Şimdi Ara

Kalorimetre Hesaplama (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
3
Favori
58.905
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: alfaturk

Apartman yönetimi eğer yasaları uygulamaz ben ne dersem o olur derse benim gibi kanun ne derse ol olur diyenlerde cıkar. Tek kolon üzerinde yapılan baglantılarda kalorimetre önündeki vanayı kapatırsanız zaten sıcaklık farkı olmadıgında kalorimetre sayım yapmaz. Bu da bir evde oturan kişi ile boş daire arasındak ifarktan cıkar. Ama bildigim kadarı ile yeni yasa hazırlanmış. Artık boş dairede daire sahibi ana vanayı kapatabilir. Yani evi 15 derecede tutma zorunlulugu yok. sadece merkezi kayıp olan %30 luk kısmı ödemek zorunda.

Merkezi sistem ısıtmalı sitede evimiz var, kalorimetresi yokmuş,
    cihazlarda sorun cıkmış, sonra iade mi etmişler nedir sonra araya kış girince yetişmemiş ve şu an normal merkezi sistemde 3+1 daireye 500 tl fiyat çıkmış yakıt bedeli , benim dairenin içinde ne petek ne tesisat vs.. hiçbirsey yok içi yapılı değil... banada 90 tl para yazmışlar. nedir bu dedim sizin dediğinize benzer sekilde %30 kayıp bedeli dedi galiba...

1. içinde hiç tesisat olmayan-oturulmayan eve kayıp bedeli yazmaları kanuni mi, bu kayıp bedelimidir nedir (90tl) bu paraya ısınanlar var normal kombili sistemlerde...

• quote:

Orijinalden alıntı: ugarb

quote:

Apartman yönetimi eğer yasaları uygulamaz ben ne dersem o olur derse benim gibi kanun ne derse ol olur diyenlerde cıkar. Tek kolon üzerinde yapılan baglantılarda kalorimetre önündeki vanayı kapatırsanız zaten sıcaklık farkı olmadıgında kalorimetre sayım yapmaz. Bu da bir evde oturan kişi ile boş daire arasındak ifarktan cıkar. Ama bildigim kadarı ile yeni yasa hazırlanmış. Artık boş dairede daire sahibi ana vanayı kapatabilir. Yani evi 15 derecede tutma zorunlulugu yok. sadece merkezi kayıp olan %30 luk kısmı ödemek zorunda.

cihazlarda sorun cıkmış, sonra iade mi etmişler nedir sonra araya kış girince yetişmemiş ve şu an normal merkezi sistemde 3+1 daireye 500 tl fiyat çıkmış yakıt bedeli , benim dairenin içinde ne petek ne tesisat vs.. hiçbirsey yok içi yapılı değil... banada 90 tl para yazmışlar. nedir bu dedim sizin dediğinize benzer sekilde %30 kayıp bedeli dedi galiba...

1. içinde hiç tesisat olmayan-oturulmayan eve kayıp bedeli yazmaları kanuni mi, bu kayıp bedelimidir nedir (90tl) bu paraya ısınanlar var normal kombili sistemlerde...

hocam yazılır. kayıp kaçak ile ifade edilir o %30 luk kısmı. Sıcak su Ana kazandan evinize gelinceye kadar olan kayıp sıcaklık parasıdır. yerinizde olsam itiraz etmem öderim.

• quote:

quote:

quote:

hocam yazılır. kayıp kaçak ile ifade edilir o %30 luk kısmı. Sıcak su Ana kazandan evinize gelinceye kadar olan kayıp sıcaklık parasıdır. yerinizde olsam itiraz etmem öderim.

Bunun kanunda yeri nedir bir türlü bulamadım, %30 nerden çıkıyor , nasıl hesaplanır, standart birşey midir..

yanlış anlamayın hiç oturmadığım, tesisat dahi olmayan biryere 90 tl kayıp bedeli biraz ''saçmalık'' gibi geliyor bana
    artı oturan içinde 500 tl ısınma parası da cabası....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugarb -- 22 Şubat 2013; 17:21:44 >

• quote:

quote:

Talep edilen bedel kanuni. %30 o dairede oturulsa da oturulmasa da yeni enerji verimliliği kanununa göre herkesin ödemesi gereken bedel. Zaten diğer arkadaşlar da neden olduğunu yazmışlar (kayıp bedel) Aslında kayıp bedel biraz sert kaçıyor. Yani bu bedelin asıl anlamı kazan dan daireler kadar giden ısıtılmış sıcak suyun maliyetini herkese bir türlü paylaştırmak. Sizde çok gelmesinin nedeni diğer forum sayfaların da da çok tartıştığımız, bina yalıtımı, herkesin ekonomi yapıyorum diye vanalardan petekleri kısması gibi konular olabilir. Neden %30 derseniz teknik olarak bilmiyorum ama kanunda en az %30 veya en fazla %30 yazmıyor sadece %30 diyor.

Eğer ödemem derseniz, "ben organik yaşıyorum, çöp üretmeiyorum çöp vergisi devlete ödemem" gibi bişey olur. Yani kanun gereği zorunlusunuz

Saygılar

• Merkezi sistemle ısınma sağlayan ,tüm binalarda ortak ısınma pay giderlerine katılım zorunludur.Bu kanunen yasal bir durumdur.Merkezi sistemle ısınma sağlayan binalarda ısı pay ölçer veya kalorimetre veya ön ödemeli sistemler de ısınma giderleri aylık aidat şeklinde yada ortak gider hesaplaması şeklinde yapılmasının kanunen hiçbir hükümlülüğü yoktur.Bu konuda hem makina mühendisleri odasından hem bağlı bulunduğunuz gaz firmasından hem de enerji bakanlığı veya il müdürülüğünden mevzuat konusunda yardım alabilirsiniz.Siteleriniz de ki yönetici arkadaşlar burada kanunu dikkate almayarak hukuksuz bir işlem yapmaktadırlar.Arkadaşlar bakın merkezi ısınma sisteminde ısı pay ölçer konusunda fikrim yok ama kalorimetre veya ön ödemeli sistemler ,eğer binanızın yalıtımı iyi ise gerçekten çok ekonomik
  • quote:

Orijinalden alıntı: arsenelupin

Merkezi sistemle ısınma sağlayan ,tüm binalarda ortak ısınma pay giderlerine katılım zorunludur.Bu kanunen yasal bir durumdur.Merkezi sistemle ısınma sağlayan binalarda ısı pay ölçer veya kalorimetre veya ön ödemeli sistemler de ısınma giderleri aylık aidat şeklinde yada ortak gider hesaplaması şeklinde yapılmasının kanunen hiçbir hükümlülüğü yoktur.Bu konuda hem makina mühendisleri odasından hem bağlı bulunduğunuz gaz firmasından hem de enerji bakanlığı veya il müdürülüğünden mevzuat konusunda yardım alabilirsiniz.Siteleriniz de ki yönetici arkadaşlar burada kanunu dikkate almayarak hukuksuz bir işlem yapmaktadırlar.Arkadaşlar bakın merkezi ısınma sisteminde ısı pay ölçer konusunda fikrim yok ama kalorimetre veya ön ödemeli sistemler ,eğer binanızın yalıtımı iyi ise gerçekten çok ekonomik

Yukarda dediğim gibi bana söylenen cihazlarında sorun çıkmış (yanılmıyorsam kalorimetre ) firmada cihazları geri alıp 3 ay süre vermiş, o sırada kışa gelince merkezi sistem ısınmaya geçmişler. yani 500 tl gaz parası gelince birde boş dairelere de %30 eklenince biraz şaşırdım bu konuyu bilmeye biri olarak.

''Merkezi sistemle ısınma sağlayan binalarda ısı pay ölçer veya kalorimetre veya ön ödemeli sistemler de ısınma giderleri aylık aidat şeklinde yada ortak gider hesaplaması şeklinde yapılmasının kanunen hiçbir hükümlülüğü yoktur'' derken bu sistemler varsa başka hiç bir ücret isteyemezler mi çıkıyor ortaya?...

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: arsenelupin

Merkezi sistemle ısınma sağlayan ,tüm binalarda ortak ısınma pay giderlerine katılım zorunludur.Bu kanunen yasal bir durumdur.Merkezi sistemle ısınma sağlayan binalarda ısı pay ölçer veya kalorimetre veya ön ödemeli sistemler de ısınma giderleri aylık aidat şeklinde yada ortak gider hesaplaması şeklinde yapılmasının kanunen hiçbir hükümlülüğü yoktur.Bu konuda hem makina mühendisleri odasından hem bağlı bulunduğunuz gaz firmasından hem de enerji bakanlığı veya il müdürülüğünden mevzuat konusunda yardım alabilirsiniz.Siteleriniz de ki yönetici arkadaşlar burada kanunu dikkate almayarak hukuksuz bir işlem yapmaktadırlar.Arkadaşlar bakın merkezi ısınma sisteminde ısı pay ölçer konusunda fikrim yok ama kalorimetre veya ön ödemeli sistemler ,eğer binanızın yalıtımı iyi ise gerçekten çok ekonomik

Yukarda dediğim gibi bana söylenen cihazlarında sorun çıkmış (yanılmıyorsam kalorimetre ) firmada cihazları geri alıp 3 ay süre vermiş, o sırada kışa gelince merkezi sistem ısınmaya geçmişler. yani 500 tl gaz parası gelince birde boş dairelere de %30 eklenince biraz şaşırdım bu konuyu bilmeye biri olarak.

''Merkezi sistemle ısınma sağlayan binalarda ısı pay ölçer veya kalorimetre veya ön ödemeli sistemler de ısınma giderleri aylık aidat şeklinde yada ortak gider hesaplaması şeklinde yapılmasının kanunen hiçbir hükümlülüğü yoktur'' derken bu sistemler varsa başka hiç bir ücret isteyemezler mi çıkıyor ortaya?...

http://ekonomi.haberturk.com/enerji/haber/739222-cok-kullanana-cok-fatura sizin sorduğunuz
    http://www.mmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=29924#.USfDs9we0TY
    http://www.bandirma-bld.gov.tr/duyurular/96/merkezi-sistemli-binalarda-isi-pay-olcer-uygulamasi.aspx
    http://www.tuketicihaklari.org.tr/basin/94
    http://www.bep.gov.tr/sss1.php

Tüm mevzuat burada ki linklerde mevcut ama dikkat edilecek nokta ısı pay ölçer değil de kalorimetre veya ön ödemeli sistem ısı pay ölçer sistemler hala sorunsal nedenlerden dolayı çok şikayet almaktadır.

• Kalorimetre çağın en güzel birkaç icadından biri, kimin ne tükettiği tespit ediliyor. Bence sorun paylaşımın nasıl yapıldığında, insanları birbirine düşüren,komşunun komşuya bırak hatır sormasını selam vermesini engelleten bir paylaşım biçimi. Klasik merkezi sınma ile kıyaslanmış yeni sistem bu forumda çoğunlukla, klasik merkezi ısınmaya göre elbette daha ilerici ve adaletli. Fakat bir de kombili sistemin adaleti ile kıyaslayın, hangisinde insan tükettiği kadar ödüyor? Kombili sistemde de adaletsizlik vardı, az yakan fazla yakandan istifade ediyordu, ama bence kombili sistem kötüler içinde en az kötü olanı. Tartıştığımız sistem ve paylaşım biçiminde: Yasanın öngördüğü 1. Daireler asgari 15 drc. ısıtılacak 2. binada toplam tüketilenin %30 u eşit paylaşılacak, ok. Ancak hakkaniyet yönünü vicdanlara soruyorum: 52 dairelik bir blokta dairem var, dairem kullanımda değil. Bina doluluk oranı %50 olduğu için 1 aylık ısıtma bedeli (bina ve komşu ısıtma bedeli diyorum ben buna) 73,5 tl ödedim son faturada. Seneye doluluk %50 yi aşacak, taşınanlar arttıkça binanın tüketimi artacak. Diyelim kiracı bulamayan 2 daire kaldı, 50 daire maliki rahat rahat ısınıyorlar. Daireler ortalama 210 tl lik tüketim yapacak, misal. 210x50=11.500 gibi binanın aylık toplam tüketimi oluşmuş olacak. %30 hesabında herkesin ödeyeceği 11.500/52=66,34 tl her daire eşit ödeyecek. Şimdi boş olan 2 daire bu 66 tl ye ek olarak bir de 15 drc ısıtma için daire içi tüketimi ödeyecek 35 tl de o olsa 100 tl ısınma bedeli ödeyecek, uğrama bile uğramadığı evi için, sırf kat maliki olmanın bir bedeli var kiracı bulamasan da ödeyeceksin kanun böyle istediği için. Site yönetimine almadığım hizmet için 126 tl aidat ödemem yetmez, 100 tl de bina komşu ısıtma için ödeyeceksin al sana 226 tl fatura aylık. Şimdi sorum şu, efendim kazan çalıştırma bedeli, komşudan kaçan ısı bedeli, boruların binayı ısıtma bedeli filan diye ödetilen bu miktar elinizi vicdanınıza koyun nolur fazla değil mi??? Bu kadarı da fazla değil mi??? Benim dairem zemin kat altta olmayan köstebekleri ısıtıyorum, yukardaki komşum benim dairem orda olmasaydı toprağa kayalara komşu olacaktı, orda dairem var diye ben o komşulara o kadar zarar mı ettim ki, tazminat-diyet mahiyetinde olan bu bedel, dairesini kullananlara fazla gaz faturası gelmesin diye bana senede 6 ay ve sürekli ödetiliyor. Bu yasa adalet için çıktıysa neden kombili binalarda bir yuvarlama bir baz tutar apartman sakinlerine eşit ödetilmiyor, orda hak geçme yok mu? Yukarda arkadaşın sorusuna cevap yazılmamış, bu yasa ve uygulamaya göre bence yalnız boş daire sahipleri değil tasarruf yapanlar da mağdur, fazla tüketenin bedelini onlar da ödüyorlar çünkü. Kanunun neyi yaptırdığını hepimiz biliyoruz, ben işin hakkaniyet tarafının tartışılmasını istiyorum: Isı kaybı %30 ise neden yeni yapılan binalarda merkezi sistem ısınma zorunlu tutuluyor, kombili seçenek söz konusu değil, madem merkezi ısınma bereketli veekonomik değilse -%30 kayıp merkezi ısınmanın ekonomik olmadığını apaçık gösteriyor-. Ya biz %30 a varan ısı kaybı kaçağı var diye az tüketenlere fazla para ödetmek için kandırılıyoruz, ya da denilen doğru ise bu kadar ısı kaybı var ise neden merkezi ısınma bizlere zorunlu TEKEL seçenek olarak dayatılıyor NEDEN???????

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UliUli -- 24 Şubat 2013; 12:14:00 >

• quote:

Orijinalden alıntı: UliUli

Kalorimetre çağın en güzel birkaç icadından biri, kimin ne tükettiği tespit ediliyor. Bence sorun paylaşımın nasıl yapıldığında, insanları birbirine düşüren,komşunun komşuya bırak hatır sormasını selam vermesini engelleten bir paylaşım biçimi. Klasik merkezi sınma ile kıyaslanmış yeni sistem bu forumda çoğunlukla, klasik merkezi ısınmaya göre elbette daha ilerici ve adaletli. Fakat bir de kombili sistemin adaleti ile kıyaslayın, hangisinde insan tükettiği kadar ödüyor? Kombili sistemde de adaletsizlik vardı, az yakan fazla yakandan istifade ediyordu, ama bence kombili sistem kötüler içinde en az kötü olanı. Tartıştığımız sistem ve paylaşım biçiminde: Yasanın öngördüğü 1. Daireler asgari 15 drc. ısıtılacak 2. binada toplam tüketilenin %30 u eşit paylaşılacak, ok. Ancak hakkaniyet yönünü vicdanlara soruyorum: 52 dairelik bir blokta dairem var, dairem kullanımda değil. Bina doluluk oranı %50 olduğu için 1 aylık ısıtma bedeli (bina ve komşu ısıtma bedeli diyorum ben buna) 73,5 tl ödedim son faturada. Seneye doluluk %50 yi aşacak, taşınanlar arttıkça binanın tüketimi artacak. Diyelim kiracı bulamayan 2 daire kaldı, 50 daire maliki rahat rahat ısınıyorlar. Daireler ortalama 210 tl lik tüketim yapacak, misal. 210x50=11.500 gibi binanın aylık toplam tüketimi oluşmuş olacak. %30 hesabında herkesin ödeyeceği 11.500/52=66,34 tl her daire eşit ödeyecek. Şimdi boş olan 2 daire bu 66 tl ye ek olarak bir de 15 drc ısıtma için daire içi tüketimi ödeyecek 35 tl de o olsa 100 tl ısınma bedeli ödeyecek, uğrama bile uğramadığı evi için, sırf kat maliki olmanın bir bedeli var kiracı bulamasan da ödeyeceksin kanun böyle istediği için. Site yönetimine almadığım hizmet için 126 tl aidat ödemem yetmez, 100 tl de bina komşu ısıtma için ödeyeceksin al sana 226 tl fatura aylık. Şimdi sorum şu, efendim kazan çalıştırma bedeli, komşudan kaçan ısı bedeli, boruların binayı ısıtma bedeli filan diye ödetilen bu miktar elinizi vicdanınıza koyun nolur fazla değil mi??? Bu kadarı da fazla değil mi??? Benim dairem zemin kat altta olmayan köstebekleri ısıtıyorum, yukardaki komşum benim dairem orda olmasaydı toprağa kayalara komşu olacaktı, orda dairem var diye ben o komşulara o kadar zarar mı ettim ki, tazminat-diyet mahiyetinde olan bu bedel, dairesini kullananlara fazla gaz faturası gelmesin diye bana senede 6 ay ve sürekli ödetiliyor. Bu yasa adalet için çıktıysa neden kombili binalarda bir yuvarlama bir baz tutar apartman sakinlerine eşit ödetilmiyor, orda hak geçme yok mu? Yukarda arkadaşın sorusuna cevap yazılmamış, bu yasa ve uygulamaya göre bence yalnız boş daire sahipleri değil tasarruf yapanlar da mağdur, fazla tüketenin bedelini onlar da ödüyorlar çünkü. Kanunun neyi yaptırdığını hepimiz biliyoruz, ben işin hakkaniyet tarafının tartışılmasını istiyorum: Isı kaybı %30 ise neden yeni yapılan binalarda merkezi sistem ısınma zorunlu tutuluyor, kombili seçenek söz konusu değil, madem merkezi ısınma bereketli veekonomik değilse -%30 kayıp merkezi ısınmanın ekonomik olmadığını apaçık gösteriyor-. Ya biz %30 a varan ısı kaybı kaçağı var diye az tüketenlere fazla para ödetmek için kandırılıyoruz, ya da denilen doğru ise bu kadar ısı kaybı var ise neden merkezi ısınma bizlere zorunlu TEKEL seçenek olarak dayatılıyor NEDEN???????

Aynı sistemde 24 daire artı bir kapıcı daireli bir sitede hem ikamet etmekteyiz ,hem de yönetimde denetçi görevinde bulunan biri olarak eğer bina da kullanılmayan veya satın alınmamış mevcut boş daireler için yapılabilecek herhangi birşey yok buradan merkezi sistemin ana vanası kapalı olacağı için siz hem kayıp bedeli hemde 15 derecelik ısınma bedeli ödemenize gerek yoktur diye biliyorum ama hukuki açıdan bir avukatla görüşmenizi önerimdir.

• Hukukçum yok. Ödemek zorundayız ve ödüyoruz. Biz buraya bilgilenme ve dayanışma için yazıyoruz, kavga etmek yerine "sizin için yapabileceğimiz birşey var mı?" tutumu için arsenalupin arkadaşımıza teşekkür ederim.
  • quote:

Hukukçum yok. Ödemek zorundayız ve ödüyoruz. Biz buraya bilgilenme ve dayanışma için yazıyoruz, kavga etmek yerine "sizin için yapabileceğimiz birşey var mı?" tutumu için arsenalupin arkadaşımıza teşekkür ederim.

Rica ederim ne demek ama size tekrar hatırlatmak isterim bir avukata veya en azından mmo odasına danışın.
  • quote:

Kalorimetre çağın en güzel birkaç icadından biri, kimin ne tükettiği tespit ediliyor. Bence sorun paylaşımın nasıl yapıldığında, insanları birbirine düşüren,komşunun komşuya bırak hatır sormasını selam vermesini engelleten bir paylaşım biçimi. Klasik merkezi sınma ile kıyaslanmış yeni sistem bu forumda çoğunlukla, klasik merkezi ısınmaya göre elbette daha ilerici ve adaletli. Fakat bir de kombili sistemin adaleti ile kıyaslayın, hangisinde insan tükettiği kadar ödüyor? Kombili sistemde de adaletsizlik vardı, az yakan fazla yakandan istifade ediyordu, ama bence kombili sistem kötüler içinde en az kötü olanı. Tartıştığımız sistem ve paylaşım biçiminde: Yasanın öngördüğü 1. Daireler asgari 15 drc. ısıtılacak 2. binada toplam tüketilenin %30 u eşit paylaşılacak, ok. Ancak hakkaniyet yönünü vicdanlara soruyorum: 52 dairelik bir blokta dairem var, dairem kullanımda değil. Bina doluluk oranı %50 olduğu için 1 aylık ısıtma bedeli (bina ve komşu ısıtma bedeli diyorum ben buna) 73,5 tl ödedim son faturada. Seneye doluluk %50 yi aşacak, taşınanlar arttıkça binanın tüketimi artacak. Diyelim kiracı bulamayan 2 daire kaldı, 50 daire maliki rahat rahat ısınıyorlar. Daireler ortalama 210 tl lik tüketim yapacak, misal. 210x50=11.500 gibi binanın aylık toplam tüketimi oluşmuş olacak. %30 hesabında herkesin ödeyeceği 11.500/52=66,34 tl her daire eşit ödeyecek. Şimdi boş olan 2 daire bu 66 tl ye ek olarak bir de 15 drc ısıtma için daire içi tüketimi ödeyecek 35 tl de o olsa 100 tl ısınma bedeli ödeyecek, uğrama bile uğramadığı evi için, sırf kat maliki olmanın bir bedeli var kiracı bulamasan da ödeyeceksin kanun böyle istediği için. Site yönetimine almadığım hizmet için 126 tl aidat ödemem yetmez, 100 tl de bina komşu ısıtma için ödeyeceksin al sana 226 tl fatura aylık. Şimdi sorum şu, efendim kazan çalıştırma bedeli, komşudan kaçan ısı bedeli, boruların binayı ısıtma bedeli filan diye ödetilen bu miktar elinizi vicdanınıza koyun nolur fazla değil mi??? Bu kadarı da fazla değil mi??? Benim dairem zemin kat altta olmayan köstebekleri ısıtıyorum, yukardaki komşum benim dairem orda olmasaydı toprağa kayalara komşu olacaktı, orda dairem var diye ben o komşulara o kadar zarar mı ettim ki, tazminat-diyet mahiyetinde olan bu bedel, dairesini kullananlara fazla gaz faturası gelmesin diye bana senede 6 ay ve sürekli ödetiliyor. Bu yasa adalet için çıktıysa neden kombili binalarda bir yuvarlama bir baz tutar apartman sakinlerine eşit ödetilmiyor, orda hak geçme yok mu? Yukarda arkadaşın sorusuna cevap yazılmamış, bu yasa ve uygulamaya göre bence yalnız boş daire sahipleri değil tasarruf yapanlar da mağdur, fazla tüketenin bedelini onlar da ödüyorlar çünkü. Kanunun neyi yaptırdığını hepimiz biliyoruz, ben işin hakkaniyet tarafının tartışılmasını istiyorum: Isı kaybı %30 ise neden yeni yapılan binalarda merkezi sistem ısınma zorunlu tutuluyor, kombili seçenek söz konusu değil, madem merkezi ısınma bereketli veekonomik değilse -%30 kayıp merkezi ısınmanın ekonomik olmadığını apaçık gösteriyor-. Ya biz %30 a varan ısı kaybı kaçağı var diye az tüketenlere fazla para ödetmek için kandırılıyoruz, ya da denilen doğru ise bu kadar ısı kaybı var ise neden merkezi ısınma bizlere zorunlu TEKEL seçenek olarak dayatılıyor NEDEN???????

Cevap niteliğinde değilde düşündüklerimi yazmak istiyorum. her apartmanda 60 daire olan ve toplam 7 apartman bulunan bir sitede yaşıyorum. site daha yeni, bu kış ikinci kışımızı geçiriyoruz.

Yaptığınız hesapta ince bir nüans var, apartmanlar doldukça fatura üzerinde yazan meblağ evet artıyor ancak apartmanın tamamı ısınmaya başlayınca yani doluluk oranı arttıkça birim maliyet (dairelere düşen ısınma payı) azalıyor. Biz bunu bu sene net biçimde gördük. 3+1 dairelere geçen sene 500 - 600 TL gelen faturalar bu sene 200 - 300 TL seviyesine düştü. Çünkü en son tamamlanan binalar 3+1 di ve geçen kış 60 diarelik apartmanda 2 bilemedin 3 dolu daire vardı, geçen yaz dairelerin dolması ile birlikte tam randımana geçildi ve faturalar düşmeye başladı.

İkinci değinmek istediğim konu, daha önce de yazdığım gibi bu yüzde %30 luk kısma "kayıp/kaçak" bedeli denmesi. Bence bunun adına kayıp ısı bedeli denmesi bir çok insanın kafasını karıştırıyor. Ve haklı olarak da sizin sorduğunuz sorular çıkıyor. Kayıp ısının gerçekte ne olduğunu kendi sitemde yaşadığımız örneklerler anlatmaya çalışayım;

Faturaların üzerinde "harcanan metreküp" ibaresinin oralarda bir yerde "harcanan kcal" diye bir değer vardır,
    Örneğin ilk fatura döneminde fatura üzerinde apartmanın ürettiği (faturanın üzerinde yazan) toplam enerji 100 000 kcal' ydi. ama apartmandaki tüm dairelerdeki kalorimetrelerden okunan kcal' leri tek tek topladığınızda 62 000 kcal gibi bir değer elde ediyordunuz. Yani üretilenin hepsi dairelere gitmemişti. Asıl bu değer kayıp ısı değeridir. Bizim iki faturamızda kazan verimi %63 ler seviyesindeydi ki bir mühendis olarak bu kabul edilebilir bir şey seğildir. Ancak bu kayıp ısıya etki eden bina yalıtım, kullanılan kazanın özellikleri, pompaların kalitesi, kullanılan termostatik vana oranı, kullanış şekli gibi pekçok paramaeltre var. 3 fatura döneminde yönetimin termostatik vanaları özendirmesi ve takdırması ile (hala %100 değil) verim %71' e yani kayıp ısı %29' a düştü budeğer mühendislik için hiç bir zaman 0 olmnaz. Ama faturanın üzerinden %30 oranının kayıp ısı diye bilnmesi bence farklı ve hatalı sorular doğmasına neden oluyor.

Saygılar

• bir önceki arkadaşımın açıklaması ile;merkezi doğalgaz ısıtma,pay ölçer maliyetinin gerçekten tasarruf/verim sağlaması için 300-500 civarında dairelik siteler de kullanılması doğrulanıyor.benim çevremde 10-20-30 dairelik aptlarda sürekli şikayet ve memnuniyetsizlikler mevcut.O zaman dayatılan 2000m2 üstü maddesi değilşmeli yani arttırılmalıdır

saygılar
  • "apartmanlar doldukça fatura üzerinde yazan meblağ evet artıyor ancak apartmanın tamamı ısınmaya başlayınca yani doluluk oranı arttıkça birim maliyet (dairelere düşen ısınma payı) azalıyor." Neden azalsın???? Şimdi sizin bloktan konuşalım; 60 daireden sadece 2-3 daire iskan ediliyor ısıtılıyormuş geçen kış. Bu durumda aylık 500-600 değil binlerce tl de ödemeniz gerekebilirdi, bu durum nerdeyse hiç bulunmaz istisna. Sizin blokun geçen seneki halini bırakalım genelde olan durumu konuşalım: en az %50 si dolu olan bloklar/apartmanlar, boş dairelerin de sahipleri olduğu için onlar da az da olsa dairlerini yasa gereği ısıtıyor ve herkesin tükettiğinin %30 unu ödüyor. Yani boş dairelerin bir kısmı satılmamış olsaydı ve onlar için ısı gider ödeyen olmasaydı dediğiniz doğru olurdu bence. Bahsettiğiniz "dairelere düşen ısınma payının azalması" şu bakımdan olur: apartman daha fazla ısıtıldıkça boş ya da tasarruf yapan dairelerin asgari ısınma derecesini bulması için daire içi tüketimi azalır ama buna karşılık apartmanın toplam gideri artar ve %30 dan bize düşen artar. 60 dairelik olan sizin apartmanda her daire aylık 240 tl lik tüketse bina tüketimi 14400 tl olur %30 dan her dairenin %30 luk paylaşımdan payına düşen de 72 tl olur. Sizin belirttiğiniz gibi bu sefer "apartman daha çok ısındığı için" daire içi tüketim azalır, ama gene de boş daire sahibi komşuların pahalıya ısınmaması için aylık 100 tl ödeyecek, ödüyoruz da zaten, ama hakkımı helal etmiyorum, yasayı çıkarana da uygulamayı devam ettiren devlete de hakkımı helal etmiyorum, daireyi satan Emlak Konuta "daire girişinde bir sayaç var tükettiğiniz kadar ödeyeceksiniz" diyen Emlak Konuta da hakkımı helal etmiyorum, haksızlık karşısında sessiz kalmak bir yana "siz yatırım maksatlı ev alıp uzaktan seyredenleri kınıyoruz, sizin yüzünüzden daha fazla yakıt parası ödüyoruz" (kendileri için bize ödetilen azmış gibi?!) diyen komşulara da hakkımı helal etmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UliUli -- 26 Şubat 2013; 11:57:19 >

• quote:

Orijinalden alıntı: MICROBE

quote:

Cevap niteliğinde değilde düşündüklerimi yazmak istiyorum. her apartmanda 60 daire olan ve toplam 7 apartman bulunan bir sitede yaşıyorum. site daha yeni, bu kış ikinci kışımızı geçiriyoruz.

Yaptığınız hesapta ince bir nüans var, apartmanlar doldukça fatura üzerinde yazan meblağ evet artıyor ancak apartmanın tamamı ısınmaya başlayınca yani doluluk oranı arttıkça birim maliyet (dairelere düşen ısınma payı) azalıyor. Biz bunu bu sene net biçimde gördük. 3+1 dairelere geçen sene 500 - 600 TL gelen faturalar bu sene 200 - 300 TL seviyesine düştü. Çünkü en son tamamlanan binalar 3+1 di ve geçen kış 60 diarelik apartmanda 2 bilemedin 3 dolu daire vardı, geçen yaz dairelerin dolması ile birlikte tam randımana geçildi ve faturalar düşmeye başladı.

İkinci değinmek istediğim konu, daha önce de yazdığım gibi bu yüzde %30 luk kısma "kayıp/kaçak" bedeli denmesi. Bence bunun adına kayıp ısı bedeli denmesi bir çok insanın kafasını karıştırıyor. Ve haklı olarak da sizin sorduğunuz sorular çıkıyor. Kayıp ısının gerçekte ne olduğunu kendi sitemde yaşadığımız örneklerler anlatmaya çalışayım;

Faturaların üzerinde "harcanan metreküp" ibaresinin oralarda bir yerde "harcanan kcal" diye bir değer vardır,
    Örneğin ilk fatura döneminde fatura üzerinde apartmanın ürettiği (faturanın üzerinde yazan) toplam enerji 100 000 kcal' ydi. ama apartmandaki tüm dairelerdeki kalorimetrelerden okunan kcal' leri tek tek topladığınızda 62 000 kcal gibi bir değer elde ediyordunuz. Yani üretilenin hepsi dairelere gitmemişti. Asıl bu değer kayıp ısı değeridir. Bizim iki faturamızda kazan verimi %63 ler seviyesindeydi ki bir mühendis olarak bu kabul edilebilir bir şey seğildir. Ancak bu kayıp ısıya etki eden bina yalıtım, kullanılan kazanın özellikleri, pompaların kalitesi, kullanılan termostatik vana oranı, kullanış şekli gibi pekçok paramaeltre var. 3 fatura döneminde yönetimin termostatik vanaları özendirmesi ve takdırması ile (hala %100 değil) verim %71' e yani kayıp ısı %29' a düştü budeğer mühendislik için hiç bir zaman 0 olmnaz. Ama faturanın üzerinden %30 oranının kayıp ısı diye bilnmesi bence farklı ve hatalı sorular doğmasına neden oluyor.

Saygılar

Bu kayıp/kaçak ısı meselesinı ne yasa ne medya ne de yönetim izah edemedi, millet birbirine düştü. Sizde kazan verimliliği %70 gibi?? bizimki Emlak Konut, bu yaz bitti inşaat, 5-6 aylık bina yani, mantolama, yalıtım kazan teknolojisi mükemmel olması gerekmez mi? sizde aşama aşama takılmış termostatik vanalar, bizde hepsi baştan termostatik, ama paylaşım usulü nasıl???? Kayıp kaçak kimi yerde kat kat fazla kimi yerde kat kat azken paylaşım gene %30 kaybın ne kadar olduğuna bakılmıyor %miktarı belirlemek için, paylaşım oranı hep aynı hep %30. Bişeyleri ortak ödetmenin adını yanlış vermişler, açıklamayı hiç hiç yapamamışlar. Branşınız makine olmayabilir ama gene de bizden çok çok iyisini bilirsiniz mühendis olarak, acaba fatura düzenlenirken önce daire içi tüketim hesaplansaydı sonra arta kalan paylaştırılsaydı nasıl bir sonuç olurdu, teknik konulara hiç kafam basmaz, cahilliğimi hoşgörün ama mesela İgdaşın kombili sistemlerde veya mutfak gazında kullandığı gaz birimleri ve tarifesi belli. Acaba herkese önce kendi dairesi için tükettiği hesaplansa arta kalan da hesaplanamayan yerler yani merdiven boşluğu, kazan dairesi, duvarlardan giden boru sıcaklıkları, vd. kayıp/kaçaklar olarak hesaplansa ve o kısım eşit pay edilse durum o zaman değişir mi acaba? yani faturalarımız değişir mi?
    Bizden de Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UliUli -- 26 Şubat 2013; 12:25:38 >

• quote:

quote:

quote:

Saygılar

Bu kayıp/kaçak ısı meselesinı ne yasa ne medya ne de yönetim izah edemedi, millet birbirine düştü. Sizde kazan verimliliği %70 gibi?? bizimki Emlak Konut, bu yaz bitti inşaat, 5-6 aylık bina yani, mantolama, yalıtım kazan teknolojisi mükemmel olması gerekmez mi? sizde aşama aşama takılmış termostatik vanalar, bizde hepsi baştan termostatik, ama paylaşım usulü nasıl???? Kayıp kaçak kimi yerde kat kat fazla kimi yerde kat kat azken paylaşım gene %30 kaybın ne kadar olduğuna bakılmıyor %miktarı belirlemek için, paylaşım oranı hep aynı hep %30. Bişeyleri ortak ödetmenin adını yanlış vermişler, açıklamayı hiç hiç yapamamışlar. Branşınız makine olmayabilir ama gene de bizden çok çok iyisini bilirsiniz mühendis olarak, acaba fatura düzenlenirken önce daire içi tüketim hesaplansaydı sonra arta kalan paylaştırılsaydı nasıl bir sonuç olurdu, teknik konulara hiç kafam basmaz, cahilliğimi hoşgörün ama mesela İgdaşın kombili sistemlerde veya mutfak gazında kullandığı gaz birimleri ve tarifesi belli. Acaba herkese önce kendi dairesi için tükettiği hesaplansa arta kalan da hesaplanamayan yerler yani merdiven boşluğu, kazan dairesi, duvarlardan giden boru sıcaklıkları, vd. kayıp/kaçaklar olarak hesaplansa ve o kısım eşit pay edilse durum o zaman değişir mi acaba? yani faturalarımız değişir mi?
    Bizden de Saygılar.

kayıp/kaçak ısı bedeli diye adlandırılan %30 luk kısmın açıklamasını bence komşu forumda yazmış olan Cumhur45 adlı arkadaş en güzel şekilde açıklamış: "...........Üçüncüsü, bu %30 ısı kaybı falan değil kardeşim , adını kim böyle koyduysada bence çok yanlış. Bu 52 daireye göre projelendirilen bir sistemin ana maliyet gideridir. Çünkü sizin gibi 20 daire daha deseki, biz oturmuyoruz kardeşim o zaman parada ödemem dediğinizde, 52 dairelik bir hacime göre projelendirilmiş ve ona göre yakıt tüketen bir sistemi tutupta sadece oturanlara ödetmeyi düşünmeniz kadar adaletsiz bir şey olurmu............"

Bu oran, ana maliyet giderinin apartmandaki dairelerin metrekarelerine göre "bir şekilde" paylaştırılması için koyulmuş bir oran. Cumhur45 nickli arkadaşın yukarıda yaptığı açıklama bence çok net bir şekilde ortaya koyuyor ve benim kafamda hiçbir soru işareti bırakmıyor. Neden %30 denirse, bilgim dahilinde değil ancak muhtemelen yasanın orjinalindeki kıstas kes-kopyala-yapıştır yapılmıştır. Yani bu yasayı hangi Avrupa ülkesinden aldıysak oradaki değerde budur. Türkiye' ye uygunmudur değilmidir diye araştırma yapıldığını zannetmiyorum. Ancak diğer kardeş forum sayfasında önceki zamankarda bu konuda benden çok çok çok daha derin bilgisi olan arkadaşlar Avrupada bu değerin %50 ye falan çıkartılması gerektiğinin tartışıldığını, araştırıldığını falan söylemişlerdi diye hatırlıyorum (hafızam yanıltmıyorsa).

Kayıp/kaçak ısı ise ayrı bir konu temeldeki sıkıntı fatura üzerinden %30 luk kısmın kayıp ısı bedeli diye adlandırılması.

Siteniz bizimkinden de yeni, ama inanın bir site yeni diye mantolaması / kazan teknolojisi mükemmel olması gerekmez. Bunun yenilikle - eskilikle alakası yok. Size bir satış sözleşmesi vermişlerdir. Orada dairelerin, apartmanın özellikleri kalem kalem yazar ama hiç birisi ayrıntılı / teknik değildir. Örneğin benim satış sözleşmem de " taş zeminler seramik malzeme olacak şu şu şu markalar olacak kesinlikle çin malı kullanılmayaca" gibi ölçülemeyen sadece genel kabule bırakılmış, benim nacizene sözüme göre "berber muhabbeti gibi kıraathane ağzı" gibi laf öbekleridir. İnşaat firması, elektrik tesisatı işini, boya badana işini, su tesisatı işini, asansör işini ve de tabiikide ısınma sistemi işini verir en ucuz olan taşerona, o taşeronun patronlarıda mühendisine derki "sen şimdi git ayda bir gel projeleri imzala" ondan sonra kağıt üzerinde herşey aslına uygun olur ama kullanmaya başlayınca defolar çıkar meydane.....

Dediğim gibi daha 2. kışımız ama mesela bizim kazanlarda herhangi bir otomatik sistem mevcut değilmiş. Apartman sakinleri, kazan görevlisini arıyorlarmış eğer millet sıcak derse kısılıyormuş, soğuk derse yakılıyormuş. Ee buda yeni site...

Branşım makine değil, kimya mühendisiyim. Mütevaziliğiniz için teşekkür ederim. Bende birçok şeyi ne yazıkki yaşayarak ve araştırarak öğrendim. Yanlış anlaşılmasın sistem savunucusu damgası yemek de istemiyorum sadece tecrübelerimi ve gözlemlerimi yazıyorum. Birileri birşey öğrenirse ne ala. Faturalandırma yapılırken, dediğiniz yöntem ilgimi çekti onun için hemen ilk iki faturamdaki değerlerle karşılaştırdım. İşte değerlerim;

İLK FATURA

06.11.2012 - 06.12.2012 arası 31 gün
    faturadaki bedel :6 159 TL
    faturaya yansıyan toplam tüketim: 43 662 kWh
    birim enerji fiyatı : 6159 TL/43662 kWh : 0,1410 TL (KDV dahil toplam birim maliyet)

Kalorimetrelerden okunan tek tek Kwh'lerin toplamı: 27 215 kWh
    Kalorimetrelerden okunan tek tek Kwh'lerin toplamının maliyeti: 27 215 kWh x 0,1410 TL : 3 838 TL

Herkese yansıltılması gereken arta kalan kısım : 6 159 TL - 3 838 TL : 2 321 TL (tüm apartman)
    Daire başına düşen pay: 2 321 TL / 60 daire : 38,70 TL (bizim apartmanda tüm daireler aynı metrekarede) BU BEDEL EĞER YANLIŞ ANLAMADIYSAM SİZİN ÖNERDİĞİNİZ YÖNTEMLE HESAPLANMIŞ ŞEKLİYLE KAYIP ISI BEDELİ DENEN GENEL İŞLETME GİDERİ

benim kanunda yazan sisteme göre hesaplandığında ödediğim bedel : 30,60 TL

İKİNCİ FATURA

06.12.2012 - 11.01.2013 arası 37 gün
    faturadaki bedel : 11 331 TL
    faturaya yansıyan toplam tüketim: 111 629 kWh
    birim enerji fiyatı : 11 331 TL/111 629 kWh : 0,1016 TL (KDV dahil toplam birim maliyet)

Kalorimetrelerden okunan tek tek Kwh'lerin toplamı: 69 480 kWh
    Kalorimetrelerden okunan tek tek Kwh'lerin toplamının maliyeti: 69 480 kWh x 0,1016 TL : 7 059 TL

Herkese yansıltılması gereken arta kalan kısım : 11 331 TL - 7 059 TL : 4 272 TL (tüm apartman)
    Daire başına düşen pay: 4 272 TL / 60 daire : 71,20 TL (bizim apartmanda tüm daireler aynı metrekarede) BU BEDEL EĞER YANLIŞ ANLAMADIYSAM SİZİN ÖNERDİĞİNİZ YÖNTEMLE HESAPLANMIŞ ŞEKLİYLE KAYIP ISI BEDELİ DENEN GENEL İŞLETME GİDERİ

benim kanunda yazan sisteme göre hesaplandığında ödediğim bedel : 56,26 TL

Üçüncü faturam evde, akşam onuda hesaplayacağım. Yukarıda hesaplamayı size karşı bir kısasa kısas yapmak için yazmadım, inanın dediğiniz yöntem hiç aklıma gelmemişti ve bende merak ettiğim için bu hesaplamayı yaptım ve yazdım. Ayrıca yukarıdaki hesaplamayı incelerseniz iki fatura döneminde de tüketim artıkça birim maliyetin düştüğünü görecekseniz. Dün yazdığım mesajda anlatmak istediğim de buydu.

Benim kendi düşüncem, eğer ev yalıtımlıysa, kazan sistemi vs hiç yoktan biraz hakkaniyetli yapılmışsa, termostatik vanalar takılıysa, yani kalorimetreye gelene kadar olan adımlar yerine getirilmişse bu sistem tasarruf sağlar. Aynı şirkette çalıştığım ve kombiyle ısınan arkadaşlarım, ailemin diğer bireylerinden kombiyle ısınan akrabalarımın tamamından bu sene daha az para ödedim. Ama %30 luk kısım niye %30 derseniz yanıtım yok.

Saygılar

• quote:

quote:

quote:

Saygılar

Bizden de Saygılar.

%30 ''kayıp'' bedelini evin içinde hiçbir tesisat olmadığı-oturulmadığı halde ödüyorum (80-90 tl) ve canımı baya sıkıyor bu iş.....

kanuni mi diye soruldugunda, onada bazı arkadaşlar ''evet'' demiş ama anlamakta zorlanıyorum

• MICROBE nickli arkadaşın anlattıkları üzerine: Nasıl ki Cumhur45 Beyfendinin açıklamaları üzerine sizin kafanızda soru işareti kalmamışsa sizin verdiğiniz sayısal veri ve hesaplamalar üzerine de benim de artık kafamda soru işareti kalmadı. Benim karın ağrım nedir bunu açıklamadan sözümü sonlandırmak istemiyorum: Enerji Tabii kaynaklar Bakanının kendisi bu yasayı çıkarırken şöyle söylediğini okumuştuk "artık herkes tükettiği kadar ödeyecek". iyi niyetle söylenmiş bir yanıltmaymış bu maalesef. Şimdi diğer forumda da yazmış olduğum bütün laflarımı geri alıyorum: Bize yani boş daire sahiplerine ve tasarruf yapanlara haksız bir fatura ödetilmiyor ancak şunu herkes bilsin: Bu sistem her ne kadar kombili sistem ile klasik merkezi sistem arasında olsa da daha çok merkezi ısınmaya yakın. Siz kimya mühendisi arkadaşım merkezi sistemle ısınan bir apartmanda sitede oturmak istediniz ve faturalarınızdan da ısınmanızdan da memnunsunuz, sizin adınıza seviniriz. Ama ben ve benim gibiler hep ferdi ısınma sistemini istedik, evden ayrılınca nasıl elektriklerimi şalterden kapatıyorsam kombimi de kapatmak isterim. Bu da benim haklı tercihimdir, haa nasıl oldu da tongaya geldik: Emlak Konutun satış sorumlusu "daire girişinde bir sayaç var tükettiğiniz kadar ödeyeceksiniz" dedi. Ben de "Oh ne güzel, hem merkezi ısınma bereketi, hem kombinin adaleti" diyerek balıklama daldım. Şimdi bu forumda okuduklarımdan anlıyorum ki adaletsiz sandığım ısı gider paylaşımlı ısınma adaletsizdir demiyorum artık, ama "ben ve benim gibilere göre değilmiş" diyorum. Ama doğru bilgilenseydik "şeriatın kestiği parmak acımaz, bu daireyi ben özelliklerini bile bile aldım" derdim, gerçi asla böyle bir yerde yani sitede almazdım, aldığıma da köpekler gibi pişmanım. Şimdii 10 tl.lik bir ürünü/hizmeti 30 tl.ye satsalar bile mesela birine, satıcıyı serbest piyasa ekonomisinde "beni kazıkladın" diye suçlamaya hakkı yok alıcının, çünkü sana bunu kimse zorla satmadı, araştırsaydın, kıyaslasaydın, bilgilenseydin. Ben de bu forumda okuyanlara şunu haykırmak istiyorum: Isı Gider Paylaşımlı ısınmanın, bina ısınma maliyetinin herkese eşit pay edildiği klasik merkezi ısınmadan farkı çok azdır. Merkezi ısınma size uygunsa alın bu konutlardan ya da kiracıysanız kontratınızı yapın. Yoksa mağdur olursunuz, hele de şimdi apartman sakinlerine bırakılacak asgari ısınma derecesi, bir de bu 20 ye çıkarsa tasarruf yapmak ya imkansız ya da enayilik haline gelecek, yani başa döndük klasik merkezi ısınma.
    Cevap yazan, bilgilendiren herkese teşekkür ediyorum, kırıcı konuşmuş olsak da Cumhur45 arkadaşa da çok çok teşekkür ediyorum.

• quote:

MICROBE nickli arkadaşın anlattıkları üzerine: Nasıl ki Cumhur45 Beyfendinin açıklamaları üzerine sizin kafanızda soru işareti kalmamışsa sizin verdiğiniz sayısal veri ve hesaplamalar üzerine de benim de artık kafamda soru işareti kalmadı. Benim karın ağrım nedir bunu açıklamadan sözümü sonlandırmak istemiyorum: Enerji Tabii kaynaklar Bakanının kendisi bu yasayı çıkarırken şöyle söylediğini okumuştuk "artık herkes tükettiği kadar ödeyecek". iyi niyetle söylenmiş bir yanıltmaymış bu maalesef. Şimdi diğer forumda da yazmış olduğum bütün laflarımı geri alıyorum: Bize yani boş daire sahiplerine ve tasarruf yapanlara haksız bir fatura ödetilmiyor ancak şunu herkes bilsin: Bu sistem her ne kadar kombili sistem ile klasik merkezi sistem arasında olsa da daha çok merkezi ısınmaya yakın. Siz kimya mühendisi arkadaşım merkezi sistemle ısınan bir apartmanda sitede oturmak istediniz ve faturalarınızdan da ısınmanızdan da memnunsunuz, sizin adınıza seviniriz. Ama ben ve benim gibiler hep ferdi ısınma sistemini istedik, evden ayrılınca nasıl elektriklerimi şalterden kapatıyorsam kombimi de kapatmak isterim. Bu da benim haklı tercihimdir, haa nasıl oldu da tongaya geldik: Emlak Konutun satış sorumlusu "daire girişinde bir sayaç var tükettiğiniz kadar ödeyeceksiniz" dedi. Ben de "Oh ne güzel, hem merkezi ısınma bereketi, hem kombinin adaleti" diyerek balıklama daldım. Şimdi bu forumda okuduklarımdan anlıyorum ki adaletsiz sandığım ısı gider paylaşımlı ısınma adaletsizdir demiyorum artık, ama "ben ve benim gibilere göre değilmiş" diyorum. Ama doğru bilgilenseydik "şeriatın kestiği parmak acımaz, bu daireyi ben özelliklerini bile bile aldım" derdim, gerçi asla böyle bir yerde yani sitede almazdım, aldığıma da köpekler gibi pişmanım. Şimdii 10 tl.lik bir ürünü/hizmeti 30 tl.ye satsalar bile mesela birine, satıcıyı serbest piyasa ekonomisinde "beni kazıkladın" diye suçlamaya hakkı yok alıcının, çünkü sana bunu kimse zorla satmadı, araştırsaydın, kıyaslasaydın, bilgilenseydin. Ben de bu forumda okuyanlara şunu haykırmak istiyorum: Isı Gider Paylaşımlı ısınmanın, bina ısınma maliyetinin herkese eşit pay edildiği klasik merkezi ısınmadan farkı çok azdır. Merkezi ısınma size uygunsa alın bu konutlardan ya da kiracıysanız kontratınızı yapın. Yoksa mağdur olursunuz, hele de şimdi apartman sakinlerine bırakılacak asgari ısınma derecesi, bir de bu 20 ye çıkarsa tasarruf yapmak ya imkansız ya da enayilik haline gelecek, yani başa döndük klasik merkezi ısınma.
    Cevap yazan, bilgilendiren herkese teşekkür ediyorum, kırıcı konuşmuş olsak da Cumhur45 arkadaşa da çok çok teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar 24 haneli artı bir kapıcı daireli sitemizde, merkezi doğal gaz ısınmaya bağlı ön ödemeli sayaç tipi kalorimetre bakın ; ısı pay ölçer sistemin yanlış uygulama ve kullanımlarından dolayı birçok haksızlıklara yol açtığı için bu konuda çok fazla tartışmalara yol açmaktadır.Şimdi 165 m2 brüt olmak üzere kuzey cepheli ve dört cephe açık vaziyet de bina yalıtımı mükemmel diyebiliriz.Arkadaşlar il bazında Edirne'de ikamet ediyoruz ve Trakya'nın soğuğu kötüdür.Bizim dairelerimizde ortalama 7metre tül petek ile danfoss termostatik vana ve daire içlerinde sıcak su kalorimetre cihazları ile 1- 5 kat harici binaların ısınma dereceleri 22-25 derece arası ısınma bedelleri 130-170 TL arası 1-5 katlar 22-23 dereceler arası 170-220 arası ısınma bedelleri ödemektedir.Burada termostatik vana sayesinde peteklerin ısı değerleri ile herhangi bir oynanma yapılmadan bu rakkamlar alınmaktadır.Burada daire başına 30TL ısı kayıp bedeli alınmakta bu rakkamlar haricinde herhangi bir bedel alınmamakta.Yazın ise sitenin total yakıt oranı düştüğünden 30 TL ısı kayıp bedeli ödeme sistemine göre alınmamaktadır.Şimdi bireysel kombili bir vatandaş acaba bu metrajlarda k bir evi bu değerlere yakın veya bu değerlerde ısıtabilmek için sizce nekadar dogalgaz faturası ödemesi gerekir?

• çok güzel açıklamış ve örneklemişsiniz,teşekkürler.Hiçbir şirketle anlaşmadan,peteklere hiçbir cihaz taktırmadan,okuma parası mahkümiyeti olmadan yaptınız bu düzeni, doğru mu?Ve özellikle izmir-karşıyaka gibi iklim koşullarında KAZAN kapama da yasak değil mi? Eğer cevabınız evet ise,bu faturalar benim oturacağım aynı sayıda dairede ki,(YER:İZMİR/KARŞIYAKA) binada 1-5 kat 75-110 harici 1-5. KATTAKİ daireler İSE120-150 den yukarı kesinlikle çıkmaz.4 tarafı açık,ve yalıtımlı bina,Metre kareler de tam yazdığınız gibidir üstadım 166m2...

cevap ve yorumları bekliyorum arkadaşlar

SAYGILAR
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.