Şimdi Ara

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım (32. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
717
Cevap
26
Favori
250.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3031323334
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • öncelikle herkese iyi akşamlar
    packard bell ts11hr kullanıyorum oyunlarda ekran kartını aktif ettigimde mavi ekran hatası ile karşılaşıyorum baya uzun zamandır format attım çok fazla gt540m sürücüsü yükledim fakat sorunum çözülmedi donanımsal oldugunu düşünmekteyim fakat genede fikirlerinize açıgım arkadaşlar şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    son attıgımda bide c8 write error rate 100 253 0 0 ok yazıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi khaos1991 -- 29 Temmuz 2016; 0:23:21 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: microt

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım


     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    Selamın Aleyküm.
    Sıkıntı heralde çok büyük taramayı bile bitiremedi hata verdi hata coduda resmin en altında gözüküyor

    Evet benim sonuçlarım böyle takılmalar yaşıyorum sizce değiştirmeli miyim hdd'yi, beni ne kadar süre götürebilir. Çizim programları kullanıyorum ve önemli çizimler yapıyorum. Çizim yaparken bir anda hdd'nin uçması ne kadar olası. Bana biraz bilgi verirseniz çok iyi olur.
    Teşekkürler..
    @dopac34



    umarım bir an önce cevap verirsiniz çünkü acil bilgiye ihtiyacım var.




  • erenfb1907 kullanıcısına yanıt
    5 Yıldır kullandığınızı belirtmişsiniz ancak, sanki hepi topu 1 yıldır kullanılıyormuş gibi bir hali var. Ya çok iyi bir kullanıcısınız ya da bilgisayarı yılda 5 defa açıyorsunuz Health sekmesine bakınca üretimden son derece mükemmel bir özen ve kalite ile imal edildiği gözlenebiliyor. Disk hakkında söylenecek pek fazla söz yok, her şeyi ile muntazam bir cihaz görünümü arz ediyor. Akranlarına bakma fırsatım oldu, genel itibari ile Samsung'un en çok satan serilerinden biriydi zamanında. Akranlarına oranla oldukça iyi okuma oranlarına sahip, en mükemmelinden bile 10 Mb/s kadar daha hızlı ki orada ikincil disk oalrak kullanılmasına rağmen açık ara bir fark oluşmuş. Bu da diskin çok temiz bir şekilde kullanılmasından ileri geliyor dersek yanlış olmaz. Acces time noktalanmasında %10 ve %20'lik bölümlerinden ortalamanın biraz üzerinde bir dapılım olmasının nedenini anlayamadım ancak bir sorun olacağını zannetmiyorum (speedmap testi olsa belki bir fikir edinilebilirdi ama anlık kullanımla alâkadar bir durumda olabilir). Access time süresi konusunda kesin konuşamasam da üretim (eski bir disk olduğu için üretici değerlerine ulaşmak pek mümkün olmuyor) tarihine bakıldığında 15-18 ms arası bir değer olması muhtemeldir. Test sonucundaki 17.5 ms bence makul ve iyi bir değer. Maksimum, minimum ve ortalama okuma değerleride pek çok sağlıklı diskteki oranlar ile uyumlu. Görebildiğim tek olumsuzluk benchmark testinde %60-80 civarında ki kedi merdivenimsi grafik. Muhtemelen başlangıç evresinde, çok kesin olmamak ile birlikte okuyucu kafanın manyetikliği veya diğer sorunları ile alâkâdar bir durum. Okuyucu kafanın çalışma prensibi mıknatıs üzerine kurulu, bunlar süper mıknatıslar, çok güçlüler ve muazzam bir çeviklik ile okuyucu kafayı hareket ettiriyorlar. Tek sıkıntıları zamanla mıknatıslık özelliklerini kaybetmeleri. Bu yetilerini kaybettikçede merdiven basamağına benzer bir benchmark grafiği çizmeye başlıyorlar ama sizde ki yolun çok çok başında görünüyor.

    Görünürdeki plakalar, motor ve okyucu kafa aksamı ile oldukça mükemmel bir durum arz ediyor. Genelde arkadaşlar bir ömür istiyorlar, ben bu beklentiye cevap vermeyi pek doğru bulmuyorum, en azından bu hali ile. Ömürden ziyade, test sonucu muhtemel kalan çalışma zamanı tespiti demek daha doğru olur ki, bu tespitte ancak okuyucu kafa, motor ve plakalar için yapılabilir. Örneğin bozulacak pcb üzerinde ki bir smd sigorta elemanı bu testlerde görülmez, keza aynı şekilde, ömrünün son günlerini yaşayan bir pcb smd dirençte bu testler görünmeyecektir ama bunlar gibi bozulan elemanlar sonucu disk çalışmaz. Birde üreticinin verdiği gösterge tablosunun da gerçekleri yansıtmaması var. Mesela bu disk için üretici kabaca %8-12 kadar bir ömrünün toplamdan düşüldüğünü söylüyor bize. Yani kalan disk ömrü %88-92 kadar, bu da kabaca bu diskin 100.000 saatlik bir ömre sahip olduğunu, 10.000 kadar düşüldüğünde, daha 90.000, yani 45 yıl daha çalışabileceğini söylüyor, tabi yersek. Bana kalırsa toplam ömrünün %20-25 kadarını kullanmış, şu performansı veya en azından bunun 3/2 kadarı ile 18.000-2.2000 saat kadar daha hizmet sunabileceğini düşünüyorum. Daha düşük bir performans ile olsa da ben 3.5000 - 4.0000 saat kadar daha toplamda bir hizmet süresine erişmesini beklemekte yanlış olmaz. Burada ki tek sıkıntı yıllık çalışma süresinin sizin süreniz ile bir olmaması. Kabaca bir diskin yılda 5.000-7.000 saat kadar çalışması beklenir ama siz 5 yılda ancak doldurabilmişsiniz bu değeri. Zira okuyucu kafanın manyetik/mıknatıslık özelliğinin çalışma saati ile ilişkisi doğru orantılı değil. Yani hiç çalışmasa bile mıknatıslığı geçen süre içerisinde azalmaya devam edecektir. Şu kullanım şeklinize bakılırsa, bu şekilde ki devam eden bir kullanım ile kabaca en az 3 yıl kadar daha sağlıklı bir okuyucu kafa hizmeti beklentisi çok da hâyâl olmaz diye düşünüyorum.

    Toplamda ise diskinizin maşallahı var, deyim yerindeyse turp gibi. Güle güle, sorunsuz günlerde kullanırsınız inşallah.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 30 Temmuz 2016; 2:09:34 >




  • microt kullanıcısına yanıt
    Ve aleyküm selam ve rahmetullah ve berekâtûhu, diyerek sözümüze başlayalım. Gönderdiğiniz sıra ile yazayım, sonunda da hepsini toplar sözü öyle bitiririm.

    Benchmark testi son derece mükemmel çıkmış. Dişskin sonuna tekabül eden bouk bölümler ya o anki min okuma hızına sahip oldukları veya çok sonda kaldıkları ya da son derece cüzzi miktar bir alan kapladıkları için grafikte hiç göze batmıyor(ben muhtemelen sonda ve küçük bir alan kapladıkları için grafikte saptanamadıklarını düşündüm). Okuyucu kafanın son derece sağlıklı olduğu, disk yüzeyinin sıcaklığına rağmen yamulmadan, dimdik ayakta durabildiği görülüyor *1.

    Minimum, maksimum, ortalama yazma değerleri, access time, burst rate ve cpu muhtaçlık değerleri de çok güzel. Aynı şekil de access time noktalanma ve okuma grafiği eğriside iyi görünüyor.

    Health sekmesi doğal oalrak uyarılar ile dolu. Burada öncelikli olarak diskin bozuk kesimlerinden ziyadesi ile bir itfaiye problemi olduğu görülüyor. Her ne yapıyor iseniz bunları sonlandırmanız zaruri bir ihtiyaç. 50 Derece çok ciddi bir sıkıntı olduğunu gösteriyor. Acil olarak Hwmonitor (kullanıcı olanını kullanın, pro versiyonunda tüm değerler çıkmıyor) ile bilgisayar donanımlarının sıcaklıklarını kontrol etmek ve sıcaklığı düşürücü önlemler almak gerek yoksa çok kısa bir süre içerisinde kurtaracak bir disk kalmayacak gibi görünüyor.

    Henüz diskte ne bir tam tespit söz konusu nede tespit olamadığı için de bir takas söz konusu. Bazen smart lar düzgün kararlar veremiyorlar, buda öyle bir durumua işaret ediyor. Yoksa bu speed map haritası ile takas olmaması mümkün görünmüyor. Belki çok yeni bir durum olması neticesi böyle bir netice de ortaya çıkmış olabilir ki hem event count, pending sector hemde sector countta kesin bir tespit yapılamamasının nedeni büyük ihtimal ile bu olmalı diye düşünüyorum. Bu hatanın giderilmesi adına 3. parti bir yazılım ile gerekli işlem yapılmalı, akabinde smart gerekli düzeltmeleri kendisi yapacaktır. Hoş yapmasa bile bunun bir önemi yok.

    Errorscan ve speed map testlerinde bozuk bölümler açıkça görülebiliyor, varlıkları hiç hoş değil ama diskin son kısmında kalmaları disk için iyi olmuş*2. Hdtune testi bize büyüklüklerini vermiyor ama 106 farklı başlangıç ile 7 farklı blokta oldukları bilgisi görülebiliyor. Erroscan ve speed map testleri başarı ile bitirilmişler, bu konuda endişe etmenize gerek yok. Son kısımda kalan gri bölgeler o bölümlerin boş olduğunu gösteriyor, sizde blok başına 190 mb olduğu için artık blok çıkmış, hepsi o kadar.

    Crc hatasıda muhtemelen kötü sektörler ile ilgili olarak ortaya çıkmış, başkaca bir sorun ile ilintilendirmek olası değil.


    Bütün bunlardan sonra sorularınızın cevaplarına gelmek gerekirsek;

    1- Takılmaların en büyük nedeni sıcaklık, sonrasın da ise bozuk kesimler ve bu kesimlere veri yazıp/okuma isteği. Öncelikli olarak hwmınitor adlı program ile sıcaklığın kaynağı tespit edilmeye çalışılmalı, sonrasın da 3. parti bir yazılım ile ki son yılların tartışmasız tek programı hdregenerator, bu program ile mevcut bozuk bölümler kapatılmalı. Akabinde tek bir blok satırı feda edilerek (kabaca 10 GB tekabül ediyor) bozuk ve olası bozuk kesime yakın, tetiklemesi muhtemel bölümler yeni bir disk bölümlemesi ile kullanıma açılmayarak okuyucu kafanın bu kısımlar üzerinden geçişi minimum seviyeye indirilmeli. Zaten kullanıma açılmadıkarı için olası veri problemleri de yaşanmayacak olup, kullanıma kapatılmaları bozuk kesimlerin sağlıklı kesimlere sirayet hızını kesmeye yönelik olacaktır.

    2- Şu görünümü ile diskin aniden, "ben çalışmıyorum arkadaş, ne halin varsa gör" demesi olası. Bu sıcaklık ile bunu söylemiyor olması garip olurdu. Sıcaklık problemini çözmeniz durumunda (hwmonitorr ile sıcaklık kaynağı tespit edilmeden kesin konuşmak mümkün değil) ise diskin öyle aniden başını alıp gitmesi ihtimali söz konusu görünmüyor ancak bazı verilere erişimde sıkıntı yaşanabilir.

    3- 2.5" disk çizim için bence pek uygun değil. Daha ziyadesi ile depolama olarak kullanmak daha uygun olurdu. Sistem için gerekli miktarda bir ssd ve bu diskte depolama maksadı ile kullanılsa bence daha düzgün yapılandırılmış bir sistemin parçaları olur ve daha sağlıklı ve uzun süreler hizmette bulunabilirlerdi.

    Bir ömür vermek çoğu zaman söylediğim gibi doğru olmuyor, çok da isabetli sonuçlar vermiyor. Ancak test sonuçlarına bakarak muhtemel kalan çalışma beklentisi söylemi daha uygun olur kanısındayım. Sıcaklık problemini ve bozuk sektörü dahil etmez isek diskin kabaca %20-25 kadarlık bir ömrü kullanılmış görünüyor *3. Burada görülen iki sıkıntı mevcudiyeti nedeni ile bu rakam tek başına bir anlam ifade etmez. Ancak diske yapılacak bir müdahale için beklenti verebilir. Yani öncelikli olarak sıckalık probleminin kaynağı tespit edilmeli, ardından hdregenerator ile bozuk kesimlerin onarımlarına başlanmalı ve buradan çıkacak gidişata göre onarılıp onarılamayacakları saptanmalı, onarımın bitmesinden sonra disk low level format ile yeniden biçimlendirilmeli ve hdtune testi ile hdregenerator testlerindeki raporlardan gelecek bilgiler birleştirilerek ne kadarlık bir kısmın kullanıma açılmayacağı tespitine müteakip uygun değerler ile biçimlendirilip bölümlenerek yeniden kullanıma alınmalı.

    Ben burada 5-6 satır ile geçtim ama bu için pratiği öyle basit olmuyor. Muhtemelen bu işlem fiziksel hasarlara bağlı olarak en az 1 gün ile 1 hafta aralığında bir zaman alacaktır. Üstelik çok basit işlemler olmadıkları içinde başlangıç - ileri düzey bilgisayar bilgiside gerektireceğinide unutmamak gerekir. Hem vaktim var, hem de bilgim var diyebiliyor iseniz bence bu disk kurtarılmaya değer (bkz. *1, *2, *3 satırları) (şahsi düşünceme göre başarılı geçecek bir onarım sonrası bu kullanım değerleri ile bence 10.000-15.000 saat kadar daha yine sağlık bir şekilde hizmet sunabilir) . Ama bunlara sahip değilim, maddi sıkıntımda yok diyebiliyor iseniz hiç uğraşmadan yeni bir disk almak, hatta sistem için bir ssd, depo için hdd almak daha uygun olacaktır.

    Hwmonitor, Hdregenerator veya herhangi bir noktada aklınıza takılan bir şeyler olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Geçmiş olsun, kolay gelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 30 Temmuz 2016; 2:05:58 >




  • Sırayı krıştırmışım, normalde huyum değildir ve dikkatliyimdir ama bu defalık böyle bir karışıklık olmuş. Sizin cevap sırasını @microt arkadaşa vermiş bulumuşu, kısmet olursa yarın da size cevap vermeye çalışırım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dopac34

    Ve aleyküm selam ve rahmetullah ve berekâtûhu, diyerek sözümüze başlayalım. Gönderdiğiniz sıra ile yazayım, sonunda da hepsini toplar sözü öyle bitiririm.

    Benchmark testi son derece mükemmel çıkmış. Dişskin sonuna tekabül eden bouk bölümler ya o anki min okuma hızına sahip oldukları veya çok sonda kaldıkları ya da son derece cüzzi miktar bir alan kapladıkları için grafikte hiç göze batmıyor(ben muhtemelen sonda ve küçük bir alan kapladıkları için grafikte saptanamadıklarını düşündüm). Okuyucu kafanın son derece sağlıklı olduğu, disk yüzeyinin sıcaklığına rağmen yamulmadan, dimdik ayakta durabildiği görülüyor *1.

    Minimum, maksimum, ortalama yazma değerleri, access time, burst rate ve cpu muhtaçlık değerleri de çok güzel. Aynı şekil de access time noktalanma ve okuma grafiği eğriside iyi görünüyor.

    Health sekmesi doğal oalrak uyarılar ile dolu. Burada öncelikli olarak diskin bozuk kesimlerinden ziyadesi ile bir itfaiye problemi olduğu görülüyor. Her ne yapıyor iseniz bunları sonlandırmanız zaruri bir ihtiyaç. 50 Derece çok ciddi bir sıkıntı olduğunu gösteriyor. Acil olarak Hwmonitor (kullanıcı olanını kullanın, pro versiyonunda tüm değerler çıkmıyor) ile bilgisayar donanımlarının sıcaklıklarını kontrol etmek ve sıcaklığı düşürücü önlemler almak gerek yoksa çok kısa bir süre içerisinde kurtaracak bir disk kalmayacak gibi görünüyor.

    Henüz diskte ne bir tam tespit söz konusu nede tespit olamadığı için de bir takas söz konusu. Bazen smart lar düzgün kararlar veremiyorlar, buda öyle bir durumua işaret ediyor. Yoksa bu speed map haritası ile takas olmaması mümkün görünmüyor. Belki çok yeni bir durum olması neticesi böyle bir netice de ortaya çıkmış olabilir ki hem event count, pending sector hemde sector countta kesin bir tespit yapılamamasının nedeni büyük ihtimal ile bu olmalı diye düşünüyorum. Bu hatanın giderilmesi adına 3. parti bir yazılım ile gerekli işlem yapılmalı, akabinde smart gerekli düzeltmeleri kendisi yapacaktır. Hoş yapmasa bile bunun bir önemi yok.

    Errorscan ve speed map testlerinde bozuk bölümler açıkça görülebiliyor, varlıkları hiç hoş değil ama diskin son kısmında kalmaları disk için iyi olmuş*2. Hdtune testi bize büyüklüklerini vermiyor ama 106 farklı başlangıç ile 7 farklı blokta oldukları bilgisi görülebiliyor. Erroscan ve speed map testleri başarı ile bitirilmişler, bu konuda endişe etmenize gerek yok. Son kısımda kalan gri bölgeler o bölümlerin boş olduğunu gösteriyor, sizde blok başına 190 mb olduğu için artık blok çıkmış, hepsi o kadar.

    Crc hatasıda muhtemelen kötü sektörler ile ilgili olarak ortaya çıkmış, başkaca bir sorun ile ilintilendirmek olası değil.


    Bütün bunlardan sonra sorularınızın cevaplarına gelmek gerekirsek;

    1- Takılmaların en büyük nedeni sıcaklık, sonrasın da ise bozuk kesimler ve bu kesimlere veri yazıp/okuma isteği. Öncelikli olarak hwmınitor adlı program ile sıcaklığın kaynağı tespit edilmeye çalışılmalı, sonrasın da 3. parti bir yazılım ile ki son yılların tartışmasız tek programı hdregenerator, bu program ile mevcut bozuk bölümler kapatılmalı. Akabinde tek bir blok satırı feda edilerek (kabaca 10 GB tekabül ediyor) bozuk ve olası bozuk kesime yakın, tetiklemesi muhtemel bölümler yeni bir disk bölümlemesi ile kullanıma açılmayarak okuyucu kafanın bu kısımlar üzerinden geçişi minimum seviyeye indirilmeli. Zaten kullanıma açılmadıkarı için olası veri problemleri de yaşanmayacak olup, kullanıma kapatılmaları bozuk kesimlerin sağlıklı kesimlere sirayet hızını kesmeye yönelik olacaktır.

    2- Şu görünümü ile diskin aniden, "ben çalışmıyorum arkadaş, ne halin varsa gör" demesi olası. Bu sıcaklık ile bunu söylemiyor olması garip olurdu. Sıcaklık problemini çözmeniz durumunda (hwmonitorr ile sıcaklık kaynağı tespit edilmeden kesin konuşmak mümkün değil) ise diskin öyle aniden başını alıp gitmesi ihtimali söz konusu görünmüyor ancak bazı verilere erişimde sıkıntı yaşanabilir.

    3- 2.5" disk çizim için bence pek uygun değil. Daha ziyadesi ile depolama olarak kullanmak daha uygun olurdu. Sistem için gerekli miktarda bir ssd ve bu diskte depolama maksadı ile kullanılsa bence daha düzgün yapılandırılmış bir sistemin parçaları olur ve daha sağlıklı ve uzun süreler hizmette bulunabilirlerdi.

    Bir ömür vermek çoğu zaman söylediğim gibi doğru olmuyor, çok da isabetli sonuçlar vermiyor. Ancak test sonuçlarına bakarak muhtemel kalan çalışma beklentisi söylemi daha uygun olur kanısındayım. Sıcaklık problemini ve bozuk sektörü dahil etmez isek diskin kabaca %20-25 kadarlık bir ömrü kullanılmış görünüyor *3. Burada görülen iki sıkıntı mevcudiyeti nedeni ile bu rakam tek başına bir anlam ifade etmez. Ancak diske yapılacak bir müdahale için beklenti verebilir. Yani öncelikli olarak sıckalık probleminin kaynağı tespit edilmeli, ardından hdregenerator ile bozuk kesimlerin onarımlarına başlanmalı ve buradan çıkacak gidişata göre onarılıp onarılamayacakları saptanmalı, onarımın bitmesinden sonra disk low level format ile yeniden biçimlendirilmeli ve hdtune testi ile hdregenerator testlerindeki raporlardan gelecek bilgiler birleştirilerek ne kadarlık bir kısmın kullanıma açılmayacağı tespitine müteakip uygun değerler ile biçimlendirilip bölümlenerek yeniden kullanıma alınmalı.

    Ben burada 5-6 satır ile geçtim ama bu için pratiği öyle basit olmuyor. Muhtemelen bu işlem fiziksel hasarlara bağlı olarak en az 1 gün ile 1 hafta aralığında bir zaman alacaktır. Üstelik çok basit işlemler olmadıkları içinde başlangıç - ileri düzey bilgisayar bilgiside gerektireceğinide unutmamak gerekir. Hem vaktim var, hem de bilgim var diyebiliyor iseniz bence bu disk kurtarılmaya değer (bkz. *1, *2, *3 satırları) (şahsi düşünceme göre başarılı geçecek bir onarım sonrası bu kullanım değerleri ile bence 10.000-15.000 saat kadar daha yine sağlık bir şekilde hizmet sunabilir) . Ama bunlara sahip değilim, maddi sıkıntımda yok diyebiliyor iseniz hiç uğraşmadan yeni bir disk almak, hatta sistem için bir ssd, depo için hdd almak daha uygun olacaktır.

    Hwmonitor, Hdregenerator veya herhangi bir noktada aklınıza takılan bir şeyler olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Geçmiş olsun, kolay gelsin.


    Öncelikle bu mükemmel ve ayrıntılı cevabınız için çok teşekkür ederim. Allah razı olsun.
    Sizden cevap beklerken hdregeneratör ile onarım yaptım ama hdregenerator hiçbir onarım yapmadı ve hdtune testindeki gb son kısımda belli bir bölümü tarama yapmadan,
    taramayı hata bulamayarak dolayısıyla onaramayarak bitirdi. 1 saat 40dk sürdü.

    HWmonitör sonuçlarım ise şöyle.
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    Ayrıca bu feda edilecek kısmı nasıl belirlerim ve orayı bölerim 50 GB büyüklüktede olabilir sorun değil.




  • dopac rica etsem yazarken başa nicki yazabilirmisiniz bazn bi kaç kişi soru sorabiliyor cevabı kime yazdıgınızı anlamakta sıkıntı çekebiliyorum


    pardon altta yazıyormus sonradan gördüm kbyın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi khaos1991 -- 30 Temmuz 2016; 15:26:56 >
  • microt kullanıcısına yanıt
    1- Smart dediğimiz de nihayetinde insan yapısı bir yazılım. Kimi zaman böyle inatçı olabiliyorlar, kimi zamanda (biz gözümüzle göremiyoruz pek tabiiki) bozuk bölümlere yazım hızı sınırda kaldığı için smart bozuk olarak işaretleyip işaretlememek arasında kalıyor. Düşük bir ihtimal olsa da yüksek sıcaklık ile genleşen disk tabakası yüzeyinde yalancı bad sektör oluşumu da mümkün olabiliyor (low level format sonrası bozuk kesimlerin bir kısmı veya tamamı ortadan kalkabilir). Bence nedeni her ne olur ise olsun şimdiden önlem almak yararlı olacaktır. Miktar kabaca 9600 MB olacağından bu eksilen kısım fark edilmeyecek kadar az diye düşünüyorum.

    2- Anladığım kadarı ile bu bir Notebook. Çizim yaptığınız içinde yüksek performanslı bir disk satın almışsınız kendinize. Çok doğru bir plan çizmişsiniz ancak mevcut soğutma sistemi 7200 devirlik diskinizin de genel sıcaklığa katkı yaptığı notebook iç sıcaklığını düşürmeye muktedir olamıyor gibi görünüyor. İşlemci, ekran kartı ve diğer smd kompanenetlerinden çıkan ısı soğutucu fan tarafından ucu ucuna düşürülebiliyorken 7200 RPM lik diskin ek sıcaklığı deyim yerinde ise işin içine limon suyu sıkmış. Öncelikli olarak iç temizlik yapılıp, termal macunların yenilenmesi iyi olur gibi görünüyor. Bu bilgisayar için orta kalitenin biraz üzerinde bir harici notebook soğutucusu ihtiyacı var gibi görünüyor. Bu takviye sonrası soğutma işlevi rayına oturur diye düşünüyorum ama bir ihtimal düzelmez ise cpu fanı "silent/sessiz" profilden "performans" profiline alınarak soğutma güçlendirilebilir ama bu bir miktar gürültüyü arttıracaktır. Gürültü katlanılmaz boyutta olur ise yeni ve mümkünse daha peformanslı bir fan ile yola devam etmek düşünülebilir. Tüm bu işlemlerden önce diskin bilgisayardan sökülmesi, havadar ferah ve iyi bir soğutmaya sahip masa üstü bilgisayar kasanına ikincil disk olarak bağlanması, akabinde uygun herhangi bir disk performans programı ile yaklaşık 10-20 dakika kadar işkenceye tabi tutularak ısının disk içi bir arızadan mı yoksa kasa içi kötü soğutma şartlarından mı kaynaklandığı %100 kesinlik ile açığa kavuşturulmalı. Benim görebildiğim kadarı ile diskte sıcaklığı tetikleyecek bir mekaniksel arıza yok ancak her ihtimal düşünülerek (bende her şeyi göremiyorum ) böyle bir kontrol yolu gereksiz zahmetlerden, maddi külfetlerden kullanıcıyı koruyacaktır. (en akla yatkın olanı tüm bu işlemlerin bir teknik servise havale edilmesi olacaktır diye düşünüyorum ama hiç bir servisin böyle bir olay için işlem yapacağını zannetmediğim için böyle bir önlem öneriyorum)

    3- Hdtune speed map üzerinden kabaca hesapladığım miktarı ile 9790 MB ya da 10 GB işi görmeye yeterli olacaktır (hdregeneratorde onarım yapılmadığı için buradan bir şey çıkma ihtimali maalesef yok). Öncelikle diski yedekleyip, ardından low level format (bunun için 3. parti bir yazılım gerekecektir, uzun zamandır program piyasasını takip etmediğim için yeni çıkanlardan haberim yok ancak eskiden kullandığım Low Level Format Tool programını önerebilirim, yine de siz kolayınıza gelen herhangi bir program ile de yapabilirsiniz, takdir size ait). Low level format belirli derecede risk içerir, bu işlem sonucu meydana gelebilecek bir hata diskin tamamı ile kullanım dışı kalmasına neden olabilir diye uyarımı yapayım (malumunuz bu işlerde sorumluluk uygulayıcı üzerindedir ). Ayrıca low level format diskin boyutuna göre uzun bir süre alabilir. Akabinde disk bölümlemesi yapılırken C/D/E/ ve F bölümleri oluşturulmalıdır. F bölümünün boyutu az evvelde konuştuğumuz gibi 10 GB olmalı ve C/D/E bölümleri formatlanarak kullanıma açılırken F bölümü kesinlikle formatlanmamalıdır (F böülü hiç bir şart altında formatlanmamalı, disk kullanım süresi boyunca kullanıma açılmamalıdır).

    İnşallah bu şekilde mevcut diskinizi uzun bir süre daha sıkıntısız olarak kullanmaya devam edebilirsiniz diye düşünüyor ve umuyorum. Takıldığınız bir nokta olursa yine haberleşelim. Geçmiş olsun, kolay gelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 31 Temmuz 2016; 0:59:14 >




  • Yokluyorum hala cevap yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • leco13 kullanıcısına yanıt
    Geciken cevap için kusura bakmayın, işler her zaman istediğimiz gitmiyor maalesef. Gönderdiğiniz resimlerin sırası ile ben düşündüklerimi ve görebildiklerimi yazayım, sonunda da hepsini toplar ve bitiririz diye düşünüyorum.

    1- Sizinde gördüğünüz gibi Errorscan, tanesi 190 MB'dan oluşan bloklardan 10 farklı blokda 10 farklı nokta başlangıcı ile kötü sektör başlangıcı olduğunu raporlamış. Genelde bu rakam 3. parti onarım proramların ki ile pek tutarlı olmasa da sayının az olması sevindirici. Bu sektörlerin tam anlamı ile kötü mü yoksa kötüleşme yolunda mı olduklarını anlamak için speed map testine bakmak yerinde olurdu ancak elimizde bu etst yok. Bu nedenle bu işlemi doğrulatmak için health sekmesi ile tutarlılığına bakmak uygun olacak.

    2- Bad sektörün tam oalrak tespit edildiğini anlamak için Healh'de "Reallocated Sector Count" ibaresine bakmak gerekiyor. Bizde bakıyoruz ve henüz burada bir sorun olmadığını görüyoruz. Bu bizim için iyi haber *1. Mevcut zarar tablosunu görmek için Current Pending'e bakıyoruz, rakam 88. Ham değerin totalde bir anlamı olmasa da değerin son derece düşük olması sorunun henüz yeni algılandığı bilgisini bize veriyor. Takas listesinde ki durum için de Reallocated Event sekmesine göz atıyoruz, değer 5. Bu toplam deneme sayısını içerdiği için toplamda bir anlam ifade etmese de yine değerin düşük olması nedeni ile mevcut problemin henüz yeni oluştuğu izlenimini güçlendiriyor. CRC hatası bize kötü sektörlerin varlığına dair destekleyici bilgi veriyor, başkaca bir sıkıntı ile ilişkilendirilmeye gerek yok.

    Genel disk ömrüne kabaca baktığımızda kalan kullanım beklentisinin son derece yüksek olduğu görülebiliyor. Kabaca ömrünün %10-15 gibi bir oranı ancak kullanılabilmiş. Kötü bölümleri göz önüne almaz isek bece 25.000-30.000 saat kadar daha sağlıklı çalışması muhtemel olabilirdi ama kötü sektörleri düşününce, şu anki iyimser tablo ile 10.000 saati geçmesi pek olası görünmüyor*2

    3- Benchmark testinde maksimum, minimum ve ortalama okuma değerleri son derece güzel*3. Access time, burst rate değerleride yüz güldüren türden. Access time nokta grafiğide durumun olağan olduğuna işaret ediyor. Benchmark grafiğinde ise parçalı bulutlu bir hava çizilmiş. Erroscan sekmesinde ki tespit edilen noktalar açıkça görülebilseydi ve elimizde speed map testi olsaydı benchmark grafiği üzerinde de noktasal değerlendirme yapabilirdik ama elimizde bu veriler göndermediğiniz için maalesef yok. Test esnasında alınan bir genel kaynak izleyici ekran görüntüsü olmadığı için grafikteki iniş çıkışların işlem hacmi dolayısı ile mi yoksa diskteki kötü performanslı yüzey veya okuyucu kafada ki sıkıntı kaynaklı mı olduğuna dair kesin konuşamıyoruz. Şu görünüm ile işlem hacinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum ancak bu düşünceninde teyit edilmeye muhtaç olduğu notunu düşmek gerekir. Tek başına hdtune gibi basit bir yazılım CPU muhtaçlığını tetiklemez ve bu nitelikteki bir diskte % -1 ila %4-5 seviyelerinde olması olağan beklenti olmalıdır. %9.4'lük bir değer işlem hacmine bağlı olabilir diye düşünüyorum. 36 Derecelik ısı benchmark grafiğinde ki bu iniş çıkışların sebebi olacak kadar yüksek değil. Errorscan sekmesinde ki işaretli blokların kabaca yer hesaplaması ile benchmark grafiğinde ki minimum okuma bölümleri 1 nokta dışında tutarlılık arz etmiyor. Bence eldeki veriler ile işlem hacmi dışı bir neden diye düşünmek pek mümkün görünmüyor.

    HGST disklerde genel bir bad sektör takas problemi var gibi. Çok nadir olarak takaslama için ayrılmış alan ile takaslama işemi gerçekleştiriyorlar, deyim yerinde ise odun gibi bir disk. Takas için diskin havaya uçmasını filan bekliyorlar anlaşılan HGST disk mühendisleri. Kaldı ki takaslama için ayrılan bölümde son derece az. Bu kadar takaslık alan ile bir diski kurtarmak pek oası değilekn ısrarla yıllardır "5" takas alanı ayırmalarını anlayabilmiş değilim.

    Şu hali ile diskinizde okumakta güçlük çekilen bölümlerin var olduğu tespit edilmiş ancak bu tespit oldukça yeni sayılır ve başlangıç aşamasına paralel olarak sayılarının da oldukça düşük olduğu gözlemlenmekle beraber yüksek olmalarını düşündürecek başkaca da bir veri bulunmuyor. Ayrıca henüz takaslama işlemi gerçekleştirilememiş ancak bunun nedenini bilmiyoruz. Sadece takas işlemine gitmesi olası durumun "5" (ham değer takasa gidecek blümlerin sayısını ve girişimleri aynı sayıda sayar, bu şeye benzer:toplumda girip olduğunu düşündüğü için hastahaneye başvuranlar ile, bunlar içerisinde gerçeken grip olmuşların sayısını aynı çetelede tutar. Bu durumda kaç kişinin gerçektende grip olduğu bilgisini biz bilemeyiz) olduğu bilgisi elimizde ama bununda deneme girişimleri de dahil olduğu düşünülür ise problemin yeni meydana geldiği dışında bizim için pek bir anlamı yok. Diskin kabaca olası kalan kullanım süresi de göz önüne alındığın da bence 3. parti bir yazılım ile düzeltme işlemine gidilmesi boşa gitmiş bir çaba olmayacaktır. Belki low level formatta düşünülebilir ama öncelikle 3. parti yazılımı ile ki bu tartışmasız hdregenerator olacaktır, ya onarım ya da inceleme raporunu görmek yerinde olur. Bu rapor sonrası low level format işleminin gerekli olup olmadığı, başkaca bir işlem daha yapılıp yapılmayacağı bir parça daha netleşecektir diye umuyorum.


    Yapılacakları kısaca anlatırsak:

    1- Hdregenerator adlı programın full sürümünü buluyorsunuz. Full sürüm dışındakiler maalesef onarım yapmıyor. Oldukça sade ve kolay kullanıma sahip bir program ama ben sizin için kısa bir tanıtıcı video da ekliyorum.







    Bu program ile "Onarım/Repair" yaptıktan sonra yine videoda da görebileceğiniz şekilde raporların ekran görüntülerini almanız yararınıza olacaktır. Bu görüntüleri gönderirseniz durumu bizlerde görüp gidişat konusunda yardımcı olabiliriz. Buradan çıkcak duruma göre yeni bir gidişat çizilebilir, disk için daha fazla bilgi edinilebilir/söylenilebilir.

    2- Onarım işlemi bitince yeni bir Hdtune testi yapmayı ihmal etmeyin, yine bunlara dair ekran görüntülerinide gönderin.

    Bu işlemlerden sonra yeni bir değerlendirme yapar, inşallah diskinizi kurtarmış oluruz. Geçmiş olsun, kolay gelsin.


    EDIT: Diskinizin kareşlerinin okuma, yazma, access time, değerlerine baktım. Onlardan geri kalır bir yanı görünmüyor. Ayrıca diskin access time görünümüde son derece temiz. Tek sıkıntı HGST disklerin smart bilgilerine pek güven olmaması ve tabir yerinde ise kazma gibi bir yazılım olması. Tabi bu verilere güvenmenin dışında başka şansızmı yok. Disk üreticisinin bilgilerine ulaşmak mümkün olmadı ama pekte gerekli görmüyorum. Üreticilere bakarsak ürettikleri aletler en az 30-40 yıl çalışır ama 10 yılı deviren disk çok azdır.


    EDIT 2: Diskin üretici bilgisine erişemediğim için Load Cycle Count değerini doğrulatamadım. Muhtemelen 2010 yılı sonrası bir disk. bu durumda 300.000 yada 600.000 civarında olmalı diye düşünüyorum. Bazı disklerde 1.000.000 da olabiliyor ancak nadir ve bu disk modelinde böyle bir rakamı anımsamıyorum. Yinede üreticiden teyit almaya muhtaç bir bilgidir. Genelde mevcut rakamın 1.5 -2 ender olarak da 3 katına kadar çalışanlarını görmek mümkün. Bu değer (Load Cycle Count) 200'li yıllardan sonra geliştirilen, okuyucu kafanın
    enerji tasarrufu için parking zone bölümüne alınabileceği (okuyucu kafa ve parking zone bölümünün kullanım ömrü ile alâkalıdır) değeri belirtir. Sonrasında okuyucu kafanın veya parking zone alanının kullanım ömrü dolacağı için sıkıntı başgöstermesi olasıdır. Bu değer ile birlikte Spin up time değerinde ki yüksek gözlem de birlikte düşünüldüğünde olası kalan kullanım süresi tahminden daha düşük olabilir.

    EDIT 3: G/Ç hatası bilgisayar giriş aygıtlarına dair genel bir hatadır. Sizinde tahmin ettiğiniz üzere G/Ç hatası çok yüksek olasılık ile sadece HDD problemi ile alâkalı ve sınırlıdır.

    *1: Bu değer takaslaması gerçekleşmiş, %100 bad sektör olarak mühürlenmiş alanların sayısını gösterir.
    *2: Kabaca, tarafımca hesaplanmış değerdir. Disk üreticisine göre bu değer yine kabaca 60.000 - 70.000 saat kadardır. Ancak üretilen bu model diskin ancak %10-15 kadarı 50.000 saati görebilir, belirttikleri gibi 6.0000 saati görecek bir disk olacağını hiç zannetmiyorum ki bu güne kadar da bu kadar süre çalışan bir disk ile hiç karşılaşmadım. Sağlıklı olanları 35.000-40.000 saat kadar çalışabilir.
    *3: Bu değerler %100 kesinlik ile tespite yönelik bir önem arz etmiyorlar ancak diğer verilerin veya olası sorunların sağlamasını yapmakda, sorunlu disklerin geleceğini planlamada yardımcı veri oalrak kullanmakta yarar olduğunu düşünüyorum. Tabi bulunabiliyor ise kardeşleri ile kıyaslama yapmakta da fayda görüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 2 Ağustos 2016; 3:17:48 >




  • khaos1991 kullanıcısına yanıt
    Çok fazla vakit ayırıp değerlendirme yapamıyorum, dolayısı ile cevaplar gecikiyor, kusura bakmayın. Diskin speed map haritasını görmek mümkün müdür, ayrıca C:\windows\minidump klasörü içerisinde dump dosyalarının olması gerekiyor. Rica etsem onları da bir upload sitesine yükleyip, linki paylaşır mısınız, onları da incelemek isterim. En kısa zamanda inşallah disk ve dump dosyası için vakit atıracağım.

    EDIT: Ayrıca bu linkten bulabileceğiniz Hwmonitor adlı programın normal (sağ yukarıda pro olanı vardır lütfen onu kullanmayın) versiyonu ile önce sabah bilgisayarınızı ilk açtığınızda, sonrasında ise yüksek performans gerektiren bir uygulama/oyun çalıştırdıktan 3-5 dakika sonra olmak üzere iki ekran görüntüsü alıp gönderir misiniz.

    EDIT 2: Hdtune programınız çok eski. bu versiyonunda yeni disklerin bazı özellikleri desteklenmediği için gözden kaçan veya tutarsız olan veriler olabilyior. Zahmet olacak ama müsait bir zamanınızda bu linktende erişebiliceğiniz 5.50 veya 5.60 versiyonları ile bir tarama daha gerçekleştirebilir misiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 2 Ağustos 2016; 3:33:31 >




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    bu uyarı ne anlayamadım?
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
  • Diskinizin AHCI modda kurulum yapıldığını söylüyor. Hdregenerator AHCI modda bazen sıkıntı yaşıyor, IDE kendi yapısına daha uygun olduğu için bilgisayarı yeniden başlatıp, manuel olarak bios ayarlarına girip girmeyeceğinizi, girip AHCI modu IDE moda çevirip çevirmeyeceğinizi sormuş. Bu soruya çevirecekseniz Yes, hiç bir şeyi değiştirmeden devam etmek istiyorsanız NO diyeek geçebilirsiniz. AHCI modu IDE yapmak Hdregeneratorü olumlu etkileyecektir ancak AHCI moddan IDE moda çevirmek işletim sisteminin çökmesine neden olabilir (IDE moddan AHCI moda geçilince sistem çökmesi kaçınılmaz olsa da AHCI moddan IDE mod için %100 emin dğeilim, yinede tedbirli olmakta yarar var). Ayrıca hdregenerator taraması sonrasında da işletim sistemi çökebilir. Öncesinde diskinizdeki önemli verileri yedeklemeniz daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca AHCI modu IDE mod yapmak zorunda da değilsiniz ancak bir problem çıkarsa yapmak zorunda kalabilirsiniz.




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    No dedim windowsta çalışmadı usb bootable kullandım şuan %38 B- 64 bad sectör ve R-64 bad sectör yazıyo ss atıcam bitince çökmez heralde

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Hd tune da atacağım istediğin resim varsa söyleyebilirsin
    Bu mesaja eklenen görseller:

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    son durum bu dopac34
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  •  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım win 7de verdigi hata

    3-4 gün önce laptopa format attım bu yüzden minidump dosyaları gitti win 7 yüklüydü su an win 10 yüklü laptop packard bell ts11hr kendim internetten falan araştırıp çözmeye çalıstıgım için hatalrın isimlerini hatırlıorum intten bulup resimlerini attım ve windows 10 u ilk yükledigimde resimdeki hatayı verdi ekran kartı aktifken ekran kartını kapattıgımda veya entegre grafik yaptıgımda mavi ekran hatalarını ve diger hataları almıyorum

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım windows 10 da verdigi hata bu ilk basta

    sonra ekran kartı sorununu gene çözmeye ugrastım ve bu seferde görüntü sunucusu yanıt vermeyi kesti ve bu durumdan kurtuldu diyip pc kitlenip



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi khaos1991 -- 3 Ağustos 2016; 14:30:50 >




  •  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    laptopa format attıktan sonra sadece league of legends ı yükledim siz yüksek performans dediniz ama malesef laptopta oyun yüklü degil bide hangi uygulama yüksek performans gerektirir tam olarak bilgim yok söylerseniz onlada atarım league of legendsta yüksek performans dediniz die en yüksek ayarlara alıp atmaya çalıstım ekran kartı entegre grafik olarak ayarlı şimdiden yardımınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi khaos1991 -- 3 Ağustos 2016; 14:27:27 >




  • leco13 kullanıcısına yanıt
    Başlangıç aşamasında yakalanmış bir bad sektör oluşumu sizinde güzel bir çalışmanız ile oldukça yüz güldüren bir netice ile sonlanmış gibi görünüyor. Pek tutmuyorlar ama Hdtune ile Hdregeneratorun tespit ettikleri kötü alanların sayısı uyuşmuş ve başarı ile sorunlu bu bölümler kullanıma kapatılmış. Current pending sector ibaresinin boşalmış olması sevindirici. Şu an için görünürde kötü bölgelerden kalmadığını belirtiyor bize ki biz bu veri ile yetinmeyeceğiz, ilk başlarda kısa, sonrasında uzayan fasılalar ilekontrole devam etmek uygun oalcaktır ki bu diskten maksimum ömür alabilmek mümkün olabilsin. Anlaşılan o ki CRC ve Event Count hataları low level format atılmadan gitmeye niyetli değiller ama şu görünümleri sadece görsel rahatsızlık dışında başkaca bir sorun oluşturamazlar.

    Bazen unutuyorum, herhalde çok sık tekrarladığım için olsa gerek. Hdregenerator windows ortamında da çalışabiliyor ancak hiç bir zaman verimli bir sonuç alınamıyor. En sağlıklı sonuç dos ortamındaki hizmetinden sağlanabiliyor. Bunun içinde usb medyası veya cd/dvd medyası oluşturmak gerekiyor. Programı silmeden kendinize bir aded cd ile bu medyayı oluşturmanızı şiddetle öneriyorum ki gelecek günlerde pek çok defa çalıştırmanız gerekecek. Usb aygıtınızı uzun süre meşgul etmekten veya her defasında yeni baştan oluşturmaktansa bir cd medyası hazırlamak daha uygun olur.


    Bu diskte bölümleme yapıp, kötü bölümlere sahip yüzey alanını tamamı ile kullanıma kapatmak mümkün ama bad sektörler çok dağınık olduğu için çok fazla yer kaybına neden olacağından kullanıcı açısından yarar/zarar oranı göz önüne alındığında önerilmez. Bu nedenle diskin ilk bir ay boyunca haftada birer defa, ikinci aydan itibaren ayda iki defa, sonraki zamanlarda ise ayda bir defa olmak üzere kontrol edilmesi (Hdtune ve Hdregenerator ile uygun olur ama hdtune errorscan testleri çok uzun sürdüğü için ilk bir aydan sonra sadece aylık yapılması yeterli olacaktır diye düşünüyorum ama siz sıkılmazsanız, vaktinizde olursa daha kısa aralıklar ile Hdtune testlerini de yapabilirsiniz ) şimdilik yeterli olacaktır. Bu işlemler diskinizin size akalan maksimum kullanın ömrünü yine maksimum performans ile kullanabilmeniz yolunda çok yardımcı olacaktır. Diskin ilerleme durumu gözden geçirilerek ileride lov level format seçeneği ile, durumun kötüleşmesi halinde bölümelme ve kullanıma kapatma seçenekleride düşünüle bilir ancak mevcut görünümle bunlara kısa bir vadede Allah'ın izni ile iytiyaç duyulmayacaktır. Tabi bu işler kullanıcının insiyatifindedir. Yapmak gibi bir zarunluluk yoktur.

    Diskinizde bad sektör oluşumuna yönelik Spin Up Time ve Load Cycle Count ikilisinden başka bir neden gözlemlenmiyor. Okuyucu kafanın ucunda, disk üzerinde ki şeritlerde ki veriyi okuyabilmek için çok ince bir bakır tel mevcuttur. Bu telin döner disk tabakası ile arasında ki mesafe yeni disklerimizde sanıyorum 0.10 - 0.14 mikron kadar oluyor. Disklerimiz öylesine muazzam tasarımlar ki bu mesafe son derece mükemmel bir şekilde korunabiliyor. Ama nasıl ? .. İşte burada devereye ayrodinamik giriyor ( Teknik bilgileri atlayarak kısa geçiyorum) Disk 5400 Dev/dak hız ile dönerken disk içeriisnde tabiri caiz ise tornado kopuyor( kabaca saatte 140 -160 km/s hızında). İşte bu tornadonun şiddeti ile okuyucu kafa disk yüzeyinden 0.10-0.14 mikron kadar havalanarak bu mesafede hep sabit kalabiliyor. Ne yazık ki özellikle Notebook disklerinde enerji tasarrufu dingilliği adı altında, bilgisayar belirli bir süre kullanılmadığında diskin bazı operasyonlarını kullanıma kapatma yoluna gidiliyor, sanıyorum 2000'nin hemen başında gelen, 2002-2003 yılında tüm disklere giren Landing Park Zone teknolojisi ile. Burada disk kapatıldığında okuyucu kafa disk yüzeyine yapışmasın diye okuyucu kafamız Landing Park Zone diye tabir edilen, bizim kısaca park alanı diyebileceğimiz bir yere alınıyor. Sizde ki sıkıntı muhtemelen disk motorunun, okuyucu kafa ile senkronizasyonunda ki (bu milisaniyeler ile ifade olunur) sıkıntı gibi görünüyor. Ya disk motoru operasyonel hıza zamanında çıkamıyor ya da okuyucu kafa park alanından disk yüzeyine erken alınıyor. Bunun herhangi bir tamiri söz konusu değil. Bu şekilde gidebildiği yere kadar gidecek, sorunun çok geç ilerleyen bir sorun olmasını ummaktan başka bir çarede yok. Ne kadar yavaş ilerler ise yeni bad sektörlerin oluşumu da o kadar yavaş olur ve diskte uzun süreler sıkıntısız hizmet vermeye devam edeiblir. Daha düşük olasılık ise okuyucu kafanın olası disk yüzeyine teması durumunda en az hasar ile atlatılmasını sağlayan Slider'da ki aşınma olabilir. Esas itibari ile görevi disk yüzeyi temasında fiziksel hasarı minimize etmek olsa da kendiside zamanla bu temaslar neticesi yıpranabiliyor ve önlemesi gereken sorunu kendisi meydana getirmeye başlıyor. Her iki sıkıntıda birden meydana gelmişte olabilir. SpinUp Time bize motorun operasyonel olmaada güçlük çektiğini söylerken, Load Cycle Count ise Landing zone ve Slider'sın aşınmasındaki kötü gidişatı bildiriyor. Bunların tedavisi maalesef yok (aslında hepsinin tedavisi var ama çok zor, maddi külfetli ve meşakâtli olduğu için hiç bir servis bunlar ile ilgilenmez).

    LANDING PARK ZONE KABACA AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    OKUMAYI GERÇEKLEŞTİREN İNCE BAKIRIMIZ VE DİSK YÜZEYİNDEKİ TEMASLARDA KAYGANLAŞTIRICI ÖZELLİĞİ GÖSTEREN SLIDER'IMIZ (BEYAZ RENKLİ PLASTİK AKSAM)
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    YIPRANMIŞ BİR SLIDER'S
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım


    Neyse, çenem daha fazla düşmeden sonlandırayım yazıyı . İlerleyen zamanlar da yaptığınız test sonuçlarını aylık veya iki ayda bir gönderirseniz sanıyorum uygun bir zaman olur ama siz ne zaman müsait olursanız o zamanda göndermeniz çok sorun oluşturmayacaktır. Bende müsait oldukça ve Allah ömür verdikçe gelip yardımcı olurum. Belirli aralıklar ile gözden geçirir durumu izleriz, yeni bir müdahâle gerekip gerekmediğini planlar, yolunuza devam edersiniz. Diskiniz inşallah, size uzun ve sorunsuz bir şekilde hizmet sunarar, tekrar geçmiş olsun, kolay gelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 3 Ağustos 2016; 16:39:06 >




  • leco13 kullanıcısına yanıt
    NOT: Notebook iç sıcaklığında hafif bir yüseliş var gibi (disk sıckalığından görülebiliyor). Bu bilgisayar için başlangıç orta veya başlangıç ileri seviye bir harici soğutma ünitesi almanız uygun olacaktır. İlerleyen zamanlarda bilgisayar iç temizliği ve termal macun yenilemesi gerekecektir. Sorun emaresi olmaz ise 2-3 ayda bir Hwmonitor adlı program ile veya varsa bilgisayarın üreticisine ait bir yazılım ile fan ve sıcaklık kontrolü yapmanız maksimum kullanım ömrü ve maksimum performans alımı için kullanıcı bazında yarar getirecektir. İç temizlik ve termal macun yenilemesi garanti kapsamına girmez ve kimi yetkili servisler de ücretli olarak da olsa bu hizmeti sunmayabilir, bilginize.
  • 
Sayfa: önceki 3031323334
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.