Şimdi Ara

Ekran Kartlarına Genel Bakış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
92
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Ekran kartları hakkında kabaca bilgilenmek ve kartları birbirleriyle kıyas yapabilmek istiyorum. Bu manada nvidia kartları araştırdım ve az çok bilgim var ancak amd tarafında hiç bir bilgim yok. Tecrübeli ve ilgili arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

- gtx 1000 serisini gtx 900 serisinden ayıran karakteristik özellikler nelerdir?
    - bazı kartlarda ti gibi model uzantıları oluyor, bu uzantılar ve manaları nelerdir?
    - bahsettiğim nvidia modellerin amd muadilleri hangileridir?

• Şimdi ilk sorunuza bilgili bir arkadaş bulmanız gerekecek ama kabaca şöyle diyeyim ekran kartındaki mimari farkı oluyor sonraki nesil ile önceki nesil arasındaki fark. Misal 9xx nesil grafik kartları %100 yükte 300w enerji tüketiyorsa 1xxx neslinde bu 200w a düşüyor ve %130 performans veriyor. Bu tamamen kaba taslak bir örnek. Ben de okuduğum kadar biliyorum daha açarsam ben de batarım sizi de yanlış bilgilendirebilirim.

Nvidia günümüzde güçlü ekran kartlarını daha da güçlendirerek sonuna TI eklemesi ile piyasaya sürüyor. Yani Titan diye de açabilirsin ben şahsen öyle açıyorum

Belli bir ekran kartı modeli verirseniz kıyaslama konusunda daha iyi yardımcı olabilirim ama en bilindiklerden AMD RX 580-Nvidia GTX 1060 ile kapışıyor fakat RX 570 ve RX 560 bire bir eşleşmiyor Nvidia ile, bir aralıkta bulunuyor 1 ile 2 arasında bulunan 1,5 gibi.

En başta dediğim gibi hatalı ya da eksik bilgi vermiş olabilirim ben de sizin gibi basit bir kullanıcıyım nihayetinde

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• _____________________________
  • Pascal kartların Cuda çekirdek dağılımı daha farklı. Bu genelde gözden kaçar ama çok önemli olabilir.

Maxwell'de SM başına 128 çekirdek bulunur;Ekran Kartlarına Genel Bakış

Pascal kartlarında ise SM başına 64 çekirdek düşüyor; Ekran Kartlarına Genel Bakış

Bunun bu şekilde olmasının tabi getirisi ve götürüsü var.
    -SM başına instruction cache artıyor. Çekirdeklerden gelen grafik/compute/dma iş komutları daha verimli kullanabilir. Oyunlar grafik kartına bu komutları paket halinde gönderir (Wavefront deniyor) ve çekirdek dağılımındaki (Pascal SM başı 64) sayıdan az ise o çekirdeklerin boşta durmasına veya daha fazla ise birsonraki işlem döngüsüne sarkar. İki durum da geçikme yaşanır.
    -Bu anlattığım özellikle konsol portlarında önemli. Çünkü başlıca konsollardaki GPU AMD'nin GCN mimarisidir. AMD kartlarındak SM+çekirdek dağılımın 64 olduğunu belirtmeme gerek yok herhalde. Günümüz oyunların çoğu da konsol port oldukları veya eşzamanlı üretildiği için bu Nvidia tarafından atılmış iyi bir adım.
    Tabi gönül isterdi ki SM başı tek çekirdek olsun ve bu şekilde 100% verimli çalışsın ama bu maliyeti inanılmaz arttırır. Götürüsü de bu zaten maliyet.

-Pascal kartlarında çalışan bir pre-emption ve context switching kabiliyeti var. Günümüz oyunları artan bir oranda grafik/compute/dma iş komutları kullanıyor. Ve atıyorum oyun GPU'ya anti aliasing komutu (DMA) gönderiyor iken, oyundaki bir değişiklikten ötürü birden Compute/Grafik komutuna geçiş yapması l ve sonra tekrar eski komuta dönüş yapması lazım. Bunu Pascal kartları işte bir nebze iyi başarıyorlar. Bir nebze diyorum çünkü AMD kartları bu konuda çok daha iyiler.
    İşte Maxwell kartlarında bu kabiliyet yok. Aslında var gibi görünüyor ama devreye girmesi çok yavaş ve büyük geçikmelere (performans düşüşleri)sebep oluyor. VR özellikle bu context switching'e çok tabidir ve Maxwell kart kullanıcıların çokça şikayet ettikleri bir sıkıntı olduğunu yabancı forumlarda görülebilir.

Diğer konular cevaplandığı için girmeyeceğim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.