Şimdi Ara

Kalorimetre Hesaplama (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
3
Favori
58.905
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: arsenelupin

quote:

Orijinalden alıntı: UliUli

MICROBE nickli arkadaşın anlattıkları üzerine: Nasıl ki Cumhur45 Beyfendinin açıklamaları üzerine sizin kafanızda soru işareti kalmamışsa sizin verdiğiniz sayısal veri ve hesaplamalar üzerine de benim de artık kafamda soru işareti kalmadı. Benim karın ağrım nedir bunu açıklamadan sözümü sonlandırmak istemiyorum: Enerji Tabii kaynaklar Bakanının kendisi bu yasayı çıkarırken şöyle söylediğini okumuştuk "artık herkes tükettiği kadar ödeyecek". iyi niyetle söylenmiş bir yanıltmaymış bu maalesef. Şimdi diğer forumda da yazmış olduğum bütün laflarımı geri alıyorum: Bize yani boş daire sahiplerine ve tasarruf yapanlara haksız bir fatura ödetilmiyor ancak şunu herkes bilsin: Bu sistem her ne kadar kombili sistem ile klasik merkezi sistem arasında olsa da daha çok merkezi ısınmaya yakın. Siz kimya mühendisi arkadaşım merkezi sistemle ısınan bir apartmanda sitede oturmak istediniz ve faturalarınızdan da ısınmanızdan da memnunsunuz, sizin adınıza seviniriz. Ama ben ve benim gibiler hep ferdi ısınma sistemini istedik, evden ayrılınca nasıl elektriklerimi şalterden kapatıyorsam kombimi de kapatmak isterim. Bu da benim haklı tercihimdir, haa nasıl oldu da tongaya geldik: Emlak Konutun satış sorumlusu "daire girişinde bir sayaç var tükettiğiniz kadar ödeyeceksiniz" dedi. Ben de "Oh ne güzel, hem merkezi ısınma bereketi, hem kombinin adaleti" diyerek balıklama daldım. Şimdi bu forumda okuduklarımdan anlıyorum ki adaletsiz sandığım ısı gider paylaşımlı ısınma adaletsizdir demiyorum artık, ama "ben ve benim gibilere göre değilmiş" diyorum. Ama doğru bilgilenseydik "şeriatın kestiği parmak acımaz, bu daireyi ben özelliklerini bile bile aldım" derdim, gerçi asla böyle bir yerde yani sitede almazdım, aldığıma da köpekler gibi pişmanım. Şimdii 10 tl.lik bir ürünü/hizmeti 30 tl.ye satsalar bile mesela birine, satıcıyı serbest piyasa ekonomisinde "beni kazıkladın" diye suçlamaya hakkı yok alıcının, çünkü sana bunu kimse zorla satmadı, araştırsaydın, kıyaslasaydın, bilgilenseydin. Ben de bu forumda okuyanlara şunu haykırmak istiyorum: Isı Gider Paylaşımlı ısınmanın, bina ısınma maliyetinin herkese eşit pay edildiği klasik merkezi ısınmadan farkı çok azdır. Merkezi ısınma size uygunsa alın bu konutlardan ya da kiracıysanız kontratınızı yapın. Yoksa mağdur olursunuz, hele de şimdi apartman sakinlerine bırakılacak asgari ısınma derecesi, bir de bu 20 ye çıkarsa tasarruf yapmak ya imkansız ya da enayilik haline gelecek, yani başa döndük klasik merkezi ısınma.
    Cevap yazan, bilgilendiren herkese teşekkür ediyorum, kırıcı konuşmuş olsak da Cumhur45 arkadaşa da çok çok teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar 24 haneli artı bir kapıcı daireli sitemizde, merkezi doğal gaz ısınmaya bağlı ön ödemeli sayaç tipi kalorimetre bakın ; ısı pay ölçer sistemin yanlış uygulama ve kullanımlarından dolayı birçok haksızlıklara yol açtığı için bu konuda çok fazla tartışmalara yol açmaktadır.Şimdi 165 m2 brüt olmak üzere kuzey cepheli ve dört cephe açık vaziyet de bina yalıtımı mükemmel diyebiliriz.Arkadaşlar il bazında Edirne'de ikamet ediyoruz ve Trakya'nın soğuğu kötüdür.Bizim dairelerimizde ortalama 7metre tül petek ile danfoss termostatik vana ve daire içlerinde sıcak su kalorimetre cihazları ile 1- 5 kat harici binaların ısınma dereceleri 22-25 derece arası ısınma bedelleri 130-170 TL arası 1-5 katlar 22-23 dereceler arası 170-220 arası ısınma bedelleri ödemektedir.Burada termostatik vana sayesinde peteklerin ısı değerleri ile herhangi bir oynanma yapılmadan bu rakkamlar alınmaktadır.Burada daire başına 30TL ısı kayıp bedeli alınmakta bu rakkamlar haricinde herhangi bir bedel alınmamakta.Yazın ise sitenin total yakıt oranı düştüğünden 30 TL ısı kayıp bedeli ödeme sistemine göre alınmamaktadır.Şimdi bireysel kombili bir vatandaş acaba bu metrajlarda k bir evi bu değerlere yakın veya bu değerlerde ısıtabilmek için sizce nekadar dogalgaz faturası ödemesi gerekir?

Benim başıma gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi ama neden geldi, eksik hatta yanlış bilgilendirilmekten. Şimdi insanları tam doğru bilgilendirmek için size bir soru sorucam: "ön ödemeli" ifadesi kullanmışsınız, acaba sizin apartmanda konut ısıtma bedeli sadece kış aylarında mı ödeniyor? yoksa senelik tüketim 12 aya böldürülüp her ay mı ödeniyor? Eğer sadece kış aylarında ödüyorsanız o büyüklükte dairelerin tam konforla ara katların ortalama 150 tl ye zemin ve çatı katların aylık 185 tl ye ısıtılması hakikaten çok çok ucuza bir ısınma. Bir de kayıp bedeli olarak aylık 30 tl ödetiliyormuş, peki bu 30 tl verdiğiniz rakam olan 130-170 in içindedir herhalde??? Bir husus daha: cumhur45 arkadaşın tabiriyle aslında adı ana maliyet gideri, Microbe arkadaşın tabiriyle de adı aslında genel işletme gideri olan ortak paylaşım için fix bir tutar alınması yasaya aykırı. Yasa der ki, binada tüketilenin %30 u eşit paylaştırılacak bu yüzde mesela kasım ayında 25 tl olur da ocak ayında 50 tl olur. ortak gider paylaşımından payınıza düşen 30 tl ya da %30 yaz ayları için size ödetilmiyor (bize de yaz aylarında ödetilmeyecekmiş) ancak asıl sorum şu; diğer asıl ısınma giderini hani 130-220 arası olan yazın da ödüyor musunuz? kış ısınma bedelini 12 aya böldürme seçeneğini istanbulun igdaşı da kombili ısınmada bile yapıyor zaten, böyle bir durum varsa insanları doğru bilgilendirelim ki vebal altında kalmayalım. İyi geceler.

• quote:

Orijinalden alıntı: alfaturk

Apartman yönetimi eğer yasaları uygulamaz ben ne dersem o olur derse benim gibi kanun ne derse ol olur diyenlerde cıkar. Tek kolon üzerinde yapılan baglantılarda kalorimetre önündeki vanayı kapatırsanız zaten sıcaklık farkı olmadıgında kalorimetre sayım yapmaz. Bu da bir evde oturan kişi ile boş daire arasındak ifarktan cıkar. Ama bildigim kadarı ile yeni yasa hazırlanmış. Artık boş dairede daire sahibi ana vanayı kapatabilir. Yani evi 15 derecede tutma zorunlulugu yok. sadece merkezi kayıp olan %30 luk kısmı ödemek zorunda.

yeni yasanın hazırlandığını bir ay önce yazmışsınız, ulaşabildiyseniz linkini ya da kendini burda yayınlar mısınız. Hala çıkmadıysa kış sonunda yani iş işten epeyce geçtikten sonra çıkacak demektir :( Teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UliUli -- 27 Şubat 2013; 2:04:44 >
  • quote:

quote:

quote:

MICROBE nickli arkadaşın anlattıkları üzerine: Nasıl ki Cumhur45 Beyfendinin açıklamaları üzerine sizin kafanızda soru işareti kalmamışsa sizin verdiğiniz sayısal veri ve hesaplamalar üzerine de benim de artık kafamda soru işareti kalmadı. Benim karın ağrım nedir bunu açıklamadan sözümü sonlandırmak istemiyorum: Enerji Tabii kaynaklar Bakanının kendisi bu yasayı çıkarırken şöyle söylediğini okumuştuk "artık herkes tükettiği kadar ödeyecek". iyi niyetle söylenmiş bir yanıltmaymış bu maalesef. Şimdi diğer forumda da yazmış olduğum bütün laflarımı geri alıyorum: Bize yani boş daire sahiplerine ve tasarruf yapanlara haksız bir fatura ödetilmiyor ancak şunu herkes bilsin: Bu sistem her ne kadar kombili sistem ile klasik merkezi sistem arasında olsa da daha çok merkezi ısınmaya yakın. Siz kimya mühendisi arkadaşım merkezi sistemle ısınan bir apartmanda sitede oturmak istediniz ve faturalarınızdan da ısınmanızdan da memnunsunuz, sizin adınıza seviniriz. Ama ben ve benim gibiler hep ferdi ısınma sistemini istedik, evden ayrılınca nasıl elektriklerimi şalterden kapatıyorsam kombimi de kapatmak isterim. Bu da benim haklı tercihimdir, haa nasıl oldu da tongaya geldik: Emlak Konutun satış sorumlusu "daire girişinde bir sayaç var tükettiğiniz kadar ödeyeceksiniz" dedi. Ben de "Oh ne güzel, hem merkezi ısınma bereketi, hem kombinin adaleti" diyerek balıklama daldım. Şimdi bu forumda okuduklarımdan anlıyorum ki adaletsiz sandığım ısı gider paylaşımlı ısınma adaletsizdir demiyorum artık, ama "ben ve benim gibilere göre değilmiş" diyorum. Ama doğru bilgilenseydik "şeriatın kestiği parmak acımaz, bu daireyi ben özelliklerini bile bile aldım" derdim, gerçi asla böyle bir yerde yani sitede almazdım, aldığıma da köpekler gibi pişmanım. Şimdii 10 tl.lik bir ürünü/hizmeti 30 tl.ye satsalar bile mesela birine, satıcıyı serbest piyasa ekonomisinde "beni kazıkladın" diye suçlamaya hakkı yok alıcının, çünkü sana bunu kimse zorla satmadı, araştırsaydın, kıyaslasaydın, bilgilenseydin. Ben de bu forumda okuyanlara şunu haykırmak istiyorum: Isı Gider Paylaşımlı ısınmanın, bina ısınma maliyetinin herkese eşit pay edildiği klasik merkezi ısınmadan farkı çok azdır. Merkezi ısınma size uygunsa alın bu konutlardan ya da kiracıysanız kontratınızı yapın. Yoksa mağdur olursunuz, hele de şimdi apartman sakinlerine bırakılacak asgari ısınma derecesi, bir de bu 20 ye çıkarsa tasarruf yapmak ya imkansız ya da enayilik haline gelecek, yani başa döndük klasik merkezi ısınma.
    Cevap yazan, bilgilendiren herkese teşekkür ediyorum, kırıcı konuşmuş olsak da Cumhur45 arkadaşa da çok çok teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar 24 haneli artı bir kapıcı daireli sitemizde, merkezi doğal gaz ısınmaya bağlı ön ödemeli sayaç tipi kalorimetre bakın ; ısı pay ölçer sistemin yanlış uygulama ve kullanımlarından dolayı birçok haksızlıklara yol açtığı için bu konuda çok fazla tartışmalara yol açmaktadır.Şimdi 165 m2 brüt olmak üzere kuzey cepheli ve dört cephe açık vaziyet de bina yalıtımı mükemmel diyebiliriz.Arkadaşlar il bazında Edirne'de ikamet ediyoruz ve Trakya'nın soğuğu kötüdür.Bizim dairelerimizde ortalama 7metre tül petek ile danfoss termostatik vana ve daire içlerinde sıcak su kalorimetre cihazları ile 1- 5 kat harici binaların ısınma dereceleri 22-25 derece arası ısınma bedelleri 130-170 TL arası 1-5 katlar 22-23 dereceler arası 170-220 arası ısınma bedelleri ödemektedir.Burada termostatik vana sayesinde peteklerin ısı değerleri ile herhangi bir oynanma yapılmadan bu rakkamlar alınmaktadır.Burada daire başına 30TL ısı kayıp bedeli alınmakta bu rakkamlar haricinde herhangi bir bedel alınmamakta.Yazın ise sitenin total yakıt oranı düştüğünden 30 TL ısı kayıp bedeli ödeme sistemine göre alınmamaktadır.Şimdi bireysel kombili bir vatandaş acaba bu metrajlarda k bir evi bu değerlere yakın veya bu değerlerde ısıtabilmek için sizce nekadar dogalgaz faturası ödemesi gerekir?

Benim başıma gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi ama neden geldi, eksik hatta yanlış bilgilendirilmekten. Şimdi insanları tam doğru bilgilendirmek için size bir soru sorucam: "ön ödemeli" ifadesi kullanmışsınız, acaba sizin apartmanda konut ısıtma bedeli sadece kış aylarında mı ödeniyor? yoksa senelik tüketim 12 aya böldürülüp her ay mı ödeniyor? Eğer sadece kış aylarında ödüyorsanız o büyüklükte dairelerin tam konforla ara katların ortalama 150 tl ye zemin ve çatı katların aylık 185 tl ye ısıtılması hakikaten çok çok ucuza bir ısınma. Bir de kayıp bedeli olarak aylık 30 tl ödetiliyormuş, peki bu 30 tl verdiğiniz rakam olan 130-170 in içindedir herhalde??? Bir husus daha: cumhur45 arkadaşın tabiriyle aslında adı ana maliyet gideri, Microbe arkadaşın tabiriyle de adı aslında genel işletme gideri olan ortak paylaşım için fix bir tutar alınması yasaya aykırı. Yasa der ki, binada tüketilenin %30 u eşit paylaştırılacak bu yüzde mesela kasım ayında 25 tl olur da ocak ayında 50 tl olur. ortak gider paylaşımından payınıza düşen 30 tl ya da %30 yaz ayları için size ödetilmiyor (bize de yaz aylarında ödetilmeyecekmiş) ancak asıl sorum şu; diğer asıl ısınma giderini hani 130-220 arası olan yazın da ödüyor musunuz? kış ısınma bedelini 12 aya böldürme seçeneğini istanbulun igdaşı da kombili ısınmada bile yapıyor zaten, böyle bir durum varsa insanları doğru bilgilendirelim ki vebal altında kalmayalım. İyi geceler.

Arkadaşlar ön ödemeli kalorimetreli sistemde, daire içlerinde mevcut sıcak su kullanımın ölçümünü yapan bir cihaz ve bu cihaza bağlı bir kart okuyucu aparat olarak düşünün, şimdi apartman yönetimi olarak aidat bedeli olarak 50 TL toplanmakta ısınma bedelleri olarak cihaza kontör yüklemelerinde ortak alanlar için ısı kayıp bedeli de düşünülerek 1 kontör 1.20 TL olarak belirleyerek 100 TL'lik bir kontör almak isteyen kat maliki ortak alan ısı kayıp bedelini bu tutarın için de ödedikleri için ayıca bir tahsilat yapmıyoruz.Kışın binaya gelen fatura ortalama 2000-3000 veya maksimum çok nadir 4000 gibi rakamlar arasında ve kesinlikle hiçbir kat malikine bu fatura tutarı eşit şekilde pay edilmiyor niye zaten adamlar ısınma bedelini peşin para vererek alıyor siz tekrar para isteme hakkınız olamaz.Yazın ise işler değişiyor, direk kombilerin sıcaklık dereceleri düşürüldüğü için aylık binaya 400-700 arası rakam geliyor eğer ki kat malikinin ısınma ve sıcak su kullanım için kontör ihtiyacı mevcut ise o ortak bedel yine otomatik sistem düşüyor.Firmanın linkini aşağıda veriyorum.
    http://www.emkisi.com.tr/

• quote:

Orijinalden alıntı: ugarb

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: MICROBE

quote:

Kalorimetre çağın en güzel birkaç icadından biri, kimin ne tükettiği tespit ediliyor. Bence sorun paylaşımın nasıl yapıldığında, insanları birbirine düşüren,komşunun komşuya bırak hatır sormasını selam vermesini engelleten bir paylaşım biçimi. Klasik merkezi sınma ile kıyaslanmış yeni sistem bu forumda çoğunlukla, klasik merkezi ısınmaya göre elbette daha ilerici ve adaletli. Fakat bir de kombili sistemin adaleti ile kıyaslayın, hangisinde insan tükettiği kadar ödüyor? Kombili sistemde de adaletsizlik vardı, az yakan fazla yakandan istifade ediyordu, ama bence kombili sistem kötüler içinde en az kötü olanı. Tartıştığımız sistem ve paylaşım biçiminde: Yasanın öngördüğü 1. Daireler asgari 15 drc. ısıtılacak 2. binada toplam tüketilenin %30 u eşit paylaşılacak, ok. Ancak hakkaniyet yönünü vicdanlara soruyorum: 52 dairelik bir blokta dairem var, dairem kullanımda değil. Bina doluluk oranı %50 olduğu için 1 aylık ısıtma bedeli (bina ve komşu ısıtma bedeli diyorum ben buna) 73,5 tl ödedim son faturada. Seneye doluluk %50 yi aşacak, taşınanlar arttıkça binanın tüketimi artacak. Diyelim kiracı bulamayan 2 daire kaldı, 50 daire maliki rahat rahat ısınıyorlar. Daireler ortalama 210 tl lik tüketim yapacak, misal. 210x50=11.500 gibi binanın aylık toplam tüketimi oluşmuş olacak. %30 hesabında herkesin ödeyeceği 11.500/52=66,34 tl her daire eşit ödeyecek. Şimdi boş olan 2 daire bu 66 tl ye ek olarak bir de 15 drc ısıtma için daire içi tüketimi ödeyecek 35 tl de o olsa 100 tl ısınma bedeli ödeyecek, uğrama bile uğramadığı evi için, sırf kat maliki olmanın bir bedeli var kiracı bulamasan da ödeyeceksin kanun böyle istediği için. Site yönetimine almadığım hizmet için 126 tl aidat ödemem yetmez, 100 tl de bina komşu ısıtma için ödeyeceksin al sana 226 tl fatura aylık. Şimdi sorum şu, efendim kazan çalıştırma bedeli, komşudan kaçan ısı bedeli, boruların binayı ısıtma bedeli filan diye ödetilen bu miktar elinizi vicdanınıza koyun nolur fazla değil mi??? Bu kadarı da fazla değil mi??? Benim dairem zemin kat altta olmayan köstebekleri ısıtıyorum, yukardaki komşum benim dairem orda olmasaydı toprağa kayalara komşu olacaktı, orda dairem var diye ben o komşulara o kadar zarar mı ettim ki, tazminat-diyet mahiyetinde olan bu bedel, dairesini kullananlara fazla gaz faturası gelmesin diye bana senede 6 ay ve sürekli ödetiliyor. Bu yasa adalet için çıktıysa neden kombili binalarda bir yuvarlama bir baz tutar apartman sakinlerine eşit ödetilmiyor, orda hak geçme yok mu? Yukarda arkadaşın sorusuna cevap yazılmamış, bu yasa ve uygulamaya göre bence yalnız boş daire sahipleri değil tasarruf yapanlar da mağdur, fazla tüketenin bedelini onlar da ödüyorlar çünkü. Kanunun neyi yaptırdığını hepimiz biliyoruz, ben işin hakkaniyet tarafının tartışılmasını istiyorum: Isı kaybı %30 ise neden yeni yapılan binalarda merkezi sistem ısınma zorunlu tutuluyor, kombili seçenek söz konusu değil, madem merkezi ısınma bereketli veekonomik değilse -%30 kayıp merkezi ısınmanın ekonomik olmadığını apaçık gösteriyor-. Ya biz %30 a varan ısı kaybı kaçağı var diye az tüketenlere fazla para ödetmek için kandırılıyoruz, ya da denilen doğru ise bu kadar ısı kaybı var ise neden merkezi ısınma bizlere zorunlu TEKEL seçenek olarak dayatılıyor NEDEN???????

Cevap niteliğinde değilde düşündüklerimi yazmak istiyorum. her apartmanda 60 daire olan ve toplam 7 apartman bulunan bir sitede yaşıyorum. site daha yeni, bu kış ikinci kışımızı geçiriyoruz.

Yaptığınız hesapta ince bir nüans var, apartmanlar doldukça fatura üzerinde yazan meblağ evet artıyor ancak apartmanın tamamı ısınmaya başlayınca yani doluluk oranı arttıkça birim maliyet (dairelere düşen ısınma payı) azalıyor. Biz bunu bu sene net biçimde gördük. 3+1 dairelere geçen sene 500 - 600 TL gelen faturalar bu sene 200 - 300 TL seviyesine düştü. Çünkü en son tamamlanan binalar 3+1 di ve geçen kış 60 diarelik apartmanda 2 bilemedin 3 dolu daire vardı, geçen yaz dairelerin dolması ile birlikte tam randımana geçildi ve faturalar düşmeye başladı.

İkinci değinmek istediğim konu, daha önce de yazdığım gibi bu yüzde %30 luk kısma "kayıp/kaçak" bedeli denmesi. Bence bunun adına kayıp ısı bedeli denmesi bir çok insanın kafasını karıştırıyor. Ve haklı olarak da sizin sorduğunuz sorular çıkıyor. Kayıp ısının gerçekte ne olduğunu kendi sitemde yaşadığımız örneklerler anlatmaya çalışayım;

Faturaların üzerinde "harcanan metreküp" ibaresinin oralarda bir yerde "harcanan kcal" diye bir değer vardır,
    Örneğin ilk fatura döneminde fatura üzerinde apartmanın ürettiği (faturanın üzerinde yazan) toplam enerji 100 000 kcal' ydi. ama apartmandaki tüm dairelerdeki kalorimetrelerden okunan kcal' leri tek tek topladığınızda 62 000 kcal gibi bir değer elde ediyordunuz. Yani üretilenin hepsi dairelere gitmemişti. Asıl bu değer kayıp ısı değeridir. Bizim iki faturamızda kazan verimi %63 ler seviyesindeydi ki bir mühendis olarak bu kabul edilebilir bir şey seğildir. Ancak bu kayıp ısıya etki eden bina yalıtım, kullanılan kazanın özellikleri, pompaların kalitesi, kullanılan termostatik vana oranı, kullanış şekli gibi pekçok paramaeltre var. 3 fatura döneminde yönetimin termostatik vanaları özendirmesi ve takdırması ile (hala %100 değil) verim %71' e yani kayıp ısı %29' a düştü budeğer mühendislik için hiç bir zaman 0 olmnaz. Ama faturanın üzerinden %30 oranının kayıp ısı diye bilnmesi bence farklı ve hatalı sorular doğmasına neden oluyor.

Saygılar

Bu kayıp/kaçak ısı meselesinı ne yasa ne medya ne de yönetim izah edemedi, millet birbirine düştü. Sizde kazan verimliliği %70 gibi?? bizimki Emlak Konut, bu yaz bitti inşaat, 5-6 aylık bina yani, mantolama, yalıtım kazan teknolojisi mükemmel olması gerekmez mi? sizde aşama aşama takılmış termostatik vanalar, bizde hepsi baştan termostatik, ama paylaşım usulü nasıl???? Kayıp kaçak kimi yerde kat kat fazla kimi yerde kat kat azken paylaşım gene %30 kaybın ne kadar olduğuna bakılmıyor %miktarı belirlemek için, paylaşım oranı hep aynı hep %30. Bişeyleri ortak ödetmenin adını yanlış vermişler, açıklamayı hiç hiç yapamamışlar. Branşınız makine olmayabilir ama gene de bizden çok çok iyisini bilirsiniz mühendis olarak, acaba fatura düzenlenirken önce daire içi tüketim hesaplansaydı sonra arta kalan paylaştırılsaydı nasıl bir sonuç olurdu, teknik konulara hiç kafam basmaz, cahilliğimi hoşgörün ama mesela İgdaşın kombili sistemlerde veya mutfak gazında kullandığı gaz birimleri ve tarifesi belli. Acaba herkese önce kendi dairesi için tükettiği hesaplansa arta kalan da hesaplanamayan yerler yani merdiven boşluğu, kazan dairesi, duvarlardan giden boru sıcaklıkları, vd. kayıp/kaçaklar olarak hesaplansa ve o kısım eşit pay edilse durum o zaman değişir mi acaba? yani faturalarımız değişir mi?
    Bizden de Saygılar.

%30 ''kayıp'' bedelini evin içinde hiçbir tesisat olmadığı-oturulmadığı halde ödüyorum (80-90 tl) ve canımı baya sıkıyor bu iş.....

kanuni mi diye soruldugunda, onada bazı arkadaşlar ''evet'' demiş ama anlamakta zorlanıyorum

Bu %30 luk kısmın ödenmesinde işin açıkçası evin içinde tesisat olup olmaması veya evde oturulup oturulmaması dikkate alınmıyor. Evin içindeki doğalgaz tesisatı ayrı bir konu ancak eğer kapıya kadar içinde sıcak su bulunan merkezi sistem tesisatı geliyorsa, bu bedel ödenmelidir. Ancak sizdeki sıkıntı bunun çok yüksek olması, 80 - 90 TL %30 luk kısım için "kendi tecrübeme" göre çok yüksek. Bu bedelin düşürülmesinde ise, tekrar tekrar konuşulan sistemin kalitesi, termostatik vanalar ve kullanım alışkanlıkları var.

Kanuni mi derseniz bende "evet" diyenlerdenim. Çünkü hizmetlerden yararlansanız da yararlanmasanızda aidat ödüyorsunuz. Çöp üretsenizde üretmesenizde çöp vergisi, temizlikten memnun olsanızda olmasanız da çevre temizlik vergisi veriyorsunuz. Eğer İstanbul' da yaşıyorsanız, köprüden geçerken bir bedel ödüyorsunuz ve diğer şehirlerde yaşayan vatandaşlara göre devlete daha çok katkı sağlıyorsunuz.......bu saydıklarımın hiçbirisinde "ben bunları kullanmıyorum - yapmıyorum bu bedeli ödemiyorum" denemez. Başka arkadaşın komşu forumda yazdığını dün zaten kopyalamıştım tekrar alıyorum: ".........Bu 52 daireye göre projelendirilen bir sistemin ana maliyet gideridir. Çünkü sizin gibi 20 daire daha deseki, biz oturmuyoruz kardeşim o zaman parada ödemem dediğinizde, 52 dairelik bir hacime göre projelendirilmiş ve ona göre yakıt tüketen bir sistemi tutupta sadece oturanlara ödetmeyi düşünmeniz kadar adaletsiz bir şey olurmu?......" Bence bu kadar basit ve kanuni.

Saygılar

• Ben bunları geçtim artık, beyaz bayrağı çektik, artık kimse de "bu kanuni mi, değil mi?" sorusunu sormasın okuma yazması olan yasayı okusun, yukarda yazılanları okusun. Yalnız microbe arkadaşımızın izahı ile daha çok kazandaki -önceleri daha da çok sıcak olan- suyun daire içlerimize gelene kadar bir miktar soğuması neticesinde soğuması, büyük ölçüde -yanlış bi şekilde "kayıp enerji" diye adlandırılan bu enerji tüketimi bina tüketiminin%30 olarak tahminen bir rakam belirlenmiş ve eşit paylaştırılıyor. Ancak bu aslında o kadar da "kayıp" değil, çünkü bina ve duvarlar ısınıyor bu kayıp ile. Şimdi forumun yukarılarında gerçekleşmiş olan bir kaç alay, hakaret ve kavgaya gelmek istiyorum: Bir arkadaş kendi binasından rakamlar verdi örneğin, mesela en az yakana 122 tl gelmiş, en çok gelen fatura 350 tl gibiymiş. (tam hatırlamıyorum rakamları). En az yakan konut sahibi o kadar az konforla ısınmıştır ki nerdeyse hiç yakmamıştır. Çalışan insan akşam bikaç saat yakmıştır o kadar. Şimdi bu aydınlanmadan sonra yani bu %30 un mahiyetinin binanın ısınmasına yarayan boru ve duvar ısınması ve çok yakanla az yakan arasında bir diyet anlamında bir yuvarlama sağlaması olduğunu öğrendikten sonra tasarruf yapanlara yapılan ithamlar haksız değil mi? Çünkü ortak ödenen az değil, örneklerden gördük, kendi faturalarımızdan da biliyoruz. Az yakan için "uyanık" dendi forumun bir yerlerinde, "açıkgöz" dendi, hiç unutmam "sahtekar" dendi. "Bizim ısımızı çalıyor, onların yüzünden diğer daireler vanasını daha çok açmak zorunda kalıyor, faturalarımız kabarıyor" dendi. "çalmak" ne demek, bu eylemi kim yapar? Hırsızlar yapar, her ne kadar "hırsız" kelimesi sarfedilmediyse de "çalmak" kelimesi telaffuz edildi. Madem bu %30 esasen (içinde ölçümü yapılmayan kazan dairesi, merdiven boşluğu gibi ortak alanların da ısıtılması var ama en çok boruların ısınması) tasarruf yapan yapmayan hatta boş daire sahipleri dahil herkese eşit ödetiliyor, neden az fatura gelenlere bu kadar saldırılıyor? Haa alayları da hatırlayalım: 8 kat hırka giyinenler, bütün gün çalıştığı için evde durmayıp akşam 2 saat donmuş biyerlerini harala gürele ısıtmaya çalışan gerizekalılar" bunlar alıntı değil, hafızamda kaldığı ve unutamadığım için istemeyerek tam alıntılayamadan aktardım, hak sahipleri affetsinler. Tasarruf yapan insan apartmanda oturmasaydı müstakil evde otursaydı gene dairesini 17-18 derecede ısıtmakla yetinecekti, gene gündüz asgariye inecek hatta sıfırlayacaktı, bunu senden çalmak için yapmadı. Bu adama olsa olsa "otlakçı" dersin, daha fazlasını da demeye hakkı yok kimsenin. Arkadaşlar toplu barınmada madem herşey ortak elbette hak geçecek, kuyumcu terazisi ile herkese ayrı uygulama hesaplama yapamıyoruz. Benim dairem giriş kat, ama hiç kullanmadığım ve hiçbir zaman kullanmayacağım asansör için hidrofor için kurulumu sistemin yapılanmasında daireyi alırken satış fiyatı içinde ödedik, işletmesi için de ömür boyu aidatla ödeyeceğim masrafları, ama insanlara laf anlatamazsınız "sen de daireni giriş kat olduğu için ucuza almıştın" derler, ama durun söyleyeyim ne kadar ucuza aldım: yukarı ara katların hepsine göre sadece 7.000 tl ucuza aldım -ki bu bizim tercihimiz değil, bazen son kalan daire olduğundan seçenek olmadığından bazen de kurada çıktığı için alınıyor giriş katlar- (halbuki normalde giriş katlar yukarı katlara nisbeten en az 30.000 tl daha ucuzdur. Emlak Konut ama böyle adil bir satış fiyatı belirlememiş.) Halbuki başta hırsıza karşı savunmasızlık ve ömür boyu daha fazla gaz faturası ödeme (alttan ısıtan olmadığı için) ve daha birsürü dezavantajı var giriş katların, yukarı katların sefasını biz sürmediğimiz halde ömür boyu kullanmadığım-kullanmayacağım hizmetler için bi kamyon para ödüyorum sırf sitede daire aldım diye. Şimdi soruyorum, bu ısı gider paylaşımında ne kadar hak geçmesi söz konsudur ki şu paylaşım usulünden sonra, ki tasarruf edenlere bu kadar yükleniliyor? Daha önceki yorumlarımdaki son sözümü tekrar etmek istiyorum: Bu sistem klasik merkezi ısınmadan çok fazla farklı değildir, hiç tüketmeseniz bile dairenizin metrekaresine, lokasyonuna, cephesine göre aylık 60-150 tl arası ısınma gideri ödemek zorundasınız. "Ne güzel artık tasarruf imkanımız var" diye de fazla sevinmeyin, %50 ye varan tasarrufu yapabilirsiniz ama bu konfordan çok çok ödün vermekle olur, gene de yaranamazsınız, "ısımızı çaldı sahtekar, beleşçi" damgası yersiniz bazı komşularınızdan. İyi Akşamlar.

• quote:

Ben bunları geçtim artık, beyaz bayrağı çektik, artık kimse de "bu kanuni mi, değil mi?" sorusunu sormasın okuma yazması olan yasayı okusun, yukarda yazılanları okusun. Yalnız microbe arkadaşımızın izahı ile daha çok kazandaki -önceleri daha da çok sıcak olan- suyun daire içlerimize gelene kadar bir miktar soğuması neticesinde soğuması, büyük ölçüde -yanlış bi şekilde "kayıp enerji" diye adlandırılan bu enerji tüketimi bina tüketiminin%30 olarak tahminen bir rakam belirlenmiş ve eşit paylaştırılıyor. Ancak bu aslında o kadar da "kayıp" değil, çünkü bina ve duvarlar ısınıyor bu kayıp ile. Şimdi forumun yukarılarında gerçekleşmiş olan bir kaç alay, hakaret ve kavgaya gelmek istiyorum: Bir arkadaş kendi binasından rakamlar verdi örneğin, mesela en az yakana 122 tl gelmiş, en çok gelen fatura 350 tl gibiymiş. (tam hatırlamıyorum rakamları). En az yakan konut sahibi o kadar az konforla ısınmıştır ki nerdeyse hiç yakmamıştır. Çalışan insan akşam bikaç saat yakmıştır o kadar. Şimdi bu aydınlanmadan sonra yani bu %30 un mahiyetinin binanın ısınmasına yarayan boru ve duvar ısınması ve çok yakanla az yakan arasında bir diyet anlamında bir yuvarlama sağlaması olduğunu öğrendikten sonra tasarruf yapanlara yapılan ithamlar haksız değil mi? Çünkü ortak ödenen az değil, örneklerden gördük, kendi faturalarımızdan da biliyoruz. Az yakan için "uyanık" dendi forumun bir yerlerinde, "açıkgöz" dendi, hiç unutmam "sahtekar" dendi. "Bizim ısımızı çalıyor, onların yüzünden diğer daireler vanasını daha çok açmak zorunda kalıyor, faturalarımız kabarıyor" dendi. "çalmak" ne demek, bu eylemi kim yapar? Hırsızlar yapar, her ne kadar "hırsız" kelimesi sarfedilmediyse de "çalmak" kelimesi telaffuz edildi. Madem bu %30 esasen (içinde ölçümü yapılmayan kazan dairesi, merdiven boşluğu gibi ortak alanların da ısıtılması var ama en çok boruların ısınması) tasarruf yapan yapmayan hatta boş daire sahipleri dahil herkese eşit ödetiliyor, neden az fatura gelenlere bu kadar saldırılıyor? Haa alayları da hatırlayalım: 8 kat hırka giyinenler, bütün gün çalıştığı için evde durmayıp akşam 2 saat donmuş biyerlerini harala gürele ısıtmaya çalışan gerizekalılar" bunlar alıntı değil, hafızamda kaldığı ve unutamadığım için istemeyerek tam alıntılayamadan aktardım, hak sahipleri affetsinler. Tasarruf yapan insan apartmanda oturmasaydı müstakil evde otursaydı gene dairesini 17-18 derecede ısıtmakla yetinecekti, gene gündüz asgariye inecek hatta sıfırlayacaktı, bunu senden çalmak için yapmadı. Bu adama olsa olsa "otlakçı" dersin, daha fazlasını da demeye hakkı yok kimsenin. Arkadaşlar toplu barınmada madem herşey ortak elbette hak geçecek, kuyumcu terazisi ile herkese ayrı uygulama hesaplama yapamıyoruz. Benim dairem giriş kat, ama hiç kullanmadığım ve hiçbir zaman kullanmayacağım asansör için hidrofor için kurulumu sistemin yapılanmasında daireyi alırken satış fiyatı içinde ödedik, işletmesi için de ömür boyu aidatla ödeyeceğim masrafları, ama insanlara laf anlatamazsınız "sen de daireni giriş kat olduğu için ucuza almıştın" derler, ama durun söyleyeyim ne kadar ucuza aldım: yukarı ara katların hepsine göre sadece 7.000 tl ucuza aldım -ki bu bizim tercihimiz değil, bazen son kalan daire olduğundan seçenek olmadığından bazen de kurada çıktığı için alınıyor giriş katlar- (halbuki normalde giriş katlar yukarı katlara nisbeten en az 30.000 tl daha ucuzdur. Emlak Konut ama böyle adil bir satış fiyatı belirlememiş.) Halbuki başta hırsıza karşı savunmasızlık ve ömür boyu daha fazla gaz faturası ödeme (alttan ısıtan olmadığı için) ve daha birsürü dezavantajı var giriş katların, yukarı katların sefasını biz sürmediğimiz halde ömür boyu kullanmadığım-kullanmayacağım hizmetler için bi kamyon para ödüyorum sırf sitede daire aldım diye. Şimdi soruyorum, bu ısı gider paylaşımında ne kadar hak geçmesi söz konsudur ki şu paylaşım usulünden sonra, ki tasarruf edenlere bu kadar yükleniliyor? Daha önceki yorumlarımdaki son sözümü tekrar etmek istiyorum: Bu sistem klasik merkezi ısınmadan çok fazla farklı değildir, hiç tüketmeseniz bile dairenizin metrekaresine, lokasyonuna, cephesine göre aylık 60-150 tl arası ısınma gideri ödemek zorundasınız. "Ne güzel artık tasarruf imkanımız var" diye de fazla sevinmeyin, %50 ye varan tasarrufu yapabilirsiniz ama bu konfordan çok çok ödün vermekle olur, gene de yaranamazsınız, "ısımızı çaldı sahtekar, beleşçi" damgası yersiniz bazı komşularınızdan. İyi Akşamlar.

Söylediğiniz bazı şeylere katılmamak elde değil. Ne yazıkki üslup diye bişey kalmamış. İş hayatına atılınca şunu net şekilde anladım eğitimle kültür aynı şeyler kesinlikle değilmiş. Birisi kağıt üzerinde mühendis olabiliyormuş ama düşünce olarak mühendis olamıyormuş. Hırsız - sahtekar gibi sözler "bu konuda" kimsenin hak etmediği sıfatlar. Ancak insanımız yüz yüze geldiğinde söyleyemeyerceği tüm ahlaksızlıkları ne yazıkki klavyenin başına geçtiğinde yapabiliyor.
    Şimdiye kadar yazdıklarım hep kendi başıma gelenlerdi, ancak bir söyleminize kendi düşüncelerimi yazmak istiyorum. "Bu sistem klasik merkezi ısınmadan çok fazla farklı değildir" sözünüze çok katılmıyorum. Eğer bahsedilen klasik merkezi sistem, toplam yakıt parasını dairelerin tamamına eşit olarak bölmekse (eskişehirde üniversitede okurken böyleydi), ben 3 aydır kendi çapımda, kendi apartmanımın değerleriyle bir istatistik yaptım. 60 dairelik apartmanda her fatura dönemi en yüksek gelen rakamlar çok büyük oranda kuzey - kuzey doğu cepheler ve genellikle üst katlara çıktıkça faturalar artıyor. Mesela bu seneki 3 fatura döneminde en yüksek ödediğim 2. faturada ben 208 TL öderken en üst kat (15.) 60. daire (kuzey - kuzey doğu cepheli) 357 TL ödemişti. Bu arada ben 7. katta site içine bakan güney - güney batı cephesinde oturuyorum.
    Ben 3. faturada 114 TL ' ye düşmüşken aynı daire 250 TL civarındaydı. Yani demek istediğim sisteme genel olarak baktığınızda cepheye göre kullanıma göre klasik sisteme göre ciddi farklar olduğunu düşünüyorum. Ancak benim de son yorumum evet bu sistem "eğer tüm şartlar yerine getirilirse" KULLANANA tasaarruf sağlıyor. Ben burada da aynı şu %30 luk işletme gideri/genel giderin "kayıp/kaçak ısı" diye yanlış adlandırılması gibi kelimelerde bir anlam kargaşası olduğunu düşünüyorum. Yeni merkezi sistemler (kalorimetre de / ısı pay ölçerler de) eğer o apartmanda oturuyorsan eğer bu sistemi kullanıyorsan tasarruf sağlar. Boş olan, boş tutulan, yatırımlık olan vs vs dairelerde kendi kanaatimce tasarruf falan sağlamaz. Ama burda da şu devreye girer, bir apartmanda "normal şartlarda" tabiikide boş olan daire sayısı bir elin parmakları kadardır. 60 diarelik bir apartmanda 5-6 daire boşsa ve diğer 50-55 daire paylaşımdan memnunsa oy çokluğuyla bu apartman bu sistemden memnundur ve genel olarak bu sistem çalışıyordur.

Saygılar

• quote:

quote:

Ben bunları geçtim artık, beyaz bayrağı çektik, artık kimse de "bu kanuni mi, değil mi?" sorusunu sormasın okuma yazması olan yasayı okusun, yukarda yazılanları okusun. Yalnız microbe arkadaşımızın izahı ile daha çok kazandaki -önceleri daha da çok sıcak olan- suyun daire içlerimize gelene kadar bir miktar soğuması neticesinde soğuması, büyük ölçüde -yanlış bi şekilde "kayıp enerji" diye adlandırılan bu enerji tüketimi bina tüketiminin%30 olarak tahminen bir rakam belirlenmiş ve eşit paylaştırılıyor. Ancak bu aslında o kadar da "kayıp" değil, çünkü bina ve duvarlar ısınıyor bu kayıp ile. Şimdi forumun yukarılarında gerçekleşmiş olan bir kaç alay, hakaret ve kavgaya gelmek istiyorum: Bir arkadaş kendi binasından rakamlar verdi örneğin, mesela en az yakana 122 tl gelmiş, en çok gelen fatura 350 tl gibiymiş. (tam hatırlamıyorum rakamları). En az yakan konut sahibi o kadar az konforla ısınmıştır ki nerdeyse hiç yakmamıştır. Çalışan insan akşam bikaç saat yakmıştır o kadar. Şimdi bu aydınlanmadan sonra yani bu %30 un mahiyetinin binanın ısınmasına yarayan boru ve duvar ısınması ve çok yakanla az yakan arasında bir diyet anlamında bir yuvarlama sağlaması olduğunu öğrendikten sonra tasarruf yapanlara yapılan ithamlar haksız değil mi? Çünkü ortak ödenen az değil, örneklerden gördük, kendi faturalarımızdan da biliyoruz. Az yakan için "uyanık" dendi forumun bir yerlerinde, "açıkgöz" dendi, hiç unutmam "sahtekar" dendi. "Bizim ısımızı çalıyor, onların yüzünden diğer daireler vanasını daha çok açmak zorunda kalıyor, faturalarımız kabarıyor" dendi. "çalmak" ne demek, bu eylemi kim yapar? Hırsızlar yapar, her ne kadar "hırsız" kelimesi sarfedilmediyse de "çalmak" kelimesi telaffuz edildi. Madem bu %30 esasen (içinde ölçümü yapılmayan kazan dairesi, merdiven boşluğu gibi ortak alanların da ısıtılması var ama en çok boruların ısınması) tasarruf yapan yapmayan hatta boş daire sahipleri dahil herkese eşit ödetiliyor, neden az fatura gelenlere bu kadar saldırılıyor? Haa alayları da hatırlayalım: 8 kat hırka giyinenler, bütün gün çalıştığı için evde durmayıp akşam 2 saat donmuş biyerlerini harala gürele ısıtmaya çalışan gerizekalılar" bunlar alıntı değil, hafızamda kaldığı ve unutamadığım için istemeyerek tam alıntılayamadan aktardım, hak sahipleri affetsinler. Tasarruf yapan insan apartmanda oturmasaydı müstakil evde otursaydı gene dairesini 17-18 derecede ısıtmakla yetinecekti, gene gündüz asgariye inecek hatta sıfırlayacaktı, bunu senden çalmak için yapmadı. Bu adama olsa olsa "otlakçı" dersin, daha fazlasını da demeye hakkı yok kimsenin. Arkadaşlar toplu barınmada madem herşey ortak elbette hak geçecek, kuyumcu terazisi ile herkese ayrı uygulama hesaplama yapamıyoruz. Benim dairem giriş kat, ama hiç kullanmadığım ve hiçbir zaman kullanmayacağım asansör için hidrofor için kurulumu sistemin yapılanmasında daireyi alırken satış fiyatı içinde ödedik, işletmesi için de ömür boyu aidatla ödeyeceğim masrafları, ama insanlara laf anlatamazsınız "sen de daireni giriş kat olduğu için ucuza almıştın" derler, ama durun söyleyeyim ne kadar ucuza aldım: yukarı ara katların hepsine göre sadece 7.000 tl ucuza aldım -ki bu bizim tercihimiz değil, bazen son kalan daire olduğundan seçenek olmadığından bazen de kurada çıktığı için alınıyor giriş katlar- (halbuki normalde giriş katlar yukarı katlara nisbeten en az 30.000 tl daha ucuzdur. Emlak Konut ama böyle adil bir satış fiyatı belirlememiş.) Halbuki başta hırsıza karşı savunmasızlık ve ömür boyu daha fazla gaz faturası ödeme (alttan ısıtan olmadığı için) ve daha birsürü dezavantajı var giriş katların, yukarı katların sefasını biz sürmediğimiz halde ömür boyu kullanmadığım-kullanmayacağım hizmetler için bi kamyon para ödüyorum sırf sitede daire aldım diye. Şimdi soruyorum, bu ısı gider paylaşımında ne kadar hak geçmesi söz konsudur ki şu paylaşım usulünden sonra, ki tasarruf edenlere bu kadar yükleniliyor? Daha önceki yorumlarımdaki son sözümü tekrar etmek istiyorum: Bu sistem klasik merkezi ısınmadan çok fazla farklı değildir, hiç tüketmeseniz bile dairenizin metrekaresine, lokasyonuna, cephesine göre aylık 60-150 tl arası ısınma gideri ödemek zorundasınız. "Ne güzel artık tasarruf imkanımız var" diye de fazla sevinmeyin, %50 ye varan tasarrufu yapabilirsiniz ama bu konfordan çok çok ödün vermekle olur, gene de yaranamazsınız, "ısımızı çaldı sahtekar, beleşçi" damgası yersiniz bazı komşularınızdan. İyi Akşamlar.

Söylediğiniz bazı şeylere katılmamak elde değil. Ne yazıkki üslup diye bişey kalmamış. İş hayatına atılınca şunu net şekilde anladım eğitimle kültür aynı şeyler kesinlikle değilmiş. Birisi kağıt üzerinde mühendis olabiliyormuş ama düşünce olarak mühendis olamıyormuş. Hırsız - sahtekar gibi sözler "bu konuda" kimsenin hak etmediği sıfatlar. Ancak insanımız yüz yüze geldiğinde söyleyemeyerceği tüm ahlaksızlıkları ne yazıkki klavyenin başına geçtiğinde yapabiliyor.
    Şimdiye kadar yazdıklarım hep kendi başıma gelenlerdi, ancak bir söyleminize kendi düşüncelerimi yazmak istiyorum. "Bu sistem klasik merkezi ısınmadan çok fazla farklı değildir" sözünüze çok katılmıyorum. Eğer bahsedilen klasik merkezi sistem, toplam yakıt parasını dairelerin tamamına eşit olarak bölmekse (eskişehirde üniversitede okurken böyleydi), ben 3 aydır kendi çapımda, kendi apartmanımın değerleriyle bir istatistik yaptım. 60 dairelik apartmanda her fatura dönemi en yüksek gelen rakamlar çok büyük oranda kuzey - kuzey doğu cepheler ve genellikle üst katlara çıktıkça faturalar artıyor. Mesela bu seneki 3 fatura döneminde en yüksek ödediğim 2. faturada ben 208 TL öderken en üst kat (15.) 60. daire (kuzey - kuzey doğu cepheli) 357 TL ödemişti. Bu arada ben 7. katta site içine bakan güney - güney batı cephesinde oturuyorum.
    Ben 3. faturada 114 TL ' ye düşmüşken aynı daire 250 TL civarındaydı. Yani demek istediğim sisteme genel olarak baktığınızda cepheye göre kullanıma göre klasik sisteme göre ciddi farklar olduğunu düşünüyorum. Ancak benim de son yorumum evet bu sistem "eğer tüm şartlar yerine getirilirse" KULLANANA tasaarruf sağlıyor. Ben burada da aynı şu %30 luk işletme gideri/genel giderin "kayıp/kaçak ısı" diye yanlış adlandırılması gibi kelimelerde bir anlam kargaşası olduğunu düşünüyorum. Yeni merkezi sistemler (kalorimetre de / ısı pay ölçerler de) eğer o apartmanda oturuyorsan eğer bu sistemi kullanıyorsan tasarruf sağlar. Boş olan, boş tutulan, yatırımlık olan vs vs dairelerde kendi kanaatimce tasarruf falan sağlamaz. Ama burda da şu devreye girer, bir apartmanda "normal şartlarda" tabiikide boş olan daire sayısı bir elin parmakları kadardır. 60 diarelik bir apartmanda 5-6 daire boşsa ve diğer 50-55 daire paylaşımdan memnunsa oy çokluğuyla bu apartman bu sistemden memnundur ve genel olarak bu sistem çalışıyordur.

Saygılar

Bakarmısınız aşağıdaki rakamlara...

1+1 :250 tl
    3+1 : 500 tl
    4+1 : 700 tl
    5+ ve 6+ gibi daireleri hatırlamıyorum ama cok yüksekti sanırım

bunun gibi ödeme cıkmış... kalorimetreler bana söylendiği kadarıyla sulardaki kreçten bozulmuş onun için komple merkezi sistem dönülmüş...
    böyle sonuçlar çıkmış ortaya. peki bu sistemden vazgeçilebiliyor mu? yani kombili sisteme dönülebiliniyor mu?
    yada kalorimetrede ne gelirse omu ödeniyor?

• quote:

Orijinalden alıntı: ugarb

quote:

quote:

Saygılar

Bakarmısınız aşağıdaki rakamlara...

1+1 :250 tl
    3+1 : 500 tl
    4+1 : 700 tl
    5+ ve 6+ gibi daireleri hatırlamıyorum ama cok yüksekti sanırım

bunun gibi ödeme cıkmış... kalorimetreler bana söylendiği kadarıyla sulardaki kreçten bozulmuş onun için komple merkezi sistem dönülmüş...
    böyle sonuçlar çıkmış ortaya. peki bu sistemden vazgeçilebiliyor mu? yani kombili sisteme dönülebiliniyor mu?
    yada kalorimetrede ne gelirse omu ödeniyor?

Benim bildiğim sistemden vazgeçme diye birşey yok. Yani yasaya aykırı. Ancak hep bahsettiğim kardeş forum "Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem)" adlı forumda bir arkadaş, sitede/apartmanda oturan herkesin onayını alarak, hep birlikte notere giderek ısı pay ölçer sisteminden vazgeçtiklerini tasdikletmişlerdi. ama buda biraz bana komik geliyor, yani yasanın mecbur bıraktığı bir şeyi, aranızda mutabakata vararak ve bunu noterde tasdiklettirerek kendinizi azad etmek ?????? Yani Ankaranın başkent olmasını istemeyenlerin aralarında imza toplayıp bunu kabul etmediklerini söylemeleri gibi birşey??????
    Benim bildiğim kombili sisteme geri dönüş yok, ancak zaten hiç bir konuda piyasa denetimi olmadığı için, sitedeki/apartmandaki tüm bireylerin onayını alıp (diğer arkadaş gibi) kalorimetreleri iptal edip kombiye dönüp taaaaki denetim olana kadar idare edilebilr. Ama bu söylediğime kendim bile inanmadım....
    Sene başında bizim sitenin sistemini kuran "ISTA" firmasının kalorimetrelerle alakalı toplantısına katılmıştım. Gelen arkadaşlar cihazın nasıl çalıştığını gösterdiler, yani bu cihazın içinde, giren suyun miktarını ölçen bir türbin var (dönen bir çark gibi bişey) iki tanede elektronik sıcaklık ölçer var. Kireçten nasıl bozulmuş olabilir?çarkın dönmesini engelleyecek kadar kireçli su gelse diyeceğim ama çok akıl mantık işi değil??????
    Kalorimetreli sistemlerde, ortak gider (%30luk kısım) hariç kalorimetrede ne yazarsa onu ödüyorsunuz ama burda birim fiyatın belirlenmesinde apartmandaki toplam tüketim vs falan devreye giriyor.

Saygılar

• Sizin dediğiniz gibi banda mantıklı gelmedi..

daha doğrusu konudan biraz anlayan arkadaşlar söylemiştim kireçten bozulmuş diye, çok zor dediler....
    sonra firma sökmüş bunları 2-3 ay süre vermiş,
    artık tamir mi edecekler yenisimi takılcak bilmiyorum...
    kısacası hoşlanmadım bu sistemden, merkezi sistemde tasarruf edilecek diye dünya kadar şikayetmi olurmuş? nasıl bir anlayış neye-kime göre tasarruf???
  • Tmm, Microbe arkadaşım ısı gider paylaşımlısı, klasik merkezi sistemdeki eşit paylaşımdan çok farklı, kabul. Gene de merkezi ısınma, yani aidat gibi bir aidat daha anlamında kesintisiz ısınma gideri ödemek gerekiyor. Malumunuz toplu konut patlaması yaşıyoruz. İhtiyacın üzerinde konut yapıldı, akla hesaba sığmayacak kadar da yapılmaya devam ediliyor ve bırak temel atmayı maketten satılıyor. Toplu konut patlaması demek merkezi ısınma demek, merkezi ısınma demek ısı gider paylaşımlı demek. Toplu konut demek pek çok ev sahibi için zor kiracı bulmak hatta bulamamak demek. Ablam 10 senedir kiracısına zam yapmadı, kaçırırsa elinden kiracı bulamamaktan korkuyor. Benim aldığım sitede satın değeri 120.000-135.000 arasındaki en ufak daireler talep ettikleri kira bedelini 300-350 ye düşürmeyince, kiracı bulamıyor. Ben 400 e kiracı bulamadım, sonra ümidi kestim ve 2,5 ay sonra aldım ahantarımı emlakçıdan. Toplu konut demek yüksek aidatlar yanında senede en az 6 ay kesintisiz ısı gideri ödeyeceksiniz demek, Ben en ufaklardan olan dairem için en son 190 tl ödedim aidat artı ısı gider payım için bir aylık. Türkiye yatırım maksadı ile en fazla ev alınan 3 ülkeden biriymiş. Bu üç ülkeden amerika 2007 de malumunuz mortgage den girdiği krizden hala kurtulamadı. Türkiyede şimdilik konutlar bazı alıcıların elinde patladı (biri de benim) henüz inşaat şirketlerinin, GYO ların hele TOKİ nin elinde patlamadı. Benim insanlara vermek istediğim mesaj, hele de bu ısı gider dağılımı yasasından sonra kimse %100 içinde oturamayacaksa ısı gider paylaşımlı da olsa merkezi ısınmalı yerden konut sakın almasın. Benim kendi tercihim her zaman ferdi ısınmadan yanadır, ne kadar pahalıya gelirse gelsin, bu benim kendi tercihimdir ve evini çok yoğun kullanmayan çok insanın da tercihidir ve onlar için de onlara yani tercihlerine uygun toplu konutlar yapılmalıdır. Microbe arkadaşımız gibi ısı gider paylaşımlı konuttan çok memnun olan çok insan vardır onlara da hak vermemek körlük olur, güle güle otursunlar.

• quote:

Tmm, Microbe arkadaşım ısı gider paylaşımlısı, klasik merkezi sistemdeki eşit paylaşımdan çok farklı, kabul. Gene de merkezi ısınma, yani aidat gibi bir aidat daha anlamında kesintisiz ısınma gideri ödemek gerekiyor. Malumunuz toplu konut patlaması yaşıyoruz. İhtiyacın üzerinde konut yapıldı, akla hesaba sığmayacak kadar da yapılmaya devam ediliyor ve bırak temel atmayı maketten satılıyor. Toplu konut patlaması demek merkezi ısınma demek, merkezi ısınma demek ısı gider paylaşımlı demek. Toplu konut demek pek çok ev sahibi için zor kiracı bulmak hatta bulamamak demek. Ablam 10 senedir kiracısına zam yapmadı, kaçırırsa elinden kiracı bulamamaktan korkuyor. Benim aldığım sitede satın değeri 120.000-135.000 arasındaki en ufak daireler talep ettikleri kira bedelini 300-350 ye düşürmeyince, kiracı bulamıyor. Ben 400 e kiracı bulamadım, sonra ümidi kestim ve 2,5 ay sonra aldım ahantarımı emlakçıdan. Toplu konut demek yüksek aidatlar yanında senede en az 6 ay kesintisiz ısı gideri ödeyeceksiniz demek, Ben en ufaklardan olan dairem için en son 190 tl ödedim aidat artı ısı gider payım için bir aylık. Türkiye yatırım maksadı ile en fazla ev alınan 3 ülkeden biriymiş. Bu üç ülkeden amerika 2007 de malumunuz mortgage den girdiği krizden hala kurtulamadı. Türkiyede şimdilik konutlar bazı alıcıların elinde patladı (biri de benim) henüz inşaat şirketlerinin, GYO ların hele TOKİ nin elinde patlamadı. Benim insanlara vermek istediğim mesaj, hele de bu ısı gider dağılımı yasasından sonra kimse %100 içinde oturamayacaksa ısı gider paylaşımlı da olsa merkezi ısınmalı yerden konut sakın almasın. Benim kendi tercihim her zaman ferdi ısınmadan yanadır, ne kadar pahalıya gelirse gelsin, bu benim kendi tercihimdir ve evini çok yoğun kullanmayan çok insanın da tercihidir ve onlar için de onlara yani tercihlerine uygun toplu konutlar yapılmalıdır. Microbe arkadaşımız gibi ısı gider paylaşımlı konuttan çok memnun olan çok insan vardır onlara da hak vermemek körlük olur, güle güle otursunlar.

Öncelikle teşekkür ederim iyi dileklerinizden ötürü. Aslında başta da dediğim gibi sistem savunucusu yada körü körüne bağlı olduğumu düşünmüyorum, bende de bu sistemde bazı şeyler canımı sıkıyor. Mesela okuma ücreti, cihaz kalibrasyonları vs. vs. Ancak zaman tanımak gerek olduğunu, bu sürenin geçiş dönemi olduğunu düşünüyorum. Ayrıca kendi kişisel düşüncem, bence aldığım konut elimde patladı diyerek kendinize haksızlık ediyorsunuz. Türkiye' de pek çok insan bırakın yatırımlık ev almayı, aldıkları maaşın belkide %50sinden fazlasını kiraya veriyorlar. Ayrıca satın alınmış evin "bir süre boş dursada" ben hiç değer kaybettiğini görmedim. Bundan yaklaşık 1-1,5 ay önce falan diğer foruma da yazmıştım. Bu sistemle evet devlet kar elde eder, çünkü 60 dairelik bir apartmanda bireysel ısınmada 60 ayrı kombi olacak. Bu kombi firmalarının belkide %90' ı yabancı, yani 60 tane kombi aldığınızda para yurtdışına 60 kere çıkmış olacak ama merkezi sistemde sadece 1 kere. Ayrıca yine kendi fikrim bu sistem "kullanıcıya" ekonomi sağlıyor. (yani her şart uygunsa) ve tabiikide bir apartmanda kullanıcı sayısı kullanmayanın sayısından pek tabi fazla olduğu için kullanmayanlara işin ucu dokunuyor.
    Neyse, seviyeli konuştıuğumuz, fikirlerimizi paylaştığımız için şahsen teşekkür ederim.

Saygılar

• quote:

quote:

Tmm, Microbe arkadaşım ısı gider paylaşımlısı, klasik merkezi sistemdeki eşit paylaşımdan çok farklı, kabul. Gene de merkezi ısınma, yani aidat gibi bir aidat daha anlamında kesintisiz ısınma gideri ödemek gerekiyor. Malumunuz toplu konut patlaması yaşıyoruz. İhtiyacın üzerinde konut yapıldı, akla hesaba sığmayacak kadar da yapılmaya devam ediliyor ve bırak temel atmayı maketten satılıyor. Toplu konut patlaması demek merkezi ısınma demek, merkezi ısınma demek ısı gider paylaşımlı demek. Toplu konut demek pek çok ev sahibi için zor kiracı bulmak hatta bulamamak demek. Ablam 10 senedir kiracısına zam yapmadı, kaçırırsa elinden kiracı bulamamaktan korkuyor. Benim aldığım sitede satın değeri 120.000-135.000 arasındaki en ufak daireler talep ettikleri kira bedelini 300-350 ye düşürmeyince, kiracı bulamıyor. Ben 400 e kiracı bulamadım, sonra ümidi kestim ve 2,5 ay sonra aldım ahantarımı emlakçıdan. Toplu konut demek yüksek aidatlar yanında senede en az 6 ay kesintisiz ısı gideri ödeyeceksiniz demek, Ben en ufaklardan olan dairem için en son 190 tl ödedim aidat artı ısı gider payım için bir aylık. Türkiye yatırım maksadı ile en fazla ev alınan 3 ülkeden biriymiş. Bu üç ülkeden amerika 2007 de malumunuz mortgage den girdiği krizden hala kurtulamadı. Türkiyede şimdilik konutlar bazı alıcıların elinde patladı (biri de benim) henüz inşaat şirketlerinin, GYO ların hele TOKİ nin elinde patlamadı. Benim insanlara vermek istediğim mesaj, hele de bu ısı gider dağılımı yasasından sonra kimse %100 içinde oturamayacaksa ısı gider paylaşımlı da olsa merkezi ısınmalı yerden konut sakın almasın. Benim kendi tercihim her zaman ferdi ısınmadan yanadır, ne kadar pahalıya gelirse gelsin, bu benim kendi tercihimdir ve evini çok yoğun kullanmayan çok insanın da tercihidir ve onlar için de onlara yani tercihlerine uygun toplu konutlar yapılmalıdır. Microbe arkadaşımız gibi ısı gider paylaşımlı konuttan çok memnun olan çok insan vardır onlara da hak vermemek körlük olur, güle güle otursunlar.

Öncelikle teşekkür ederim iyi dileklerinizden ötürü. Aslında başta da dediğim gibi sistem savunucusu yada körü körüne bağlı olduğumu düşünmüyorum, bende de bu sistemde bazı şeyler canımı sıkıyor. Mesela okuma ücreti, cihaz kalibrasyonları vs. vs. Ancak zaman tanımak gerek olduğunu, bu sürenin geçiş dönemi olduğunu düşünüyorum. Ayrıca kendi kişisel düşüncem, bence aldığım konut elimde patladı diyerek kendinize haksızlık ediyorsunuz. Türkiye' de pek çok insan bırakın yatırımlık ev almayı, aldıkları maaşın belkide %50sinden fazlasını kiraya veriyorlar. Ayrıca satın alınmış evin "bir süre boş dursada" ben hiç değer kaybettiğini görmedim. Bundan yaklaşık 1-1,5 ay önce falan diğer foruma da yazmıştım. Bu sistemle evet devlet kar elde eder, çünkü 60 dairelik bir apartmanda bireysel ısınmada 60 ayrı kombi olacak. Bu kombi firmalarının belkide %90' ı yabancı, yani 60 tane kombi aldığınızda para yurtdışına 60 kere çıkmış olacak ama merkezi sistemde sadece 1 kere. Ayrıca yine kendi fikrim bu sistem "kullanıcıya" ekonomi sağlıyor. (yani her şart uygunsa) ve tabiikide bir apartmanda kullanıcı sayısı kullanmayanın sayısından pek tabi fazla olduğu için kullanmayanlara işin ucu dokunuyor.
    Neyse, seviyeli konuştıuğumuz, fikirlerimizi paylaştığımız için şahsen teşekkür ederim.

Saygılar

Kombili sistemde bi de hesaba katılmayan kombinin harcadığı elektrik. Ailemden biri 2 sene önce doğalgazlı sobadan kombiye geçti ve hep der ki, "kombiyi taktığımızdan beri elektrik 30 tl fazla geliyor." Doğrudur. Isı gider dağılımlı merkezi ısınmada her ay alınan ölçüm parası extra/fazla geliyor, haklısınız da ama kombili de de elektrik mesarifini düşünün. Benim demem o ki, toplu konut denilen zibil ısı gider dağılımlı merkezi ısınmalı, birçok insan için seçenekler içinde en iyisi olabilir ama herkese göre değil. Evini çok yoğun kullanmayana göre değil. O kadar çok tanıdığım var ki mesela 6 ay burda 6 ay Almanyada yaşamak zorunda. Ya da bekar insan ya da karı-koca çalışıyor, haklı olarak israf etmemek için akşam 2 saat ısınacak. Ne bilim mesela benim kaynım senede 3 ay kullanmaz evini, hep kaynanasında yaşarlar. Kimse kimsenin nerde yaşayacağına evini ısıtıp ısıtmayacağına karışmaması eleştirmemesi için bu tip insanların toplu konutlarda sitelerde kesinlikle daire almamaları, ordan ev kiralamamaları gerekiyor, hem kendileri diledikleri kadar ısıtsınlar diye, hem de komşular arasında tatsızlık çıkmasın diye. Kombili sistemde tasarrufçu komşusuna yan gözle bakmak aklının ucuna gelmeyenler şimdilerde -yukarda bir arkadaşın dediği gibi- 8 kat hırka giyinip evinde oturan ve bu yüzden komşusunun daha fazla yakmasına sebep olan beleşçilerden söz ediyor. Isı gider paylaşım yasası insanları uyandırdı mı, güçlendirdi mi (ne de olsa arkasında kapı gibi yasa var), dillendirdi mi ne? Neyse. Şimdilerde buraları pek sessiz, fırtına öncesi sessizlik mi nedir, fazla ötüp tadımızı kaçırmayayım. İnsanlar yeni yasanın yayınlanmasını bekliyor, Allah sonumuzu hayır etsin. Yeni yasa pek muhabbet getirmeyecek, bahar-yaz geldiği için güncel olmayacak ısınma meselesi ne de olsa.
    Toplu konuttan alınan evin alıcının elinde patlaması meselesi çoook geniş ve benim yanık olduğum konu. Moral aşıladığı için ve de centilmenliği için Microbe Üstada teşekkür eder Uli. Yalnız buraları bana dar geldi, toplu konut çılgınlığı gibi bir konulu forum var mı bildiğiniz, ben aradım bulamadım, varsa bilginiz bildiriverin bendenize de artık orda takılayım.
    Herkeşe Eyi Aağşamlar Efenim.
    Söylemeyi unuttum, tartıştığımız meselede her ay ölçüm yapılması ve her ay için hesap ücreti alınması; Almanyada senede bir yapılır ölçüm. Onlar bu haklı olarak zorumuza giden mesariften büyük ölçüde yırtıyorlar yani. 12 ay boyunca ortalama bir tutar öder tüketici, sene sonunda ölçüm yapılınca bütün sene ödediğinden az gaz tüketmişse fazla ödediği para iade edilir -otomatik ödeme talimatı varsa direkt hesabına yatırılır, yoksa kurumun kasasından alır; fazla tüketim yapmışsa fazlalığı tüketiciden tahsil edilir. Bilmem bu hesap yurdum insanına uyar mı, devlete uyar mı? Tekrar İyi Akşamlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UliUli -- 3 Mart 2013; 9:22:59 >

• Arkadaşlar bakın burada,kalorimetreler ile ilgili sistem konusudan tartışıyoruz.Merkezi ısınma sistemlerinde yeni yönetmelik ve kanuna göre ısı pay ölçer sistemleri ki bir site yönetimi olarak bu sisteme bende karşıyım.İkinci sistem sizlere ,linkini verdiğim firmaya ait kalorimetre sistemleri ve çalışma prensipleri ile ısınma bedellerininin tahsilatı burada mevcut.Şimdi bizim sanal ortamda ve Türkiye'de en çok ziyaret edilen forumlardan biri olarak DH diğer kişileri yanlış yönlerdirmelerde bulunabilecek davranış sergilemeyelim.Kalorimetre sistemleri bakın ön ödemeli sistemlerdir ;buda şu demektir ki ölçüm yapan firma veya faturalandırma yapan bir yok burada herşey site yönetimin idaresinde olan ve mevcut birim fiyatını da belirleyen yine site yönetimi bu nedenle kalorimetre sistemleri ile ısı pay ölçerleri ayı konularda değerlendirmeyelim LÜTFEN!!!
  • quote:

Arkadaşlar bakın burada,kalorimetreler ile ilgili sistem konusudan tartışıyoruz.Merkezi ısınma sistemlerinde yeni yönetmelik ve kanuna göre ısı pay ölçer sistemleri ki bir site yönetimi olarak bu sisteme bende karşıyım.İkinci sistem sizlere ,linkini verdiğim firmaya ait kalorimetre sistemleri ve çalışma prensipleri ile ısınma bedellerininin tahsilatı burada mevcut.Şimdi bizim sanal ortamda ve Türkiye'de en çok ziyaret edilen forumlardan biri olarak DH diğer kişileri yanlış yönlerdirmelerde bulunabilecek davranış sergilemeyelim.Kalorimetre sistemleri bakın ön ödemeli sistemlerdir ;buda şu demektir ki ölçüm yapan firma veya faturalandırma yapan bir yok burada herşey site yönetimin idaresinde olan ve mevcut birim fiyatını da belirleyen yine site yönetimi bu nedenle kalorimetre sistemleri ile ısı pay ölçerleri ayı konularda değerlendirmeyelim LÜTFEN!!!

Isı pay ölçerle kast edilen radyatörlerin önüne monte edilmiş sayaçlar değil mi? Evin tüm radyatörlerinin/peteklerinin ön yüzünde birer tane olur, hatta Almanyadaki evimde onun yüzünden sırtımı kalorifere yaslayıp oturamazdım. Benim Gebzedeki içinde oturamadığım boş duran ama 5 aydır sahibi olduğum dairede kapı girişinde bir tane sayaç varmış, ben kendisini henüz görmüş değilim çünkü bakmadım. Ben sadece termostatik vanaları gördüm ve ayarları 2.25 altına inmiyor zaten, radyatörlerde/peteklerde sayaç/cihaz falan yok sadece vanaları termostatik. Bir de antrede bol boru mu hortum mu neyse vanaların ve pek çok musluklarının olduğu karmaşık bişey var, bu durumda antreye dolap yapmak kaçınılmaz, kamufle için. Şimdi bir arkadaş cahilliğimizi mazur görüp (ne de olsa bu sistem yeni) benim dairedeki teçhizatın kalorimetre olup olmadığını söyleyebilir mi? Arsenalupin arkadaşın izahı şöyle: Kalorimetre olan her ısınma ön ödemelidir. Birimiz bişeyleri fena halde yanlış biliyoruz: Eğer bizdeki kalorimetre ise, ki şimdiye kadar ben öyle olduğunu sanıyordum-Ön ödemeli falan değil. Önce tüketim yapılıyor, ay sonunda ölçülüyor bitirdiğimiz ayda geriye yönelik tüketilmiş olan, birkaç gün sonra da A4 kağıda basılı faturalar halinde çıktısı alınıp kapılara asılıyor, fatura bedelini de site yönetimine kredi kartı ile ödüyoruz. Teşekkür ederim. Herkese İyi Pazarlar.

• quote:

quote:

Arkadaşlar bakın burada,kalorimetreler ile ilgili sistem konusudan tartışıyoruz.Merkezi ısınma sistemlerinde yeni yönetmelik ve kanuna göre ısı pay ölçer sistemleri ki bir site yönetimi olarak bu sisteme bende karşıyım.İkinci sistem sizlere ,linkini verdiğim firmaya ait kalorimetre sistemleri ve çalışma prensipleri ile ısınma bedellerininin tahsilatı burada mevcut.Şimdi bizim sanal ortamda ve Türkiye'de en çok ziyaret edilen forumlardan biri olarak DH diğer kişileri yanlış yönlerdirmelerde bulunabilecek davranış sergilemeyelim.Kalorimetre sistemleri bakın ön ödemeli sistemlerdir ;buda şu demektir ki ölçüm yapan firma veya faturalandırma yapan bir yok burada herşey site yönetimin idaresinde olan ve mevcut birim fiyatını da belirleyen yine site yönetimi bu nedenle kalorimetre sistemleri ile ısı pay ölçerleri ayı konularda değerlendirmeyelim LÜTFEN!!!

Isı pay ölçerle kast edilen radyatörlerin önüne monte edilmiş sayaçlar değil mi? Evin tüm radyatörlerinin/peteklerinin ön yüzünde birer tane olur, hatta Almanyadaki evimde onun yüzünden sırtımı kalorifere yaslayıp oturamazdım. Benim Gebzedeki içinde oturamadığım boş duran ama 5 aydır sahibi olduğum dairede kapı girişinde bir tane sayaç varmış, ben kendisini henüz görmüş değilim çünkü bakmadım. Ben sadece termostatik vanaları gördüm ve ayarları 2.25 altına inmiyor zaten, radyatörlerde/peteklerde sayaç/cihaz falan yok sadece vanaları termostatik. Bir de antrede bol boru mu hortum mu neyse vanaların ve pek çok musluklarının olduğu karmaşık bişey var, bu durumda antreye dolap yapmak kaçınılmaz, kamufle için. Şimdi bir arkadaş cahilliğimizi mazur görüp (ne de olsa bu sistem yeni) benim dairedeki teçhizatın kalorimetre olup olmadığını söyleyebilir mi? Arsenalupin arkadaşın izahı şöyle: Kalorimetre olan her ısınma ön ödemelidir. Birimiz bişeyleri fena halde yanlış biliyoruz: Eğer bizdeki kalorimetre ise, ki şimdiye kadar ben öyle olduğunu sanıyordum-Ön ödemeli falan değil. Önce tüketim yapılıyor, ay sonunda ölçülüyor bitirdiğimiz ayda geriye yönelik tüketilmiş olan, birkaç gün sonra da A4 kağıda basılı faturalar halinde çıktısı alınıp kapılara asılıyor, fatura bedelini de site yönetimine kredi kartı ile ödüyoruz. Teşekkür ederim. Herkese İyi Pazarlar.

Merhabalar ısı pay ölçerler, aynen sizn söylediğiniz gibi her peteğe ayrı ayrı monte edilerek daire içerisinde her petek üzerinden tüketim miktarını radyo frekans sistemiyle ölçüm yaparak faturalandıran küçük cihazlardır.Kalorimetre sistemleri ise iki çeşittir.Birinci sistem tüm daire girişlerinde veya daire içerisinde ısı sayacı ,hesap ünitesi ile ısı sensörleri vardır.İkinci sistemde ise daire içlerindehttp://www.ekserji.com.tr/uploads/epcsistem.jpg
    http://emkisi.com.tr/sayfa.asp?no=18 kat istasyonları dediğimiz ön ödemeli sistem mevcuttur.Bu sistem yarı bireysel yarı merkezi sistem konforu sağladığı için ödeme durumunuz kadar ısınmanızı sağlar ve sizin isteğiniz dışında ısınmanızı önler.

E.P.M. ÖN ÖDEMELİ , merkezi ısıtma sistemi ile ısıtılan binalarda, Isınma ve sıcak su ihtiyacının ferdi sistemlerde olduğu gibi ; “Kullandığı Kadarını Ödeyerek” karşılanmasını sağlamak için geliştirilmiş Ön Ödemeli bir cihazdır.

Klasik tip sayaçlar uzun bir geçmişe sahip olsalar da ölçüm sistemlerinde yaşanan hızlı teknolojik gelişmeler insan hayatını kolaylaştırmaya yönelik yeni sistemler üretmektedirler. Bu sistemlerin başında gelen ön ödemeli, smart kart kullanan yeni teknoloji elektronik sayaç sistemi hem idareler hem de abonelerin zaman ve para tasarrufu yapmalarını sağlamaktadır.

Siteler, uydukentler, alışveris merkezleri, fabrikalar, havaalanları veya apartmanlarda merkezi ısıtma ve soğutma, jeotermal veya kojenarasyon sistemlerinde E.P.M. ÖN ÖDEMELİ işletmecinin, tüketicinin enerji tasarrufu yapabilmesi ve kullandığı kadar ısı parası ödeyebilmesi imkanını sağlar.

ÖN ÖDEMELİ KALORİMETRENİN AVANTAJLARI

Tükettiğiniz kadar enerjinin parasını ödersiniz.
    Ülke ekonomisine katkı sağlanır. Mevcut enerji kaynakların veya yurt dışından satın alınan enerjinin daha bilinçli ve tasarruflu kullanılması sonucu ülke ekonomisine katkı sağlanır.
    Tartışmalar son bulur. Yönetim ön-ödeme sistemi ile tahsilat problemi yaşamaz.
    Fatura ödeme ve takibinden kurtulursunuz.
    Tamamen güvendesiniz. Tüm kullanım bilgilerini ekranda görür, E.P.M. ÖN ÖDEMELİ tarafından yönlendirilirsiniz. Kullanım rahatlığını tam olarak yaşarsınız.
    Kaçak kullanım tarihe karışır.Çünkü E.P.M. ÖN ÖDEMELİ her türlü kaçak kullanım teşebbüslerini algılar, bu girişimin tarih, saat detaylarını hafızaya kaydeder. Otomatik olarak vanayı kapatır, su geçişini engeller, korunma moduna geçer.
    Sizi pili bitmeden uyarır. Eğer servis çağırmayıp pili yenilemezseniz, pil bittiğinde E.P.M. ÖN ÖDEMELİ mevcut tüm bilgileri hafızaya alır ve vanayı kapatır,korunma moduna geçer.
    Tüm bilgileri, LCD ekran aracılığı ile görürsünüz.

E.P.M. ÖN ÖDEMELİ'NİN ARTILARI

Sizi,kredi bitmeden önce uyarır.
    Kontörünüz bittiğinde ya da yüklenmediğinde,size yedek kredi kullanım olanağı tanır. İdarenin belirlediği miktarda yüklenen yedek kontör, sayaca kredi yüklediğinizde toplam miktardan düşülür.
    Yedek kredinin tükendiği ya da kredi yüklemesi yapılmadığında, E.P.M. ÖN ÖDEMELİ kendini kapatır ve elektrik, su, gaz kullanımını durdurarak ekranda “KREDİ AL” mesajı belirir.
    E.P.M. ÖN ÖDEMELİ, pili bitmeden önce, sizi ekran mesajı ile uyarır. Uyarılara karşın duruma müdahale edilmezse ve pil biterse, kendi kendine kapanır ancak varolan kredi ve tüketim durumunu hafızasına kaydettiği için herhangi bir veri kaybı söz konusu olmaz.
    Elektronik smart kart, ait olmadığı bir sayaçta 4 defa arka arkaya kullanılmak istendiğinde kullanım dışı olur.
    Sayacınıza ait smart kartı kaybettiğinizde, idare tarafından yeni kart verilir ve eskisi iptal edilir.
    Bu özellikler yanında;

İdare farklı bölgelere, farklı tarifeler uygulayabilir. İdarenin tarife değişiklikleri aynı anda tüm satış ofislerine aktarılır ve güncellenir.
    Ön ödemeli sistemde abone sabit fiyat garantisine sahiptir. Abone yüklenen kredi tükeninceye kadar, meydana gelen fiyat artışından etkilenmeyecektir.
    Kullanılan smart kartların kopyalanması olanaksız olduğu için sistem %100 güvenilirdir.
    “KREDİ AL”, “KREDİ AZ”, “KONTROL”, “PİL AZ”, vb gibi sayaç mesajları LCD ekranda gösterilir

Payölçer Nedir?

Çoklu kolon tesisatlar için uygundur.
    Merkezi sistem ile ısınan konutlarda her radyatöre monte edilerek daire bazında tüketim değerlerinin hesaplanabilmesini sağlar. Isı payölçerler, radyatörlerin içerisindeki suyun sıcaklığını ve ortam sıcaklığını ölçer, iki sıcaklık değeri arasında özel bir hesaplama ile tüketim değerini hesaplar. Hesaplanan bilgiler radyo frekansı ile toplanabilir. Bu bilgileri yönetimler ister yazılım ve donanımı firmamızdan satın alarak kendi imkanları ile yapabilir istemezler ise tarafımızdan ücreti karşılığında bu hizmetler verilebilir.

Kalorimetre Nedir?

Yatay tesisata sahip binalara uygundur.
    Üzerine yerleştirildiği ısıtma hattından geçen ısı enerjisi miktarını suyun debisini ve sıcaklık farklarını ölçerek hesaplayan cihazdır. Mekanik ve Ultrasonik olmak üzere iki tipi vardır. Kalorimetre üzerinde bir debiölçer ve iki adet sıcaklık sensörü yer alır. Bu sayede daire içerisinde kullanılan enerji miktarı net olarak kWh birim üzerinden hesaplanır. Bunun dışında kalorimetrede hesaplanan tüketim bilgilerinin değerlendirilebilmesi için de değişik alternatifler kullanılabilmektedir. Bu alternatiflerden aşağıda bahsedilmektedir;

A- Üzerinden okuma yapılabilen Kalorimetre

Daire girişinde bulunan kolektör önüne yerleştirilen sayaç üzerindeki LCD ekrandan bilgiler bir bina görevlisi aracılığı ile okunarak not alınır. Tüketimlerin tamamı bu şekilde alınır ve yönetim tarafından yönetmeliklere tarif edilen formülasyonlar ile kullanıcılara fatura edilir.

B- M-BUS yöntemi ile merkezden okuma yapılabilen Kalorimetre

Daire girişinde bulunan kolektör önüne yerleştirilen sayaç üzerindeki bilgiler bir kablo aracılığı ile merkezi bir bilgisayara kadar iletilir. Bu bilgisayarda bu bilgilerin işlenebilir olması için gerekli donanım ve yazılımlar kurulu olmalıdır. Tüketimlerin tamamı bu şekilde alınır ve yönetim tarafından yönetmeliklere tarif edilen formülasyonların kurulu olduğu yazlım sayesinde kolayca kullanıcılara fatura edilir.

C- Radyo Frekansı yöntemi ile merkezden okuma yapılabilen Kalorimetre

Daire girişinde bulunan kolektör önüne yerleştirilen sayaç üzerindeki bilgiler Radyo frekansı ile bir el terminali kullanarak ya da otomatik veri toplama üniteleri kullanılarak toplanır. Bu toplama işlemi firmamız tarafından ücret karşılığında yapılabileceği gibi yönetimler bu işin yapılabilmesi için gerekli yazılımı ve donanımı firmamızdan satın alabilir ve okuma işlemini kendileri yapabilirler. İlerleyen dönemler için bu hizmeti satın almak istediklerinde ise okuma hizmeti verebilen firmalar içerisinden kendileri için uygun olan bir tanesinden bu hizmeti satın alabilirler. Bu aslında büyük bir avantajdır. Yönetimin pazarlık şansını yükselten bir durumdur çünkü.

D- Ön Ödemeli Kalorimetre

Özellikle merkezi ısıtma sisteminde kalorimetreli ya da kalorimetresiz bütün uygulamalarda karşılaşılabilecek sorunların uzun yıllar tecrübe edilerek çözümlenebilmesi için geliştirilmiş en işlevsel ve en yüksek teknolojiye sahip uygulama şeklidir.

Sistem iki parçadan oluşmaktadır:

Ön Ödemeli Isıtma Modülü:
    İçinde bir ısı sayacı (kalorimetre), otomatik kontrol elemanları ve su giriş çıkış bağlantılarının yer aldığı bir ünitedir. Bina kolon hattından alınan sıcak su bu üniteden geçerek daire içine dağıtım yapılır, dönüş hattı ise yine bu üniteden geçerek bina dönüş kolonuna bağlanır.

EPC Akıllı Kart Ünitesi:

Kullanıcının kendisine verilen akıllı karta ön ödeme yaparak aldığı ısıyı yükleyeceği bir bilgi işlem ünitesi.

Sistem Bilgisayar Programı ;

Yönetime bilgisayar üzerinden karta yükleme yapabilmesi için bilgisayar programı verilmektedir. Talep edilen kalori miktarı yönetim tarafından daire sakininin kartına yüklenir. Alınan kalori, daire sakini tarafından kart üzerinden Bilgi İşlem Ünitesine aktarılır.
    Kredinin azalması durumunda da Akıllı EPC kart ünitesi Sesli ve Görsel olarak Uyarıda bulunur.
    Bu işlemler için gerekli yazılım ve donanım ücretsiz teslim edilir.

• TEŞEKKÜR EDERİM HEMŞERİM AÇIKLAMALARIN İÇİN. APARTMANDA OTURMAK KÜLTÜR İŞİDİR.UZUN BİR SÜREÇ NETİCESİNDE KALORİMETRELERİNİ TAKMAYAN MÜTEAHHİTE KALORİMETRELERİ TAKDIRDIK. TAKILANA KADAR HER EVE GİDİP GELDİĞİMDE DOĞALGAZ SAYACI YERİNDEN ÇIKACAKMIŞÇASINA YÜKSEK BİR SESLE ÇALIŞMAKTA İDİ BOŞ BULUNAN DAİRELERİN BİLE VANALARI TAMAMEN AÇIK İDİ VE DOĞALGAZ ÜCRETİ 7000 TL. ÜZERİ GELMEKTE İDİ KALORİMETRE TAKILDIKTAN SONRA SANKİ APARTMANA BOMBA DÜŞMÜŞ GİBİ GİRİŞ ÇIKIŞLARIMDA KAPI YANINDA OLAH DOĞALGAZ SAATİNİN ÇALIŞMA SESİNİ DUYMAMAYA BAŞLADIM. BU AY GELEN DOĞALGAZ FATURASI 4900 İDİ YANİ YAVAŞ YAVAŞ EKONOMİYİ ÖĞRENMEYE BAŞLAMAYA BAŞLAYACAĞIZ DEMEKTİR KİMSEDE ÜŞÜDÜĞÜNÜN ŞİKAYETİNİ YÖNETİCİYE DİLE GETİRMEDİ.sADACE MÜTEAHHİTİN MÜRİDİ OLAN BİR KAÇ KİŞİDEN BİRİSİ OLAN BİR ŞAHIS KALORİMETRELERİN TAKILMASI ESNASINDA KENDİLERİNDEN DESTEK İSTEDİĞİMDE TELLERİME BİLE ÇIKMAYANLAR BİR GECEDE KEND İHESAPLARINA GÖRE 30 TL. DOĞALGAZ ÜCRETİ ÖDEYECEKELERİNİ HESAPLAYINCA SANKİ BEN SUÇLUYMUŞUM GİBİLERİNDEN BANA TEL ETME YÜZSÜZLÜĞÜNÜ BİLE GÖSTERMİŞLERDİR "bİZ AYDA 900 TL. DOĞALGAZMI YAKACAĞIZ"TABİRİNDE SÖZLER ETMİŞLERDİR.YANİ ARTIK ASALAKLARIN BİRİLERİNİN SIRTINDAN GEÇİNMESİ BİTTİ.HERKEZ AYAĞIN IYORGANINA GÖRE UZATMAYI ÖĞRENECEK.KİM N EDERSE DESİN AMA YİNEDE KALORİMETRE ÇÖZÜM DEĞİL. EN GÜZEL İTÜRK SİSTEM FERDİ OLARAK KOMBİYE GEÇMEKTİR.

• quote:

Orijinalden alıntı: lustral50

TEŞEKKÜR EDERİM HEMŞERİM AÇIKLAMALARIN İÇİN. APARTMANDA OTURMAK KÜLTÜR İŞİDİR.UZUN BİR SÜREÇ NETİCESİNDE KALORİMETRELERİNİ TAKMAYAN MÜTEAHHİTE KALORİMETRELERİ TAKDIRDIK. TAKILANA KADAR HER EVE GİDİP GELDİĞİMDE DOĞALGAZ SAYACI YERİNDEN ÇIKACAKMIŞÇASINA YÜKSEK BİR SESLE ÇALIŞMAKTA İDİ BOŞ BULUNAN DAİRELERİN BİLE VANALARI TAMAMEN AÇIK İDİ VE DOĞALGAZ ÜCRETİ 7000 TL. ÜZERİ GELMEKTE İDİ KALORİMETRE TAKILDIKTAN SONRA SANKİ APARTMANA BOMBA DÜŞMÜŞ GİBİ GİRİŞ ÇIKIŞLARIMDA KAPI YANINDA OLAH DOĞALGAZ SAATİNİN ÇALIŞMA SESİNİ DUYMAMAYA BAŞLADIM. BU AY GELEN DOĞALGAZ FATURASI 4900 İDİ YANİ YAVAŞ YAVAŞ EKONOMİYİ ÖĞRENMEYE BAŞLAMAYA BAŞLAYACAĞIZ DEMEKTİR KİMSEDE ÜŞÜDÜĞÜNÜN ŞİKAYETİNİ YÖNETİCİYE DİLE GETİRMEDİ.sADACE MÜTEAHHİTİN MÜRİDİ OLAN BİR KAÇ KİŞİDEN BİRİSİ OLAN BİR ŞAHIS KALORİMETRELERİN TAKILMASI ESNASINDA KENDİLERİNDEN DESTEK İSTEDİĞİMDE TELLERİME BİLE ÇIKMAYANLAR BİR GECEDE KEND İHESAPLARINA GÖRE 30 TL. DOĞALGAZ ÜCRETİ ÖDEYECEKELERİNİ HESAPLAYINCA SANKİ BEN SUÇLUYMUŞUM GİBİLERİNDEN BANA TEL ETME YÜZSÜZLÜĞÜNÜ BİLE GÖSTERMİŞLERDİR "bİZ AYDA 900 TL. DOĞALGAZMI YAKACAĞIZ"TABİRİNDE SÖZLER ETMİŞLERDİR.YANİ ARTIK ASALAKLARIN BİRİLERİNİN SIRTINDAN GEÇİNMESİ BİTTİ.HERKEZ AYAĞIN IYORGANINA GÖRE UZATMAYI ÖĞRENECEK.KİM N EDERSE DESİN AMA YİNEDE KALORİMETRE ÇÖZÜM DEĞİL. EN GÜZEL İTÜRK SİSTEM FERDİ OLARAK KOMBİYE GEÇMEKTİR.

Herşeyden önce bizim ,kanunları ve enerji yönetmeliğini tam olarak kavrayabilmemiz ve bunun için çok ciddi adımlar atmamız gerekli.İlk adım inşaat firmalarının ,devlet tarafından hala şu kullandıkları ucuz 3.5'luk kremit tuğla sistemi ile bina inşasını kaldırmaları gazbeton denilen ürünün kullanımının artırılması zorunlu olmasıayrıca bina temel yalıtımlarının çok iyi derecede yaptırılmaları ki ;en basit olanından en lüks olarak inşa edilen binalara bakın mutlaka temel sistemlerinde nemlene ile rutubet oluşumu vardır.Katlar arası yalıtım özellikle çok önemli daha birçok bu şekilde maddeler uzayıp gider bu eksiklikler tamamlanırsa bakın o zaman merkezi sistem gerçekten çok çok ekonomik bir sistem denir.Şimdi biz ise yarı yalıtımlı yarı sistem gereksinimleri olan binalara bu model uygulandığında hatalar ve eksiklikler yüzünden çıkan sorunlar nedeniyle insanlar birbirini suçlamakta...

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: lustral50

TEŞEKKÜR EDERİM HEMŞERİM AÇIKLAMALARIN İÇİN. APARTMANDA OTURMAK KÜLTÜR İŞİDİR.UZUN BİR SÜREÇ NETİCESİNDE KALORİMETRELERİNİ TAKMAYAN MÜTEAHHİTE KALORİMETRELERİ TAKDIRDIK. TAKILANA KADAR HER EVE GİDİP GELDİĞİMDE DOĞALGAZ SAYACI YERİNDEN ÇIKACAKMIŞÇASINA YÜKSEK BİR SESLE ÇALIŞMAKTA İDİ BOŞ BULUNAN DAİRELERİN BİLE VANALARI TAMAMEN AÇIK İDİ VE DOĞALGAZ ÜCRETİ 7000 TL. ÜZERİ GELMEKTE İDİ KALORİMETRE TAKILDIKTAN SONRA SANKİ APARTMANA BOMBA DÜŞMÜŞ GİBİ GİRİŞ ÇIKIŞLARIMDA KAPI YANINDA OLAH DOĞALGAZ SAATİNİN ÇALIŞMA SESİNİ DUYMAMAYA BAŞLADIM. BU AY GELEN DOĞALGAZ FATURASI 4900 İDİ YANİ YAVAŞ YAVAŞ EKONOMİYİ ÖĞRENMEYE BAŞLAMAYA BAŞLAYACAĞIZ DEMEKTİR KİMSEDE ÜŞÜDÜĞÜNÜN ŞİKAYETİNİ YÖNETİCİYE DİLE GETİRMEDİ.sADACE MÜTEAHHİTİN MÜRİDİ OLAN BİR KAÇ KİŞİDEN BİRİSİ OLAN BİR ŞAHIS KALORİMETRELERİN TAKILMASI ESNASINDA KENDİLERİNDEN DESTEK İSTEDİĞİMDE TELLERİME BİLE ÇIKMAYANLAR BİR GECEDE KEND İHESAPLARINA GÖRE 30 TL. DOĞALGAZ ÜCRETİ ÖDEYECEKELERİNİ HESAPLAYINCA SANKİ BEN SUÇLUYMUŞUM GİBİLERİNDEN BANA TEL ETME YÜZSÜZLÜĞÜNÜ BİLE GÖSTERMİŞLERDİR "bİZ AYDA 900 TL. DOĞALGAZMI YAKACAĞIZ"TABİRİNDE SÖZLER ETMİŞLERDİR.YANİ ARTIK ASALAKLARIN BİRİLERİNİN SIRTINDAN GEÇİNMESİ BİTTİ.HERKEZ AYAĞIN IYORGANINA GÖRE UZATMAYI ÖĞRENECEK.KİM N EDERSE DESİN AMA YİNEDE KALORİMETRE ÇÖZÜM DEĞİL. EN GÜZEL İTÜRK SİSTEM FERDİ OLARAK KOMBİYE GEÇMEKTİR.

Herşeyden önce bizim ,kanunları ve enerji yönetmeliğini tam olarak kavrayabilmemiz ve bunun için çok ciddi adımlar atmamız gerekli.İlk adım inşaat firmalarının ,devlet tarafından hala şu kullandıkları ucuz 3.5'luk kremit tuğla sistemi ile bina inşasını kaldırmaları gazbeton denilen ürünün kullanımının artırılması zorunlu olmasıayrıca bina temel yalıtımlarının çok iyi derecede yaptırılmaları ki ;en basit olanından en lüks olarak inşa edilen binalara bakın mutlaka temel sistemlerinde nemlene ile rutubet oluşumu vardır.Katlar arası yalıtım özellikle çok önemli daha birçok bu şekilde maddeler uzayıp gider bu eksiklikler tamamlanırsa bakın o zaman merkezi sistem gerçekten çok çok ekonomik bir sistem denir.Şimdi biz ise yarı yalıtımlı yarı sistem gereksinimleri olan binalara bu model uygulandığında hatalar ve eksiklikler yüzünden çıkan sorunlar nedeniyle insanlar birbirini suçlamakta...

Bu saydıklarınız yapılırsa kombili sistemde de aynı nisbette tasarruf yaparsınız. Mantolamasız, bikaç parmak kalınlığında tuğla duvar, ısı kaybettiren nitelikte pencereler... hal öyle olunca kombide de ısınmaya servet ödersiniz. Mükemmel yalıtım, mantolama, baştan evi yaparken yapacaksın ilkesine göre herşey hele de, kiremit tuğla yerine diğerleri filan olunca bireysel ısınma/kombide de ekonomi çok yapılır. Bir soru: gazbeton ytong mu oluyor?? Tebernüş Bey işçilik çok çok iyi olmazsa ytongun nem yaptığını o zaman kiremit tuğladan daha kötü sonuç olacağını yazmış. Yani inşaat firmasına ve binamızın kalitesine ne kadar güveniyoruz? Güvenimiz tamsa kombili sistem de çok çok ekonomik olabilir, merkezi ısınma kadar ucuz ve bereketli mi bilmem ama çok daha adil olacağı kesin bence. Kombilide daha fazla gaz tüketip enerjiyi daha pahalıya alırsınız belki ama ısı kayıpları çok daha az olur ve herkesin kısıtlamasız lüks tüketenlerinki dahil herkesin tükettiğinin %30 unu eşit paylaşma zorunluluğu kalkar. Yasa ortada, hakkaniyetli olup olmadığını burda tartışmak kavga getiriyor, başka da bi işe yaramıyor, bu forumun başlığı da kalorimetre hesaplama, kalorimetreyi hesaplamayı bilmem ama ev alacak insanın önce şu hesabı yapması gerekiyor: 1. bireysel ısınma/kombili mi yoksa 2. kalorimetreli merkezi ısınmalı mı? sorusuna, herkes kendi yaşam tarzına uygun olanı seçmeli, sen de en az bina ortalaması kadar tüketeceksen hiç düşünme balıklama dalış yap merkezi ısınmalıya. İyi Akşamlar.

• Brüt 122 metrekare 2+1 olan kalorimetre sistemiyle ısınan evimin 4. faturası da geldi. 1. faturam 182,5 TL // 2. faturam 208 TL // 3. faturam 114 TL // 4. faturam 121 TL
    aynı yerde çalıştığım ve kombiyle ısınan arkadaşların hiç birisi şimdiye kadar bu değerlerin yanına bile yaklaşamadılar. Bu sistem "KULLANANA" avantaj sağlıyor arkadaş. yeni doğum yapmış en üst kat kuzey cephedeki arkadaş yakıyor da yakıyor her fatura döneminde 250 - 270 TL' den aşağıya düşmüyor. Aynı apartmandayım sabah işe giderken indiriyorum termostatik vanaları 3' ün bir diş altına (19 derece) akşama geldiğimde ev zaten 20-21 derece falan oluyor. Gelince vanayı getiriyorum 3' ün bir diş üstüne (21 derece) OoOoOOOh misss. Ben niye en üst kattakinin doğalgazını ödeyeyim.

Bu arada hafta sonları site yönetimine uğruyorum, neler oluyor, neler bitiyor diye. Yarım saat oturuyorum hemen 2 - 3 kişi damlıyor. "bu doğalgaz faturası nedir? siz bizi doandırıyorsunuz... peteği kapattım yinede 200' ün üstünde geldi..... üst çaprazımda kalabalık aile yaşıyor ben tek kişiyim onlara şu kadar bana bu kadar geldi, siz bizi kazıklıyorsunuz vs vs vs" Yöneticiler, site sakinlerinden olduğu ve teknik bilgileri çok da olmadığı için eziliyor büzülüyor amaaaaaaa bu şikayet edenlerden de daha şimdiye kadar bir tanesinin termostatik vana kullandığını, kapattığı vanaların hiçbirisini petekten değilde kökünden (kalorimetrenin yanında bulunan ana vanalardan) kapattığına RASTLAMADIM.

Millet daha tartışsın dursun. Ben halimden memnunum. Eğer böyle "KULLANIRSAN" avantaj sağlıyor. Yok eğer kullanmıyorsan evet %30 luk pay ne yazikki can acıtıyor.

Saygılar

• bu sitede bir çok kalorimetre çeşidi mevcutwww.mekaniksepeti.com
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.