Şimdi Ara

en çok kullanılan transistör, kondansatör, diyot vb komponentler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
5.921
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ıvır zıvırla uğraşmaktan bıktım da, dirençten sonra bunların da stoğunu yapayım dedim. bunlara toplamda 100 lira falan ayırabilirim aşağı yukarı. direnc.net veya robotistan'dan alacağım eğer lazımsa. çok aradım ancak böyle bir bilgi bulamadım, en çok hangileri kullanılır acaba ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4A2756470 -- 28 Ekim 2013; 12:38:17 >

• direnç alacaksan buyincoinste 2500 adet metal direnç 9 küsür dolar aynısına Türkiye'de 60 tl istiyorlar. ayrıca yine aliexpresten transistör seti bulabilirsin 10-15 dolara baya bir transistörün olur. kondansatör konusundada aynı...
  • BD139
    BD140 yada muadilleri
    BC547
    1uf-1000uf 50v
    4700uf 80v ( her devrede kullan filtre amaçlı.)
    1N4007
    12V-15-24V zener
    6A DIOD
    8A Köprü diyod
    2sc5200/2sa1943 ( amplifikatör yaparsan lazım olur )
    0.33R / 1R 5W
    7812/7912/7915/7815/LM317/LM723
    TL072/TL071
    Aklıma gelen bunlar.

Devrelerini modül modül yaparsan 1 devreyi her devrede kulanırsın.Misal ben 10AKöprü diyod ve 2x6800UF 63V kondansatör ile her türlü devreye simetrik /tam dalga / yarım dalga doğrutma (dc) gerilim sağlıyorum.Bir çok devreyi bunla beslerim.Ufak devreler yapıp ayrı ayrı kullanın.
    Hurdaya çıkarılacak elektronik ürünlerden(özellikle eski) daha kaliteli malzemeler elde edebilirsiniz.Eski bir VOR cihazın kartı elime geçti dirençleri %5 toleransı altında bire bir olanlar bile var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 28 Ekim 2013; 22:05:15 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: RKeles93

BD139
    BD140 yada muadilleri
    BC547
    1uf-1000uf 50v
    4700uf 80v ( her devrede kullan filtre amaçlı.)
    1N4007
    12V-15-24V zener
    6A DIOD
    8A Köprü diyod
    2sc5200/2sa1943 ( amplifikatör yaparsan lazım olur )
    0.33R / 1R 5W
    7812/7912/7915/7815/LM317/LM723
    TL072/TL071
    Aklıma gelen bunlar.

Devrelerini modül modül yaparsan 1 devreyi her devrede kulanırsın.Misal ben 10AKöprü diyod ve 2x6800UF 63V kondansatör ile her türlü devreye simetrik /tam dalga / yarım dalga doğrutma (dc) gerilim sağlıyorum.Bir çok devreyi bunla beslerim.Ufak devreler yapıp ayrı ayrı kullanın.
    Hurdaya çıkarılacak elektronik ürünlerden(özellikle eski) daha kaliteli malzemeler elde edebilirsiniz.Eski bir VOR cihazın kartı elime geçti dirençleri %5 toleransı altında bire bir olanlar bile var.

yazıyorum kenara, çok teşekkür ederim. arkadaşlar daha eklerse güzel olur.

kondansatör çeşitleri biraz az gibi geldi ? ve açıkçası polyester seramik elektrolitik (elektrolitiğin yönlü olması dışında) hakkında hiçbir şey bilmiyorum. o yüzden hepsini ayrı ayrı almayı düşünüyordum. uygun şartlarda birbiri yerine kullanılabilen şeylerse bilmem güzel olurdu.

bir de modül modül yapma olayını anlayamadım tam olarak. ne demek istediniz acaba ?

• AC gerilimi doğrutmak için ayrı ayrı devre yapacağına bir adet sağlam bir doğrultucu yaparsın , her devreni onla beslersin.Simetrik beslemeli olursa daha da güzel olur.

polyester-seramik pf/nf düzeyindeki kondansatörlerdir.Kutupsuzdur.Aralarında fazla bir fark yok.Hassas devrelerde polyester tavsiye edilir.Seramik hobi amaçlı devreler için yeterlidir.

En çok kullanılan 1n-10n-100n-33n-330n-47n-470n-680n.

1uf-1000uf 50v dediklerim arasındaki değerler en çok kullanılanlar
    1uf-10uf-100uf-47uf-2.2uf-22uf-4.7uf-470uf.1000uf basit güç kaynaklarında kullanırsın.
  • gerçekten yeni fark ettim, seramikte pf/nf elektrolitikte uf var sadece. demek o yüzden devrelerde hiçbir zaman elektrolitik mi polyester mi seramik mi yazmıyorlar. 10 uf ise elektrolitiktir kesin. :)

seramik daha estetik geliyor bana. pf/nf düzeyindekilerin hepsinde seramik (polyester diye belirtse bile) kullansam, uf'larda da elektrolitik kullansam bir sorun olmaz herhalde ?
  • Malzemeyi baştan almanıza gerek yok. Çünkü malzemenin sonu yok. Bende binlerce, on binlerce direnç, diyot, kapasitör, transistör var.
    Yeni bir devreye başlayacağım zaman eksiksiz olmasını isterim, ancak bu pek mümkün olmuyor illa ki... bir- iki eksik çıkıyor.

Size önerim,

Yeni bir devreye başlayacağınız zaman devre için alacağınız malzemeleri üçer, beşer fazla alın. Belirli bir zaman sonra zaten malzeme stoku oluşacak. Elinizin altındaki kullanılmayan eski devreler veya bozuk cihazlar varsa, bunlardan da bayağı yedek parça çıkartabilirsiniz.

İyi çalışmalar, kolay gelsin..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bir çeşit anahtarlama devresi
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt
    elbette sonu yok, sonuçta bütün kapasitör türlerini de alamam. nadir yerlerde satılan ara birimler de oluyor misal. benim isteğim her devrede 1-2 eksik çıksın, her devrede gidip malzeme listesini adama götürmeyeyim bunları ver bana diye. 1-2 eksik çıksın bir diyot eksik olsun mesela, gidip alayım onu. gidip 3 kondansatör 7 direnç 11 led 2 güç kaynağı 15 jumper almayayım. direnç konusunda sıkıntım yok şu anda, 20 çeşit direncim var seri paralel bağlayarak istediğim dirençleri de elde edebiliyorum.
  • elektrolitik kondansatör konusunda; fazla miktarda alınmasını tavsiye etmem.
    hatta hemen kullanmayacağınız yüksek kapasiteli kondansatörleri satın almayınız.
    bekledikçe performansı düşer.(kapasiteleri)
  • Orijinalden alıntı: stresstest

elektrolitik kondansatör konusunda; fazla miktarda alınmasını tavsiye etmem.
    hatta hemen kullanmayacağınız yüksek kapasiteli kondansatörleri satın almayınız.
    bekledikçe performansı düşer.(kapasiteleri)

Evet kullanılmadan bekleyen piller gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PERİSKOP -- 31 Ekim 2013; 17:08:28 >
  • Elektronik malzeme stoklama adetim yoktur,devre yapacağım zaman giderim parçaları toplarım yaparım...daha devre yapmadan niye gidip bir sürü parça alayımki?

Ama eski hurda cihazlardan parça söküp biriktirmek olayı tamam...eski bozuk elektronik cihazları toplayıp,parçalayıp,onlardan malzeme sökmeyen elektronikçi değildir zaten.
  • şu yüzden devreyi yapmadan toptan alıyorum, 3 kondansatör (düşük kapasiteli, en ucuzlarından) 1 regülatör soğutucusuna 2-2,5 lira alıyor çoğu elektrikçi. aynı kondansatörün 10 tanesini 60 kuruşa alıyorum zaten. ledi 15 kuruşa satıyorlar, 10 tanesine 1 lira bile vermiyorum. ve her seferinde elektrikçileri geziyorum.
  • Kendi stoğumdan bişeyler yazayım..

BC 547 (çokça)
    BC 557 (az miktarda)
    Çeşitli LEDler
    BD 139
    TIP 41 ve 42 (az sayıda)
    2N3055 (birkaç tane)
    1N4007 (çokça)
    6 Amper diyot (birkaç adet)
    12v zener (birkaç adet)
    7812
    7805
    Çeşitli sigortalar ve sigorta yuvaları (PCB tipi, kablo üstü, cihaz üstü)
    Çeşitli sviçler ve on-off anahtarları, çeşitli butonlar..

Kondansatörler
    5 pf
    10 pf
    22 pf
    47 pf
    100 pf
    220pf
    470pf
    1nf
    2n2
    4n7
    10n
    22n
    33n
    47n
    100n
    220n
    470n
    1uf
    2.2uf
    4.7uf
    10uf
    22uf
    33uf
    47uf
    100uf
    220uf
    470uf
    1000uf
    2200uf
    4700uf

Trimpotlar
    100ohm-1K-10k-47k-100k-1M

Potlar
    10k-50k-50k stereo-100k

Kulaklık jakları, tos fişler, BNC konnektörler, kablo pabuçları,

Kondansatör mikrofonlar, dinamik mikrofon, farklı boylarda minyatür hoparlörler, 12v buzzer..

Çeşitli boy ve güçlerde 12v röleler..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• 1n4148, 6a köprü diyot, çeşitli plaketler, kulaklık jakı, fan, tos jak vs.
  •  en çok kullanılan transistör, kondansatör, diyot vb komponentler

Damla tip
     en çok kullanılan transistör, kondansatör, diyot vb komponentler

polyester tip
  • quote:

Orijinalden alıntı: integer

direnç alacaksan buyincoinste 2500 adet metal direnç 9 küsür dolar aynısına Türkiye'de 60 tl istiyorlar. ayrıca yine aliexpresten transistör seti bulabilirsin 10-15 dolara baya bir transistörün olur. kondansatör konusundada aynı...

Link alabilir miyiz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mahallinizde hurdacı yokmu hiç?
    Bence hurdacıya gidin elektronik ne kadar alet varsa icinin kartlarını söküp alın fazla para isteyeceğini sanmam.
    üzerinde piyasada bile bulamayacağınız direnc condansatörler olur.
    hemde cakma değil gercek orjinal elemanlar olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: umut_baris

quote:

Orijinalden alıntı: integer

direnç alacaksan buyincoinste 2500 adet metal direnç 9 küsür dolar aynısına Türkiye'de 60 tl istiyorlar. ayrıca yine aliexpresten transistör seti bulabilirsin 10-15 dolara baya bir transistörün olur. kondansatör konusundada aynı...

Link alabilir miyiz?

direnç için link:

http://www.buyincoins.com/item/25287.html

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.