Şimdi Ara

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım (36. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
717
Cevap
26
Favori
250.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3233343536
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • mst1903 kullanıcısına yanıt
    Geciken cevap için kusura bakmayın, insan her istediğini her an gerçekleştiremeyebiliyor bazen.


    Gönderdiğiniz testlerin sırası ile disk için bilebildiklerimi yazacağım.

    Health sekmesi sarı renk ile size uyarıda bulunmuş ve bir tehlikenin yaklaştığını belirtmiş. Health verilerine bakıldığında bu tehlikenin nereden kaynakladığına dair kesin ve net bir tanımlama yok. Bu uyarı durumu ile ilişkilendirilebilecek tek veri "command time out". Ancak bunu da bilgisayarımızın diğer durumları ile kesin bir ilişkilendirme yapabilmemiz için başkaca bir ip ucumuz yok maalesef. Bu nedenle daha genel bir neden söylemek zorunda kalacağım. Command time out, gelen komut paketlerinin cevaplanamadan zaman aşımı nedeni ile iptal olduğunu belirten bir değerdir. Genellikle kötü güç kaynağı, bozuk, arızalı, yıpranmış ve görevini layıkı ile yerine getiremeyen data/güç kabloları nedeni ile ortaya çıksada başkaca disk arızaları neticeside gözlemlenebilir. Sizinde anlayacağınız üere sağlıklı disklerde "0" olması beklenirken sizin diskiizde alıp başını yürümüş. Ancak, az evvelde belirttiğim üzere başkaca bir uyarı/değerlendirmeye dahil edilebilecek bir veri olmadığı için kesinkez sebebini tespit etmek mümkün görünmüyor. Şahsi düşüncem kötü güç kaynağı ile irtibatlandırılabileceği yönünde. Tabi dahili/internal diskimiz olsaydı güç kaynağımızı bir test programı ile ölçmenin uygun olabileceğini hemen belirtirdim. Ancak harici bir disk olduğunu gözlemlediğim bu disk için normalde, bilgisayarımızda ki usb cihazları, "donanımı güvenle kaldır" sekmesi ile pek kaldırılmadığını sıkça şahit olduğumdan ana etkenin bu yönde olabileceği kuvvetle muhtemeldir diye düşünüyorum. Diskin iç dünyasının kesinkez bilinememesi nedeni ile bundan sonra bu yönde alınacak tedbirin ne kadar koruyucu olacağını tartışılabilir ancak eşyanın yaradılışına, tabiatına uygun kullanılması gerektiğini düşünen biri olarak bundan sonraki kullanımda, diski bilgisayarınızdan ayırmak için; "donanımı güvenle kaldır" sekmesini kullanmanızı önemle salık verebilirim. Bunun yanında diskin var ise harici güç kaynağını, data, enerji kablolarını kontrol etmek yıpranma, kırılma, koku gibi arızaya işaret edebilecek durumlar var ise doğru/üretici onaylı modelleri ile değiştirilmeside uygun olacaktır. Hwmonitor adlı basit bir program ile de bilgisayarınzıdaki güç kaynağının boşta ve yük altında durumunu gözlemlemenizde yine yerinde olacaktır (Genelde bir uzmanlık istemesede anlayamadığınız nokta olursa hwmonitor içinde ayrıca danışabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, bilgisayarda kullandığınız tüm cihazları takılı bulundururak önce boşta, yani bilgisyar ile hiç bir işlem yapmıyor iken, sonrasında ise performans gerektirebilecek bir uygulama esnasında [yüksek performans gerektiren bir oyun, render işlemi olabileceği gibi passmark gibi bir test programıda olabilir] hwmonitor uygulamasına dair ekran görüntüsü almanız olacaktır. Bazı durumlarda hwmonitörde değerlendirilen veriler tek sayfaya sığmayabilir, bu durumu dikkate alıp tüm değerlerin çıkmasına özen göstermeniz uygun olacaktır).

    Bu işlemlerin diskiniz kurtarmaya yönelik değil de (disklerdeki fiziksel arızalar maalesef onarılamaz. Aslında pek çoğu onarılabilir ama onaran servis olmadığı için onarılmaz) bundan sonraki kalan yaşamında mümkün olduğunda konforlu bir hizmet sunmasına, varsa diğer donanımlarında sorun yaşamasına sebebiyet verebilecek bir arızanın teşhisine yönelik olacağını belirtmek isterim. Bunun yanında bu değerlendirmeyide aslında konusunda bir tecrübeye sahip kişinin bizatihi diski test ederek yapmasında sorunun tespitine yöenlik isabet oranın artacağınıda belirtmeden geçmeyeyim. Uzun lafın kısası sıradan bir ev kullanıcısı diskin verdiği uyarılara uygun testleri yapamayabilir. Yapsa da test sonuçlarını değerlendirmede bilgisi, tecrübesi yeterli gelemeyebilir (zaten adı üzerinde ev kullanıcısı, Einstein değil). Bunlardan olumlu sonuç alabilmek için bir teknik uzmanın yapması daya mantıklıdır ama diski değerlenderecel teknik uzman bulunurmu muallâk, bulunsa da bu diski tamir eder mi imkânsız. Bizi ilgilendiren mühim kısmı, disk bilgisyarımızın dahili güç kaynağını kullanıyor ise ve bu güç kaynağı sorunlu ise bilgisayarımızın diğer donanımlarınıda yamultmadan onu teşhis edip evimizden uzaklaştırmak olacaktır.


    Health sekmesindeki current pendig uyarısı diskte bazı kısımlara veri yazılmaya çalışıldığını ancak bu yazımların başarısızlıkla sonuçlandığını, bu nedenle tespit edilen sorunlu kısımların rezerv alanlar için takas edilmeye gönderilebileceğini belirtmek için kullanılan bir uyarı maddesi. Bu bozuk alanları kaç deneme sonucunda rezerv alan ile takasa gittiğine dair bir bilgi bulunmadığı için (üreticilerin açıklması gerekir ama diskler tamir edilmedikleri için böyle zavazingolara ayıracak vakitleri olduğunu sanmam) durumun vehametini ancak artan data verisi ile ilişkilendirmek mümkün olabilir. Genelde bu değerlendirme doğruya daha yakın olsada matematiksel bir hesaba dayanmadığı için daha ziyadesi ile yoruma dayalı olur. Sizde sorun başlangıç aşamasında görünüyor ancak bilmem kaç milyar sektör olduğu düşünülür ve 1 kafanın da bu sektörün üzerinden geçme olasığınında milyarda 1 olduğu göz önüne alınırsa değerin düşüklüğünün ne kadar sevindirici olacağıda tartışılır. Kimi zaman (çok çok uzak bir ihtimal) yazılımsal bir smart hatası olarak da karşımıza çıkabilir. Bunun için benchmark, errorscan, speed map testlerine bakılarak doğruluğunu teyit etmek her zaman yerinde olacaktır.

    İşte bu current pending uyarısına sebebiyet verebilecek nedene dair tespit için bulunabilen tek değer command timeout olarak görünmekte ama onuda destekleyebilecek yan veriler olmadığı için sorun %30-50 oranında disk data/güç kabloları/kaynağı, diskin bilgisayardan ayırmada uygun yolun kullanılmaması düşünülebilir. Kalan %50 ihtimal ise ucu açık ve belirsiz tüm nedenlere çıkar.


    Errorscan taramasına geçtiğimizde current pendig uyarının bir hayâl olmadığı, smart yazılım hatası ile karşı karşıya olmadığımızı anlayabiliyoruz. Nur topu gibi 5 farklı bölgede 6 yazım hatası ile karşılaşıldığı gün yüzüne çıkmış. Birbirlerine yakın çevrelerde olmamaları okuyucu kafa kaynaklı olmadığını düşündürtüyor (doğrudan kafayı etkileyen yada kafadan kaynaklı bir arıza olmamasını kast ediyorum tabi buda bir yorum matematiksel hesaplama sonucu elde edilen kesin bir bilgi değil diye anımsatırım). Bunun haricinde benim değerlendirmeye ekleyebileceğim bir durum yok. Speed map haritasınıda çıkartmış olsaydığınız daha derinlemesine disk durumunu bilebilirdik.


    Benchmark testi çok fazla anlam içermiyor ki anlayabildiğim kadarı ile bu bir harici disk ve testler ahrici disk kutusu ile yapılmış. Bu nedenle harici disk kısıtlamalarına tabi oldukları için değerlendirmeye alınacak verilerin gerçek durumları tespit edilememiş. Yinede, diskin bu test sonuçları ile sıradan bir disk izlenimi verdiğini söyleyebiliriz. Yani health sekmesindeki hata iletisi başlangıç aşamasında olmalı diye düşünüyorum. Bu da sorunun anlık bir sıkıntından ve geçici olarak meydana gelmiş olabileceğini, ya da sınırlı, yavaş ilerleyen bir durum olabileceği ihtimalini düşünmeye sevk ettiği için sevindirici bir haber gözü ile bakabiliriz. Tabi bu bir ihtimal daha kesin sonuca ulaşmak için diskin belirli aralıklar ile teste tabi tutularak sonuçların gözlemlenmesi gerekir ki bunları da sıradan bir ev kullanıcısından beklemek pekde doğru olmaz.

    Sonuca gelirsek diski bu şekilde satın almanız pek doğru olmamış derim kendi düşüncem ile. Bilemiyorum ne denli bu işler ile ilgilenir vede el yatkınlığınız vardır ama diski bir süre gözlemlemek gidişatın vehameti hakkında bir fikir edinmeyi sağlayabilir. Beşer gün, birer hafta gibi zaman aralıkları ile diskin testlerini tekrarlayıp (hdtuneden bahsediyorum) gidişata dair bir gözlem yapılmalı (kullanım sıklığına göre 50 -100 gün arası kadar bir süre yeterli olacaktır). Sonrasında, intertette çok sıkça tabir edilen üçüncü parti bir program ile onarım veya sorunlu bölümleri kullanıma kapatma şeklinde belirtebileceğimiz tedavi yöntemi ile diskimizin kullanım konforunu ve kalan kullanım ömrünü arttırma yoluna gidilebilir. Ben bu kadar süre bekleyemem yada bu kadar uğraşamam da denilip, doğrudnan üçüncü bir parti yazılım ile onarım düşünülebilir. Sonrasında diskten aldığınız tepkilere bakarak veya yapacağınız testler ile gidişatın durumuna göre disk 3 parçaya bölünüp (arızalı bölümlerin başlangıcını ve bitişini errorscandan bulabilirsiniz) ortada kalan arızalı bölüm kullanıma açılmayarak ikinci aşama çözüme geçilebilir. Üçüncü parti yazılım için alanının tartışılmaz lideri olan Hdregenerator'ü kullanabilirsiniz. Bölme işlemi ve Hdregenerator için internette bolca kaynak olduğu için ayrıca daha detaylaı bir anlatıma belirtmiyorum. Hdregenerator için tam sürüm olması gerektiğini anımsatırım, deneme sürümleri onarım yapmazlar. Geçmiş olsun, kolay gelsin.

    Yazım hatalarının kusuruna bakmazsınız umuyorum.




  • Arkadaşlar elimde 5 yıllık Seagate harici hdd var. Mevcut durumunu kontrol etmek için bu programı buldum fakat bu taratma işlemi dosyalara herhangi bir zarar verir mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Conqueror kullanıcısına yanıt
    Hayır ama kesin bişey denmez. Benim hddlerimde sorun yapmamisti

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Conqueror kullanıcısına yanıt
    Bu ve buna benzer disk tarama programları tamamı ile zararsızdırlar. Fiziksel veya yazılımsal bir zarar verme olasılıkları bulunmaz.
  • Arkadaşlar laptopta ara sıra açılma sorunları çalışırken aniden ekran gidip gelmesi üzerine letgodan ssd ugrade yapıldığı için satılan WD5000LPLX aldım.Mevcut diskim seagete hdtune testinde bad sector yok health testinde sarı uyarıda yok ama değerler şu şekilde;
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    Hard Disk Sentinel sonuçları
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    Bunalarda hdd caddy de test ettiğim WD5000LPLX değerleri
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
    Hard Disk Sentinel ne kadar dogrudur bilmem ama çalışma saati 1 gün 2 saat diyor.5-6 saatini ben çalıştırmışımdır zaten 100 liraya iyi alışveriş yaptım diye tahmin ediyorum.
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
    Bilen bir arkadaş yorumlarsa sevinirim.




  • Bir ara ben de yaptırayım. Bir sorun varsa erkenden önlemimi alırım.
  • Merhaba, elimde 3 adet HDD var. Durumları bu şekilde, anlayan ve yorumlayabilen varsa fikrini belirtirse çook sevinirim. :)

    ------------------------------------------------------------------------------------
    1
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım


    ------------------------------------------------------------------------------------
    2
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım


    ------------------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------------
    3
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muratkeskinist -- 26 Şubat 2018; 8:54:7 >




  • Bir adet Seagate expansion 2 TB HDD var . Karton kutu üzerinde ve pilastik kasası üzerindeki seri no aynı. Fakat HD tune ile baktığımda seri no farklı görünüyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: muratkeskinist

    Merhaba, elimde 3 adet HDD var. Durumları bu şekilde, anlayan ve yorumlayabilen varsa fikrini belirtirse çook sevinirim. :)

    ------------------------------------------------------------------------------------
    1


    ------------------------------------------------------------------------------------
    2


    ------------------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------------
    3
    1. Disk sorunsuz 2 . De sorun var görünüyor kablo değiştirip bicimlendirip yeniden test edebilirsiniz 3 uncu disk bad sector lu. Bir süre sonra iyice artabilir bad sector bazen mavi ekran verebilir yada anlık takılma donmalar olabilir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TurkeyStar -- 13 Ekim 2018; 8:44:46 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  •  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



    Bi bakabilirmisiniz error scan quick yapmadan taradım hepsi yeşil healthdan baktım hepsi ok ama benchmark da böyle ara sıra ani düşüşler gözüküyor ne diyorsunuz bi yorumunuzu alabilirmiyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Benim pc devamlı donuyor kapanıyor önceden sorun yoktu sonra windows 8.1 pro yükledim aynı windows 10 yükledim aynı ram testi yaptım sorun yok denildi Hard disk bu program ile bozuk olduğu kesin belli olurmu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • resatt R kullanıcısına yanıt
    %100 kesinlik içermesede çok yüksek oranlarda arızalı durumları tespit edebilir. Ayrıca bu tür programları kullanmanızın olumsuz bir yönüde yoktur.
  • Bazı forum ahalisi ile derin felsefi görüş ayrılıkları nedeni ile 2 yıla yakın, belki biraz daha uzun bir süredir giriş yapmıyordum. Bundan sonrası içinde daha uzun fasılalar ile giriş yapacağımdan dolayı cevap süreleri kabul edilebilir makul sürenin üzerinde olabilir yada hiç cevap veremeyebilirim. Öncesinde sıkıntıları olan arkadaşlara cevap veremediğim, sonrasında da gelecek sorulara makul sürelerde cevap veremeyeceğim için üzgün olduğumu belirtir, diskinizi sıkıntısız bir şekilde, iyi günlerde kullanmanızı temenni ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 18 Kasım 2020; 23:33:37 >
  • Merhabalar umarım henüz buralardasınızdır @dopac34,
    mevcut hard diskimde hd tune programı ile şuanda aldığım sonuçlar bu şekilde, sizin diğer mesajlara yorumlarınızdan anladığım kadarıyla durum pek iç açıcı değil ama bir de siz değerlendirebilir misiniz? Yeni bir ssd almam durumunda sizce bu hdd yine ssd nin yanında kullanılabilir mi verim alınır mı? Mesela bu hdd+500Gb'lık bir ssd iş görür mü yoksa direkt 1Tb'lık bir ssd almam çok daha verimli mi olur?
    1Tb'lık ürün olarakhttps://www.hepsiburada.com/sandisk-ssd-plus-960gb-535mb-450mb-s-sata-3-2-5-ssd-sdssda-960g-g26-p-HBV000001SYU0?magaza=Hepsiburada bu ürün sizce nasıl yeterli midir değilse tavsiye edebileceğiniz bir ürün var mıdır?

    Saygılarımla. HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • arkadaşlar ikinci el bir 120 gb ssd aldım, hd tune ile tarama yaptığımda bir sıkıntı gözükmüyor fakar SPEED MAP tan baktığımda bazı yerleri sarı turuncu gibi değişik renkler var. Bazı yerleri kırmızıya yakın. Bunlar bir sıkıntı yapar mı HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım? HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • Hitachi marka 250 gb bir hard diskim var. Hd tune ile bad sektörleri tarattım. 50X50 tabloya göre ilk 70 gb bölümü sildim. ikinci 70 gb alanı kullanıma bıraktım. tekrar bir 30 gb alanı kullanım dışı bıraktım. Son kalan bölümü de kullanmak için bıraktım. Ekteki tabloya göre umarım doğru yapmışımdır.

    Kullanıma bıraktığım bölümleri ayrıca taratabileceğim bir program var mıdır?
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • Merhaba aşağıdak, HDD durumu nasıl çok mu kötü yardımcı olabilecek var mı?
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • 
Sayfa: önceki 3233343536
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.