Şimdi Ara

Gündeme dair (65. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.080
Cevap
0
Favori
22.287
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Giriş
  • Alman yapı tasarımcı Conrad Fischer: Petrol hiç tükenmeyecek bir kaynak. Söyleşi videosu.
    Lightaspectyoutube
    ERDÖL ist KNAPP??? Enthüllendes Interview m. Konrad Fischer
    https://www.youtube.com/watch?v=nAmNs9nsIEs

Bu arad yapı tasarımcı Arapça deyimi ile mimar demişken.... Türkiye'de yapı tasarımcılık bir hiçtir. Mimar Sinan Cumuatı ya da Fransızca deyimiyle Üniversitesi, koca bir hiçtir. Ben bugün bir konut işyeri yaptırsam Türk yapı tasarımcı ile çalışmam.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Tasarim isi TR de gercekten berbat. Sehirlerdeki yapilar göz iskencesi. Yanyana iki binanin ne boyu ne sekli birbirini tutmuyor. Son haftalarda cok dikkatimi ceken bir olay var, ne zaman hafta sonu gelse yagmur yagiyor. Sanki birileri bunu kasitli yapiyor gibi gelmeye basladi. Mayis ayi geldi ama sicaklari henuz yeni yeni hissetmeye basladik. Ucaklarin biraktigi Chamtrail yayilisini izledim bir ara. Gercektende bulutsuz havada daha belirgin oluyor, ince cizgi seklindeki Chemtrail artigi bir sure sonra bulut gibi yayiliyor ve birbir ardina gecen ucaklar bulutsuz bir havayi bulutlu sekle getirebiliyor. Ucaklarin havada Chemtrail psükürtmesinin sebebinide cözemedim havada iken ekstradan bir yakit harcamiyorlar cunku sadece kalkarken ve iniste yakita ihtiyac oluyor.

TR'de üni sayısı 200'ü geçti. Ancak tümü bir hiç. Ben de 4 yıl üni diplomalılardanım. ilk birkaçı dışındaki tüm iyi / mutlu edici işlerimi diplomanın hiçbi katkısı olmadan buldum. TR'de eğitim yanlış. Nitekim, 5 yaşındakiler için kuran kursu düşünen, medrese açıp Osmanlıca dilini geri getirmeyi düşünen bi ülkede 2000 üni olsa de bir nes değişmez. Üni okuyanlar, temeldeki bu yanlışı dile getirmiyor. Aynı kişiler, medyada virüs tiyatrosuyla aşı kuyruguna girdi. TR'deki üni olayındaki yanlışı, birkaç yıl önce Boğaziçi Üni Bilg Müh bitirip Amerika'da Google'da işe alınan bir Türk cok net gösterdi. O Türk, Google'daki ortama uyamadı. Oradaki gerçekler dayanılmaz geldi Cok geçmeden Google'dan kendi istegiyle ayrıldı ki o yüzden Youtube ta ilgi konusu oldu. İstanbul, Boğaziçi Üni'deki öğrencilerin önemli bölümü Anadolunun köy kasabasından kalkıp gelenler. Köyden indim kente olayı. Diploma becerisi ile Google'da iş bulursun ancak mutluluk bulamazsın :) ODTÜ ise, Ankara Savunma Endüstrisinin Eleman Bulma Bürosu olarak çalışıyor :) Üni mezunları duymasın. "Mezun" sözü, Arapça i-z-n kökünden gelir. Aynı kökten izin, ezan, müezzin sözleri de gelir. Üni mezunuyum der de mezun'un kökenini bile bilmezler :)

Atmosfer, ıs eliyle (ıs, türkçe'de kişi, kimse demek) değiştirilebiliyor. Belgeleri var. Deprem bile ıs eliyle yapılabiliyor. Atmosfer değişikliği için uçaklara gerek yok, yerden de yapılabiliyor. Chemtrail olayı biraz yanıltıcı. Uçaklar 10km yüksekte cok rahat gidiyor. Benim de ilgimi cekti. Rölanti yakıtı harcıyordur.

• Almanca dilinde bir özelligi cok seviyorum, oda kelimelerin o nesne hakkinda bilgi veriyor olmasi. Örnegin "Legen" sözcügü birseyi yatay olarak koymak yerine koyulmasi gibi anlamlara gelir. Yani bu kelime koyulan nesnenin ayni zamanda yatay oldugu bilgisini verir, türkcemizde bu pek yoktur. Birseyi ya koyarsin ya koymazsin ama yataymi dikeymi oldugunu ek olarak belirtmen gerekir. Ayni zamanda bazi kelimeler o nesnenin yapisi hakkindada bilgi verir, örnegin bilimsel bir makale okurken bu özellik cok güzel oluyor, yazilani okurken kelimelerin anlamlari sana bircok sey anlattigindan kafanda bircok seyi canli olarak görüyor gibi oluyorsun ve olayi türkceye ceviremesen bile tam olarak kavriyorsun. Yani bir bakima okudugunu hissediyorsun. Türkcedede bunlarin oldugunu aslinda senin anlattiklarindan anliyorum ama dilimiz yabanci sözcüklerle o kadar bozulmuski o tek kelime ile bir nesne hakkinda bilgi veremez olmus, cünkü kullanilan kelime yabanci dilden dilimize girmis. Bu ayni zamanda dilin konusurken ve anlatirken keliemelr uzerinden verdigi duygunun yok olmasina neden olmus.

Mezun kelimesi benim icin bir okulu bititrmekten baska bir anlam gelmiyor, arapcadan türedigi icin. Yukarda verdigin IS kelimesinin türkcede kisi anlamina gelmesi ise icinde birden cok bilgi vermekte. ISLAK IS tan türemis buna göre ve kisinin nemli yani islak oldugu bilgisini verdigi gibi ayni zamanda gözümde hem kisi hemde islanmis bir kisinin canlanmasina neden oluyor. Dil ve kelimeler cok önemlidir, sözcükler insan beynini programlayan sihirli yazim dilidir ve duygularin aciga cikmasina neden olurlar. Cok ince ayrintili islerdir bunlar, gerektigi gibi özen gösterilmiyor ne yazikki. Bilimsel anlamda bir dili yabanci dillerden sözcükler ekleyerek bozmak ayni zamanda toplumun kisilik yapisi ve duygularininda degisimidir.

IS kelimesi ayni zamanda kisinin yani insanin sudan olustugu bilgisinide verir.

Hukuk, Varis, Vasi, Hak, Adalet, bu kelimelerin hic biri isim olarak adlandirdiklarindan baska birsey ifade etmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 10 Mayıs 2022; 21:5:24 >

• _turbo_ kullanıcısına yanıt
    Almancanın bir başka ilginç özelliği, Arapçada olduğu gibi 3 sessiz imce (Arapça: harf) üzerine değişik sesliler ekleyerek birbiriyle ilgili yeni sözcük üretmek. Örneğin... fliegen f-l-g kökü üzerinden

die Fliege
    der Flug
    der Flügel
    das Vögel
    das Geflügel

gibi 5 değişik sözcük :)

Bunlar üstüne: der Flieger, der Abflug ... gibi yığınla başka sözcük te yapıyorlar ancak onlar bileşik olduğundanyeni sözcük sayılmaz.

Arapçada 3 sessiz ya da 1 sesli 2 sessiz imce üzerinden birbiriyle ilişkili yeni sözcük üretme olayı en üst düzeydedir. Örneğin i-l-m kökünden:

İLİM, ALAMET, ALİM; ALEM, ALLAM (her nesi cok iyi bilen) ALLEM, KALLEM, İLAM, MALUM, MUALLİM, TALİM, ULEMA gibi 10'un üzerinde
    yeni sözcük üretilmiş.

Bunlar üzerine bileşik sözcük olarak HARCIALEM, MALÜMAT, MALUMİYET, TALİMAT, TALİMATNAME, TALİMATGAH, MALÜMATFÜRUS, İLAMAT, ALİMALLAH , İLMİHAL , İLMÜHABER (İlm-i haber) gibi bir yığın sözcük, onların da üzerine İLM-İ ADAB,İLM-İ BELAGAT, İLM-İ HESAB.... gibi 10'larca sözcük yapılabiliyor. Sadece ilm kökü ile 100'ün üzerine değişik ancak anlamlı sözcük :) Bileşik sözcüklerin bir bölümü yeni bir sözcük gibi de kullanılabiliyor Örneğin İlm-i Hal => İlmihal gibi :)

Türkçe'deki duruma bakıyoruz. Bu konuda cok gerilerdeyiz. Ancak bunun bilinçli yapıldığını düşünüyorum. Ülkeye her ürün ya da servisi dışardan getirmek gibi, dil bilgisi ile sözcüklerin de dışardan getirilmesi arasında bir paralel olduğunu düşünüyorum.

Cengiz Özakıncı bir belgesinde "akıl" sözcüğünün kökenini anlatıyor. Onu anlattığı bölümün üzerine Nişanyan Sözlük'ten ekleme yaparak:

akıl Arapça a-k-l kökünden üretilmiş bir sözcük aynı kökten: AKİL (akıllı kişiyi tanımlayıcı) MAKUL (akla uygun) de UKALA (akıllı kişinin coğulu) UKALA sözcüğü kötüleme amacıyla kullanılır ancak gerçek anlamı "akıllı kişiler" demek :) Buraya dek olanları Nişanyan Sözlükten buldum Ancak a-k-l kökünden bir de eylem sözü var: İkal etmek. Arapça "bağlamak" demek. Bunu da Özakıncı nın belgesinden öğrendim :) Örneğin atı ağaca bağladığında bir Arap "atı ikal ettim" der. Akıl da İkal de özünde bağlama ya da bağ kurmayı anlatıyor. Akıl ise bellekte "bağ kurabilmek" kavramı, akil ise "belleğinde olaylar arasında bağlantı kurabilen" demek :) Tüm bunları yeni öğrendim! "akıl" sözü yerine Türkçe bellek sözü var, az çok yerini tutan. Ancak akıllı ya da akil sözü için "bellekli" dediğimizde uymuyor. O aşamada Türkçede bağ sözcüğünden giderek bağgen ya da bağkil gibi sözcükler düşünülebilir :)

EKLEME: ıs sözcüğünün kişi, kimse olduğunu Ahmet Övgün Ercan'ın bir videosunda yeni öğrendim. Ahmet Övgün Ercan 'ı ise Internette İstiklal Marşının Türkçe versiyonunu yazan kişi olarak tanıdım ancak coğu kişi TV'de "deprem bilimci" olarak tanımış :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 10 Mayıs 2022; 21:56:4 >

• AEG, BASF, VW, DAIMLER-BENZ, ... bu adlar önceden planlı gibi gelmiyor mu ?

AEG, çamaşır bulaşık buzdolabı de bunun gibi gereçleri üretmesinin1800'lerde eyge (Arapça: dünya) çapında yapılan sergilerde (fuar, Fransızca: foire) düşünüldüğünü... biliyor muydun ?

Büyük firmaların girişimci belleğiyle değil, onların da üstünde bir bellek aracılıgı ile kurulduğunu biliyor muydun ?

Ülke yönetimlerinin TÜMÜnün özdeş üst bellek aracılığı ile kurulduğunu de o bellege bağlı olduğunu biliyor muydun ?

Sonuncusunu bilmiyordun cunku Covid saçmalığında tüm ülke kuklalarının (lider deniliyor) sırasıyla özdeş nesler yaptıgını gördün. Dollayısıyla tümü ortak bir bellegin elemanları olduğu ortada. Doğal olarak bunu aşı kuyruguna giren tipler görmüyor ya da görse bile önememiyor. Onlar için canları çok önemli. Uuüvvyvufvf öleceklerdi , aşı vurdurdular 5 doz ölmekten kurtuldular uvuvuvufyüyyvf :) Hergün yumurta yumurtlayan tavugumu ben neden öldüreyim :) Aşı olsa da, olmasa da ölmeyeceklerdi, nitekim ölmediler. Hm ancak ben yumurta vermeyen tavugu öldürebilirim bak :)

Toparlıyorum: Büyük firmalar, girişimci / CEO adı altında medyaya iteklenen tiplerce kurulmuş, büyütülmüş değil. AEG, BASF, VW eski örneklerse Microsoft, Apple, Google yeni örnekler. Bunların girişimci aracılığı ile kurulmadığını, komplo teorisyeni olmayan işadamı yegenim bile söylüyor :)

• Son Proje Elon Musk. Bunlari gordukce midem bulaniyor artik. Ilgili ilgisiz teknoloji sitelerinde bile abuk subuk haberleri yapiliyor. Dunyanin tek elden yonetildigini cok daha onceleri sezmistim, ne varki bunu bu kadar belli etmekeri ve tamamen emin olmam salginla oldu. Tum olani aciktan goren insanin durumu zor gercekten. Cogunlugun deliyi oynadigi bir ortamda akilli olman ise yaramaz cunku bu sefer cogunluga uymadigin icin seni deli ilan ederler

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Musk'a bir bakıyosun Paypal 'a yatırım yapmış sonra XSpace midir nedir , yeniden kullanılabilir roketle uzay gezileri düzenlemeye başlamış, uzaydan yere dönüp elektrikli araba fabrikası kurmuş! Sonra tünel kazma işine girmiş. e-araba üretimine ek olarak bir de e-araba batarya fabrikası açmış. Sonra DNA MNA biyolojik bilgi işlerine girmiş. Sayamadığım bunun gibi daha biçok iş alanı var. Bu denli değişik işi bir tek kişinin düşünmesi, yatırımlaması olanaksız. Belli ki başkaları tüm onları düşünüyor yapıyor, Musk düşünmüş yapmış gibi medyatize ediyorlar. Özdeş (arapça: aynı) durum politikacılar için de geçerli.

• Son gunlerde online gazetelerde ilgimi ceken bir konu var. Doviz ve altin artislari eskisi gibi arttiginda yukar okla belirtilmiyor aksine ciktiysa bu cikis yesil icinde beyaz yaziyla yuzdelik olarak belirtilio dustugunde ise dusus orani yuzdelik olarak kirmizi icinde bekirtiliyor. Buda insana doviz cikisi iyi bir his ve dusus kotu bir his olarak etki ediyor.

Reis ne yapiyorsa Avrupalinin mutlulugu icin yapiyor. Avrupali rahat etsin diye yiginla multeci aliyor. Doviz artisini yesil ibare ile kutluyor.

Gündeme dair

Gündeme dair

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 12 Mayıs 2022; 0:48:26 >

Oldukça iyi gözlem. Benim gözüme ilişmemiş. Bu arada ben yatırımı sadece altın / gümüşe yapıyorum ancak banka üzerinden değil direkt kuyumcu üzerinden.

Reyiz, AB'deki liderlerle ortak yürüyor. Tümü ortak. Hepsinin ortak bir eylem planı var, ona göre yürüyorlar. Suri sığınmacıların gelmesi ortak planın parçası. Mülteci sözcüğü Arapça İltica 'nın İltica Eden anlamında kişiye çekilmiş versiyonu, İltica da Arapça sığınma yeri anlamına gelen Melce'nin eylem sürümüdür :) Sözcüğün kökenini bilmeden kullanmayalım :) Bu bilgileri biz Türklere ileten Ermeni kökenli Sevan Nişanyan'a iyi dileklerimizi iletiriz :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 12 Mayıs 2022; 11:59:35 >
  • Sozcude ornegin eskisi gibi yukari bir ok isaretiyle gosteriliyor. Sozcu harici yandas online gazeteler doviz dususunu kirmizi ile belirtiyor.

Gündeme dair

Bizim bir arkadas var Kripti borsasina para yatiriyor. Banada teklif etti, dedim spekuleden ibaret birseye yatirim yapmam onun yerine altin alirim dedim. Sen birsey aldigini saniyorsun ama aslinda hicbirsey almiyorsun ge tum yatirimin kripto paranin birgun fisinin cekilmesine bagli dedim. Bu ara kripto borsasi iyi cokuse gecti. Karsiliginda elime birsey gecmeyen seye yatirim yapmam. Bu benim kisisel prensibim. En iyisi altin seninde dedigin gibi.

Reis Avrupali icin yirtiniyor ama Avrupali ondan yinede nefret ediyor. O ise kendini seven halkina yaranmak yerine yinede Avrupali icin herseyi yapiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 12 Mayıs 2022; 15:46:54 >

Kripto para tümüyle sanal. Borsa bile daha iyi cunku borsada yatırım yaptığın firmanın en azından bir arsası konutu var, tümüyle batsa bile en azından teorik olarak arsası konutu yine para yapar, kriptoda o da yok :) Ben bir ara borsaya girmiştim ancak onun bile profesyonel işi olduğunu anlayınca cıktım, anımsıyorum. 975 birimden almıştım, 1070 birimden sattım. Cok az artıdan sattım ancak uğraştığıma degecek bir nes değildi. Ondan önce de 44 birimden aldığımı 30 birimden satmıştım . Başka deyişle, tüm alım satımlar sonucunda kazandığım bir hiçti. O deneyimin etkisi ile kripto olayına girmeyi hiç düşünmedim. Bir arkadaş girdi şu anda %50 ekside. Ki bana da sormuştu gireyim mi diye. benim konu üzerine deneyim de bilgim olduğunu bildigi için sordu ancak ben ne dersem diyeyim yine de kriptoya gireceğini biliyordum cunku kripto borsası ile aşırı ilgileniyordu. Nitekim ben kriptoya girme dedim ancak o yine de girdi. 2021 başında, aşı olayım mı, olmayayım mı diye de sordu. Orada da sağlık olayını iyi bildiğimi bildiği için sordu ancak ben ne dersem diyeyim aşı olmak amacında olduğunu biliyordum. Nitekim, aşı olma dedim ancak yine de oldu hem de 2 doz oldu :)

• dünya düzdür yemek ısmarlıyorum konusuna yazmışsın. Konu Dışı'na yazabildiğim dönemde, o konunun geyik old bilmeme karşın ben de yazıyordum cunku araştırmacı bilgili kişiler de vardı. Yüzbaşı ile arkadaşı gibi geyikçilerin sayısı yüksekti, ne de olsu geyik konuydu. Bir süre sonra , geyikçi takımın, bilgili kişileri bezdirerek forumdan uzun süreli uzaklaştırma almalarına yol açmaları ilgimi cekti. Buradan konunun kendisi geyik olduğu gibi, geyikçilein kendilerii bir işe yarıyormuş gibi dolandıklarını, o konuya yazmanın, geyikçileri beslemek anlamına geldiğini görüp konuyu bıraktım. 6 ay gibi sonra, konuyu bıraktığımı çakozlayan geyikçilerden biri "ne oldu yazmıyorsun artık" anlamında kendi özel geyik formatında yazmaya başladı. Şimdi sen yazmışsın. Ancak yapragın en üstünde yüzbaşının kuyruğu olan o geyikçinin 6 ay önceki bir mesajı var. Geyikçi arasıra ateşine odun atıp konusunu satmaya çalışır ancak o konuya sadce yazmakla bile sen de geyikçinin ateşine odun atıyorsun, ona göre :)

• Bugun Ayi gozlemledim dolunay var ve yildiz dolu gokyuzu karanlik. Icimden birsey diyorki Uzay boslugu su ile dolu ve dunyanin uzeri kubbe ile kapali. Dunyayi uzay suyundan ayiran kubbe. Yalniz bu kubbenin icinde sadece dunya degil diger gezegenlerde var. Ay sanki dunyanin suya yansimasi. Dunyanin her yerinden ayni yuzu girunuyor hatta bazi gunler guoegunduzde gorunuyor ustelik aksam olmadan saatler once. Uzay boslugu su ile kapli gibi, dunyaya gelen gunes isiklarini bile gozlemeldigimde bile boyle geliyor. Gokyuzunun gunduz mavi renk gece siyah olmasida bundan gibi. Bunlat bana hicbir alet teleskop olmaksizin gozlerim ve icgudulerimin anlattiklari. Ne kadari dogru bilemem.

Dün akşam ay kırmızımsı renkteydi, coğunlukla göründüğü yer olan güneyden uzakta kuzeyde bir bölgede, kapak gibi ortadaydı. Tümüyle ak olan renginin o açıda kırmızımsı olmasını, atmosfer ile açıklamak zor cunku aynı açıda normalde hep ak oluyor. Ayrıca güneş gibi ay döngüsü de milim sapmıyor.

Ayın yeryüzünün yansıması olması savını öne süren başka kişiler de var. Yeryüzü, kuzey ile güney odaklarının ötesinde cok geniş bir yaşam alanı. ay oraları içererek, tüm yeryüzünü yansıtıyor. Güneş ile birebir aynı çapta olması bir başka ilginç özelliği. Paralı bilimci takımı, bunu ay 384bin km güneş 150m km uzakta o yüzden aynı çapta görünüyor yoksa güneş kocaman dev bi yıldız diye yutturmaya çalışıyor. Sanırım sadece böyle yutturma uydurma işleri için para alıyorlar.

Gökün mavi olması, güneş odagı cevresinde atmosferin elektriklenmesi ile ilgili olabilir. Ürün reklam amaçlı floresan lambalarda mavi ışık verenler var. Ocakta doğalgaz yakınca mavi olur. İşte o maviler, atmosferdeki mavi ile aynı süreç olabilir. Gökyüzü güneşin cevresinde binlerce km'lik çapta mavi renk aydınlanıyor sonuçta bunun bir açıklaması olmalı.

Yerin üstü yumsek (Arapça kubbe => YUvarlak+tümSEK) ile kapalı olabilir mi? Belki. Uydu vericilerin açısı, yumseğin açısı ile uyumlu. Uydu sinyalleri yumsekten yansıyıp yere dönüyor böylelikle uzayda 35bin km'de bir uydu olmasına gerek olmadan sinyaller yansımış oluyor. Bu, yerin üstünde yumsek olduğu savını destekliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 15 Mayıs 2022; 10:52:51 >

• Kafa kurcalayan bir nokta var oda Ay tutulmasi. Ay dunyanin yansimasi tezinde tutulmada araya giren nedir o zaman? Ayi bir yansima olarak kabul edersek araya giren seyin baska bir sey olmasi gerekir.

Şimdi, yeryüzü üzerindeki güneş ile ay özdeş boyutta 2 oluşum ise, özdeş boyutta bir 3. oluşum daha olabilir. Bu bağlamda güneş enerji çıkış odagı ise, ay ile 3. nesne güneşi dengeleyen odaklar olabilir. Ay soğuk/ak ışık veriyorken, 3 nesne ışık vermeyen ışık geçirmeyen bir yapıda olabilir. Ay ile yer arasına o 3. nesne girerek, ay tutulmasını açıklar.

mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.