Geçen başıma gelen bu problemi ve sonucunu sizle paylaşmak istiyorum. Tesisatı kurcalattıktan sonra doğalgaz ocağı öğlen kırmızı yanmaya başladı, akşama kadar sallamadım ama internette biraz araştırınca ve ne kadar tehlikeli bir şey olduğunu okuyunca az panik oldum. sağı solu araştırdıkça alevin karbonmonoksite boğulması, doğalgaz kaçağı... vs pek çok sebep varmış. evi havalandırınca biraz rengi düzeldi. kalın bir usta parası ve komple doğalgaz tesisat tamirine hazırlanmışken Türkçe kaynaklar kesmeyince biraz yabancı forumlara bakayım dedim. Yabancı bir forumda Ultrasonik soğuk Buhar makinalarının buna sebep olduğunu yazmışlar. hatta eleman deney filan da yapımış, cidden bu renk olayından bir hafta önce almıştım o zamazingoyu ve ilk defa o gün uzun süre çalıştırmıştım. Bir gün kapalı tutunca harbiden alev gene maviydi, çalıştırınca yoğunluğa göre turuncudan kırmızıya kadar kayıyor. Belki birinin daha başına gelir. |
Doğalgaz Ocaklarınız Neden Kırmızı veya Turuncu Yanıyor?
Doğalgazlı ocakların kırmızı veya turuncu yanmasıyla karşılaşmanız durumunda, bunun birkaç olası nedeni olabilir. Bu yazımızda, bu konuyla ilgili bilgilere ulaşabilir, sorunu tespit edebilir ve gerekli adımları atabilirsiniz.
Doğalgaz Neden Kırmızı veya Turuncu Yanar?
Doğalgaz, mavi renkte yanan bir yakıttır. Ancak, bazı durumlarda kırmızı veya turuncu bir alev görülebilir. Bunun nedenleri şunlardır:
- Yetersiz Yanma: Doğalgaz ile yeterince oksijen arasında tam bir yanma gerçekleşmediğinde, kırmızı veya turuncu bir alev meydana gelebilir.
- Kirli Brülörler: Brülörler üzerindeki kirlilik veya tıkanıklık, doğalgazın düzgün yanmasını engelleyerek kırmızı veya turuncu bir alev oluşturabilir.
- Ayarlanmamış Gaz Jeti: Gaz jeti doğru ayarlanmamışsa, çok fazla veya çok az doğalgaz yanabilir, bu da merah veya turuncu bir alevle sonuçlanabilir.
- Hava Akışındaki Bozukluk: Ocak bölmesine yeterli hava giremezse, bu da eksik yanmaya ve kırmızı veya turuncu bir aleve yol açabilir.
Ne Yapmalısınız?
Doğalgaz ocağınız kırmızı veya turuncu yanıyorsa, sorunu çözmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Brülörleri Temizleyin: Brülörleri ılık, sabunlu suyla temizleyin ve iyice kurulayın.
- Gaz Jetini Ayarlayın: Bir anahtar veya tornavida kullanarak gaz jetini üreticinin talimatlarına göre ayarlayın.
- Hava Akışını Kontrol Edin: Ocak bölmesini kontrol edin ve hava girişlerinin tıkalı olmadığından emin olun.
- Profesyonel Yardım Alın: Sorunu kendiniz çözemiyorsanız, bir tesisatçı veya gaz şirketiyle iletişime geçin.
Sonuç:
Doğalgazlı ocakların kırmızı veya turuncu yanması, yetersiz yanma, kirli brülörler, yanlış ayarlanmış gaz jeti veya hava akışındaki bozukluk gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu adımları izleyerek sorunu tespit edebilir, gerekli ayarlamaları yapabilir ve ocağınızı güvenli ve verimli bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.