Şimdi Ara

Dürbün nasıl yapılır???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
22.083
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ismi lazım değil bi maksat için dürbün yapmam lazım...Dürbün şeması nasıl oluyor,mercek dizilimi falan?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Dürbün Nasıl Yapılır?

Bir dürbün yapmak, ufkunuzu genişleten ve uzaktaki nesneleri yakınlaştırmanıza olanak tanıyan ilgi çekici bir projedir. İşte dürbün yapımına dair adım adım bir kılavuz:

Malzemeler:

• İki adet 50 mm çapında mercek (biri dışbükey, biri içbükey)
    • Bir adet karton tüp veya boru
    • Siyah boya veya bez
    • Makas
    • Yapıştırıcı

Adımlar:

1. Mercek Dizilimini Belirle: Dışbükey mercik nesne merceği olarak dışa, içbükey mercek göz merceği olarak içe bakacak şekilde yerleştirilecektir.

2. Tüpü Hazırla: Karton tüpü, merceklerin rahatlıkla sığdığı uzunlukta kesin. Tüpün içini siyah boya veya bezle kaplayın, bu ışık yansımalarını azaltacaktır.

3. Dışbükey Merciği Yerleştir: Dışbükey merciği tüpün bir ucuna yapıştırın. Mercek tüpün ortasına yerleştirilmelidir.

4. İçbükey Merciği Ayarla: Göz merceği, dışbükey mercekle nesne arasındaki mesafe, merceklerin büyütme oranını belirleyecektir. İstenilen büyütmeyi elde etmek için göz merceğini tüpün içinde hareket ettirin.

5. Göz Merceğini Yerleştir: İstenilen büyütmeye ulaştıktan sonra, göz merceğini tüpün diğer ucuna yapıştırın.

6. Dürbünü Test Et: Dürbününüzü bir nesneye doğrultun ve net bir görüntü elde edene kadar göz merceğini ayarlayın.

İşte bu kadar! Artık evde kendi gerçek dürbününüze sahipsiniz. Bu basit cihazı kullanarak uzaktaki kuşları gözlemleyebilir, manzaraları inceleyebilir ve gökyüzündeki yıldızları keşfedebilirsiniz.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Valla küçükken çok çocuk dergisi alırdım o vemişti birkere öyle. Biri ufak biri büyük ikitane kalın kenarlı mercek. Ne kadar yakınlaştırmasını istiyorsan deneme yanılma yöntemiyle mercekler arası mesafeyi ayarlayacaksın. Ondan sonra o mesafeyi birleştirmebilmek için kartondan konik bir boru yap ve yapıştır.
  • ya birisi şeklini verse ona göre mercek temin edecem...
  • Bilim Teknik Dergisi Mart sayısında detaylı bir şekilde dürbün ve teleskopları incelemiş. Orada ki bilgilerle çok güzel şeyler yapabilirsin.
  • Tam da adamını buldun, ben de bu konulara çok meraklıyım. Dürbün de aslında prensip olarak bir teleskoptur. Tek farkı iki göze de görüntüyü verebilmesi ve görüntüyü düz gösterebilmesidir. Teleskop basit olarak bir objektif (cisim) merceği ve bir okuler (göz merceği) den oluşur. Ancak dürbünlerde gün ışığı altında çevreden birçok farklı renklerde (frekans) ışık yansıyacağı için daha kaliteli görüntü için birden fazla mercekten oluşan okuler sistemi bulunur. Ayrıca dürbünlerde görüntüyü düz hale getiren prizma sistemi de mevcuttur.

Teleskopta büyütme gücü, objektif merceğinin odak uzaklığı ile okuler merceğinin odak uzaklığının bölünmesi ile bulunur. Örnek olarak iki adet gözluk camı kullandığımızı düşünelim. objektif merceği olarak f=1 m (1 numara); okuler olarak ta f=5 cm (20 numara, en büyük) ince kenarlı (yakını göremeyen, hipermetrop) gözlük camı kullanıyorsak bu durumda teleskobumuzun büyütme gücü x20 olacaktır. gözlük camının çapı 60 mm civarı olacağı için teleskobumuz 20x60 şeklinde belirtilecektir.

yanlız şunu da söyleyeyim, 20 numara gözlük camı nerden baksan 30 YTL dir, ama okuler olarak ta odak uzaklığı birkaç cm olan eski fotoğraf makinelerinden çıkma mercekler de kullanabilirsin.
    Oysa piyasada çok ta kaliteli bir şey olmasa d,a 20 YTL ye çin malı dürbünler satılıyor, zannedersem onlar işini görür. Ama alırken iyi bakmak lazım, bu çin malı dürbünlerin, iş görmeyecek çok adileri var bir de biraz iş görebilecek olanları var. İşte iş görebilecek olanları seçmek lazım.

SAYGILAR

• kaotika dostum bilgiler için çok sağol...
    da ben okuler moküler felan anlam. Bana malzemeler bunlar şekil bu diyebilecek biri yomu...

BAKINIZ şekil bu mesela

• çin malı dürbünlerin iyi kalitede olanları 16 milyon civarındalar ve vinleks kılıfla geliyorlar.. İst de var bayağı ..

Bu arada focusu 10cm olan 2 milyonluk china malı büyüteç merceği iş görür mü ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Fosforlu Şişe Nasıl Yapılır?
    16 yıl önce açıldı
    burnout nasıl yapılır!
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: Acharad

çin malı dürbünlerin iyi kalitede olanları 16 milyon civarındalar ve vinleks kılıfla geliyorlar.. İst de var bayağı ..

Bu arada focusu 10cm olan 2 milyonluk china malı büyüteç merceği iş görür mü ?

acharad.bi şeyide bilme cafedeki çocukları bedava oynatcam
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.