Şimdi Ara

Gece Gökyüzündeki Aşırı Parlak Cisim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
1
Favori
685
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hiç dikkatinizi çekti mi? bilmiyorum, neredeyse son üç yıldır güneşin neredeyse tam batış istikametinde ama güneyinde kalan aşırı parlak bir cisim var.

Bu gece açısı uygun olanlar görebilir!

Aga bu nedir Allah Aşkına? Gezegense hangi gezegen bi gökbilimci arkadaşımız aydınlatsın.

Yazın güney ile batı istikametinin arasında bi yerde yine parlak bir cisim vardı. Dürbünle inceleme fırsatı bulmuştum, ya Jüpiter, ya Uranüs olduğunu fark etmiştim. Dürbünle bile rahatlıkla seçilebiliniyordu, muhteşemdi.

Yalnız bunu çözemedim.

İnanılmaz bir parlaklıkla parlıyor. dürbünle bakılsa bile ışığı insanın gözünü alıyor, yine parlak belirsiz bir cisim olarak görülüyor.

Umarım bunun nisan da geçiş yapacak uzaytaşıyla ilgisi yoktur.

Bilenler aydınlatırsa çok makbule geçer.

• Öncelikle konumunuzdan emin olmalısınız. İşaretlediğim yerde beliritliyor.

F6 tuşuna basarak konumunuzu ayarlayın

Konumunuzu ayarladıktan sonra gözlem yapacağanız zamanı ayarlamalısınız.

İşaretlediğim yerdeki tuş zamanı bilgisayaranızın zamanına eşitler. Yani şimdiki saate. Pause durdurma diğerleri ileri ve geri almaya yarıyor.

Saatide ayarladıktan sonra geriye gezegeni bulmak kalıyor.

Gezegen etiketlerinin aktif olduğundan emin olduktan sonra incelemeye başlayabilirsiniz. Gezegenler ve yıldızlara güneş gibi battığı için gökyüzünde göremeyebilirsiniz bu durumda havaya değil aşağı bakmamız gerekiyor :)

G tuşuna basarak yeri görünmez yapın (Bunu yapmak yerine zamanı ileri veya geri alarak gezegenler batmadan önceyede gelebilirsiniz)

Direk gezegen yıldız veya herhangi bir gök cismini anında bulmak istiyorsanız F3 tuşuna basarak bulabilirsiniz.

En temel düzeyde dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Umarım açıklayıcı olmuştur. Programdan çıkmak içinde CTRL+Q yapabilirsiniz :)
  • Venüs hocam o, dürbünle bakarsanız evresini bile görebilirsiniz.

aydan sonra en parlak gök cismi diye biliyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akzidenz -- 23 Şubat 2020; 22:38:8 >
  • O benim koca kafam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam stellarium yükleyip inceleyebilirsiniz.
    https://stellarium.org/tr/

çok güzel programdır kullanımı da kolay.
  • Cevaplarınız için çok çok teşekkür ederim. Venüs olabileceği hiç aklımın ucundan geçmedi. O kadar parlak ki. Aynen bahsettiğiniz gibi evrelerini de görmek pekala mümkündür fakat çok fazla parlıyor. Maalesef dürbünle bakınca insanın gözünü hareler alıyor. Bu yüzden bir şey anlayamadım.
  • ss atalım lütfen

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: endurable

Hocam stellarium yükleyip inceleyebilirsiniz.
    https://stellarium.org/tr/

çok güzel programdır kullanımı da kolay.
    Program çok güzel teşekkür ederim.

Yalnız ben ne Venüs ü bulabildim, nede doğal yollarla programdan çıkış sağlayabildim
    alt+f4 bile kar etmedi

Biraz bunlar hakkında bilgi verirseniz eminim bu program daha birçok insanla buluşacaktır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    havada uçuşan cisimler ne olacak
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E41A5AE05

ss atalım lütfen
    SS atmaya hiç gerek yok.

Geceleyin 19:30 dan sonra kaldır kafanı bak, ufka yakın, güneydoğu yönünde bak görememen mümkün değil.

Maşallah ben buradayım diye bağırıyor.

Dehşet bir parlaklığı var. İllaki anlarsınız.

Fakat Venüsmüş. Bunca zaman nasıl fark etmemişim ona üzüldüm şimdi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: akzidenz

Venüs hocam o, dürbünle bakarsanız evresini bile görebilirsiniz.

aydan sonra en parlak gök cismi diye biliyorum
    Kusura bakmayın ama Venüs olması mümkün değil.

Şimdi bir gökyüzü sitesinde bu ayda gezegenlerin nasıl görülebildiği ile ilgili kısmı okudum, Şubat ayında Venüs basit teleskoplarla bile görünebilecek gibi değil, -2 kadir diyor.

Siz yanlış anladınız galiba.

Ben çıplak gözle diyorum.

Gene bu siteye göre Neptün olma olasılığı çok daha fazla, çok kısa süre diyor. Sanırım 2 - 3 saatten fazlasını demek istiyor. Çünkü nerdeyse sabah 3 -4 e kadar orada parlıyor.

• Bugün akşama doğru benimde dikkatimi çekti bi ara patlaması beklenen yıldız mı acaba diye düşündüm ama venüs o

• Spinata S kullanıcısına yanıt
    Yalnız hocam -2 kadir baya parlak olmuş oluyor zaten. tersine logaritmik gidiyor. güneş -26 kadir, ay -10 kadir. 0 kadir ile 1 kadir arasında 2.5 kat parlaklık farkı oluyor.

ayrıca Neptün’ü çıplak gözle görmeniz imkansız, dürbünle bile zor. Uranüs’ü gözlemlemek bile o kadar basit değil. tam ezbere bilmiyorum ama Uranüs 6 kadir olması lazım.

isterseniz bilgisayarınıza Stellarium indirin, ordan çok daha rahat görebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akzidenz -- 26 Şubat 2020; 0:24:3 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Spinata

Program çok güzel teşekkür ederim.

Yalnız ben ne Venüs ü bulabildim, nede doğal yollarla programdan çıkış sağlayabildim
    alt+f4 bile kar etmedi

Biraz bunlar hakkında bilgi verirseniz eminim bu program daha birçok insanla buluşacaktır.

Alıntıları Göster
    Öncelikle konumunuzdan emin olmalısınız. İşaretlediğim yerde beliritliyor.

İşaretlediğim yerdeki tuş zamanı bilgisayaranızın zamanına eşitler. Yani şimdiki saate. Pause durdurma diğerleri ileri ve geri almaya yarıyor.

Gezegen etiketlerinin aktif olduğundan emin olduktan sonra incelemeye başlayabilirsiniz. Gezegenler ve yıldızlara güneş gibi battığı için gökyüzünde göremeyebilirsiniz bu durumda havaya değil aşağı bakmamız gerekiyor :)

G tuşuna basarak yeri görünmez yapın (Bunu yapmak yerine zamanı ileri veya geri alarak gezegenler batmadan önceyede gelebilirsiniz)

Direk gezegen yıldız veya herhangi bir gök cismini anında bulmak istiyorsanız F3 tuşuna basarak bulabilirsiniz.

En temel düzeyde dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Umarım açıklayıcı olmuştur. Programdan çıkmak içinde CTRL+Q yapabilirsiniz :)

• Bende yazın görmüştüm ama şimdi tam hatırlamıyorum. Teleskopum yok yakından inceleyemedim.

• Seneler önce 12-13 yaşımda iken eniştem ile porsuk çayında balık tutuyorduk gökyüzünden rengarenk bir cisim geçmişti 4 saniye sürmüştü

• Uluslararası Uzay İstasyonu Olması Lazım.

• birdahaki sefere videoya çek history channel'a at "Aliens" diyen adam anlatır

• quote:

Orijinalden alıntı: endurable

Öncelikle konumunuzdan emin olmalısınız. İşaretlediğim yerde beliritliyor.

Alıntıları Göster
    Çok Çok Teşekkür ederim. Şimdi Program gözümde daha da büyüdü.

Bende boş durmadım epey karıştırdım kuruşturdum, sonunda çıkış düğmesini de buldum

Bilmeyince yol yordam, şaşakalır insan

• quote:

Orijinalden alıntı: akzidenz

Yalnız hocam -2 kadir baya parlak olmuş oluyor zaten. tersine logaritmik gidiyor. güneş -26 kadir, ay -10 kadir. 0 kadir ile 1 kadir arasında 2.5 kat parlaklık farkı oluyor.

ayrıca Neptün’ü çıplak gözle görmeniz imkansız, dürbünle bile zor. Uranüs’ü gözlemlemek bile o kadar basit değil. tam ezbere bilmiyorum ama Uranüs 6 kadir olması lazım.

isterseniz bilgisayarınıza Stellarium indirin, ordan çok daha rahat görebilirsiniz.
    Çok Teşekkür ederim. Bazı konularda cahil olmakda bambaşkaymış, bende tam tersini düşünmüştüm. Kadir'lik olayı da böyleymiş demek ki ilginç.
  • Spinata S kullanıcısına yanıt
    bilmemek değil öğrenmemek ayıp hocam :)
    şunları inceleyebilirsiniz:
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Kadir_(astronomi)
    en.wikipedia.org
    Apparent magnitude - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Apparent_magnitude

• No ss no güven

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.