Şimdi Ara

Dönmeyen Motor - Çözüldü

Bu Konudaki Kullanıcılar:
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
11
Cevap
2
Favori
7.886
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, gürültülü çalışan eski vantilatörü tamir için açtım fakat motoru tekrar birleştirdiğimde sorun çıkardı. Motorda güç var, ortada bulunan rotoru döndürmek için uğraşıyor ancak rotor yatağı içinde sürekli takılarak hareketsiz kalıyor. Motordan bu esnada acayip bir zorlanma sesi geliyor ve hızlıca ısınıyor. Rotoru yatağından çıkarıp yağlayıp yerine takana kadar herşey normaldi. Sizce sorun ne olabilir? Yanlışlıkla küçük bir parçayı sökme esnasında kaybetmiş olma ihtimali de geliyor aklıma. Elle döndürdüğümde rotor sorunsuz şekilde dönmekte, motorun kablo bağlantıları sağlam yani herşey sorunsuz görünüyor. Çıkamadım işin içinden.

    Dönmeyen Motor - Çözüldü

    Motorda karşılıklı 2 adet bobin sarılı, ortada rotor yuvası bulunuyor. Rotorun üzerinde ise kapağı mevcut ancak sökerken kırdım yine de iş görür vaziyette görev yerinde duruyor.

    Çözüldü!
    Sorun: arkadaşın bahsettiği milin yüzük tarafından fazla sıkıştırılmasıymış. Yüzüğü, motor bloğuna bağlayan vidaya çok ince ayar yapmak gerekiyormuş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi daramdrum -- 30 Eylül 2017; 0:45:17 >



  • elektriksel bi sorun olmalı. Bunların devir ayarı için farklı bobin uçları oluyordu. Yanlış bi bağlantı felan olabilir.

    Fırçalı değil herhalde bu motorlar. Yoksa fırça ile de alakalı olabilirdi.
  • Merhaba,Daha önce başıma geldi rotor yuvaya oturmuyor köşelere takılıyordu tekrar inceleyin yerine oturmadıysa oturtmayı deneyiniz .

    NOT: Bendekinin rotor kısmı gayet sağlıklı dönüyordu ( Bunu yazdığını tekrar hatırlatma yapmaman için yazdım) elle motora enerji verdiğinizde elinizle destek olmayı dener misiniz ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LaOtzi -- 28 Ağustos 2017; 23:36:32 >
  • sorun tamamen mekanik kaynaklıdır. motor kapaklarını yerine takarken, önceki ile aynı şekilde olmazsa, rotoru kasabilir. bu yüzden kapakları sökmeden önce, bir kenarını işaretlemek gerekir. vidaları sök ve kapağı 90 derece döndür. mil veya pervane el ile dönebiliyorsa, vidaları sıkabilirsin. ama zorlanıyorsa, tekrar 90 derece döndür.sonuç almıyorsan, rulmanları el ile çevirerek, kontrol et. içine kaçan bir toz zerresi bile, rulmana zarar verebilir.

    kapaktaki kırığın şeklide önemli olabilir. rulmanın bulunduğu kısımda değilse, problem yaratmayabilir. kapağın 4 vida yuvasından biri kırılsa bile, geri kalan 3'ü iş görür.

    kullandığın yağda önemli olabilir. rulman ve yataklarda, genelde gress yağı tercih edilir. bu kısımlar, su ve nemden uzak tutulmalıdır.
  • İlginiz için çok teşekkürler.

    @karafetva: Fırçasız motor olması gerekiyor. Bobinler sabit, mıknatıs (rotor) ortada döner vaziyette. Bağlantılar sağlam olmalı çünkü ben rotoru çıkarana kadar biraz sesli de olsa sorunsuz çalışıyordu.

    @LaOtzi: Yuvaya tam olarak oturuyor, elle döndürdüğümde gayet pürüzsüz dönmekte. Motor çalıştığı esnada ise elle yardım ettiğimde ancak birkaç tur dönüp yine takılmakta.

    @dergul: Motorda kapak vs nedenli kasma yok gibi hatta elimle rotor mili yukarı 2mm kadar payla hareket edebilecek kadar bol. Motor kapağı olmadan da çalışıyordu. Hatta çalışırken rotor bu bahsettiğim payla yukarı kalkıyordu. Durduğunda iniyordu. Şuanda motoru çalıştırdığımda bu yükselme hareketini yapamadan takılıp kalmakta. Rulmanlar da gayet temiz ve makine yağıyla yağladım.
  • rotorda hiçbir zaman eksen dışına çıkaracak bir pay olmaz. rotorun tek hareketi saat yönünde veya tersi olur. bazen rulman yuvasının yan kenarlarında, yüzey aşınması olabilir. normalde rulmanın, yuvada oynamayacak şekilde, tam oturtulması gerekir. bazende, rulmanı yuvaya tam oturmak için, önüne bir pul yerleştirilebilir. kontrollerini bu şekilde yapmalısın.
  • Uygun bir zamanda pul koyarak tekrar bir deneme yapıcam ve sonucu bildiricem. Sağolun yardımlarınız için.
  • benzer problemi yaşamıştım. milin başında ve sonunda rulman işlevi gören yüzükler mile tam paralel olmadığı zaman motor kolayca dönmüyor. sizinkide aynı sorun olabilir. resimde gözüksün diye fazlasıyla verdim açıyı o kadar açı yok tabiki.

    Dönmeyen Motor - Çözüldü
  • Vantilatör motorlarında kalkış kondansatörü oluyor, yerinde duruyor mu?
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Tam da bu akşam, arkadaşların önerilerini deneyerek çalıştırmayı başardım. Göründüğü kadarıyla kondansatör bulunmuyor.

    Bu arada sorun: yukarda arkadaşın bahsettiği milin yüzük tarafından fazla sıkıştırılmasıymış. Yüzüğü, motor bloğuna bağlayan vidaya çok ince ayar yapmak gerekiyormuş. Ayarı tutturunca da sorunsuz şekilde rotor dönüyor. Ancak mükemmel bir balansı yok, çok az da olsa sürtünme ve ses yapmakta özellikle de düşük devirde. Rotor yuvası aşırı dar ve burda sürtünme olması gayet normal gibi. Ancak mükemmel hale getirmek için biraz daha çaba ve araştırma gerekiyor sanırım.

    Yardımlarınız sayesinde sorun çözülmüş oldu. Sağ olun, var olun.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.