Şimdi Ara

Dizel araba nasıl kullanılmalı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • 2008 model 80 beygirlik manuel dizel 1.5 dci megane 2 alma arefesindeyim. Fiyat 225 bin lira. Extreme paket. Şu ana kadar hep manuel vites, tüplü ve öfkeli atmosferik araçlar kullandım. Normal kullanımımda 3000-3200 devirde vites atarım; yolu uygun bulduğumda 6500 rpm’de vites atacak şekilde ilerlediğim de olur. Dizel hiç kullanmadım, ama bunların performans veya zevk aracı olmadığının bilincindeyim. Motoru problem açmayacak şekilde en doğru kullanım nedir? Dizel motorda ve özel olarak bu arabanın motorunda nelere dikkat etmeliyim?

Örneğin benzinli araçta motor tam ısınmadan 3000 devir üstüne çıkmamak iyi olur. Dizelde motor ısınmadan kaç devir sınırdır? Motor ısındıktan sonra kaç devri asla geçmemek lazım? Bu benim alacağım motor Euro kaç diye geçiyor? Bunlarda egr, dpf gibi arıza çıkaran şeyler var mı? 1.5 dci motor. Bu enjektör arızası falan olmaması için nelere dikkat etmeliyim? Mazot filtresi kaç km’de değişmeli? Ben normalde arabamın tüm filtrelerini kendim değiştiriyorum, mazot filtresi değişimi de kolay mı yoksa o işi bir usta mı yapmalı?

Bir de genel olarak araç hakkında yorumunuzu alabilir miyim? Araç 280.000 km’de. Kaza boya değişen yok. Extreme paket. 225.000 liraya alacağım. Megane 2’nin çok sorunlu olduğuna dair yazılan söylenenler ne derece doğru? Dizel’in problem açtığında masrafının büyük olduğu görüşleri falan… fikrinizi almak isterim. Aracı sıkıştırmadan, düzgün ve dikkatli kullanacağım, sanayiyle masrafla mümkün olduğunca uğraşmamak istiyorum. Önceliğim bu. Araç temiz olduğu için almak istiyorum.

Dizel motor, Antalya’da kaç km’de tam ısınır? Tam ısınmadan 2-3 km sürüp kontak kapatmanın zararı nedir ve ne boyutta olur?

Mazot fiyatlarının ve dizel araçların Türkiye’de ve dünyada geleceğini nasıl görüyorsunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 16 Aralık 2022; 16:48:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Dizel durumu zevkine keyfine göre ekonomi boyutunu bilemiyorum her gün her şey değişebiliyor
    Geçen sene lpg benzinle aynı hesaba geliyordu millet tüpleri söküyodu şimdi lpg avantajlı yarın ne olacağı belli değil
    Bi konu açılıyor tüp bitti diye tüpçülere sallıyor millet
    Bu ara dizelcilere sallıyorlar
    Abarttıkları gibi dpf enjektör turbo öyle zırt pırt bozulan bi şey değil foruma kalsa trafikte dizel araba yürümez

Durup kalkması kullanımı daha zevkli ve kolay dizelin tork sürekli ayağının altında
    Dizelde verimli aralık genelde 1500-2500 devir arası oluyor
    Ekonomik aralık 1500-2200
    Max performans 3000-4000

1500 devir altı boş
    4200 üstü boş
  • sezer uğurluyoutube
    MEGAN 2 1.6 BENZİNLİMİ ? YOKSA 1.5 DİZELMİ ? HANGİSİ ALINIR ?
    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Ey099D4gVpc

80 beygirlik 1.5 dizelde turbo sorunlarından bahsedilmiş. Benim alacağım araç da uzun yolda turbodan yağ kaçırıp yatak sardırmış, 27 bin liraya geçen ay rektifiye edilmiş motor garantili.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 15 Aralık 2022; 17:39:56 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Bu aracın yakıt tüketimi şehir içinde kaçtır? Otomobil günlüklerim kanalında ortalama tüketim 5 litre görmüş kullanan. Bu gerçekçi mi?

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=D9zCt1-CIVw

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 15 Aralık 2022; 18:4:15 >
  • Dizel durumu zevkine keyfine göre ekonomi boyutunu bilemiyorum her gün her şey değişebiliyor
    Geçen sene lpg benzinle aynı hesaba geliyordu millet tüpleri söküyodu şimdi lpg avantajlı yarın ne olacağı belli değil
    Bi konu açılıyor tüp bitti diye tüpçülere sallıyor millet
    Bu ara dizelcilere sallıyorlar
    Abarttıkları gibi dpf enjektör turbo öyle zırt pırt bozulan bi şey değil foruma kalsa trafikte dizel araba yürümez

Durup kalkması kullanımı daha zevkli ve kolay dizelin tork sürekli ayağının altında
    Dizelde verimli aralık genelde 1500-2500 devir arası oluyor
    Ekonomik aralık 1500-2200
    Max performans 3000-4000

1500 devir altı boş
    4200 üstü boş

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ZETEC SE kullanıcısına yanıt
    Dün Zetec SE motorlu focus MK1 sedan kullandım. Beklemediğim kadar iyi geldi. Rölantide çok sessiz, iyi devirleniyor, devirlenirken verdiği ses de çok güzel. Ondan sonra megane 2 dizeli kullanınca baya memnuniyetsizlik hissi yaşadım, ama piyasa gerçekleri de ortada. Olmadı dizeli bir iki yıl kullanıp satarım, en azından piyasası iyi olan bir araba diye düşünüyorum. Kazası boyası değişeni de olmadığından satarken kaybettirmez, zorlamaz. Değerini iyi korur. Bir de bunlar Bursa üretimi olduğundan parçası görece ucuzdur diye umut ediyorum. Yoksa dizelden aslında hiç hoşlanmıyorum. Temiz focus 1 bulsam alır geçerim.

Sorduğum diğer soruların da cevabını biliyorsanız yazarsanız öğrenmek isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 15 Aralık 2022; 19:33:19 >
  • Euro 4 motor, dpf yok bu bakımdan bir problem yaşamazsınız. Maksimum torku 2k devirde veriyor, maksimum gücü 4k devirde veriyor. motor soğukken 2.5k üstü devir fazla çevirmemeye çalışın, vites atımlarınız 1.8-2k devir aralığına denk gelecek şekilde olmalı ki araç boğulmadan motorun gücünü kesmeden en verimli şekilde kullanasınız. Bu devirin altında araç cansız olur ve boğulur ki bu iyi bir şey değildir, aracı boğmaktansa yüksek devir çevirmek daha iyidir.

Dizel geç ısınır, kısa mesafe sürüşler yapıyorsanız yakıt olarak tasarruf beklemeyin, fabrikasyon olarak şehir içi 5.7lt yakıyor diyor ancak dediğim gibi kısa mesafe, dur kalk şehir trafiği derken 7 litreleri görmeniz olası. ama yok trafik saatine yakalanmıyorum, dur kalk vs. yapmıyorum derseniz 5.7ltyi tutturabilirsiniz.

Sırf ısınma olayından bile ben benzinliden yanayım ancak tercih sizin.

Sağolun. “Sırf ısınma olayından bile ben benzinliden yanayım” derken, geç ısınmasının yakıt ekonomisine olumsuz etkisi mi sizi asıl olarak rahatsız ediyor, kısa mesafede motor tam ısınmadan kontak kapatmanın dizel motora vereceği zarar mı, yoksa soğukta kaloriferi kullanamadan gitmek mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 15 Aralık 2022; 20:40:32 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kişisel gözlemimi söylemem gerekirse yakıt ekonomisine olumsuz etkisi benim için çok önemli değil ancak kalorifer motor soğukken işe yaramıyor dizel motor gerçekten çok geç ısınıyor 3 km yolda yokus yoksa sonlarına doğru anca ısınır. Ben şimdiye kadar hep dizel kullanmıştım benzinli kullandıysam da ne kadar zamanda ısınacağına dikkat etmedim benzinli araç alınca dikkatimi çekti benzinli araç çok çabuk ısınıyor. Hatta ilk fark ettiğimde araçta sorun var zannetmistim. Çalıştırıyorum cüzdanı telefonu yerleştirip park yerinden çık sokağın sonuna gel 1 çeyrek ısınmış oluyor 2 sokak ilerleyip caddeye bağlanıyorum o arada bi ışık bekliyorum sıcaklık tam ortaya geliyor kaloriferi bi açıyorum sıcacık hava geliyor. 2. Konu ise soğuk motorun daha fazla aşınması sürekli kısa mesafe kullanınca dezavantajı daha çok ortaya çıkar gibi geliyor.

3 km’de ısınıyorsa yine iyiymiş. O mesafeden daha kısa mesafede kullanmak gerekirse o zaman 2000 deviri geçmeden vites atarak motorda oluşacak zararı minimize edebilirim diye düşünüyorum. Ben sıcak şehirdeyim kaloriferi pek kullanma ihtiyacım olmuyor.

Sizce hala dizel alınır mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 15 Aralık 2022; 21:37:54 >
  • Bir de, turbo yağlaması falan deniyordu. Aracı çalıştırınca ve kapatmadan önce birkaç dakika durup beklemek mi gerekiyor?

• Düşünüyorum yüksek km araç alacak olsam dizel neden alırım diye. Ekonomi için LPG daha uygun ki lpg uyumlu araçların ikinci elinde çoğunda lpg takılıdır. Tork ve güç için almak mantıklı kabul edilebilir ama onun yerine yüksek hacimli benzinli veya turbo benzinli alternatifleri düşünülebilir. Eğer lpg ye soğuk bakıyorsanız temiz dizel bulduysanız alınabilir. Ancak dizelin rektefiye masrafı benzinliden hatrı sayılır miktarda fazladır.

800-1300 arası ölü devirlerdir. Kalkış harici bu bantta bulunmak ekonomi sağlamaz, sarsıntıya sebep olur.

1500-2200 arası sizin gündelik gezeceğiniz aralık diyebilirim. Ekonomi tam olarak bu devirlerde sağlanıyor. Uzun yolda sabit 1800 devirde giderek 1700 kilo boş ağırlığı olan aracı 4.2 yaktırdım.

3200-4300 arası gücün yüksek olduğu yerler. Ani hızlanmalar harici pek tat verdiğini söyleyemem. Şahsen 1.2 benzinli bir araç ile 5000-6500 arası kullanmak çok daha keyifli. Ama Dci motordaki bu aralık da yerine göre iş görüyor.

Benim en sevdiğim Aralık 2500 devre kadar. Dip gazda ara sıra deneyip Torku hissetmek güzel oluyor. Harici bildiğimiz dizel motor.

5 litre şehir içi oldukça mümkün. Elbette İstanbul gibi yerlerde 6-6.5 arası olacaktır bu değer. Özellikle uzun yol tüketimi çok iyi bu motorun. 2000 devire yakın kalınca güzel yakıt ortalamaları çıkarabilirsiniz.

Dci motorda turbo hortumu yırtılması gibi sorunlar olabiliyor. Bunları daha önce duydum. Ancak bizdeki araç 160 binde henüz sorun yaşamadık.

Şimdiden hayırlı olsun.

• Her ne kadar dpf olmasa da kısa mesafe soğuk motorda sürüş yapmak dizelde kurum birikimine sebep oluyor, bunun dışında söylediklerinizin hepsi benim sıcak bakmama sebeplerim. Kışın özellikle motor ısınana kadar kalorifer açmayıp buz gibi soğukta gitmek vs kaloriferi açıp bir süre bekledikten sonra hafif ılık şekilde yol almak ki böyle yapınca daha da geç ısınıyor motor. Buna bağlı olarak yakıt da fazla yakıyor haliyle.

Vites atımlarınızı 2k ya denk getirin demiştim orası yanlış anlaşılmasın, yolun durumuna göre yokuştur ya da düz yoldur artık şartlar neyi gerektiriyorsa misal düz yolda 2500 de vites atınca 2000 e gelecek o şekilde ayarlayacaksınız. 2k da vites atmayın yani, 1500lere düşer devir araç boğulur.

Turbo için ise aracı kapatmadan önce 30sn 1dk falan bekleseniz yeterli, ben genelde aracımı park ediyorum, kemeri çıkar telefon eşyaları vs. topla derken 30-40sn geçmiş oluyor zaten sonra kapatıyorum kontağı. Burada olay yüksek süratle turboyu sonuna kadar kullandıktan hemen sonrasında motoru kapatmamak.

dci motorların ömrü uzundur, bendeki 370bin kilometreye geldi bir maşallahınızı alırım,

Arabaya binip bir an önce kaloriferi açayım derdiniz yoksa ve çok kısa mesafelerde kullanmıyorsanız tercih edebilirsiniz.

Yalnız megane 2 turbolarında fabrikasyon bi sıkıntı varsa onu bilemiyorum bir bilene sorun.

• Mazot filtresi değişimi zor değil. 2 bakımda bir/30binkm değişmeli. Dci motorlarda ya orijinal ya da mann-ufi-purflux gibi kaliteli filtreler kullanın, bosch kullanmayın dci motor bosch mazot filtresini sevmez, hava yapıp sabah geç marş almasına sebep olur. Ben bütün filtrelerimi mann'dan yana kullanıyorum. Bi önceki bakım filtron mazot filtresi kullanmıştım onda da bir sıkıntı yaşamadım.

@facepunchs maşallah, umarım bir bu kadar daha sorun açmadan götürür. Kurum birikimi ne yapar, ne ölçüde problem olur?

• aslında bazı dizel megane modellerinde elektrikli bir ön-ısıtıcı parçası var (PTC deniyor teknik adına sanırım) 10 derece ve altındaki soğuk havada motorun ısınmasını beklemeden devreye girerek saç kurutma makinası mantığı gibi 2 dakika içinde havayı ısıtarak ılık bir şekilde üflemeye başlıyor. benim aracımda var kışın soğukta faydası oluyor, özellikle dizel modellere koymuşlar genelde zaten.

Dizel araba nasıl kullanılmalı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suatcagdas -- 16 Aralık 2022; 19:14:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• kat egr iptal yazılım

sabah marş basınca en az 30sn rolantide bekle üstkapakla turbo yağlansın

dizelde ısınma olayı devirden ziyade boost gelmesi alakalıdır.

yani atmosferik benzinlide soğukken 2500 deviri geçmemesi sağlıklıdır

dizelde ise 2000'de bile basınçla tork geldiği için gaza ince basarak yol yürüye yürüye ısıtmak lazım

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.