merhaba arkadaşlar öncelikle ben mühendis vb meslek gurubuna dahil değilim. bu konuda da fazla bir teknik bilgiye sahip değilim. günümüz roket motorlar basit yapıda oksijen ve yanıcı maddenin karıştırılması yakılması sonucu itki oluşturarak çalışıyor. benim aklımdaki ise bunu farklı bir şekilde yapmak mümkün olur mu düşüncesinden yola çıkarak oluşturduğum bir yapı. bir icat değil mevcut teknolojiyi kullanarak farklı bir roket motor düşüncesi. bu konuda bilgisi tecrübesi olan arkadaşlar bizleri bilgilendirirse sevinirim. aklımdaki yapı şu şekilde elektrik motoru ile çalışan bir motor. bu motoru çalıştırmak için bir jeneratör kullanılacak bu jeneratör metan parafin yada hidrojen yakarak elektrik üretecek. burada oluşan yanma sonucu oluşan gaz elektrik motorunun çalıştırdığı bir türbin ile yüksek hızda dışarı atılarak itki sağlayacağını düşünüyorum. hem atmosfer içinde hem atmosfer dışında kullanıma uygun olacaktır. atmosfer içinde itkiyi artırmak için jeneratörün yanmasından oluşan gazın yanında içeri hava çekerek basıncı artırarak gücü artırabilir aklımdaki kabaca böyle bu konuda motorun yeterli itkiyi sağlayıp sağlamayacağı konusunda yada çalışma prensibinde hata varsa düşüncelerinizi merak ediyorum. şimdiden teşekkür ederim |
farklı bir roket motoru fikri var aklımda gelin tartışalım
-
-
Hocam elektrik motorunu geçtim mevcut roketlerde saniyede binlerce metreye ulaşan çıkış hızını türbin ile vermenin mümkün olduğunu bile düşünmüyorum. Bir diğer konu da bu miktardaki gaz zaten yanma sonucu çıkıyorsa bunu doğrudan dışarı atmak daha mantıklı olur ki öyle yapılıyor şu an.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
gaz atımını fırçasız yüksek rpm elektrik motoru ile daha hızlandırmak mümkün değil mi
-
Hocam roket bilimci değilim hobi amaçlı takip ediyorum fakat örneğin SpaceX'in Raptor motoru için egzozdan çıkan gazın hızı deniz seviyesinde saniyede 3.23km. Bu çok ciddi bir hız. Bu hızda bir gazın geçtiği bir türbinin RPM değeri ne olur bilmiyorum. Bunu daha da hızlandırmak için çok daha hızlı dönmesi gerekecek. Ayrıca gazın geçtiği yerde sıcaklık 3000C üzerine çıkabiliyor. Dolayısı ile türbin bıçaklarını imal ettiğiniz malzemenin ve diğer parçaların da bu sıcaklıkta çalışabilmesi gerekiyor.
-
roketlerin çan egzozlarında sıvı oksijen ile soğutma yapıyorlar. atmosferde hava ile karıştırılıp soğutulabilir. uzayda fazla soğutma ihtiyacı olacağını sanmıyorum. jet motorlarında 150,000 rpm diye biliyorum dönüş hızının ev yapımı bir fırçasız elektrik motorunda 100,000 rpm dönüş gördüm buna uygun üretilecek bir motorda çok daha fazlası sağlanabilir diye düşünüyorum. bende güvenlik görevlisiyim :) burada beyin jimnastiği yapıyoruz elimizden geldiğince.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X