Şimdi Ara

Dokuz Eylül Üniversitesi Yatay Geçiş Bilim Sınavı ve İngilizce Muafiyet Sınavı Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Üst düzenleme: Yatay geçiş yapmaya hak kazandım Dokuz Eylül Üniversitesi Yatay Geçiş Bilim Sınavı ve İngilizce Muafiyet Sınavı Hakkında  4 kişilik kontenjandan 3'ü doldu. Sınava 5 kişi girmişti. Ortalamam 3.18 ve Bilim sınavından 55 almışım. Ben ikinci olarak yerleştim.


    --------------------------------------------------------------


    Evet dostlar, amme hizmeti kapsamında internette hiçbir bilgi olmadığı için bu sınavlarla ilgili tecrübelerimi aktaracağım. Yazdıklarım 2022-2023 dönemi için geçerlidir. İleride değişiklikler olabilir.


    İngilizce bölümlere yatay geçiş için DEÜ İngilizce muafiyet sınavına girmeniz mecburi (IELTS, TOEFL vb. belgeniz yoksa). Sınav 50 çoktan seçmeli sorudan oluşuyor. Süre 80 dakika. Baraj 65 puan. B1 seviyesindeki biri bu sınavı rahatça geçer. Genel İngilizce soruları var. Tenses, if clauses, vocabulary, reading vesaire. Ben 86 ile geçtim, DEÜ'nün internet sitesindeki sorulardan bir tık daha zor. 50 soruda 17 yanlış yapma hakkınız var, çok zor değil, ortalama seviyede İngilizcesi olan birinin geçebileceğini düşünüyorum. Bu arada yanlışlar doğruyu götürmüyor. 4 şık var.


    Bu yıl DEÜ, İngilizce muafiyet sınavının sonuçlarını internet sitesi üzerinden duyurmadı. Öğrenci işlerini aradım, mail gönderdiklerini söyledi, ancak bana mail gelmedi. Sınav sonucumu telefondan öğrendim. Bu arada mail kimseye gelmemiş, yani sınavdan sonra 1-2 gün içinde açıklanmazsa ilgili fakültenin öğrenci işlerini arayın (ya da YDY), zaten muafiyetten 3 gün sonra "Bilim sınavı" yapılıyor. Barajı geçemeyenler bu sınava katılamıyor. Şehir dışından gelen arkadaşlar barajı geçemediyse boşuna bilim sınavına gelmesin.


    Gelelim "Bilim Sınavı"na...


    Ben bilgisayar mühendisliği 3. sınıfa geçiş için girdim bu sınava. Toplam kontenjan 4, sınava giren kişi sayısı benle beraber 5 idi. 2. sınıfa geçiş için sınava 22 kişi gelmişti (kontenjan onlar için de 4 yani toplamda 4+4). Sınavlarımız tabii ki farklı oldu. Ayrıca sınavın İngilizce olduğunu belirtmeme gerek yok sanırım. Çoktan seçmeli 20 sorudan oluşan bu sınavda süre 75 dakikaydı. Yine 4 adet şık mevcut. Bu sınav bana orta seviye gibi geldi ama geçememiş de olabilirim, 8 gün sonra göreceğiz Dokuz Eylül Üniversitesi Yatay Geçiş Bilim Sınavı ve İngilizce Muafiyet Sınavı Hakkında  Sınav soruları DEÜ'ye göre hazırlandığı için, geldiğiniz üniversitede aynı dersi almanıza rağmen dersin farklı bir noktasından soru gelebiliyor, o zaman afallıyorsunuz maalesef.


    Bundan sonra yazacaklarım yalnızca Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıfa geçiş sınavı ile ilgilidir.


    20 sorunun 17'si aklımda, not ettim. Sizlerle onları paylaşacağım.


    1-) Arrays, LinkedLists, Graphs vb. Data Structures ile ilgili genel True-False soruları, 5 öncül mevcut.


    2-) Priority Queue, Stack, Heap vb. 5 veri yapısı vardı. 5 ayrı durumu bunlarla eşleştirmemiz isteniyordu.


    3-) Basit bir binary sorusu. Hatta sayı da aklımda 3A6E. Bunu binary olarak soruyordu.


    4-) C'de dosyaya yazdırma sorusu. 1 float 1 int 1 string değer vardı. Bir şık printf idi direkt eledim. Bir şıkta string için %c demişti onu da eledim. Kaldı 2 şık. Soruda özellikle hangisinin daha verimli olarak yazdıracağı sorulmuştu. Ben fprintf fonksiyonunu seçtim ama fwrite da olabilir, bilgim yok açıkçası efficiency konusunda.


    5-) Code tracing sorusu. Recursive fonksiyon kullanılmış çok zor değildi


    6-) Diferansiyel denklem sorusu. Ben difften FF aldım bu soru hakkında hiçbir fikrim yok Dokuz Eylül Üniversitesi Yatay Geçiş Bilim Sınavı ve İngilizce Muafiyet Sınavı Hakkında 


    7-) Devre sorusu, ideal Opamp vardı. Bu soru hakkında da bir fikrim yok çünkü circuit dersim de FF Dokuz Eylül Üniversitesi Yatay Geçiş Bilim Sınavı ve İngilizce Muafiyet Sınavı Hakkında 


    8-) Bir devre sorusu daha. i0 v0 değerleri soruluyordu. Malum durum...


    9-) Cache sorusu. Bit, byte, belli bir cache içerisinde tutuluyordu ama bu soruyu anlayamadım açıkçası. Daha önce cache ile ilgili bir konuyla karşılaşmamıştım.


    10-) Logic design sorusu. Bir resim verilmiş, ne olduğu soruluyor. 3 input 2 output var resimde, cevap Full Adder. Diğer şıklar Multiplexer, Demultiplexer ve adını daha önce duymadığım bir şeydi. Nasıl duymadım garip valla.


    11-) Object Oriented Modeling prensipleriyle ilgili bir soruydu. Bu konuyla da daha önce karşılaşmadığım için biraz sallama yaptım, muhtemelen yanlıştır. 5 öncül vardı hangileri doğrudur diyordu.


    12-) Bir öğretmen, öğrencilerini kısadan uzuna sıralamak istiyor, hangisi en hızlı sıralar? Şıklar Quick sort, Insertion sort, Bubble sort...

    13-) Veri okuma/yazma sorusu. Bunu da anlamadım, daha önce görmemiştim. Yine byte bilgisi var, sanırım çeşitli protokoller vardı. Hangisi doğrudur diye soruyordu.


    14-) Finite State Machine sorusu. Benim design dersim iyiydi aslında ama neden yapamadım bilmiyorum Dokuz Eylül Üniversitesi Yatay Geçiş Bilim Sınavı ve İngilizce Muafiyet Sınavı Hakkında 


    15-) Scope sorusu. Classlar var, değişkenler var, fonksiyonlar var. Değişkenleri parametre olarak gönderiyoruz, değişir mi değişmez mi ile ilgili output soruyordu


    16-) Bence hatalı olan Big O Notation sorusu. İç içe 2 for loop var, böyle olunca direkt O(n^2) deriz. Şıklardan biri de buydu zaten. Ama nested for loop 100000*arr.length() şeklindeydi. Bir diğer şıkta da O(100000*n^2 +c) vardı. İkisi de aslında aynı şey. Hangisini doğru kabul ettiler bilmiyorum. Sınavdan çıktıktan sonra bir öğretim üyesine sordum bu soruyu, soru yanlış olabilir şeklinde cevap verdi.


    17-) Heap'e hangi input giderse error almayız diye soruyordu. Kodda '(' gelirse ekle, ')' gelirse sil diyordu. 3 şıkta da fazladan silme işlemi vardı birinde yoktu. Soru basitti ama şu parantezler biraz karıştırıyor kafayı, dikkatli bakmak lazım.


    Hatırladıklarım bu kadar. Umarım yardımcı olur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Propadien -- 10 Ağustos 2022; 23:54:12 >







  • Girne amerikan üniversitesinden yatay geçiş yapıcam myp ile yurt içi sayılıyor demi ? online başvuru da sadece yurt içi başvuru vardı çünkü Dokuz Eylül Üniversitesinin. Mail falan attım geri dönüş alamadım bu konuyla ilgili ve sadece 2 belge yükledim.

  • Sabracx S kullanıcısına yanıt

    Kıbrıs yurt dışı sayılıyor diye aklımda kalmış ama emin değilim. Türk-Kırgız ortak üniversitesinden (Kırgızistan'da) bir kişi sınava gelmişti Deü'ye. Yurt dışı kontenjanı olduğu için başvurdum demişti. 2 belge sorun olabilir, ders içerikleri belgesiyse daha sonra yüklemeni isteyebilirler. Öğrenci işlerini ara en iyisi, myp ile ilgili detaylı bilgim yok maalesef

  • Ben de öyle sanıyordum da seçenekler de gaü kıbrıs vardı yani diğer üniversitelere baktığımda da vardı. Sanırım artık sayılıyor neyse sağol yine de cevabın için.

  • Hayırlısı olsun 4 kontenjan varsa 5 kişi katıldı ise girme şansımız baya var demek ki. Ben öğrenci değilim bir yakınım girdi sizin hangi üniversiteydi

  • Birde Hazırlık muafiyet sınavını geçemeyenler Bilim sınavına alınmadı demişsiniz bu bilgi kesin mi

  • Kadir18700126 K kullanıcısına yanıt

    Evet. Sınav salonuna girerken gözetmen kalabalığa seslendi, muafiyet sınavını geçemeyen sınava alınmayacak dedi. Daha sonra da elindeki listeye göre tek tek isimlerimizle seslenerek bizi salona aldı. Bu bilgi bize Deü'den gelen mailde de yazıyor:



    Dokuz Eylül Üniversitesi Yatay Geçiş Bilim Sınavı ve İngilizce Muafiyet Sınavı Hakkında



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Propadien -- 7 Ağustos 2022; 21:19:3 >
  • Öncelikle sizi tebrik eder Bundan sonraki öğrenim hayatınızda başarılar dilerim. Konuyu açtığınızda ilgilenme sebebimi size söylemiştim. Ayni sınava bir yakınım da girmişti. Kendisi listelerde çıkmadı. Demek nasip değilmiş

    sağlık olsun.Yalnız kafamıza takılan bazı hususlar var.1-) 3.sınıf kontenjan 4 kişi kazanan 3 kişi.4 ve 5- kişiler yedek veya kazanamadı, kabul edilmedi diye listede niye yer almıyor.2 sınıf kontenjanı da 4 kişi listede ise kazanan 5 kişi görünüyor(5.kişi 3.sınınfların altına alınmış) Yani 2.sınıf kontenjanı 5' e çıkarılmış 3.sınıf kontenjanı 3' e düşürülmüş gibi bir durum oluşmuş.Ve yine listede 4-5 kişilerin akibeti nedir.bilen yok nasıl öğrenilecek. Biz türkçe eğitim programı veren bir üni.de gelmiştik.tabi burası %100 ingilizce olunca bu bölüme direk 1.sınıftan başlayacaktık.Çünkü Türkçe ve İnkilap dışında ders saydırma mümkün değil yönergelere göre. Mantık yürüterek 1.sınınftan başlayacağımız için ve 1.sınıf kontenjanı gano ile yapılamayacağı için direk elendik diye düşünmekteyiz.Ama yinede listelerde bir bilgi olması gerekirdi.Kaldı ki Türkçe bölümden ingilizce bölüme yatay geçiş için bir kısıtlama engel göremedik inceledğimizde.

    2-Birde Yedek adaylarda bu şekilde sonradan mı açılacak.

    tekrar tebrik ederim.Sizi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kadir18700126 -- 11 Ağustos 2022; 11:52:25 >




  • Kadir18700126 K kullanıcısına yanıt

    Merhaba, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.


    Listeye yatay geçiş puanı 60 puanın altında kalanları almıyorlar, en azından mühendislik fakültesi böyle yapıyor. Yani 4 kişilik kontenjana 3 kişi yerleşti, sınava da 5 kişi girdiğine göre kalan 2 kişi baraj puanı geçemediği için listede görünmüyor. Kontenjan boş kalsa da baraj puanını geçemeyen maalesef geçiş yapamıyor.


    Bahsettiğiniz 2. sınıfa yerleşen, 3. sınıfların altında görünen kişi benim arkadaşım :) Kendisi yurt dışından geldi. Yurt dışı için ayrı kontenjanları var. Ama sonuç listesinde bunu ayrı olarak belirtmedikleri için kafa karıştırıyor haklısınız. Yani arkadaşım aslında 5. kişi olarak yerleşmedi, kendisine ayrılan 1 kişilik kontenjana yerleşti. 4 kişilik kontenjandan hariç bir kontenjan bu, bağımsız.


    Bazı fakülteler sonuç açıklarken listede baraj puanın altında kalanları da belirtiyor. Ben 3 yıldır takip ediyorum, mühendislik fakültesi belirtmiyor. Bundan başka yedek listesi açıklanacağını sanmıyorum zira yedekler ilan edilmiş. Aklınıza takılan başka bir nokta varsa yardımcı olmaya çalışırım, en sağlıklısı bizzat öğrenci işlerine başvurmak tabii.


    Bu arada yakınınız 1. sınıftan değil, önümüzdeki dönem hangi sınıfta olacaksa o sınıftan başlayacak. Yani transkriptinde bu şekilde görünecek. Fakat dersleri alttan alacak. Yani 1. sınıfa değil normal şekilde devam edeceği sınıfa başvuru gerçekleştiriyorsunuz her halükârda





  • Merhaba öncelikle tebrik ederim ve size birkaç sorum olacak, İngilizce yapılan bölüm sınavını 55 ile geçtim demiştiniz. Baraj puanı kaç onu merak ediyorum. İngilizce muafiyet sınavında writing, reading, listening var mıydı? Kaldığımız ders olursa yatay geçiş kabul edilmeme gibi sorunlar ortaya çıkar mı ? Son olarak başvuru koşullarında 'Bir yükseköğretim kurumunda aynı düzeyde ve eşdeğer (İsimleri aynı olan veya ilgili yönetim kurulları tarafından içeriklerinin en az yüzde 80'i (sekseni) aynı olduğu tespit edilen) bir programa kayıtlı olmak.' yazıyor. Ben yüzde 80 uyumlu olup olmadığını nerden anlayacağım ? Biraz fazla soru sordum ama cevaplarsanız beni çok mutlu edersiniz şimdiden teşekkürler.


    Ekleme: Benim bölümüm Lojistik Yönetimi ve benim fakültemin adı İşletme fakültesi. Dokuz Eylül'ün Fakülte adı Denizcilik Fakültesi. Bana bu olay yüzünden sorun çıkar mı ? Ayrıca hangi üniversiteden geçiş yapmıştınız acaba ? Şimdiden teşekkür ederim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egecstu -- 19 Ağustos 2022; 0:58:26 >




  • hocam tebrik ederim umarım başarılı olursunuz,


    benim sorum siz ortalamayla geçiş yapıyorsunuz değil mi? myp ile geçiş olunca şartlar böyle olmuyor değil mi

  • Egecstu E kullanıcısına yanıt

    Bu sorduğunuz soruların tamamının cevabı yatay geçiş yönergesinde ve yazdığım metinde var, yine de özet geçeyim:


    1-) Yatay geçiş puanı (AGNO+Bilim sınavı notu)/2 olarak hesaplanıyor. Yatay geçiş puanınız minimum 60 olmalı. Bilim sınavına girebilmek için de İngilizce muafiyetinden minimum 65 almalısınız.


    2-) İngilizce muafiyet sınavı örneğine DEÜ YDY sitesinden bakabilirsiniz. Writing, listening yok, birkaç reading sorusu var.


    3-) Başarısız en fazla 2 dersiniz olabilir. Yani 3 veya daha fazla başarısız dersiniz varsa geçiş yapamazsınız. Bu her üniversiteye göre farklılık gösteriyor, yıldan yıla da değişebilir.


    4-) Yüzde 80 uyum olup olmadığını ders içeriklerini karşılaştırarak anlamanız lazım. Ders adlarının farklı olması da sorun değil, içeriği önemli. Aynı isimdeki bölümlerde veya Bilgisayar->Yazılım gibi geçişlerde uyumluluk konusunda sorun olmaz.


    5-) Fakülte adının farklı olması sorun değil, ders içerikleri önemli. Benim eski üniversitemle DEÜ'nün fakülte adları da birebir uyuşmuyordu


    6-) Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden geçtim. Rica ederim :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Propadien -- 21 Ağustos 2022; 4:12:9 >




  • flonairs kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim. Evet ortalamayla geçtim, mypde koşullar daha farklı oluyor

  • özele bakabilir misiniz konu sahibi?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.