Şimdi Ara

Gizland roportajı ve acı gerçekler... (4. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
68
Cevap
0
Favori
722
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
    başkasının emeğini hiçe sayıyorsunuz
    korsan kullanın da bari o yazıya saçma demeyin madem maddi durumumuz yetersiz hele o parası olup da korsan alanlara
    paralar pkk'ya gidebilir inanıyorum zaten bu işi yapan adamdan ne hayır gelir ki
  • Turkiye $7,900
    Cek Cumhuriyeti $ 18,100
    Yunanistan $22,800
    Kaynak - CIA Factbook

Buyuk oyun firmalari Amerika ve Japonya tabanli genel olarak. Amerika daki yapim maliyetlerinin artisiyla bir cok firma OUTSOURCING yani yurtdisinda ucuza is yaptirma modasina uyuyor diger bir cok endustride oldugu gibi. Hindistan ve Pakistan gibi ulkeler bunun sayesinde cok kalkinda.

Turkiye'de oyun satilmaz korsan yuzunden diye oyun yapimina egilmemek cok sacma. Kimse size kendi oyun firmanizi kurun ve hemen oyun yapin demiyor. Neden Turkiye'de yabanci firmalara ucuza is yapan kendini gelistirmis programci, grafik artist, animasyon uzmani veya level designer bulunmuyor? Biraz kolayina kaciyoruz gibi geliyor bana. Turkiye de oyun yapilmaz satilmaz demek Turkiye de oyun endustrisi olmaz demek degil.

Orjinalden alıntı: MuSTy!!!

Orjinalden alıntı: erhan850

Ayrıca biz Türkler kendimizle övünüyoruz her alanda ama korsan konusunda utanç verici bir durumdayız. 10 milyon nüfuslu Çek Cumhuriyeti, 20 milyon nüfuslu Yunanistan, hatta 3-5 milyon nüfuslu minicik ülkeler Türkiye’dekinden yüz kat fazla oyun satıyorlar, kendi oyun sektörlerini geliştirip dünyaya oyun satabilecek şirketler kuruyorlar. Bence bilgisayar oyunu oynayan her Türk genci bu durumdan büyük utançt duymalı.

burda da aynı şekilde ucuz milliyetçilik var..bu adama sormak lazım çek cumhuriyetinde yunanistanda (yunanistan örneğini bilerek vermiş malum ilişkilerden dolayı) kişi başı gelir ne kadar ve korsan oyunun fiyatı ne kadar..çok dar bakıyor adam olaya..

• Türkiye'de olan Türkiye'de kalmıyor zaten, malesef. Oyun şirketlerinde çalışan Türk çizer, animatör, level designer çok var, ama malesef, yurt dışına gidiyorlar. Bu zaten sadece oyun endüstrisinde değil. Bir çok platformda böyle, IT olsun, mimarlık olsun, mühendislik olsun, saymakla bitmez.

Oyun endüstrsi demek tabiki sadece oyun yapımı demek değildir. Satmak, ürün yapımında bulunmak (imalat) ve benzeri şeylerde bu işe dahil edilebilir. Bu bakımdan Türkiye en azından bunu yakalayabilir. Daha sonra da endüstrinin 'oyunu üretme, yaratma' kısmına zamanla dahil olabilir. Ancak bu bir kültür anlayışının getirdiği bir olaydır. Devletten bu işle ilgilenen insanlar, konuyu bilen kişiler olacak ki yatırımcıları ve girişimcileri 'görecekler', destekleyecekler. Ama malesef yok. Şimdilik. Yani bir girişimcinin, sponsorluk açin atıyorum 'koç grubuna' ya da 'sabancı' ya gidip başvurması, fikirlerini, projelerini açıklamasının ardından, sponsor olacak o şirketinde piyasa araştırması yaparak bu işe girmesi sonucu 'kar' edebileceğini görmesi lazım. Bu konuda hiç bir atak (korsanla adam akıllı mücadele, yazılım yönünde yapılacak girişimlere belli bir fon ayrılması vs vs..) olmadığı için devletten ya da devlete bağlı bazı kuruluşlardan, sonuç 'zaman aşımına uğrayan projeler' oluyor... Tabi işin peşini bırakmayan, kendi kendini finanse eden ya da etmeye çalışan insanlar, kuruluşlar da var, yok değil. Ama tutunmalaı ya çok zor oluyor ya da tutunamadan dağılıp gidiyorlar...

• hocam ben sana bi örnek verim daha bugun cnn de izledim sırf microsoftta bile 20 tane turk çalısan var ve bunlar işçi diil hepsi bi bölumun başı(yazılım mimarı başı gibi) yani turkiyede böyle insanlara iş yok ipini koparan çıkıyo yani sırf içlerinde bitane kadın vardı 20 sene boyunca microsofftta çalısıyomuz yani 20 sene önce bile bilgisayardan anlayan insanlarımız varmış onlar eger turkiyede kalsaydı belki durum daha farklı olabilirdi
  • İşte bunlar malesefki ülkemizin acı gerçekleri... Beyin göçüne sebep olan yüzlerce, binlerce sebep sayabilirim. Ama genel olarak ülkemizin 'standartları' düşük diyeyim. Yaşam standardımız, insanlarımızın düşüncelerinin kalite standardı, hayata bakış açımız vs vs. Biraz 'çıkıntı' olan, yani standartlraın dışına çıkmaya çalışan insan bu ülkede yapamayacağını anlıyor ve soluğu yurt dışında alıyor. Berbat bir olay, ama gerçek. Yazılımıydı, oyunuydu şuysuydu buysuydu, bunlar sadece birer örnek. Diyeceksiniz ki işte 'bu yoksulluk sınırında, bu şartlar altında kim doğru düşünsün, millet ekmek derdinde'. Peki madem öyle -ki buna ben de katılıyorum genel olarak, malesef- 2. dünya savaşında darmadağın olan bir ülke, almanya 50 yıldan kısa sürede dünyanın en büyük 3. ekonomisi olabiliyorsa, yine aynı savaşta yerle bir olan, neredeyse yediği bombalrla haritadan silinen, bi de bu yetmezmiş gibi halen de depremlerle sarsılan Japonya'ya ne demeli? Yine 50 yıldan kısa sürede teknolojinin patronları oldular. Kimse kusura bakmasın ama bu ülkeler ve daha bir çokları bizim şu an bulunduğumuz durumun %1'inden bile daha kötüydü. Onun için ben bu tip 'ülkemizin hali ortada' mantığını pek sevmiyorum. Herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım... Yoksa ne o çok övündüğümüz 'bizim 1000 yıllık kültürümüz var kardeşim, elin amerikalısında, avrupalısında ne var' mantığı ne de '1000 yıllık kültürün' kendisi fayda eder...

(Oyundan, yazılımdan girdik, laf lafı açıyor ama bişeyleri söylemeden, tartışmadan da bir yere varamayız pek)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Adventure -- 30 Ocak 2006 21:48:21 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Adventure

İşte bunlar malesefki ülkemizin acı gerçekleri... Beyin göçüne sebep olan yüzlerce, binlerce sebep sayabilirim. Ama genel olarak ülkemizin 'standartları' düşük diyeyim. Yaşam standardımız, insanlarımızın düşüncelerinin kalite standardı, hayata bakış açımız vs vs. Biraz 'çıkıntı' olan, yani standartlraın dışına çıkmaya çalışan insan bu ülkede yapamayacağını anlıyor ve soluğu yurt dışında alıyor. Berbat bir olay, ama gerçek. Yazılımıydı, oyunuydu şuysuydu buysuydu, bunlar sadece birer örnek. Diyeceksiniz ki işte 'bu yoksulluk sınırında, bu şartlar altında kim doğru düşünsün, millet ekmek derdinde'. Peki madem öyle -ki buna ben de katılıyorum genel olarak, malesef- 2. dünya savaşında darmadağın olan bir ülke, almanya 50 yıldan kısa sürede dünyanın en büyük 3. ekonomisi olabiliyorsa, yine aynı savaşta yerle bir olan, neredeyse yediği bombalrla haritadan silinen, bi de bu yetmezmiş gibi halen de depremlerle sarsılan Japonya'ya ne demeli? Yine 50 yıldan kısa sürede teknolojinin patronları oldular. Kimse kusura bakmasın ama bu ülkeler ve daha bir çokları bizim şu an bulunduğumuz durumun %1'inden bile daha kötüydü. Onun için ben bu tip 'ülkemizin hali ortada' mantığını pek sevmiyorum. Herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım... Yoksa ne o çok övündüğümüz 'bizim 1000 yıllık kültürümüz var kardeşim, elin amerikalısında, avrupalısında ne var' mantığı ne de '1000 yıllık kültürün' kendisi fayda eder...

(Oyundan, yazılımdan girdik, laf lafı açıyor ama bişeyleri söylemeden, tartışmadan da bir yere varamayız pek)

hocam kralsın yaa neyi anlatmak istiyosam tam ustune basmıssın yani aynen katılıyorum sana +9999

• Sağol erhan, bunlar genel düşüncelerim. Ama eminim birçok insn böyle düşünüyodur, senin gibi, ahmet gibi, mehmet gibi... En azından konuşalım da içimizde kalmasın
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.