Şimdi Ara

###HDR FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİZ BURAYA###

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
162
Cevap
0
Favori
8.319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ARKADAŞLAR HDR FOTOĞRAFLARI BİLMEYEN YOKTUR.İNANILMAZ NETLİĞİ VE GERÇEK ÖTESİ GÜZELLİĞİ OLAN BU FOTOLARI KENDİ MAKİNEMİZLE ÇEKİP BURADA TOPLAYALIM
    LÜTFEN DIŞARDAN RESİM KOYMAYIN SADECE KENDİ ÇEKTİKLERİNİZİ BURADA GÖSTERİN

    HDR NEDİR NASIL ÇEKİLİR BİLMEYENLER VE ÖĞRENMEK İSTİYENLER İÇİN AŞAĞIDA BİR ALINTI YAPTIM OKUYABİLİRSİNİZ


    Ağırlıklı olarak yüksek kontraslı manzaraların çekimi için kullanılan bir teknik olan High Dynamic Range fotoğraflar [bazen HDRI (I: Image) olarak da tanımlanabiliyor], görüntüdeki yüksek kontrast (aydınlık) ve düşük kontrast (karanlık) bölgelerin ortalamasının alınması mantığı ile meydana gelir.

    Aydınlatma için kullanılan doğal ya da yapay ışık kaynaklarının aralığı çok yüksektir. Bu aralık o kadar geniştirki Dynamic Range yani Dinamik Aralık oranı 100.000:1 gibi bir değere sahiptir. Ancak gözümüzümün gördüğü ya da fotoğraf makinesinin kayıt edebildiği aralık bu kadar geniş değildir. 16 bit TIFF fotoğraflar için bu değer 65.536:1 olarak gözlemlenir.

    İşte HDR tekniği kullanılarak çekilen fotoğraflarda ışık aralığı tek bir kare ile çektiğimiz fotoğraflardakinden çok daha fazla olur.

    NİÇİN HDR?
    Evet normal bir şekilde çekim yapmak varken neden HDR kullanma gereksinim duyuyoruz. Bunun en önemli sebebi bazı fotoğrafların yüksek kontrasa sahip olmalarıdır. Örneğin karanlık bir dağ manzarasının arkasında parlak bir gökyüzü varsa ya da günışığı ile aydınlatılmış bir odada pencerelerden gelen ışık bulunuyorsa bu karelerin pozlaması doğru yapılamayabilir. İlk örnekteki dağ manzarında gökyüzüne göre pozlama yapsanız, dağ karanlık çıkar, dağa göre yapsanız gökyüzü çok parlar. İkinci örnekte ise odanın içindeki ışık durumuna göre pozlama verseniz penceler parlak görünür. Tam tersini yapsanız odanın içi karanlık çıkar.

    Hal böyle olunca aynı karenin 3 farklı pozlanmış halini birleştirmek hem daha iyi sonuç alınması hem de gerçeküstü bir görüntü elde edilmesi için HDR tekniği kullanılır. Ancak bu tekniğin biraz emek gerektirmesi, çekim sonrasında işleme ihtiyaç duyması pratik kullanımının hobi düzeyinde olmasına yol açmaktadır.

    HDR FOTOĞRAF NASIL ÇEKİLİR?
    Bu tekniği kullanarak çekim yapmak için öncelikle bir dijital fotoğraf makinesine ihtiyacınız var. İkinci olarak makineyi sabit tutmak için bir tripod (bu önemli çünkü karelerin aynı kadraja sahip olması gerekiyor). Üçünü ihtiyacınız olan şey ise çekimden sonra kullanacağınız uygun bir yazılım (Photoshop CS2, Photomatix benzeri bir program).

    Fotoğraf makinesinin çok yüksek çözünürlüğe, gelişmiş bir ürün veya pahalı olmasına gerek yok. Poz telafisi (Ev) özelliği ya da manuel çekim modu olan herhangi bir kompakt ürün bile işinizi görebilir.

     ###HDR FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİZ BURAYA###

    Böyle bir kare çekmek için önce makineyi bir yere sabitlemeniz gerekiyor. Bunun için tripod kullanırsanız iyi olur. Yoksa sağlam bir yere koyarak da sabitleme yapmanız mümkün. Ardından makinenin ilk kareyi normal pozlama değeri ile çekiyorsunuz. İkinci kareyi bu değerin bir altı (karanlık) ve bir üstü (aydınlık) olarak çekiyorsunuz. Elinizde aynı görüntünün üç farklı versiyonu oluyor. Biri karanlık, biri aydınlık biri de normal.

    Böyle bir görüntüyü oluşturmak için en az 2 kare kullanmanız gerekiyor (benim tasviyem 3 kare). Üst limit ise size bağlı. Ancak 8 kareden fazlası çok ciddi bir fark oluşturmayacağından tamamiyle size kalmış. Çok küçük poz değişiklikleri ile 20 – 25 kare bile çekebilirsiniz.
    Ayrıca bu tip çekimler için biraz gelişmiş fotoğraf makinelerinde bulunan poz taraması (Bracketing) özelliğini de kullanabilirsiniz. Bu özellik yardımı ile aynı karenin seçtiğiniz bir adet normal, bir adet diyafram aydınlık ve ve bir adet karanlık versiyonu çekiliyor. Çekim sonrasında elinizde aynı manzaranın 3 farklı değerde pozlanmış versiyonları oluyor.

    Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın HDR fotoğraflar elde etmek için elinizde aynı manzarının bir aydınlık bir de karanlık versiyonu olmak zorunda. Bu karanlık ve aydınlık versiyonlar arasındaki aralığı düşürerek kare sayısını artırmak mümkün. Bu sayfalardaki örneklerde de görebileceğiniz gibi biz 3 kare kullanmayı tercih ettik. Siz daha fazla kare ile de HDR fotoğraflar oluşturabilirsiniz.


     ###HDR FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİZ BURAYA###


    Çekimlerden sonra elinizdeki kareler tek başına bir anlam ifade etmiyor. Yani HDR fotoğraf oluşturmak için ek yazılım gerekiyor. Bu iş için kullanabileceğiniz onlarca farklı yazılım olsa da en çok tercih edilenler Photoshop CS2 ve sadece bu iş için üretilen Photomatix. İlerleyen satırlarda her iki yazılımın HDR özelliklerini masaya yatıracağız.

    Aslında HDR imajların oluşturulma mantığı basit: Az pozlanan fotoğraftaki koyu bölgeler, çok pozlanan versiyondan alınırken, tam tersi bir durum da fazla pozlanan bölgelerdeki açık bölgeler için uygulanır. Böylece normalde fotoğraf makinesinin yapabilmesi mümkün olmayan her bir bölge için ayrı ayrı pozlama imkanı sağlanmış olur.

    Adobe Photoshop CS2’de HDR
    HDR imajların bir araya getirilip tek bir kare oluşturulması için kullanılabilen Photoshop, bu hizmeti son sürümü olan CS2 ile veriyor. Bunun için yapmanız gereken tek şey yazılımı açıp File menüsünden Automate başlığına gelmek. Buradaki seçeneklerden en altta görünen Merge to HDR başlığını seçmeniz gerekiyor.


     ###HDR FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİZ BURAYA###


    Seçim sonrasında karşınıza bir menü çıkıyor. Buradan tek tek fotoğarf da seçebildiğiniz gibi bir klasör göstererek içindeki bütün fotoğrafları HDR tekniği ile birleştirmeniz mümkün. Fotoğrafları seçtikten sonra onların diyafram, enstantane ve poz değerleri geliyor. Bunları işaretleyip devam ettiğinizde ise ilk olarak çalışacağınız derinliği ve diyagramı seçeceğiniz alan geliyor. Burada fotoğrafınızı 16, 8 ya da 32 bit olarak seçmeniz mümkün. 32 bit seçim yaparsanız OK tuşuna bastıktan sonra başka bir ayar yapamıyorsunuz. 16 ya da 8 bit seçerseniz bir sonraki aşamada HDR Conversion (HDR Dönüşümü) yöntemini seçebiliyorsunuz. Burada Exposure and Gama, Hihglight Compression, Equalize Histogram ve Local Adaptation seçenekleri bulunuyor. Bunlardan bazıları otamatik olarak ayar yaparken bazı seçeneklerde kullanıcının müdahili de söz konusu.

    Görüldüğü üzere Photoshop CS2’de HDR fotoğraflar elde etmek fazlasıyla kolay. Yeterki elinizde bu işe uygun şekilde çekilmiş fotoğraflar bulunsun.

    Photomatix
    Bu yazılım Photoshop gibi birçok işi yaparken aynı zamanda HDR fotoğrafları düzenleyen bir program değil. Sadece HDR fotoğraf hazırlamak üzere tasarlanmış olan Photomatix, bu alanda en başarılı uygulamalardan biri. Yazılımın deneme sürümünü ve HDR fotoğraf teknikleri ile ilgili bilgilere bu adresten ulaşabilirsiniz.

    www.hdrsoft.com
     ###HDR FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİZ BURAYA###


    Aynı manzarının 2 ya da daha fazla sayıda farklı pozlama ile çekilmiş fotoğraflarınızı ister File/Open menüsü ile isterseniz HDR menüsündeki Generate HDR komutu ile açabiliyorsunuz. Eğer Generate HDR komutunu kullanırsanız yazılım sizden bir klasör göstermenizi ve içinden gerekli fotoğrafları seçmenizi istiyor. Ardından seçilen fotoğrafların poz değerlerini giriyorsunuz. Yasılım size hangi fotoğrafın nasıl çekilmiş olduğunu tahmini olarak gösteriyor. Eğer değerlerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız elle müdahale etme imkanınız var. Gerekli değerlerin girilmesinin ardından yazılım otomatik olarak HDR imajı oluşturuyor. Bu aşamadan sonra arzu ederseniz yine HDRI seçeğinde bulunan Tone Mapping özelliğini kullanabilirsiniz.

    Tone Mapping, ton değerleri ile oynayarak bir nevi Photoshop’taki emboss efekti veren bir fonksiyon. Bunu üç boyutlu şekilde ve fazla manipüle etmeden yaptığından çok ilginç sonuçlara ulaşmak mümkün oluyor. Elde edilecek sonuç değişik ayarların farklı versiyonlarla kullanılması sonucu yüzlerle ifade edilebilecek kadar geniş olabilir.


     ###HDR FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİZ BURAYA###


    Tone Mapping değerleri içinde Luminosity, Strengh, Color Saturation, White Clip ve Black Clip gibi değerler bulunuyor. Bu değerleri değiştirerek farklı sonuçlar elde edilebiliyor. Özellikle Tone Mapping ile sürrealist ve gerçeküstü sonuçlar elde etmek mümkün. Bu biraz fotoğrafın doğasını değiştirmek ve manipüle etmek olsa da ortaya çıkan başarılı sonuçlar bizi fazlasıyla memnun etti.


     ###HDR FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİZ BURAYA###


    Öte yandan bu iki yazılım dışında onlarca farklı eklenti ve program yardımı ile HDR imajlar üretmek mümkün.

    Yüksek kontrastlı ya da ters ışıklı ortamlar için yapılan çekimlerde kullanılan bir teknik olan HDR yardımı ile hem daha geniş bir skalada pozlama yapabilir hem de sürrealist ve gerçeküstü görüntüler oluşturabiliriz. Basit bir dijital fotoğraf makinesi ve çekim sonrası bilgisayar ile biraz uğraşma ile oluşturulan HDR imajları kendiniz deneyerek de meydana getirmeniz mümkün. Anlatması bizden uygulaması sizden.

    KAYNAK:
    ÖZGÜR ÇETİN
    http://www.uruninceleme.com/makaledetay.aspx?Id=13

    HADİ BAKALIM BEKLİYORUZ FOTOLARI



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *RoyalBlue* -- 10 Eylül 2007; 16:08:57 >







  • arama özelliğini kullansaydınız bununla ilgili detaylı bir topik olduğunu görürdünüz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: djinn_inc

    arama özelliğini kullansaydınız bununla ilgili detaylı bir topik olduğunu görürdünüz

    arattım bir topic var.ancak orda herkes internette bulduğu resmi koymuş.
    ben diyorumki sadece kendi çektiklerimizi burda toplayalım.
    o sebebten bu topic farklı bi topic
  • tek bir raw dosyasından HDR oluşturma imkanımız var mı/nasıl?
  • Güzel Bilgiler , Akşam deneyeceğim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: deepestlove

    tek bir raw dosyasından HDR oluşturma imkanımız var mı/nasıl?

    evet tek raw dosyasından oluşturabilirisiniz.
    photomatix'e göre anlatıyorum.
    programı açıp open menüsünden raw formatlı resmi açtıktan sonra hdr menüsünden tone mappingi seçiyorsunuz.ve burda bulunan ayarlarla tone mapping uyguluyorsunuz.
    tek bir raw dosyasına uygulamaktansa,değişik pozlama ile çekilmiş 3 yada daha fazla foto çok daha iyi sonuç veriyor

    bu arada ben henüz resim koyamadım.makinam yanımda değil.yanıma alınca ilk işim galeriye hdr fotoğraf koymak olucak




  • quote:

    Orjinalden alıntı: deepestlove

    tek bir raw dosyasından HDR oluşturma imkanımız var mı/nasıl?


    Evet bu mümkün, raw formatındaki fotoğrafı Cs3 ile açıp, farklı exposure değerleri ile jpg olarak kaydederiz. -1, 0 , +1 gibi mesela.
    Bundan sonra HDR tekniğini uygularız fakat bu teknik makine üzerinden farklı pozlama değerleri ile çekilen fotoğraflar ile oluşturulan HDR tekniği kadar başarılı olmuyor malesef.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben bu işi ilk defa duyuyorum.Ne olduğunu bile bilmiyordum.Çok ilginç bir teknik bu.Anlatımınz için çok teşekküler.Forumda da hiç karşıma çıkmamıştı böyle bir şey.Eğer yukarıdaki örnekler gibi sonuçlar çıkıyorsa harika bir olay bu...
  • Ben de ortaya cıkan resimlere hayranım.En kısa zamanda S6500'umle (henuz elime ulasmadı)bu tur fotolar paylasacagım...
  • jpeg ile yapınca ii oluyormu? H9 raw cekmiyorda
  • o zaman 3 tane ayrı poz çekersiniz ev(pozlama telefisini) +1 0 -1 olarak(örnek) yaparsınız ve bunları daha sonra birleştirirsiniz
  • ya ben uzun süredir deniyorum HDR fotoyu ama hem photomatix (deneme sürümü) hemde PS CS3 te işlemi yaptıktan sonra çok farklı bir formatta kaydediyor fotoyu ipucu nedir..bilen duyan gören ........
  • ben de uzun süredir uğraşıyorum,ancak örneklerdeki kadar güzel bir görüntü elde edemedim,çok fazla noise oluyor,ister raw ister 3 lü jpeg olsun. bu konuda başarılı arkadaşlarımızın yardımlarını bekliyorum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: aylakadam81

    jpeg ile yapınca ii oluyormu? H9 raw cekmiyorda

    tam tersine en az 3 farklı fotoğraf ile hdr oluşturmak tek rawdan çok daha iyi
    yukarıdaki yazıdaki resimlerin hepsi jpeg'den oluşturuldu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *RoyalBlue* -- 18 Ağustos 2007; 8:32:39 >
  • Güzel makale.Tşkler.DSL gelince hdr çekimlere başlarız :):):)
  • Hıdır'ı öğrendiğimiz de iyi oldu...
    eeee, yok mu hiç hıdır çeken?...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: nicolasanelka39

    ya ben uzun süredir deniyorum HDR fotoyu ama hem photomatix (deneme sürümü) hemde PS CS3 te işlemi yaptıktan sonra çok farklı bir formatta kaydediyor fotoyu ipucu nedir..bilen duyan gören ........


    evet bende 1-2 deneme yaptim ve buraya atayaım dedim ama hdr formatında kayıt edebiliyorsun yada tiff var ama 35 mb tuttu ve kayıttan sonra bozuldu açıldığında karmakarışık çıkıyor...
  • bu nasıl.pek iyi değil ama.
     ###HDR FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİZ BURAYA###
  • tek jpeg'ten yaptığım bir çalışma

     ###HDR FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİZ BURAYA###
  • quote:

    Orjinalden alıntı: istanbuli


    quote:

    Orjinalden alıntı: nicolasanelka39

    ya ben uzun süredir deniyorum HDR fotoyu ama hem photomatix (deneme sürümü) hemde PS CS3 te işlemi yaptıktan sonra çok farklı bir formatta kaydediyor fotoyu ipucu nedir..bilen duyan gören ........


    evet bende 1-2 deneme yaptim ve buraya atayaım dedim ama hdr formatında kayıt edebiliyorsun yada tiff var ama 35 mb tuttu ve kayıttan sonra bozuldu açıldığında karmakarışık çıkıyor...


    Ekran görüntülerini Print Screen tuşuna basıp hafızaya kopyalayıp, MS paint'te yapıştırıp, kaydedip (bmp olarak) buraya koysanız.
    En azından bizlerde görebilelim. :)




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.