Şimdi Ara

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım (33. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
717
Cevap
26
Favori
250.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3132333435
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • khaos1991 kullanıcısına yanıt
    Gerekli olan tüm testleri eksiksiz ve gerekli olduğu şekli ile yapıp bana düşen işi hafiflettiğiniz için teşekkür ederim. Önce Hwmonitor ile başlayıp, disk ile yazıyı sonlandırayım.

    Hwmonitor yükte test etmeye gerek duymamış. Sıcaklıklar şu hali ile bile tavan yapmaya yetmiş, ciddi bir iç temizlik ve termal macun yenilemesine ihtiyaç duyulduğu kesin. Eliniz yatkın ise bunu kendiniz yapabilir, değilse bir servisden yardım alabilirsiniz (Öncesinde biosun Power sekmesinden Hardware Monitoring bölümünden fanın mevcut durumu gözlenmeli ve değerlendirilmelidir. Şu hali ile en düşük 2.000 RPM, en yüksekte de 3200/3400 RPM den fazla bir çalışması var ise yenisinin alınması değerlendirilebilir. Sağlıklı fanlar genel itibari ile bu aralıklarda çalışırlar. Rölantide 1.600 RPM aşağıda çalışması fanın kullanım ömrünün bittiğine işaret ederken, maksimum performansta 3.400 RPM bulduğu veya geçtiği halde sıcaklık 88 derecenina altına düşürülemiyor ise soğutma için yetersiz olduğu düşünülmelidir) Burada size önereceğim cpu fanının etiketini ve küçük yapasını açarak en uygun nitelikte numarada ki yağı kullanmak vasıtası ile fanın performansını arttırmanız olacaktır, kulağa biraz zor gibi geliyor ama öyle değildir. İşlemde bir adet enjektör kullanırsnaız etrafı yağlamamış olursunuz. Termal macunlar için lütfen biraz maddiyata kıyınız. Masaüstü bilgisayarlarda doğutma parçaları daha büyük, daha güçlü olduğu için çok sorun oluşturmasa da Notebooklar da 5 TL'ye alınacak termal macunlar çokta yararlı olamıyor. Uygun nitelikte takrabi 25-30 TL lik uygun bir markanın termal macunu kâfi gelecektir diye umuyorum. Sonrasında yine bir Hwmonitor görüntüsü alıp harici bir soğutucu gerekli olup olmadığı değerlendirilmeli, mevcut sıcaklık durumuna göre başlangıç-orta eya başlangıç-ileri seviyesinde bir harici soğutucu alınmasına karar verilebilir.

    Elimizde dump dosyaları yok ama şu hali ile sizde "mikro lehim çatlağı" dediğim kronik bir sorun olduğu düşünülmelidir. Muhtemelen grafik kartına musallat olmuş olmalı ki kimi zaman diğer kompanenetleri de sarıp içinden çıkılmaz bir hâl aldığıda oluyor. Bu işin iki çözümü var. Birinci olarak uygun nitelikte bir servis düşünülmeli ancak burada maliyet/durum tablosuna uygunluk aranmalıdır. Bu servisde bga yenilenmesi kabaca 80 TL ila 250 TL arasında bir maliyete çıkacaktır. İşte bunun için maliyet/durum, kâr/zarar ve feda edilebilirlik/durum tablosu oluşturulmalıdır. Yani harcanacak tutar bilgisyarın toplam değerini veya bu değerin yarısını geçecek midir sorusuna cevap aranmalı bu cevabın bu değerleri geçmemesi halinde teknik servis düşünülmelidir. Şayet bu değerler aşılıyor ise bu durumda onarım maliyet/durum bölümünde maliyet, kâr/zarar tablosunun zarar bölümünde olacağı için onarımın servis marifeti ile yapılmaması kararı verilmelidir.

    Bununla beraber mevcut durum ve feda edilebilirlik değerlendirilmeli, bu tabloda da feda dilebilirlik maddi olarak anlamlı ise kullanıcı bazlı onarıma gidilmeli, anlam ifade etmiyor, tablonun durum hali ağırlık basıyor ise şu hali ile kullanımına veya maliyet/durum, kâr/zarar tablosundan çıkan sonuca göre teknik servise gönderilmelisine karar verilmelidir.

    Kabaca, servis onarım maliyeti cihazın şu an ki bedelinin yarısına denk gelecek ise oturup düşünmeli, yarı fiyatındna daha fazla olacak ise servis oalyı hiç düşünülmemeli. Bu durumda komple anakart teminine gidilebilir bunun içinde ayrıca bir fiyat/durum değrlendirilmesi yapılmalı.

    Şayet servis düşünülmüyor ise "fırınlama" denilen, kullanıcı bazlı müdahale düşünülmeli. Cihazdan şu hali ile makismum marjinal fayda elde edilemiyor ise bu durumda "fırınlama" riski alınarak işlem gerçekleştirilebilir yada gerekli maksimum faydaya ulaşılıyor ise hiç bir şeye dokunmadan bu şekilde kullanılmaya devam edilebilir.

    Biraz karmaşık olduğu için kusura bakmayın, daha basit nasıl izah edilebilir bilemiyorum.

    Yinede dump dosyasına bakmak ayrı bir bakış açısı getireceği için aralıklar ile bakıp bu dosyaların olması halinde gönderebilirsiniz ki muhtemelen mavi ekran hatalarından sonra bilgisayar oluşturmaya başlamıştır. Bende Allah ömür verirse ve vakitm olursa mümkün olan en kısa zamanda bakıp fikrimi belirtebilirim.

    Hard diskimizin durumna gelirsek, benchmark, errorscan ve health şeklinde olaya bakalım.

    Benchmark değerlerinde maksimum okuma değerinin üretici tarafından 147 MB/S olarak belirtilmiş, kullanıcı bazlı testlerinde ise makismum 92 MB/S değerine ancak ulaşabildiği görülebiliyor. 2010 Yılında imal edilmiş bir disk olarak çok kötü bir performasn çizdiğini söyleyebilirim. Alınacak en son disklerden biriymiş. Doğal olarak minimum ve ortalama okuma değerleride maksimuma paralel bir durum arz etmek zorunda kalmış ancak oranların tutarlı olması başkaca bir sorunun henüz vuku bulmadığını düşündürtüyor. Access time değeride buna mukabil biraz yüksek çıkmış ki 19.1 MS diskler için hiçte sevilmeyen bir noktadır. 2.5" Disklerde 20 MS bulması ciddi bir performans kaybına ve tehlikenin büyüdüğüne işaret eder ki sonrası zaten performans babında işkenceye doğru atılmış bir adım olacaktır, 24-25 MS sonrası ise diskin kullanılmaz olduğunu gösterir. Access time (sarı) noktalamanın başlangıç değeri 15 MS mertebelerinde ki akranlarının 5 MS'den başladığı düşünülürse çok düşük, en azından 10 MS olması beklenmeliydi *1.

    Grafik ve access time (sarı) noktalanması okuyucu kafanın beklenilenden daha iyi durumda olduğunu bize söylüyor (iyi derken health değerlerine oranla, yoksa mükemmel yada iyi anlamında değil).

    Errorscan taramasınında 2 saat 25 dakika olmsı bize kötü performanslı bir disk olduğunu gösteriyor ve benchmark değerlerini doğruluyor. Bu kalibredeki bir diskin 1 saat 30 - 1 saat 50 dakika aralığında bu testi bitirmesi beklenmeliydi.

    Errorscan da sizinde gördüğünüz gibi kötü bölümler görülüyor ve sayılarının (başlangıç noktası olarak) 24 olduğunu anlıyoruz. Hem sayısal azlıkları hemde diskin son bölümüne kümelenmiş olmaları onarım şansı, başarımı ve sonrası için iyi. Speed map testide olsaydı iyi olurdu, böylece diğer bloklardan gelebilecek tehlikeleri de hesaba katabilirdik.

    Smart rabloları bir âlem, birinin dediği hiç birine uymuyor. Normalde şu durumdaki diskin current pending sektör kısmında en azından 30-40 gibi değeler görmek, event count kısmında buna mukabil 8-10 gibi değerler ile, reallocated sector count bölümünü ya boş yada 195-196 gibi değer ile sarı ikazlı olarak görmek gerekirken smart sanki her şey güllük gülüstanlıkmış takılmış.

    Current pendik sorunlu sektör başlangıcının en fazla 22 olabileceği notunu düşmüş ki bu sorunun çok yeni başladığını veya çok çok yavaş ilerleyen bir durumda olduğunu bize söylüyor. Current PEnding Sector disk yüzeyinde okumakta zorluk çekilen bölümleri kaydeder. Her bölümü ayrı ayrı kaydetmediği için ham değeri sayıya işaret etmez, sadece düşük olması iyiye işaret eder. Durum genel manada Current değerinden takip edilir. İşin tuhafı bu sektörleri kontrol ve gerekli ise takas için Event Counta göndermeisne rağmen 200 değerinden düşme olmamış. İşin tuhafı Event Count da gelen 1 talebi reddetmemiş ve takas alanına ayrılmış 140 yedek bölümden bir tanesi ile değişim için Sector counta başvurmuş ve bu başvuru olumlu karşılanmasına rağmen ne Event Count nede SEctor Count değerlerinde düşüş olmamış. Muhtemelen hatalı bir smart ile karşı karşıyayız çok güveinilir olmasa da genel manada yol gösterici olarak kabul etmekte sorun olmayacağını düşünüyorum.

    Diskin kabaca, ömrünün %80-90 civarını doldurduğunu söylemek hata olmaz. Hatta bazı parçalar olağan üstü mucizevi bir değer bir görmüş , yukarıda ki bir diğer disk için belirttiğim mesajda daha detaylı bulunan Load Cycle count değer gördüğüm en yüksek değerlerden biri olmasına rağmen hâlâ diskin çalışıyr olması hakikâten bir mucize. Disk üreticisi 600.000 değerini vermiş ki çoğu zaman 1.5-2 katına kadar hiç bir sorun olmadan çalışıyorlar, yarısına yakın bir kısmı ise 3 katı değerlerini görüp geçebiliyor ki sizinkisi onları bile alt edip neredeyse 4 katına çıkmış. Bence müzelik bir disk bu, ödül bile vermek gerekir . Beraberinde G-sensörde dahil...

    Bu hali ile sınırlarda dolaşan bir cihaz görünümü arz ediyor ve 35.000 sati geçebileceğini pek zannetmesemde mucizevi durumunuda göz önüne alınca belki bir ihtimal 40.000 saati görebilmiş gibi bir his dolaşıyor içimde. Yinede çok fazla güvenmeyip, çok kıymetli verielrinizi bu disk üzerinde yedeklemeden tutmamanızı öneririm. Tabi disk üreticisine baktığımızda diskin 100.000
    - 110.000 saat kadar bir ömrünün var olduğunu görüyoruz, yersek...

    Diskin onarımı yine Hdregenerator ile yapılmalı ve son derece sorunsuz ve başarılı bir şekilde biteceğini düşünüyorum, tabi sonuçları görmeden kesin bir şey söylemek doğru olmaz. Yukarıda ki mesajda nasıl kullanılacağına dair basit bir video var. Bootable bir Usb aygıt veya CD yapmanızı önerip, dos ortamında işlemi gerçekleştirmeniz gerekliliğini hatırlatayım. Yine öncesinde verilerinizi yedeklemeyi unutmayın, çok çok düşük bir ihtimal ama sistem çökmesi ile karşılaşılabilir. Diskin yaşıda dikkate alındığında lov level format son çare olarak düşünülmeli, sadece yeni bir disk biçimlemesi ile kabaca 17480 MB olarak hesapladığım bölüm 20 GB veya 25 GB seviyesine tamamlanarak bu kısımdan feragât edilmek sureti ile kullanım dışı bırakılmalı ki eşeği sağlam kazığa bağlamakta yarar olduğunu düşünüyorum.

    Yani;
    1- Hdregenerator programının full sürümüne sahip oluyorsunuz. Usb veya CD medya aygıtına botable diskini oluşturup bilgisayarı bu medya cihazı ile açıp videoda görüldüğü şekilde repair/tamir seçeneği ile onarıyorsunuz. Diskin durumuna göre bu en az 90 dakika sürecektir ki hasarın boyutuna göre 1 haftaya yaklaşan süreler aldığıda oluyor. Sizde 3-4 saati geçeceğini pek zannetmiyorum.

    İşlem bittiğinde rapor kısmından detaylı ekran görüntüleride alırsanız yararınıza olur. Bu görüntüleri gönderirseniz bende bakıp dğerlendirmek isterim.

    2- Diski yedekleyip, disk bölümlemesini silin. Diski kullanım amacınıza göre 3 ya da 4 bölüme ayırın. C/D/E veya C/D/E/F bölümlemesi uygun olacaktır. 3 bölümde E, 4 bölümde ise F sürücüsünün boyutunu 20 veya 25 Gb olarak belirleyin (ben 25 GB öneririm), bu bölümü kesinlikle formatlamayın. Üçlü bölmede C/D, dörtlü bölmede ise C/D/E bölümlerini quik format ile biçimlendirip kullanıma açın. Diskinizde kurtarma bölümü var ise bu bölümden faydalanıyor iseniz bu bölümün bahsedilen işlemler neticesinde kaybolacağını, gerekli yedeklemeyi (kurtarma diski) yapmayı unutmamanız gerektiğini hatırlatırım.

    3- İşletim sistemi kurulduktan sonra bir Hdtune testi daha yapmanız uygun olur. Yine bu testleri de gönderirseniz değerlendirmek isterim.

    Sonrasında gelecek sonuçlara göre gözden geçirip varsa yeni girişimler planlanıp yola devam edilebilir. Geçmiş olsun, kolay gelsin.




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Saolun bilmediğim bir konuydu kendim yapamazdım bir soğutucu kullanıyorum usb uçlu marka/ model eye-q /eq-cp200w
    Bide Dc 5v yazıyor bu soğutucuda 2 tane usb girişi ve bir kablo vardı kendim bir kablo daha aldım 2 usb yi bilgisayara 2si soğutucuda az da olsa daha hızlı döndürüyo :) zararı varmı?
    Testler soğutucu takılıyken yapıldı ayrıca güç modu işlemci %100 en az çalışma ayarındaydı bu ayar ne olmalı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • leco13 kullanıcısına yanıt
    Soğutucular üzerine ayrıca geniş bir bilgim yok. O nedenle sadece genel kategorisini söyleyip geçiyorum, çok ekstrem cihazlar hariç klasik ev kullanıcıları için düşük konfigürasyonlarda başlangıç orta seviye veya başlangıç ileri seviye soğutucular kâfi gelecektir. Fazlarına yatırım yapmak kullanıcının insiyatifine kalır. Soğutucular ekseriyetle kablo karmaşasına bulaşmamak için cihazdan usb vasıtası ile elektrik güçlerini alırlar. Usb soketlerinin çalışma voltajı da 5 V'dur, daha fazla V çekmek ilgili kompanentlere fiziki hasar verir diye bilgilendirme maksadı ile cihazların çalışma V yazar. Orada yazan 5 V da onu belirtmiş. Harici soğutucu gücünü cihazdan aldığı için 1 adet usb soketini işgal eder, pek çok soğutucu üreticisi bu dezavantajı düzeltmek için soğutucu üzerine 2,3,4 veya daha fazla adette usb portu koyar, sizdeki 2. usb portuda soğutucu daha güçlü çalışsın diye değil, notebookunuzda işgal ettiği soketi telafi içindir. Bir kablo yerine iki kablo takmanın herhangi bir yarar getirmesi pek olası değil ama ruhsal olarak içinizi ferahlatıyor ise bir sorun olacağını zannetmiyorum. Güç modu kısmını pek anlayamadım. Denetim masasında ki Güç Modundan söz ediyorsanız pek tabiki maksimum ayarda olmalı (bazen ekran kartı menüsünde de buna eşdeğer bir modda bulunabiliyor). İşletim sistemi arayüzü ile işlemci min ve mak miktarını belirleyebiliyoruz ama bu ayarlara dokunmak gereksiz. Bilgisayarınız zaten ihtiyaç duymadığı gücü kendisi otomatik olarak azaltacaktır. İşlemci gücü min %5 mak %100 şeklinde olmalıdır, ayrıca ekran kartı güç modu da her zaman %100 veya maksimum performans şeklinde seçili kalmalıdır diye düşünüyorum.




  • khaos1991 kullanıcısına yanıt
    NOT 1: G-sensor hata oranı hiç görmediğim kadar yüksek. Bilgisayarınızı daha narin kullanmanız onarım sonrası size vereceği hizmet süresine olumlu katkı yapacaktır diye düşünüyorum. Diskin mevcut sıkıntısını izah edecek keskin bir veri yok. Pek çok nedenden ötürü bu durum meydana gelmiş olabilir ki bunların en başında çok agrasif bir kullanım ile yaşlanmış ve ekonomik ömrünü tamamlamış disk geliyor gibi görünüyor. Nedenlerin çok miktarda olması dolayısı ile ince bir değerlendirme yapma gereği duymadım.

    NOT 2: Çok da uzak olmayan bir gelecekte 2.5" diske ihtiyaç duyacaksınız diye tahmin ediyorum. Şimdiden bu duruma hazırlı olmanızı öneririm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 4 Ağustos 2016; 2:13:58 >
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    HWmonitörü indirdim
    ısınma normalmi diye pc özelliklerini gönderiyorum
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
    şimdi crysis 3 açtım altta iken ss aldığım hwmonitörü gönderiyorum
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • Birde yine ne yapmam gerektiğini yazarsan memnun olurum geçmemem gereken sıcaklık ne bunu geçmesini nasıl önlerim veya başka yapmam gerekenler...
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    biraz daha oynayım dedim durum zararı varmı bunun  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
  • leco13 kullanıcısına yanıt
    Uzaya çıktık, lazeri icat ettik, nerede ise ışınlanacağız ama "lehim"den kurtulmayı başaramadık. Lehim aslında mükemmel bir birleştirici ama istenmeyen bir handikapı var. Yüksek sıcaklığa çıkan lehim, soğumaya başladığında mikro çatlaklara uğruyor. Tabi bu öyle hemen olmuyor ama eninde sonunda oluyor. En çok da ekran kartına musallat oluyor, elektronik tamircileri de bu işten dünya para kazanıyor tabi o başka, onların ekmeğine de mani olmayalım. Neyse, ısınıp soğuyan lehimde mikro çatlak olur o yüzden elektronikçiler ısıdan pek hoşlanmazlar, ayrıca ısı silikonun yapısına da zarar verir, ömrünü kısaltır, performansına kötü etki eder, uzun süreli maruz kalacağı ısı silikonu veya bileşimini tamamı ile bozar ve kullanılmaz hale getirir. Bilgisayar içinde ki nerede ise tüm elektronik kompanentlerde silikon veya bileşiminden imal edilir. Bilgisayar sıcaklığı birazda ortamın sıcaklığı ile alâkalıdır. Şu sıcıak günlerde 20-25 derecede çalışan normal soğutmalı bilgisayar bulunamaz elbette. Ortamın sıcaklığına bağlı olarak belirli dereceler bilgisayar için uygun olacaktır. Şu sıcak günlerde 70 dereceyi geçmemesi gerektiği gibi, kışında 45-50 dereceyi geçmemesi beklenebilir. Sizde de açıkça görülebildiği gibi sıcaklık sorununuz var. Böyle kullanmaya devam etmeniz durumunda çokta uzak olmayan bir gelecekte bga tamiri için bir servise uğramanız an meselesi. İç temizliği yapıp, gerekli ise cpu fanının uygun numaralı bir yağ ile yağlamak, termal macunları da orta kalite bir macun ile yenilemek iyi gelecektir. Akabinde Hwmonitor ile izleyip mevcut soğutucunun soğutma işlemine yeterli olup olmadığı takip edilerek, gerekli olması halinde bir üst sınıf soğutucuya geçmeniz yerinde olur.

    NOT: Eliniz yatkın olmayabilir, herkesin de yatkın olma zorunluluğu yok. Bu işlemler için uygun bir seriden yardım alabilirsiniz ama burada dikkat etmeniz gereken nokta uygun kalitede bir termal macun kullanıldığından emin olmanız olacaktır. Ayrıca hemen hemen hiç bir servis cpu fanında yağlama yoluna gitmez, ayrıca söylemeniz gerekebilir. Bu yağlamanın katkı ömrü çok çok olsun 6 ay olacaktır ama bu süre bile bence bu zahmet için yeterlidir. Ayrıca söylediğim gibi orta kalite bir termal macun kullanmanız yerinde olur, gerekirse termal macunu kendiniz alıp servise de verebilirsiniz. Bilgisayarcınızdan istediğiniz özelliklerde bir termal macun için yardım alabilirsiniz. Son yıllarda termal macun yerine termal ped kullanımı da çoğaldı, ben pek takip etmediğim için macun ve ped kıyaslamasını yapamıyorum ama forumda ilgilenen arkadaşlar olacaktır ve uygun bir yere konunuzu açmanız durumunda size yardımcı olacaklardır diye umuyorum.

    NOT 2: Yukarıda ki sıcaklıklar maksimum sıcaklıklardır. Soğutucu ile kullanılan Notebookun şu günlerde 50 dereceyi geçmemesi gerektiği gibi, kaliteli bir soğutucu ile bu 40 dereceler civarında olacaktır ve olması gerekende aslında budur. Bilgisayarın en ideal sıcaklığı 30-40 derece civarlarında olmalıdır diye düşünüyorum, tabi bu benim kişisel görüşüm, bilimsel olarak daha farklı olması gerektiğini ıspat eden arkadaşlara saygı sonsuz. Hayâlimde ki, arzu ettiğim sıcaklığı sorarsanız 0 derecedir ama onu da ancak azotlu ekstrem soğutma sağlar , olmadı buzdolabını soğutucu niyetine kullanırsanız o da 0 dereceyi buldurur. Temel mantık ne kadar soğuk o kadar uzun ömür, performans, sorunsuz kullanımdır. Sizde elinizden ne kadarı geliyorsa o kadar soğutmaya çalışabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 4 Ağustos 2016; 18:09:27 >




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    hiç bir işlem yapmadım 2 saattir boş bilgisayar işlemcinin derecesi 50 den aşağı düşmüyo anakart da 50 derece harddisk 35 derece işlemcinin en düşük sıcaklığı 45-50 heralde tavsiyeler için teşekkür ederim
  • leco13 kullanıcısına yanıt
    Kasa içi temizlik, fan yağlaması, termal macun yenilemesi sonucu 30-35 dereceye kadar düşecektir. Kolay gelsin.
  • Arkadaşlar sakın bilgisayarı laptop olsun kasa olsun fişini çekme denilen laptopta güç düğmesine basılı tutunca yapılan işlemi yapmayın şimdi anladım
    bütün bad sektörlerim neredeyse bundan kaynaklı kardeşimle aynı laptopbu kullanıyoruz onunki tertemizdi benimki sorunlu çıktı
    bilgisayar tıkanınca fişini çekerdim sakın yapmayın .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dopac34

    1- Smart dediğimiz de nihayetinde insan yapısı bir yazılım. Kimi zaman böyle inatçı olabiliyorlar, kimi zamanda (biz gözümüzle göremiyoruz pek tabiiki) bozuk bölümlere yazım hızı sınırda kaldığı için smart bozuk olarak işaretleyip işaretlememek arasında kalıyor. Düşük bir ihtimal olsa da yüksek sıcaklık ile genleşen disk tabakası yüzeyinde yalancı bad sektör oluşumu da mümkün olabiliyor (low level format sonrası bozuk kesimlerin bir kısmı veya tamamı ortadan kalkabilir). Bence nedeni her ne olur ise olsun şimdiden önlem almak yararlı olacaktır. Miktar kabaca 9600 MB olacağından bu eksilen kısım fark edilmeyecek kadar az diye düşünüyorum.

    2- Anladığım kadarı ile bu bir Notebook. Çizim yaptığınız içinde yüksek performanslı bir disk satın almışsınız kendinize. Çok doğru bir plan çizmişsiniz ancak mevcut soğutma sistemi 7200 devirlik diskinizin de genel sıcaklığa katkı yaptığı notebook iç sıcaklığını düşürmeye muktedir olamıyor gibi görünüyor. İşlemci, ekran kartı ve diğer smd kompanenetlerinden çıkan ısı soğutucu fan tarafından ucu ucuna düşürülebiliyorken 7200 RPM lik diskin ek sıcaklığı deyim yerinde ise işin içine limon suyu sıkmış. Öncelikli olarak iç temizlik yapılıp, termal macunların yenilenmesi iyi olur gibi görünüyor. Bu bilgisayar için orta kalitenin biraz üzerinde bir harici notebook soğutucusu ihtiyacı var gibi görünüyor. Bu takviye sonrası soğutma işlevi rayına oturur diye düşünüyorum ama bir ihtimal düzelmez ise cpu fanı "silent/sessiz" profilden "performans" profiline alınarak soğutma güçlendirilebilir ama bu bir miktar gürültüyü arttıracaktır. Gürültü katlanılmaz boyutta olur ise yeni ve mümkünse daha peformanslı bir fan ile yola devam etmek düşünülebilir. Tüm bu işlemlerden önce diskin bilgisayardan sökülmesi, havadar ferah ve iyi bir soğutmaya sahip masa üstü bilgisayar kasanına ikincil disk olarak bağlanması, akabinde uygun herhangi bir disk performans programı ile yaklaşık 10-20 dakika kadar işkenceye tabi tutularak ısının disk içi bir arızadan mı yoksa kasa içi kötü soğutma şartlarından mı kaynaklandığı %100 kesinlik ile açığa kavuşturulmalı. Benim görebildiğim kadarı ile diskte sıcaklığı tetikleyecek bir mekaniksel arıza yok ancak her ihtimal düşünülerek (bende her şeyi göremiyorum ) böyle bir kontrol yolu gereksiz zahmetlerden, maddi külfetlerden kullanıcıyı koruyacaktır. (en akla yatkın olanı tüm bu işlemlerin bir teknik servise havale edilmesi olacaktır diye düşünüyorum ama hiç bir servisin böyle bir olay için işlem yapacağını zannetmediğim için böyle bir önlem öneriyorum)

    3- Hdtune speed map üzerinden kabaca hesapladığım miktarı ile 9790 MB ya da 10 GB işi görmeye yeterli olacaktır (hdregeneratorde onarım yapılmadığı için buradan bir şey çıkma ihtimali maalesef yok). Öncelikle diski yedekleyip, ardından low level format (bunun için 3. parti bir yazılım gerekecektir, uzun zamandır program piyasasını takip etmediğim için yeni çıkanlardan haberim yok ancak eskiden kullandığım Low Level Format Tool programını önerebilirim, yine de siz kolayınıza gelen herhangi bir program ile de yapabilirsiniz, takdir size ait). Low level format belirli derecede risk içerir, bu işlem sonucu meydana gelebilecek bir hata diskin tamamı ile kullanım dışı kalmasına neden olabilir diye uyarımı yapayım (malumunuz bu işlerde sorumluluk uygulayıcı üzerindedir ). Ayrıca low level format diskin boyutuna göre uzun bir süre alabilir. Akabinde disk bölümlemesi yapılırken C/D/E/ ve F bölümleri oluşturulmalıdır. F bölümünün boyutu az evvelde konuştuğumuz gibi 10 GB olmalı ve C/D/E bölümleri formatlanarak kullanıma açılırken F bölümü kesinlikle formatlanmamalıdır (F böülü hiç bir şart altında formatlanmamalı, disk kullanım süresi boyunca kullanıma açılmamalıdır).

    İnşallah bu şekilde mevcut diskinizi uzun bir süre daha sıkıntısız olarak kullanmaya devam edebilirsiniz diye düşünüyor ve umuyorum. Takıldığınız bir nokta olursa yine haberleşelim. Geçmiş olsun, kolay gelsin.

    Verdiğiniz cevaplar çok yardımcı oldu uygun bir planlama yapıp o yolu izleyeceğim. Sizin gibi ayrıntılı ve bilgili cevap verebileni görmedim cidden teşekkür az gelir size.Ama elden gelende bu :). Çok teşekkürler. İyi Çalışmalar. Allah razı olsun.




  • SA merhabalar gordugum kadariyla buralarin HDD uzmani sanirsam siz oluyorsunur.Benim HDD durumu assagida goruldugu sekilde durum cok kotu hicbirsey yapilamiyor kurtarma sirketleri cok pahali malumunuz ve sozde dosya kurtaracagini iddia eden programlarda hicbirise yaramiyorlar ve 5 gunluk bir sureden bahsediyorlar ki su durumda ben soyle basit bir yontem yapmak istiyorum ama bir cozum bulamadim.HDD uzerinde BadSectorler otomatik isaretlenecek ve kalan diger kisimdaki dosyalar vakit kaybi olmadan kurtarilacak.Sonrasinda ise ozel olarak sadece bad sectordeki kalan dosyalardan hangisi kurtarilabilirse onlar kurtarilacak.Bu sistemi uygulayabilecegim basit ve kullanisli bir program onerebilirmisiniz veya hangi yollari takip etmeliyiz sizce.Simdiden cevaplariniz icin cok tesekkur ediyorum.

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • killnOd kullanıcısına yanıt
    Ve aleyküm selam ve rahmetûllah ve berekâtûhu,

    Uzman demeyelim, muhterem uzman arkadaşlara ayıp olur. Benimkisi sadece merak, biraz fazla okumak ve bildiğini ihtiyacı olan ihtiyaç sahibi ile paylaşma arzusundan ibaret.

    Görüntü iyi değil ama her şey görünümden ibaret değildir. Şu durumda ki diskten veri kurtarmak için veri kurtarma programları pek fazla işe yaramayacaktır. Bu nedenle veriyi kurtarmak için veri kurtarma yerine onarımla iş yürüten bir programa yönelmek daha uygun olacaktır. Bozuk bölümlerin başlangıç ve bitişlerini göremiyorum o nedenle kesin konuşmuş gibi olmayayım ama son kısımda görünen (71 ve 72. hatalı bölüm arası fark) kısmı ile bence çok başarılı bir kurtarma girişimi yapılabilir diye düşünüyor ve umuyorum (Vaktiniz olursa tam listeyi gönderin ayrıca bir değerlendirmeye çalışalım). Kullanılabilecek program maalesef sayılı ki bu boyutta ki bir disk içinse sadece Hdregenerator'ü kullanabilirsiniz, diğer programların hem algoritması yeteri kadar iyi değil ki çözü üretmede yetersiz kalıyorlar hem de oldukça eski yazılımlar oldukları için yüksek kapasiteli disklerde çoğu zaman algı problemi yaşıyorlar. Ayrıca Hdregenerator sizin için gerekli olan hem onarım hemde bozuk kesimlerdeki veriyi kurtarma işlemini aynı anda gerçekleştireceği için vakitten de kazanç sağlayacaksınız. Hdregenerator bozuk olduğunu saptayıp, kullanıma kapatacağı bölümde veri olması halinde bunu diskin sağlıklı olan kısmına otomatik olarak taşıyacaktır. Pek tabii ki her başarılı taşıma işi verinin de başarılı bir şekilde taşındığı anlamına gelmiyor maalesef. Bu işlem esnasında bir miktar kayıp yaşamanız olası olacaktır ve bu kayıpları geri döndürmek pek olası değildir. Bu minik uyarıyı da yapıp devam edelim.

    Hdregenerator oldukça basit bir programdır (yukarıda bir yerlerde gönderdiğim basit bir videosu da olacağı gibi sizde internet üzerinden nasıl kullanıldığına dair geniş bilgi edinebilirsiniz). Programı bir başka bilgisayarda kurun ki bu disk daha fazla yıpranmasın, ardından bir bootable onarım medyası oluşturmanız gerekecek. Usb veya cd seçeneklerinden uygun olanı seçiniz (usb yi kendi ihtiyacı doğrultusunda şekillendireceği için sonrasında uygun bir program ile boyut ayarlaması gerekebilir). Onarım seçeneğini seçip bitirmesini beklemekten başka size bir iş düşmüyor. Bura da gözlemlediğim sıkıntılardan biri uzun süre işlem yaptığın da beyni sulanabiliyor, şayet 24 saat kadar çalışmış ve hâlâ onarıma devam ediyor ise beyni sulanmış demektir, bu durumda bilgisayarınızı kapatıp açarak programı yeniden çalıştırmanız gerekiyor. Vaktiniz olursa 24 saat beklemeden 12 saat aralıklar ile yapmanız daha yararlı olacaktır (tabi uzun bir onarım sürerse, yoksa daha kısa süreli bir onarımda bu tür bir girişime gerek olmuyor). 72 Adet bozuk bölüm başlangıcı saptanmış olması pek tabiiki kötü bir haber olsa da burada önemli olanın sayıdan ziyade bozuk bölümlerdeki fiziki hasar durumu ve bu bölümlerin başlangıç-bitiş bilgileridir. Fiziksel hasar ne kadar düşükse, hasarlı bölüm ne kadar dar ise onarımın başarısı da süreside bir o kadar kaliteli ve hızlı olacaktır. Health sekmesine bakınca Allah'ın izini ile kurtarma başarımı son derece yüksek olacaktır diye düşünüyorum, tek ihtiyacı biraz sabır gibi görünüyor. Takıldığınız bir nokta olursa bilgim dahilinde cevaplamaya çalışırım.

    EDIT: Hdregenerator'ün full sürümü onarım yapar, hatırlatmak isterim. Seçmeniz gereken menü sizin de açtığınız da göreceğiniz gibi "scan and repair" olmalıdır. Sistemde takılı bir kaç disk var ise doğru diski seçtiğinizden emin olunuz, ayrıca boot sırası hazırladığınız medya aygıtı için uygun olmayabilir, bu durumda biosdan ayarlama yapmanız gerekebilir diye hatırlatmış olayım. Kolay gelsin.

    EDIT 2: Yazınızda basit bir yöntem arayışınızdan söz etmişsiniz ancak 2 TB lık bir disk üzerinde kabaca, en az 500 MB civarında bir bozuk kesimden söz ediyoruz ki çok daha fazla olması olasılığını da göz ardı etmemeliyiz. Öyle basit olması mümkün görünmemek bir yana, yanından bile geçemez. Ancak Hdregenerator açıldığında süre üç aşağı beş yukarı belli olacaktır (Hdregenerator üzerine deneyimli biri ancak anlayabilir) ki buda kesin olmayıp, onarım bittiğinde anlaşılabilir olacaktır. Bu da diskiniz için kabaca en az 8-10 saat gibi görünmekte olup, muhtemelen daha uzun bir süre alacaktır. Ayrıca yukarı da satır aralarında kaldığı için tekrar uyarıda bulunmak istiyorum. Hdregenerator bozuk kesimi saptar, üzerinde veri olup olmadığına bakar, veri var ise bunu alır ve diskin sağlıklı olduğunu düşündüğü boş bir bölümüne yazar, gerekli işlemi disk tablosuna kaydeder. Bu son derece stabildir bir işlemdir, disk tablosunda nadiren bir kayıp yaşanır ancak bozuk bölümden alınan veri sağlıklı bir şekilde alınamamış ise, diskin sağlıklı bölümüne nakledilebilmiş olması o verinin de sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Yani Türkçesi ile Hdregenerator bozuk bölümdeki veriyi kopyalamakta mükemmel bir performansa sahiptir ama verinin 1 baytı bile bozulmuş ise diskin sağlıklı kısmına kopyalanması bir anlam taşımaz. Ayrıca Hdregenerator Windows ortamında da onarım yapıyor ama bunu kesinlikle kullanmamanızı öneririm ki hem işinize yaramaz, hem durumu zora sokar hem de vakit kaybından öteye gitmez. Ayrıca yine uyarayım, disk üzerinde son derece kıymetli bilgileriniz var ise Hdregenerator ile bozuk kesimlerin kapatılması sonucu bu veriler tamamı ile kurtarılamaz duruma gelebilir. Hdregenerator işlemleri geriye doğru kullanıcı bazında çevirilemezdir. Bir defa kapatılan bozuk kesim, kullanıcı düzeyinde yeniden kullanıma açılamaz, bunun için hem uzman olmak gerekir hem de çok çeşitli fiziksel aparat ve yazılıma ihtiyaç vardır. Tekrar hatırlatmış olayım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 10 Ağustos 2016; 4:50:02 >




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Ayrintili cevap icin cok tesekkur ediyorum.Sonucu buradan paylasirim tekrardan.Ama benim yasadigim en buyuk problem diger programlarin bozuk kesimden dosyayi tasimayi denemeleriki buda ne yazikki cok uzun suruyor gunler surecegini iddia ediyor.Umarim bu programda oncelikle saglam alanlari kurtarma vardir.Zaten saglam alanlar bile saatler surecektir onlar sorunsuz hallolduktan sonra bozuk alanlara gecmek istiyorum umarim program bunun ayirimini yapabilir malum cok eski bir program nede olsa.Ayrica benim bu diskim yedek disk haliyle windowsu bundan acmiyorum buna ragmen win8.1 uzerinden programi calistirmam problem cikartir demisiniz ki sanirim buda program cok eski oldugu icin boyle yapiyor diye dusunuyorum.
  • killnOd kullanıcısına yanıt
    Veriler diske yazılırken defter mantığı ile yazılmazlar. Bu nedenle, "X verisini kurtarayım, Y verisini sonra alırım, diskin ilk 10 GB lık bölümündeki veriyi kurtarayım, sonra azar azar kalanlarını da kurtarırım" demek mümkün olmaz. Disk bir bütün halde tüm veriyi içerir ve kurtarılması gereken 512 byt tan daha büyük veri için tüm diskin onarılması gerekir. Hdregenerator programı sanıyorum ki son olarak 2013 yılında güncellenmiştir ancak mevcut durumu ile 256 TB tek diske kadar onarım yapabilmesi muhtemeldir ve yeniden ve yeniden güncelleme gerekliliğine ihtiyaç duymamaktadır. Önceki kardeşleri yazıldığı yıllarda 8 ve 16 bit kodlama ve 32 GB maks. destek olduğu için günümüz boyutlarındaki diskleri onaramamaktadırlar ancak mental 1990'lı yıllarda çıktığından hiç farklı değildir ve muhtemelen 2020 yılı gördüğünde de farklı olmayacaktır, çünkü HDD yapısal bir değişiklik yoktur, değişen tek şey küçülen smd elemanları ve mikroçiplerdir.

    Bir diskin asıl veya ikincil olarak kullanılması burada önem arz etmemektedir. Diskte bozulmanın daha da kötüleşmesi şayet ilintili ise okuyucu kafanın veri yazılan disk yüzeyi üzerinden geçmesi ile ilgilidir ki sizde ki spin up time ve raw read error hatalarına bakınca muhtemel bir motor ve okyucu kafa problemi olduğu görülebilmektedir. Uzun lafın kısası diskinizde ki durumun daha kötüye gitmesi için diske güç verilmesi dahi yeterlidir, bilgisayara bile ihtiyaç yoktur. Çok ciddi bir girişimde bulunulacak ise bu durumda onarım/kurtarma yapılmadığı vakitlerde, değil ikincil disk olması, güç bile verilmemesi uygun olacaktır.

    Windows işletim sistemi açık kaynak bir yazılım değildir, bu nedenle bildiklerimiz öncelikle windowsun kullanıcıya sunduğu ile kısıtlı olup ayrıca bu bilgi İngilizce sunulduğu için ya merak edenin yada ilgilenen kitleye hitaben çeviricinin Türkçe'ye çevrirere sunduğu ile sınırlıdır ki, biz de bu bilgi dünya üzerinde ki bilginin %3 bile değildir. Windows işlerini yürütürken kullanıcı izin sınırlaması olmadan bir takım faaileyetlerini yürütür, bunları burada uzun uzadıya yazmak can sıkıcı olmaktan öteye geçmeyeceği için derinlemesine girmiyorum. Yani sizin haberiniz bile olmadan disk üzerinde çeşitli kararlar verir, bu kararlar Hdregeneratorün işini yapmasına mani olabildiği gibi başarımını da baltalayabilir. Yine bunun yanında windows son derece kararlı bir işletim sistemidir, bu kararlılık windowsun pek çok sıradan olayı abartılı görmesine de neden olur. Bu iki nedenden ötürü bozuk kesim onarım gibi ciddi işler windows işletimi altında gerektiği gibi yürütülemez, en iyi başarım ancak DOS ortamında sağlanabildiği için Hdregenerator gibi programlar bu ortamlarda çalışmak üzere tasarlanırlar. Düşündüğünüz gibi programın eskiliğine değil, yüksek başarımı ve minimum negatif müdahaleyi hedeflemesine yönelik bir durumdur.

    Kolay gelsin, geçmiş olsun.




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Sanirim durum dusundugumuzden cok daha kotu.Sadece scan yapinca bile soyle bir hata verdi. :(
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    DOS modda yapinca da surekli "Drive is not ready!" hatasini aliyorum kesin cozumu varmidir yoksa gecmis olsunmu diyelim...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi killnOd -- 11 Ağustos 2016; 22:12:32 >
  • killnOd kullanıcısına yanıt
    AHCI mode IDE moddan şimdi burada uzun uzadıya değinmeyeceğim bazı yönleri ile ayrılır. Hdregenerator ise AHCI modda onarım yapmada sıkıntı yaşayan bir program olduğu için (işin teknik detaylarına inmek gereksiz olacaktır), programın en iyi şekilde çalıştığı IDE moda geçmek yerinde bir karar olacaktır ancak diskin içerisinde bulunduğu vahim durumda Hdregeneratorün çalışmasını etkiliyor olabilir. Öncelikle AHCI modu IDE moda çevirip durumu görmek uygun olur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta IDE moddan AHCI moda, AHCI moddan IDE moda geçişlerde sistem kararlılığı ve sürücü probleminin meydana geliyor olması olacaktır. Yani; biosa girip AHCI modu IDE moda çevirdiniz ve Hdregenerator ile onarım yaptınız. İşiniz bitip bilgisayarınızı açmak için kapatıp tekrar açtığınızda yine biosa girip IDE modu bu defada AHCI moda çevirmelisiniz, aksi taktirde işletim sistemi çökebilir. Bunun yanında bu veya buna benzer uyarılar aldığınızda bilgisayarı kapatıp, biraz ara verip onarım işlemine tekrar devam etmeniz gerekebilir. Durum geçici bir programsal sorun olabileceği gibi yüksek sıcaklık ile genleşen disk yüzeyine bağlı bir iç problemde olabilir. Sorun tekrarlıyor ise sıcaklık problemi düşünülebilir ve belirli uygun aralıklar ile onarıma kısa aralar verilmek sureti ile işlem devam ettirilebilir.




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    Yardimlariniz ve ilginiz icin cok tesekkur ediyorum ama gerek hddregenarator ve diger programlarlada nedense yuzde12 de duruyor ve takiliyor ilerlemiyor skip yapip atlatamiyorum da sanirim bu hdd artik laboratuvarlik duruma gelmis durumda ne yazikki.Ama yinede son bir tavsiyeniz olursa onuda denerim ben ne yaptiysam yapayim takildigi noktayi gecemedim hem win hemde dos da denedim sonuc ayni.




  • killnOd kullanıcısına yanıt
    Bu güne kadar içindeki veriyi alamadığım bir disk olmadı Hdregenerator programı ile. Tabi tamamını kurtarmak mümkün olamıyor her zaman ama yüksek bir başarımı olduğu gerçeğini de göz ardı etmek haksızlık olur. En son 120 GB lık bir Samsund hdj serisi bir disk çok uğraştırmıştı. Yanılmıyor isem 11 gün kadar sürmüştü toplamda ama her bir bytını bile kurtarmayı başarmıştım. Gelecek başarım, onu ne kadar istendiği ile ilintilidir.

    Öncelikle diski windows ortamında taratmaktan vazgeçmeniz sizin yararınıza olur, benim bu işten alabileceğim bir çıkar yok. Elinize defteri kalemi alıp biraz yazmanız gerekecek gibi. Hdregenerator ile taramanın başlangıç ve bitiş kısmını seçebiliyoruz. Bu özelliği kullanarak diski sondan sona doğru, parça parça taramaya çalışın. Diski belirli bölümlere ayırın kafanızda, sonra bu bölümleri not alın (boyutlarını) ve taramaya başlayın. Sorunlu bölümlerin başlangıç ve bitiş noktalarını tespit edeceksiniz böylece ve bunları yine not alın, buna göre diskin bir haritasını çıkartıp hangi bölümleri özel olarak taramanız gerektiğini bulmuş olursunuz. Bu bölümleri her defasında bilgisayarı yeniden başlatarak taramaya başlayın. Her defasında kümelenmiş, öbek olmuş sorunlu bir bölümü taratıp tamamı ile onarmaya odaklanın, bu işlemleri ve gelecek başarımı oldukça hızlandıracaktır. Sorunlu bir öbek tamamı ile onarılınca, sorunlu olup 10-15 saatte düzeltilecek bir başka öbeğin onarım süresi 1-2 saat kadar düşecektir, işleml böylece toplamda başarımı getirir ancak ne kadarlık bir kayıp olur onu bilemem. Mantık kısa ve sade; onarılabilecek basit bölümleri önce onar, zor olanları sıraya koy ve zorluk derecesine göre kolaydan zora doğru bir onarım gerçekleştir.


    Bu otomobil kullanmak gibi bir şey, yılların şoförü bile olsa karda, buzda, kaygan yolda nasıl güvenli sürüş yapılacağının tekniğini bilmiyor ise kaza kaçınılmaz olur. "Yılların şoförüydü" diyede gözünün yaşına bakmaz asfalt. Bu da öyle bir şey, her şeyi buradan aktarabilmek mümkün olamıyor maalesef. Biraz sabır, biraz gözlem, iyi bir yol haritası ve elde edilecek veriye göre ihtiyaç duyulması halinde çizilecek yeni yol haritası rotası ile kurtarılamayacak disk olmadığını düşünüyorum, tabi kompanent bazında fiziksel manada bozulmamış olması koşulu ile. O da bir mani değil ama o konuya burada girmeye gerek yok.

    NOT: Disk sıcaklığı bu gibi durumlarda daha etkili oluyor. Bu nedenle ya disk sıcaklığını düşürücü önlemler alınmalı ya da disk sıcaklığını düşürmek için çok uzun olmayan süreler ile onarım yapıp, 10-15 dakika kadarlık aralar vermek başarımı arttıracaktır.




  • 
Sayfa: önceki 3132333435
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.