Şimdi Ara

İstanbul'da 7.0 Deprem Olsa Dünya Gelse Altından Kalkamaz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
1.480
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Van'daki facianın acısı tüm Türkiye'yi sarmışken akıllara ister istemez olası bir İstanbul depreminin yaratacağı yıkım geliyor.
    İş dünyası, 'İçimiz yanıyor, giden can geri gelmez. Van'a gücümüz yeter. Ancak olası İstanbul depreminde dünya gelse altından kalkamaz. Kentsel dönüşüm şart' diyor

Van depreminin acı bilançosu tüm Türkiye'yi derinden yaraladı. Ülkenin tek yürek olup, Van'ın yaralarını sarmaya çalıştığı bugünlerde akıllara ister istemez 10 yıl içinde gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakılan İstanbul depremi geldi. Bu yıl mart ayında yapılan konut kurultayında kentsel dönüşümün yol haritası çizilmiş, yeni stratejinin 'deprem esaslı kentsel dönüşüm' üzerine kurulduğu anlatılmıştı. Bu kurultayda yapılan bir açıklama ise olası İstanbul depreminin boyutlarını gözler önüne seriyordu.

SÜREÇ HIZLANMALI
    İstanbul'da meydana gelecek 7.0 büyüklüğünde bir depremin yaratacağı hasar 100 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Aynı toplantıda açıklanan verilere göre bunun yaşanmaması için gerekli kentsel dönüşümün maliyeti ise 25 milyar dolar. İnşaat sektörünün temsilcileri ülkeyi yasa boğan Van depreminin kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması için bir ders olması gerektiği konusunda hemfikir. Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, Van depreminden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, şöyle devam ediyor: Her deprem olduğunda, bunları konuşup, sonra unutmamız çok üzücü. Ancak dikkat çekmemiz gereken çok önemli bir nokta var. Van'ı kurtarabiliriz. Kızılay yetişir, devlet yetişir, şirketler yetişir.

DÜNYA GELSE BİRŞEY YAPAMAZ
    AĞAOĞLU Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da 'Bu olay hepimizin ciğerini yaktı. Katkı sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız' dedi. Ve şöyle devam etti: 'Van'ın nüfusu 1 milyon kişi. Bu, İstanbul'un bir ilçesinin nüfusu kadar bile değil. Giden canlar geri gelmez. Çok üzgünüz. Ama devletimiz güçlü, biz Van'ın yarasını sararız. Ama İstanbul için durum böyle değil. Testi kırılmadan tedbir alınmalı. 99 depremi sonrasında bir arpa boyu yol katedilmedi. Şu anda İstanbul'daki binaların durumu acıklı halde. Van'dakilerden çok daha kötü. Kentsel dönüşüm için çok acilen harekete geçilmesi lazım. Yoksa İstanbul depreme şu anki konumunda yakalanırsa, dünya gelse bir şey yapamaz. İstanbul'a ordu bile giremez. Umarım Van depremi, bize acı bir ders olur.'

Kat Mülkiyeti Kanunu değişmeli
    GAYRİMENKUL Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya 1999 yılı öncesinde deprem yönetmeliğine uygun binaların yapılmadığını söyledi. Türkiye'deki binaların yapının durumuna göre ortalama 30 ila 50 yıl ömrü bulunduğunu ifade eden Gökkaya, bir an önce Türkiye'de sağlıksız binaların envanterinin çıkartılması gerektiğini kaydetti.
    Türkiye'de mevcut konut stokunun yüzde 45'inin ömrünü tamamladığını, Türkiye'deki yapı stokunun yüzde 45'inin yenilenmesi gerektiğini ifade eden Gökkaya, 1999 öncesi üretilen binaların bir an önce yenilenmesi gerektiğini kaydetti.

Gökkaya, ''Kentsel dönüşüm kanununu sağlıklı şekilde çıkarmak gerek. Kat mülkiyeti kanunu bir an önce değişmeli'' dedi. İmar transferinin de çok önemli olduğuna işaret eden Gökkaya, insanların imar haklarını başka bölgelere transfer edebilmesi ve imar haklarının menkulleştirilmesinin de ciddi anlamda bir sermaye oluşumu için önemli olduğunu vurguladı.

Van'daki depremde yıkılan binaların çoğunluğunda sigorta olmadığını gördüklerini söyleyen Gökkaya, ''Yapı denetim firmalarını daha farklı bir yapıya dönüştürmek lazım. Sigortalı olmayan binalara ruhsat veya yapı kullanım izni verilmemeli. Artık devletin yaptırımını hissetmemiz lazım'' diye konuştu.

Van'daki betoncuların kalite belgesi yok
    VAN'DAKİ deprem felaketi ile birlikte mevcut konutların kalitesi tekrar sorgulanmaya başlandı. Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Ayhan Güleryüz, Van'da 7 tane, Erciş'te 3 tane hazır beton firması bulunduğunu ve bunların hiçbirinin Kalite Güvence Sistemi (KGS) belgesi olmadığını belirtti. ''Bunlar birliğimize üye değil'' diyen Güleryüz, depremde binaların yıkılmasında kalitesizliğin etkili olduğunu söyledi. Binalarda santimetrekarede 300 kilo yük taşıyabilen C30 sınıfı beton kullanılması gerektiğini dile getiren Güleryüz, ''Türkiye Hazır Beton Birliği olarak İstanbul'da 1988'den önce yapılan binaların kalitelerini kontrol ettirdik. Aldığımız numunelerde bu binaların çoğunun beton kalitesinin ortalama C9 olduğunu gördük. Bu binalar bırakın depremi, zamanla kendi kendine de yıkılacaktır'' diye konuştu. Aynı depremin İstanbul'da olması durumunda can kaybının çok daha fazla olacağını ifade eden Güleryüz, 1999 depreminden sonra yapılan markalı projelerde denetimin yüksek olduğu sözlerine ekledi.

İstanbul'a kimsenin gücü yetmez
    Dumankaya, 'İstanbul her yere bakar ama böyle bir durumda İstanbul'a hiçbir yerin gücü yetmez. Bir an önce kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması gerek. Yapılacak iş çok fazla. Herkes elini vicdanına koysun. Kimse kentsel dönüşümün önüne set koymamalı. Bunun vebali hepimizin boynuna. Kentsel dönüşümün uygulanmasını hızlandıracak yasalar, kararnameler bir an önce çıkmalı' dedi.

Çok Değerli Bir Kardeşimiz'den Alıntı Mesaj :

HZ.ÖMER zamanında bir deprem oluyor.ve adaletli devlet başkanı herkesi tevbe ye çagırıyor.toplumda samimi bir tevbe ediyor,yapmış olduğu günahlarına.HZ ÖMER de asasını sıkı bir sekılde tutup yere vuruyor,ve buyuruyorki ey yer bu toplum tevbe etti,eğer birdaha sallanırsan sana öyle bir asa vururumki kıyamete kadar konuşulur.BIRAKIN SAFSATAYI BIRAKIN FELAKET TELLALLİĞİNİ TÖVBE KAPILARI AÇIK SONUNA KADAR VAKİT VARKEN TÖVBE EDİN TÖVBE!!!

• Allah korusun,facia olur..
  • çok kötü olur
  • 99 dan beri aynı konuşmalar aynı muhabbetler. Her depremden sonra TV kanallarını bir inşaat mühendisi , bir jeoloji mühendisi birde deprem uzmanı bağlanır.

''Efendim yapılar dayanıksız. Efendim deprem geliyor. Efendim önlemler alınmalı ''vs vs sonra bir bakan veya milletvekili çıkar

''Denetimler sıklaşacak. Önlemlerimizi alacağız.'' vs vs.

Ama tabloya bakalım

7.2 şiddetinde 25 sn süren bir deprem : 2500 tane yıkılmış ya da hasar görmüş yapı , 450 civarında şimdilik! ölü, 1400 yaralı , ilk 7 saat boyunca gelmek bilmeyen kurtarma ekipleri , rezillikler , doğru dürüst dağıtım bile yapılamayan yardımlar , şov yapan siyasetçiler , ortalığı karıştıran medyatikler , ilk 5 saat depremin şiddetini tartışan ve olayları dramatikleştirmekten zaman bulamayıp doğru dürüst bilgi veremeyen haberciler ,

Birşeycik olmaz

• quote:

Orijinalden alıntı: Kerasuslu

99 dan beri aynı konuşmalar aynı muhabbetler. Her depremden sonra TV kanallarını bir inşaat mühendisi , bir jeoloji mühendisi birde deprem uzmanı bağlanır.

''Efendim yapılar dayanıksız. Efendim deprem geliyor. Efendim önlemler alınmalı ''vs vs sonra bir bakan veya milletvekili çıkar

Ama tabloya bakalım

7.2 şiddetinde 25 sn süren bir deprem : 2500 tane yıkılmış ya da hasar görmüş yapı , 450 civarında şimdilik! ölü, 1400 yaralı , ilk 7 saat boyunca gelmek bilmeyen kurtarma ekipleri , rezillikler , doğru dürüst dağıtım bile yapılamayan yardımlar , şov yapan siyasetçiler , ortalığı karıştıran medyatikler , ilk 5 saat depremin şiddetini tartışan ve olayları dramatikleştirmekten zaman bulamayıp doğru dürüst bilgi veremeyen haberciler ,

Birşeycik olmaz

Yanlız sözlerinde dopruluk payı var ama şuda unutlmamalı. Biz de deprem vurdu mu tam merkezden vuruyor. Bu yüzden daha yıkıcı etkiye sahipler. Mesela japonya bundan bu kadar etklenmez çünkü depremlerin çoğu okyanusta olur. Ama biz de merkez tam şehir merkezlerine denk geldiklerinde ilk çıkan gücün etkisi çok büyük olduğundan ister istemez yıkım fazla oluyor.

Mesela şunu demişlerdi, depremin merkezinde başlangıçta hissedilen şiddet 9.0'dı buna kolay kolay birşey dayanmaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: qRueL

quote:

99 dan beri aynı konuşmalar aynı muhabbetler. Her depremden sonra TV kanallarını bir inşaat mühendisi , bir jeoloji mühendisi birde deprem uzmanı bağlanır.

Ama tabloya bakalım

Birşeycik olmaz

Yanlız sözlerinde dopruluk payı var ama şuda unutlmamalı. Biz de deprem vurdu mu tam merkezden vuruyor. Bu yüzden daha yıkıcı etkiye sahipler. Mesela japonya bundan bu kadar etklenmez çünkü depremlerin çoğu okyanusta olur. Ama biz de merkez tam şehir merkezlerine denk geldiklerinde ilk çıkan gücün etkisi çok büyük olduğundan ister istemez yıkım fazla oluyor.

Mesela şunu demişlerdi, depremin merkezinde başlangıçta hissedilen şiddet 9.0'dı buna kolay kolay birşey dayanmaz.

o zaman fay hatlarının haritasını alacaksın eline , üstüne şehir kurmayacaksın.Ayrıca aynı depremi Vanda yıkılmayan yapılarda yaşadı. Demekki dayanabiliyormuş 9 şiddetine. Yıkılan binalara bakıyorsun kağıt gibi , adam eline beton parça alıp ufalıyor kum gibi.

Bu ülkede insanlar işleri şerefli bir şekilde yapmaya başlamadan bu olayların ardı arkası kesilmez. Bizde kısır bir döngüde tartışır dururuz.

• iyice kalabalıklaştı istanbul zaten ipini koparan geliyo buraya trafiksiz gün yok artık metrobuslerde otobuslerde insan trafigi oluyo,
    ozet: istanbulda adım atacak yer kalmıyacak yakında
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: qRueL

quote:

Ama tabloya bakalım

Birşeycik olmaz

o zaman fay hatlarının haritasını alacaksın eline , üstüne şehir kurmayacaksın.Ayrıca aynı depremi Vanda yıkılmayan yapılarda yaşadı. Demekki dayanabiliyormuş 9 şiddetine. Yıkılan binalara bakıyorsun kağıt gibi , adam eline beton parça alıp ufalıyor kum gibi.

Bu ülkede insanlar işleri şerefli bir şekilde yapmaya başlamadan bu olayların ardı arkası kesilmez. Bizde kısır bir döngüde tartışır dururuz.

Hocam hayatta asla mazaretini bulunmam bu konuda tabiki haklısın ama merkez ercişteydi zaten en çok etkilenen yer orası oldu. Van'da ki durum hakkatten içler acısı o kadar etkilenmemesi lazımdı. Ayrıca Türkiye gibi biy yerde her fay hattına şehir kurmasan tekşehirlerimiz sinop ve mersin olurdu maalesef.

• tevbe ettim
  • ''Deprem için toplanan vergilerle mağdur vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderilmelidir'' diyen birisini susturmak zorunda hisseden devlet televizyonunun zihniyeti, şu andaki durumun özeti aslında.

bu kafalar nereye ben tersine
  • ''Deprem için toplanan vergilerle" cari açık kapatan devletten ne bekliyorsun ki
  • abartı ömrümüz yeterse görürüz max:5000 ölü şehir 1 haftada toparlıycak ist gobeğinden fay geçmiyo 30-60 km ötede + üstnde tonlarca su var dünyanın neresine bakarsınız bakın denizden gelen depremlerin yıkım gücü daha azdır trakya daha fazla etkilencek..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 25 Ekim 2011; 23:11:54 >
  • kapitalizm insan hayatını gözü kapalı satın alır.
  • Cografya hocamiz 7 siddetinde bir deprem olursa 3milyon kisinin olebilecegini soyledi

ayrica benzer bir fay oldunuda soyledi Allah sonumuzu hayrettin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kerimcem

abartı ömrümüz yeterse görürüz max:5000 ölü şehir 1 haftada toparlıycak ist gobeğinden fay geçmiyo 30-60 km ötede + üstnde tonlarca su var dünyanın neresine bakarsınız bakın denizden gelen depremlerin yıkım gücü daha azdır trakya daha fazla etkilencek..

saçmalıyosun resmen. istanbul merkezli ve büüyüklüğü 6.5 şiddetinden fazla bi deprem olsun rahat 400-500bin kişi ölür. hemde çok rahat...
  • O değil de böyle birşey olsa şu anki duyarlılığı güneydoğudakiler de istanbul için gösterir mi orası meçhul
  • Türkiye'nin isterse yarısı depremden yıkılsın İstanbul hepsine yeter...Ama maazAllah İstanbul'a birşey olursa Türkiye'nin tamamı yetmez...
  • quote:

Orijinalden alıntı: AIDS

quote:

abartı ömrümüz yeterse görürüz max:5000 ölü şehir 1 haftada toparlıycak ist gobeğinden fay geçmiyo 30-60 km ötede + üstnde tonlarca su var dünyanın neresine bakarsınız bakın denizden gelen depremlerin yıkım gücü daha azdır trakya daha fazla etkilencek..

saçmalıyosun resmen. istanbul merkezli ve büüyüklüğü 6.5 şiddetinden fazla bi deprem olsun rahat 400-500bin kişi ölür. hemde çok rahat...

deprem istanbulda değil marmara denizinde olcak ve şehre her noktadan 30-60 km merakatme jeoloji bilgim var ..şehir hiç bi zaman gölcükteki manzarayı gormuycek 5000 ölü max... trakya çukurunda olursa tekirdağ çorlu daha fazla zarar görcek..diğer bolgedede yalova ve adalar ve çınarcık

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 25 Ekim 2011; 23:44:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: aeigis41

Cografya hocamiz 7 siddetinde bir deprem olursa 3milyon kisinin olebilecegini soyledi

ayrica benzer bir fay oldunuda soyledi Allah sonumuzu hayrettin

3 milyon insan mı?
  • quote:

5.000 ölü mü? güldürdün valla. 1 milyon insan nüfustan silinir.. Tsunami tehlikeside var

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.