Şimdi Ara

Isveren yillik izin suremde resmi tatilleri ve pazar gunlerini de saydigini soyluyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
624
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Isyerinde bir suredir mobbing yasiyorum. Sirket aile sirketi gibi bir sey.

4 senedir calisiyorum. 3 senedir bulundugum departmanda mudurum.

Yasadigim mobbing i ispatlayamiyorum. O kadar profesyonelce yapiyorlar.

En son yillik izine cikarken insan kaynaklarindan birisine altimda calisan arkadaslarinda ortak sorusu olan pazar ve resmi tatiller sayilacakmi diye sordum. Bana saydiklarini soykedi. Peki sisteme girerken bu gunler dusmuyormu diye sordugumda sistemde gorunur fakat .... Bey yillik izinden sayilacak bana dedi dedi. Tamam cavabimi aldim dedim ve kapattim. Simdi izinimin ortasinda ..... Bey tarafindan telefonla aranip pazar ve resmi tatillerin yillik izinden dusecegi bu konuda problem cikarilmasi halinde is akdinin fesh edilecegi konusunu tarafima bildirildi. Ki bununda tazminattan kacmak icin benim tarafimdan istifaya zorlanacagim konusunda eminim.

Benim istifa etmem konusunda turlu calismalari olan bu kisiler karsisinda ne yapabilirim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shakircan -- 6 Eylül 2017; 0:16:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Geçen sene kanun değişti diye biliyorum.
    Resmî tatiller izin süresine dahil değil artık.
    Bi araştırın.

Selamlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bal974 -- 24 Ağustos 2017; 8:44:30 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • kendilerince çok zeki patronların var ama şahsi fikrim ...'e sürülecek akılları yok. hafta tatilleri ve resmi tatiller yıllık izinden düşmez. bu, onların iş akdini feshetmesine haklı sebep olmaz. ileride açacağın davada bu günlerin bedellerini çatır çatır alırsın. oldu olacak işten çıkma ile işe tekrar gelme arasında geçen saatleri de saat hesabı yaparak düşsünler. mail atın, resmi tatillerin izinlerden düşüleceği konusu tam olarak biz çalışanlarca anlaşılamadı, yazılı şekilde mail olarak yazar mısınız deyin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sertosman -- 24 Ağustos 2017; 9:59:53 >
  • Merhaba,
    http://iskanunu.com/sizin-sorduklariniz/2533-yillik-izinler/ linknden bakmanızı tavsiye ederim.

-İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.

-İşveren tarafından yıl içinde verilmiş olan diğer ücretli ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izinden mahsup edilemez.

-Yıllık izin süresine rastlayan Ulusal bayram ve genel tatil günleri ile hafta tatili günleri izin süresinden sayılmaz.

-İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır.

İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.

Haklarınızı araştırın, sıkıyorsa bu nedenle iş akdinize son versin.

• Ben Resmi tatiller ve pazar günleri yıllık izinden saymayan bir iş yeri görmedim duymadım. 15 günlük izne çıkarsın arada bayram seyran pazar günü ne varsa dahil olur. Aksi olsa herkes 5 günlük izin alır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek Yol Erken Seçim -- 27 Ağustos 2017; 23:42:6 >
  • Hafta tatili (pazar günü) ve resmi tatiller kesinlikle yıllık izinden düşülemez. Bu konuda hakkınızı yedirmeyin. İzin talebinizi bu günleri dikkate almadan yapınız ve kullanınız. Bu sebeple sizi işten haklı sebeple çıkaramazlar. Tazminat vermek zorundadırlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Why Shy

Ben Resmi tatiller ve pazar günleri yıllık izinden saymayan bir iş yeri görmedim duymadım. 15 günlük izne çıkarsın arada bayram seyran pazar günü ne varsa dahil olur. Aksi olsa herkes 5 günlük izin alır.

Istiyorsanız 5 5 kullanın

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ne kadinlar gunuymus ya!
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bu mevzu genelde çok sıkıntı oluyor. şöyle ki işveren bunları sizin yıllık izninize sayar ve hesabı buna göre yapar.eğer siz bu durumu mahkemeye taşımazsanız hakkınızı alamazsınız. yani devlet sizin için hakkınızı kendi kendine savunmaz. bu sebeple kimse sizin iş akdinizi feshedemez. ederse ve dava açarsanız hakkınızı alırsınız. ben kendi baktığım dosyalarda , işçisine şöyle yaparım böyle olur diye caka satarken sadece yolladığım ihtarname üzerine arayıp anlaşan çok işveren gördüm.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sertosman

quote:

Ben Resmi tatiller ve pazar günleri yıllık izinden saymayan bir iş yeri görmedim duymadım. 15 günlük izne çıkarsın arada bayram seyran pazar günü ne varsa dahil olur. Aksi olsa herkes 5 günlük izin alır.

Istiyorsanız 5 5 kullanın

"Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer. Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez. Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir."

Yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde amirler yıllık izinlerin kısım kısım kullanılmasını takdir edebilir. İdarenin verdiği hizmetin niteliği bunu gerektirebilir ve amir kanunun verdiği yetkiye dayanarak yıllık iznin kısım kısım kullanılmasını isteyebilir.

Ancak bu noktada iki sınırdan söz edilebilir birincisi anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olmamak şartıyla yani aynı koşullarda çalışan diğer memurlara farklı uygulama olmaması şartıyla yıllık izin kısım kısım kullandırılabilir.

Bir diğer husus ise takdir hakkının yıllık iznin kullanılmasını engelleyici mahiyette kullanılmaması gerektiğidir. Zira bu durumda gerek anayasanın öngördüğü dinlenme hakkını ortadan kaldıracak şekilde, gerekse de Devlet Memurları Kanununun memurlara tanıdığı bir hakkı ortadan kaldıran nitelikte bir idari tasarrufta bulunulmuş olur.

Bu noktada sınırları belirli bir şekilde ve tüm personeli kapsayan bir iç genelge ile yıllık iznin üçe bölünmesine idare karar verebilir.

• E tamam 5 5 kullanmanıza engel bir durum yok

• quote:

E tamam 5 5 kullanmanıza engel bir durum yok

Nasıl yok amirin kanaatine bağlı. Vermiyorum dese hiç bir hakkın yok. Ki özel sektörde kimse vermez. 5 - 5 izne çıkan hiç duymadım.
  • alıntı yaptığın yer 657 sayılı kanuna göre devlet memurlarının izinleri ile ilgili bir sayfa. takdir, iznini toplu kullanmak isteyen memurun izninin amir vasıtası ile parçalanmasına ilişkindir. parçalı kullanacak olanınkini toplu hale getirmek değil. sen 5 5 duymamış olabilirsin, senin duymaman olmayacağı anlamına gelmez, ben 2şer 2şer kullananı biliyorum. Aslolan çalışanın talebidir
  • quote:

alıntı yaptığın yer 657 sayılı kanuna göre devlet memurlarının izinleri ile ilgili bir sayfa. takdir, iznini toplu kullanmak isteyen memurun izninin amir vasıtası ile parçalanmasına ilişkindir. parçalı kullanacak olanınkini toplu hale getirmek değil. sen 5 5 duymamış olabilirsin, senin duymaman olmayacağı anlamına gelmez, ben 2şer 2şer kullananı biliyorum. Aslolan çalışanın talebidir

Kanun benim nizam benim diyorsun yani. "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. bu cümleden ne anlıyorsun?
  • quote:

quote:

alıntı yaptığın yer 657 sayılı kanuna göre devlet memurlarının izinleri ile ilgili bir sayfa. takdir, iznini toplu kullanmak isteyen memurun izninin amir vasıtası ile parçalanmasına ilişkindir. parçalı kullanacak olanınkini toplu hale getirmek değil. sen 5 5 duymamış olabilirsin, senin duymaman olmayacağı anlamına gelmez, ben 2şer 2şer kullananı biliyorum. Aslolan çalışanın talebidir

Kanun benim nizam benim diyorsun yani. "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. bu cümleden ne anlıyorsun?

"Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir" ibaresi iş kanununun kaçıncı maddesinde yazıyor, kanunu açıp bir okuyacağım da

• quote:

quote:

quote:

"Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir" ibaresi iş kanununun kaçıncı maddesinde yazıyor, kanunu açıp bir okuyacağım da

İş kanununda yazıyor mu bilmem. Memurlar.netten aldım. Linki burda:

İş kanununu maddesinde şöyle yazıyor.
    quote:

"Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.(İş K. md. 56/1) Ancak tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden az olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.(İş K. md. 56/3) Örneğin yıllık ücretli izni 20 gün olan işçi, izninin tamamını bir seferde kullanmayı talep ederse, işveren bu isteğe uymak zorundadır. Ancak işçinin 20 gün süreyle işyerinde olmamasının getireceği aksaklıklar nedeniyle işçi ve işveren, iznin bir bölümünün en az on gün; kalanının iki bölümü geçmemek üzere farklı sürelerde kullanılması hususunda anlaşabilir. Yıllık ücretli iznini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek işçi, yolda geçecek sürelerini karşılamak üzere ücretsiz izin talep edebilir. Bu hususun işçi tarafından belgelenmesi koşuluyla işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır (İş K. md.56/son)."

quote:

Soru: Yıllık iznimi 14 gün olarak kullanmak istiyorum. İşveren parça parça kullandırmak istiyor. Yıllık iznimi tek parça olarak kullanamaz mıyım?
    Cevap: Yıllık izin süresi, işçi ve işverenin anlaşması şartıyla en fazla 3’e bölünerek kullanılabilir. Yıllık iznin parça parça kullandırılması halinde bölünen sürelerden bir bölümünün 10 günden az olmaması gerekmektedir. Yani işyerinde 3 yıldır çalışan bir işçinin 14 günlük yıllık izni, 10 gün, 2 gün ve 2 gün olmak üzere bölünebilir. Bu noktadaki amaç, yıllık izinlerin işveren tarafından fasılalarla verilerek işçinin sürekli dinlenme hakkının engellenmemesidir. İşverenin yıllık izni 3’ten fazla parçaya bölmesi mümkün olmadığı gibi, bir bölümünü de 10 günden az kullandırmak istemesi kanuna aykırıdır.

quote:

fıkrada yapılan bu değişiklikle:
    1- Eski fıkra hükmünde yer alan yıllık izinlerin “en fazla üçe bölünebileceği” hükmü kaldırılmış ve yıllık izinlerin “bölümler halinde” kullanılabileceği ifade edilmiş, ayrıca izinlerin en fazla kaç parçada kullanılabileceğine ilişkin bir üst sınır konmamıştır.

2- Yeni düzenlemede de eski fıkra hükmünde olduğu gibi izinlerin bölünmesi için “tarafların karşılıklı anlaşması” hususu yine korunmuştur.

3- Son olarak yine eski fıkra hükmünde yer alan ve bölünen iznin bir parçasının “10 günden az olmaması şartı” korunmuştur.

Bu değişiklikten sonra yıllık izinler tarafların karşılıklı anlaşması şartıyla ve bir parçası on günden az olmamak kaydıyla herhangi bir sınırlama olmaksızın bölünebilecektir. Örneğin; 14 günlük yıllık izni olan bir çalışan yıllık iznini 10+1+1+1+1 şeklinde bölebilecektir.

Sonuç olarak bir tanesi 10 gün olmak şartıyla izin istenildiği gibi bölünebilir. Fakat işverenle anlaşma şartı devam ediyor.

• 1- soruyu soran memur olmadığı için yaptığın alıntının ilgisi olmadığını sanırım gördün.

2-10 günden arta kalan günleri 5 5 veya 3 3 gibi kullanmaya kanunen bir engel yok demek ki. 36 gün yıllık iznin varsa 26sını 9 parça olarak kullanabilir çalışan.

3- yukarıda amir izin vermezse demiştim, şimdi de muhtemelen işveren izin vermezse diyeceksindir ancak işverenin müsade etmemesi kanunen yapamayacağın anlamına gelmez. Netice işveren hiç izne çıkmana da izin vermeyebilir, bu senin izin hakkın olmadığı manasına gelmez. Sadece kullanamamış olursun.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.