Şimdi Ara

DONDURMA YAPMA MAKİNESİ KULLANICILARI / TARİFLER (28. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
570
Cevap
93
Favori
45.374
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
8 oy
Sayfa: önceki 1...14...2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Engin hocam 1 lt talu jersey sütüne ne kadar manisabirlk karadut özü katıyorsunuz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: ladex

Engin hocam 1 lt talu jersey sütüne ne kadar manisabirlk karadut özü katıyorsunuz

Hocam oranlar kişiye göre değişir,

1 lt süt için %10 - 100 ml. ideal bana göre ama damak zevki hepimizin farklı.

Ben 2 yıldır xanthan gum kullanıyorum. Hem ucuz hem de aynı işi yapıyor. Salep tadını seviyorsanız ilave olarak 10TL'ye satılan ucuz olarak salep içeceklerinden 1 paket atarsınız o tadı yine verir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mcgoktug -- 10 Kasım 2025; 18:5:54 >

Fermantasyon ile fabrika/laboratuvar ortamında doğal olarak üretilen / elde edilen bir kıvam arttırıcı. Rengi, tadı, kokusu ve zararı yok.

Yediğiniz hazır mayonez yada sosların içindekiler kısmına bakarsanız görebilirisiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mcgoktug -- 10 Kasım 2025; 18:18:40 >

Ben de sonradan xanthan guma geçti, başlarda sahleple beraber kullandım ama sonradan sahlep katmayı bıraktım. Xanthan gum bitince Benosen Tara Gum (E417) almayı planlıyorum, geçen ay bir videoda denk gelmiştim.

Dondurma makinası almak istiyorum. Sizce hangisini almalıyım.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Xanthan gumdan farkı nedir bilgi verir misiniz, kompresörlü makinemde aziz gündüz sahlep ve xhantan gum birlikte kullanıyordum ama her seferinde dondurma jelimsi bir kıvama dönüşüyor yerken de katı bir jöle hissiyatı oluşuyor, xanthan gumu bıraktım sadece sahlepe döndüm güzel ama aziz gündüz sahlep fiyatları uçtu 100gr 1300tl küsür..

Yumurta, Salep, Xanthan gum tarifine göre bağlayıcı olarak kullanılır, kristalleşmeyi önler. Birinden birini tercih edersiniz. Aynı anda kullanmazsınız. Tabi hangisini kullanıyorsanız kullanım oranı değişir. Xanthan gum ile Guar Gum yada Tara Gum kullanmak da süt tadını arttırıyormuş. Ben yalnızca Xanthan gum kullanıyordum. Seneye Xanthan gum + guar gum kullanacağım.

Gum kullanma oranınız nedir hocam,

1 lt süt için ne kadar gum kullanıyorsunuz?

Buradaki tariflere göre yapmaya çalışıyordum, burada yazılan 1 lt süte 7gr sahlep yerine 3.5gr sahlep 3.5gr xanthan katıyordum, xanthan buzlanmayı önlüyor ama jelimsi kıvama engel olamadım, süt jersey, topaklanma olmuyor ona çok dikkat ediyorum yazılan tecrübelere göre, bahsettiğim katı jel jölemsi kıvam

Ne kadar kullanmalıyım?

Dondurmada ne kadar ksantan zamkı kullanılmalıdır?

Elde etmek istediğiniz dokuya göre ksantan zamkı miktarını ayarlayabilirsiniz:

• Doku veya ağızda bıraktığı hissi fark edilir derecede değiştirmeden hafif bir stabilizasyon için dondurma karışımınızın toplam ağırlığının %0,06'sını kullanın.
    • Daha sıkı, daha dolgun bir doku için (mağazadan alınan dondurmaya daha yakın) toplam ağırlığın %0,12'sini kullanın.
    • Booza veya salep tarzı dondurma gibi esnek, elastik bir doku için toplam ağırlığın %0,22'sini kullanın.

Eğer hassas bir teraziye sahip değilseniz, işte size yardımcı olacak bazı yaklaşımlar:

• ¼ çay kaşığı ≈ 0,7 g
    • ½ çay kaşığı ≈ 1,5 g
    • 1 çay kaşığı ≈ 3 g

5 ml ölçü kaşığına göre.

Yani örneğin:

• 0,06%'lık 1000 g'lık bir karışım için 0,6 g → yaklaşık ¼ çay kaşığı kullanın
    • %0,12'de 1,2 g kullanın → yaklaşık ½ çay kaşığı
    • %0,22'de 2,2 g → yaklaşık ¾ çay kaşığı kullanın

Küçük bir değişiklik büyük bir fark yaratmayacağından, ölçüyü en yakın ¼ çay kaşığına yuvarlayabilirsiniz.

Ksantan zamkı nasıl kullanılır?

Ksantan zamkı dondurmada nasıl kullanılır?

Dondurmanızda ksantan zamkını düzgün bir şekilde dağıtmak için şu adımları izleyin:

• Karışımı 45ºC–62ºC'ye (113ºF–143ºF) ısıtın. Ksantan zamkının nemlenmesi için ısıya ihtiyacı yoktur, ancak bu sıcaklık aralığı, hedeflediğimiz dokuyu elde etmek için kullandığımız belirli miktarla en iyi şekilde çalışır.

• Karışımı blender kabına dökün.

• Blender çalışırken ksantan zamkını yavaşça yüzeye serpin. Bu, topaklanmayı önler ve eşit dağılım sağlar.

• Ksantan zamkını tamamen nemlendirmek için 2 dakika karıştırın .

• İnce gözenekli bir süzgeçten geçirin ; bu, özellikle daha iri taneli bir ksantan zamkı kullanıyorsanız önemlidir.

• Ksantan zamkının tamamen nemlenmesini sağlamak için karışımı 6-8 saat soğutun .

• Dondurma makinenizi her zamanki gibi çalıştırın .

Not: Karışım, karıştırma sırasında çok koyulaşmayacaktır. Soğudukça hafifçe koyulaşacaktır.

asktheicecreamqueen.com
    Ask the Ice Cream Queen – make perfect ice cream at home
    https://asktheicecreamqueen.com

• Engin_Karakurt E kullanıcısına yanıt

Bilgiyi aldığınız sitedeki kadın ile youtube'daki videolarında yazışmıştım. Kendisi Yunanistan'da yaşıyor. Tariflerinde %35 yağlı krema ve süt kullanıyor.

Xanthan gum oranı %35'lik kremada ayrı, %18'lik krema kullanırsanız ayrı hesaplanıyor. Gramajı değişiyor. Yalnızca süt ile kullanırsanız ne yaparsanız yapın buzluymuş yada çok kullanırsanız jölemsi puding hissi veriyor.

Ben sürekli salep ve gum ile yapıyorum. Başlarda söylediğiniz gibi jölemsi sonuçlar vardı ama şu an memnunum. Şekeri ne zaman ekliyorsunuz?

Üstte de yazmıştım, birini kullanıyorsanız diğerine gerek yok. İkisi de aynı işi yapıyor ama salep aroması olsun diye katıyorsanız o ayrı.

Tariflerdeki adımları takip ediyorum. Genelde en başta. Xanthan gum kullanıyorsanız Salepli dondurma tariflerindeki gibi sonradan ilave edilmiyor.

İzlediğim videoda buz kristali konusunda ve dondurmanın erimesini yavaşlatma konusunda iyi olduğundan bahsedilmişti. HB sepetimde duruyor 200g 878 lira, gelecek yaz alırım artık havalar soğuyunca dondurmayı daha az arar olduk ailecek.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Anladım hocam.

Ben jersey süt, dayıoğlu salep, xanthan gum kullanıyorum ve şekeri en son ilave ediyorum,Ocağın altı kapanıp soğutma işlemine başlarken.

Sorun olmuyor.

Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.