Şimdi Ara

Kalorimetre Hesaplama (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
119
Cevap
3
Favori
58.912
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ugarb

@UliUli

halaa yukarda belirttiğm %30 meselesini çözemedim,

bunu ödeyecekmiyim, ödemeyecekmiyim

yasa %30 luk meselesini belli şartlara bağlamış, benim konunumda bu şartlar geçerli görünmüyor sizin dediğinize göre.

kardeşim sen de güzel ifade etmişsin "başına böyle işler gelmişlere danısayım" demişsin. Sonuçta ben avukat değilim, site yöneticisi değilim, kaldı ki senin meselende avukatlar hüküm bildirebilir de yöneticilerin de çoğu yanılır, çünkü istisna, çok istisna bir durum, sonuçta bana danışmışsın fakat ben de bu işin ehli değilim seni yanıltmak istemem, dediklerime güvenme. Benim görüşüm şu yönde: bir ısınma sistemi ya ferdi yani bireyseldir, yani odun-kömür-doğalgaz-elektrik sobası veya kombili sistem, yahut klasik merkezidir -ki burda pay ölçerle veya kalorimetre ile daire içi enerji tüketimi ölçülmez ve petek sayısı büyüklüğüne ya da daire metrekaresine göre daireler eşit ödeme yaparlar-, sonuncu ve üçüncü sistem ise burda tartıştığımız payölçer ya da kalorimetreli merkezi ısınma. Şimdi bunca konuşmadan sonra bana öyle geliyor ki, daireler natamam olduğu için sizi klasik merkezi ısınmaymış gibi dairesinde oturanlar kadar ödeme ile sorumlu tutabilirlerdi, ancak dairesinde oturanlar nisbetinde ısıtılmadığı için daireniz yeni yönetmeliğin de bir maddesini (yani %30) kullanıp işinizi kolaylaştırmaya çalışıyorlar. Yani batmış inşaat firmasından bişey beklenemeyeceği için herhalde bu yollara başvurmuşlar.
    Ben de boş daire sahibiyim, evime 2 ayda bir uğruyorum dış kapıdan bakıp birkaç peteğin yanıp yanmadığını kontrol edip çıkıyorum. Karda kışta gittim, petekler buz gibiydi, yönetime hep söylüyorum peteklerim buz gibi halbuki daire girişi vanalarım açık termostatik vanalar 2 ye ayarlı -hayır ayarları teknik personele kontrol de ettiriyorum hep kanunen olması gerektiği gibi olsun diye-. Aidat yüksekliği bakımından bizim site de sizinki gibi, bölgedeki emsal sitelerin 2 katı aidat ödüyoruz. Ancak anahtar teslimi tarihinden itibaren yani 7 aydır boş daire için kesintisiz aidat ve ısınma gideri ödedim, biz bunu ödemek zorundayız Ugarp kardeşim, benim 7 aydır ödediğim yönetim avansı, aidat gideri ve ısınma gideri tutarı 1572 tl. Daireyi satarken aylık 55-60 gibi olacağını söylemişler, yönetim avansından bahsetmemişler, ısınmayı da kombili sistem gibi anlatmışlardı "daire girişinde bir sayaç var tükettiğiniz kadar ödeyeceksiniz" denmişti, bu tanıtıma göre ben boş daireye 7 ayda 400 tl ödemem lazımdı, ama 3 katını ödedim. dairenizi satın aldınız ve satıcının belirlediği bir anahtar teslim tarihi vardır, siz anahtarınızı/dairenizi ister o tarihte alın isterseniz erteleyin satıcının belirlediği teslim tarihinden itibaren aidat ve ısınma giderlerini ödemek zorundasınız normal koşullarda. Gazın binadan kesildiğini söylüyorsunuz, bu çok normal çünkü binada %50 doluluk oranı olunca ve merkezi ısınma sistemi olunca ısınma gideri fazla gelmiştir, ve karmaşalıkta ödemeyenler de çok olunca gaz kesilmiştir. %30 u ödemek zorunda mıyım? diye açık ve net bir soru yöneltmişsiniz, maalesef bu sorunuza artık yorum yapamıyorum. Ben ve benim gibi sayısız boş daire sahibini düşünün biz eşek gibi ödüyoruz. Burda kim suçlu, ben birkaç aya öncesine kadar hep bir suçlu aradım, doğru anlatmadığı için satıcıyı suçladım, zibil gibi toplu konut yapımını teşvik eden hatta kendi yapıp da bu toplu konutlarda merkezi ısınmayı zorunlu tutan devleti suçladım, ama artık vazgeçtim, işte anca böyle forumlarda "oturmayacağınız daireyi sakın satın almayın" diye dolaylı dolaysız haykırıyorum. Benden bu kadar kardeşim, gördüğün gibi sizin site gibi natamam konutlardan daire alıp ödeme sorumluluğuna tabi bu forumda kimse ortaya çıkmadı şimdilik, inşallah bulunur istişare edersiniz. Selamlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: UliUli

quote:

Orijinalden alıntı: ugarb

@UliUli

halaa yukarda belirttiğm %30 meselesini çözemedim,

bunu ödeyecekmiyim, ödemeyecekmiyim

yasa %30 luk meselesini belli şartlara bağlamış, benim konunumda bu şartlar geçerli görünmüyor sizin dediğinize göre.

kardeşim sen de güzel ifade etmişsin "başına böyle işler gelmişlere danısayım" demişsin. Sonuçta ben avukat değilim, site yöneticisi değilim, kaldı ki senin meselende avukatlar hüküm bildirebilir de yöneticilerin de çoğu yanılır, çünkü istisna, çok istisna bir durum, sonuçta bana danışmışsın fakat ben de bu işin ehli değilim seni yanıltmak istemem, dediklerime güvenme. Benim görüşüm şu yönde: bir ısınma sistemi ya ferdi yani bireyseldir, yani odun-kömür-doğalgaz-elektrik sobası veya kombili sistem, yahut klasik merkezidir -ki burda pay ölçerle veya kalorimetre ile daire içi enerji tüketimi ölçülmez ve petek sayısı büyüklüğüne ya da daire metrekaresine göre daireler eşit ödeme yaparlar-, sonuncu ve üçüncü sistem ise burda tartıştığımız payölçer ya da kalorimetreli merkezi ısınma. Şimdi bunca konuşmadan sonra bana öyle geliyor ki, daireler natamam olduğu için sizi klasik merkezi ısınmaymış gibi dairesinde oturanlar kadar ödeme ile sorumlu tutabilirlerdi, ancak dairesinde oturanlar nisbetinde ısıtılmadığı için daireniz yeni yönetmeliğin de bir maddesini (yani %30) kullanıp işinizi kolaylaştırmaya çalışıyorlar. Yani batmış inşaat firmasından bişey beklenemeyeceği için herhalde bu yollara başvurmuşlar.
    Ben de boş daire sahibiyim, evime 2 ayda bir uğruyorum dış kapıdan bakıp birkaç peteğin yanıp yanmadığını kontrol edip çıkıyorum. Karda kışta gittim, petekler buz gibiydi, yönetime hep söylüyorum peteklerim buz gibi halbuki daire girişi vanalarım açık termostatik vanalar 2 ye ayarlı -hayır ayarları teknik personele kontrol de ettiriyorum hep kanunen olması gerektiği gibi olsun diye-. Aidat yüksekliği bakımından bizim site de sizinki gibi, bölgedeki emsal sitelerin 2 katı aidat ödüyoruz. Ancak anahtar teslimi tarihinden itibaren yani 7 aydır boş daire için kesintisiz aidat ve ısınma gideri ödedim, biz bunu ödemek zorundayız Ugarp kardeşim, benim 7 aydır ödediğim yönetim avansı, aidat gideri ve ısınma gideri tutarı 1572 tl. Daireyi satarken aylık 55-60 gibi olacağını söylemişler, yönetim avansından bahsetmemişler, ısınmayı da kombili sistem gibi anlatmışlardı "daire girişinde bir sayaç var tükettiğiniz kadar ödeyeceksiniz" denmişti, bu tanıtıma göre ben boş daireye 7 ayda 400 tl ödemem lazımdı, ama 3 katını ödedim. dairenizi satın aldınız ve satıcının belirlediği bir anahtar teslim tarihi vardır, siz anahtarınızı/dairenizi ister o tarihte alın isterseniz erteleyin satıcının belirlediği teslim tarihinden itibaren aidat ve ısınma giderlerini ödemek zorundasınız normal koşullarda. Gazın binadan kesildiğini söylüyorsunuz, bu çok normal çünkü binada %50 doluluk oranı olunca ve merkezi ısınma sistemi olunca ısınma gideri fazla gelmiştir, ve karmaşalıkta ödemeyenler de çok olunca gaz kesilmiştir. %30 u ödemek zorunda mıyım? diye açık ve net bir soru yöneltmişsiniz, maalesef bu sorunuza artık yorum yapamıyorum. Ben ve benim gibi sayısız boş daire sahibini düşünün biz eşek gibi ödüyoruz. Burda kim suçlu, ben birkaç aya öncesine kadar hep bir suçlu aradım, doğru anlatmadığı için satıcıyı suçladım, zibil gibi toplu konut yapımını teşvik eden hatta kendi yapıp da bu toplu konutlarda merkezi ısınmayı zorunlu tutan devleti suçladım, ama artık vazgeçtim, işte anca böyle forumlarda "oturmayacağınız daireyi sakın satın almayın" diye dolaylı dolaysız haykırıyorum. Benden bu kadar kardeşim, gördüğün gibi sizin site gibi natamam konutlardan daire alıp ödeme sorumluluğuna tabi bu forumda kimse ortaya çıkmadı şimdilik, inşallah bulunur istişare edersiniz. Selamlar.

@UliUli

ilk önce cevap için teşekkür ederim....

şimdi benim yazdıklarımdan kardeşim ben oturmuyorum onun için ödemem , zoruma gidiyor gibi bir anlam çıkmasın...
    yasanın yanlış yapıldıgını varsaysak bile ödeme zorunlulugu var biliyorum..... bunla ilgili sorun yok. sorunum site yönetiminin karalarının kanuni olup olmadıgı, benim bu dilime dahil olup olmadıgımdır.
    şimdi bu %30 luk kısım belki az bir tutar belki çok , onda da değilim, kanun açıksa öderim.
    yukarda anlattım sayın UliUli, sizin dediğiniz gibi merkezi sistemin parçası olup olmama konusu ve vana meselesi veya kalorimetre,

dediğim gibi kimsede bu kalorimetre olmayışı bu yönetim açısından benım için büyük bir soru işareti zaten

yaa mesele yine bilmeden soruyorum, adamlar bana soguk ve sıcak su açma kapama bedeli diye bir meblağ yazmışlar, ne alaka anlamadım
    tabi bilmeden söylüyorum tekrar, ne suyu ne açması ne kapaması, içerde bi musluk bile yok, bu genel bişeyse ödeyeyim problem yok.

kısacası kardeşim bu yönetime güvenmediğim için bu konuları araştırıyorum. para önemli değil bir yerde.

tekrar teşekkür.

• quote:

Orijinalden alıntı: social

Merhaba arkadaşlar yenı bır bınaya taşındık bına yenı tamamlandı hemen hemen butun daırelerde oturuluyor ve kalorimetrelı sıstem var,merkezı ısınma tek kazandan gelıyor her daırede kalorımetre var.Yonetıcımız kalorımetrelerın saçma sapan oldugunu arızalı oldugunu vb. şeyler soyledı gelen faturayı herkeze eşit bolecegız dıyor.24 saat yanıyor şu an kazan ve gunluk 200tl tuketım var ve 20 daıre,totalde en az 300tl daıre basına gelecek.Kalorımetre nasıl okunuyor acaba saha 5-6 gun oldu benım sayaşta 600kwa yazıyor yanı 600tl mı oluyor bu.sizlerın nasıl gelıyor faturalarınız acaba
    teşekkurler

Arkadaşlar Atlas Sayaç firmasının web sitesinde bir hesaplama tablosu buldum. Excel dosyasına dairenin tüketim bilgilerini girerek kolayca hesaplayabiliyorsunuz. Exceldeki Kapalı alandan kasıt evin metre karesi. ilk başta anlamamıştım

Link:http://atlassayac.com/user/files/isi-giderleri-hesaplama.xlsx

• quote:

Orijinalden alıntı: mustafabekec

quote:

Merhaba arkadaşlar yenı bır bınaya taşındık bına yenı tamamlandı hemen hemen butun daırelerde oturuluyor ve kalorimetrelı sıstem var,merkezı ısınma tek kazandan gelıyor her daırede kalorımetre var.Yonetıcımız kalorımetrelerın saçma sapan oldugunu arızalı oldugunu vb. şeyler soyledı gelen faturayı herkeze eşit bolecegız dıyor.24 saat yanıyor şu an kazan ve gunluk 200tl tuketım var ve 20 daıre,totalde en az 300tl daıre basına gelecek.Kalorımetre nasıl okunuyor acaba saha 5-6 gun oldu benım sayaşta 600kwa yazıyor yanı 600tl mı oluyor bu.sizlerın nasıl gelıyor faturalarınız acaba
    teşekkurler

Arkadaşlar Atlas Sayaç firmasının web sitesinde bir hesaplama tablosu buldum. Excel dosyasına dairenin tüketim bilgilerini girerek kolayca hesaplayabiliyorsunuz. Exceldeki Kapalı alandan kasıt evin metre karesi. ilk başta anlamamıştım

Ben tıklayınca baştan sona bozuk karakter çıkıyor

• Yeni yapılmış. Yalıtımlı bir binada oturuyorum. Kalorimetre yöntemiyle ısınıyoruz.

Dikkatimi çeken ilk şey. Peteklere gelen suyun basıncının fazla olmasıydıi sebebini bilmiyorum. Çok çabuk ısınıyor.Tüm peteklerde termostatik vana var.

Benim sorum banyolarda bulunan 2 adet havlupanla ilgili. Bu havlupanlarda termotatik vana yok.Normal aç/kapa vana var.Neden koymadıklarını bilmiyorum. Su basıncı fazla olduğu için çok hızlı bir şekilde ısınıyor ve sürekli içinden sıcak su geçiyor. El değmeyecek kadar sıcak oluyor.

Kalorimetrenin hesaplama yönteminde su mikatrıda var sanırım. Bu havlupanların içinden sürekli su geçmesi benim fazla ödememe mi sebep olur ??
  • nikogrk kullanıcısına yanıt
    Evet su geçmesi ödemenize sebep olur, vanalarını tam kapatıp çeyrek tur açın fazla ısınmasınlar.
  • merhaba hocam,
    biz de yeni yapılmış, yalıtımlı ve kalorimetreli evde oturuyoruz.
    maalesef müteahhitin yapması gereken işleri yetiştiremediği için yarım yumalak yapmış olduğu eve oturmak zorunda kaldık.
    gaz faturasının gelmiş. bundan dolayı evleri dolanarak hem girişteki kalorifer ölçümünü hemde wc'de bulunan sıcak su ölçümlerini aldılar.
    bütün dairelerden aldıkları ölçümleri toplamış (sıcak su ve kalorifer) ve gelen miktara bölerek birim fiyat bulmuşlar. daha sonra da herbir dairenin ölçümü ile çarparak daire başı ödenecek tutarı çıkarmışlar.
    %30 kısmını ne almamışlar burada hata var ama işin garip kısmı yada benin anlam veremediğim sıcak su parası ısınma parasından çok daha fazla gelmiş olması, hatta bazı komşuların sıcak su parası 400 tl civarında.
    burada bir hata yok mu? sıcak su parası nasıl böyle fazla gelir?
    inşallah derdimi anlatabilmişimdir.

• Merhaba,

Apartmanımızda kalorimetre sistemi var.
    Daireyi satın alırken bize şöyle dendi “Dairenizdeki sıcaklık 15 dereceye kadar apartman aidatına dahil olacak”

Ancak daireyi satın alıp taşındıktan sonra “Biz sadece peteklerde 15 derecede olan suyun dolaşmasını sağlıyoruz. Aidata bu dahil sadece.”
    Ve ayrıca “zaten musluktan akan su da 15 derece oluyor.”

Dalga geçer gibi peteklerde musluk suyu dolaştırmayı aidata dahil ettiklerini söylüyorlar.

Kalorimetrenin amacı nedir? Dairemin içindeki sıcaklık 15 derece olana kadar bunun toplanan aidatlara dahil olması gerekmiyor mu acaba?

Sizden cevap alabilirsem çok sevinirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: serkan_1977

Merhaba,

Apartmanımızda kalorimetre sistemi var.
    Daireyi satın alırken bize şöyle dendi “Dairenizdeki sıcaklık 15 dereceye kadar apartman aidatına dahil olacak”

Ancak daireyi satın alıp taşındıktan sonra “Biz sadece peteklerde 15 derecede olan suyun dolaşmasını sağlıyoruz. Aidata bu dahil sadece.”
    Ve ayrıca “zaten musluktan akan su da 15 derece oluyor.”

Dalga geçer gibi peteklerde musluk suyu dolaştırmayı aidata dahil ettiklerini söylüyorlar.

Kalorimetrenin amacı nedir? Dairemin içindeki sıcaklık 15 derece olana kadar bunun toplanan aidatlara dahil olması gerekmiyor mu acaba?

Sizden cevap alabilirsem çok sevinirim.

Yeni merkezi ısınma yasasında evi kullansanız da kullanmasanız da / ev yatırımlık olsa da olmasa da dairenin için en az 15 derecede tutmakla yükümlüsünüz. Yani 15 derecenin altı yasak. Çünkü ısı çok yoğun olduğu yerden az yoğun olduğu yere kaçar. Bundan dolayı eğer evinizi hiç ısıtmayıp sıcsaklığı 15 derecenin altına düşerse üst alt yan komşularınız kendi evleriyle beraber sizin evinizi de ısıtmaya başlar ve böylelikle siz aslında onların parasını verdiği ısıyı kullanmış olursunuz. Bundan dolayı yasa evlerin hiç yoktan 15 derecenin altına düşürülmemesi gerektiğini söylüyor.

Bildiğiniz gibi eskiden merkezi sistemlerde gelen faturalar, apartmanda kaç daire varsa bölünür ve herkes eşit öderdi. Ancak burada kullananla kullanmayan - ara katta oturanla - üst ve alt katta oturanlara haksızlık yapılıyordu. Kalorimetre veya ısı pay ölçerler, merkezi sistemle ısınan apartmanlarda sizin daireniz ne kadarlık enerji kullandığını ölçen cihazdır. Bu cihazın yaptığı ölçüm sonucu sizin ne kadar fatura ödemeniz gerektiği hesaplanır.

Dediğinizi tam anlayamadım ama merkezi sistemlerde zaten evin iç sıcaklığı en az 15 derece olması gerektiğinden otomatikman bedeli siz karşılayacaksınız anlamına geliyor.

Umarım açıklayabilmişmdir.

Saygılar

• quote:

Orijinalden alıntı: arsenelupin

quote:

teşekkurler

Tanju arkadaşım aynı sistemli 24 daireli merkezi doğalgaz ısıtmalı bir sitede ön ödemeli kalorimetreli daire de 2 yıldır oturmaktayız.Şimdi ilk önce ön ödemeli veya ödemesiz olarak merkezi sistemli binalarda ısınma giderleri iki şekilde pay edilmektedir.1.pay ölçer denilen ve saçma sapan bir sistem resmen para tuzağı amaçlı firmalar tarafından site yöneticileri ile tanışıklı dövüş yapılan bir sistem 2.Kalorimetre denilen bu sistem ya ön ödemeli veya kalorimetreden geçen ısınma bedelinin ay sonunda tahsil edilmesi yoluyla kullanılan bir sistem şimdi bu sistem peteklerde termostatik vana ile kullanıldığında en iyi ve ekonomik ısınma sağlar size bu sistemde sizin evinize gelen sıcak su ile ısınma bedelinizi KWa olarak hesaplanması yoluyla tahsilat edilmesidir.Ama sizin kesinlikle dairenizin ısınma bedeli olan kalorimetre dışında herhangi bir bedel ödememeniz bu konuda size hiçbir hukuki dayatma yaptıramazlar kanuni olarak yaptıkları suç aidatlı ısınma bedelleri artık kaldırıldı .Bu konuda kanun ya pay ölçer ya da kalorimetre sistemini getirdi.
    http://www.bep.gov.tr/sss1.php
    http://www.izmirjeotermal.com.tr/haberler_kalorimetreli_sisteme_geciste_dikkat_edilecek_hususlar_ve_sik_sorulan_sorular_-l-1-sayfa_id-333-g_id-16336-id-29282
    http://www.mmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=29924#.UO8AyuRg8xg

http://www.efeturkmuhendislik.com.tr/efeturk2/index.php?option=com_content&view=article&id=14&Itemid=46

konuyu isterseniz mahkemeye kadar taşıyabilirsiniz ama siz ısınma bedellerinizi mutlaka banka yoluyla ödemeleri yapın ki kanun önünde haksız olmayın.bunun dışında ödeme yapmayın sakın ....

kalorimetre dışında kalan ücreti ortak paylaştırmak mümkün mü
    hangi ödemeden yükümlüyüz

• quote:

Orijinalden alıntı: WISHNE

quote:

Orijinalden alıntı: WISHNE

geçen sene ben evimde böyle bir sistem vardı ... hesaplama şeklini anlatayım oradan kendinize pay biçin..

gelen faturanın %30 'luk tutarını tüm dairelere eşit olarak paylaştırılıyordu.. sebep ise kullansanda kullanmasanda kazanda doğalgaz tüketimi oluyor.. burada kullanılan gaz ve oluşan ısı apartmanın ortak gideri.. (giriş katta oturuyorum o yüzden asansör bakım parası vermem demek gibi bir konu bu)

geriye kalan %70 lik kısım ise dairelerdeki kalorimetreler aracılığı ile kim ne kullandıysa toplanıyordu..

20 daire için gelen 1000 tl fatura için örnek hesaplama tablosu yaparsak

%30 luk pay 300 TL eder ve buradan daire başına 15 TL ödeme düşer ve tüm daireler bunu ödemekle mükelleftir.

%70 lik pay 700 TL ise geriye kalan 4 dairenin kalorimetrelerinin okunması sonrasında hesaplanır.
    ör. D. 1 = 1500; D.2=2500 ; D.3=4000; D.4=2000 okumuş olsun. toplam kullanılan kalori = 10000

kaloriferi kullanan daireler için aylık hesaplama için önce kalorimetrenin birim fiyatını belirlemek gerekir o da;

700/10000= 0,07 TL birim fiyat
    D.1 1500*0,07=105 TL
    D.2 2500*0,07=175 TL
    D.3 4000*0,07=280 TL
    D.4 2000*0,07=140 TL

bu rakamlara 15 TL kadar da ortak kullanım ödendiğinde fatura tamamdır.

http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=69433928

hesaplama şeklini yukarıdaki mesajımda anlattım...

evde olunmadığı zaman vanaları açık bırakmak mecburi değil zaten ortak ısı bedelini ödüyorsunuz

bu sistemin mantığında her dairenin eşit pay ödemesi de mümkün değil (eğer yönetimde böyle bir karar alınmadıysa; ki bu da doğru bir karar olmaz zaten)

kullanmadıgım dairenin peteklerini yakıyoruz.
    zorunlu oldugunu söylediler

• Termostatik vanalarda 1.5 kademenin altina dusmesuni engelleyen mugur vardir.Biz eca kullaniyoruz ve fabrikadan myhurlu cikiyor istesenizde 0 a getiremiyorsunuz buda su demek oluyor.Devlet hak gecmesin diye 18 dereceden asagi daire isini duauremezsin diyor 1.5 kademede 18 dereceye mutaabik oluyor.Ana vanasini kapatan veya alt.su giris vanasini kapatan insanlarda komsularini. hakkini yemis oluyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustafabekec

quote:

teşekkurler

bu nasıl çalışıyor

• Merhabalar,

İstanbul Kurtköy de yeni yapılan bir siteye taşındım, ısınma sistemi ile alakalı olarak aşağıdaki bilgilere göre yorumlarınızı rica ediyorum;

- sitenin doluluk oranı 10% civarında sanırım henüz,
    - brüt 105 m2 2+1 9 katlı binanın 4. katında, 7. kata kadar her katta 6 daire ki bunların sadece 2 tanesi 2+1, diğer 4 tanesi 1+1 daire olan bir blokta yaşıyorum,
    - dairemin cephesi U gibi olup batı cephe ağırlıklı olmakla beraber kuzey-güney-doğu cephelerini de görmekte, şimdilik altı, üstü ve yanı boş,
    - dairenin giriş kapısının hemen yanında, dairenin dışında kalorimetre var, yerden ısıtma ve salonda bir termostat var,
    - kalorimetrenin yanında da hem sıcak su (banyo vs için sıcak su) için hem de yerden ısıtma sistemi için 2 termostatik vana var,
    - kalorimetrenin yanındaki termostatik vanalar en yüksek değer olan 5 te, site yönetimi 5 e ayarlamış, öyle dursun diyorlar ama ben 3 e indirmeyi düşünüyorum,
    - kalorimetrenin yanında su pompası ve onun debi ayarı gibi birşey var 0|5 gibi bir değere ayarlı, çok anlamadım ne olduğunu,
    - salondaki termostat 19 derecede,
    - binanın ve dairenin ısı yalıtımı iyi görünüyor, salondaki termostat ın ışığı bir günde birkaç saat kadar yanıyor sanırım, bunun istatistiğini tutamadım,
    - kalorimetreye yüklenen enerji (kontür varsayalım) 650 kwh (küsür),
    - sistem sürekli açık,
    - kontür ün bitme gün sayısı 7 gün,
    - 1 kwh için ödediğimiz ücret 23 kuruş, (30% lik ısı kayıp ücretini de yansıtıyorlar sanırım)

yani 7 gün için 150 TL ödeme ve salon sıcaklığı 19 derece, akşam otururken üzerimize battaniye alasımız geliyor (Allah tan 2 kişiyiz, eşim ve ben), bütün bunları değerlendirince kalorimetre sistemimizde bir sorun var gibi geliyor bana, sizler ne dersiniz bu konuda?

Teşekkürler.

• DailyLife D kullanıcısına yanıt
    Ciddi bir problemınız var,alt ust boş olması 2 derece falan etkıler.Ana kazandan çıkan suyun sıcaklıgı ne kadar acaba.Petekler nasıl ısınıyor elınızı yakıyormu
  • quote:

Ciddi bir problemınız var,alt ust boş olması 2 derece falan etkıler.Ana kazandan çıkan suyun sıcaklıgı ne kadar acaba.Petekler nasıl ısınıyor elınızı yakıyormu

petek yok, dediğim gibi yerden ısıtma var, çıplak ayakla döşeme üzerinde yürüyebiliyoruz, salondaki termostat ı 22 ve üstü yapınca döşeme sıcaklığını epey hissediyorsunuz. ana kazandan çıkan suyun sıcaklığını bilemiyorum açıkçası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DailyLife -- 28 Aralık 2013; 13:34:52 >
  • Arkadaşlar,

Sitemiz iki bloktan oluşuyor. A Blok daireler 140 m2, B Blok daireler 160 m2 ancak petek uzunlukları hemen hemen aynı. Kazan A Blokta ve kazandan 60 C çıkan su B Blok dairelere 53C olarak ulaşıyor. B Blok daireleri A Blok'takilerin neredeyse 2 katı kalori harcıyor ve faturaları da ona göre fazla. Müteahhit gerekli hesaplamaları yaptırdığını ve 140 m2 ve 160 m2 dairelere aynı petek uzunluğunun yeterli olacağını söylüyor. Ben ise kazandan gelen sudaki ısı kaybı nedeniyle ve daha büyük bir alanı aynı petek uzunluğu ile ısıtmanın daha masraflı olacağını düşünüyorum. Kullanım alanı farkı düşünüldüğünde aynı petek uzunluğunun ısınma giderine nasıl etki yapacağı konusunda fikri olan var mı? Bunu yaptırım gücü olacak şekilde nasıl ve kime tespit ettirebilirim?
  • sokrat68 kullanıcısına yanıt
    20 m2 farkı hemen hemen de kapanmış diyorum. mütahite kalırsa bina olmasa bile yeterli sen paradan haberver.

tavsiyem a/bloğa giden ana vanaları az kıs çaktırmadan ;) 8 dereceyi aşarsın biraz.b bloğa giden borularında ısı kaybına karşı en iyi izolasyonlardan öneririm.

2 katı kalori harcamaz sadece ısın düşer.

peteklerde gerçekten ısınıyorda oda ısınmıyorsa petekleri büyütün derim. birçok nedeni olabilir ....

peteğin büyükse çok para verecen diye birşey yok. petek uzunluklarına göre hesaplanmaz yakıt.

hesaplama türünüz ne ? kalorimetre pay ölçer vs.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tecnodrom

20 m2 farkı hemen hemen de kapanmış diyorum. mütahite kalırsa bina olmasa bile yeterli sen paradan haberver.

tavsiyem a/bloğa giden ana vanaları az kıs çaktırmadan ;) 8 dereceyi aşarsın biraz.b bloğa giden borularında ısı kaybına karşı en iyi izolasyonlardan öneririm.

peteklerde gerçekten ısınıyorda oda ısınmıyorsa petekleri büyütün derim. birçok nedeni olabilir ....

peteğin büyükse çok para verecen diye birşey yok. petek uzunluklarına göre hesaplanmaz yakıt.

Cevabınız için teşekkürler.

20 m2 farkı hemen hemen de kapanmış diyorum.

Burayı anlamadım, tam olarak ne kastetmiştiniz?

Zaten sıkıntı orada. kazandan bizim bloğa gelen borular çok iyi izolasyonlu değil ama müteahhit yapıldı diyor.

Demek istediğim aynı cephe aynı katta A bloktaki dairenin faturası 110, B bloktaki dairenin faturası 200 TL 20 m2 bu kadar fark ettirir mi?

Petekler hiç bir zaman el değmeyecek kadar ısınmıyor. Kat kaloriferi sistemli eski dairemizde petekler daha sıcak olurdu.

Öyle bir endişem var açıkçası. Müteahhit petek boylarını uzatayım diyor ama bu sefer faturam daha da artar mı diye çekniyorum. 160 m2 daireye 6 m PKKP petek takılmış. Gerçi projede 7 m görünüyor ama proje 140 m2'ye göre yapılmış. Bizim bloğa da aynı projeyi dayamışlar.

LİFOS kalorimetre var. giriş su sıcaklığı-çıkış su sıcaklığı ve su debisine göre hesaplıyormuş.

Sanırım mahkemelik olacağız. Çünkü projeye uyulmamış ve zaten proje yanlış.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.