Şimdi Ara

FS 2004-FSX TEMEL EĞİTİM İLE İLGİLİ SORULAR CEVAPLAR (47. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1.242
Cevap
19
Favori
156.736
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4546474849
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: carric

Arkadaşlar daha önceleri FS2004 oynuyordum. Hamachi üzerinden FS-X online oynamak istiyorum. Bilgili bir arkadaşın uçağına co-pilot olarak katılmak istiyorum... Yardımcı olabilirmisiniz acaba :)

hamachi ye gerek yok orjinal olmasa bile online uçabiliyosun ama copilot olarak oluyor mu bilmiyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Öncelikle internet üzerinde fsx hakkında araştırma yaparken açtığınız forum konusu gördüm. Uzun zamandır Fs oynuyorum ama inanın her gün uçuş hakkında yeni bilgiler öğreniyorum. Bu bilgileri, bu şekilde açılmış konulardan yada Fsx veya Fs2004 te uçuş yapanların ekledikleri videolardan ediniyorum. Ama sizin için öğrendiğim temel bilgileri burada paylaşacağım. Bende daha fazla bilgi edinmek için sizlerin bilgilerine başvuracağım konular olacak. Bildiklerimi en yalın haliyle vermeye çalışacağım ki herkes Fs de uçmayı öğrensin.

Şimdi temel bilgiyle başlayalım.

1- Kullandığınız Fsx bir oyun değil simulator (gerçek dünyanın sanal alemi). Yani teknik konular sabit( yer çekimi kanunu gibi).
    2- Fsx' e başlamak.
    a) uçuş seçimi

Fsx' in ana ekranında Home-Free flight-Missions-Multiplayer-Pilot Records-Learning Center ve Settings bölümleri var.

Home: Microsoftun Fsx internet sayfasına erişim yeridir.

Free Flight: Uçuş yapacağınız ekrana açılır. Burada uçağınızı seçer, Takeoff(kalkış) ve Landing(iniş) yapacağınız havaalanlarını, hava durumunu, saat ve mevsim ayarlarını yapabilirsiniz. Hatta daha da ileri gidip uçağınıza yakıt ve yolcu yüklemelerini de yapabilirsiniz.

Missions: görevler bölümüdür. Hem uçmayı hemde verilen bazı görevleri yapasınız ama ingilizceniz iyi olmak zorunda çünkü öğretmeniniz ingilizce konuşyor.

Multiplayer: Online uçuş yapacağınız zaman kullanacağınız menüdür.

Pilot records: Uçuş yaptığınız zaman veya görevleri başarıyla yerine getirdiğiniz zaman alacağınız madalyaların gösterildiği yerdir.

Learning center: Uçuş öğrenim yeridir ve yine iyi derecede ingilizce bilmeyi gerektirir.

Settings: Simulasyon ayarlarını yapacağınız yerdir.

Evet bu temel bilgilerden sonra temel uçuş konularını değinelim.(öncelikle fsx de video oluşturmayı bilmediğim için videolu anlatım yapamadığım için üzgünüm.)

Free Flight sekmesinden Uçağımızı seçelim(genelde herkes Boeing 737-800 seçiyor, herhalde anlatımımızı bu uçak üzerinden yapalım. Aslında her uçakta ufak tefek ayrıntı dışında uçuş sistemleri aynı)

Sonra currrent locatıon dan hava alanını seçelim ( ben İstanbul LTBA(Atatürk airport) seçiyorum. Bu seçimi yaparken açılan ekranda (Select airport) alt tarafta şöyle bir ilmeç göreceksiniz(Choose runaway/starting position -pisti seç/ başlangıç pozisyonu). Burada uçağımıza göre bir kapı (gate) belirleyelim. 737-800 için Small veya medium( küçük veya orta ) gate seçenekelrinden birini seçebiliriz. Ben Gate 102 -- Gate Medium seçtim. Ben LTBA nın 102 numaralı kapısını seçtim ve bu orta büyüklükteki ve büyük uçakların yanaşacağı bir kapıdır.

Saat olarak zaman seçimi yaptıktan sonra (Ben genelde gündüz uçarım da)

Şimdi Flight planner den uçuş yapacağımız hava alanını belirleyelim ve ilmeci tıklayalım. Depurture location select dediğimizde daha önce seçtiğimiz LTBA gate 102 hemen ortaya çıkacaktır. Choose Destination ise gideceğimiz hava alanıdır. Onuda Ankara LTAC yapalım. Daha sonra Uçağımız ve mesafe göz önünde bulundurularak VFR ve IFR seçeneklerinde aletli uçuş olan IFR ı seçiyoruz. Daha sonra Choose routing den rotamızı belirliyoruz. Burada ki seçenekler ve türkçe karşılıkları

A) Direct - Gps ( Gps ile direk uçuş)
    B)Low atitude airways ( alçak irtifadaki hava yolu)
    C) High atitude airways( yüksek " " " )
    D) VOR to VOR ( Vor bilgileri girilerek yapılacak uçuşlar içindir.

Ben B seçeneğini seçiyorm. Find route diyerek rotayı belirliyorum. Bir harita çıkıyor karşıma ve bu benim izleyeceğim hava yolu haritası. Altında 21000 feet yazan bir kutu var. Bu feet benim çıkacağım maksimum yükseklik ve yanındaki oklardan bunu arttırıp - azalta bilirim ama hep ideal bir yükseklik vermektedir.
    load ve payload dan yolcu ve yakıt durumunu ayarlaya bilirsiniz. Ama zordur. Çünkü yakıtı yolcu ağırlığı, uçak yakıtsız ağırlığı, yapacağınız kuş uçuşu mesafe ve taxileri hesaba katmanız lazım bu çok detaylı bir işlem ancak gerçek pilotlar bunu ayarlaybilir. Şimdi Fly Now diyelim ve oyun yüklensin.

Şimdi bazı ayarlar yapmamız lazım. Bu ayarları size tarif edeceğim.

1)
    Hızını 250 Knotta ayarlayın. ( 10000 feet e kadar mecburi hızınız bu, sanki şehir dışı maksimum hızınız 90 km/s olacak der gibi)

N1 ayar düğmesini 42.0 getirene kadar çevirin( mausunuzla tabiki). Bu ayar biz taxi yaparken hızımızın 11 knotta sabit kalmasını sağlayacaktır.

Bundan sonra Flapları 15 dereceye ayarlayın (747 veya A 380 için 20 derece olacak)

Şİmdi kuleden gelen talimatlara göre ilk uçuş yüksekliğimi öğreneceğiz. bunu için "é" tuşuna basıp ATC menüsü ekrana gelince "1" nolu seçeneği seçiyoruz yani (Tune Yesilkoy Clearance on 121,700). ikinci seçenek hava alanı hakkında bilgi verir( Tune yesilkoy ATIS on 128,200). Sonrada 2. seçenek Request IFR Clearance seçiyoruz.

2. seçenekten sonra ( request IFR Clearance) kuleye Esenboğa hava alanına gitmeye hazır olduğumuzu bildiririz. Kuleden bize gelen yanıt ilk uçuş yüksekliğimiz ve radyo ayarlarıdır. Ancak radyo ayarlrını uçak kendisi otomatik olarak yapar, bizim dokunmamıza gerek yoktur. Ancak verilen yüksekliği altitude ye girmemiz gerek.

Bu işlemden sonra kuleden aldığımız bilgiyi teyit ederiz ve kule de bize taxi için ground la irtibat geçmemizi söyler.

Tekrar ATC menüdeki 1. ve ardından 2. seçeneği seçip (1. Tune Yesilkoy Ground on 121,800 - 2. Request taxi IFR), takeoff(kalkış) yapacağımız pisti ve bu piste gitmek için taxi (uçağın piste giderken kullandığı yolların adları vardır bunları belirtir (örnek A(alpha) W(wiskhy) gibi ) Burada bize 36R(Right-Sağ) pistinden Takeoff (kalkacağımızı) yapacağımızı ve güzergahımızında K F H G1 G olarak vermektedir.

Taxi bitince de tekrar kule ile bağlantıya geçmemiz gerektiğini de söylemektedir. Şimdi taxiye başlayalım. Tabiki bu kodlanmış yolları ilk seferde bilmeniz yada taxi yaparken hangi kodun hangi yolu adlandırdığını anlamanız beklenemez bunun için fsx bir yardım eli uzatarak ATC menüsünde şöyle bir seçenek ilave etmişlerdir. Ground bize pisti ve taxi yi tarif ettikten sonra biz acknowledge yaparak bilgiyi teyit edip 3. seçenek olan Turn On Progressive Taxi yi seçip izleyeceğimiz yolu sarı oklarla takip edebiliriz. Pushback yada reverse yaptıktan sonra (pushback yapmak için ctrl+shift+F1 tuşlarına basın motorlar duracaktır. motorlar durduktan sonra shift+p tuşlarına bastığınızda pushback aracı size yaklaşıp uçağı geriye doğru itmeye başlayacaktır, Yada F2 tuşuyla reverse yapabilirsiniz.) Bu işlemden sonra Autothortle tuşunu on yapıp N1 tuşuna bastığınızda( mausela) uçağınız ilerlemeye başlayacaktır. Sarı okları takip edip piste çıktıktan sonra kule ile irtibata geçip kalkış izni alabilirsiniz.

Şimdi artık pisteyiz ve kuleden izin alabiliriz. Bunun İçin yine ATC menüyü kullanacağız. izin alıp kuleden olumlu yanıtı aldıktan sonra mesajı teyit edip kalkış işlemine başlayabiliriz.

N1 tuşunu ve A/T tuşunu kapattıktan sonra F4 ile Full thortle yapıyoruz. Hızımız 160 knottı geçtikten sonra uçağın burnunu 10 derece yukarı bakacak şekilde kaldırıyoruz.

Uçağımız artık havada güvenle kalabilir. hızımız sürekli arttığından 400 knott ta overspeed uyarısı verecektir. bu yüzden hız göstergesi 250 knotta yaklaşırken F1 ile kısa bir süreliğine hızmızı kesiyoruz. bir kaç saniye sonra hız göstergesinde yavaş yavaş düşüş olduğu gözlemlenecektir. F3 ile yarım thortle yaparak 200-250 knott arasında bir seviyede tutarak ne stall yapmış oluruz nede overspeed. G tuşu ile iniş takımlarını kapatıp flaplarıda 0 dereceye getirdikten sonra autopilot işlemlerine geçebiliriz. Bu arada kule bizi yönlendirmeye devam ederek departure (ayrılış) a yönlendirir. Departure bize istikametimizi derece cinsinden verir (Turn left 175) Bu dereceyi HDG girip autopilot düğmesini altitude düğmesini HDG düğmesini A/T düğmesini ve speed düğmesini aktif hale gitiriyoruz.

Artık uçağımız güvenli bir şekilde kalkış yapmış oldu. Havada seyir ve iniş için ils kullanmayı daha sonra anlatacağım. İyi uçuşlar.

FS 2004-FSX TEMEL EĞİTİM İLE İLGİLİ SORULAR CEVAPLAR

• Bir kaç resim ekleyim.

• Birinci resim N1 düğmesini göstermektedir

Pss 777' de Fmc ile yaptığım uçuş programını grounda nasıl bildirecem ve bu program dahilinde uçacağım. Ya da uçuş planını önceden yapıp ATC nin verilerine göremi uçacağım. Yoksa ATC yi boş verip FMC de yaptığım uçuş planına göremi uçacağım. bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var bir de chart bilgilerine. şimdiden teşekkürler.

Hayırlı uçuşlar.

Boom boom, bang bang, lie down, you're dead.

Steam: kaan0zer | Origin: ikista | Twitter: kaanoz3r | last.fm: kaan-ozer
  • Arkadaşlar tekrardan selamlar,

Öncelikle Online uçmak istiyorsanız bazı şeyleri kendiniz araştırmanız gerekiyor. Websitelerinden ve forumlardan hiçkimse size yardımcı olmuyor.Boşuna çabalamayın! Ben şanslıydım ve uzun süreli araştırmalar sonucunda gerçekten bu işi yapan ehli insanlarla tanıştım. Hatta gerçek pilot arkadaşlarım bile oldu. Sizlere tavsiyem aramaktan vazgeçmeyin...

Bazı arkadaşlar online uçmak istediklerini yazmışlar. Öncelikle online uçmak için bildiklerinizi unutup turksim.org taki eğitim dökümanlarını sıkılmadan satır satır okumanız gerekiyor. Sizler şu an sadece bildiğinizi sanıyorsunuz. (Bunu 3 yıldır offline uçuş yapan biri olarak söylüyorum) Online uçuşta FMC ismini verdiğimiz rota ve kontrol programını öğrenmeniz gerekiyor. FMDG sistemini sisteminize kurduğunuzda FS de gelen kokpitten çok farklı bir kokpit olduğunu görüceksiniz. Ve online uçuşta uçağınızı belirli hava kolidorlarını kullanmanız gerekiyor. Yani offline uçuş gibi ben sağdan gideyim soldan gideyim belirlediğim feet te uçayım gibi şeyler yok. Uçağı inerken ve kaldırırken pisti göreyim ineyim gibi şeyler de yok. ATC'nin kurallarına uyup, izin alarak yapmanız gerekiyor.Sağolsun benim hocalarım (hoca sözünden bile ileri arkadaşlarım) beni yapmam gereken konusunda tek tek uyarıyorlar ve yol gösteriyorlar. İnşallah ne dediğimi anlatmışımdır!

Kolay gelsin :)

• quote:

Orijinalden alıntı: enreka_tr

quote:

Arkadaşlar daha önceleri FS2004 oynuyordum. Hamachi üzerinden FS-X online oynamak istiyorum. Bilgili bir arkadaşın uçağına co-pilot olarak katılmak istiyorum... Yardımcı olabilirmisiniz acaba :)

hamachi ye gerek yok orjinal olmasa bile online uçabiliyosun ama copilot olarak oluyor mu bilmiyorum

fsx te copilot özelliği var. Aynı kokpiti pilotla paylaşıyorsun...

Arkadaşlar tekrardan selamlar,

Öncelikle Online uçmak istiyorsanız bazı şeyleri kendiniz araştırmanız gerekiyor. Websitelerinden ve forumlardan hiçkimse size yardımcı olmuyor.Boşuna çabalamayın! Ben şanslıydım ve uzun süreli araştırmalar sonucunda gerçekten bu işi yapan ehli insanlarla tanıştım. Hatta gerçek pilot arkadaşlarım bile oldu. Sizlere tavsiyem aramaktan vazgeçmeyin...

Bazı arkadaşlar online uçmak istediklerini yazmışlar. Öncelikle online uçmak için bildiklerinizi unutup turksim.org taki eğitim dökümanlarını sıkılmadan satır satır okumanız gerekiyor. Sizler şu an sadece bildiğinizi sanıyorsunuz. (Bunu 3 yıldır offline uçuş yapan biri olarak söylüyorum) Online uçuşta FMC ismini verdiğimiz rota ve kontrol programını öğrenmeniz gerekiyor. FMDG sistemini sisteminize kurduğunuzda FS de gelen kokpitten çok farklı bir kokpit olduğunu görüceksiniz. Ve online uçuşta uçağınızı belirli hava kolidorlarını kullanmanız gerekiyor. Yani offline uçuş gibi ben sağdan gideyim soldan gideyim belirlediğim feet te uçayım gibi şeyler yok. Uçağı inerken ve kaldırırken pisti göreyim ineyim gibi şeyler de yok. ATC'nin kurallarına uyup, izin alarak yapmanız gerekiyor.Sağolsun benim hocalarım (hoca sözünden bile ileri arkadaşlarım) beni yapmam gereken konusunda tek tek uyarıyorlar ve yol gösteriyorlar. İnşallah ne dediğimi anlatmışımdır!

Kolay gelsin :)

hangi platformlar hocam onlar bizi de yönlendirin o arkadaşlara :)

• Arkadaşlar elinde enroute chart olan varsa linkini paylaşabilirler mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: d.eray

Arkadaşlar elinde enroute chart olan varsa linkini paylaşabilirler mi?

Bu mu?

http://rfinder.asalink.net/free/

Orijinalden alıntı: biuu

quote:

Bu mu?

Bu siteyi bende kullanıyorum. Ama bana pdf şeklinde olan lazım.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: biuu

quote:

Bu mu?

Bu siteyi bende kullanıyorum. Ama bana pdf şeklinde olan lazım.

http://www.trvacc.org/?Page=Chart-Download
    burayı dene

• Beyler LTBA 36 R için course değeri kaçtır ? veya nereden bakılır deli olucam bulamıyorum

Orijinalden alıntı: GUERRA

o pist 35r oldu, uçuş içinde haritayı açıp, ltba üzerine tıklayınca detay çıkar.

ils hdg 358 diyor, bu mudur course değeri ?

Arkadaşlar merhabalar,tekrar yeni bir konu açmak istemedim direk buradan soruyorum tavsiyelerinize ihtiyacım var.Yeni bir pc aldım yaklaşık bir ay kadar oluyor.Şimdi sıfırdan temiz olarak FSX kurmak istiyorum.Zaten önceden almış olduğum orjinal FSX Deluxe Edition var elimde.Yanlız bir de Flight Simulator X - Acceleration Expansion Pack diye bir eklenti çıkmış sanırım.
    1.sorum bu adı üstünde bir eklentimi yani önceden FSX yüklü olması gerekiyor mu yoksa ap ayrı bir simulasyonmu? Eğer eklentiyse bendeki Deluxe Edition un üstüne kursam olurmu?Birde bu Acceleration Pack de görsel eklentilerin dışında,sistem FPS iyileştirmeleri yapıldığını okudum bu doğrumudur? Saygılar..
    AMD Ryzen 7 3700X 3.60GHz//MSI B450 Tomahawk Max//MSI RX 5600 XT GAMING X 8G//Corsair Vengeance RGB Pro 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz // Xpg SX8100 ASX8100 512 GB M.2 PCIe NVMe SSD Disk//Corsair iCUE 220T RGB Airflow USB 3.0//Corsair CV550 CP-9020210-EU 550W 80+ Plus Bronze//AOC 21.5" G2260VWQ6 1 ms 75Hz FreeSync Gaming Monitör //Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard//Logitech G502 Spectrum RGB Gaming Mouse

Origin ID : mrhusnu
  • 
Sayfa: önceki 4546474849
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.