Onu biliyoruz da sorguladığım şey bu imei kayıt işlemi her ülkede var mı? Bizde ne zaman başladı? Bizde 2005 yılında 5 YTL ile başlamıştı yanlış hatırlamıyorsam. Gerekçe çalınan telefonların kullanımını önlemekti güya. Ama sonraları bütçedeki açığı kapatmak için kullanılan bir araca dönüştü. Tıplkı ÖTV gibi. ÖTV de deprem vergisi diye Ecevit hükümeti tarafından konulmuştu. AKP tarafından kalıcı hale getirildi. Yine bildiğim kadarıyla dünyada imei leri kayıt altına alan 3-5 devletten biriyiz. Gelişmiş ülkelerin hiçbirisinde imei kayıt sistemi yok. Devlet cep telefonu alan vatandaşa bir kendine bir bana alacaksın dediği sürece kaçak telefon ve imei çakma işlerinin önüne geçemez. |
IMEI Kayıt İşlemlerine ve Fiyatlandırılmasına Düzenleme Getirilmesini Talep Ediyoruz (9. sayfa)
-
-
Mantığı basit, telefonu alacaksan TR'de vergisini öde al diyor devlet sana. İmei kaydı bı amaç değil, sadece bir araç.
Dolayısı ile birşey elestirecekseniz gidin telefonun üzerindeki vergileri eleştirin.
Bu vergileri de telefon, araba bazlı değil kümülatif şekilde eleştirmek lazım. O vergilerin azaltılması için de önce kamuda tasarruf lazım keza bütçe milyarlarca TL açık veriyor.
İmei bağımsız bir uygulama degil, vergi uygulamasının bir parçası. Dolayısı ile dünyada başka hiç bir ülkede böyle bişi yok falan muhabbetine girmeye gerek yok
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ahahahaha şaka gibi
Geçen gün konuyu görüp 3k olur yorumuna gülümsemiştim
Bugün gerçek oldu
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Cari açık denen bir şey var dostum. O yüz milyarca dolar ihracat yapanlar hem paralarının çoğunu ekonomiye katmıyor hem de genel olarak yurtdışında değerlendiriyorlar. %5 falan deyip geçme çok ciddi miktarlar ortaya çıkıyor, mesela son hatırladığım yurtdışı çıkış harcından yılda 200 milyon gelir geliyordu, cep telefonlarından her ay çekilen 2,5-3 lira ÖİV'ler bir yılda 4-5 milyar lira gelir olarak dönüyor. Dediğin gibi imei'nin getirisi bunlar kadar yüksek olmasa bile burada amaç bunun vergisinden çok bunu getirilmesinin engellenmesi, hem dövizi (boş çaba) hem de buradaki ithalatçıyı koruyor devletler bu şekilde.
-
Ben de onu diyorum zaten. Devletin 10 geliri 12 gideri var. 2 açık. Hadi otomobil neyse de ülkede yılda 50 bin konsol satılıyor. 50 bin konsoldan gelecek para hepi topu 250 milyon, yani 25 milyon dolar. 25 milyon dolar ya. Valiler bu sene ultra lüks makam aracına binmese bu açık kapanır.
Telefon imei ücreti caydırıcı olsun diye. İmei kayıt ücreti olmasa 2 3 milyon yurtdışı cihaz gelecek. Ortalaması zaten 300 dolar bu telefonların. Giriş ya da orta sengment ezici ağırlık. 3 milyon cihaz 300 dolardan 900 milyon dolar yapar.
1 milyar dolar diyelim. Bu ülkenin, koskoca ülkenin 1 milyar dolarda mı gözü? 1 milyar dolar mı bu denli değerli olan? Yılda 250 milyar dolar kazanıyor ülke, en az 20 milyar doları fuzuli.
Cari açığı 1 2 milyar dolar mı tetikliyor? Ölelim biz o zaman. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti 1 2 milyar dolarla batıyorsa batsın zaten.
Bürokratlar, vekiller, belediye başkanları, üst düzey kamu görevlileri bu sene araba almazsa zaten 1 2 milyar dolar kârdayız. Bu tasarruf neden hep vatandaşın sırtında?
Herkes boş boş umut besliyor. 2 sene sonra biz yine aynıyız demektir, bir kaç zumre değişecek, yalaka tayfa değişecek ama biz yine aynı yerde kalacağız.
Demek ki biz bugün de yarın da Gürcistan kadar güçlü ekonomiye sahip değilmişiz.
-
Hocam ben çalıntıdan bahsetmiyorum
Akrabamın satın alıp bana getirdiği telefonu türkiyede kaydettirmezsem imei kapatılır.
Telefon satın alındığı ülkeye dönse bile imei açılmıyacak
çalıntı telefon kapatılsın çalan da yakalansın
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Eeee! Biz de aynı şeyi söylüyoruz işte.
Telefon alırken bir tane devlete bir tane de kendimize alıyoruz.
Bu kadar fahiş vergiler olunca ne olacak?
Yurt dışından ucuz telefon tedarikine girişeceksin.
Devlet olarak yurtdışından alınana telefonlara imei kayıt ücreti adı altında yine yüksek vergi koyarsan bu sefer de kaçak imei devreye girecek.
Sen devlet olarak vatandaşı kıstırmaya çalıştıkça o da kurtulmanın çarelerini arayacak.
Doğa kanunu bu.
Millet Almanya da Fransa da kaçak imei ile uğraşıyor mu bi araştır istersen.
Gerçi onlar bizi kıskanıyormuş Reisin dediğine göre....
Keşke gerçek olsa!
-
Merhaba,
Bahsetmiş olduğunuz konu benimkisinden çok farklı. Ben bunu ilk defa duyuyorum. Siz bu haberi nereden duydunuz?
Yani ben Amerika'dan aldığım bir telefonu başka bir ülkede kullanamayacak mıyım veya sizin de dediğiniz gibi Almanya'dan alınmış bir telefon başka bir ülkeye kaydettirilmeden geri Almanya'ya geri getirilirse kayıt mı ettirilmesi gerekecek?
Konuyu biraz daha detaylı şekilde açıklayabilir misiniz?
Saygılarımla.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayadelenium -- 5 Kasım 2021; 22:5:44 > -
Sen daha okuduğunu anlayamıyorsun. Hoş yazmayı da bilmiyorsun. Önce Türkçe öğren, okuduğunu anlamayı başar, sonra konuşuruz.
-
Vayyy! Sen mi bana Türkçe öğreteceksin?
Öğret bakalım. Neymiş hatam görelim.
Çok bilmiş...Okuduğunu anlamayan da sensin.
Blok!
-
Maddeler ile ilgili hala daha görüş alışverişine açığım. Eklemek istediğiniz veya düzenlenmesini istediğiniz bir şey varsa lütfen buraya yazın. Yakın bir zamanda Twitter etkinliklerine başlayacağız.
-
5 ocakta arkadasim yurtdisindan iphone getirecek. E devlet sifresi yok. Aralik sonu gibi imei ile harc odemesini, ocak ayinda ise e-devlet kaydini yapsam olur mu?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
giriş yapmadan nasıl kayıt olacak? Kendi yaptığınız giriş üzerinden mi kayıt etmeyi düşünüyorsunuz?
imei ödemesi ile edevlet kaydını farklı tatihte yapmanızdaki sebep zamdan etkilenmemek mi?
Net bilgim yok ama kayıt esnasındaki harç tutarını sorgular bence sistem. Erkenden ödeyip kayıt açmayınca iş karışabilir.
-
Kendi giris cikisim yok.
Evet zamdan etkilenmemek icin.
Maliyeye gidip ya da online vergi vs imei numarasinin harcini odedikten sonra e devletten kayit yaptiralim diyorum.
En son 2018 de imei kaydi yaptim. Yeni sistemi bilmiyorum, bu sekilde olmuyor mu?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Giriş çıkış olmadan üstüne kayıt alamazsin geçti o günler
Arkadaşın kendine kayıt edip kendine ait hatla kullanabilir. Baska hat takamaz
1 Haziran 2019 itibariyle IMEI kaydı yapılan telefonlar, sadece pasaport sahibinin adına kayıtlı olan hatlarla çalışabilecek. Yani sizin pasaportunuza kaydı yapılmış bir telefon, kardeşinizin veya bir başkasının adına kayıtlı bir SIM kartla çalışmaz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nerd Miner -- 10 Kasım 2021; 21:32:19 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
benim ilk yazdığım mesaja bir bakmanı tavsiye ederim.
yurt dışından getirmek pek cazip değil
https://forum.donanimhaber.com/imei-kayit-islemlerine-ve-fiyatlandirilmasina-duzenleme-getirilmesini-talep-ediyoruz--150997930-3#151007012
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eng. -- 11 Kasım 2021; 9:9:9 > -
Giris cikis yapilacak. Kendi telefon hattimi arkadasima devir edecegim.
Sadece sunu sordum:
Kendisi 5 ocakta giris yapacak. imei numarasini bildigim icin, harci 1 ocaktan once odeyim diyorum. 5 ocaktan sonra e-devletten kayit yapayim diyorum.
Tsk.
-
Arkadaşlar hattımı pasaport sahibinin üstüne devrettikten sonra imei kaydı yapabilir miyim? Sorun çıkar mı var mı daha önce bu şekilde işlem yapan?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Yurtdışından telefon getirdim ve kendi pasaportuma, TC numarama ve sim kartıma kaydettirdim diyelim. Bu telefon sonsuza kadar sadece benim kimlik bilgilerime ait sim kartlarla mı çalışacak? Asla satamayacak mıyım yoksa belli bir sene (3 veya 5) geçtikten sonra telefon satılabilir hale gelerek herhangi başka birinin kendi sim kartını takacağı şekilde kullanımına açılıyor mu?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi two-one -- 28 Kasım 2021; 12:30:16 > -
Baskasina Açılmıyor 3 sene sonra yeni cihaz hakkın var o kadar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X