Şimdi Ara

Endüstri mühendisi kimdir ne iş yapar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
2
Favori
1.043
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar o mesleği okuyorum 2.5 yıl oldu. Ama hala bir anlam yükleyemedim yani bir geleceğimin olacağını sanmıyorum bu işte. Mesleğin açıklamasında çok sıradan bir özet verilmiş insan makine falan filanin birlesip bir bütün halinde sorunsuz ve ideal bicimde çalışmasını esas alıyor falan diyor. Ama ben bunu pratik olarak göremiyorum bu yüzden de bir anlam yükleyemiyorum hala. 1.5 sene sonra bitiyor. Bilmiyorum geleceğimi çok karanlık görüyorum. Kendime güvenim yok denecek kadar az. Bu mesleği kendim isteyerek seçtim ama büyük hata yapmışım onu anladım. Çünkü bana geçilen dersler çok absürt geliyor, yani anlamsız buluyorum. Ortalama falan kasmak hiç umrumda değil. Hocalar geliyor sız kendinizi bitirince yönetici mi olacağınızı düşünüyorsunuz? Falan tarzı konuşup iyice heves kırıyorlar. Bi bitmedi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Togrul99 -- 4 Ocak 2020; 2:3:7 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Sen 3 yıldır anlayamamışsın ben sana 3 saniyede nasıl açıklayayım.İşte bu kafa yapısında olunduğu için mezun olup çoğu kişi işsiz geziyor...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yok yani bize bu size bu bu bu gibi iş yerlerinde böyle böyle artı sağlar bu yüzden geçiyoruz tarzı deseler, veya siz mühendissiniz bilmeniz gerekiyor tarzı da deseler tamam derim. Ben okumuş olmak için okumak istemiyorum, ben bu şeyin gerçekten bana ne vereceğini anlamaya çalışıyorum. Sistem analizi ve simülasyon, işlemlerin Araştırılması, iktisat, mekanik, fizik, diferansiyel, matris falan filan. Bana deseler bak oğlum işlemlerin analizi dersinde siz matris yonumlu çözümler arayacaksınız desinler yemin ederim ortalamam 90 çıkardı. Ama bana kalkıp gerekmeseydi geçilmezdi tarzı cevap verirsen sonu böyle olur

• Bir makine mühendisi olarak hiçbir mühendisliği şuanki şartlarda önermem.
    Endüstri mühendisliği üretim verimliliğini arttırma amacıyla çeşitli analizler üzerinde çalışan, verimlilik düşüren sorunu/sorunları bulan gruptur. Ancak bu sorunun çözümünü endüstriciler bulamaz. Hatta biz makineciler endüttürü mühendisleri deriz. Çünkü az çok matematiksel zekası olan ve prosesi bilen birine balık kılçığı, pareto, 5s, 5why, kök neden, swot,spc analizleri yaptırılabilir. Bunu yapabilmek için endüstri mühendisi olmak gerekmez. Genelde ağzı iyi laf yapan, çok ve boş konuşabilen, biraz daha giyimine kuşamına özen gösteren prezentabl kişiler oldukları için iş bulabilirlerse(!) sanayide yükselme imkanları daha fazladır. Bunların çoğu da birer günlük kurslarla öğrenilebilecek yöntemler.
    Tesislerde planlama, lojistik, tedarik zinciri, satın alma, satış, sürekli iyileştirme gibi bölümlerde çalışırlar genelde. Belirli bir zekaya sahip, sayısal sınavlardan geçen excel bilen iletişimi iyi çoğu kişi yapabilir bunları.

Kimdir ne iş yapar diye sormanız çok normal çünkü biz de bunu dalga geçmek amaçlı ortama bir endüstrici geldiğinde soruyoruz ve ıkına sıkıla cevaplamasını izlemek paha biçilemez. Kendini ispatlama çabasında oluyorlar genelde, kontra sorular yönelterek o egoyu indirince muhabbeti değiştirmeye çalışıyorlar.

Soruların cevabını gelecek olursak; matris vs. gerekiyor ama günümüzde artık bunların çoğunu bilgisayarlar yaptığı için manuel işlemlere gerek yok. Onları öğretmelerindeki amaç mantığını anlamanız, ne nereden geliyor bunu bilmeniz. Zamanı gelir, sorgulayacak olursunuz bilgisayarın verdiklerini. Mantık yoklaması yapabilmek için temelini bilmek gerekli. Zorlukların üstesinden gelebilmek için bakış açını değiştirir bu dersler; Analitik düşünme.

Nerede ne alanda çalışacağınızı malesef şimdiden bilemiyorsunuz. Nerede iş bulursanız orada gelişmeniz gerekiyor günümüz şartlarında. En azından şöyle bakabilirsiniz : "birtakım anlamsız kurallar bütünü var ve maçıta bu zeka/çalışma sorularındaki başarım sınanacak. Bu kurallar dahilinde ne derece başarılı olabiliyorum?" Böylece gelecekteki şartlara da ne derece uyum sağlayabilirsiniz bunun üzerinde çıkarım yapabilirsiniz. Tüm sınavları challange olarak görmenizi öneririm. Üst seviye şirketler hedefinizdeyse ortalama da önemlidir.

Not: Kendini mühendis sanan endüttürücülere ve ana dilinden bihaber kişilere cevap vermiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bestgr -- 4 Ocak 2020; 14:27:46 >

• bestgr B kullanıcısına yanıt
    Hocam güzel yazmışsınız. Ama gerçekten bir anlam veremiyorum bu okuduğum mesleğe. Zaten uni okumadan öncede analitik düşünebilen biriydim bunu bilmek için uni okumak gerekmez bence. Yani bu geçtiğimiz dersler bana anlamsız geliyor derine inince. sizinde dediğiniz gibi bizim mesleği çoğu mühendislik dalı sahibi yapma potansiyeline sahip. Zaten bize de bir çok sektör içinden birini seçip onunla devam etmek gerektiğini söylüyorlar. E o zaman ne anladım bu. Işten. Bilmiyorum sonumu simsiyah görüyorum. Mesela bir elektrik paylaşımı planlaması yapmalıyız, hangi santral hangi şehre kaç güç verse en verimli şekilde sonuç alınır? Sadece bu sene mesleki dersler geçiyoruz. Tam 2 yıl bana göre boş oyalama dersler geçtik tamamen zaman kaybı. Fizik, iktisat, Azerbaycan tarihi ne bileyim Azerbaycan dili, iktisat(hoca bildiğin maldi, adam defterden okuyordu. Ne bileyim diferansiyel dersi hocası 45dk dersin tam 43 dakikasını 1 soru çözümüne harcamış 44te diyor çocuklar başta hata yapmışız... Gitti bir ders... Yani kısacası ilk mezun olacak sınıf olduğumuz için neredeyse tüm hocalar üzerimizde denendi.

• Benim endustri mezunu arkadaslar data scientist ya da yazilimci olarak calisiyor, pek dogrudan kendi isini yapan yok.

• Yirikalische kullanıcısına yanıt
    Zaten bende yazılım ve bilgisayar tarafına kayacagim, yani o sektörde kendimi geliştirmek istiyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Lise mezunu ne iş yapabilir?
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Geçen biz de konuştuk endüstri mühendisleri napar diye. Kesin bir sonuca varamamıştık ki bölümün öğrencileri de aynı durumdaymış sanırsam.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hakkını Arayan Serçe

Geçen biz de konuştuk endüstri mühendisleri napar diye. Kesin bir sonuca varamamıştık ki bölümün öğrencileri de aynı durumdaymış sanırsam.
    aynen ben bitirip ne olacagimi bilmiyorum sahsen. biraz ondan biraz bundan gectik tum dersleri.
  • Makineci meslektaşım gelmiş ezmiş çocuğu ve mesleğini. Aferin sana.

Bu saydıkların bu çocuğun ve mesleğinin suçu zaten demi?

Üretimin olmadığı yerde mühendislik olur mu hiç? Makine mühendisliği olur mu hiç? Endüstri mühendisliği olur mu hiç? O seni ezen arkadaşa sor sen ne kadar makine mühendisliği yapabiliyorsun diye, anlatsın sana, bende ona anlatayım makine mühendisliğinin onun anlattığı şeyler olmadığını. Birde gururla belirtmiş endüstricilerle nasıl dalga geçtiklerini. Adamda ki makineci egosuna bak. Böyle işte benim meslektaşlarım. Gemiyi kurtaran kaptan misali, bulmuş yolunu bir şekilde gerisi beni alakadar etmez modunda.

Konuyu açan arkadaşa gelince. 2.5 yıl bitmiş zaten. Gerisini de bitir artık buradan geri dönme. Heves kıranlarıda sallama.

Soruna verebilecek cevabım yok. Var ama yok. Cevaplar onlar değil çünkü. Ben kendim makine mühendisi Türkiyede ne iş yapar çözememişim endüstriciye hiç girmeyeyim. Mühendislik yok memlekette. 3-5 kurum var mühendisliğin olduğu. Gerisi cidden mühendislik değil. Belirli şartları sağladığında direkt bölümünle alakalı veya direkt olmasa da dolaylı olarak mesleğinle ilgili iş bulursun ama bu seni ne kadar tatmin eder bilinmez.

Ben yurtdışına çıktım. Bizim mühendisliği şeyine takan yok. Başka işler yapıyorum burada

Heryere üniversite diye koca bir nesilin hayallerini satın aldılar ve almaya da devam ediyorlar. Yapısal işsizliğin olduğu yerde heryere üniversite açmak=işsizlik ve işte seninde açtığın gibi böylesi konular.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İAmSterdam06 -- 4 Ocak 2020; 11:46:58 >

• quote:

Orijinalden alıntı: İAmSterdam06

Makineci meslektaşım gelmiş ezmiş çocuğu ve mesleğini. Aferin sana.

Bu saydıkların bu çocuğun ve mesleğinin suçu zaten demi?

Üretimin olmadığı yerde mühendislik olur mu hiç? Makine mühendisliği olur mu hiç? Endüstri mühendisliği olur mu hiç? O seni ezen arkadaşa sor sen ne kadar makine mühendisliği yapabiliyorsun diye, anlatsın sana, bende ona anlatayım makine mühendisliğinin onun anlattığı şeyler olmadığını. Birde gururla belirtmiş endüstricilerle nasıl dalga geçtiklerini. Adamda ki makineci egosuna bak. Böyle işte benim meslektaşlarım. Gemiyi kurtaran kaptan misali, bulmuş yolunu bir şekilde gerisi beni alakadar etmez modunda.

Konuyu açan arkadaşa gelince. 2.5 yıl bitmiş zaten. Gerisini de bitir artık buradan geri dönme. Heves kıranlarıda sallama.

Soruna verebilecek cevabım yok. Var ama yok. Cevaplar onlar değil çünkü. Ben kendim makine mühendisi Türkiyede ne iş yapar çözememişim endüstriciye hiç girmeyeyim. Mühendislik yok memlekette. 3-5 kurum var mühendisliğin olduğu. Gerisi cidden mühendislik değil. Belirli şartları sağladığında direkt bölümünle alakalı veya direkt olmasa da dolaylı olarak mesleğinle ilgili iş bulursun ama bu seni ne kadar tatmin eder bilinmez.

Ben yurtdışına çıktım. Bizim mühendisliği şeyine takan yok. Başka işler yapıyorum burada

Heryere üniversite diye koca bir nesilin hayallerini satın aldılar ve almaya da devam ediyorlar. Yapısal işsizliğin olduğu yerde heryere üniversite açmak=işsizlik ve işte seninde açtığın gibi böylesi konular.
    seni opuyorum kardesim. bu saatten sonra donmeyi dusunmuyorum zaten. ben bu dersleri neden aliyoruz, bize ilerde ne gibi artilar saglar bu sorularin cevabini ariyorum. yani bana bastan deseler matrisleri ilerde bu bu bu derslerde, fizik mekanik vs vs dersler ilerde bu bu derslerde size temel olusturma amacli geciliyor. serefsizim it gibi derslere calisirim.

• bestgr B kullanıcısına yanıt
    ahahaha neymiş de 1 gün kurs alan herkes yaparmış Excel bilen adam yaparmış. Allah'ın makinecisine bak sen hele.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mithrandir. kullanıcısına yanıt
    Excel sanıldığı kadar kolay değil. Ama ben mesleğe anlam yükleyemiyorum bu yüzden okumak gelmiyor içimden. Zamanı boşa harcama üzerine rakip tanımam maalesef. Aslında okudukça bu mesleğin benim kendi yapıma ne kadar ters düştüğünü görüyorum ve bu beni üzüyor....

• Togrul99 kullanıcısına yanıt
    Endustri muhendisi herhangi bir muhensislik projesine baslamadan o projenin fizibilitesini yapar surecin ve isin veririmliligini arttirmak icin analizler yapar ve calisan bir fabrikada sistemin bakim onarim sirasinda atildurumda kalmadan olmasi gereken bakim onarim faliyetinin yurutulebilmesi icin planlama yapar. Bu yuzden buyuk sanayi tesislerinde analist ve planlamaci olarak gorev yapar salliyorum bir araba fabrikasi kaporta uretim bandi haftaya bakima girecek bu bakimdan kaynaklanacak zarar olmasin diye o bandi bakima girmeden 1 hafta once kac kisiyle kac saat fazla calistirirsam 1haftalik acigi kapatirim hesabi yapar gibi

• 2.5 yıldır bu mesleğin bölümünü okuyorsun ve hiç ben bir staj yapmaya çalışayım hani staj yapabilecek kapasitede olmasam bile bir yaz vaktinde bir endüstri mühendisinin yanında takılayım, bakayım ne iş yapıyor bu benim öğrendiklerim gerçekten işine yarıyor mu yoksa sektör bambaşka yerde mi? bu soruları hiç kendine sormadın mı niyetin sadece dersleri verip sınıfı geçmekse sen zaten çok yanlış bi bölümde değil yanlış bi fakültedesin.
  • Yumiyo Y kullanıcısına yanıt
    Tam tersi niyetim hiç bir zaman bu olmadı. Yaz tatilinde inşaatta çalıştım eniştemlerin yanında evet hoşuma gidiyordu ama çok yoruluyordum be. Tüm gün işte geçiyordu.

Kulüpler falan bana hep anlamsız gereksiz geliyordu şimdide öyle. Yani ben zaten girişken biri değilim. Kulüplerde de girişken olanlar kendine güvenenler güzel zaman geçirebiliyor. Ben gidiyordum hiç birşey yapmıyordum sadece gidip seminerde gidip oturup dinliyordum. Soru sormak falan hiç yok bende. Soru sorarım biliyor musun ne zaman? O seminere gelen konuklar tek olduğu zaman. Yoksa 100 150 kişi içinde kalkıp soru vereyim onu yapamam. Aynı şey soruya cevap vermek içinde geçerli. Sorun bende belkide evet. Ama ne yapalım bende böyle biriyim

• burakdc B kullanıcısına yanıt
    Bunu bende biliyorum ama benim fabrika da ne bileyim genel olarak nerede çalışacağıma kim garanti veriyor? Sorun burada. 2 yıldır bunu düşünüyorum.

• Bir Elektrik-Elektronik Mühendisi adayı olarak, yaz stajlarımda Endüstri Mühendislerinin yanında bulunduğum zamanlar oldu. Üretim Planlama ve Malzeme Kontrol birimi altında çalışanlar ile birlikte çalıştığımda eğlendim, ve gerçekten kafa yorucu işler yaptıklarını gördüm. Staj yaptığım yerde bir de Kalite Kontrol biriminde Endüstri Mühendisleri vardı. Onlar hakkında pek bilgim yok. O kendini Makine Mühendisi sanan şahsı dikkate alma. Belli ki bir kuyruk acısı var, yardırmış Endüstri Mühendislerine .

Her mühendislik bölümünün kendi alanında zorlukları vardır. Ben asla bir başkasının yaptığı işe 2 günde öğrenilecek iş demem, öyle olsa bile diyemem. Elbet zorluğu vardır. O insanlar o yerlere gelebilmek için hayatlarındaki en değerli şeyi, zamanlarını vermişler. Kesinlikle gördüğün dersler saçma değil, aldığın derslere en iyimser şekilde bakmaya çalış. Benim bölümümde de gereksiz dediğim dersler oldu ama hepsine en azından genel kültürüm artar diyerek şevkle çalıştım. Öğrenmenin kötüsü yoktur arkadaşım. Kendini motive et ve bir hedef belirle. Hocalarının eksik olduğu yerlerde sen kendini tamamla. Ben birçok dersimi derste gördüklerimin üzerine, ek kaynaklardan eklediklerim sayesinde öğrendim. Bak geçtim demiyorum, çünkü öğrenince zaten geçersin.

Sana tavsiyem, şu an düştüğün boşluktan kendine bir hedef koyarak çıkman. Ben de senin gibi düşünmüştüm zamanında ama şu an 4. Sınıfım ve bir hedefim var. Bu hedefi 2. Devre stajımda koydum üstelik yani senin daha zamanın var bana kıyasla . Ben Endüstri Mühendisliği okusam, Üretim Planlamacı olmak isterdim mesela .

Hayatında ve kariyerinde emeklerinin karşılığını alman dileğiyle.

• quote:

Orijinalden alıntı: Togrul99

seni opuyorum kardesim. bu saatten sonra donmeyi dusunmuyorum zaten. ben bu dersleri neden aliyoruz, bize ilerde ne gibi artilar saglar bu sorularin cevabini ariyorum. yani bana bastan deseler matrisleri ilerde bu bu bu derslerde, fizik mekanik vs vs dersler ilerde bu bu derslerde size temel olusturma amacli geciliyor. serefsizim it gibi derslere calisirim.

Alıntıları Göster
    Bak genç arkadaşım, bizim elimizden tutan yol gösteren olmadı, neyi öğrendiysek neyi keşfettiysek kendimiz bulduk. Ama ben sana bir abilik yapayım tecrübemi aktarayım.

Öncelikle şunu bil ki tr de ki iş hayatı şu yukarıda eleştirdiğimiz tiplerle dolu. Bak bu adamlar yükselmek için prim yapmak için seni ve senin gibileri basamak olarak kullanıp ezmekten asla çekinmez. Şurada yazdığı şeyleri bile görüyorsun? Bu adamın bir fabrika da rakibin olduğunu düşün? Anlıyorsun değil mi? O kadar çok ki böylesi tip. Şaşırıp kalırsın yani.

İlle de mesleğim ille de mesleğim diye tutturma. Bakarsın yarın önüne farklı bir fırsat çıkar, satın alma gibi, dış ticaret gibi. Gir direkt o işlere. Sonra birde mühendislik etiketini de kullan, aklını kullan arkadaşım. Yabancı dil varsa sende ben zaten direkt bu alana yönelmeni tavsiye ederim, yükselme imkanın daha kolay, yaptığın iş alıştıktan sonra daha kolay. Pazarlayacaksın, satacaksın bu kadar. Bisürü mühendis bu işi yapıyor, bende yaptım memlekette, yurtdışında da yapıyorum. Herşey öyle dört dörtlük olması gerekmez bizim memlekette. Sen yeter ki iş bitirici ol, gerisi teferruat. Herşeyi bilmem herşeyi anlaman gerekmez. Kendini ne kadar satabiliyorsun mesele burda.

Ben ne işyerleri gördüm. Sorsan kurumsalız derler. İş nasıl yürüyor bir baksan şaşarsın. Etiket herşeyden önemlidir bizim memlekette.

Dersleri nerede kullanacağım? Diyorsun. Yahu soru mu bu? Sen almanya da mühendislik mi yapacaksın ki bu derslerin tamamını pratikte kullanmayı düşünüyorsun? Ohooo kardeş. Daha burada anlaşamadık bak seninle. Ne dedik biz? Üretim çok az bu memlekette bu yüzden mühendislikte çok az. O okuduğun derslerin ezici çoğunluğunu unutacaksın iş hayatına atıldığında. Takıldığın şeye bak. Ver o dersleri geç. Diplomayı sana vermek için prosedür gereği okutuyorlar o derslerin çoğunu. Buraya takılma.

Kafanın karışık olması normal. Son derece normal. Kaygılı bakıyorsun geleceğe. Buda son derece normal. Şuan Türkiyede geleceğe umutla bakan insan sayısı çok az zaten. Yalnız hissetme kendini.

Varsa bi sorun sor çekinme. Her konuda olabilir

• OmerOnur06 kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam güzel yazmışsınız.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.