Şimdi Ara

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım (30. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
717
Cevap
26
Favori
250.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2829303132
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • dream_m4 D kullanıcısına yanıt
    Biraz garip olmuş ama yazalım bari :). Ortalama 180 TL ile 210 TL arasında bir fiyata aynı seriden bir diski satın almanız mümkündür. Yine de forumun "donanım Önerileri" bölümünde konuyu arar veya yeni bir konu açarsanız orada ki değerli arkadaşlar size daha çok yardımcı olacaklardır diye umuyorum. Geçmiş olsun.

    NOT: Yeni bir bilgisayarınız var ise hazır içerisini açar iken ssd taktırmayı da düşünün derim. Ayrıca internet üzerinde ak akçe, bilio, gibi sitelerden de kendiniz bir arama yapabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 25 Mayıs 2016; 19:34:37 >
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    İlginiz için teşekkürler..
  • Merhabalar, pc performansından memnun değildim. Çok kasar ve kullanmaktan nefret ederim. Ara ara da çöker. Hd tune sonuçlarını yükledim.test aborted read eror hatası da aldım benchmarkta. Ne önerirsiniz bu laptopa. 2011 de aldım. İ5 2.4ghz boost ile 3.0ghz. 6gb ram. Gt540m 2gb ekran kartı.
    Bu mesaja eklenen görseller:

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi slayer90 -- 9 Haziran 2016; 0:44:49 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • slayer90 S kullanıcısına yanıt
    Benchmark errorscan testinin kalanı ile speed map ve benchmark testleri de var mıdır eliniz de? Health sekmesinin tam ekran (baş kısmı çıkmamış) görüntüsünü de alabiliyor muyuz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 10 Haziran 2016; 20:56:13 >
  • Geçen gün MP3 çalar için bad sector taraması yaptım, tüm sektörler kırmızı yani bozuk çıktı. Ya programda bir hata var ya da cihaz pert olmuş.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlgin için teşekkürler. Diğer yerler yeşil sadece 3 kısım kırmızı. Tabi o da en alt satırda takıldı ilerlemedi. Diğer screenleride atıyorum.
    Bu mesaja eklenen görseller:

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi slayer90 -- 11 Haziran 2016; 3:16:37 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • bkaakco kullanıcısına yanıt
    Bizim bildiğimiz klasik diskli olarak tabir ettiğimiz disklerin malzeme yapısı ile silikonlardan imal edilen MP3 player, SSD, Flash disk gibi ürünler farklılık arz ederler. İşlevleri aynı olduğu için aynıymış gibi algılanabilirler ama öyle değildirler. Bunun yanında SSD, Flash disk, Mp3 player gibi silikon mimarisine dayanan cihazlarda bizim HDD olarak bildiğimiz klasik döner diskli manyetik veri depolama birimlerinde görülen BAD SEKTÖR olgusu gözlemlenmez. Mp3 playerler ilgi alanıma girmediği için daha detaylı bilgiyi vermem mümkün olamasa da Google'ye sormanız halinde o size daha çok bilgi verebilir diye tahmin ediyorum.
  • slayer90 S kullanıcısına yanıt
    Disk değerlerini karşılaştırmak, verilen değerlerin taşıdığı manayı anlayabilmek adına karşılaştırması bulunabilecek en ketum markayı seçmişler. Bu nedenle aklı başında doğru düzgün bir şeyler söylemek zor. Öncelikle diskin kullanıcı benchmark değerlerine bakmak gerekirdi ama sizde ki veriler alınamadığı için durumun vahametini göremeyiz diye düşünsem de yine de kullanıcı benchmark değerlerinin olduğu siteye göz attım. Yaklaşık 30 kadar test yapılmış (bu testler kullanıcı düzeyinde olduğu için önemlidirler. Yoksa üreticilere kalsa aldığımız disklere binip Mars'a bile gidip gelinebiliyor. Tabi yersek). Testlerin ortalaması %30'u maalesef geçemiyor. En performanslı disk bile %49 çıkmış ki aralarında yalnızca 1 tanesinde, o da SSD takviyesi nedeni ile bu seviyeye yaklaşabilmiş. Yani sizin anlayacağınız bu diskin performansı içler acısı bir halde. Bu diski kullanıp da mutlu olabilen bir tek kullanıcısı bile yok.

    Disklerde sıradan kullanıcıların kullandığı anlamda Bad Sektör algısının olması için "Reallocated sector count" değerine bakılması doğru olur. Yoksa diskin okumada her güçlük çektiği veriyi göz önüne alsaydık pek çok diskin errorscan ve speed map testlerinde yeşil alan bulmamız imkânsız olurdu. Ancak HGST diskler (Eski adı Hitachi) reallocated sector count (bad sektör takaslama) özürlüsü diskler olarak göze çarpıyor. O değeri oraya neden yazdıkları muallak, çünkü ne kadar bad sektör olursa olsun disk algoritması hiç bir zaman takaslamaya gitmiyor. Bu durumda da reallocated sector count değeri her daim mükemmel değer olan 100 - 100 - 5 verilerini koruyor. Tabi onun koruması önemli değil, zira biz benchmark ve errorscan taramalarında diskin pert olduğunu görüyoruz. Disk s.m.a.r.t'ının bunu algılaması biraz zaman alabilir ama durum bu.

    Toplamda da Health algoristması tam anlamı ile odun/özürlü olarak görünmekte. Diskin sağlık çözümlemesini yapmak için bakılan her değer muntazamlık içerisinde. Sanki daha dün satın alınıp, bu gün kullanılmaya başlanmış olabilecek bir diskteki veriler göze çarpıyor. Tabi data verilerine bakınca işler değişiyor. Ya Japon abiler yaptıkları bu diski 35-40 Yıl kadar kullanılacak bir şekilde imal etmişler ya da tam anlamı ile s.m.a.r.t özürlü bir disk yapmışlar.

    Neyse ki 1200 saatlik kullanım için disk ömrünü düzgün bir şekilde düşmeyi akıl edebilmişler. Genelde 60 eşiğinde diskler bir arıza çıkartıyorlar (Diski kullanım dışı bırakacak ölümcül arıza, yoksa %90 sağlık oranında da disklerde arıza çıkabilir. Burada bu basit arızalardan söz etmiyorum). Sizde kabaca 13 kadar bir değer kalmış, buraya gelişindeki 12000 saati / 30 (kabaca) yaparsak= (yine kabaca) 4.000 saatdenbiraz daha fazla bir ömrü kaldığını söylemek çok da yanlış olmaz. Buda ortalama bir kullanımda 1.5-2 Yıl kadar bir zamana tekabül eder. Bunun yanında Load cycle count değeri de 50.000 değerine ulaşmakta. Üretici bilgisine erişemedim ancak üretim tarihini de göz önüne aldığımızda burada ki ömrünün de kabaca 30.000 saat kadar olduğu düşünülebilir (günümüzde ki emsalleri 50.000 saat [notebook diskler baz alındığında] civarında). Genelde bu süre zarfında fiziksel bir arızaları çıkmayıp, ortalama olarak kendilerine verilen bu ömrün hemen hemen 2 katına yakın bir süre daha çalışabildiklerini düşünürsek (buda 30.000X2=60.000 olacaktır) kalan ömrünün 1.5-2 Yıl olarak hesaplanmasını teyid edebiliriz. Tabi burada sıkıntı hiç bir fiziksel arızası olmayan diskler için geçerli olacak olmasıdır. Yani sizin için bu değerleri %20 ila %60 arasında (fiziksel hasarın boyutuna bağlı olarak) düşürmek gerekir. Bu kadar saçmalığı laf olsun diye yazmıyorum tabiiki. Bu bilgiler bize diskin tamir edilme zahmetine değip değmeyeceğine dair bir yol haritası verecekler. Kabaca onarıldığında başkaca bir aksilik çıkmamış ise 1 ila 1.5 Yıl daha kullanabileceğiniz bir diskiniz olacak elinizde. Bu veriler ışığında

    A. Diski onarmak için girşimde bulunabilir.
    B. Bu zahmete değmez, ben çöpe atar yenisini alırım diyebilir.
    C. İçerisinde hiç bir kıymetli bilgim yok. Disk bu şekilde gittiği yer kadar gider, sonrasını Allah kerim diyebilirsiniz.

    B ve C şıklarını elemişseniz bu durumda Hdregenrator programı ile durumu incelemenin uygun olacağını düşünüyorum. Current pending sector ve reallocated event cound değerleri oldukça iyi durumda (Yazının başında belirttiğim gibi bu değerlere ne kadar güvenilebilir o ayrı bir konu). Tabi bunun için benchmark, errorscan ve speed map haritasını da görmek çok iyi olurdu. Bu veriler maalesef elimizde olmadığı için biraz afâki konuştuğum varsayılmalıdır. Hdregenrator ile yapılan değerlendirme ve onarımın ardından (Hdregenerator oldukça basit bir programdır. Dos ortamında çalışır [Windows ortamında da çalışıyor ama bu güne kadar windowsda çalıştırıp sonuç alamadım, alanı da görmedim. Bu nedenle Dos ortamı için uygun bir medya aracına [CD/DVD/USB yazılıp kullanılması daha uygun olur. Programın full sürümü olması gerektiğini de belirteyim, zira deneme sürümleri onarım yapmazlar. Programı çalıştırmak için gerekli bilgiyi internetten kolaylıkla edinebilirsiniz ama takıldığınız bir nokta olursa bilgim varsa yardımcı olabilirim) diskin önce kısa araklar ile, giderek azalan sıklıklar ile gözlemlenmesi uygun olacaktır. Hdregenerator testinin sonucuna bakılarak gerekirse diskin ilk bölümü ile kalan son bölümleri hesaplanıp kullanıma açılmamak sureti ile tamamen işlev dışı bırakılması da düşünülebilir. Son kısmını göremediğim için hesaba katamıyorum ama başlangıcından 30 GB kadar kırpılması çok da zorlamayacak diye düşünüyorum. Tabi bunlar şu an için afâki olacaktır. Hdregenerator taramasını görüp, oradan çıkacak duruma göre gidişat ayrıca çizilmelidir ki bu konuda sıkıntı yaşarsanız yine bilebildiğim kadarı ile yardımcı olmaya çalışırım.

    Burada belirleyici olan kullanıcının maddi durumudur diye düşünürüm her zaman. Yani çok iyi bir geliri olan kullanıcıya hepi topu 100-150 TL lik bir diski kabaca 2 gün kadar zaman ayırıp onarması, onardıktan sonra ilk bir ay haftada 1 defa, sonrasında ayda birer defa şeklinde test etmek, gerekirse ikinci bir onarma işlemine girişmek (ki bu da kabaca 2 gün düşünülmelidir), bütün bunlara rağmen bu testler sonucunda bu diskin kullanılamaz olduğunun sonucuna varmak çok zahmetli gelecektir. Ya da zaten 1-2 yıl içerisinde yeni bir bilgisayar alacağım diyen biri içinde bu işler eziyet halini alabilecektir. Geçmiş olsun, kolay gelsin.


    NOT: Ne yapılır ise yapılsın bu diskin kullanıcısını mutlu etme ihtimali pek görünmüyor. Yazınızın başında belirttiğiniz yavaşlık problemini aşabilmek adına Hdregenerator ile onarım yapmayı düşünürseniz bir adet SSD almanızı da öneririm. Yakın bir gelecekte yeni bir tane alacak olsanız bile bu SSD yi yeni alacağınız bilgisayarda da rahatlıkla kullanabilir ve yeni bilgisayarınızın da performansını arttırabilirsiniz. Bu mana da SSD yapılacak yatırım ölü bir yatırım olmayacaktır. Ayrıca bilgisayarınıza uygun (2011 olduğu düşünülür ise muhtemelen DDR 3 olmalıdır ancak siz üreticinin sayfasından ilgili ürün için temin edeceğiniz ram destek listesine uygun bir modelini) bir ram markası ve miktarı almanızda konforlu kullanım için size yardımcı olacaktır diye düşünüyorum ki forumun 2. el bölümünden uygun olan modellerden bir tanesini oldukça makûl bir fiyata edinmeniz son derece olasıdır. Akabinde disk belleği dosyasını tamamı ile kapatarak veya bu iş için üretilmiş ramdisk gibi programlar ile ram belleğin bir kısmını disk belleği için ayırıp, tahsis ederek 2011 model bilgisayarınızın kalan ömrünü son derece konforlu bir şekilde kullanarak geçirebilirsiniz diye tahmin ediyorum.


    EDIT 1: Ayrıca son günlerde ki hava durumu da düşünüldüğün de sıcaklık değerlerinizin yüksek olduğu da görülüyor. Genelde bad sektör olan disklerde sıcaklıklar biraz fazladır ama sıcaklıkların çok da yüksek olmadığı şu günlerde 43 derece akla bilgisayarın içinin ve dolayısı ile işlemci fanının da tozlanmış olabileceğini düşündürtüyor. Bunun için dilerseniz bu linkten erişebileceğiniz Hwmonitor programı ile kontrol etmenizde fayda var.. Az evvel de belirttiğim gibi bir süre daha bu bilgisayarı kullanmayı düşünüyor iseniz sıcaklık kontrolü sonrası fan temizliği, termal macun yenilemesi, fanda sorun olması durumunda yeni bir fan temini işlemlerini de yapmanız sizi rahat ettirecektir.

    EDIT 2: Hd Sentinel adlı yine HDD üzerine bir program var. Health ve kalan ömür hakkında oldukça iddialılar. Farklı bir hesaplamaları olduğunu okumuştum. Dilerseniz burada ki linkten portable olanını indirip % dilimli sağlık ve kalan ömür hesaplamasını görmeniz mümkün olur. . İkinci bir görüş her zaman değerli olacaktır .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 13 Haziran 2016; 4:50:08 >




  • Okurken keşke 4-5 yıl önce bilseydim sizi dedim Gerçekten bilgisayarı sadece ilk aldığım zaman yani 2-3 ay kadar severek kullandım ama daha sonra her format yeni bir umut getirsede hesap makinesini bile kullanmayı istemeyecek kadar soğudum. Mecburiyetten kullandım. Pc toolları ile sistemi temiz tutmaya çalıştım korudum ama illaki kısa bir süre sonra çöküş ve format silsileleri. Harddisk aklıma gelmedi bu sorunlarda çünkü çok temiz çalışıyor gözüküyordu ısınmıyor ve sessizdi. Halbuki acer kalite kontrolcüleri gerçekten çok güzel test etmişler hitachi sorunsalını... Neyse öyle ya da böyle zaruri işlerimi gördü. Ne zaman ki ios platformuna geçtim. Pc yi bıraktım. Sinir stressiz bir adam oldum. CAD programı kullanmıyor ve arada excel wordde işim olmasa hiç elimi sürmem.

    Ev arkadaşlarımın son model win8 li pclerinin performansını görünce iyice tiksinip balkondan aşağı atasım geldi çoğu zaman. Sorunsuz olmasada iyilerdi. Win10 ücretsiz lisansı duyunca belki düzelir yeni sistemle dedim. Yükseltmeyi araştırırken hdd yi test etme konusuyla karşılaştım. Onda bu hataları görünce ve senden bu yorumu alınca pc alırken oem parçalarının markalarını nasıl öğrenebiliriz de düzgün pc seçebiliriz diye düşünür oldum. Sanırım çoğu kullanıcı ram hdd ve optik okuyucuların performansını bilmeden bilgisayar alıyor sonucunu çıkarabiliriz. Defalarca ya bu özelliklerde bu kadar kötü bir pc deneyimi olmamalı dedim. Hatta 2+2 rami 2+4 yaptım. Sistem temizken hızlandı artık geçti sanırım dedim ama öyle değilmiş.. Gerçekten acer ve tedarikçileri bu konuda mide bulandırıcı bir iş çıkarmış demek yanlış olmaz.

    Öncelikle değerli vaktini ayırıp bu kadar detaylı incelemen için teşekkürler. Zaten senelerdir her yoğun kullanımdan sonra çöken ve onlarca defa sistem restore yaptığım bu pc sorunlarıyla ile uğraşmak istemiyorum ki zaten iş ve özel hayat yoğun tempoda geçiyor. Eğer performansından memnun kalır ve sorunların düzeleceğini göreceksem temizlik ve hdd veya ssd değişimi ve belki ram ile, uzun süre kullanabilirim win10 lu pc yi. Çünkü uzun zamandır hasretim. :).

    1- İyi performanslı tavsiye edilen hdd alacağım ve öyle kullanacağım. 150-250 TL arası. Riski ise sistemin düzelmemesi başka bir kök nedenin ortaya çıkma korkusu çünkü ben bu pc ye ilk yıldan beri ayıplı mal olarak bakıyorum :)

    2- 480gb lık ssd. Pc performansı yine kötü ise sorun başka yerdeyse hiç olmazsa yeni pc de kullanırım. 450-550 TL. Risk yok.

    3- 120-240 gb lık ssd. İleride Yeni alacağım pc yi hibrit kullanabilirim. 200-250 TL. Risk yok. Performans 2. Maddeden farklı olacaktır elbet.

    Değerli tavsiye analizlerinizi beklerim. Emin olduğunuz bir tavsiyeyi ilk 3 maddede uygulayabilirim. Şimdiden teşekkürler. :)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: IQueenTwainI

    Merhaba. Son zamanlarda pc de yavaşlama yaşıyorumda acaba hdd durumumu değerlenirirmisiniz ? (2.5'' 4.5 yıldır kullanıyorum) https://store.donanimhaber.com/0a/f6/e4/0af6e408b2d53f9cae1e8821a120c491.jpg

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



    Merhabalar. Tekrardan konuda aktif olduğunuzu gördüm de acaba benimde hdd mi değerlendirebilir misiniz?
    Buda yeni hdd tarama >>https://store.donanimhaber.com/65/aa/06/65aa06d36c689547aa10205cdef52ef1.jpg

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • slayer90 S kullanıcısına yanıt
    Maalesef teknolojinin hızına artık yetişemiyorum. Bu nedenle bir disk marka/model önerisinde bulunmam mümkün görünmüyor. Bu iş için ayrıca forumun "donanım önerileri" kısmına bir konu daha açmanız sanıyorum gerekli yardımı bulmanızı sağlayacaktır.

    Esasın da sorun bizlere verilen algıdan kaynaklanıyor. Notebooklar güzelliği ile bizlerde bir cazibe algısı oluştururlarken masa üstü bilgisayarlar ise bir o denli kabalıkları ile iticilik meydana getirirler. Oysa ki bize dayatıldığı gibi güzellik değil işlevi önemli olmalıdır. Notebook bilgisayarlar son derece güzel, şık tasarımlıdırlar ancak web gezintileri, soltire gibi basit oyunlar, World, excel gibi sadece okuma-yazmaya dayalı basit programlar, video oynatmak için kullanılan media player, gom player gibi uygulamalar, şantiyede görevli bir mühendisin acil bir durumda ihtiyacı olan bir çizimi o an için açıp bakması veya üzerinde küçük, kısa rötuşlar yapması dışında başkaca işler için uygun cihazlar değildiler. Öyleymiş gibi lanse edilmeye çalışılmaları öyle olacakları manasına gelmez. Bu nedenle 3d max, solidworks, maya, cadcam vb programlar için her daim masa üstü azmanlarını, onlarında uygun dizilmiş sistemlerini tercih etmek en doğru seçim olacaktır diye düşünmüşümdür hep.

    Verilen veya sunulan önerinin sonucundan emin olmaktan ziyade, öneriyi dinleyenin bu öneriden beklentisidir önemli olan. Bu da ancak, cihazı bizzat görüp değerlendirip, cihaz sahibi ile yüz yüze görüşüp iyi bir dille varılacak noktayı anlaşılır bir şekilde ifade etmek ile gerçekleştirilebilir diye düşünüyorum. Bu meyanda benim buradan size önerebileceklerim afaki olmanın ötesine geçemeyecektir ancak bu demek değildir ki bu öneriler tamamı ile boş, anlamsız olsunlar. Pek tabii ki öyle değiller, yalnızca sizin durumunuzun özelliği nedeni ile denenip, bizzat kendinizce test edilip, kâfi olduklarına kanaât getirildiklerinde başarıya ulaşmış olmaları dışında. Buda ister istemez, yukarıda sizin de belirttiğiniz bazı minik riskleri beraberinde getirecektir.

    Sorularınıza bende sorular sorarak karşılık vereceğim, vereceğiniz cevaplardan bir netice çıkacaktır (umarım )

    1- SSD yalnızca Windows'u mu çalıştıracak yoksa afili programlarda çalıştırması gerekecek mi?

    1- a. Cevap: Yalnızca Windows çalıştıracak.
    1- a. a. Bu durumda 120 GB SSD işinizi görecektir.

    1- b. Cevap: Afili programları da çalıştırması gerekecek.
    1- b. b. Bu durumda 120 GB dan daha büyük bir SSD almak yerinde bir karar olacaktır. Ne kadar ihtiyacınız olduğunu planlamak size kalmış.

    2- SSD günü kurtarmak için mi yoksa geleceği de düşünerek mi alınacak.

    2- a. Cevap: Sadece günü kurtarmak için alınacak ise.
    2- a.a. 120 GB civarı işinizi rahatlıkla görecektir. Fazla müsrif olmaya gerek yok. Zaten halihazırda ki bilgisayarınız muhtemelen 1.5 GB destekli olacağı için zıpkın gibi, fişek gibi bir SSD ile yerlerde sürünen bir SSD nin farkını anlamayacaktır.

    2- b. Cevap: Geleceği de düşünüp uzun vadeli bir disk almak ise.
    2- b.b. Bu durumda kesenin ağzını bir miktar açıp, uçlarda bir ürün olmasa da hemen öyle 1 yıl içerisinde demode olmayacak, 2 yıl sonra, olası alınacak bir bilgisayarı da şahlandıracak bir disk alınmasına karar verilmeli.

    3- Maddiyat ne kadar önemli.

    3- a. Cevap: Önemli. Yok yere şimdi cepteki akrebi rahatsız edemeyeceğim ise.
    3- a.a. Bu durumda 120 GB ile yola devam. Kimse üzülmesin

    3- b. Cevap: Önemli ama, her 2 yılda bir para dökmekte yersiz.
    3- b.b. Bu durumda 120 GB üzeri bir SSD için paraları görelim

    Bunlar SSD için doğru yolu bulmaya yardımcı olur sanıyorum.

    HDD içinse küçük bir tüyo vereyim. Bütün notebook diskleri 5400 RPM dir (Arada ekstrem 7200 RPM olanları da var ancak şu anda marka ve model ismi hatırlayamadım. Yine de bu ürünleri piyasa da kolay kolay bulamazsınız. Nerede ise tüm satıcılar sözleşmiş gibi sadece 5400 RPM disk satarlar, çünkü 7200 RPM enerjiyi fazla tüketir, fiyatı daha pahalıdır, zaten notebook alan 1000 kişiden sadece 3 tanesi bu diskin varlığından haberdardır, onu da 10.000 ancak 1 tanesi satın alır, o yüzden yılda 1 tane satılacak diski hiç bir satıcı alıp vitrine koymaz. yine de şansınızı deneyip bakabilirsiniz ama bu defa da şarzınızın çabuk tükenmesinden rahatsız olmak yok ama ! .. ) Bütün diskler 5400 RPM olunca aralarında fark yoktur demeye gelir söz ama durum öyle olmuyor. Aslının, yani 7200 RPM diskin tasarruf saçmalığı adı altında kırpılması ile şekillenen 5400 RPM notebook diskleri bile bazılarının gözüne batmış olacak ki onların bile tasarruflusunu yapmışlar. Tasarruflu diskin daha tasarruflusu yani. İşte bunlardan uzak durmakta fayda var. Kolay gelsin.

    EDIT: Birde masrafsız ama biraz zahmetli olabilecek bir öneride daha bulunayım. Gerçi yukarı da belirtmiş idim ama daha detaylı olsun. Sanıyorum ram miktarınız 6 GB, yani bu durum için oldukça uygun. Yazıda daha detaylı anlatılıyor diye anımsıyorum ama yazmıyor ise ağır uygulamalar için 1024 Kb, basit, günlük kullanıma yönelik içinse 256 veya 512 Kb lık disk belleği dosyası ayırmak yetecektir. Çok sevdiğim ve fırsat buldukça takip ettiğim bir dostumun performans artışı için hazırladığı bu sayfayı vakit bulunca değerlendirmeniz için size gönderiyorum.. Bu program için tek önereceğim load/save kısmı için diske kayıt yapmamanız olacaktır. Yazıda da okuyacaksınız ama ben bir kez daha uyarayım. Bu kayıt olmaz ise pil bitmesi, resetlenme gibi durumlarda disk belleği dosyası kaydedilmeyeceği için veri kaybınız olabilir. Ancak bunun uygulanmadığı durumlarda da zaten veriler yine de kayboluyorlar. Sadece windowsun kendine ait programlarından bazıları (Word, excel gibi) otomatik kurtarma etkin ise bazı bilgileri kurtarabiliyor diye de belirteyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 15 Haziran 2016; 13:22:50 >




  • IQueenTwainI I kullanıcısına yanıt
    Hangi arada yazdığınızı görememişim ama bu işte bir tuhaflık var gibi. İlk mesajınız ile son mesajınız arasında kabaca 5.000 saatlik çalışma farkı var . Hangi arada 5.000 çalıştırdınız bilgisayarı merak ettim doğrusu (günde 10 saat çalışsa ırgat gibi neredeyse 2 yıl önce yazmış olmalısınız ilk mesajı ).

    Disk biraz eski kaldığı için üretim bilgisini bulmak mümkün olmadı ama, zaten üreticilere baksak sattıkları ürün disk değil de uzay mekiğiymiş zannedeceğiz. O yüzden kullanıcı testlerine göz attım. Haliyle eskimiş teknoloji, şimdiler ile kıyaslanamaz bile ama zamanının oldukça klas disklerinden biri olduğunu anımsıyorum. Sizde ki test sonuçları da göz dolduran cinsten olmuş. Bu güne kadar gördüğüm en yüksek sıralı okuma hızına erişmişsiniz, tebrik etmek isterim diskinizi.

    Benchmark testinde maksim., min., avar. değerleri göz dolduracak cinsten, maşallahı var. Access time süresi bile üreticinin gözlerini yaşartacak türden 17 ms ile oldukça mükemmel durumda. Bursrate, yani anlık dosya erişimi ise 130 mb/s ile oldukça oturaklı bir seviyede. Cpu muhtaçlığı düzeyi de her iki testte de uygun değerde kalmış, kendi sınıfı ve yaşını dikkate alınca ideal denilebilir.
    Benim düşünceme göre tek sıkıntı grafikteki merdiven basamağını andıran eğri. Bu tür merdivenimsi inişler diskler için pek istenmeyen bir durumdur. Sağlıklı diskler çok hafif düşüş veya artış ile sismograf benzeri bir eğri grafiği çizerler. Genelde (çok kesin olmamak ile birlikte) merdivenimsi iniş işlevselliğini yitiren okuyucu kafanın işareti olarak düşünülmelidir. Bu kısma ileride yine dönüş yaparız diye düşündüğüm için kısa kesiyorum.
    Accesstime sarı nokta dağılımı da yine yaşına göre son derece muntazam durmakta. Ayrıca maksimum ve minimum okuma değerleri muntazamlık içerisinde. Bu diskler ilk çıktığında (yanılmıyor isem o zamanlar samsung henüz seagate tarafından satın alınmamıştı) spinpoint serisi gerçekten döner diskli hdd ler de teknolojik bir çığır açmıştı desek yanlış olmaz.

    Errorscan testi için söylenecek bir şey yok. O yüzden doğrudan geçiyorum (speed map testinide yapsaydınız keşke, diskin yüzey durumunu da görmüş olurduk)

    Health sekmesi için söylenecek çok şey var ama önce sarı işaretli uyarıdan başlayalım. Yukarıda teknolojide çığır açtı dedik ama bu çığırla hayatımıza yeni değerlerde kattı dersek yine yanlış olmaz. Bunlardan biri de Calibration hatası. Spinpoint ile hayatımıza çokça giren tuhaf bir hata. Doğru olup olmadığı bir türlü anlaşılamamış idi (ilk çıktığında çok meşhur bir hataydı ve herkes satın aldığı samsung diskleri bu yüzden iade etmeye çalışırdı diye hatırlıyorum), zira disk bilgi tablosuna bakıldığında ölümcül bir sorunu işaret ediyordu. Yeşil Çam filmlerinde ki o klişe replik gibi bu hatanın olduğu diskler içinde söylenmesi gereken tek şey "Çok Yaşamaz" olmalıydı ama spinpointler bu hata ile yıllarca yaşadılar . Sanıyorum bu disk algoritmasından kaynaklı bir hata ve üretici ya düzeltemediği yada düzeltmenin gereksiz olduğunu düşündüğü için öylece kalakalmış bir durumda. Adı üzerinden anlaşılacağı üzere her disk açılış sırasında bazı doğrulamalar yapar. Motor gerekli dönüş hızına çıkıyor mu, okuyucu kafa başlangıç noktasını bulabiliyor mu, darbe/titreşim ölçerler motor yatağında balans var mı yok mu gibi diskin sağlıklı çalışıp çalışmadığını gösteren testler. Sizde bu testleri yaparken doğrulama ilk seferinde vuku bulmadığı için hata notu düşülmüş. Ancak diğer verilere bakıldığında (ben baktım yani) bir arıza işareti görünmüyor. Performansa hâlâ daha 252 demiş ki (muhtemelen 253'den düşmeye başlamış , neden güldüğümü sonra açıklarım) gerçekten de sorun olsa idi bu değerde de sorun olması gerektiğini düşünüyorum. Spin değerlerinde de bir sorun gözlemlenmiyor. Yani motor kısmında bir arıza var demek mümkün görünmüyor. Sıkıntı G-Sensor ve load cycle count kısmında. Burada iş biraz can sıkıcı noktaya doğru ilerliyor. Load cycle nın doğrudan bir ilgisi yok, sadece mucizevi bir yaşam sergileyen diskiniz bu değerlerde ömrünü doldurmuş görünmekte. Muhtemelen 50.000 olarak tasarlanmış bu disk, kabaca 300.000 seviyelerini gördüğünde diskinde çalışamaz hâle gelmiş olması beklenirdi ama sizde 463598 değerini yakalamış (yeni disklerde bu ömür 2.5” disklerde 600.000, 3.5” disklerde 1.000.000 üzerinde veriliyor. Belki eski üretim disklerde de bu mükemmeliyet yakalanmış olabilir diye aklıma getirmeye çalışıyorum ama uzak bir ihtimal). Nereden bakılsa bu bir mucize. Bu okuyucu kafası ile ilgili bir durum olduğu için doğrudan calibration hatasını tetiklememeli diye düşünüyorum (Benchmark testinde ki merdivenimsi eğri belki calibration hatasının olasılığını güçlendirir ama doğrudan hatayı tetiklememeli). Bu değerden sadece diskin ömrünü çoktan doldurduğu halde çalıştığı için söz ettim. Tabi disk ömrü için ayrıca power on horst değerini de göz önüne almak gerekir diye düşünüyorum ki diskiniz hiç renk vermemiş, 100 değerini, ilk alındığım gün gibi sapa sağlamım diyerekten korumuş. 30.000 saat çalışan diskte bu değer (100 den düştüğünü tahmin ediyorum ki bu değerler her marka ve hatta kimi zaman her modelin farklı serisi için bile ayrı oluyor) 100 olmaz. Bence s.m.a.r.t bilgilerin tamamında bir tutarsızlık var ve varılacak sonuç hiç bir şekilde tam sağlıklı olmayacaktır. Çünkü bir kısım disk ömrü bilgisi verecek olan değeler, "ben ilk alındığım gün gibiyim, taş gibi, dimdik ayaktayım" derken (gülmemek elde değil 30.000 saat çalışan bir disk için sağlık değerinin 100 üzerinden 100 olması gibi bir saçmalık olamaz da ondan güldüm [bkz. “neden güldüm” kısmı]), bir diğer kısım veri ise "ben çoktan öldüm ama bir fatiha okuyanım bile yok" diyor. Yine de çalıştığı saat itibari ile load cycle count ve g-sense değerlerinin daha tutarlı olduğu düşünülmeli.
    İşin tuhaf yanı g-sense değerleri de çok yüksek. Disk motor yatağında balans arızası gibi bir arıza yok ise bilgisayarınızı çok sarsıntılı bir şekilde kullanıyor gibi görünmektesiniz. Naçizane düşüncem biraz daha sabit bir şekilde kullanmanız diskin kalan ömrüne pozitif katkıda bulunacaktır. Ayrıca bu şekilde ki bir kullanım calibration hatasını da tetikliyor olabilir.

    Sağlık durumunu (data verilerini) benchmark ve errorscan ile harmanlayıp tutarlı bir hâle getirmek gerekir ise diskin beklenilenin de üzerinde bir performans ve ömür sunmuş size. Kişisel düşünceme göre okuyucu kafanın çizdiği merdivensi basamaklara ve avarage değeri ile eğri grafiğine göre, bu şekilde, bu performans değerleri ile bence en az 1 yıl daha çalışır ki bu performans ile olmaz ama 18 ayı devirmesini, 2. yılını görmesini bile beklerim. Tabi health değerlerine bakarsak disk çoktan ölmüş, geri dönüşümde sırasını bekliyor gibi görünüyor o da başka.

    Sizin en başında yazdığınız "Son zamanlarda pc de yavaşlama yaşıyorumda" sorununuz bu diskten kaynaklanıyor dersek diskinize gerçekten ayıp etmiş oluruz. Her ne kadar health değerlerinin biri Anya'yı diğeri Konya'yı gösterse de anlık durumu yansıtan benchmark değerlerin de diskin yavaş çalışmasına dair hiç bir sonuç gözlemlenmiyor. Tek sıkıntı diskteki kavurucu sıcaklık ama bu sıcaklığın diskten kaynaklanabileceğine dair güçlü bir veride görünmüyor. Bence bu ısı disk dışı kaynaktan gelmekte. Bu linkten edinebileceğiniz hwmonitor adlı uygulama ile bilgisayarın sıcaklık verilerine bakmak oldukça yararlı olacaktır. Muhtemelen genel bir toz sıkıntısı yaşıyorsunuz ve bu toz sıkıntısından kaynaklı sıcaklık sorunu da diskinizi olumsuz bir şekilde etkiliyor. Sadece diski değil, diğer bileşenlerinde ömürlerini törpülüyor olabilir. Zararın neresinden dönülse kârdır felsefesi ile sıcaklık ölçümünü en kısa zamanda yapıp gönderirsiniz diye umuyorum. Geçmiş olsun, kolay gelsin.

    EDIT: Ben satıcı bilgisine erişemedim ama şimdi bakınca %55 değer için 463.000 gibi bir değer düşülmüş, buda 600.000 - 1.000.000 üzeri için uygun geliyor, hatırladığım kadarı ile bu garantinin verilmeye başlandığı yıl 2012 civarıydı. Bu durumda ömür için s.m.a.r.t değerleri belirli oradan tutarlı olabilir ama bu yine de 30.000 saat çalışan bir diske 100 üzerinden 100 yaşam puanı vermeyi açıklamıyor . Hiç bir disk bu kadar saat çalışıp, böyle bir yaşam puanı alamaz. Ramazan-ı şerif çıkınca tekrar mı baksak diyorum , oruçlu kafa pek iyi çalışamıyor gibime gelmeye başladı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 15 Haziran 2016; 13:34:54 >




  • Öncelik olarak teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Açıkcası laptop toz temizliğini 3-4 ay arasında yapıyorum. Hatta en son mart ayında macun değişi yaparak temizlemiştim. Soğutucu kullanmama rağmen sıcaklık problemim uzun sürelerdir mevcut. Ve malesef bu şekilde kullanıma devam ediyorum. Hdd kullanım saatinden görülecek olduğu üzere bilgisayarım uzun uzun açık diyebilirim. Sanırım sizinde bahsettiğiniz üzere uzun süre açık kalmasına bağlı oluştuğunu düşünüyorum. 5yıllık bir laptop da 30bin saat kullanım pek de az olmasa gerek . Tekrardan teşekkürler ilginiz için. Buda sıcaklık değerlerim.

    https://store.donanimhaber.com/c3/06/9d/c3069d065cbd683feca51c45aa2b8230.jpg
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IQueenTwainI -- 15 Haziran 2016; 15:32:54 >




  • IQueenTwainI I kullanıcısına yanıt
    Kullanım kişiden kişiye değişen bir olgu olmak ile birlikte 5 yılda 30.000 saat olası tabii ki. Maşallahınız var anlaşılan . Sizin de açıkça seçebildiğiniz ve başında da belirttiğiniz gibi sıcaklık sorunu olduğu görülüyor. Samsunglarda nedense fan devir hızı hiç görünmüyor. Ya fanlarının kalitesinden son derece eminler ya da sallapati bir iş yapmışlar. Bence o fan dönüş hızına bios kanalı ile bakmanız yerinde olur. Notebook fanlarını şimdi hatırlayamıyorum ama masa üstü olanlarını baz alır isek 2.000 -2.600 devir arası sağlıklı olanları, daha üst limitlerde çalışanları ise, devir sayısı arttıkça ömürlerini tüketmiş olanları diye sıralayarak hesap edebilirsiniz. 3.000-3.400 deviri bulduğu halde 78 dereceyi düşüremiyor ise, 3.400 deviri geçmiş ise yeni bir an alma amanınız gelmiş demektir. Ayrıca fan çıkış mazgallarını da kontrol etmekte fayda var. Vakti zamanın da bir arkadaşın fan mazgallarından 3X4 cm ebatlarında bir kağıt parçası çıktığını anımsıyorum, olmaz olmaz diye bir şey yoktur. Ayrıca bazı bilgisayarların ayar menülerinde (bios) farklı seçenekler mevcut olabilir, ya da silent, standart, perfomans vb gibi ek seçeneklere sahip olabilirsiniz (silent dışındakiler biraz gürültülü çalışır ama sıcaklıktan kaynaklanan performans düşüşünü, özellikle ağır ve onarak çalışmayı gidermeye yardımcı olur). Bunun için biosunuzu kontrol edip bu sıcaklık sorunu için farklı çözümler olup olmadığına bakmanız yerinde olacaktır. Kolay gelsin.

    NOT: Bir noktaya değinmek istedim. Bazı arkadaşlar sıcaklık veya sıkıntıya sebep olan başkaca kaynak bertaraf edildiğinde bilgisayarları şahlanacak kanısına kapılıyorlar. Böyle bir şey olmaz. Sıcaklık veya elektriksel döngü bilgisayarların ana malzemesini oluşturan silikona zarar verir, zamanla üzerine atılı performansını yitirmesine neden olur. O nedenle bilgisayarlar kullandıkça performansları artmaz, düşer. Burada ki mantık, bu normal performans düşüşü dışında, başkaca sebeplerden ötürü oluşan harici düşüşü ortadan kaldırmak, normal çalışmaya dönmek olarak düşünülmelidir. Yoksa sıcaklık problemi giderilince bilgisayarınız ilk günkü gibi muhteşem olmayacağı gibi, benchmark değerlerinde "çok yerinde ve muntazam" diye tanımladığım oranlarda 5 yıllık bir disk göz önüne alınarak anlaşılmalı diye belirtmek isterim.




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Hocam hardiski değiştirmek gerekir mi 5-6 tane bad sector buldu. Ne kadar idare eder acaba?

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • Badsector oluşumu hdd nin markasına göre değişir mi hocam?
    Teşekkürler...
  • Agentwho kullanıcısına yanıt
    Öyle bir şey hiç görmedim, duymadım, okumadım. Sadece kimi zaman bazı serileri de üretim hatası olduğu söylentileri çıkıyor ki, yılda 800.000.000 ila 1.000.000.000 kadar bir üretim düşünüldüğünde arada hatalı seri çıkma ihtimali gözümüzün önüne gelecektir.
  • Arwen Undomiel kullanıcısına yanıt
    Benchmark testini kısa yapmışsınız. Tam olarak görmek mümkün müdür?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 28 Haziran 2016; 0:53:25 >
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Dahili hdd hocam sata 3 portuna takılı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba 2 haftadır bir sorun yaşıyorum. Bilgisayar yere düştüğünden beri kendiliğinden yavaşlıyor, dosyalar kendiliğinden siliniyor. Ne yapmalıyım? Yardım ederseniz sevinirim.
    ekran alıntıları:
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • 
Sayfa: önceki 2829303132
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.