Şimdi Ara

Forumdaki 'Bazı Kişilerin' Nvidia Görüşü (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
243
Cevap
2
Favori
6.018
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
40 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Nvidia bişey açıklarken başka şeyin üstünü örttüğünden detayını bilmiyoruz. Yazılım - bios bişeyleri kontrol edebilse de donanımın tam davranışını kontrol edememeli. Yani en alt seviyede bi kod yazdığında bunun GPU'daki dağıtımının nasıl yapıldığını ben bilmiyorum, çoğu kişinin de bildebildiğini sanmyorum. Yani 10 tane toplama yap dediğmde, bunun thread dağıtımının nereye yapıldığı konusunda (SMM / multiprocessor olarak) yazılımcının kontrolü yok. Nvidia'nın açıklanmayan altyapısı , GPU'ya gidecek komutları hangi donanım kaynağına atanacağına dair seçim yapma yeteneği var mı, yoksa donanıma komut verdikten sonra buna donanım mı karar veriyor,detaylarının bilindiğini sanmıyorum. Eğer Nvidiainın yazılım >> donanım altyapısı işletmeye başlamadan önce bu tarz bi kaynak seçimi imkanına sahipse, o zman kesin olarak hangi kaynakların erişime kapatılabileceğine dair de bazı imkanlar olabilir. Yani 10 tane toplama işlemini 12. SMM'de yap şeklinde yazılım >> donanım şekinde bi adresleme yapma imkanı varsa bu olabilir. Eğer bu imkan varsa belki L2 de bu şekilde spesifik olarak adreslenebilirdir ve 0.5MB'lık kısma denk gelen L2 kısmı devre dışı bırakılabilir / yönlendirilebilir vs. Eğer yine imkan varsa ,Nvidia'nın alt seviyeli yazılım >> donanım karşılığı olarak o L2 kısmının karşılığı olan bellek kontrolcüleri de engellenebilir. Altyapı-donanım erişimi açısından bunların detaylarına kimsenin erişme imkanı yok diye biliyorum. O yüzden kesin olrak 0.5MB'lık kısma erişim engellenebilir mi, nasıl olabilir emin değilim. Yani söylendiği kadar kolay olmayabilir.

    L2-ROP birbirine sıkı bağlı olduğundan, yine Nvidia'nın altseviyeli yazılım tarafı bu ROP erişimini kontrol etme imkanı var mı, yoksa donanım kaynakları sabit-hardwired ve yazılım tarafından fazla kurcalama-yönlendirme imkanı yok mu bunu da bilmiyoruz. L2'nin adreslenmesinin iptal edilmesine ve ROP erişminde sorun-engel olmasına esas olarak gerek yok. Ama belleğe erişemediği zaman, bu erişimin kaç cycle gecikmesi problem yaratır veya daha önce bahsettiğim gibi Nvidia 970'e özel öncelik sınıfı oluşturmuş mudur bunlar da belli değil.

    Öncelik sınıfı yok diyelim. GPU'lar cache edilmemiş global mem'e hep yavaş erişir(L2'ye denk gelmeyen, vram'a denk gelen kısmı, random testte ve L2 boyunu aşan kısımlarda gözüken). Mesela 3.5 MB lık kısma denk gelen alana 300 cycle'da erişirken, son 0.5'MB lık kısımın dönüşümlü erişilmesi yüzünden 350cycle'da erişldi diyelim. 7 okuma/3.5'lık kısımdan + 1 yazma/0.5'lik kısımdan yapıldı, şimdi 0.5'lik kısımdan okuma yapılacak. Burda sorun yok tamamı yapıldı tam bw kullanıldı. T zman geçti, şimdi 0.5'lik kısımdaki veri lazım, okuma yapılması lazım. Ama burdan okuma yapmak demek diğer kısmı bloke etmek demek. O zman geriye dönersek ya Nvidia'nın bi şekilde dahil ettiği öncelik olayı işin içine girmeli, yada rasgele 2 kısımdan birisine öncelik verilmeli.

    Eğer Nvidia bi öncelik sistemi atamış ise, altyapıya bu şekilde müdahele-seçim imkanı vermişse (kullanıcı değil driver>> GPU native komut kısmı yapıyor olmalı), o zman en çok fayda sağlayacak olan 3.5'lık kısıma hep öncelik tanınmalı (bahsettikleri öncelikli 3.5'u doldurmak vs. aslında dediğim tarz bi önceliklendirme olabilir). O zman yukarda bahsettiğim 0.5'lik kısımdaki veri lazım olduğunda, o kısım erişime açılana kadar beklenilmek zorunda. İlk kısıma veri yazılırken anca erişim açılıp okunabilecek.

    Her iki kısım da 300 cycle'da vram'a erişti, ilk kısım okuma işlemi yaparken, aynı anda ikinci kısım da yazma işlemi yaptı. şimdi ikinci kısımdaki veri lazım oldu ama ilk kısım hala okuma yaptığı için erişilemiyor. İlk kısıma tekrar yazılıp, ikinci kısım okunabilir olana kadar ne kadar gecikme olacak? Ve ikinci kısımdaki veri yapılacak işin ne kadarlık parçasını oluşturuyor ve ne kadar aciliyete sahip?

    En yukarda Nvidia'nin mimarilerinde SM-SMM-SMX/multiprocessorlerde çalıştırılabilecek olan detaya kullanıcının müdahelesi ile seçim yapabiliyor mu bilmediğimi söylemiştim(büyük ihtimalle de olmamalı, altypı da bi yere kadar seçim yapıyor gerisini thread dağıtım birim yapıyor olmalı, ie. gigathred engine). Eğer bu şekilde bi ince ayar seçimine altyapı bi yere kadar da müsade ediyorsa, o zaman thread dağıtımında SMM kullanımı açısından öncelik sınıflandırması yapıyor olabilir. bi Vertex işleminin mesela shade edilme işlemine göre önceliğe sahip olup, ilk 12 SMM'de öncelikli çalıştırılması gibi bi ayarlama belki altyapı tarafından yapılabiliyordur. O zman bi geri yukarıdaki örneğe dönersem, ilk kısmın yazma yapmasına kadar ilave 50-100 cycle geçti diyelim. İkinci kısımdaki veri, biraz önce yazdığım tarzda bi önceliklendirme altyapısına sahip ise, 50-100-200 cycle gibi gecikmeler kolay kolay problem yaratmamalı. Hatta yazılacak bişeyler bulunup tekrar full bw kullanımı olabilir (yine bu önceliklendirme kriterlerine göre).

    Keplerden beri Nvidia GPU'ya komutların gecikme-bağımlılıkları ile ilgili detay aktarıp, donanımın bağımlılık kontrolü yapmadan çalıştırmasını sağlayablilyor. Bunun donanıma nasıl yansıtıldığı (map edildiği) bilinmiyor. Vliw mimarilerde de bu şekilde compiler ayarlamalı yapılar var (Ama Nvidiainınki daha farklı ve Vliw'den daha iyi sonuç veriyor). Bunlar, komutlar SMX-SMM'de warp-32'li thread şeklinde donanıma map edilirkenki bağımlılık ile alakalı, daha büyük ölçekli değil (SMM'ye atanma şekli ile değil). Ama bu Nvidia'ya donanımı hafifletme ve güç tüketimi konusunda avantaj vermişti. Hepsini birleştirince, belki biraz daha büyük ölçüde , yani salt komut bağımlılığı-önceliği için de olsa, daha geniş ölçüde de seçim imkanı belki veriyordur.

    Aynı şeyleri değiştirip tekrar yazıyorsam kusura bakma.

    L2-Rop'un iptal edilmesi için bi nedne olmamalı. Kimseye çaktırmadan, eğer yeterince ince kontrol imkanları varsa, sonraki yazılım güncellemelerinde (driver ve bios belki yeterlidir), görevlerin dağıtımını perf'i en az etkileyecek şekilde yeniden ayarlamaya çalışabilirler. frametime'ı en kötü durumda bi miktar artma karşılığında sorun çıkmama olasılığını neredeyse garanti edebilirler belki.

    En en kötü olasılık, donnaımda ayarlma imkanı olmaması olur. Bu da en kötü durumlarda bw problemi yaşaması perf'i bi miktar vurması olur. Nvidia üstüne gidilmesini istemeyip ötelenebildiği kadar öteleyip, gittiği yere kadar gitmesini amaçlar. En kötü duruma yara bandı da, driverın GPU'ya yolladığı görevleri 1 tık geciktirmesi gibi GPU nun direk önceliğine müdahele edemeyen, ama bi tık perf düşüşüne karşın ciddi sorun olmamasını garantileyen çözümlerin peşine düşebilir(pre render frames'in değişik versiyonu gibi, frame bazında değil komut bazında. Gereken bi komutun mesela 10cycle geciktirilmesi bütün render aşamasının ona bağlı olsa bile diğer yapılabilecek işler yapılabileceğinden, aşırı gecikmeye yol açmayabilir ).




  • Net bir durum şudur, AMD harcadığı fazla güç oranıyla 3-4 ay sonra fiyat farkını nvidia karşılığı olan modelle eşitler ve sonraki aylarda koyduğu bu güç kullanım farkıyla pahalıya gelir '' Türkiye gibi elektiriğe en fahiş oranın ödendiği bir ülkede'' yaşıyorsanız bunu nasıl gözardı ediyorsunuz şahsen anlayamıyorum, bizim millete ucuz olsun arka planı hiç önemli değil, ucuz olan mezarı alırlar ama neden ucuz diye sorgulamazlar düşünmezler, gün gelir o mezara girdiklerinde içinin yılan kaynadığını görüp şaşırırlar '' zamaında araştırsa yada düşünse neden ucuz diye , bu duruma düşmezdi ama hep iş işten geçtikten sonra anlarlar, uyanık geçinen insanların bukadar saf oluşuna gerçekten üzülüyorum ben, ama yapacak bişeyde yok böyle gelmiş böyle gidiyor ''bu saflık, bizde uyanıklık diye adlandırılıyor''ucuz etin yahnisi atasözünü herkes söylüyor ama atasınıda sözünüde ipleyen yok bu ülkede, bu lafa ve bilinen doğruluğuna rağmen, yine ucuzu tercih etmek zaten saflıktanda başka nedirki, herneyse.





  • Ucuz etin yahnisi yavan olur 3-5 kurus daha fazla ver kafan rahat etsin Amd Nvidiayi 3 yil geriden takip ediyor gerek muhendislik gerek mimari anlamda neden daha iyisi varken parami cöpe vereyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Ucuz mal kullanıcak kadar zengin değilim." , Bu yüzden Nvidia ve getirdikleri ; - GTX 970 FTW+ kullanıyorum -

    -Teknolojileri ve eklentileri
    Çok kullandığım DSR(CS:GO, hearthstone)
    Otomatik optimizasyon(onlar zaten işini biliyor)
    Bilgisayara taktığım gibi tanıması ve ekstra driver indirmek istememesi
    Otamatik Driver indirip kurması
    Physx
    Yeni çıkan oyunların hepsinde yüksek fps oranları yakalaması
    Soğutması , asla yüksek sıcaklık görmemek (Takıntılıyım, sadece takıntılı olanlar anlar)
    Fan sessizlikleri
    CW şans işi , Bende yok ben mutluyum
    ShadowPlay (youtuber, Youtube üzerinden yayın yapan benim gibi insanlar için çok çok çok az fps kaybı)
    Çok az elektrik yemesi (bizim ailede elektrik faturaları sorun)
    Olumlu ve oyun üzerine yoğunlaşan reklamlar
    Satışının daha kolay olabilmesi (2.el)
    Üreten firmaların olumlu yaklaşımları destekleri
    Kartlarının görünüş olarak şık olması

    Benim tercih etme sebeplerim




  • fiyattan dolayı ne olacak yurtdışında adam 2000 doları veriyor canavar sistem topluyor burda 2000 tl ye giriş orta seviye sistem topluyabiliyorsun anca sonrada diyorlarki onların beyaz sarayı varsa bizim ak sarayımız Diyorlar hala 5400 hd en cok satılan ekran kartıdır heralde

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Iki ekran kartinin da fani degilim. Hatta 10 yila yakindir PC platformundan asiri uzagim. Daha yeni PC toplayacagim diye yine yavas yavas donanim sitelerine akin etmeye basladim. Daha once 2 adet Nvidia 2 adet de Ati ekran kullandim hatta hala suan Ati 5650'li Laptop kullaniyorum. Bu iki kartta beni yolda birakmadi. Donemlerine gore bekledigim seyi bana iyi kotu sunabildiler. Ben suan ama topladigim donanima Nvidia karti sectim. Ati'nin de biran once 300 serisi gelmesini istiyorum; gelsin ki Nvidia 980ti ya da 990 cikarsin diye.. Simdi ama soyle bir sey de var herkes kendi butcesine gore alisveris yapiyor. Buna gore AMD islemci ve ekran karti onerilebiliyor. Sonucta ciddi fiyat farklarina asagi yukari benzer performans sistemler toplanabiliyor. Ama Intel olsun Nvidia olsun bence omurluluk acisindan hem fiziki olarak hem de yazilim olarak daha on basarili. O kadar PC kullandim ve laptop da kullandim iclerinde sadece AMD islemcili bilgisayarim yandi mesela. Ustelik o sistemi o kadar da hor kullanmama ragmen. Simdi cikip kimse bana mesela AMD islemci aldiramaz. Biraz fazlasini oderim ama yine de Intel islemciye kapak atarim.

    Simdi mesela Atu Mantke diye bir sey sunuyor en guncel oyunlardan GTA'da boyle bir destek yok suan gorunen tabloda. Ee ote yandan Nvidia'nin butun yeni teknolojilieri GTA tarafindan kullaniliyor. Ee bunu gectim Ati Mantle ile kendi ekran kartlarinda Dx11'e gore ciddi perfomrans artisi sunarken Dx11'de Nvidia'nin 700 serisi mevcut Ati Mantle'larla cok rahat kapisabiliyor. Test sonuclarini 2-3 gun once bu forumda gordum. Simdi Nvidia'ya parayi burada bunun icin veriliyor.

    Insanlar guc tuketimleri hakkinda yorumlar yapmis evet 24 saat PC'yi full GPU yukte kullanamiyoruz ama arkadaslar soyle bir sey var; ee simdi 4k oyun deneyimi yasayacaksan mecburen full yukte kullanacaksin ekran kartini ve mecburen Crossfire yapacaksin. Boyle bir sistemde o kasanin sogutmasi hatta o kasanin hava akisinin mukemmele yakin olmasi ve PSU kalitesi filan asiri etkili olacak sekilde onemli ve de oyle bir ortam yaratmak icin yine butceni zorlayacaksin. Ote yandan Nvidia'nin 980'lerinde saka gibi guc tuketimi var. Simdi mesele burada tam olarak ekran karti olmuyor. Belki ekran kartliar 500 lira daha ucuz ama sen yine 500 liradan yaptigin kari diger cevre birimlerine harcayacaksin. Uzun vadade yine o para cikacak. Hee ama kisa vadade kesinlikle kardasin.. Burada olay hem butce yonetimi hem de uzun planda kullanima gore degisebiliyor.

    Ben 10 yillik konsol seruveninden sonra kismetse Nvidia ekran karti ile PC platformuna geri donecegim. Nvidia secme nedenim de benim sadece yazilim destekleri ve oyunlarda kullanilan gozle gorulur sekilde fark edilen teknolojileri. Bu kadar basit. Her gun ust duzey donanim kurmuyorum ee madem oyle biraz daha kendimi zorlar ama kullanim acisindan fiyatinin hakkini verecek bir sistem toplarim er ya da gec...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 7ender -- 10 Şubat 2015; 5:15:31 >




  • 980 israf 290x var
    970 sorunlu 290 al
    780 eski onu alacağına 970 al ama o da sorunlu 290 al yine
    770 parası fazla 280x daha ucuz
    760 F/p düşük 280 çok daha iyi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • CoNaR-X kullanıcısına yanıt
    Aradaki enerji farkı 5 lira anca oynatır faturayı ki 1000 liraya yakın para ile kart alan insan bunu önemsemez



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okanmercan1 -- 10 Şubat 2015; 6:47:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fakirsen amd zenginsen nvidia. son çıkan 970 olaylarından sonra diğer nvidia serilerinede çamur sıçradı. amd fanboyu değilim. ama şu durumda amd f/p olarak daha önde. guc tüketimi bir ay boyunca full yükte olsun en fazla 10TL fark eder yapmayın Allah aşkına.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçen sene r9 290 veya r9 290x favorilerimdi bu sene her şeye rağmen "gtx 970 <3" diyorum. Neden, çünkü ucuz olan kazanır.
  • Arkadaslar guc tuketimi deyince bunu niye illa elektrik faturasina 10 lira 5 lira 15 lira fark olarak algiliyorsunuz ki? Guc tuketimi yuzunden kasanin isinmasi ve hatta dandik PSU'larda diger parcalara yeterli elektrik gidememe sonucu olusabilecek teknik sikintilar bunun yani sira Overclock yapiyorsaniz bu yazdigim seylere 2 kat daha dikkat etmeniz lazim. Yani guc tuketimi deyince elekrtik faturasina yansayacak fark kast edilmiyordur bence ve hatta hemen herkesin fikri zaten o kadar parayi veren 10 lira farkin tabii ki odeyebilecegi yonunde ama olay sadece fatura degil burada.
  • 700 watt psum ile önceki ekran kartım hd7850 cf yapmıştım şimdi buna geçince tdp 20 watt düştü zaten bu işlerle uğraşan insan kasayı kendine göre ayarlıcaktır.Ek fanlar taktım kasaya hava sirkilasyonunu sağlayabilmek için. Yani benim için sıkıntı yok yüksek tdpnin.Normal kullanıcıyı bilmem ama ben çözümler buldum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: okanmercan1

    700 watt psum ile önceki ekran kartım hd7850 cf yapmıştım şimdi buna geçince tdp 20 watt düştü zaten bu işlerle uğraşan insan kasayı kendine göre ayarlıcaktır.Ek fanlar taktım kasaya hava sirkilasyonunu sağlayabilmek için. Yani benim için sıkıntı yok yüksek tdpnin.Normal kullanıcıyı bilmem ama ben çözümler buldum

    Hocam iste herkes sizin gibi ugrasmiyor detaylara inmiyor veya ugrasmak ve inmek zorunda da tabii ki degil. Kendiniz diyorsunuz zaten kasaya ek fanlar takmisiniz filan. Insanlar bugun ekran kartini bile sorunsuz baglayamayabiliyor. Ben o yorumlarimi genel olarak yapiyorum.

    Asil demek istedigim benim zaten AMD bilesenler yuzunden aslinda parcalar ucuz da olsa parcalarin duzgun bir sekilde calisabilmesi icin yine para harcanacagi ve ekstradan ugras verilecegi.




  • Ben HD 7970, R9 290, GTX 770, GTX 970, GTX 980 kullanıcısı olarak söylüyorum yani aralarında bu kart bu karttan daha iyiydi gibi ayrım yapacak birşey bulamadım. AMD kendi çapında NVİDİA kendi çapında başarılı şeyler yapıyor.
  • Nvidia'nın yeni çıkan oyunlardaki verimi genelde daha fazla oluyor. Nvidia'nın maliyetini artıran bir unsur bu olsa gerek; oyun firmalarına daha fazla kaynak aktardığı için. AMD ise genelde, bir süre sonra çıkardığı sürücüler ile buna çözüm buluyor. Tomb Raider ve Hitman gibi istisnalar var tabi.

    Fiyat olarak daha uygun olan AMD olmuştur. Donanım olarak üstün olan da, HD7000'lerden beri AMD yine. Ondan önce GTX 480 ve 580'in bariz üstünlüğü vardı donanım olarak. Nvidia, 600 serisinden itibaren kartlarında büyük revizyona giderek, render kapasitelerini düşürdü ve kartları sadece oyun kartı haline getirdi, bellek bant genişliğini sınırladı. Haliyle de güç tüketiminde ciddi düşüş kaydetti. “Kartı iş için kullanacak kişi, gidip Quadro alsın" demeye getirdi işi, titan hariç tabi ama onun da fiyatı mâlumdu.

    Halbuki 500 serisine kadar Nvidia kartlar, oldukça çok güç tüketen ve ateşli kartlardı. Mesela GTX 480'in referans modelini Furmark'a sorduğumda, daha ilk dk. dolmadan kart 100 dereceyi görüyor ve görüntü bozulmaya başlıyordu. Haliyle de testi yarıda kesiyorduk. Ama Zotac AMP gibi kartlar, o zamanın deyişiyle “Kızgın kumlardan serin sulara atlamak" gibi etki yapıyordu. Şimdi ise tersine, referans modeller bile mâkul seviyede sıcaklıkta çalışabiliyor.

    Yazılım olarak Nvidia, hâlâ önde olsa da, AMD de eskiye nisbeten büyük ilerleme kaydetti ve aradaki farkı azalttı. Ama yine de canlı yayın yapmak gibi bazı özellikleri arayanlar için Nvidia daha iyi bir seçim durumunda. Aynı şekilde başta da yazdığım gibi yeni çıkan oyunlardaki verimi daha yüksek olan, genellikle Nvidia.

    Donanım ve güç tüketimi açısından ise AMD-Nvidia kıyaslaması olarak şahsen, eski ve yeni serilerin karşılaştırılmasını doğru bulmuyorum. AMD'nin 300 serisi çıksın hele bi. Doğru kıyaslama ancak öyle yapılır.

    Özetle: Yeni oyunları çıktığı gibi alıpta (nisbeten) daha sorunsuz oynamak isteyenler için Nvidia daha iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor. Bunun istisnâları da yok değil tabi. Mesela Far Cry 3 çıktığında GTX 690 ile 1080P çözünürlükte 23-25 FPS'yi ancak görünce açılan konular dün gibi hâfızamda. Acelesi olmayan, oyunları genelde fiyat indirimine gittikten sonra alanlar içinse AMD daha iyi bir tercih bence. Maliyet hesabına oyun fiyatlarını da katınca, AMD yine daha ekonomik tercih oluyor haliyle. Oyuncuların büyük bölümü de bu kitleyi oluşturuyor zaten; korsancılar hariç tabi.

    2+2=4 gibi veya siyah-beyaz gibi mutlak olarak AMD veya Nvidia diye bir şey yok yani. Ihtiyaçlarınızı belirlersiniz önce. Ardından da onu size daha uygun sunan firmanın ürününü seçersiniz. Olayı zorlaştırmanın, “Forever AMD veya Forever Nvidia" demenin anlamı yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 10 Şubat 2015; 8:41:32 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • O kaliteli, bu kalitesiz gibi yorum yapmak mümkün değil bu konuda. Orta segmentte/bütçede kesinlikle AMD kartları istenilen performansı uygun fiyata sunuyor. Yani bütçenin ucu açık değil ve uygun fiyatlı bir sistem toplanacaksa R9 260 ile 290 arasındaki kartlar epey mantıklı seçenekler diyebilirim.

    Amd'nin driverlarında sorun yaşayan bir çok kullanıcı olduğundan kimi kullanıcılar Nvidia'nın kaliteli driverını seçer 3-5 fps az alırım mantalitesi ile de kart alabiliyor. Her şey fps değil elbette bunu da bir kenarda düşünmek lazım. Düşük segmentlerde Gtx750ti gibi kartları Nvidianın yine bir miktar ön planda sıcaklık, ses ve fiyat performans olarak baz alındığında. Üst segmentte ise işler biraz değişiyor. Amd kartlar biraz daha sesli çalışıyor ve biraz daha fazla ısınıyor. 295x2 ve 290x arasında bir ürünü bulunmadığı için Nvidianın yeni çıkan kartlarına çok ciddi bir rakip olarak bakılamıyor. Ancak 290x yine de çok güçlü bir kart, Gtx970 ile arasında fark yok denecek kadar az. Ancak kartın eski olması ve belirttiğim driver problemleri sebebiyle Nvidia tercihi daha sık görülüyor. Son çıkan 1-2 olayda Nvidianın yediği boklar da kullanıcıları Gtx9xx serisinden soğuttu bir miktar. Ben pek etkilenmedim ancak böyle problemler olmasa idi zaten üst segmenti tamamen domine etmiş olacaktı Nvidia. Amd'nin yeni serileri ile ara segmentleri dolduracağına inanıyorum ancak yeni gelen kartlar Nvidia kartlardan daha ucuz olmayacak. 1000 lira seviyelerinin üzerinde bir kaç model hatta 2000'leri geçen birkaç model ile geleceği söyleniyor, çok fazla tercih edilir mi orasını zamanla göreceğiz.




  • Şahsen, 13 - 14 ay önceki fiyatıyla hâlâ çok yakın olan GTX770'i elbette önermem. Pahalı da derim, diyorum. Yerine doğal olarak R9 280X önerilecek; bunun Nvidia düşmanlığı veya AMD fanatikliği gibi bir sebebi yok ki. Performans ve fiyat bakımından ona en yakın kart olması yeterli bir sebep.

    970 konusunda ise öneride bulunmadan evvel sorunlardan bahsetmek gerekiyor. Sonuçta her kullanıcı bunları araştırmıyor. Ama şu konuda hak veriyorum: Forumda bu sıralar GTX970 deyince burun kıvıran bir kesim olduğu için çoğu kimse öneride bulunmaya çekiniyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @bocekgrafik

    Gcn kartlar donanım olarak Kepler'den iyi miymiş? O nerden baktığınıza göre değişir. Ben bir oyuncu olarak Kepler daha iyi durumda oldu (her zaman) diyorum. Eğer işin profesyonel tarafına veya bilgi-işlem tarafına bakacak olursanız orası da tartışmalıdır. Çünkü yalnızca Kepler Opencl'de kaybeden taraftır. O da her zaman değil. Kaldı ki Nvidia'nın kendi çocuğu olan cuda daha yaygın. E adamlar da o yöne eğildi ve orada Kepler'le daha fazla yenilik sundu. Yani Nvidia Kepler'le cudayı seçti, doğal olarak. Genelde ise güç tüketiminde daha iyiydi, zar alanına göre performansta daha iyiydi. Sürücü konusunda bariz daha iyiydi. Zaten onun için pazar payında çok ciddi sıçrama yaptı Nvidia. Gcn'i Maxwell'le karşılaştırmayalım tamam ama Kepler karşısında da pek bir başarı kaydedemedi zaten. Ayrıca dx11 döneminde Amd oyun desteği konusunda Nvidia'ya fark attı. En baba oyunlar Amd desteği ile geldi. O sayede kartlarının potansiyelini daha iyi gösterebildi. Yoksa dx10'da olduğu gibi ciddi sıkıntı çekerdi Amd. Hatta uzun süre çekti de.

    Şimdi de Maxwell'le karşılaştırmayalım diyoruz da Maxwell geldi bir yaşına. 900'ler oldu 5 aylık. Amd kartları ne zaman çıkaracak belli değil. Kartlar çıktığında başka neleri konuşuyor olacağız belli değil. Daha Amd kartlarının adını bile söylemeden Nvidia büyük gpusunu gösterdi, geleceğin varsa göreceğin de var dedi resmen. Yani Nvidia hamlesini yapıp çekilmedi, sonraki hamlelerini de hazırladı. Hem de bu gpular eski tip bellekler kullanıyor. Amd'nin yeni kartları çıktığında birileri de çıkıp Nvidia'nın bu kartlarıyla karşılaştırmak yanlış, bunlar da yeni bellek yok derse ne diyeceğiz? Doğru mu kabul edeceğiz?

    Gcn'in mevcut gpularını 900 serisiyle karşılaştırmak bence de yanlış. Ama ortada sürekli devam eden rekabeti de görmek gerek. Ve o rekabette Amd ciddi şekilde gecikiyor. Belki gelecek yeni gpular günü kurtarır ama şuan kaybedilen zamanın telafisi pek de mümkün olmayacak gibi geliyor bana.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mamad -- 10 Şubat 2015; 14:26:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • mamad kullanıcısına yanıt
    Salt donanım olarak kıyaslarsak, daha iyi tabii ki. Ama Nvidia, MS'tan da aldığı yazılım desteği ile bu farkı kapatıyor, kimi zaman da öne geçiyor. AMD'nin Mantle'ı çıkartmaya ihtiyaç duyması ve ardından da MS'un etekleri tutuşmuşçasına DX12'i duyurması da bunun kanıtıdır. Görün-bakın, DX12 çıktığında, DX11'deki AMD-Nvidia performans farkı, AMD lehine daha iyi olacaktır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bocekgrafik

    Salt donanım olarak kıyaslarsak, daha iyi tabii ki. Ama Nvidia, MS'tan da aldığı yazılım desteği ile bu farkı kapatıyor, kimi zaman da öne geçiyor. AMD'nin Mantle'ı çıkartmaya ihtiyaç duyması ve ardından da MS'un etekleri tutuşmuşçasına DX12'i duyurması da bunun kanıtıdır. Görün-bakın, DX12 çıktığında, DX11'deki AMD-Nvidia performans farkı, AMD lehine daha iyi olacaktır.

    Nvidia Mikisoft'tan yazılım olarak ne desteği almış acaba? Taa FX serisi döneminde dx9.0b mi + mı öyle bir şey aldığından beri hiçbir şey olduğunu hatırlamıyorum. Bilakis Amd Mikisoft'tan destek almadan Mantle falan yapamazdı. Adamın platformunda standart koyacaksın öyle mi? Bu Miki adamı napar biliyor musunuz? Zamanında gölgelendirme efektleri için ufak bir komut standardı getirmeye çalışan Nvidia'ya öyle bir şamar attı ki, Nvidia'nın toparlanması 3 yıl sürdü. Şimdi siz zannediyor musunuz ki Amd Mantle'ı kafasına göre yaptı? Büyük ihtimalle Mantle, Mikisoft'un Xone ve pc için yapacağı yeni apinin denemesiydi. Esas amaç Xone ve pcyi ortak kullanılabilecek bir platform haline getirmek. Bunu da kiminle birlikte yapabilirdi? Xone'ı kiminle yaptıysa; Amd'yle. Yoksa Mikisoft'un ürünleri üzerinde en ufak bir standartlaşma çabası olsa veya böyle bir denemeye girişilse, Miki adamdan şırıngayla kan çeker. Hiç affetmez.

    Ayrıca Miki'nin eteklerini tutuşturan bir şey olduğunu da sanmam. Adamlar ortalama 3-4 yılda bir ana dx sürümünü güncellerler. Bu sefer tam tersine ağırdan aldılar. Bir önceki ile arasında 6 yıl olacak. O Amd Mantle'ı yaptı, miki de hemen buna karşılık vermek için yeni dx çıkarıyor düşüncesi inanılmaz duygusal bir bakıştır. Kimin platformunda kime meydan okuyorsun derler adama. Amd'nin şuan bu kadar güçlü bir firmaya artistlik yapacak bir durumu da yok zaten. Kaldı ki Mantle bütünüyle Amd'nin geliştirmiş olduğu bir şey olsa, ilk olarak açık platformda linux'a falan çıkardı. Hatta Steam os'da iş yapardı. Ama perde arkasında bir Mikisoft imzasını görmek o kadar zor değil. Adamların derdi Xone ve ona kolay oyun yazılması, pc ile daha yakın hale gelmesi. Bunun için Mantle'ı yüksek ihtimalle beta testi gibi kullandılar. Tekrar ediyorum, aksi halde Mikisoft bu işin cezasını öyle bir keser ki; dillere destan olurdu.

    Dx12'deki performans farkını şimdiden bu kadar kesin konuşmayın derim. Çünkü dx12 yüksek oranda Nvidia gpu mimarisi üzerine şekilleniyor. En azından pcdeki kısmı. Ben orada pek bir değişiklik olacağını sanmıyorum. Yani dx12 çıktı Amd uçtu, Nvidia yerin dibine battı gibi bir şey söz konusu olmaz. Nvidia ona müsade edecek kadar enayi değildir. Tabi dx12 Amd'ye işlemci tarafında getiri sunacaktır. O kısmı da esas sevindiren taraf. Şu dönemi atlatabilirse Amd, 14nm ile güzel şeyler sunabilir, birkaç yıla Intel ile olan rekabetine devam edebilir. Akmasa da damlar yani. Şuanki durumdan daha iyi olur en azından.




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.