Eskiden Sınav Sonuçları

-
- Vakıf üniversiteleri henüz yoktu (Bilkent, ilk olarak 1984 yılında öğrenci aldı)
- O zamanlarda TC numarası olmadığından 19xx ile başlayan 10 haneli ÖSYM başvuru numaralarımız vardı (son iki hane kullanılmıyor, konrol amaçlı).
- Sınav iki aşamalıydı, ÖSS ve ÖYS. Bugünkü TYT, AYT benzeri. Ancak ÖSS Nisan ayında, ÖYS ise Haziran ayında yapılırdı. Yani İkinci aşamaya girerken ilk aşama sonuçlarımızı bilirdik.
- Birinci aşamanın genel sonuca etkisini tam hatırlamıyorum ama %10-20 arasındaydı)
- OBP, o zamanlar çok yeniydi (sanırım 2. ya da 3. yılı idi) ama etkisi çok azdı. Kendi okulunuzdan o yıl ÖSS’ye girenler arasındaki yerinize göre hesaplanırdı, tam ortalamadaki öğrenci 50 OBP alırdı.Okuldaki en iyi ve en kötü öğrenci arasında yancak 2 Matematik sorusu kadar fark yaratırdı.
- Ancak Birinci aşamadan (biz öyle derdik) en az 105 puan alanlar barajı aşarak 2. aşamaya girebilir ve tercih yapabilirlerdi. Önlisans ya da lisans farketmezdi.
- Birinci aşamada sayısal ve sözel olarak iki bölüm olurdu, ama bugünkü gibi tek bir puan hesaplanırdı.
- Birinci aşama sonuçlarımızda sırarama değil, sadece sayısal ve sözeldeki yüzdelik dilim yer alırdı. (%2, %10 gibi…).
- İkinci aşamaya girerken, birinci aşama sonucumuzu ve dersane, okul, vb… yerlerdeki netlerimize göre sınavda ne yapabileceğimizi tahmin ederek, birinci aşama sonuçları ile birlikte önceden evimize postalanan tercih formunu, gene eve gelen ÖSYM kılavuzuna bakarak doldururduk (18 tercih hakkımız vardı).
- Tercih formunu sınav öncesinde gözetmenlere teslim ederdik.
- Sınavda 5 değişik test vardı (Matematik, Fen, Türkçe, Sosyal, Yabancı Dil). 180 dakika içinde hepsini cevaplamamız bekleniyordu.
- 7 değişik puan türü hesaplanırdı (Fen, Matematik-Fen, Sosyal, Türkçe-Sosyal, Türkçe-Matematik, Dil ve Eşit Ağırlık). Tüm testlerdeki netler, tüm puan türlerine değişik oranlarda etki ederdi.
- Sonuçlar, yukarıdaki gibi gazetelerde yayınlanırdı. Gazetedeki büyük 5 hane, ÖSYM numarasının ilk 5 hanesi, (yeni kendinizi o grupta arayacaksınız). Daha sonra kendinize ait 3 haneyi bulursanız, karşısındaki 4 haneli kod kazandığınız bölümün ÖSYM kılavuzundaki kodudur. Numaranızı bulamadıysanız, yerleştirilemediniz demektir.
- Sonuçlar ve puan belgeleri tabii daha sonra posta ile gönderilirdi. Bunlarda da testlerdeki doğru-yanlış sayısı ve puanlar bulunurdu. Sıralama bulunmazdı. Bu belgeleri kayıt sırasında okula teslim etmek gerektiğinden alimde kopyası olamadı.
-
Yukarılarında koyu büyük punto ile yazan bölüm ve üniversite kodu aşağıdaki küçükler de ösym aday numarasıymış
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
kod nasıl akılda kalıyor hocam
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
hocam degısıkmıs sıstem eskıden benım bı akrabam sınav sonucu acıklandıktan sonra artık dershane mı baska bısı mı bılmıyorum oraya gidiyo adamı sen baytar oldun hadı hayırlı ugurlu olsun dıyıp yolluyolar
-
Hangi yıllar bilmiyorum ama hocam söylemişti sınava giderken yanında tercih listenide götürüyormuşsun, sınavdan 1 ay önce falan özdebir ile güvender tr geneli deneme yapıyormuş orda gelen sıralamaya göre tercih listesi hazırlanıyormuş çok saçma
Oha sınav sonuçlarını bilmiyolar mıymış
Yaziyorlardir hocam bi kenara tercihlerinin koduyla aday kodlarını.
Bizim hoca sınava girdikten sonra sonuçları görmeden tercih verdiklerini söylüyordu, baya saçmaymış o zamanlar.
vay be.
Hocamın yalancısıyım bende sınava girmeden tercih listesini teslim ediyorlarmış işte öyle dedi bana
cehape döneminde ösym tercih sırasına girerdik bazen alamazdık babama gider ağlardım babam da olsun oğlum 2010da denersin derdi
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
o zamanlar bu kadar fazla bölüm ve üni yoktu. dolayısıyla daha mantıklıydı bile diyebiliriz. şimdi neredeyse herkes sıralamaya göre tercih yapıyor :D
-
Eskiden tercih listesi öys sınavı öncesi salon görevlisine teslim edilirdi.
Sınav sonuçları ösym'nin yayınladığı sınav sonuç gazetesiyle sınavdan 1 ay falan sonra duyurulurdu. Herkesin ösym no'su vardı. Okulların da kodları vardı.
-
Arkadaşlar, ben bu sınava 1983 yılında girdim. Birçoğunuzun babasından daha yaşlıyımdır. Siz gençleri gözlemlemek ve gerekirse yardımcı olabilmek için özellikle sınav ve tercih dönemlerinde bu forumu takip ederim.
Size o yılların sistemini söyle anlatayım.
- Vakıf üniversiteleri henüz yoktu (Bilkent, ilk olarak 1984 yılında öğrenci aldı)
- O zamanlarda TC numarası olmadığından 19xx ile başlayan 10 haneli ÖSYM başvuru numaralarımız vardı (son iki hane kullanılmıyor, konrol amaçlı).
- Sınav iki aşamalıydı, ÖSS ve ÖYS. Bugünkü TYT, AYT benzeri. Ancak ÖSS Nisan ayında, ÖYS ise Haziran ayında yapılırdı. Yani İkinci aşamaya girerken ilk aşama sonuçlarımızı bilirdik.
- Birinci aşamanın genel sonuca etkisini tam hatırlamıyorum ama %10-20 arasındaydı)
- OBP, o zamanlar çok yeniydi (sanırım 2. ya da 3. yılı idi) ama etkisi çok azdı. Kendi okulunuzdan o yıl ÖSS’ye girenler arasındaki yerinize göre hesaplanırdı, tam ortalamadaki öğrenci 50 OBP alırdı.Okuldaki en iyi ve en kötü öğrenci arasında yancak 2 Matematik sorusu kadar fark yaratırdı.
- Ancak Birinci aşamadan (biz öyle derdik) en az 105 puan alanlar barajı aşarak 2. aşamaya girebilir ve tercih yapabilirlerdi. Önlisans ya da lisans farketmezdi.
- Birinci aşamada sayısal ve sözel olarak iki bölüm olurdu, ama bugünkü gibi tek bir puan hesaplanırdı.
- Birinci aşama sonuçlarımızda sırarama değil, sadece sayısal ve sözeldeki yüzdelik dilim yer alırdı. (%2, %10 gibi…).
- İkinci aşamaya girerken, birinci aşama sonucumuzu ve dersane, okul, vb… yerlerdeki netlerimize göre sınavda ne yapabileceğimizi tahmin ederek, birinci aşama sonuçları ile birlikte önceden evimize postalanan tercih formunu, gene eve gelen ÖSYM kılavuzuna bakarak doldururduk (18 tercih hakkımız vardı).
- Tercih formunu sınav öncesinde gözetmenlere teslim ederdik.
- Sınavda 5 değişik test vardı (Matematik, Fen, Türkçe, Sosyal, Yabancı Dil). 180 dakika içinde hepsini cevaplamamız bekleniyordu.
- 7 değişik puan türü hesaplanırdı (Fen, Matematik-Fen, Sosyal, Türkçe-Sosyal, Türkçe-Matematik, Dil ve Eşit Ağırlık). Tüm testlerdeki netler, tüm puan türlerine değişik oranlarda etki ederdi.
- Sonuçlar, yukarıdaki gibi gazetelerde yayınlanırdı. Gazetedeki büyük 5 hane, ÖSYM numarasının ilk 5 hanesi, (yeni kendinizi o grupta arayacaksınız). Daha sonra kendinize ait 3 haneyi bulursanız, karşısındaki 4 haneli kod kazandığınız bölümün ÖSYM kılavuzundaki kodudur. Numaranızı bulamadıysanız, yerleştirilemediniz demektir.
- Sonuçlar ve puan belgeleri tabii daha sonra posta ile gönderilirdi. Bunlarda da testlerdeki doğru-yanlış sayısı ve puanlar bulunurdu. Sıralama bulunmazdı. Bu belgeleri kayıt sırasında okula teslim etmek gerektiğinden alimde kopyası olamadı.
Umarım faydası olmuştur. Sorularınızı cevaplamaya çalışırım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fato65 -- 21 Ağustos 2021; 19:32:46 >
-
Ben de duydum sınavdan önce tercih listesi verildiğini. Çok saçma bi durum gerçekten. Kaç tercih hakkın vardı bilmiyorum ama açıkta kalma ihtimali bi hayli fazla olmalı.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
ben destekliyorum sınavdan önce tercih listesi verilmesini
-
Bilgiler için sağolun hocam.
Hocam o zamanlar hangi bölümler popülerdi?
En iyi okullar denilince hangileri anlaşılırdı?
Tıp için yakında açık kapanacak deniyor muydu?
Diş bölümü hakkında neler düşünülüyordu?
Bunları merak ediyorum da hocam mümkünse.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Evet o olay acayip saçmaymis ya. Benim teyzem mesela üste tıp alta diş yazmış zamaninda sonra pişman olup sınavdan erken ayrılmış dişe düşmek için. sonuç olarak bir altlarindaki tercih makina muhe yerleşmiş :)
eskiden ortalama okulların tıpları ile mühendislikleri aynı puandı.
-
Hocam cidden çok aydınlandım, özellikle o yıllarda kimlik numarasının olmaması beni çok şaşırttı. En çok merak ettiğim şu, sonuçta ikinci sınava girmeden tercih veriliyor, açıkta kalanlar çok olmuyor muydu? O zamanlar mezunluk diye bir şey var mıydı ya da yaygın mıydı?
Şu an düşük ve mezunları işsiz olup da o zaman çok gözde olan, duyunca şaşıracağımız bölümler hangileriydi?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
cehape döneminde ösym tercih sırasına girerdik bazen alamazdık babama gider ağlardım babam da olsun oğlum 2010da denersin derdi
|
Arkadaşlar, ben bu sınava 1983 yılında girdim. Birçoğunuzun babasından daha yaşlıyımdır. Siz gençleri gözlemlemek ve gerekirse yardımcı olabilmek için özellikle sınav ve tercih dönemlerinde bu forumu takip ederim.
Size o yılların sistemini söyle anlatayım. Umarım faydası olmuştur. Sorularınızı cevaplamaya çalışırım. |
Hocam o kadar sene geçmesine rağmen bunu hatırlamanız beni etkiledi açıkçası (: Teşekkürler.
|
Ben Boğaziçi Bilgisayar Müh. mezunuyum.
|
Benzer içerikler
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X