Şimdi Ara

zener diyot ve normal diyot farkı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
21.364
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    5.1 V Zener diyot

elimde bunlardan birer tane var ve hangisi zener diyot bilemedim. nasıl anlaşılır?
    teşekkürler.

• 1 N Serisi olan Diyotdur
    5.1 V yazılı olan ise Zener oluyor.

Zener diyod devreye ters bağlanır normal diyot gibi bağlanmaz.Biraz daha açalım """"" Örn: "30V 'luk zener" denildiğinde, 30V 'luk ters gerilimde çalışmaya başlayan zener diyot demektir."""""

ZENER DİYOD

DİYOD

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _KARDELEN_ -- 15 Ocak 2008; 14:12:16 >

• teşekkürler.
    bendekilerin ikisi de üsttekinden. zener diyot yani. elektronikçi yanlış vermiş galiba.
  • Normal diyot kullancaksan zeneride bağlayabilrisin akım yönünde bağlandığında diyot gibi çalışacaktır..Tabi zenerin eşik değerini de bilmen lazım devrede ters voltaj bu değeri geçmemeli
  • quote:

Orjinalden alıntı: bastard of bodom

Normal diyot kullancaksan zeneride bağlayabilrisin akım yönünde bağlandığında diyot gibi çalışacaktır..Tabi zenerin eşik değerini de bilmen lazım devrede ters voltaj bu değeri geçmemeli

yalnış bilgilendirme hocam
    zenerin yerine zener normal diyotun yerine diyot kullanılır
    ikiside farklıdır
  • Ben işin teoriğine göre söyledim tabi ki kullanımları farklıdır bir çok devre parametresi buna etki eder..ama uygun şartlarda zener diyotla normal diyot aynı prensibe göre çalışabilir..
  • Yanlış 1N serisindende zener diod vardır. Örn: 1N5388.

Bunu ayırmak için ilk önce diodu okuyup datasheetlerine bakmak lazım.
    quote:

Orjinalden alıntı: _KARDELEN_

1 N Serisi olan Diyotdur
    5.1 V yazılı olan ise Zener oluyor.

Zener diyod devreye ters bağlanır normal diyot gibi bağlanmaz.Biraz daha açalım """"" Örn: "30V 'luk zener" denildiğinde, 30V 'luk ters gerilimde çalışmaya başlayan zener diyot demektir."""""

ZENER DİYOD
    />

DİYOD

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ac Voltajda Ters Bağlı Diyot
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • http://www.darkhardware.com/st.php?u=articles/seri_ir_alici
    bu adresteki şeyi yapmaya çalışıyorum. ama olmadı tabi.
  • normal diyotların ters akım geçirebilmesi için çok yükek coltaj değerlerine ulaşması gerekmektedir. örneğin, ileri yönde genelde 0.6V gerekir ancak geri yönde bu değer çok büyüktür ve bu değer aşıldığında diyot bozulur. ancak zenner diyotlar geri yönde akım geçirebilecek şekilde tasarlanmıştır. örneğin, elindeki 5.1 zenner diyot, ileri yönde normal bir diyot gibi çalışırken geri yönde iletime geçelmek için 5.1 V potansiyel fark ister. eğer devrende 5.1 volttan daha küçük voltajlar ile çalışcaksan, teorik olarak zenner diyot normal diyot gibi kullanılabilir(ama ben pratikte hiç denemedim). ancak zenner diyot'un çok güzel uygulamaları vardır. mesela dalgalı bir voltajı belirli bir değer dahilinde zenner diyot yardımı ile yukarı kaydırabilirsin. eğer ingilizcen varsa ve zenner hakkında pratik uygulamalar öğrenmek istiyorsan "clamping devrelerini" araştırabilirsin.

• dostum.elindeki diyotların ikiside doğru.zenerle ,1n4148 diyotun renkleri ikiside kırmızı,nasıl ayırt edersin. büyüteçle üzerindeki yazılara bakabilirsin , zenerde 5.1 yazar, 1n4148 den daha kalındır.resimdeki normal diyotlar siyahtır. genelde güç diyotudur.1n4148 hızlı diyot diye geçer.düşük akımlar içindir.75v 150mA dir.
  • Hem 1N4148, hem de 5V1 zener diyot resimdeki cam kılıf içerisindedir.

Cam Kılıflı Diyot

Her ikisini de üzerlerindeki yazıyı dikkatlice okursan ayırt edebilirsin.
    Eğer yazılar okunmuyor ise 4,7k dirence seri bağlayıp 12V uygulayarak
    5V verenin hangisi olduğunu ölçerek bulabilirsin.
  • Selamlar.
    12Volt bir kaynak , 1k bir direnç ve ölçü aleti. bunlar yeterli...
    +12 yi 1k ya girin. 1k nın diğer ucu ile şase arasına diyotlardan herhangi birini bağlayın.
    ölçü aletinin proplarını diyodun 2 ucuna bağlayın ve voltajı ölçün. diyodun çizgili ucu dirençte yani + da olmalı. bu çizgi standart diyotta katot , zenerde de katot olmasına rağmen + ya ( ters polarma ile çalıştığından ) + ya bağlanır.
    diyot 4148 ise 12VDC civarı , zener ise de 5.1VDC civarı bir değer ölçersiniz. Çünkü 1N4148 in delinme gerilimi 12VDC den yüksektir.
    Saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 15 Ocak 2008; 23:00:15 >
  • Arkadaşım 1N v.s.v.s konusunda yanılmış olabilirm.Hatamı düzelttiğin için teşekkürler
  • en önnemlisini yazmamışsınız arkadaşlar DC gerilimde zener diyotlar gerilim regülasyonu sağlar yani gerilimi sabit tutar
  • https://youtu.be/Iix7TxquHR8

bu linkteki uygulamada zener yerine normal dıyot kullanılabilir mi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hudyykn H kullanıcısına yanıt
    Boşuna deneme bence

• Aslında banada çok saçma geldi o yüzden bi merak oluştu

• Aslında banada çok saçma geldi o yüzden bi merak oluştu elimdeki normal diyotla denemek istedim

• Bunun için 1dk mı bile harcamam. Sizde boşuna denemeyin bence.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.