Şimdi Ara

'-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-' (566. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
18.172
Cevap
710
Favori
808.927
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
35 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 564565566567568
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: thuringwethil


    quote:

    Orijinalden alıntı: sarampol


    quote:

    Orijinalden alıntı: sarampol

    sanalbaharatta daha önce görmediğim bir kahve gelmiş, tarrara diye. Bu kahveyi alan, bilen, deneyen oldu mu.
    http://www.sanalbaharat.com/TARARA-Etiyopya-Harman,PR-227.html


    Sanalbaharat'tan son siparişimde bu kahveden numune istedim, bu sefer göndermediler.

    Bu kahveyi deneyen, yorumu olan olursa halen bekliyorum.

    Teşekkürler,

    Son kullanma tarihine bakınca (07/2017) 2016 haziranında kavrulmuş olma ihtimali baya yüksek. Bence denemeye pek gerek yok hocam.

    Doğru söylüyorsun hocam,

    yeni tadlar aramaya devam o zaman =)




  • French Press almayı düşünüyorum. Evladiyelik değilde 1 sene kadar idare edecek 40 lira ve altı bir tavsiyesi olan var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kurt Knispel kullanıcısına yanıt
    Bodum marka olanı o civarda bildiğim.Alabilirsin.Başka marka bilmiyorum.Bir de milyoncularda satilan 10 15 tl olanlar var.Tercih sizin.Ben bodundan memnunum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu comandante c40 öyle gel beni al diyor ki fiyat görünce duruyorum.Bi ara alanlar olmuştu.Hala memnunlar mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • belki bir gün kullanıcısına yanıt
    O fiyata Bodum bulamadım. Bambum(40) ve kahve dünyasının(25) sattığı uygun geldi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kurt Knispel kullanıcısına yanıt
    Ben de kahve dünyasınınki almıştim.Fena değildi.Kullanılabilir yani.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ZippoCH

    Kafeingo kullanan var mı, memnun musunuz?

    Kafeingo kullanıyorum hep gayet memnunum. Müşteri memnuniyetine çok önem veriyorlar, maillere hemen dönüyorlar. 1 kere yanlış yolladılar siparişimi, mail attım tekrar doğru siparişi ücretsiz yolladılar. Kahveleride taptaze.
  • Elimde aliexpress'ten alınma çakma porlex değirmen var. Sizce hario skerton ile arasında çok fark var mıdır french press'e uygun kahve öğütmek için. Starbucks reserve'de 110 tl olduğunu söylemişlerdi bir ara gidip bakayım diyorum veya aeropress varsa onu da alabilirim öğütücüyü boşverip.

    Bir de metromarkette aeropress olduğu söylenmiş kahveler sitesinde teyit eden var mı aramızda. Aeropress için de marka farklılığı var mı yoksa orjinal olanı mıdır orada bahsedilen de.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herkese merhaba. Başlangıç düzeyinde bir makine almak istiyorum. Tam otomatik olması benim için avantaj. Tavsiye edebileceğiniz bir cihaz var mı acaba?
  • belki bir gün kullanıcısına yanıt
    hocam daha önce hiç başka değirmen kullanmadığımız için değerlendirme yapamıyorum.
    şimdiye kadar sadece türk kahvesi çektim ama şöyle iyi çekti böyle oldu falan diyemiyorum

    ama bu makinanın yorumlarında 10 bin liralık makinanın çekim kalitesi var denildiğinden ben aldım..kahveden anlamasam bile mantık yürüterek iyi bir tercih yaptığım kanısındayım (inş kapitalizme kurban gitmemişimdir

    ben çok yavaş ilerliyorum kahve konusunda..şu an içtiğim kahve commandateyle çekilmiş türk kahvesi..
    diğer bayat çekilmiş kahvelerle arasında bariz fark var kahvenin aromalarını kokusunu hissedebiliyoruz.

    birde "thawne" hocamın tavsiyesiyle aldığım v60 ın yanında verilen 4 paket kahveyi tüketmeye çalışıyorum..
    bu gönderilen paketlerden ilk içimimde midem bulandı ilk filtre kahvemdi ve herkesin mutabık kaldığı bu mezkür 4 paketin hışmına uğramış gibi hissediyordum kendimi

    sonra bir arkadaş bunları sade içme anca sütle içebilirsin dedi bundan sonra frenchpressle süt köpürtüp içiyorum ve tadı şu an bana güzel geliyor etiyopia bitmek üzere kenyaya geçiyorum yakında

    bir ara commandanteyle çekilen v60 filtre kahve içmeyi deneyecem ama fırsat bulamadım bitürlü
    ama şunu soracam size normal kahveciden aldığımız çekirdeği filtre kahve kıvamında çekip v60 filtreyle içebilirmiyiz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ereli63 -- 19 Mart 2017; 1:2:43 >




  • ereli63 E kullanıcısına yanıt
    v60 taze olan kahvenin karakteristik özelliklerini ortaya çıkaran bir demleme yöntemidir.Sütle benim damak tadıma pek uymuyor.Şu an normal kahveciden kastınız ne bilmiyorum hocam ama :) Normalde satılan Türk kahvesi çekirdekleri Brezilya Rio Minastır.Yani kalitesi düşüktür.Kurtlu böcekli çekirdeklerdir.O efendi bu efendi kahveleri.Hocam hepsi dandik.Burda başıma gelen bir kurtlu çekirdek efsanesi vardır.Bilen bilir geçen yıllarda :) O yüzden en şiddetli muhalifi benim bu Rio minasın :)
    Nitelikli kahveyle böyle devam et hocam.Başka tekniklerde öğrenirsin. Evet homojenlik açısından 10 binlik değirmenle kapışır diyorlar.Sağlamlığı da yerinde.Ayarlaması nasıl peki zor mu?
  • belki bir gün kullanıcısına yanıt
    Hocam bütçeniz varsa otomatik birşey alın bari, nekadar iyi olursa olsun el değirmenine o para verilmez

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kbere

    farkları taze kavrulmuş kahve satıyor olmaları. detaylıca yazayım ki sonradan okuyacaklara da faydası olsun. starbucks, lavazza, nero, illy, tchibo, kahve dünyası, caribou, kuru kahveci mehmet efendi vb. büyük kahve satıcıları kahvelerini kavururlar, sonrasında bunları sihirli(!) paketlere koyar ve bizlere taptaze(!) ulaştırdıklarını söylerler. paketlerin üzerinde ne zaman kavrulduklarına dair bilgi olmasa da türkiye'de geçerli yasal mevzuat gereğince paketleme tarihinden itibaren 2 yıl sonrasına son kullanma tarihi koymak zorunda olduklarından, kavurma tarihi bu tarihin 2 yıl öncesidir. bu tarihi incelerseniz genelde 4-5 ay önce kavrulmuş bir kahveyi satın almış olursunuz.

    peki kahve ne kadar süre tazedir? 2007-2011 yılları arasında SCAE (Avrupa Nitelikli Kahve Derneği) Türkiye Koordinatörlüğü görevini yürüten, yıllardır Dünya Barista Şampiyonalarında jürilik yapan, 2008 yılında Kopenhag’da, SCAE tarafından düzenlenen organizasyonda 1900 üye içerisinden ‘En iyi Kahve Eğitmeni’ ödülünü alan Şerif Başaran'ın yazdıklarını aynen alıntılıyorum. (Özelliklerini bilhassa belirttim ki konu hakkında ne kadar bilgili bir kişi olduğu anlaşılsın)

    quote:

    En en önemlisi, Kahve'niz taze olmalı. Kavrulduğu tarihten 5-6 gün sonra en ideal içme zamanıdır. 15 güne kadar o kahvenin tüm aromalarına ve karakteristik özelliklerine ulaşabilirsiniz. 15-30 gün arasında düzgün muhafaza edilirse, aromasının azalması sebebiyle karakteristik özelliğinden de kaybetmeye başlayan bir kahve elinizde olur. 30-45 gün arasında ise kahvenin de çeşidine bağlı olarak, bayatlama yavaş yavaş algılanmaya başlar. Eğer Arabicakahve türüyse, Espresso yaparken kreması daha ince gelmeye başlar. 45 günün üzerinde olan kahve, ilk günkü aroması ve karakteristik özelliğinden sadece %20-%30'unu yansıtabilir, tatlar çok farklılık gösterebilir (bayatlama, tatsızlık, vb).


    Peki büyük kahve üreticileri bunları bilmezler mi? Bilirler. kahvelerini dünya(veya ülke) çapında taze olarak kavurup 15 gün içinde elden çıkaramayacaklarına göre ne yaparlar? gövde denilen, kahvenin telvemsi tadını barındıran kısmı güçlü çekirdeklere yoğunlaşır, sonra da bu çekirdekleri koyu biçimde kavururlar ki ferda anıl yarkın'ın da dediği gibi aylarrrr geçse de yıllarrr geçse de kahvede nemlenme, bozuk bir tat gibi sorunlar oluşmasın. (çünkü aşırı kavurma sonucu aroma tamamen ölmüş, geriye renk ve gövde kalmıştır)

    Taze kahve kavuran ve bir kısmını blogumda yayınladığım yerler kahveyi ya sizin siparişiniz sonrası kavurur, fermuarlı paketine koyar, size teslim eder. Ya da günlük/haftalık sipariş ortalamasına göre ezberden kavurur, paketleyip raflara koyar, raflardaki paketlerin 1 haftayı geçmemesine dikkat eder.

    ha bir de @StillB0rN un da örneklediği gibi bu tarz yerler global şirketler olduğundan bir noktadan sonra kahveden tamamen yabancılaşırlar. uzmanlığı kahve değil işletme olan yöneticiler tarafından yönetilir, kahve işini yapmaları için kahve eksperi adlı elemanlar çalıştırır, ancak bu elemanlar adlarının hakkını verse bile üstlerinde yine satış ve kar konularına önem veren, dönemlik kar artışları ile ciro hesaplarında olan kişiler vardır. kahve ile ilişkisi 2-3 ay olan bir insan bile french press için öğütülmüş kahvenin espresso'da, espresso için öğütülmüş kahvenin ise french press'te kullanılamayacağını, filtre kahve için daha az kavrulmuş, espresso için biraz daha fazla kavrulmuş çekirdek kullanmak gerektiğini bilir. ama koskoca kahve devlerinin yöneticileri bunları ya bilmez(evet gerçekten bilmez çünkü asla kendi kahvesini hazırlamaz) ya da bilse bile "yaz hepsini millet alsın, beğenmezse içmez, dünya çapında herkes bir kere denese milyarlarca paket satış olur, seneye başka çekirdek, başka janjanlı paketle yine satarız" der ve geçer. bu numaralarla gerçekten çok uzun süreler de başarılı oldular. benim gibi enayiler hep hatayı kendisinde aradı, kötü kahveler arasında kendime göre kötünün iyisini bulup "ufff çok güzel kahve" dedim. kimimiz "espresso çok koyu yeaaaa, içilir mi bu" dedi. kimimiz süt ve şekere boğup kahve adı altında sütlü tatlı tüketti.(itiraf ediyorum bu da benim) taa ki 3. dalga kahve akımı ortaya çıkana kadar.

    abd ve batı avrupa'da 2000'lerin başında, ülkemizde ise son bir kaç yıldır etkisi görülen 3. dalga kahve akımı tonlarca kahveyi üretim bantlarında kavurup paketleyip, saldım çayıra mevlam kayıra yöntemiyle üstüne su döküp içmek yerine, kahveye et gibi, şarap gibi işlenmesi önemli bir gıda statüsü verip, üretildiği çiftlikten(bakın ülke değil çiftlik), işlenme yöntemine, kavurmadan demleme sıcaklığı ve gramajına kadar bir çok detay önem verip, kahve dükkanı işletmecileri veya kahveseverlerin kendi damak tadlarına uygun özgün tatlar üretebilmesine olanak sağlıyor. nedne ülke değil de çiftlik veya dar bölge(köy,kasaba,şehir) diyarbakır karpuzu, adana karpuzu, tekirdağ karpuzu gibi düşünün. hepsi türkiye karpuzu ama bir çok yönden birbirlerinden farklılar. hatta kahve gibi hassas bir üründe ben emek verip çok başarılı bir kahve yetiştirirken, karşı komşum sallamayıp berbat bir ürün çıkarabilir, belki 1 yıl sonra tam tersi olur. kavrulma da çok önemli. ben az kavrulmuş, ekşiye yakın bir kahve severken, siz koyu kavrulmuş kahveyi sevebilirsiniz. (bu arada endüstriyel kahvelerin paketlerinde az kavrulmuş yazanları dahi çok kavrulmuştur, teknik olarak yanmıştır.)

    ha kahve demek sadece kahve ve su ile yapılan ürünler değil. endüstriyel kahve firmaları özellikle son dönemde süt, şeker, meyve şurupları, çikolata vb. öne çıkaran çeşitli tariflerle piyasada yer tutuyor. bunlar da lezzetli ürünler. ama tabii ki sadece yüzde 10'u kahve olan şurupla tatlandırılmış, bardağın kalanı süt ile doldurulmuş üründe kahve tadı 2. hatta 3. planda kalıyor. yine de bu tür ürünlerde bile taze kahve kullanıldığında tadın farklı olduğunu göreceksiniz.



    Konu eski ama şunu söylemek istiyorum. Bugün mesela mehmet efendi ben bakıyorum haftada 2 kez falan yeni ürün getiriyor. Epey kahve üretimi ve tüketimi var mesela bizim kadıköyde. bazen sabahları gidince, kahve alınca içindeki sıcaklığı hissediyorsunuz.




  • belki bir gün kullanıcısına yanıt
    hayır ayarlamayı yine "thawne" üstadın verdiği değerlere göre yapıyorum (gerçi şimdilik sadece türk kahvesi çektim) kolay sadece plastik ayar düğmesi var onu belli sayıda çeviriyorsunuz

    Türk kahvesi çekimi biraz zorlasada v60 french press espresso vs çekimleri rahatmış arkadaşın dediğine göre malum onlar daha iri taneli olduğundan daha kolay çekilir

    bu arada siz kahve olarak v60 için hangi kahveyi öneriyorsunuz hocam? burdan aşikar yazma problem oluyorsa pm dende yazabilirsiniz
  • ereli63 E kullanıcısına yanıt
    Ben Afrika kahvelerinin v60 performansını daha çok beğeniyorum.Kenya Gakuyyini AA Etiyopya Sidamo Etiyopya yirgacheffe Ruanda bourbon güzel aromatik kahveler.Ama v60 ama Aeropress ve diğer yöntemler olsun guzel gidiyor.Tabi ilk içtiğimde bu tip çekirdekleri adeta ağzımda çiçekler açtı.Tadı tuhaftı.Ama zamanla sevdim vazgeçilmezim oldular.Türk damak tadına uyanlar genelde çikolata ve karamel notalarina sahip Güney Amerika kahveleridir.Ben v60 ile onları da denedim ama bana pek uymadı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fatihgh3 kullanıcısına yanıt
    Hocam önceliğim elektronikti.Breville bcg400 düşündüm ama hiçbir yerde yok.Dolara euroya zam gelmeden bir şeyler almak gerek.Bütçem 1000 ila 1500 arası.Fazla üstüne çıkamam şu an için.Makineden ziyade öğütücüye para basmak lazım.Tamam beko kullanıyorum ama Sözen ile nereye kadar.Ya da hario ile

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: belki bir gün

    Hocam önceliğim elektronikti.Breville bcg400 düşündüm ama hiçbir yerde yok.Dolara euroya zam gelmeden bir şeyler almak gerek.Bütçem 1000 ila 1500 arası.Fazla üstüne çıkamam şu an için.Makineden ziyade öğütücüye para basmak lazım.Tamam beko kullanıyorum ama Sözen ile nereye kadar.Ya da hario ile

    Mediamarkt satıyordu bcg400, baktınız mı?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • coupe96 kullanıcısına yanıt
    Hocam ilk oraya baktım fakat stokta kalmamış bir daha ne zaman gelir allah bilir.Biraz daha bütçe ayırıp baratza sette 270 alınır.Ama ne kadar para o kadar performans.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: belki bir gün

    Hocam ilk oraya baktım fakat stokta kalmamış bir daha ne zaman gelir allah bilir.Biraz daha bütçe ayırıp baratza sette 270 alınır.Ama ne kadar para o kadar performans.

    Mağazada vardır muhakkak. Hangi sehirdesiniz?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • coupe96 kullanıcısına yanıt
    Hocam Tekirdağ'dayım ben.Burda media markt yok.Acaba diyorum comandante mi alsam?Siz ne dersiniz?Şimdi v60 yaptım.Hario ile öğüttüm.Hario yine tozuttu :) Biraz acı da oldu tabi kahvem.
  • 
Sayfa: önceki 564565566567568
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.