Şimdi Ara

elektriği depolayıp boşaltmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
241
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • şimdi bana öyle bir malzeme lazım ki 5 saniye(yaklaşık) boyunca elektriği depolasın ve üzerindeki potansiyel fark yok olunca bunu bıraksın. böyle bir devre elemanı var mı? kapasitörler aklıma geldi ama nasıl kullanacağımı düşünemedim. cevaplarınızı bekliyorum

• Tam olarak nerede kullanacaksınız ? Amacınız nedir? Aklıma zaman gecikmeli çalışan turn on devresi geldi.Hesaplanan ve kullanılan malzemenin ardından örneğin 10 saniye sonra devre çalışır duruma geçer.Örneğin transistörün anahtarlama olarak kullanıldığı bir devremiz olsun.Amacımız 10 saniye sonra ledi yakmak olsun.Şimdi bir ressim vereceğim.Değerler aynı olmasada mantık aynıdır.İlk anda led yanmaz sebebi transistörün kesimde olmasıdır.Aynı zamanda kondansatör r1 üzerinden şarj olur ve transistörün beyzini tetiklemek için yeterli gerilime şarj olduğunda transistör iletime geçer led yanar.Bu işlemi tekrar başa almak için yani restart işlemi gerçekleştirmek için kondansatörün hızlı şekilde deşarj olması gerekir.Bu yüzden devredeki buton bu görevi üstlenir.Butona basıp çektiğiniz anda transistör kesime gider.Hesaplanan süre sonunda tekrar iletime geçer ve led yanar.Kondansatörün şarj olma hızı r1 direncine bağlıdır.Ayrıca led yerine birçok yük kullanabilirsiniz.Örneğin röle kullananarak yüksek akımı veya gerilimi kontrol edebilirsiniz.Buyrun resmin linki.Kolay gelsin.Ressim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akorukmez -- 8 Mart 2014; 21:40:22 >

• akorukmez kullanıcısına yanıt
    aradığım bunun gibi bir şey ancak bir şey sormak istiyorum bunda eğer kapasitör şarj olmadan gerilim kesilirse ne olur? led üzerinde anlık bir parlama olma ihtimali var mıdır?
  • Gerilim kesilirse'den kastınız enerjinin gelmemesi demek bu durumda led enerji olmadan mümkün değil çalışamaz.Üstüne üstlük transistör iletimde olmadığı taktirde yanması mümkün değildir çünkü led doğru bağlantıları yapıldığı taktirde ayrıca standart ledlerde 20 mili amper gibi bir akım değerinde elektrik enerjisini ışık enerjisine çeviren analog devre elemanıdır.Teşekkürler kolay gelsin.
  • akorukmez kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler öğrenmek istediğim buydu
  • kardeşim 1 farad lık kondansatör al - sına + sine dikkat et devreye bağla işini görür..

anlamadıysan bana ulaş bi şema çizip yolliyim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    aküden çekilen enerji miktarı
    5 yıl önce açıldı
    Prizden Klima Elektriği Almak
    5 yıl önce açıldı
    UÇAK ELEKTRİĞİ
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.