Şimdi Ara

İskanı alınmamış daire hakkında?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
389
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar.bir daire var sıfır,inşaat firması bilindik bir firma.Fiyat ve konum olarak daireyi beğendim almak istiyorum ama iskani henüz alınmamış araci olan kişi yüzde 90 bittiğini söylüyor ama biraz titizim bu konuda.Ne yapmam gerekiyor iskanin ne durumda olduğunu herhangi bir sorun olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Bu arada daire için konut kredisi de kullanacağım.exper bir sorun var çıkarır mı teşekkür ederim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Muteahhit ile noterde iskan alinmasi icin gereken tum masraflarin muteahhit tarafindan odenmesi, tapunun kat mulkiyetine en gec 2 sene icerisinde donusturulmesi ve bu asamada tum masraflarin muteahhit tarafindan odenecegine dair sozlesme yapmalisiniz. Hatta bagimsiz su aboneligi ve elektrik aboneligi actirana kadar odenecek fazladan paranin da muteahhitten karsilanacagini da yazin. Sozlesmeye uyulmadiginda cezai sartlari da net belirleyin. Internette ornek ssozlesme bulabilirsiniz veya bir avukata danisiin.

Bu sozlessmeyi yapmadiginizda, şantiye elektrigi santiye suyu kullanmamiz, veya ortak sudan suzme saat ile masrafli kullanmaniz cok olasi. Dogalgazda sorun olmuyor. Iskan pahali bir surec ve binanin eksiksiz olmasi gerekiyor. Bu surecte cikacak butun masraflari oderse ne ala. Ben karismam vs diyorsa da en azindan 400 bin indirim isteyin bu isler bu kadar tutuyor.

Iskan alinmadiginda, yine evi satmanizda, satarken kredi cekilmesinde bir sorun yok. Sadece yukarida bahsettigim ek maliyetler kalir. Bilginize.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaygerya -- 17 Eylül 2025; 21:19:57 >

• Kaygerya kullanıcısına yanıt

Çok teşekkür ederim.ben daireyi şahıstan alıyorum ayrıca iskan için mutahit firma başvurmuş mal sahiplerinden de ücreti alıyormuş şuan yüzde 90 bitmiş dendi bana ama

Iskana basvurmak kesin alinacagi manasina gelmiyor. Iskan demek binanin projeye tam olarak uyumlu olmasi demek. Misal binanin yan cephe duvari yamuk. Belediyeden gelip baktilar duvar yamuk iskan vetemeyiz yik bu duvari yeniden yap. Veya cati iskanda 6.5 metre yuksekte olacak ama muteahhit 7 metre yapmis. Yikilip yeniden yapilacak. Yeniden yapilmadan iskan alinamaz ve bunlar da hep masraf.

• Benim arsa tapulu yerim de var iskani alinmamis kat irtifakli yerim de var kat mulkiyetli evim de var. Yani onemli olan evin tapu durumu degil. Yani onemli olan, kat mulkiyetli yer fiyatina kat irtifakli almamak , veya kat irtifakli yer parasina arsa tapulu yer almamak. Arsa tapusuna kredi cekilmiyor mesela. Yani ne veriyorsun karsiliginda ne aliyorsun o onemli.

3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Sıfır bir daire satın almayı planlıyorsanız ve iskan (yapı kullanma izni) henüz alınmamışsa, bu durum hem mülkiyet devri hem de kredi süreci açısından kritik önemdedir; iskanın ne durumda olduğunu öğrenmek için bağlı olunan belediyenin imar müdürlüğüne giderek ya da e-Devlet üzerinden (İmar Bilgi Sistemi ile) ilgili parselin yapı ruhsatı ve iskan durumu sorgulanabilir, ayrıca kat irtifakı mı yoksa kat mülkiyeti mi kurulduğu tapudan kontrol edilmelidir; çünkü iskan alınmadıysa hâlâ sadece "kat irtifakı" vardır ve bu da elektrik/su aboneliklerinde, tapu devrinde ve kredi işlemlerinde sorun yaratabilir; konut kredisi kullanacaksanız bankanın atayacağı eksper (değerleme uzmanı) iskan durumu dahil olmak üzere birçok teknik ve hukuki durumu raporlar, dolayısıyla ekspertiz raporu da size ışık tutar, ancak yine de kendi araştırmanızı yapmanız ve iskan alınmamışsa inşaat firması ile noter onaylı taahhütname alınması, varsa yapı denetim raporlarının incelenmesi önerilir, zira iskanı olmayan daireyi satın almak risk içerir ve ileride cezai ya da maddi yaptırımlara neden olabilir.

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

Ne guzel aciklamissiniz. Ben bunlari duzgun aciklayabilmek icin yirtindim yukarida :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaygerya -- 18 Eylül 2025; 13:56:15 >
  • İskan olmaması çok ciddi bir sorun değil. Yapı ruhsatı varsa ve mevcutta iskan başvurusu yapılmışsa o daire alınır. Bir yapı için iskan olmazsa olmaz değildir. İskanı alınmamış binada oturulmaz diye de birşey yoktur. İskan olayı tamamen resmi bir olaydır. Kat irtifaklı tapusu olan bir sürü daire pekala alınıp satılıyor. Ben kendim daire aldığımda tapu kat irtifakıydı, sonradan başvurduk ve iskan aldık, tapu değişti o kadar. Tabi bir de ciddi bir para ödedik.

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim.cevap veren herkese teşekkürler.emlakci bugün firma ile görüşmüş,iskanin çıktığını söylemişler.Ben yine de belediye ye imar müdürlüğüne tapu fotokopisi ile gidip soracağım.Halen şantiye elektriği kullanılıyor binada.Asansorler devreye alınmamış ve elektrik çalışması vardı bina önünde kabloları yere yatirmislardi.

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.