Şimdi Ara

15 yaşında ki bir insan neler yapmalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
39
Cevap
0
Favori
2.615
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • merhaba ben 15 yaşında lise 2 öğrencisiyim. Üniversite sınavına girmeme daha 2 yıl var peki ne yapmalıyım. Derslerim orta düzey ve eşit ağırlık seçmeyi düşünüyorum çünkü sayısalım çok iyi değil ve sayısalda kendime güvenmiyorum. Bana hangi bölümleri önerirsiniz benim aklımda bir kaç bölüm var.


    Düşündüklerim:


    Uluslararası Ticaret


    Hukuk


    Uluslararası İlişkiler



    Bunları düşünüyorum ve bazen acaba üniversite okumadan askerliğimi bitirip direkt bir işe mi girsem ?


    Düşüncelerinizi belirtirseniz sevinirim :)


    TEŞEKKÜRLER




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nabyarda -- 2 Aralık 2021; 19:45:54 >



  • Yerinde olsam İngilizcemi geliştirip (klişe ama) hoşlandığım konularda kitap okurdum ve arkadaşlarımla ekonomik durum elverdikçe gezip tozardım. 15 yaşında okuyacağın bölüm hakkında karar vermek sıkıntılı olabilir. 2 senede fikrin değişebilir, ki değişiyor insanın fikri çoğu zaman. Bu sefer, kendi içinde gereksiz bir çatışmaya düşebilirsin. Ayrıca saydığın bölümler arasında bir korelasyon yok mesela. Hadi hukuk fakültesini bitirenin ne yapacağı az çok bellidir ama diğer iki bölüm hem birbirinden çok ayrıksı hem de bunları okuyanların dahil olduğu belli bir grup yok. 15 yaş bölüm seçmek için çok erken bana göre.

    Muhtemelen sayılanların hiç birini yapmayacaksın. Denemeyeceksin demek değil tabi, aralarında denediklerin olacak fakat bir kaç gün, belki bir kaç hafta sonra hepsinden sıkılacaksın, sana keyif veren şeylere yöneleceksin, mesela bu bizim zamanımızda önce bilardo salonlarıydı, internet kafeler türeyince iş oyunlara, online oyunlara v.s kaydı... Bu dönem için de çok farklı şeyler yok, online oyun değil de, sosyal medya takibi, başkalarını taklit etme, kendini öne çıkarma çabası insanlara keyif veriyor...


    Sana keyif veren şeylere yöneldiğin anda zaten zaman öyle bir akıp gidecek ki... Sınava gireceğin yıl zaten stresten çıldırtacak seni bu toplum, sanki tüm hayatın ona bağlıymış gibi seni şartlayacak, şartlanacaksın... Elini neye atsan, stresten kafan almayacağı için vazgeçeceksin. İleride %80'i bir işine yaramayacak, günümüzün eğitim sisteminin sana sunduğu bilgilerle güzel aklını dolduracaksın, her gün bir soru daha fazla çözmek için bir tarafını yırtacaksın.


    Dünyanın bir yarıştan ibaret olduğunu düşünüp, yarış atı gibi beslenecek, yarış atı gibi çalışacak, yarış atı gibi uyuyacaksın. Ama öyle böyle değil bebekler gibi uyutulacaksın...


    Uyanın dostum, 15 yaşında yapman gereken tek şey uyanmak. Diploma bir işe yaramaz değil elbet yarar fakat o diplomayı boş bir kâğıt şeklinde almak istiyorsan git at yarışına katıl. Fakat uyanırsan zaten kendin ne yapmak istediğini bileceksin, göreceksin.


    İki tavsiyem var. Kitap oku, ne kadar saçma sapan bir konusu da olsa, hoşuna gidiyorsa oku. Oku ki, ileride karşına çıkacak metinler senin canını sıkmasın, keyifle okumaya devam edebil. Okuma alışkanlığını kazanınca zaten bir gözünü açmış olursun.


    İkinci tavsiyem; dil öğren, ingilizcen yoksa onlarca, yüzlerce kaynaktan ingilizce öğren, kaynak istemiyorsan aç youtube, 3 yaş çocuklar için yapılan yabancı çocuk kanallarını izle, ilk kez konuşmaya başlıyormuş gibi 5-6 ay içinde ister istemez anlayacak seviyeye gelirsin, bu en tembel insan için geçerli tabi... İngilizceyi öğrenip bitti deme, ona en ters olan başka bir dil öğren, en güzel örneği Japoncadır.


    Neden dil öğrenmen gerekiyor? Gidip konuşacaksın, gidip eğitimini alacaksın, yok diplomana şöyle yansıyacak, böyle yansıyacak diye değil. tamamen aklını açması için dil öğrenmen gerekiyor, bakış açın, anlayış tarzın değişiyor. o sebeple dil öğren.


    Sonra da bu iki tavsiyeyi harmanla, yabancı kaynakları da oku. Sonrasında zaten kendini geliştirmeye başlayınca özfarkındalığın, kendine kattığın şeyler sana bir ok olup yol gösterecektir.


    İyi yaşlanmalar.

  • Yerinde olsam İngilizcemi geliştirip (klişe ama) hoşlandığım konularda kitap okurdum ve arkadaşlarımla ekonomik durum elverdikçe gezip tozardım. 15 yaşında okuyacağın bölüm hakkında karar vermek sıkıntılı olabilir. 2 senede fikrin değişebilir, ki değişiyor insanın fikri çoğu zaman. Bu sefer, kendi içinde gereksiz bir çatışmaya düşebilirsin. Ayrıca saydığın bölümler arasında bir korelasyon yok mesela. Hadi hukuk fakültesini bitirenin ne yapacağı az çok bellidir ama diğer iki bölüm hem birbirinden çok ayrıksı hem de bunları okuyanların dahil olduğu belli bir grup yok. 15 yaş bölüm seçmek için çok erken bana göre.

  • valla sınav sistemi olarak birşey yapma 2 seneye sistemler 50 kere değişir hatta evrim bile geçirir.

    düşündüğünüz bölümler eşit ağırlık bölümler.

    şimdiden çalışmaya başlamak erken. bide istediğiniz bölümler için alacağınız puan böyle illa istanbul olacak illa şu okul bu okul derdinde değilseniz türkiyenin herhangi bir yerinde rahatlıkla kazanıp okunacak bölümler

    çok fazla telaş yapmayın derim.

  • Kendine yatırım yap. Elbette üniversite oku, lakin kendine yapacağın yatırımlar okuduğun üniversiteden daha yararlı olacak.


    İmkanın varsa görebildiğin kadar şehir/ülke gör.

    Okuyabildiğin kadar kitap oku. Felsefe okuman sorgulamayı ve çok yönlü düşünebilmeni, psikoloji okuman insanı anlamayı, kendini tanımayı sağlar. Bunlar da ileride çok ama çok yararlı olacaktır.

    Vücuduna iyi bak, iyi beslen, spor yap.

    Kesinlikle birden fazla dil öğren.


    Hayatında başarılar diliyorum.

  • Ana dilini doğru yazmayı öğrenerek işe başlayabilir.  

  • yabancı dil, yazılım , yapay zeka, android ios geliştiriciliği endüstryel çizim programları vb. bunlar trend meslekler için önemli. bunlar içinde bilgisayar müh. okuman lazım sanırım. ama okumasan da çeşitli sertifikalarla (microsoft sertifikaları gibi global düzeyde geçerli) ileride iş bulabilirsin. evinde online çalışabilrsin. online çalışarrak döviz kazanıp tl ile istediğin gibi ülkemizde yaşayabilrsin. yurtdışına gidebilirsin vs vs.


    yolun açık olsun genç dostum.

  • Yabancı dil önemli, yazmaya gerek yok.


    İkincisi, ileride mesleğin ne olursa olsun, mesleğinde ihtisas sahibi olacağın özel bir alan olmalı. Genel, sıradan olmamalısın. Misal, hukuk düşünüyorum demişsin, diyelim ki avukat oldun; hukukun birkaç alanında ihtisas sahibi ol, o alanlara daha çok odaklan! İlla ki her alanına elin değecektir ama birkaç alanında aranan kişi, bilirkişi ol! Meslek hayatında bu çok önemli birşey, bunu sağlamazsan genel sıradan bir meslek mensubu olursun...


    Yazılım denmiş, evet yazılım geleceği tasarlayacak olan olgudur ama herkes mi yazılımcı olacak kardeşim! Hayır. İşine yarayacak şeyi öğren, yoksa vakit kaybından öteye geçmez. Ben mali müşavirim, alanımla ilgili ne var? Excel! Çok iyi bilirim. Daha ileri seviyede Excel öğrenmem için onunla ilintili ne var? Veritabanı yönetimi, SQL, visual basic! Bunları da öğrenirsem işimi bir adım daha öteye taşırım evet, ama gidip de hiç alakası olmayan başka yazılımlara yönelirsem vakit kaybından öteye geçmez benim için! O yüzden yazılım konusu çok geniş, hem iş hayatını hem de hobilerini destekleyecek yazılımlara ağırlık vermek her zaman daha iyidir. Fotoğraf çekmeyi seviyorsan Photoshop'u da bir seviyeye kadar bilmen gerekir. Ya da amatör video içerikleri üretiyorsan Premiere Pro vs öğrenmen o amatör işleri bir adım ileri taşır fark yaratır. İlla para kazanmak gerekmez, kendini tatmin etmek, başardım, yaptım demek de bir kazançtır.


    Ek olarak; elin iş görecek abicim. En basitinden bir priz bağlamayı, kabloya ek yapmayı, lehim yapmayı bileceksin. Elin tornavida çekiç murç tutacak. Akünün voltajı nasıl ölçülür, arabanın farı ampulü nasıl değişir, yağı filtresi nasıl değişir bunları bileceksin. Yemek yapmayı, ev işlerini görmeyi, ateş yakmayı, doğada kalmayı öğreneceksin. Herkesten herşeyi beklemek acizlerin ve beceriksizlerin işidir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-AE08F0836 -- 23 Aralık 2021; 10:39:35 >




  • Hocam genel olarak hayat kurtarma temelli düşünüyorsanız şunları önerebilirim:


    Herhangi bir yerde Sınıf Öğretmenliği

    Boğaziçi ya da Odtü İktisat + İngilizce + İkinci yabancı dil

    380 üstü olan bütün Hukuk bölümleri + İngilizce


    yalnız Hukuk'ta büro açacaksanız ya da devlet bürosunda çalışacaksanız İngilizce şart değil ama olsa iyi olur.

  • Avrupada iş yapabilecek global meslekler düşün.

    hukuk okusan türkiye dışında bir yerde iş yapamazsın mesela

  • boş tavsiyelere kulak asma cryptocurrency öğren 20 yaşına gelince bana dua edersin

  • Arkadaşlar güzel örnekler vermiş.

    Buna ek, kripto borsası alım satım ve özellikle grafik okuma analiz gibi bilgilere hakim ol. Bana da dua et  

  • şu an 2022 yılının ve ötesinin dünya çapında çalışabileceğin, ve en stabil mesleği yazılım ondan bunu öneriyorum. korkma, kendine zihinsel engel koyma. herkes yapabilir. yapacağın 2 şey var.


    ingilizce


    yazılım




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drummer07 -- 6 Ocak 2022; 13:26:20 >
  • Yabancı dilini anadilin gibi yap ve üniversite sınavından sonra yurtdışına üniversite okumaya git. Orada yürür gidersin.

  • Artık ülkemizde bikac bolum disinda univ okumak para ve zaman kaybi. Yillarca okuyup memur, öğretmen hatta doktor oluyorsun, sabit maas.
    Onun yerine al satci olacaksin bizim gibi ulkelerde. Esnaf nmmesela. Bir kasap yada bakkal. Bu hayat pahaliliginda kar marjlari da inanilmaz arttı. Sabit maaslinin 1 ayda kazandigini 1 haftada kazaniyo
    Bunu da dusun derim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uluslararası ilişkiler ve ticaret mezunu ne akdar tanıdığım varsa eğitimi ile en alakasız işleri yapanlar


    Bu bölümleri okuyacağına git liseden sonra bir iş öğren çok daha iyi 4 senen boşa gitmemiş olur.

  • ilk önce ingilizceni çok iyi yap gerisi gelir.

  • meslek sahibi olmalısın. diploma sahibi değil. bunu unutma. ne iş yapmak istiyorsan ona göre eğitim al. karlı çıkan sen olursun. uluslararası ticaret okuyup komilik yapma. veya hukuk okuyup bir yolunu bulup herhangi bir ab ülkesine göç ettikten sonra dönerci ustası olma.

  • Muhtemelen sayılanların hiç birini yapmayacaksın. Denemeyeceksin demek değil tabi, aralarında denediklerin olacak fakat bir kaç gün, belki bir kaç hafta sonra hepsinden sıkılacaksın, sana keyif veren şeylere yöneleceksin, mesela bu bizim zamanımızda önce bilardo salonlarıydı, internet kafeler türeyince iş oyunlara, online oyunlara v.s kaydı... Bu dönem için de çok farklı şeyler yok, online oyun değil de, sosyal medya takibi, başkalarını taklit etme, kendini öne çıkarma çabası insanlara keyif veriyor...


    Sana keyif veren şeylere yöneldiğin anda zaten zaman öyle bir akıp gidecek ki... Sınava gireceğin yıl zaten stresten çıldırtacak seni bu toplum, sanki tüm hayatın ona bağlıymış gibi seni şartlayacak, şartlanacaksın... Elini neye atsan, stresten kafan almayacağı için vazgeçeceksin. İleride %80'i bir işine yaramayacak, günümüzün eğitim sisteminin sana sunduğu bilgilerle güzel aklını dolduracaksın, her gün bir soru daha fazla çözmek için bir tarafını yırtacaksın.


    Dünyanın bir yarıştan ibaret olduğunu düşünüp, yarış atı gibi beslenecek, yarış atı gibi çalışacak, yarış atı gibi uyuyacaksın. Ama öyle böyle değil bebekler gibi uyutulacaksın...


    Uyanın dostum, 15 yaşında yapman gereken tek şey uyanmak. Diploma bir işe yaramaz değil elbet yarar fakat o diplomayı boş bir kâğıt şeklinde almak istiyorsan git at yarışına katıl. Fakat uyanırsan zaten kendin ne yapmak istediğini bileceksin, göreceksin.


    İki tavsiyem var. Kitap oku, ne kadar saçma sapan bir konusu da olsa, hoşuna gidiyorsa oku. Oku ki, ileride karşına çıkacak metinler senin canını sıkmasın, keyifle okumaya devam edebil. Okuma alışkanlığını kazanınca zaten bir gözünü açmış olursun.


    İkinci tavsiyem; dil öğren, ingilizcen yoksa onlarca, yüzlerce kaynaktan ingilizce öğren, kaynak istemiyorsan aç youtube, 3 yaş çocuklar için yapılan yabancı çocuk kanallarını izle, ilk kez konuşmaya başlıyormuş gibi 5-6 ay içinde ister istemez anlayacak seviyeye gelirsin, bu en tembel insan için geçerli tabi... İngilizceyi öğrenip bitti deme, ona en ters olan başka bir dil öğren, en güzel örneği Japoncadır.


    Neden dil öğrenmen gerekiyor? Gidip konuşacaksın, gidip eğitimini alacaksın, yok diplomana şöyle yansıyacak, böyle yansıyacak diye değil. tamamen aklını açması için dil öğrenmen gerekiyor, bakış açın, anlayış tarzın değişiyor. o sebeple dil öğren.


    Sonra da bu iki tavsiyeyi harmanla, yabancı kaynakları da oku. Sonrasında zaten kendini geliştirmeye başlayınca özfarkındalığın, kendine kattığın şeyler sana bir ok olup yol gösterecektir.


    İyi yaşlanmalar.





  • Dwarwendwarfy kullanıcısına yanıt

    Hocam tavsiyelerinizi çok beğendim. eklemek istediğim tavsiye öğrenilen yabancı dil ile yurt dışına gidilmesi. 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi raskoom -- 12 Şubat 2022; 21:38:41 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.