Şimdi Ara

İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
0
Favori
1.773
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye seçimlerine yönelik bir analiz yayınlayan İngiliz Economist dergisinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanacağı belirtildi.

    Türkiye seçime gidiyor.

    20 günden az kalan sandık günü için yurt içinde kampanyalar devam ediyor.

    Ülkemizdeki seçimler yurt dışında da yakından takip ediliyor.

    Son olarak İngiliz Economist dergisinin araştırma ve analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU), Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere yönelik bir analiz yayınladı.

    Seçim yarışının muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçeceği belirtilen analizde Türkiye'nin ekonomiden sosyal yapısına birçok göstergeye dikkat çekildi.

    "Seçimleri Erdoğan kazanacak"

    Analizin hemen başında seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sandıktan zaferle çıkacağına yer verildi.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhafazakar seçmenin desteğini arkasına aldığını ve muhalefetin çok farklı ideolojilerde bir koalisyon olduğuna vurgu yapılan değerlendirmede HDP'nin desteğine de dikkat çekildi.

    Karşısında kalabalık koalisyona rağmen Erdoğan'ın seçimi kazanacağı belirtilen analizde hükümetin seçim ekonomisi uyguladığı belirtildi.


    "Erdoğan rüzgarı arkasına aldı"

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faizli kredi, EYT sorununun çözülmesi ve emeklilere maaş zammı gibi adımlarla seçmen rüzgarını arkasına aldığınının altı çizilirken deprem konusu da analize dahil edildi.

    Deprem felaketinden sonra Türkiye'de belirsizlik ortamı olsa da Erdoğan'ın zafere yakın olduğu fakat, iktidara kim gelirse gelsin ekonomi alanında ülkeyi zorlukların beklediğine dikkat çekildi.



    "Türkiye dış politikada ara bulucu rolü üstlendi"

    Raporun son kısımlarında ise Türkiye'nin dış politikadaki etkinliğine yer verildi.

    Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin derinleştiğini belirten Economist, Rusya-Ukrayna savaşında Erdoğan'ın bir ara bulucu rolü üstlendiğini hatırlattı.

    Analizin devamında Erdoğan'ın seçimleri kazanması durumunda İsveç'in NATO durumu, Yunanistan ile ilişkiler ve Suriye meselesinde Türkiye'nin politikalarının değişmeyeceği belirtildi.

    Analizde, Türkiye ekonomisi, ticaret verileri ve Kılıçdaroğlu ve Erdoğan'In anketlerdeki durumlarının belirtildiği grafiklere de yer verildi.




    İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak
    İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacakEnsonhaberensonhaber
    İngiliz Economist'ten Türkiye seçimleri analizi
    https://www.ensonhaber.com/gundem/ingiliz-economistten-turkiye-secimleri-analizi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bldoy -- 25 Nisan 2023; 18:58:42 >







  • Raporun aslını okuyorum şimdi. Bitirince yorumlarımı yazarım.


    https://www.eiu.com/n/campaigns/turkey-elections-2023


    Bu arada hazırlayan Economist dergisi değil onun kardeş kuruluşu Economist Intelligence Unit.


    Edit: Raporu okudum. Kullanılan ifade:


    Alıntı

    metni:
    - We currently expect the incumbent, Recep Tayyip Erdogan, to win the presidential election either by a narrow margin or by disputing the result. However, we expect that his Justice and Development Party (AKP) will lose its parliamentary majority.
    - If Mr Erdogan manages to remain in power, as we expect, then inflation will remain elevated and the country’s attractiveness to investors will remain limited. The country will continue to drift away from Europe and the US.
    - However, the main opposition challenger, Kemal Kilicdaroglu, is now leading in opinion polls, and the risk of Mr Erdogan being defeated, after more than two decades of rule, is high.
    - An opposition win would mean major changes for Turkey. The opposition parties would roll back Mr Erdogan’s autocratic presidential system of government, return to economic orthodoxy and seek to rebuild Turkey’s ties to Western institutions, such as NATO
    - However, even if they were to succeed at the polls, implementing their new vision for Turkey would not be easy


    DeepL çevirisi:

    Alıntı

    metni:

    - Şu anda görevdeki Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini az bir farkla ya da sonuca itiraz ederek kazanmasını bekliyoruz. Ancak, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) parlamentodaki çoğunluğunu kaybedeceğini tahmin ediyoruz.
    - Beklediğimiz gibi Sayın Erdoğan iktidarda kalmayı başarırsa, enflasyon yüksek kalmaya devam edecek ve ülkenin yatırımcılar için cazibesi sınırlı kalacaktır. Ülke Avrupa ve ABD'den uzaklaşmaya devam edecektir.
    - Ancak ana muhalefetin rakibi Kemal Kılıçdaroğlu kamuoyu yoklamalarında önde gidiyor ve Erdoğan'ın yirmi yılı aşkın iktidarının ardından yenilgiye uğrama riski yüksek.
    - Muhalefetin kazanması Türkiye için büyük değişiklikler anlamına gelecektir. Muhalefet partileri Erdoğan'ın otokratik cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini geri getirecek, ekonomik ortodoksluğa geri dönecek ve Türkiye'nin NATO gibi Batılı kurumlarla bağlarını yeniden inşa etmeye çalışacaktır.
    - Ancak, seçimlerde başarılı olsalar bile, Türkiye için yeni vizyonlarını hayata geçirmek kolay olmayacaktır


    Özetle Erdoğan'ın kazananacağını tahmin ediyorlar ama Kılıçdar'a da yüksek şans vermişler. Erdo'nun kazanmasının ülkenin otokratikleşmesinin devam edeceğini muhalefetin ise ülkeyi demokratikleştirme yönünde ilerleyeceğini yazmış. Yani AKP'yi öven bir yanı yok. Sosyal liberal çizgide bir kurumda bunu beklemek de tuhaf olurdu.

    Alıntı

    metni:
    The election will be closely fought. We expect Mr Erdogan to prolong his 20-year hold on government, either by winning the presidential election or by disputing the result. The percentage of undecided voters remains high (at over 13%), and Mr Erdogan will benefit from his incumbent advantage, his personal standing, core conservative support, extensive control over public resources and public institutions, and influence over the media and the electoral authorities. He is also resorting to “election economy” tactics to boost his support, announcing a vast array of benefits, from big rises in pay and pensions to low interest credit and a lower retirement age, in addition to an exhaustive restructuring of outstanding taxes, fines and other debts owed to the state.


    İlginç bir rapor. Yalnız Türkçe haber kaynaklarına çarpık biçimde aktarıldığı aşikar. Rapor büyük bir özgüvenle Erdoğan kazanacak demiyor. Başabaş yarışta ucu ucuna veya sonuçları tartışmaya açarak - bir nevi sonuçları tanımayarak, hileyle - alacak diyor. Birçok konuda veri okumaları doğru gibi ama salt rakamlarla kafayı çok bozmuşlar. Belirgin yanlı düşünceler (bias) ve bazı hayati değişkenlere yanlış ağırlıklar atfettikleri görülebiliyor. Özellikle büyük bir dinamizm kazanmış muhalefet konusunda bariz bir sosyolojik suskunluk ve cehalet - muhtemelen Türkçe bilmeyen yazarlarca hazırlanmış - analizde sezilebiliyor. Erdoğan'ın "seçim ekonomisi" bonusları ve muhafazakar oy tabanı ve potansiyeli halkın genelinin enflasyona oranla aşırı büyüyen sefalet düzeyi ve bunun popüler oylarda muhalefete ekonomik koşullara bağlı kalıcı yöneliş şeklinde yansıması karşısında inanılmaz derecede şişirilmiş. Kararsız oylar yeterince iyi irdelenmemiş. Erdoğan'a oy verir misiniz sorusuyla düzenlenmiş anketler görüldüğü kadarıyla dikkate alınmamış. Erdoğan'ın kurumlar ve devlet aygıtının unsurları üstündeki kontrolü raporda açık biçimde abartılmış. Kılıçdaroğlu'na enflasyona parmak basmasını tavsiye etmişler ama zaten muhalefet bloğu enflasyon sorununa parmak basıyor. Daha doğrusu basmasına gerek bulunmuyor. Halkın zaten cebi yanıyor ve halk bunun farkında. Neyse. En azından Kılıçdaroğlu'nun anketlerde büyük bir farkla önde olduğunu idrak edebilecek ve bunu belirtebilecek kadar veri toplayabilmişler.


    Tamamını okumak isteyenlere raporum ekran resimlerini ve link kaynağını yüklüyorum. Raporun PDF dosyasını indirmek için bazı bilgiler girmeniz lazım:












    economist ıntelligence unit
    Turkey’s critical elections
    https://www.eiu.com/n/campaigns/turkey-elections-2023/#mktoForm_anchor

    Haber sitelerinin doğrudan referans vermesi ve orijinal İngilizce metni de koyması lazım. Bu şekilde insanı uğraştırıyorlar.

    Tebrikler, siz de ana kaynağına gitmişsiniz.


    Bu raporu hazırlayanların Türkiye'yi daha çok - iltimas geçme ve rüşvet dağıtma yoluyla baskıcı bir iktidarı sürdürme becerisiyle - Orban'ın Macarsitanı ve kısmen de - her şeyi kontrol eden ve lidere bağlayan, seçimleri istediği gibi biçimlendiren totaliter devlet aygıtıyla - Putin Rusyası gibi algıladıklarını ve Türk vakasının özgün vaziyetini ve koşullarını ıskaladıklarını düşünüyorum. Macaristan ve Rusya Türkiye'ye nazaran daha çok öne çıkan otoriter rejim örnekleri ve Erdoğan uzun bir müddettir bildikleri ve kazanmasını kanıksadıkları tek Türk lider.

    Ee haberde her şey bıçak sırtında ama Erdoğan çok tecrübeli bizce onun şansı bir tık daha fazla hile bile yapar demişler ama siz bilirsiniz tabi. Anketlerde Kılıçdar önde diye belirtmişler.

    Bir ay önce tüm büyük elçiler falan Erdoğan kesin kazanır diye rapor geçiyordu, normaldir, şimdi değişime hazırlanın diye rapor geçiyorlar.
  • Bende artık kazanacaklarını düşünüyorum demans hastasının oyunu bile sayıcaklar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ee parmaklarının ucunda oynatabilecekleri adayın kazanmasını istiyorlar tabii ki :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ee tamam niye çabalıyorsunuz o vakit. Bırakın kader planı işlesin.

    Gençlerimizin bir süprizi olacak ingiliz siyasal islamcılara. ASDF

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kazanması imkansız.

  • Bunu eğer Kılıçdaroğlu yada diğer adaylar için yazmış olsalardı, ingiliz uşağı diye manşet yapacaklar, şimdi gururla paylaşıyorlar.

  • Ee haberde her şey bıçak sırtında ama Erdoğan çok tecrübeli bizce onun şansı bir tık daha fazla hile bile yapar demişler ama siz bilirsiniz tabi. Anketlerde Kılıçdar önde diye belirtmişler.

    Bir ay önce tüm büyük elçiler falan Erdoğan kesin kazanır diye rapor geçiyordu, normaldir, şimdi değişime hazırlanın diye rapor geçiyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amadeus99 -- 25 Nisan 2023; 22:46:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Raporun aslını okuyorum şimdi. Bitirince yorumlarımı yazarım.


    https://www.eiu.com/n/campaigns/turkey-elections-2023


    Bu arada hazırlayan Economist dergisi değil onun kardeş kuruluşu Economist Intelligence Unit.


    Edit: Raporu okudum. Kullanılan ifade:


    Alıntı

    metni:
    - We currently expect the incumbent, Recep Tayyip Erdogan, to win the presidential election either by a narrow margin or by disputing the result. However, we expect that his Justice and Development Party (AKP) will lose its parliamentary majority.
    - If Mr Erdogan manages to remain in power, as we expect, then inflation will remain elevated and the country’s attractiveness to investors will remain limited. The country will continue to drift away from Europe and the US.
    - However, the main opposition challenger, Kemal Kilicdaroglu, is now leading in opinion polls, and the risk of Mr Erdogan being defeated, after more than two decades of rule, is high.
    - An opposition win would mean major changes for Turkey. The opposition parties would roll back Mr Erdogan’s autocratic presidential system of government, return to economic orthodoxy and seek to rebuild Turkey’s ties to Western institutions, such as NATO
    - However, even if they were to succeed at the polls, implementing their new vision for Turkey would not be easy


    DeepL çevirisi:

    Alıntı

    metni:

    - Şu anda görevdeki Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini az bir farkla ya da sonuca itiraz ederek kazanmasını bekliyoruz. Ancak, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) parlamentodaki çoğunluğunu kaybedeceğini tahmin ediyoruz.
    - Beklediğimiz gibi Sayın Erdoğan iktidarda kalmayı başarırsa, enflasyon yüksek kalmaya devam edecek ve ülkenin yatırımcılar için cazibesi sınırlı kalacaktır. Ülke Avrupa ve ABD'den uzaklaşmaya devam edecektir.
    - Ancak ana muhalefetin rakibi Kemal Kılıçdaroğlu kamuoyu yoklamalarında önde gidiyor ve Erdoğan'ın yirmi yılı aşkın iktidarının ardından yenilgiye uğrama riski yüksek.
    - Muhalefetin kazanması Türkiye için büyük değişiklikler anlamına gelecektir. Muhalefet partileri Erdoğan'ın otokratik cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini geri getirecek, ekonomik ortodoksluğa geri dönecek ve Türkiye'nin NATO gibi Batılı kurumlarla bağlarını yeniden inşa etmeye çalışacaktır.
    - Ancak, seçimlerde başarılı olsalar bile, Türkiye için yeni vizyonlarını hayata geçirmek kolay olmayacaktır


    Özetle Erdoğan'ın kazananacağını tahmin ediyorlar ama Kılıçdar'a da yüksek şans vermişler. Erdo'nun kazanmasının ülkenin otokratikleşmesinin devam edeceğini muhalefetin ise ülkeyi demokratikleştirme yönünde ilerleyeceğini yazmış. Yani AKP'yi öven bir yanı yok. Sosyal liberal çizgide bir kurumda bunu beklemek de tuhaf olurdu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MRTFR -- 25 Nisan 2023; 20:13:42 >




  • Ben ekonomistim.
    Derginin ismi ne the economist

    Şimdi çaktım olayı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İngilizler bu sefer üzülecek. Oyunları bozulacak.

  • Türk halkını tanıyanlar, toplumun nabzını yoklayanlar rte'nin tekrar kazanacağının farkında. Milletin şikayet ettiği tek konu hayat pahalılığı. Onun da sorumlusunu dış güçler, çözecek kişiyi de tayyip erdoğan olarak görüyorlar. Bu ülkenin kaderi 2002'de çizilmiş. Yaptığımız şey akıntıya karşı kürek çekmek.

  • dolcia kullanıcısına yanıt
    Yine anlamadınız demi, "Erdoğan kazanmalı" demiyorlar "Erdoğan yine kazanır " diyorlar yani tahmin bu.
    Fener İstanbul maçına fener alır demem beni fener destekcisi yapmaz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak
  • Alıntı

    metni:
    The election will be closely fought. We expect Mr Erdogan to prolong his 20-year hold on government, either by winning the presidential election or by disputing the result. The percentage of undecided voters remains high (at over 13%), and Mr Erdogan will benefit from his incumbent advantage, his personal standing, core conservative support, extensive control over public resources and public institutions, and influence over the media and the electoral authorities. He is also resorting to “election economy” tactics to boost his support, announcing a vast array of benefits, from big rises in pay and pensions to low interest credit and a lower retirement age, in addition to an exhaustive restructuring of outstanding taxes, fines and other debts owed to the state.


    İlginç bir rapor. Yalnız Türkçe haber kaynaklarına çarpık biçimde aktarıldığı aşikar. Rapor büyük bir özgüvenle Erdoğan kazanacak demiyor. Başabaş yarışta ucu ucuna veya sonuçları tartışmaya açarak - bir nevi sonuçları tanımayarak, hileyle - alacak diyor. Birçok konuda veri okumaları doğru gibi ama salt rakamlarla kafayı çok bozmuşlar. Belirgin yanlı düşünceler (bias) ve bazı hayati değişkenlere yanlış ağırlıklar atfettikleri görülebiliyor. Özellikle büyük bir dinamizm kazanmış muhalefet konusunda bariz bir sosyolojik suskunluk ve cehalet - muhtemelen Türkçe bilmeyen yazarlarca hazırlanmış - analizde sezilebiliyor. Erdoğan'ın "seçim ekonomisi" bonusları ve muhafazakar oy tabanı ve potansiyeli halkın genelinin enflasyona oranla aşırı büyüyen sefalet düzeyi ve bunun popüler oylarda muhalefete ekonomik koşullara bağlı kalıcı yöneliş şeklinde yansıması karşısında inanılmaz derecede şişirilmiş. Kararsız oylar yeterince iyi irdelenmemiş. Erdoğan'a oy verir misiniz sorusuyla düzenlenmiş anketler görüldüğü kadarıyla dikkate alınmamış. Erdoğan'ın kurumlar ve devlet aygıtının unsurları üstündeki kontrolü raporda açık biçimde abartılmış. Kılıçdaroğlu'na enflasyona parmak basmasını tavsiye etmişler ama zaten muhalefet bloğu enflasyon sorununa parmak basıyor. Daha doğrusu basmasına gerek bulunmuyor. Halkın zaten cebi yanıyor ve halk bunun farkında. Neyse. En azından Kılıçdaroğlu'nun anketlerde büyük bir farkla önde olduğunu idrak edebilecek ve bunu belirtebilecek kadar veri toplayabilmişler.


    Tamamını okumak isteyenlere raporum ekran resimlerini ve link kaynağını yüklüyorum. Raporun PDF dosyasını indirmek için bazı bilgiler girmeniz lazım:



    İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak


    İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak


    İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak


    İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak


    İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak


    İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak


    İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak


    İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak


    İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak


    İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak
    İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacakeconomist ıntelligence unit
    Turkey’s critical elections
    https://www.eiu.com/n/campaigns/turkey-elections-2023/#mktoForm_anchor

    Haber sitelerinin doğrudan referans vermesi ve orijinal İngilizce metni de koyması lazım. Bu şekilde insanı uğraştırıyorlar.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • O vakit borsa istanbul daki tüm hisselerimi satıyorum borsadan komple çıkıyorum bu adam kazanacaksa.

    tüm paramı ABD borsalarına gömeceğim.


    ülke Afganistan olacağı için aslında tüm paramla fiziki altın alıp bir yere gömsem mi?

  • Haberin kaynağına baktım zaten ciddiye almadım.

  • MRTFR kullanıcısına yanıt

    Tebrikler, siz de ana kaynağına gitmişsiniz.


    Bu raporu hazırlayanların Türkiye'yi daha çok - iltimas geçme ve rüşvet dağıtma yoluyla baskıcı bir iktidarı sürdürme becerisiyle - Orban'ın Macarsitanı ve kısmen de - her şeyi kontrol eden ve lidere bağlayan, seçimleri istediği gibi biçimlendiren totaliter devlet aygıtıyla - Putin Rusyası gibi algıladıklarını ve Türk vakasının özgün vaziyetini ve koşullarını ıskaladıklarını düşünüyorum. Macaristan ve Rusya Türkiye'ye nazaran daha çok öne çıkan otoriter rejim örnekleri ve Erdoğan uzun bir müddettir bildikleri ve kazanmasını kanıksadıkları tek Türk lider.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu eyt yi gene iş sananlara nedesem bilemiyorum ülkenin daha 30 yıl daha fakir kalması garantilendi akp gitse ne kalsa ne.

    adamlar refah ve mutlu gelecek için 64 e çeker biz gömü bulduğumuz için 40 larda İngiliz Economist GAZETESİ Erdoğan kazanacak 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 26 Nisan 2023; 0:16:42 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.