Şimdi Ara

Fergani Uzay, ilk uyduyu fırlattı! Türkiye, “Uluğ Bey” adında kendi GPS sistemini kuruyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: RealRocknRolla Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 5 Misafir (1 Mobil) - 5 Masaüstü1 Mobil
5 sn
31
Cevap
0
Favori
1.152
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy şu anda #1
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Fergani Uzay, ilk uyduyu fırlattı! Türkiye, “Uluğ Bey” adında kendi GPS sistemini kuruyor
    Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar tarafından kurulan Fergani Uzay, kuruluşundan bu yana geçen sürede en önemli görevini başarıyla yerine getirdi. Firma, kendi imkanlarıyla geliştirdiği ilk uydusu FGN-100-d1’i başarılı bir şekilde fırlattı ve yörüngesine yerleştirdi. Bu, aynı zamanda Türkiye’nin “Uluğ Bey” adında kendi GPS sistemi için de ilk adım anlamına geliyor.



    İlk uydu fırlatıldı



    Fergani Uzay, ilk uyduyu fırlattı! Türkiye, “Uluğ Bey” adında kendi GPS sistemini kuruyor
    FGN-100-d1 uydusu, 14 Ocak 2025 akşamı Türkiye saati ile (TSİ) 22.09’da ABD’nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden SpaceX’in Falcon 9 roketiyle Transporter-12 görevi kapsamında fırlatıldı. Uydu, fırlatmadan yaklaşık bir saat sonra TSİ 23:11’de yörüngesine yerleşti. Fergani Uzay, böylece Küresel Konumlandırma Takım Uydu Projesi’nin ilk adımını başarıyla atmış oldu.



    Türkiye’nin özel bir firma tarafından üretilen en büyük uydusu olan 102 kg ağırlığındaki FGN-100-d1, yörüngeye yerleştirdikten sonra telemetri verilerine ileterek sağlıklı olduğunu da yer ekibine iletti.



    Fergani Uzay, ilk uyduyu fırlattı! Türkiye, “Uluğ Bey” adında kendi GPS sistemini kuruyor
    FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) yaklaşık 510 km irtifada ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Uydu, yörüngede 7.6 km/saniye hızla hareket ederek bir günde 15 kez dünya turu atacak. Üç yedekli uçuş bilgisayarına sahip olan FGN-100-d1 uydusunun, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişim kabiliyetlerini başarıyla test etmesi amaçlanıyor. Fergani Uzay mühendislik ekibi tarafından geliştirme sürecinde görev kritik aviyonik ekipmanları, yerli yazılım entegrasyonu, yeşil itki teknolojisine sahip motoru, yapısal tasarım çalışmaları ve çevresel testleri başarıyla gerçekleştirildi.



    Uluğ Bey konumlandırma sistemi kuruluyor



    Fergani Uzay, ilk uyduyu fırlattı! Türkiye, “Uluğ Bey” adında kendi GPS sistemini kuruyor
    Fırlatma, Selçuk Bayraktar ve ekibi tarafından Özdemir Bayraktar Mili Teknoloji Merkezi’nde bulunan Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi’nden takip edildi. Bayraktar, yaptığı açıklamada “Bu uydularımız alçak yörünge konstelasyonu olarak adlandırılan takım uyduları görevini üstlenerek, hem konumlandırma hem de haberleşme alanında hizmet verecekler. Bu projeyi tümüyle öz kaynaklarımızla yürüttük. Uydumuz şu an 500 kilometredeki yörüngesine vardı ve ilk manevralarını gerçekleştirdi.”



    “İnşallah 5 yıl içinde 100 uyduya vararak Uluğ Bey adını verdiğimiz küresel konumlama sistemimizi tüm dost ve kardeş coğrafyalarla paylaşmak üzere öz kaynaklarımızla geliştirmiş olacağız.”



    Ayrıca Bkz.Türkiye uzaya adeta çıkarma yaptı: 8 uydu yörüngeye fırlatıldı



    Fergani Uzay, sadece uydu takımyıldızı değil aynı zamanda fırlatma sistemleri üzerinde de çalışıyor. Daha önceki haberlerimizde de aktardığımız gibi firma, 50 tonluk ağırlığında ve 1.5 tonluk faydalı yük kapasitesine sahip bir fırlatma sistemi üzerinde çalışıyor. Bu konu hakkında Bayraktar, “Takım uydularımızın konstelasyonunu tamamlarken, diğer yandan 50 tonluk ağırlığa sahip ve 1.5 tonu yörüngeye çıkartabilecek fırlatma aracımızın geliştirme çalışmalarına da devam edeceğiz. Vatanımıza, milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. Gecesini gündüzüne katarak ülkemizin uzay serüvenine katkıda bulunan tüm yol arkadaşlarıma tebriklerimi ve şükranlarımı iletiyorum.” dedi. Son olarak Bayraktar, bu yıl içinde yörünge transfer aracı (YTA) projesi için de ilk fırlatmanın yapılacağını aktardı.






    Kaynak:https://www.iha.com.tr/haber-milli-uydu-fergani-fgn-100-d1-uzayda-1190120







  • Çalışınca oluyor ne desek az, bu sistemin kurulup çalışır hale gelmesinden sonra da akıllı telefonlar vb cihazlara girişinin nasıl olacağını ne kadar süreceğini merak ediyorum, hali hazır da hindistan ve çin'in de benzeri sistemleri var sanırım.

  • Bu bizim için çok önemli bir uydu.


    Operatörlerden tutun da, gps cihazlarına kadar ve en önemlisi bizim uçaklarımız, roketlerimiz, füzelerimiz ve iha-siha-diha lar için muazzam önemli bir uydu.


    ----

  • Umarım bu uydu teknolojileri öncelikle sanal kumar, yurt dışına kaçırılan kara paralar, terörün finansmanı gibi olumsuz ve zararlı faaliyetleri engellemeye yönelik olumsuz organizmaları yok etmek için de kullanılır; bu sayede ülkemizin kaynakları daha verimli ve doğru bir şekilde yönetilebilir.
    Türk halkının kendi topraklarında, emeğinin karşılığını alabileceği, bilim, sanat ve bilişim alanlarında dünya çapında ilerlemesi kadar küresel barış, güvenlik ve adalet için de kullanılması önemli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 15 Ocak 2025; 11:34:45 >
  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    calisinca oluyor degil burada akil oyunu yapmayin. ön verilince engellenmeyince! oluyor. hani bazilari "dokunacaz" diyordu. anladin mi dostum? bunu iyi niyetli soyledigini varsaymak istiyorum. kimse kimsenin aklina oyun cekemez.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • bütün çamur atanlara cahil muhaliflere rağmen bunu başaranlara binlerce teşekkürler. Türkiye kendi uydusunu üretip atan bir ülke oldu. bu ülkemizin grururudur

  • erniko34 E kullanıcısına yanıt

    TC sınırları içindeki "tüm şirketlere" dokunulmalıdır!

    don lastiği üretse bile!

    sonra birileri çıkar, kamu bankasından

    Milyon dolar kredi kullanır, ödemez, milyar dolar olur!

    sen ben, ödemeye çalışırız!


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu GPS dediğimiz şey bir nevi elimizdeki fener. Adamlar feneri ver geri dedi mi karanlıkta kalıyorsun. Kendi fenerimizi üretiyoruz bir nevi. Allah emeği geçenlerden razı olsun.

  • erniko34 E kullanıcısına yanıt
    Sakin ol şampiyon kimse kimseye oyun çekmiyor :)
    yorumum hem tebrik hemde biz yapamayızcılara bak oluyor demek içindi.

  • aksinaletinsan kullanıcısına yanıt

    geçen gün devletin dış borcu yoktur diyenler vardı, ama bunu millete şirketlerin borcu diye yutturmaya çalışıyorlardı... şirketler borçlarını ödeyemeyince ne olduğunu bilmedikleri için borcun havaya uçtuğunu zannediyorlar galiba

  • Okurken tüylerim diken diken oldu. Allah razı olsun emeği geçen tüm kardeşlerimizden.
    Demek ki bizde hala umut var. Derin buhranlar içinde şu haber çölde vaha gibi. Hayırlı olsun, inşallah devamı gelir.

  • İletişimin güvenliği için yerli ve milli çözümlerin bir bir gelip hayata geçmesi kadar iyi bir güzellik nadir bulunur.

    Emeklerinin karşılığı belki de parayla bile ölçülemez. Helal olsun.

  • Bağımsızlık yolunda atılmış kocaman bir adım. Gurur duydum. Bu yüzyıl Türkiye yüzyılı olacak inşallah.

  • aksinaletinsan kullanıcısına yanıt
    geciniz devlet isini bilir icabina bakar gec.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Baykar şirketinin sahipleri Selçuk ve Haluk Bayraktar önümüzdeki 20 yılın yıl yıl planlamasını yapmışlardır.


    Baykar iki kola ayrılmış gibi. Uzay ve Havacılık.


    Uzay kısmında uydu fırlatma aracı , yörünge transfer araçları ve konumlandırma uyduları yapımı vb. konulara yoğunlaşmış durumda.


    Havacılık kısmında malum Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, Akıncı ve Kızılelma platformları ile yola devam. Piaggio Aerospace satın alarakta sivil havacılıkta bir konum elde ettiler.

  • darısı skylink gibi bir sisteme...

  • 2020'de "YERLİ VE MİLLİ" Aselsan yapımı 5G geliyodu o ne oldu ? Koskoca bakan yalan söyleyecek değil ya. Var demek ki biz eşşşşekler kullanmıyoruz(!)


    Depremzedeler 3. Ramazan'a giriyor ortada hala ortada ev yok bunlar diyor GSP uydusu vs 31'e devam...


    Fergani Uzay, ilk uyduyu fırlattı! Türkiye, “Uluğ Bey” adında kendi GPS sistemini kuruyor
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.