“eğer gerçeği soruyorsanız pratisyenler 50, aile hekimleri 60-65, uzmanlar 60-90 arası alırlar. 65 alan uzman sayısı 90 alandan çok çok daha fazladır.” “tarihe not olarak düşülsün. istanbul da aile hekimiyim ve son aldığım maaş 51 bin tl. 16 bin tl kira. 7 bin cocugun kresi. eşim calismiyor. su an en buyuk luksumuz cocugu ozel krese gonderebilmek. geriye kalan 28 bin tl den her ay 10 bin tl biriktirebilirsem 50 sene sonra bir ev bir araba parası biriktirebilirim. ıste dillere pelesenk olmus meshur doktor maasım. simdi alin bu bilgiyi bi tarafiniza sokun.” “tonla uzman doktor arkadaşım var. doğrularını yanlarına ok işareti ile editledim:
dahiliye, nöroloji uzmanı: 80-90 bin --> 70 bin civarı uzman kardiyolog: 100-120 bin. --> 80 bin civarı girişimsel işlem yapan cerrahlar beyin cerrahı ortopedist vs: 150 bin civarı. --> 80-90 bin civarı
adamın dediği maaşları almak için dünya kadar döner sermaye (en az 50 bin tl) almaları lazım. var mı öyle bir dünya, batıda ortalama bir şehirde uzman hekim dahiliyeci veya cerrah olsa da 70-80 bin tl almıyor mu ortalama? söylesin uzman hekim olan suserlar da herkes öğrensin?” |
GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2025 (167. sayfa)

-
-
Belirttiğiniz maaşlar doğru hocam teyit etmek isterim benim çevremde de birkaç doktor arkadaş var aşağı yukarı bu civarlar.
Konuda ciddi derecede sallamasyon maaş yazan kalabalık bir grup var ve bu kişiler özellikle yeni mezun ve lisans öğrencilerinin gerçeklik algısını bozuyor. Dışarda bir sürü "Mezun olunca 50 k minimum alırım" diyen mühendislik öğrencisi profil dolu. Hayat gerçekleri pek o şekilde değil malesef. Çevrenizdeki, toplam örneklem uzayının %0,05 ini oluşturmayan profilleri genelgeçer bir örnek olarak sunup şu pozisyon şu maaşı alır gibi yapılan genellemelerin hiçbiri tutarlı değil. Gel gelelim ki şu konu "x şirketinde çalışan arkadşaım 2. yılında 60 k alıyor hatta yine zam alacak" tarzında referanslarla dolu.
İşin bir diğer yönü de çalışma saatleri. Ok bu paraları alıyor ama kaç saat mesai yapılıp haftada kaç saat çalışıldığı yazılmıyor. Konuda düzenli olarak paylaşılan ve referans gösterilen, benim ise tamamen pr amaçlı düzenli olarak linkedinden yayınlandığındı düşündüğüm(malum oyun firması) maaşlar var. Bu maaşları alıp haftada 40 saat çalışıp akşam 5 te bilgisayari kapatabileceginizi sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Haftada minimum 60 saatimi işe ayırdıktan sonra da bu verilen paraların pek bir mantığı kalmıyor saatlik bazda.
Bu örneklerle bölüm tercihi yapıp hatta mezun olup çalışma alanı seçecek olan kişilerin hali piyasaya çıkınca hüsran oluyor genelde.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kassady -- 8 Aralık 2023; 15:58:22 >
-
Hocam yukarıda sormuştum bir de size sorayım
mesela koç bilgisayardan yeni mezun biri yeni mezun doktor kadar maaş alamaz mı?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Koç bilgisayara gerek yok, doğru işi bulursa daha fazla da alır. Alan da çok kişi var farklı sektörlerde
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Koc bilgisayar da sart degil hocam da ortalama okullarin bilg muh bolumlerinden ogrenciyken toplamda 1 seneye akdar calisma deneyimi olanlar kafa kafaya yeni mezun bir doktorla benzer maaslar alir arada bir ucurum olmaz iki taraf da cok niş, ozel yetenek gerektieren yerlerde calismiyorsa ortalama olarak benzer maaslari alir.
Çalıştığım şirketten, alandan, düzenimden memnunum ama bölümde iş sıkıntısı var. Bana ara ara düzensiz işler gelirken(sadece bana değil, daha genel bir durum) yan gruptakiler harıl harıl çalışıyor.
Yaklaşık 1.5 senelik tecrübem var ama o yanda çalışan çocukların gerisinde olduğuma eminim.
Böyle bazen iş yapıp bazen boş durmak normal mi değil mi cidden merak ediyorum çünkü yavaş geliştiğim düşüncesi canımı sıkmaya başladı..
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Alan sektor nedir hocam ? Sizin calistiginiz alan ne uzerine diger grup ne uzerine ? Bu detaylari paylasabilirseniz bilen arkadaslar yonlendirme yapabilir.
Ss, makina diyelim
Dostum niye öyle düşündüğümü daha ayrıntılı açıklayayım.
Fen liselerden gezi düzenleyip gelen arkadaşlar oluyor. Direkt sordukları konu "Abi burada mezun olunca 80k-100k ile başlatıyorlarmış, doğru mu?" Bu soruyu soranlar ülkenin en iyi fen liselerinde okuyan ve muhtemelen girdiği sınavda ilk 1k-5k yapma kapasitesi olan insanlar. Bu arkadaşlar 1 sene sonra Hacettepe, Cerrahpaşa'da, Koç'ta TIP okuyacak ya da ODTÜ, Bilkent'te mühendislik okuyacak insanlar.
Ciddi ciddi bunlar soruluyor..
Savunma sanayi firmaları hakkında, özellikle ücretler hakkında o kadar yanlış bir algı var ki inanamazsın. Ciddi ciddi buralarda 80k-100k ücretle başlanıldığını düşünen öğretmenler, veliler ve öğrenciler var ve sayıları da az değil. Buna inanıp tercih yapanlar var.
Ben ilk 1k-5k yapıp iyi okullarda okuyup mühendislik yazacak arkadaşlar bu tür yanlış algılara kapılıp gelmesin istiyorum.
Ücret konusunda fikir verecek olursak. 2 yıl deneyimli bir arkadaş vardı ODTÜ EE mezunu, kız arkadaşı da asistan doktor ilk senesi ortalama 80k kazanıyormuş. Şöyle söyleyeyim bu arkadaş 2. yılında aldığı terfi zammı ile asistan kız arkadaşının yarısı bir ücreti (16 maaş dahil) ancak kazanabiliyor. Bu bir fikir verebilir makas konusunda.
İlk 1k-5k hatta 10k yapacak kapasitede olan arkadaşlar mühendislik okuyacaklarsa ve TR'de buralarda çalışmayı düşünüyorlarsa bunları bilerek okusunlar. Eski TR yok, eski SS yok. Eski dediğime de bakmayın bir 6-7 sene öncesini kast ediyorum. :))
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi :ArHaus: -- 8 Aralık 2023; 19:9:24 >
-
çözüm belli birisinin iş vermesini beklemek yerine boş vakitlerde oturup standard, handbook, manual vs. oku. bu zamanlar çok kıymetli ilerde böyle vaktin olmayacak, okumaya hevesin de kalmayacak.
-
hangi hastanede ne asistanıymış da 80 bin alıyormuş vallahi merak ettim hocam. arkadaşlarımın yarısından çoğu doktor. biri ankarada dahiliyede ayda 8 nöbet tutup her şey dahil 55 alıyor. bir tanesi trabzon kadın doğum hastaneden çıkamıyor (orada uyuyor eve gitmek boşuna zaman kaybı diye) ayda 240 saat mesai ile 55-60 arasında oynuyor. istanbulda cildiye asistanı arkadaşım var normal mesai + 2 nöbetle 49 alıyor. yine ankarada beyin cerrahı asistanı var, eşşek gibi mobing ve mesai ile 60 alıyor. uzman doktor alır ancak 80i. asistana öyle para vermez kimse.
çalışılan saat başına düşen ücrete bakacak olursanız ss'deki mühendisler çok daha fazla kazanıyordur. maaş vs karşılaştırırken biraz çalışma koşullarını da düşünmek lazım diye düşünüyorum.
Haklısınız, bakalım.
uzman 80 alamıyor asistan nasıl 80 alsın baya uçmuşsun yine şaşrtmıyorsun
bizim üniversitede taban maaş 32bin + 7bin de döner ücreti alırsın ekstra fazla mesai parası alırsın o da saatlik 45tl falan bir şey
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 8 Aralık 2023; 22:0:25 > -
Kız arkadaşım cerrahi servislerde asistan. 50 - 60 bin arası alıyor. Söylediğine göre sürekli birileri istifa ediyormuş.
-
Bakalim zammi bekliyoruz 50 alti baya uzer. 6 aylik enflasyon 37 filan zaten. Memura gelen 50 asgaride en az 40 gelcek gibi. Bu durumda 50 alti gelirse yavastan yeni is bakarim. Gerci yazilimda is ilanlari azaldi baya diyorlar ama hayirlisi
Tubitakta ki zammı da hesabı katarsak bence 50 olmayabilir.
Tubitaktaki zamdan kasıt nedir?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X