Şimdi Ara

Güney Kore nasıl bu kadar zenginleşti? 'Güney Kore'nin Konuşulmayan Gerçekleri' (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
1.753
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • tamam işte aynı şey. verimli ticaret yapıp az çalışma örneği verdim ben de.

bir güney kore şirketi cep telefonu üretmek için 50 çeşit parça üretmek zorunda.

ve bu iş işçin çok büyük arge harcamaları yapmak zorunda.

ama öte tarafta bir İtalyan şirketi çok lüks bir ceket,göklek üretip cep telefonu fiyatına satabiliyor.

güney koreli şirket telefonu 400 dolara mal edip 500 dolara satıyor.

italyan şirket gömleği 50 dolara mal edip 500 dolara satabiliyor.

• Çalışarak zengin olunmaz. Çalışarak belli bir ekonomik seviyeye ulaşabilirsiniz ama ondan sonra başka şeyler devreye giriyor. İyi ilişkiler, iş birlikleri, ortaklıklar, ucuz borçlanma vs.

Ülkeler için de kişiler için de aynı şey geçerli.

Ben bir ülkenin çalışarak, üreterek, eğitilerek kalkınabileceğini düşünmüyorum. Bu saydıklarım kalkınmanın kalıcı olması için önemlidir. Ama asıl ateşleyici etken paradır. Para yoksa ne yapacağız? Borç alacağız. Ucuz borçlanabilmek için de iyi ilişkiler, iş birlikleri vs devreye giriyor. Borç alınan para akıllıca kullanılarak kalkınma için bir fitil yakılabilir.

Avrupa dışındaki gelişmiş ülkelerin çoğu dış destekle kalkınabilmişlerdir. 2002-2010 arası bize olan da oydu. Kısa süreli bir zenginleşme oldu ama biz parayı iyi kullanamadık kalkınma devamlı olmadı.

• ozbey08 kullanıcısına yanıt

Hayır bu farklı bir mevzu bununla ilgisi yok.

Bu tür bir anlayış kısa yoldan kazanç sağlama gibi bizim topluma has bir hastalığın göstergesi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Concordato kullanıcısına yanıt

Evet 1 saatlik işi 3 saatte yapıp çok çalıştık diyosunuz işte.

• Türkiye'de sıkıntı şu. İnsanlar çok çalışıyor ama işini sevmedikleri için salla pati yapıyorlar. Türkiye'de her şey göstermelik. Derslere bakın hoca ders anlatıyor ama aslında slayttan okuyor. Öğrenciye soru sorsan öğrenci parmak kaldırmıyor. O da göstermelik dinliyor. Tamirci göstermelik tamir ediyor. Bu işte insanları zorla bir kalıba oturmaktan oluyor.

• Kardeşlerim arkadaşlarım. Bir ülkemizin haline bakın. En alt memurundan en üst memuruna kadar herkes birşeyler yemenin tokatlamanin normal olduğunu görür oldu. Gençlerin haline bakın. Gençlerin gelecek kaygılarına bakın. Bu ülkenin şeref duyguları ile oynandı. Milli duyguları ile oynandı. Şu saatten sonra bu ülkeden hiç bir halt maalesef olmaz.

• Adamlar acayip japon özentisidir ve japonları hiç sevmezler.

• Amerikan sermayesi sayesinde kalkınmıştır. Çalışmak bir yere kadar. Tayvan, endonezya vs. de kendi kalkınma planlarını hazırlamış ve uygulamaya koymuştur ve çok çalışmıştır fakat sonuç ortada.

Japonya ve Güney Kore savaş sonrası komünizm tehlikesinden dolayı Amerikan sermayesiyle boğulmuştur. Hatta Japonya'ya dış ticarette ayrıcalıklar tanınmıştır. Bugün ihracat rakamlarının temeli buna dayanır.

Amerikan yardımları olmadam kendi kendine kalkınan tek uzak doğu ülkesi Çin'dir.

Not. videoları izlemedim lisans ve yüksek lisans eğitimimde bu konu hakkında 1 sene ders gördüm. Sorusu olan varsa buyursun

• kaLpazan kullanıcısına yanıt

git bir tekstil işinde çalış da göreyim seni.

Git bi çaycılık yap, bi garsonluk yap.

• trde yapılan yüksek lisansın hiç bir önemi yok, o yüzden belirtmene gerek yok.

bize de marshall yardımları yapıldı, yani alakası yok pek amerikanın.

• "Yardım'' ile "sermaye akıtılması" kavramları farklıdır. Yardım tek veya bir kaç seferliktir. Diğeri devamlıdır, proje tamamlanana kadar devam eder.

Güney Korenin, kurucusu ABD olmakla birlikte Kuzey Kore'nin aksine kapitalist dünyaya, kurucu ülkesi ABD ile entegre olmuş yapay bir ülkedir. Soğuk savaş döneminde kaybedilmemesi gereken stratejik bir nokta olmasından ötürü Kore Savaşı'nın sona ermesiyle kapitalist sistemin tüm kaynaklarından bedelsiz faydalandırılmış, bir nevi çok hızlı bir şekilde kapitalist kalkınma yaşamıştır.

Bu kalkınma hemen 10 sene içerisinde gerçekleşmedi. Savaş gerisinde harap bir ülke, insanı geride kalmış bir toplum bıraktı. Toparlanması zaman aldı.

Kore tek bir millettir, Kuzey ne haldeyken Güney'in bu halde olmasının sebebi çalışkanlıktan öte entegre olmayı seçtikleri sistemle alakalıdır. Sonuçta bu toplum kaç yüzyıldır beraber yaşayam aynı toplumsal normlara, ananeye sahip insanlardan oluşuyor. Çalışkanlar güneye avanaklar kuzeye haydi diye ayırmadılar bu ülkeyi.

Marshall yardımları Stand-by anlaşmaları günümüz parasıyla bir kaç ya da bir kaç on milyar dolar seviyelerinde yapılan karşılıklı anlaşmalardır. Kaldı ki 2002'de IMF ile yapılan stand by anlaşmaları sayesinde ülkemize bir 10 sene yalancı cenneti yaşatmıştır.

Senin anlayabileceğin seviyeye inip en yalın haliyle anlatmaya çalıştım.

• Çok basit ..

Türkiye nin Güney Kore gibi 70 lerde 80 lerde 90 larda bir türlü gerçekleştiremediği ağır sanayi atılımı
    ( Samgung ,LG, Kia, Hyundai vesaire)

Sağlam Amerikan desteği

Gelişmiş altyapı

• Örnek verdiğin ülkelere bakıyorum endonezya, gülesim geliyor. Seviye karşılaştırması yapma benimle.

• güney kore benim rahmetli babam sayesinde bu kadar zenginleşti

kanıtlarım yani

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi snurks1499 -- 16 Ekim 2021; 23:34:51 >
    Siz 1 saatlik işi 15 dk da yapıyorsunuz galiba.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Su adam sayesinde:

tr.wikipedia.org
    Park Chung-hee - Vikipedi
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Park_Chung-hee

doğru söylüyorsun. bazıları da anlayamıyor. senin bir haftada ürettiğini elin oğlu bir günde üreten teknolojiyi kullanıyor imalatta.   bu acı bir gerçek. hatta çıplak bir gerçek. daha da detaya inerim de gerek yok. ha bir de işçinin performansı var ama en alttan en tepe mertebeye herkesin emeği var.

• hamza5806 kullanıcısına yanıt
    Çok itici bir tip.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.