Şimdi Ara

Işıldakta Akü Yerine Pil Kullanımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
7.487
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Hepimizin evlerinde zaman zaman elektrikler kesilebiliyor. Bu durum gece yaşandığında karanlıkta kalma durumu oluyor. Bu nedenle alternatif aydınlatma yöntemlerine çoğumuz yöneliyoruz. Bu alanda ışıldaklar çok kullanılan cihazlar. Ama maalesef ışıldakların da bazı handikapları var: Aküleri durduğu yerde bitiyor ve ayda bir doldur boşalt yapılmazsa akü komple ölüyor. Bu da ciddi bir sorun.

Ben bu sorunu çözebilmek için basit bir şey düşündüm. Bunu uyguladım ve burada nasıl yapıldığını ve olabileceğini göstermek istedim. Işıldak içerisinde 6 voltluk bir akü çıkıyor. Düşüncem bu 6 voltluk aküyü çıkarıp yerine benzer voltajı sağlayacak başka bir şey koymaktı. İlk önce iki tane 3,7 voltluk telefon bataryasını seri bağlayıp kullanmayı düşündüm. Bu yöntemde 7,4 volt elde edilecekti. Daha sonra ise 4 tane kalem pili seri bağlayıp kullanmayı düşündüm. Bu şekilde de 4x1,5 = 6 volt gerilim elde edilecekti. Elimde üç beş tane pil kutusu olduğu için kalem pil yöntemini tercih ettim.

Şimdi gelelim nasıl yapıldığına gelelim:

Malzemeler (Hepsi gerekli olmayabilir. Konuyu okuduktan sonra gerekli olup olmadığına karar verebilirsiniz.)

quote:

Uygun sayıda pil kutusu
    Kalem Pil
    Kablo
    Makas, bıçak, tornavida
    Kabloları izole etmek için bant
    Yapıştırıcı (Tercihe bağlı)
    Havya ve lehim teli (Tercihe bağlı ve şart değil)
    Multimetre (Olursa iyi olur)

Öncelikle ışıldağımızın içini dikkatlice açalım. Kabloların kopmamasına azami dikkat etmeliyiz. Yoksa kopan kablonun yerini bulamayıp ışıldağı komple çalışmaz hale getirebiliriz. Bence açtıktan sonra ilk olarak kabloların gelip gittiği yerlerin fotoğrafını çekin ki kablo koparsa bile yerini bilin.

Işıldağın içini açınca siyah bir kutu görünümündeki üzerinde voltaj vs. gibi yazılar yazan aküyü rahatlıkla seçebilirsiniz. Bu aküye resimde gördüğünüz gibi iki tane tel geliyor. Bu tellerden biri kırmızı, öbürü siyah renkte. Kırmızı renkli olan akünün artı (+) ucuna girerken siyah olan eksi (-) ucuna girmektedir. Bu kabloları aküye giren uçlarını dikkatli bir şekilde kesip başka bir yere ekleyebilmek için kablonun ucunu soyuyoruz.

Resimde mavi oklarla gösterdiğim, aküye bağlı iki teli keseceğiz.

Ben ışıldak prize bağlıyken ve yanarken multimetre ile aküye gelen kabloların voltajını ölçtüm. 7,4 volt çıktı. Daha sonra ise yine yanarken ledlerin bacaklarının voltajını ölçtüm. Onda da 2,95 volt gibi bir değer çıktı. Eğer bu konularda pek bilginiz yoksa veya prizden gelip ışıldağın trafosuna giden kabloların her yeri izole edilmemişse prize bağlıyken ışıldağın bir yerinin voltajını ölçmeye kalkmayın veya başka bir işlem yapmayın. Deneme yanılma ile devam edin.

Resimde yanan ledlerin voltajını ölçebileceğiniz noktaları kırmızı oklarla işaretledim.

Ben ilk başta iki tane ikilik pil kutusunu seri bağlayıp denedim. Bu durumda 4 tane pili seri bağlamış oluyordum ki (4x1,5 volt = 6 volt ediyor) ışıldak sönük şekilde çalıştı. 4 tane pille başarılı olamayışımın bir nedeni de denemeyi şarjlı pillerle yapmamdı. Şarjlı piller 1,5 volt yerine 1,2 volt oluyorlar çünkü (4 pil bağlanınca 4x1,2 volt = 4,8 volt). Ben de ikili pil kutusunu üçlü ile değiştirdim ve 5 tane pili seri bağladım. Bu sefer istediğim parlaklığa eriştim. 5 şarjlı pil seri bağlanınca 5x1,2 volt = 6 volt edyior. Şarjlı pillerle yaptığım ölçümde pillerin gerilimi 6 voltun biraz üzerindeydi. Işıldağın ledleri arasındaki gerilim ise 2,75 volt gibi bir değer çıktı. Yani önceki 2,95 voltluk değere yakın bir değer. Alkalin pil kullandığımda ise 3,3 volt gerilim okudum. Bu da önceki değerden fazla ama önceki değer çok uzak değil. Onun için fazla olmasını dert etmedim.

Burada voltajla uğraşmak istemiyorsanız 6 voltluk akü için 4 tane kalem pili seri bağlayıp deneyin. İstediğiniz kadar parlak olmazsa pil sayısını bir arttırıp 5 tane pili seri bağlayarak deneyin.

İki pil kutusundan birinden gelen kırmızı kabloyu öbürünün siyahıyla birleştirdim. Daha sonra elimde bir tane siyah ve bir tane kırmızı kablo kaldı. Böyle yaparak pil kutularını seri bağlamış oldum. Elimizde kalan iki kablodan siyah olanı ışıldağın aküsünden kestiğimiz siyah kabloyla; kırmızı olanı ise ışıldağın aküsünden kestiğimiz kırmızı kabloyla birleştireceğiz. Yani artı ucu artıyla; eksi ucu eksiyle birleştireceğiz.

Resimde görüldüğü gibi pil yuvalarından birinin siyah kablosu ile öbürünün kırmızı kablosunu birleştiriyoruz. Kalan iki kabloyu ise ışıldağın ışıldağın aküsünden ayırdığımız kablolara renklerine göre ekleyeceğiz.

Ben pil kutularını ışıldağın üzerine çift taraflı bant ile yapıştırdım. Işıldağın üzerine açtığım küçük iki tane delikten pil kutularından çıkan kabloları içeri aldım. İçeride ise ucları birleştirip bantladım.

*1: Işıldağın aküsünden ayırdığımız kırmızı pil yuvası ile pil kutusundan gelen kırmızı kabloyu birleştirdik.
    *2: Pil kutusunun birinin kırmızı kablosuyla öbürünün siyah kablosunu birleştirdik.
    *3: Işıldağın aküsünden ayırdığımız siyah pil yuvası ile pil kutusundan gelen siyah kabloyu birleştirdik.
    Henüz 1 ve 3 numaralı bölümleri izole etmemişim elektrik bandıyla. Siz izole etmeyi unutmayın.

Daha sonra ise pilleri yerleştirip ışıldağı çalıştırdım. Sorunsuz bir şekilde ve yeterli parlaklıkta yandı. Şimdi işimizi bitirip ışıldağı tekrar toplayabiliriz.

Işıldak resimde yanıyor ama flaşlı çekim yaptığım için pek belli olmuyor.

Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta ise ışıldağa piller bağlıyken kesinlikle fişini prize takmayın. Gerilim alan alkalin piller akıp etrafa zarar verebilir. Şarjlı pillerle de yapmayın. Işıldağın şarj düzeneği pile uyumlu gelmeyip pilleri bozabilir. Ve hatta yine akıtabilir veya patlatabilir. Şarjlı pil kullanılınca en iyi yöntem piller bitince pil kutusundan çıkarıp harici olarak şarj etmek olacaktır.

Duvara asılı olunca açma kapama düğmesi yukarıda kalıyordu. Ben de bunun için aşağıya gelecek şekilde ayrı bir düğme ekledim:

Işıldakta eğer alkalin pil kullanırsanız alkalin pillerin voltajı daha yüksek olduğu için daha az pille daha fazla parlaklık elde edersiniz. Işıldağı çok uzun kullanmıyorsanız kullan-at tipi alkalin piller daha mantıklı. Eğer şarjlı pil kullanırsanız pil sayısını bir arttırmak gerekebilir. Parlaklık birazcık daha az da olsa şarjlı piller alkalin pillerden daha uzun süre ışıldağı çalıştırır. Her iki pilin de akü gibi zamanla bitme derdi olmayacaktır pek. Yalnız şarjlı pillerin özellikle pek kaliteli olmayanları bir süre sonra kendiliğinden boşalabilir. Ancak bu süreç aküye göre çok daha uzun sürer.

Pek iyi olmadı ama elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Yanma süresini ölçme imkanım olmadı. Eğer süreyi ölçersem buraya yazarım. Merak ettiğiniz bir şey olursa cevap vermeye çalışırım.

Işıldakta Akü Yerine Pil Kullanımı Işıldakta Akü Yerine Pil Kullanımı Işıldakta Akü Yerine Pil Kullanımı Işıldakta Akü Yerine Pil Kullanımı Işıldakta Akü Yerine Pil Kullanımı Işıldakta Akü Yerine Pil Kullanımı Işıldakta Akü Yerine Pil Kullanımı Işıldakta Akü Yerine Pil Kullanımı Işıldakta Akü Yerine Pil Kullanımı Işıldakta Akü Yerine Pil Kullanımı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasan07-36 -- 10 Şubat 2014; 22:05:11 >

• ışıldakta kaç led var ve sanırım mantar led
  • yawuz58 Y kullanıcısına yanıt
    90 led var hocam. LED türünü tam bilemiyorum yalnız ama mantar led olabilir.
  • Hasan07-36 kullanıcısına yanıt
    eger kafası yassı ise mantar leddir.
    Bir sey sormak istiyorum
    güzel proje ama pilleri her seferinde degiştirmek maaliyeti artırmazmı..

Adi piller hemen biter..
    Kaliteli pillerde pahalııı...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu ışldaklarda genelde mantar led kullanılır ,ben sensörlü armatüre led yaptım şerit led ampul yerine led yanıyor şimdiki düşüncem elektrik kesintisinde armatür e böyle birşey yapmak istiyorum
    sizin ışıldaktaki led ler pcb üzerinde 6 adet sanırsam bunları sensörlü armatürün içine uygun aralıklarla yapıştırıp kullanılabilir sorun akülerin çabuk bozulması uygun volt ta akü yerine şarjlı pil şarj edebilirsem kesintide piller devreye girer diye düşünüyorum sizdeki ışıldak sarj esnasında yanıyormuydu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yawuz58 -- 20 Nisan 2014; 20:38:52 >

• @dfk24

Piller biraz maliyet arttırıyor, doğrudur hocam. Ancak akü kullandığım zaman da yanması gerektiği zaman yanmıyor. Belki ben yanlış bir şey yapıyor da olabilirim. Bir de çok fazla kullanılmadığı için pil maaliyeti çok yüksek olmuyor. Mesela konuyu açtığımdan beridir hiç pil değiştirmedim.

@yawuz58

Bu tip bir şey düşünüyorsanız bence şu şekilde yapın: Duvara bir pil kutusu monte edin. O pil yuvasından armatüre kablo çekin. Kabloya da bir anahtar takın. Elektrikler kesildiğinde armatürü normal duvardaki anahtarı açıp, pil kutusuna bağlı anahtarı kapayarak armatüre enerjisini pillerden verebilirsiniz. Piller bitince normal şarj aletiyle şarj edersiniz.

Elektrik kesilince nasıl otomatik yanacağını da düşündüm ama düşündüğüm çözümde siz armatürü kapatınca da devre elektrik kesildi zannedip pillerden çalıştırmaya başlayacağı için vazgeçtim.

Bendeki ışıldağın şarj sırasında sadece bir tarafı(iki tarafı da olabilir, tam hatırlamıyorum.) yanıyordu. Ancak pille modlayınca hiç şarja takmadım. Eğer şarja taksaydım alkalin pillere voltaj vereceği için iyi şeyler olmayabilirdi.

• İşten gelirken çöp varilinde en üstte ışıldak vardı büyüklerden,, öylece bakakaldım,, durumu şöföre izahedemiyeceğime göre sağdece bakakaldım....
    belki aküsü belki diğerleri sağlamdı,, hiç ollmazsa 6v batarya şarj kitim olurdu,,
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Li-ion Pil İle Akü Yapımı
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Fırtına

İşten gelirken çöp varilinde en üstte ışıldak vardı büyüklerden,, öylece bakakaldım,, durumu şöföre izahedemiyeceğime göre sağdece bakakaldım....
    belki aküsü belki diğerleri sağlamdı,, hiç ollmazsa 6v batarya şarj kitim olurdu,,

Gözlerim herdaim çöp konteynırlarındadır.Başkalarının bozuldu diye çöpe attıklarının aralarından ne cevherler çıkardım bugüne kadar.Piuuuu.

• ışıldak biryanada ben evimizdeki anfileri sessistemlerini yeni almadim heep eskicilerden cikardim cihazlari... hurdacilar ve hurda sahipleri sagolsun..

• Akülü vidalamanın aküsü eskidi yenisini aldım. Kalan akünün pillerinden 5 tanesini ayırıp aküsü ölü ışıldağa taktım. Sonuç mükemmel oldu. Tavsiye ederim.

• bende ışıldak aldım hurdacıdan 1 tl aküleri filan bitmiş ledler sağlamdı 60 led var ledler ve pcb işime yarar sensörlü armatüre yapacağım pcb iki parça tek parçada 30 led var kesintide yeterli olur
    diye düşünüyorum olmazsa kalem pil şarj cihazı alacağım onlarda zaten şarj doldumu koruma var pillerden çıkış alıp ledlere bağlayacağım kesintide kendisi yanacak burada önemli nokta şarj ederken
    ledlerin yanmaması bu arada benim yaptığım sensörlü led pek ilgi görmedi sanırsam

• Hasan07-36 kullanıcısına yanıt
    Çözümü buldunuzmu bilmiyorum fakat benim aklıma şöyle birşey geldi.. anahtar kapatınca veya açınca elektrik gitmediği sürece anahtarın bir ucuda devamlı 220v vardır,, o uç sağdece elektrik giderse pasif olacaktır,, küçük bir role sağdece bu olasılığı kontrol edebilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Fırtına

Çözümü buldunuzmu bilmiyorum fakat benim aklıma şöyle birşey geldi.. anahtar kapatınca veya açınca elektrik gitmediği sürece anahtarın bir ucuda devamlı 220v vardır,, o uç sağdece elektrik giderse pasif olacaktır,, küçük bir role sağdece bu olasılığı kontrol edebilir.

hafta sonu deneyeceğim birkaç şey başarılı olursam paylaşırım bakalım rölede işme yarayabilir ki şimdilik öyle gözüküyor teşekkür ederim
  • Konu hayli eski ancak benzer bir durumla karşılaştığım için konuyu hortlatmak gerekti. Bağışlayın.

LED li ışıldağım çalışmamaya başlayınca söktüm. İçinden 6V 4Ah Çin malı siyah basit bir akü çıktı. Voltmetre ile ölçtüm, 4 Volt civarlarında gerilim var ki; normalde şarjlı bir batarya 6,25 - 6,60 Volt aralığında gelmesi lazım.

Akünün öldüğünü anlayınca gittim Tahtakale'den benzer bir akü aldım, fiyatı yaklaşık 3 - 4 Dolar civarında. Taktım, mükemmel çalışıyor.

Bu arada birşey farkettim; Işıldağın kasasının içinde ikinci bir akünün gireceği kadar yer var. Burası tam olarak ikinci bir aküyü alabilecek büyüklükte yapılmış. Belki de, gerekirse ikinci bir akü takılabilsin diye oraya bir yuva daha yapmışlar.

Merak ettiğim noktaya gelince; Buraya yine 6V 4Ah ikinci bir akü taksam ve bunları paralel olarak bağlarsam sistem 6V 8Ah'e çıkacak ve 10 saat yanan ışıldak 20 saat yanacak. Bu konuda şüphem yok.

Şüphem ise şurada; Işıldağı şarj ederken ışıldağın şarj sistemi her iki aküyü de verimli bir şekilde şarj edebilir mi? Yoksa yetersiz mi kalır? İki kat sürede şarj olacağını düşünüyorum ancak başka sorunlar yaratabilir mi? Üstatlardan yorum bekliyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: karavelioglu

Konu hayli eski ancak benzer bir durumla karşılaştığım için konuyu hortlatmak gerekti. Bağışlayın.

LED li ışıldağım çalışmamaya başlayınca söktüm. İçinden 6V 4Ah Çin malı siyah basit bir akü çıktı. Voltmetre ile ölçtüm, 4 Volt civarlarında gerilim var ki; normalde şarjlı bir batarya 6,25 - 6,60 Volt aralığında gelmesi lazım.

Akünün öldüğünü anlayınca gittim Tahtakale'den benzer bir akü aldım, fiyatı yaklaşık 3 - 4 Dolar civarında. Taktım, mükemmel çalışıyor.

Bu arada birşey farkettim; Işıldağın kasasının içinde ikinci bir akünün gireceği kadar yer var. Burası tam olarak ikinci bir aküyü alabilecek büyüklükte yapılmış. Belki de, gerekirse ikinci bir akü takılabilsin diye oraya bir yuva daha yapmışlar.

Merak ettiğim noktaya gelince; Buraya yine 6V 4Ah ikinci bir akü taksam ve bunları paralel olarak bağlarsam sistem 6V 8Ah'e çıkacak ve 10 saat yanan ışıldak 20 saat yanacak. Bu konuda şüphem yok.

Şüphem ise şurada; Işıldağı şarj ederken ışıldağın şarj sistemi her iki aküyü de verimli bir şekilde şarj edebilir mi? Yoksa yetersiz mi kalır? İki kat sürede şarj olacağını düşünüyorum ancak başka sorunlar yaratabilir mi? Üstatlardan yorum bekliyorum.

Hocam ben de çok bilmemekle birlikte bazı konularda görmüştüm. Bu sizinkine göre epey abartılıydı ama ups'e araba aküsü bağlamak isteyenlere Ups'in o kadar uzun süreli şarjı ve deşarjı kaldıracak kalitede üretilmediği için yanabileceğini söylüyorlardı. Ama hem ışıldak ups'den farklı bir cihaz hem de sizin örneğinizde kapasite artışı araba aküsü olayındaki gibi 8-10 kat değil. Bu sebeple eğer şarj veya deşarj sırasında ışıldakta fazla ısınan bir yer olmuyorsa bence herhangi bir sorun olmaz.

Bu arada en son bataryası ölmeye başlayan laptobun bataryasını söktüm. İçinden 18650 lityum pil çıktı 6 tane. Çin'den sipariş ettiğim lityum şarj aleti gelince ışıldak üzerinde deneyeceğim onları da. 2 tanesi 6 volt akülü ışıldakı yakmaya yetiyor. :D

Geçenlerde Türkiye'den de bir tane lityum şarj aleti almıştım. Param boşa gitti. Pilleri 4.4 volta kadar şarj etmiş alet. İyi ki patlamadı piller. :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasan07-36 -- 11 Ekim 2016; 22:59:01 >

• Hasan Bey, Teşekkürler paylaşım için.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.