Şimdi Ara

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım (31. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
717
Cevap
26
Favori
250.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2930313233
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arwen Undomiel kullanıcısına yanıt
    Tam benchmark testini göndermeme konusunda oldukça inatçısınız anlaşılan. Neyse, vardır kendinize saklamanızın anlamlı bir nedeni deyip eldeki veriler ile yazmaya gayret edelim.

    Benchmark testini "short" yaptığınız için bu kısmı değerlendirmek, diğer bölümler ile uyumunu gözlemlemek, gerekli konularda sağlama değeri olarak kullanmak mümkün olmadığı için es geçiyorum.

    Errorscan sekmesine bakıldığında 5 adet kırmızı nokta görülüyor, yani errorscan bir bad sektör oluşumunu tespit ettiği bilgisini düşmüş.

    Speed map kısmında errorscan taramasına doğruluk kayacak 3 adet nokta tespiti görülüyor. Errorscan da olduğu gibi 5 adet bölüm gözlemlenemiyor. Bad sektör doğruluğu için health sekmesine gitmek ve durumu görmek yerinde olur.

    Kullanıcılar kırmızı işareti gördükleri an "aha ! bad sektör" deyip başlarlar karalar bağlamaya (ama durum pek öyle değildir aslında. Milyonlarca dolarlık, yıllarca süren bilgi birikiminin getirdiği bu uzay teknolojisi cihazı hafife almaktan öteye geçmez. Öyle üç kırmızıya yenilecek olsaydı uzaya gönderirler miydi hiç kendini). Diskler üretilirlerken bir miktar sorunu da absorbe edebilmeleri için tasarlanırlar ki diskleri herhangi bir arızada açıp onarmak mümkün olmadığındandır diye düşünmüşümdür hep. Bunun belirteci olarak reallocated sector counter ifadesini kullanmayı uygun görmüşler ama bunun yanında bu sıkıntıya dair reallocated event count ve current pending sector argümanları da durumu detaylandırmayı, sonucu gözlem altında tutmayı uygun görmüşler. Aslında sıradan kullanıcın "bad sektör" diye tanımladığı döner disk üzerinde meydana gelen mikron düzeyinde ki fiziksel hasarın kesinleştiği argüman reallocated sector count ifadesidir. Sizde ki health sekmesinde takaslama için ayrıldığı belirtilen 140 adet bölümden henüz bu iş için kullanıma gidilmediği için disk düzeyinde bir "bad sektör" oluşumu gözlemleniyor denilemez. Öncesinde de henüz sorunun süregelen olduğuna dair bir notunda reallocated event count ifadesinde yer almıyor olmasından problemin henüz başladığı veya oldukça durağan ve/veya ilerlemeyen boyutta veya yazılımsal bir hata olduğu tespiti yanlış olmaz. Disk algoritmaları nihayetinde yazılımlar oldukları (düşünme ve akıl kısmı olmadığı, yani şu meşhur yapay zekâları bulunmadığı) için bazen hata yapıyor olabilirler. Şu an için diskte okuma ve yazma sorunu ile karşılaşılan bir kaç bölümün var olduğu bilgisine yer verilmiş, bu bölümler gelecekte ki veri yazılımlarında yeniden değerlemeye tabi tutuluncaya kadar gözlem altına alınmış. Bu durumda üç seçenek devreye girmeli diye düşünüyorum.

    Birincisi diskin olağan halinde bu bölümlere yazması ve akabinde okumak için girişimde bulunulması ki bu işlem oldukça zaman alabilir ki 2 TB bir diskte tüm diskin dolu olması hainde bile oldukça uzun bir zamandır. Bu kadar beklemek pek mantıklı olmaz.

    İkincisi, bu kısımları basit bir test ile fiziki gözden geçirmeye zorlamak olabilir. bu hem daha basit olacaktır hem de gidişat için yön tayin etmede büyük yardımcı olacaktır. Bunun için klasik, kült olan "chkdsk/f" Windows komutu işinizi görmeye yetecektir. İşlem sonucunda çıkacak rapora göre yeni değerlendirme uygun olacaktır.

    Üçüncü ise, ikinciden gelecek sonuca göre iki aşamalı olacaktır.
    3.a- Basit bir yazılımsal bozukluğu işaret ediyor ise (tam benchmark testini göndermediğiniz için sağlamasını yapmak doğal olarak mümkün görünmüyor) low level frmat ile bu sıkıntıyı aşmak mantıklı olacaktır. Bununla birlikte diskin sorun absorbe işlevini yerine getirmeye de zorlanması uygun olacak, takaslamaya gitmesi güdülenmiş olacaktır (diye düşünüyor ve umud ediyorum).
    3.b- Sorunun basit bir yazılımsal hata olmadığı, yavaş/normal/hızlı ama sinsice ilerleyen bir yüzey hasarı olduğu görüşü hakim olmuş ise son yılların popüler programı haline gelmiş 3. parti yazılım olan Hdregenerator düşünülmelidir. Fiziksel hasarlı bölümler kapatılmalı.
    Bunlar gelecek verilere göre olabilecek senaryoların kısa bir hikâyesi.

    Gelelim "ne kadar gider" sorunuzun cevabına. Bunu öyle basit bir şekilde yazmak pek mümkün olmuyor. Hem matematiksel düzeyde mümkün değil hem de her kullanıcının diskten beklentisinin farklı olması nedeni ile mümkün olamıyor. Ne kadar idare eder? Şayet ömür manasında soruyor iseniz disk yüzeysel hasar dışında son derece sağlıklı görünüyor (benchmark testi olmadığı, eldeki health ile söylendiği unutulmamalı), fiziksel hasarın ya yeni yada yavaş/ilerlemeyen/sabit boyutta olması nedeni ile bu sorunla bile oldukça uzun bir ömrünün var olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yani, yarın, "ben çalışmıyorum arkadaş, gitti bütün verilerin" demeyecektir ama ilerleyen zamanlarda kaybolan dosyalar, okunamayan veriler, takılmalar, donmalar, mavi ekranlar, kilitlenmeler meydana gelebilir. Bunu da sadece hdtune testine bakarak söylemek mümkün olmaz. Disk genel manada en çok üretilen Wd serilerinden ve üreticinin vaadleri ve kullanıcıya ne kadarını aktarabildiği düşünüldüğünde son derecede başarılı bir seri. Üreticisi 300.000 load/unload ömrü biçiyor ki çoğu zaman 1.5 -2 katına kadar çalışabiliyorlar (başka hasarları olmadığı zamanlarda). Yani sizdeki, poweronhours/power cycle/spin up/load/unload/rawread error/ düşünüldüğünde üreticinin biçtiği ömrün %20 'si civarında görünüyor. Bu diskler intellipower teknolojisi düşünülerek tasarlandıkları için speed map haritaları sizde ki gibi kavuniçine dönük çıkıyorlar. Yani sadece speed map testine bakmak uygun olmuyor ki speed map testinden diskin 5 yıl gibi uzun bir kullanım süresine uğradığı, ortalama ömrünün %50-60 kadarını tükettiği izlenimi çıkıyor ama en fazla 1 yıl kadar olmalı diye health bize göz kırpıyor. Yukarıda belirttiğim hususları göz önüne alarak kendinize bir yol haritası belirlemeniz uygun olur. Akabinde diskin kalan ömrü için daha çok şey daha çok doğruluk payı ile söylenebilir.

    Bu yol haritasını belirleme de veya belirlediğiniz yol haritanızda takıldığınız noktalar olursa bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım. Geçmiş olsun.

    NOT: Normalde unsafe (yani reset veya doğrudan gücü kesme ile) kapatmaları çalışma ömrünün %1 civarında olur. Sizde bu oran çok yüksek, nerede ise %10 yaklaşan bir değerde. Diskinizi biraz hoyurat mı kullanıyorsunuz yoksa bilgisayarınızın genel mana da başkaca da sorunları mı var anlayamadım. Lakin bu şekilde kullanmaya devam etmeniz diskinizin sağlığı açısından iyi olmayacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 1 Temmuz 2016; 2:48:37 >




  • Hocam merhabalar bu düşüş normal mi acaba ?
    Bad sector yok tamamı yeşil çıktı.
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
  • 46and77 kullanıcısına yanıt
    Maalesef bizim döner diskli, klasik hddlerin düşme,darbe sonucu aldıkları fiziksel hasarları geri çevirme gibi bir şansımız yok. Size güzel haberler vermek isterdim ama böyle bir şey mümkün değil. Çok çok çok çok geniş vakti olan, biraz bu işlerden anlayan, biraz meraklı, canı sıkılan ama yapacak bir iş bulamayan biri için deneylik anlamda kurtarma girişimine tutulabilir ama bu işlemden bütün bir disk çıkabileceğini hiç düşünmüyorum. Belki 4 ya da 5 parçaya bölünmüş, kısmi onarımlar ile fiziki manada kullanılabilecek bir disk ortaya çıkartılabilir ama bunun da garantisi olmaz. Yine de parçalı bir kurtarma bile olsa access time ve cpu muhtaçlığının üstesinden gelmek mümkün olmaz, ayrıca bu sıcaklık değeri ile uzun süre sorunsuz bir şekilde çalışması da beklenmemeli (sıcaklık ile bad sektörün doğru orantılı olduğunu düşünüyorum, hele ki 50 derece üzerindeki sıcaklıklar bad sektörü tetikliyor, mevcutların üzerine hızla yenilerini katıyor derim) bunun haricinde girişilecek tüm operasyonlar vakit kaybı olmaktan öteye gidemeyecektir, müsait bir zamanınızda uygun bir disk satın almanızı önerebiliyorum. Geçmiş olsun.




  • Merhaba, benim gözle görülen bir sorunum yok ama kendisi teşhir ürünü olan bir dizüstü bilgisayar olduğu için herhangi bir sorun olup olmadığını anlamaya çalışıyorum, yardımcı olabilirseniz sevinirim. HDD arada klik sesine benzer bir ses çıkarıyor (bunu hep yapmıyor, sadece internette gezinirken bazen duyuyorum), internette normal olduğu yazılmış.
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • SalimAydogdu kullanıcısına yanıt
    Hangi kısımda ki yoğun düşüşden söz ettiğinizi anlayamadım. Aralık belirtirseniz sevinirim.


    Benim görebildiğim kadarı ile bütün değerler son derece normal. Tek gözüme çarpan 180 GB ile 450 GB dolaylarında olan pek istenmeyen grafik eğrisi şekli. Aslında bu bir sorun değil, daha ziyadesi ile testlerde ve akabinde kullanıcı şikayetlerinde yazılan kadarı ile dikkatimi çeken bir durum. Nedense bu grafik şekline sahip disklerde performans yitim oranı ve ihtimali bir parça yüksek oluyor ama bilimsel ve ıspatlanabilmiş bir istatistiksel bir veri değil, daha ziyadesi ile benim vakti zamanında gözlemlediklerimden kalan naçizane bir düşünce. Tabi hepsi böyle olmuyor ama sanki biraz daha meyilliymişler gibi bir izlenim verdiler bana. Ancak bu da bir sorun değil, yani diskte bir arıza varmış yada öyle olacakmış algısı olmasın. diskinizin maşallahı var, turp gibi. Güle güle sorunsuz günlerde kullanın inşallah.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 9 Temmuz 2016; 4:00:25 >




  • Başlangıçtaki 200 MB olan değerin gide gide 100 MB'a düşmesinden bahsediyordum hocam.
    sıkıntı olmadığına sevindim, teşekkürler.
  • SalimAydogdu kullanıcısına yanıt
    Yok , bütün disklerde öyledir o iş. Yani diskin en hızlı kısmı dış kısmıdır, okuyucu kafa buradan okumaya başlar, sonra diskin içine doğru ilerler ve tam ortası okumanın (tabi tam ortasında motor bağlantısı vardır, mecazen tam ortası oluyor) bittiği yerdir. Kabaca ilk başlangıç hızının /2 (yarısı) son noktanın bitiş hızını verir. Sizde bu 198.9/2= 99.45 Mb/S olarak hesaplanabilir. Ben buna altın oran diyorum, çok mükemmel bir diskte bu oran yakalanıyor ama çok nadir, genelde ilk hız/2 - 10-15 MB/S olarak çıkıyor ki bunlarda gayet iyi performanslı olduklarını belirtiyorlar. Tabi burada önemli olan bir diğer noktada avarage yani ortalama değeri olacaktır. Bunu da kabaca, [en düşük okuma hızı X 2 ± 10-15 MB/] olarak hesaplar isek bizi yanıltmaz diye düşünüyorum ki sizde de gayet muntazam bir değerde olduğu görülüyor

    NOT: Pek çok konuya birlikte bakıyorum bazen karışıklık olabiliyor. Şimdi mesajınıza istinaden bir defa daha gözden geçirdim de CPU muhtaçlık değeri haddinden biraz yüksek çıkmış. Disklerinde kendilerine ait bir mikro işlemcileri var ve diskler çok yoğun kullanımda değiller ise bu mikro işlemcileri ile kendilerine yetiyorlar. Yoğun kullanımlarda ise bilgisayarımızın CPU suna ihtiyaç duyuyorlar ve kendilerine ait baş edemedikleri bir miktar iş yükünü CPU muza gönderiyorlar. Bu CPU muhtaçlık değeri de bunu ifade ediyor. Çok yüksek performans gerektirmeyen işler dışında gündelik kullanımlarda bu değerler %1-5 aralığında normal kabul edilmelidir. Oran yükseldikçe sorun olup olmadığı başka veriler ve etstler ile kontrol edilmesi gerekir ki tek başına bu değerin yüksek çıkması bir soruna işaret etmiyor. Hdtune testini yaparken bir başka program çalıştırmamış iseniz, iobit, pcoptimizer, norton, bitdefender gibi siz çalıştırmasanız da arka planda sürekli aktif olarak çalışan bir programa sahip değilseniz değer biraz yüksek. Belki kurulum esnasın da bios ayarlarında ahci modu aktif etmediğiniz için de bu değer yüksek çıkmış olabilir ki sata diskler en mükemmel performansa ahci mod ile erişebiliyorlar ama az evvelde söylediğim gibi tek başına kesin bir sorun belirleme verisi değildir, başka sıkıntı şikayetleri görülür ve diğer değerler ve testler ile doğrulanması gerekir. İleride böyle problemleriniz olmaz inşallah ama olursa tekrar bakarız.

    NOT 2: Yukarıda ki bilgilendirmeyi daha ziyadesi ile bios ayarlamasını olması gerektiği gibi yapmamış olabilir misiniz düşüncesi ile yazdım (ahci mod). Yoksa belirttiğim gibi buda bir sorun değil, bilakis diskiniz son derece sağlıklı görünüyor (nazar değmesin diyelim). Ancak hem sata hem de pata disklerin bağlandığı bilgisayarlarda ahci modda pata disk ile problem oluşturuyor. Yani bağlı medya cihazları hdd+dvd/cd rom ların tamamı sata ise ahci moda geçilmesi faydalı olacaktır ama içlerinden bir yada bir kaçı pata ise enhanced mod da kalmak daha iyi olabilir. Tabi burada bir sıkıntı da enhanced dan ahci moda geçişte sistemin çökmesi, ahci için Windows sürücüsü sistem kurulumunda yükleniyor, yani enhanced ile yüklenmiş bir disk sonradan ahci moda çevrilemiyor, çevrilir ise sistem çöküyor belirteyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 9 Temmuz 2016; 4:27:55 >




  • Aklımdasınız, müsait olur olmaz cevabı yazacağım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dopac34

    Aklımdasınız, müsait olur olmaz cevabı yazacağım.

    [simage]Hocam siz hard diskten baya anlıyorsunuz anlaşılan size bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.
    Lenovo z510 laptopum var seagate st1000lm014 hard disk var içinde 1 tblik.Merak edip hd tune ile baktım error scan kısmı yemyeşil onda problem yokta health kısmında end to end error detection failed yazıyor bir tek o kırmızı diğerleri normal [/simage] HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    Seagatenin kendi uygulaması seatools ile long scan yaptım pass çıktı sizce garantiye göndermeli miyim boş yere göndermek istemiyorum bu arada garantinin bitmesine 1 ay kaldı.




  • Geri dönüş biraz vakit aldığı için üzgünüm. İnsan her şeye yetişmeye çalışsa da bu mümkün olamıyor maalesef. Testleri eksiksiz ve itina ile yapmış olmanızdan ötürü teşekkür etmek isterim, pek sık karşılaşılan bir durum değil. Önce sorularınızı mümkün olabildiği akdar cevaplamaya ve kendi belirtmek istediklerimi yazmaya çalışayım sonra da diskin durumundan kısaca bahsedeyim.

    1- Sorun tanımlaması biraz yanlış desek sanıyorum ben hata yapmış olmam. Mesela ayakkabılarımızın boyası çıkmaya, kirlenmeye, görünümü hafiften yamulmaya başlamaş ise bu bir sorun değildir. Olası ömürleri içerisinde kalan ömrünün tükenmesidir diye belirtmek daha doğru olur. Ayakkabılarımız su almaya başlamış ise işte o zaman bir sorun var demektir.

    2- Klik sesi ekseriyet ile okuyucu kafanın manyetik aksamından kaynaklıdır. Motordan kaynaklı sesler daha ziyadesi ile tıkırtı şeklinde (genelde sürekli, ara ara kesilen, ilerleyen vakitlerde sürekli nadir kesilen şeklinde duyarız, ses oldukça düşük olduğu için çoğu zaman farkedilmez [bazılarının kulakları haddinden fazla keskin olduğu için her tıkırtıyı duyuyorlar o başka ]) gelir. Sanırım sorunuza daha geniş cevabı aşağıda bulabilirsiniz.

    Umarım sorularınıza cevap olmuşlardır.

    Diskler, her imal edilmiş ürün gibi belirli bir ömre sahiptirler, bu ömürlerini doldurmuş iseler belirli arızalar vermeleri veya ilk üretildikleri günkü zindelikte hizmet veremeleri doğal olarak kabul edilmelidir ve bunlar "kullanım ömrünün bitmesi" olarak belirtilmelidir. Bunun dışında kullanım ömrü dahilinde, olmaması gereken bir durumda ile karşılaşıldığında "arıza" kelimesini kullanmak gerekir diye düşünüyorum.

    Elinizde ki diskin üreticisi tarafından belirtilen ömrü Health sekmesinin Threshold bölümünde gösteriliyor. Tabi üreticilere bakarsak ürettikleri disklerin 30-35 yıldan evvel bozulmaması gerekiyor o ayrı bir konu. Ben tecrübe ettiklerimle veya onların benzer yönleri ile kıyaslayarak, okuduğum inceleme, araştırma, değerlendirme yazılarından aklımda kalanlar ile harmanlayarak değerlendirme yapıyorum. Benim değerlendirmemde on numara çıkmıyor ama diskine 35 yıl çalışır raporu veren üreticiden daha doğru ve hakkaniyetlidir diye düşünüyorum.

    Sırası ile gidersek Errorscan taraması sizinde görüdğünüz gibi mükemmel ve üzerinde durmaya gerek yok. Keza speedmap testide bu mükemmellik ile paralel yönde ilerlemiş.

    Health sekmesi ise biraz sıkıntılı görünüyor. Bu kısmı ince ince açıklamak bira zor. Kabaca disk üzerindeki her parçanın disk ömrü boyunca kullanım sayısı farklılık arz ettiği düşünülerek hesaplanıyor ve kullanım ömrüde buna paralel oluyor. Sizin ürün ise teşhir ürünü olduğu için bu normların hiç birine uymadığı için farklı parçalarında beklenmedik farklılıkta aşınmalara maruz kalmış olduğu gözlemleniyor. Start/stop değeri 94.000 syısına ulaşmış ki normal bir diskin normal kullanım ömründe bu sayının yrısını bile görmesi mümkün değildir. Neyse ki tek başına çok önemli değildir ama bu akdar yüksek olması da uzun bir zamanda olması gerken arızaların daha kısa zamanda görülme riskini arttıracaktır. Keza 9.000 saati aşmış bir çalışma süreside ciddi handikap oluşturuyor bunun yanında. ÜReticiye bakılır ise diskin kullanım ömrü 50.000 saat ama çok az disk bu saati görmeye nail olabilir ki görmüş olsalar bile çalışan zombiden pek farklı olacaklarını da zannetmiyorum. Bence 30.000 üzeri bir ömür biçmek uygun olmaz. Load cycle değeride doğal olarak çok yüksek çıkmış. Yeni jenerasyon olduğu düşünülür ise 1.000.000 load/unload değerine sahip olmalı diye düşünüyorum. 50.000 ve 300.000 ömürlü olanları kendilerine biçilen ömrün 1.5 hatta 2, ender olarak da 3 katına kadar sağlıklı bir şekilde çalışabiliyorlar ama diğer değerler ile dengeli bir gidişat söz konusu. 1.000.000 load/unload ömürlü disklerde bu ömrün sonunu göreni ben görmedim o yüzden nekadar kesin bir değer olduğu tartışılır ama üreticiye sadık kalmak yerinde olur diye düşünüyorum. Tüm bu verilere toptan bir şekilde göz atınca bence kendisine addedilen ömrün %45 ila 60'nı tükettiğini düşünüyorum.

    Benchmark kısmında access time ve burst rate değerleri görünmüyor, acaba testi tam bitirmeden sonlandırmış olabilir misiniz? Bu değerler olsaydı daha iyi olur idi ama çok elzem değiller. Maksimum değer benzerlerine yakın, 109-110 Mb/s olması beklenir ki 104 Mb/s de oldukça iyi, minimum değer ise 104/2=52 Mb/s ± 10-15 Mb/s olağan beklenti sınırları dahilindedir. Sizde de bu değer 45 Mb/s ile sınırlar içerisinde görülüyor. Bizim için önemli olan avarage değeride minimum değerin 2 katına eşit ±5-10 Mb/s olmalı ki 45X2= 90 Mb/s ±5-10 Mb/s ile olağan değer içerisinde olduğu söylenebilir.

    Benchmarkta görülen ilk sıkıntı 600 ila 900 GB arasında ara ara, diğer kısımlarda ise ender olarak görülen yatay seyir. Normal okuma grafiğinin seyrinin 0-100 GB de ki gibi olması beklenir. Özellikle 650-700 GB arasında gözlenen yatay seyir okuyucu kafanın manyetikliğinde sorun olduğuna işaret olarak algılanmalıdır diye düşünüyorum. Ayrıca Access time noktalarınında bir bütün halde olması beklenir ki dağınıklık okuyucu kafa ve/veya yüzeysel aşınmaya işaret olarak düşünülmelidir. Health sekmesinde hesaplanılan % 45-60 arası ömür tüketimi okuyucu kafanın manyetkliği ile de eşdeğer diye düşünüyorum. Biraz açacak olursak, okuyucu kafada motor bulunmaz, çünkü üretilen hiç bir motor okuyucu kafadan beklenen hızı yakalayamaz. Bunun için okuyucu kafalar manyetik esas alınarak bildiğimiz mıknatıs mentali ile çalışırlar. Tabi bunlar normal değil süper mıknatıslar o başka. Zaman içerisinde mıknatıslık özelliği yitiriliyor maalesef, buda kullanım süresi ile doğru orantılı oluyor. Okuyucu kafa manyetik özelliğini yitirdikçe benchmark testindeki grafik dikey boyuttaki zigzag yerine dikey boyutta daha çok yatay seyir izlemeye başlayacaktır.

    Cpu muhtaçlık düzeyi ise oldukça güzel, bağlantı ve ayarlarda bir problem olmadığı, mevcut hali ile kendi işini kendisnin görebildiği söylenebilir.

    Toplamda bakıldığında diskte hiç bir problem-arıza gözlenmediği ancak bazı disk parçalarının kendisine addedilen ömrünü teşhir diski olması nedeni ile kimilerinde %60 varan bir oranda kullandığı, buna bağlı olarak olası bir arıza durumunda hdd disk yüzeylerinde bir bad sektör beklentisinden daha ziyadesi ile okuyucu kafa arızası ve/veya motor arızası vermesinin daha olası olduğu düşünülmelidir. Özenli bir kullanım ile bence 20.000-25.000 saat kadar (toplamda) bir sıkıntı vermeden çalışmalıdır diye düşünüyorum. Arızasız, güzel bir hizmet sunar size inşallah.

    NOT: Yazı uzun olunca yazım, imla ve noktalama hataları da bol oluyor, kusura bakmayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 15 Temmuz 2016; 13:02:39 >




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Bu detaylı ve bilgilendirici cevabınız için çok ama çok teşekkür ederim. 2.5 yıl boyunca her gün kullandığım bilgisayarımda 11.000 saatlik bir değere karşılık 20-25.000 arası benim için yeterli gözüküyor. İlerleyen zamanlarda SSD'ye geçmeyi düşünüyordum, verdiğiniz bilgiler için tekrar çok teşekkür ederim.
  • Bir şeyi merak ettim gerçektende. Bu güne kadar en uzun kullandığım disk 12 yıllıktı, son 3 yılını da tam bir işkence ile geçirdik, tabi maddiyat olmayınca ayrılamadık o başka. 12 yıllık samsung diskimde bile 30.000 start/stop sayısını zor gördüğüm halde siz nasıl olup da 2.5 yıllık bir diskte 94.000 sayısını tutturabildiniz merak ettim. Şayet özel değil ise bu başarınızın sırrını öğrenmek isterim
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Bu attığım sonuçlar, yeni aldığım "teşhir" ürünü cihaza ait. Tam olarak kaç yıllık olduğunu bilmiyorum ama 9000 saate bakarak 375 günlük bir kullanım var diyebilirim kısaca. Teşhir ürünü olması sebebiyle, her ne kadar kozmetik olarak temiz gözükse de, deneme amaçlı açılıp kapatıldığını düşünüyorum. Dediğiniz gibi 94000 büyük bir rakam, ama okuduğuma göre enerji tasarruf modları da bu sayımı etkiliyormuş (Tabi bu kadar etkiler mi, bilemiyorum )
  • selamın aleykum lutfen bana yardımcı olun arkadaslar tasınabılır harddıskımı tarattım hd tune ıle . error scan kısmından quıck taramayla yaklasık 8 tane bad sector cıktı. hdd regeneroterle kapatıyo suan ama cok cok cok uzun suruyor.5saat oldu %3te ve 1000 kusur tane cıktı. her neyse hd tunede healt kısmındada zaten bellı bad sector var. sızce bu hdd kullanabılırmıyım yanı 1tb . error scan taramada sag alttarafta %0.05 cıkıyor bu cok etkılermı arkadasımdan oyunlarını tasıyacagım ama korkuyorum acaba oyunlarda problem olurmu dıye. 8tane kırmızı nokta var . acaba ne yapmalıyım sıkıntı cıkarırmı oyunları alacagımdan merakla bı sıkıntı olurmu dıye sormak ıstedım.
  • Umarım hiç vakit kaybetmeden servise gidilmiştir.
  • İşler bazen yoğunlaşıyor, vakit ayırmak güçleşiyor. Ülkemizde gerçekleşen vahim olaydan sonra bakma fırsatını ancak buluyorum, kusuruma bakmayın. End to end error detection hatası üreticiler tampon (ön bellek/cache bellek/cash bellek) hatası olarak tanımlamışlar. Detaylara inince aslında noktadan noktaya izahından daha ziyadesi ile disk yüzeyinde ki veririnin anakartta ki (diskin) tampon belleğe kopyası - tampon bellekteki verinin disk yüzeyine kopyalnması işlevinin sağlamasının yapılması (karşılaştırılması) neticesi meydana gelen tutarsızlık karşısında çıkıyor olması yazılsa daha mantıklı olurdu. Kesin olmamak ile birlikte tek başına bir hata olarak algılanması pekte doğru neticeler vermiyor. Beraberinde bilgisayarda, donma, kilitlenme, mavi ekran, dosyaların kaybolması, değişik zamanlarda farklı, tuhaf hatalar oluyor ise dikkate almak ve daha derinlemesine bir araştırma yapmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

    Hatanın kısa açıklaması disklerimizde bulunan yeni nesil disklerimizde 3.5 " olanlarında 16 ila 64 MB, 2.5" olanlarında 2 ila 8 MB olan cash, tampon, ön, cache belleğe taşınırken fiziksel bir arızanın olduğudur (genelde arızanın kaynağı ikinci bir hata uyarısı ile (current pending, udm crc error vs gibi) netlik kazanır ama durum her zaman böyle değildir, kimi zamanda yanlış anlarm olabilir ama buda fal bakmaktan çok fazla öteye gitmez). Malumunuz bunlar bizim RAM olarak bildiğimiz donanıma eşdeğer olarak ve çok benzer şekilde çalışır. Sanıyorum 512 baytlık her veriye 2 bayt olmak üzere kontrol verisi yazılarak gönderiliyor (disk yüzeyinden ön belleğe ve ön bellekten disk yüzeyine karşılıklı olarak). Disk yüzeyinden ön belleğe, ön bellekten disk yüzeyine yazılmaya giden 512+2 Baytlık dosya 514 Bayt değerinden düşük ise işte bu hata iletisi ortaya çıkıyor. Sizde de gitmesi gereken bu verilerden bir veya bir kaçında problem olduğu notu düşülmüş. Datanın anlamlı bir manası yok maalesef (yani ne kadarlık bir verinin bozuk gittiği bilinmiyor, durumun vehameti gözlemlenemiyor, değerlendirilemiyor). Durumun vehametine Current, worst değerlerinden bakıyoruz ki, sizde durum henüz başlangıç aşamasında görünüyor. Nedeni çok çeşitli olabilir, bunun için diğer verilerin gözden geçirilmesi, ayrı ayrı veya toplu olarak değerlendirilmesi gerekir. Akabinde donanımlarında tek tek elden geçirilip, sorun/lara dair emraler aranıp, hangi donanımlarda ne şekilde tezahür ettikleri bulunmalı ve toplam sonuca eklenerek nihayi bir karar verilmeli diye düşünüyorum. Evet, diskin smart tablosunda bir hata olarak algılansa da kimi zaman farklı donanımlarda ki arızaların yanıltıcı bir işaretide olabiliyor (düşük bir olasılık ama yinede kontrol edilmesi ve bu olasılığın elenmesi daha doğru olur). Tüm bu çabalara rağmen bile nedeni tespit edilemeyebilen hatalardan biri olduğunuda belirtmekte fayda var.

    Diskler 10 ¹° - ²° gibi şimdi hatırlayamayacağım ve diskten diske değişen oranlarda çok yüksek değerlerde yazım/okuma hata katsayısına sahiptirler. Eskiden üşenmeden tek tek bakıyordum ama son zamanlarda hem vakit bulamadığımdan hem de artık çok değişik marka ve modelde çok yüksek sayıda disk üretildiğinden erişimin çetrefilli olması nedeni ile artık bakmıyorum. Bu nedenle seek erro rate ve raw read error rate değerlerini değerlendirmem mükün değil.

    Bunun dışında health sekmesinde diğer değerler görünmüyor, bir daha ki gönderimde tam ekran olmasına dikkat etmeniz sizin yararınıza olacaktır zira, sizin işinize yaramayan bir bilgi bilen birinin işine yarayabilir ki bu illa bir uyarı hatası olmak durumunda da değildir.

    Sanıyorum bu disk hibrit modellerinden, klasik Hdd olması durumunda diski gözlemlemenin, hemen panik yapmamanın daha uygun olacağını yazardım ama bu diskler üzerine geniş bir bilgim maalsef yok. Tampon bellekleri nasıl kullandıkları ve daha pek çok işlevi nasıl yerine getirdikleri konusuna netlik getiremediğim için sorunu ciddi olarak görüyorum. O nedenle de diski garanti kapsamında göndermeniz daha uygun olur kanısındayım, tabi takdir her zaman olduğu gibi size ait. Geçmiş olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 21 Temmuz 2016; 17:03:21 >




  • hocam selamlar...rica etsem değerlendirirmisiniz 5 senedir kullanıyorum bi sıkıntı yok çok şükür durum bu ne kadar daha götürür sizce ? şimdiden teşekkürler....( badsector yok tamamı yeşil çıktı )


     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
    https://forum.donanimhaber.com/images/upfiles/1387715/984bbd98-f5c9-4e0d-b785-f1b243ec6250.png HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
    https://forum.donanimhaber.com/images/upfiles/1387715/68e353ed-a2f6-45b7-8491-656b7ea0cf78.png



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erenfb1907 -- 23 Temmuz 2016; 8:56:45 >




  • @dopac34
    Bilgisayarım Lenovo G780 laptop aldığım tarih 20.05.2013 yaklaşık 3 senelik birşey.

    geçenlerde bir oyun yükleyeyim dedim g/ç aygıt hatası verdi bende hdd tune indirdim araştırdım birşeyler ama bilgim yetmedi size sorayım dedim.

    Bu arada gerçekten ne yapacağımı bilmiyorum yardıma ihtiyacım var. Ne yapmam lazım ?

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leco13 -- 27 Temmuz 2016; 19:40:23 >




  • Mrasher M kullanıcısına yanıt
    Ve aleyküm selam ve rahmetullah ve berekâtûhu. Maalesef işler sizin istediğiniz gibi yürüyemiyor. Hdtune testleri bozuk kümeleri ve bu kümelerin yalnızca başlangıç kesimlerinin adreslemelerini tespit edip bize bildiriyorlar. Yani kabaca küme başı eski diskleri de dahil edersek 280 MB ila 390 MB arasına tekabül ediyor. Buda kabaca 2240 MB ila 3120 MB civarında bir alana tekabül eder ama bu demek değildir ki 3120 MB bozuk alan vardır. Bun içerisinde ki cüzi bir miktar hasarlı olabilir ancak (ama cüzi bir miktardan çıkan anlam da biraz komik oluyor o da ayrı bir durum). Ayrıca bu tespitler illaki onarım programlarının tespitleri ile bire bir olmak durumunda değil ve çoğu zamanda zaten olmuyorlar. Öncelikle diskin uygun bir onarım programı ile ki son yılların popüler tartışmasız tek programı Hdregenratördür, taranıp diskin durumuna dair bir analiz raporu çıkartmak gerekir. Bu rapora göre yapılacak işlem/ler tespit edildikten sonra gerçekleştirilir, programa göre bir süre takip edilerek genel gidişat düzenlenir. Bütün bu süreç içerisinde de diskin durumuna karar verilir. Kullanılıp kullanılamayacağı üç aşağı beş yukarı anlaşılır. Yoksa sizin anlattıklarınıza bakıp, olur ya da olmaz gibi bir söz sarf etmek falcılıktan öteye gitmez.




  •  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım


     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    Selamın Aleyküm.
    Sıkıntı heralde çok büyük taramayı bile bitiremedi hata verdi hata coduda resmin en altında gözüküyor

    Evet benim sonuçlarım böyle takılmalar yaşıyorum sizce değiştirmeli miyim hdd'yi, beni ne kadar süre götürebilir. Çizim programları kullanıyorum ve önemli çizimler yapıyorum. Çizim yaparken bir anda hdd'nin uçması ne kadar olası. Bana biraz bilgi verirseniz çok iyi olur.
    Teşekkürler..
    @dopac34



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi microt -- 28 Temmuz 2016; 22:18:12 >




  • 
Sayfa: önceki 2930313233
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.