23 Nisan 2013; 4:58:30 >

• quote:

merhaba evet 450 kalori yakar,benım evımdede kalorimetre ve eca termostatık vana var.Ara katda 2011 sonu teslımı,yanı radye temellı ısı yalıtımlı bına.Aylık 2000-2500kw arası yazıyor cihazlar.Ocak-şubat aralıgı 7-8 gun kazan yanmadıgı halde 210tl odedım.2300kw yanlış hatırlamıyorsam 20 gunluk tuketım falan.Sureklı açık ama 3 de duruyor ev 22c de duruyor.

Bizim kalorimetreler daire dışında 3 kablolu aynı sizin bahsettıgınız gibi,3.kablo data kablosudur pc ye baglanır ve pc dekı yazılım fark kw lerı olçerek dogru faturalama yapar,ayrıca kalorimetre yanındakı ana vanayı kapatırlarsa uyarı verır.Bizim muteahhıtte o kabloyu baglayacak sıstemı yapmamışkı daire fiyarları 280-370bın aralıgında apartmanda.

Herkez %30 kaçak payını odemek zorunda.

Topak sahıbıne verılen dairelerden her daım çalınır bu bilinen bir gerçektir.Sizin mutfak taşlarınız 1. sınır onların 3. veya 4. sınıftır.

İskan alabılır iskan için sadece yangın mervidenı şart artık.

Tokatı patlatın çocuklara :)) , şaka bir yana toplantıda ailelerini uyarın bozulunca herkezın cebınden çıkacak nasıl olsa

balkondan dışarı sarkıtma olayı bızde yasak,yonetım olarak karar aldık apartman içinde balık pişirmek ve dışarıya dogru çamaşır asmak yasak.Dışarıya dogru sadece TÜRK BAYRAĞI asılabılır.

• quote:

Sayın @MICROBE hani diyorsunuzya ben kazandayresindeki 1 kombi tarzı kazanmı yada 4'mü anlamam ama 7000-11700 klalorimetreler size galiba ilk kez gelmiş fatura diye izahatta bulundunuzya yazınızda ?.....ben size yazımın başından beri zaten bahsediyorum sözde kimsenin seçmediği sözde yöneticiye mütahit karadefteri tutuşturdu eline ve dediki git bina namına sen obone ol ve öylesine yöneticilik yap dedi,yani şu andaki o sözde yönetici vatandaş binanın oybirliyle seçmiş olan bir yönetici felan değil !!!
    Hani anlatmıştımya mütahit geçen senenin kasım-aralıkta bir -iki kişi taşınmıştı mütahitte onlar üşümesinler diye gidip kendi üzerine gaz aboneniliğini açtırmıştı bunları yazmıştım sayın @MICROBE ve yaklaşık diyelimki 25 -30 gün önce sözde yönetici gidip kendisi Ego'ya bina adına abone oldu ve yaklaşık 15 gün önce Egocular gelip (yaklaşık 4,5 aylık) anapompadaki sayacı okumuşlar ve bizim binaya 9.500 TL gaz borcu çıkarmışlar bunlarıda yazmıştım ??!!!

herneyse beni ilgilendiren: Dediğim gibi diyelimki bina 2012 aralığın başından beri gaz yakıyor,ve ben şu anda orda oturmuyorum ayda 2-3 kez gelip bazı düzenlemeler yapıyorum ve bu esnada tabiki gaz valfını açıyorum çünki daire soğuk,ama hepsini toplasan yani varsaysakki 4-5 gün 24 saat boyunca gaz yakmışım olsam dahi ( bu arada Termostatik vanada var yani ve 3 derecenin üstüne çıkmıyorum yani 3'ncü kademe demek=20 derece) söyleyin allah aşkına 450 kalori yazarmı kalorimetrede @MICROBE ...????

Siz diyorsunuzki ben ay boyunca yakıyorum 20-22 derecelerde ve size 500 kalori yazılıyor bu nasıl iş ?

sayın @UliUli yazısını okudum diyorki kalorimetre daire içinde olur diyor bu doğrumu sayın @UliUli ? ve her ikinizide bir sorum olacak dün kalorimetreye baktım (benimkine) bir düğmesi var bastıkca acayıp rakamlar felan çıkıyor tabiki biz anlamayız ama şunu anlarız birincisi saat tarihi yanlış ikincisi zaman tarihi yanlış yazılı termometrede bu normalmi yani bu zıkkımı takan firma taktığında gereken ayarları yapmazmı ?....Birde üç kablosu var biri sıcak su girişine takmışlar diğerini ise soğuk su çıkışına takmışlar ya üçüncü kablo ne işe yarıyor derseniz ???....durun ben size söyleyeyim üçüncü kablo aslen en aşşağıdaki ana hole takılan bir dijital cihaz olur ve her dairenin kalorimetresi orda yazar ve ya yönetici (eğer eğitimini almış ve bu işi biliyorsa onu okur ve fatura keser) yada firma yetkilendirilmiş ise o şahız okuyup ekstre kese değilmi arkadaşlar ? Sayın mütahit bey bunuda yapmadı yani o kablo boş boş sallanıp duruyor anlayacağınız...ne yapmalı bu durmda ?

Birde şu dikkatimi çekti dedimya binanın yarısı boş diye,boş dairelere mütahit kalorimetre tatırtmamış dolayısıyla (boş dairelerde arsa sahibinin) 10 daireye yakın daire ortak gider dedikleri %30 katılım payına katılmıyor galiba ? bu işin birde artısı var mütahit her daireye petek döşedi ve benim ısrarımla termostatik vana döşedi 15 derecenin altına inmeyenlerden ECA TRV3 ohaalde arsa sahibinede bilhassa kış aylarında yakmasada malum boşya 1'incisi %30 ortak katılım payı ödemesi gerekmezmi ? 2'cisi petekler yanmasa bile malum 15 derece muhabbeti gaz parasına ortak olması lazım değilmi ?

Ama yazdığım gibi mütahit bu 10 küsür daireye Termostatik vana taktırmamış acaba vatandaş taşınsın sonramı takarız düşüncesinde öyle olurmu nerde hakkaniyet ??? sen Termostatik vana taktırmadığın sürece ne dairesindeki yaktığı yansır nede ortak %30 gidere para öder haksızmıyım @UliUli ve @MICROBE kardeşler ?

Bu arada @MICROBE kardeş daire sayısını karıştırmışım hani 24 daire diyordumya halbuki 26 daireymiş ve artı 4 dükkan,bize iskanımızı güya geçen sene nin en geç kasım başında verecekti vermedi aramızda el ile yazılan sözleşme böyleydi şimdi bahar oldu güya bu ayın sonunda vereceği söyleniyor (inşallah) ama sorunlar çok dağıttığı broşürde bodrum katta spor salonu yapılacaktı tık yokikiyane aslen güzel asansör var sadece biri calışıyor diğerini yapan firma birtürlü faliyete geçiremedi ve şu anda stop yani çalışmıyor ???
    @MICROBE ve @UliUli kardeşler işin en en ilginç yönü ne biliyormusunuz (bunuda bu binada görmüş oldum) bina içinde Yangın söndürme ne su borusu var nede duvara gömme hani hortum olurya oda yok yani yangına karşı hiçbir önlem alınmamış.....Mütahit size anlattığım bu ışığın altında sizce İSKAN alırmı ?????

Acaba diyorum yangın tüpümü her dairenin yanına koyduracak bu resmiyette olurmu ?

son soru Apartman içinde şimdiden birkaç çocuk gürültü yapıyor sanki hiç görmemiş gibi asansörle oynuyorlar buna sayın söze yöneticinin çocuğuda dahil (çocuk dediğimde 11-12 yaşında) resmi açıdan bu gürültü yasağı kapsamına girmezmi ve böyle gürültü yapma hakları varmı,işte köyden indim şehire bilmiyorlarki modern sitede nasıl yaşanır nasıl hareket edilmeli,kimseyi gürültü çıkarıp rahatsız etmemeyi,güleceksiniz biride vallahi sıkmıyorum hemide caddeye bakan tarafa balkonuna askılık yaptırmış korkuluğa ve çamaşır asıyor ya hehe valla çıldıracağım.....ya kardeşim sen lüks bir sitede yaşıyorsun burası gecekondu değil yada kenarmahalle arası 4 sınıf bir apartman'da değil bu ne ayak ya hehe....la havle ya...

Hadi dostlarım yapın yorumlarınızı sizle muhabbet açıyor beni vallahi....

1. Boş dairelerin ısı gider faturalandırılmaları: Boş daire sahipleri bina toplam tüketiminin %30 unu tüm daire sahipleriyle paylaşır, daha doğrusu faturalandırmayı yapan paylaştırır, dairesini kullanan kullanmayan herkes öder. Buna satışı yapılmamış daireler de dahildir. Satışı yapılmamış dairelerin faturalarını ödemekle yükümlü olan mal sahibi yani satıcı kim ise müteahhit, inşaaat şirketi ya da GYO dur. Bizde Emlak Konut 813 dairelik 2. etabı Şubat ayında teslim edecekti, ancak teslimatı Hazirana erteledi, çünkü satılmamış dairelerin ısınma giderini ödemek Emlak Konut GYO ya pahalıya mal olacaktı. Tıpkı %30 sorumluluğu gibi asgari 15 dereceye ısıtma zorunluluğu da teslim edilmiş olan ve olmayan tüm boş daireler için geçerlidir.
    2. Forumun başlığı ile ilgisi olmayan asansör meselesi hakkında da bişey söylemek isterim. Geçende Anafen dershanesine gittim, tahsilat için. Güvenlik görevlisi eski Akbiller gibi bir düğme şeklinde bir anahtarlık çıkardı ve asansörü çağırmak/kata getirtmek için bir düğmeye basmak yerine bu manyetik düğmeyi çizgili bir yere yanaştırdı, metrobüse binerken İstanbulkartımızı turnike üstündeki manyetik alana okuttuğumuz gibi. Bu anahtarlık butona yüklemeyi İstanbulkart dolum gişelerinde yapıyormuş ve bir miktar yükleyince çok uzun süre gidiyormuş, demek ki asansörü her bir kullanım 5 kuruşun altında bir değer indiriyor. Demem o ki, asansörü fazlaca kullananlar, süistimal eden arsız terbiyesiz utanma duygusu olmayan çocuklar ve onları denetlemeyen ana babaları ile asansörü az kullanan ya da hiç kullanmayan arasındaki hakkaniyeti sağlamak açısından, o asansöre elektrik, tamirat bedeli, teknisyen bakımı vs. masrafı kim oluşturuyor ise ödemeyi de kullanım nisbetinde kullananların yapması görüşündeyim. Hangi kata çıktığın farketmez, ister 1. kata çık ister 15. kata her kullanım eşit miktar ödeme ile yapılırsa ödemeyi tüketimi yapanın yapması sağlanmış olur. Yani asansör gideri aidatlardan ayrılır. Sadece kullananlar asansörün masraflarını karşılar. Zemin ve bodrum katların mağduriyetleri de ortadan kalkar. Benim dairenin brüt alanı 99,6 metrekare, net alanı 76 metrekare. aradaki 20 metrekarelik fark sadece daire içindeki duvarlar, baca havalandırma boşluğu değildir, fark daha çok merdiven boşluğu ve asansör için olan alandır. Zemin ve bodrum katlar asansör için arsa payından esaslı bir miktar ayırarak, satın ve kurulumuna eşit katılarak ve bunca zaman aidatlarla asansörün işletim giderlerine katılarak fazlasıyla ödemişlerdir, artık almadıkları hizmete hiç değilse bundan sonra ödeme yapmamaları için bu ücretli kullanım yöntemi çare olabilir.
    Selamlar.

• Anlaşılan @UliUli kardeş takmış asansör olayına neyse inşallah muvaffak olursunuz ???!!!!!!!!!
    Bizim binadada bebeler var asansörü oyuncak niyetine kullanıyorlar anaları babalarıda gıkını çıkarmıyor güya lüx siteden afedersiniz bok gibi para verdik kültürlü insanlar bu parayı verirler düşüncesiyle ve rahat herkes birbirine saygılı olur düşüncesiyle ama bide baktımki allllaaahh neyse hayırlısı,ya ön bahcede ufak çocukların oynayacağı salıngaç kaykay vs. artı büyükler içinde pavillon yani türkcesi Çardakmı derler ondan var bebeler top oynuyorlar bisiklet sürüuorlar yahu diyorumki zaten alan küçük gidin topunuzu karşıda halı saha var orda oynayın burası pisiklet sürme alanı değil iki-üç kere 1 metre boyunda sıra sıra aydınlatmalar var kırdılar toplarıyla mütahit iki kere yeniledi ama şimdi yine kırdılar artık mütahitte bıkmışki oralı olmuyor bekciye soruyorum neyapayım anneleri babaları birşey demiyorlar diyor başta sözde yöneticinin çocukları asansör olsun top oynaması olsun başı çekiyorlar bina içinde bebeler bağrışmalar yahu sizler nerden geldiniz burası bir site gecekondu mahallesi değil yada herhangi 3.sınıf bir binada değil kime anlatacaksın bekcide artık uyarmaktan bıkmış bekci kendisi itiraf ediyor şu andaki sözde yöneticinin çocukları en fazla gürültü ve yaramazlık yapanlarda diye la havle ya ?????

@social kardeş diyorki yangın borusuna gerek yokmuş acil tahliye merdiveni olduğu taktirde mütahit iskanını alabilirmiş diyorda hehe valla gülesim geldi @social kardeş mütahit yangın merdiveninide yaptırtmamışki şimdi ne yapacağız ???
    İki tane asansör var sadece biri çalışıyor diğerini birtürlü çalıştıramadılar aslen asansörün elektronik aksamları kaliteli ama asansör firması (eğer mütahit asansör firmasına yaptırdıysa çalıştırma işlemini,çünki bilmiyoruz) birtürlü çalıştıramadılar ve şu anda atıl durunda bekliyor herşeyi tamam ama teknik işleri ve elektronik işleri yapacak işini bilen bir asansörcü ustası bulamadılar inanılır gibi değil değilmi,sizce asansörün biri çalışmassa mütahit İskan alabiirmi ?

Geçen bekciye merkezi sistemi sordum nasıl çalıştığını biliyormusun diye valla bilmiyorum demesinmi bana (doğalgazla çalıştığını dahi bilmiyormuş garibim benden öğrendi vallahi diyorum size) şok oldum dedimki yarın birgün sizin işiniz burda bitipde siz gittikten sonra bizler ne yapacağız çünki merkezi kazan dairesindeki o dört tane 350.000 kalorilik ısıtma kombileri artı bir makina daha takmışlar bağlantısını yapmamamışlar bekci dahi ne olduğunu bilmiyor sordum bu sistemi kuranlar garanti belgesi verdilermi yada aylıkmı yıllıkmı bakım anlaşması yapıldımı ondanda bilgisi yok,bari dedim duvara bir kağıt yazssalardı şu düğme şu işe yarıyor tarzından onuda yapmamışlar....delirecektim yahu bu ne lakaitlik ilgisizlik,kimsenin birşeyden haberi yok Kalorimetreyi takan firma takmış gitmiş hiç ayar yapmamış bi tuşlarını yokladım Kalorimetrenin tarih ayarı yanlış,saat ayarı yanlış,artı kalorimetreyi neye göre aldınız uygun çapta debi Kalorimetremi mi aldınız yoksa büyük nominal debili kalorimetremi aldınız bunlar önemli aksi taktirde yanlış ölçüm yapabilir kalorimetre,sordum cevap yok ????

Bekciye dedimki Kalorimetre okuma hususunda bak kardeşim böyle tabiri caisse kafadan fiyat belirlemesi olmas (herşeyden önce doğalgaz fiyatı bi çıkıyor bir iniyor yönetici bunu nasıl takip etsin ve neye göre hesabını yapsın ? (Kalorimetreyi takanlar bunları aydınlatmamışlar bile takmışlar gitmişler hangi düğme ne işe yarıyor doğru düzgün bilen yok) yarın birgün birbirimize gireriz toplantı yapılsın bir profesyonel Kalorimetre ölçüm yapan bir firmaya bu işi havale edlim adamlar aynı elektrik faturası gibi kılını çöpünü hesaplayıp eline çıktı extresini veriyor senin kafandada bir soru işareti kalmaz dedim aylıkta taş çatlasa daire başı diyelimki 4-5TL alsınlar ayda 130-150 TL arası bir meblağ yapar dedim bekci aboo 150 Liraya yazık değilmi demesinmmi hehe şaştım valla adamın düşüncesine bakınız ya,sanki 150 Lira 1 kişinin cebinden çıkacakmış gibi tepki verdi halbuki senden ayda extra taş çatlasa 4-5 TL extra çıkacak ama ona görede adamlar ciddi ölçüm yapıp eline exstre verecekler haksızmıyım arkadaşlar ya bizim insanlarımızı ben anlıyamadım ya,günlük 7 Lira 1 paket malbora sigarasına veriyor sonra sözde yöneticinin yaptığı yanlış hesaplamaya kızıyor elimize ödediğimiz para karşılığında ne makbuz ne fatura veriliyor bende firmaya ihale edelim adamlar exstre dahi veriyorlar deyince benden kötüsü olmuyor.....ozaman bu millete ''size her zulüm'' müstaak desek yerimidir değilmidir arkadaşlar siz söyleyin bana ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi somniferum -- 2 Mayıs 2013; 4:23:59 >

• @UliUli

halaa yukarda belirttiğm %30 meselesini çözemedim,

bunu ödeyecekmiyim, ödemeyecekmiyim

yasa %30 luk meselesini belli şartlara bağlamış, benim konunumda bu şartlar geçerli görünmüyor sizin dediğinize göre.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.