Şimdi Ara

Dijital oyun mağazalarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu geliyor (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
711
Cevap
16
Favori
26.868
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
70 oy
Popüler Konular listesinde
83. Sırada  bugün en iyi #24
Giriş

Hiç bir şey yazmadım. Sadece senin yazdığını kopyaladim ve chatgpt den yorum istedim.

Doğru olan kısım

5651 sayılı Kanun BTK’ya “Steam kataloğundan şu oyunu tamamen sil” şeklinde doğrudan bir yetki vermez.

Yani BTK:

Steam’e emir verip “bu oyunu global mağazadan kaldır”

PSN’e “şu oyunu sistemden sil”

gibi bir “mağaza ürün yönetimi” yetkisine sahip değildir.

5651’in ana mekanizması:

Türkiye’den erişimi engelleme

URL/IP/site bazlı kısıtlama

dır.

Bu yüzden forumdaki “BTK gidip Steam’den oyunu sil diyemez” ifadesi hukuki anlamda doğruya yakındır.

⚠️ Eksik/anlaşılması gereken nüans

5651’de geçen kavram “mağazadan oyun silmek” değil, şudur:

İçeriğin çıkarılması (remove content)

Erişimin engellenmesi

Kanunda “içeriğin çıkarılması” ifadesi vardır ama bu:

Steam kataloğunu düzenlemek değil,

Türkiye’den erişimi engelleme kararının parçası olarak,

İçeriğin yayından kaldırılması talebidir.

Platform bunu yapmazsa BTK’nın yaptırımı:

➡️ Türkiye’den erişimi engellemek olur.

Yani BTK’nın fiili gücü “sil” değil, “erişimi kes”tir.

🎯 En net sonuç

✅ Forumdaki iddia şu açıdan doğru:

BTK, 5651’e dayanarak Steam’e “bu oyunu mağazadan tamamen sil” diye doğrudan zorlayıcı bir yetkiye sahip değildir.

Ama şu da doğrudur:

BTK, hukuka aykırı içerik görürse mahkeme kararıyla Türkiye’den erişimi engelleyebilir; platform isterse içeriği kaldırarak engeli önleyebilir.

Kısa örnek

BTK “şu oyun terör propagandası içeriyor” der

Steam kaldırmaz

BTK oyunu globalden sildiremez

Ama Steam Store sayfasına Türkiye’den erişimi engelleyebilir veya platforma erişimi kısıtlayabilir

İstersen sana bu tartışmada kullanabileceğin tek cümlelik çok net cevap yazayım:

BTK’nın 5651 kapsamında doğrudan “oyunu mağazadan sildirme” yetkisi yoktur; ancak içerik hukuka aykırı görülürse Türkiye’den erişimi engelleme yetkisi vardır.

Bu, en doğru hukuk özetidir.

@oyungazi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ihtiyar.gamer -- 1 Şubat 2026; 13:32:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Steam dünyada sadece Amerika'da ve Almanya'da temsilci tutmaktadır. ABD (Başkanlık Merkezi)Bellevue, Washington, ABD

Valve Corporation’ın merkezidir ve Steam buradan yönetilir. 

Almanya (Valve GmbH) – Avrupa temsili Luxembourg ofisi kapatıldıktan sonra Almanya merkezli bir şirket ile ödeme/temsil işlemleri ve AB/UK Avrupa büroları için görev yapmaktadır.

Çin – Resmî olmayan düzenleme & iş ortaklığı modeli

Çin’de devlet politikaları nedeniyle Steam’in işleyişi Perfect World gibi yerlilerle koordinasyon içinde yürütülür (Steam China). Bu Valve’in doğrudan “resmî temsilci ataması” değil, yerel uyum düzenlemesidir.

Yani en basitinden Çin’e bakacak olursak; adamlar Steam üzerinden resmî bir anlaşmayla temsilci atamamış, kendi içlerinde farklı bir model uygulamışlar. Bu konuyu paylaşmamdaki asıl amaç şu: “Ne var yani, Spotify ya da başka sosyal medya platformları Türkiye’de temsilci koymuş, Steam de koysun” denmesi bana çok mantıklı gelmiyor.

Kardeşim, Steam Çin gibi bir ülkede bile böyle bir uygulamaya gitmemişken sen kendini ve bulunduğun konumu ne olarak görüyorsun acaba? Dünyada yapılmamış bir ayrıcalığı sana mı yapacaklar? Kaldı ki, oynak para birimimiz yüzünden adamlar en fazla bir yıl dayanabildi; sonrasında da “başınızın çaresine bakın” demek yerine insaflı davranıp MENA bölgesi fiyatlandırmasına geçti.

Ayrıca bugün 60 dolarlık bir oyun ya da uygulama satın aldığında bunun yaklaşık 10 doları zaten vergi olarak devlete gidiyor. Yani kendi bölgen için kimseyi çalıştırmadan, hiçbir efor harcamadan kasana para giriyor. Bunun yanında, iş kolu açısından da gençlerimiz hayallerini kurdukları projeleri Steam platformu üzerinden rahatlıkla dünyaya sunabiliyor.

Ülke olarak sürekli kendimizi kapatmamız, sürekli kısıtlama getirmemiz benim gözümde Kuzey Kore’den çok da farklı değil. Bugün eşim bile “balkonda sigara içemezsin, git dışarıda iç” dediğinde zoruma gidiyor; kaldı ki benimle hiçbir ilgisi olmayan, bana ne faydası olduğu belli olmayan insanlar, vergisini ve ücretini ödeyerek sahip olduğum oyunlara ve platformlara engel getirmeye kalkıyor.

34 yaşında bir adamım. El âlemin eğitemediği çocuğunun bedelini ya da okullardaki yetersiz eğitim sisteminin faturasını “oyunlar suç işlettiriyor” diyerek bana ödetemezsiniz.

• ihtiyar.gamer İ kullanıcısına yanıt

Aynen bende bunu diyorum. Stem oyunu kaldırmayınca direk steam engellenebilir. Sen ülkede bu şekilde bir kanun çıkartabilirsin ama steam buna uymak istemiyorum diyebilir. Btk da muhatap bulamayınca steamı kisitlayabilir bence

Dijital oyun mağazalarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu geliyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oyungazi -- 1 Şubat 2026; 13:57:8 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

▁ ▂ ▄ ▅ ▆ ▇ █ ☾☆ | Togg | ☾☆ █ ▇ ▆ ▅ ▄ ▂ ▁
    [2024] Togg T10X V2 | [2012] Opel Astra J Cosmo | [2012] VW Polo 1.6 TDI DSG | Samsung Galaxy Z Fold 6 | Huawei P30 Pro | Huawei GT3 Pro | Sony PS4 20. Yıl Özel Sürümü | Sony PS5 Pro | Vestel 43UD9300 | Vestel 65O9930 | AMD Ryzen 9 7900X3D | Asus TUF Gaming X670E-Plus | Corsair 64GB DDR5 RAM | MSI 1 TB Spatium M480 | Nvidia 12GB GeForce RTX 4070Ti
  • JRache kullanıcısına yanıt

Az önce jahreynin bir videosu izledim. Robrox olayında 3 kere ihtar çekilmiş 3 undede hiçbir dönüş olmamış.

Düşün ki Steama bu konu ile ilgili gene ayni sekilde ihtar çekildi steam kale bile almadı.

Bunun sonunda steam da kısıtlamaya gidilebilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oyungazi -- 1 Şubat 2026; 14:4:13 >

Dertleri çocuk olsa önce televizyonlarda yayınlanan dizilere sert bir neşter vururlardı.Televizyonlarda üstelik erken saatlerde holding,aşiret ve mafya dizileri yayınlanıyor.Tüm bu dizilerde sevgililer,eşler birbirlerini aldatıyor.Sürekli illegal işler yapılıyor,her yere silahlı korumalarla gidiliyor,sürekli çatışmalar yaşanıyor,ölenler ve yaralananlar oluyor...İşin en absürt yanı tüm illegal işleri yapanlar ve silahlı çatışmaya giren dizi karakterleri çocuklara ve gençlere rol model olarak sunuluyor.Ama ne hikmetse sanki televizyonlarda sadece belgesel ya da komedi filmleri/dizileri yayınlanıyormuş gibi kimse sesini çıkartmıyor.Daha doğrusu yetkililerden kimse sesini çıkarmıyor.Türkiye'de her kesimin ender ortak noktası bu dizi ve filmlerin zararlı olduğu yönündedir.Yani memleketin genelinde bu dizi ve filmlere ciddi bir neşter vurulması görüşü hakimdir ama buna kimse yeltenmiyor...Bunun yerine dijital oyun mağazalarında yetişkin bireylerin kendi paralarıyla ve üstüne vergisini ödeyerek satın aldıkları oyunlara neşter vurulmak isteniyor.Bunun neresinde çocukları ve gençleri korumak var?

Çocuklar ve gençler sokaklarda suçluların ve çetelerin insafına kalmış vaziyette.Tamamen şansızlık eseri sokakta bir suçluyla ya da psikopatla çarpışsak eve sağ dönüp dönmeyeceğimiz belli değil.Sokaklar onlarca sabıka ve suç kaydı olan kişilerle dolu,okullarda akran zorbalığı alıp başını gitmiş ama yetkililer oyun mağazalarına denetim getirerek çocukları ve gençleri koruyacaklarını iddia ediyorlar.Üstüne buna inanmamızı ve onaylamamızı bekliyorlar.

• Hermiyasinmi H kullanıcısına yanıt

o zaman niye avrupanın kanunlarını esas aldık? kendi kanunumuz yok muydu

Hayallerle yaşayanı gerçekler öper.
  • #oyunumadokunma

kapak sesi buraya kadar geldi

Dijital oyun mağazalarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu geliyor

CD kimse yasak getiremez. Sansür de getiremez. Sadece online oyunları yasaklayabilir. Roblox gibi

Vpn ile çözülür. Online oyunlarda ping sorunu olur sadece. Yani ciddi online oyuncular için sıkıntı

Oyun kaldırmaz sansür getirir. Japonda cinsel içerikli ya da +18 şiddet içerikler atlanıyor ya da sansür geliyor. Japonyaya gelen oyunlar öyle oluyor.

Öyle de oyun hiç bir işe yaramıyor. Last of us 2 de adamın bacağına pompalı ile 100 defa sık bir şey olmuyor. Normalde bacak kopuyor. Cinsel içerik de direk atlanıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sepultura99 -- 1 Şubat 2026; 15:20:9 >
  • yakında aldığımız nefese vergi alacaklar bu ülkede oyun oynamak bile artık lüks oldu coğrafya kaderdir diyorlar aynen öyle şu uygulamayı İsviçre de İsveç te yapmazlar yapamazlar ama Türkiye de gençlerin zaten alllah belasını vermiş birde biz verelim diyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alejandro_26 -- 1 Şubat 2026; 17:39:48 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ihtiyar.gamer İ kullanıcısına yanıt

Ben 3 farklı mesajına 3 cevap verdim bunlardan biri uzundu onda da oyunlara karşı SENİN yaptığın sosyal medya kıyaslamasının ne kadar yanlış olduğunu yalın bir dille anlattım. Ayrıca bu hükümetin kararlarına insanların neden sesinin yükseldiğini de anlatmaya çalıştım yazı ondan dolayı uzadı. Söylediğin 18 yıldır bu yetki zaten vardı söylemine zaten hemen ardından başkası cevap vermiş, zaten benim bir şey yazmama gerek kalmamış.

Kendimi tekrar etmekten hoşlanmam, önceki o uzun mesajda bu hükümetin çoğunlukla hatta neredeyse hiçbir zaman son tüketicinin, sıradan vatandaşın yararına bir karar vermediğini zaten açıklamıştım. Sorduğun ve olası olarak soracağın tüm soruların cevabı sana o uzun gelen mesajın içindeydi, mesaj zaten o yüzden uzundu. Unuttuysan veya kaçırdıysan dön oraya bir daha oku. Olayı yaygara koparmak diyerek haksız görmen ülke gündeminden ve dünya gerçeklerinden kopuk ve/veya sadece AKP hükümetinin 7/24 propaganda yaptığı ve AKP zihniyetini yeşerttiği yandaş medyayı takip ederek oradaki algı operasyonlarına kurban giden çoğunluğu yaşlı ve ihtiyarlardan birisin demektir, kusura bakma. Çünkü kendinden görece daha genç olan kuşakları anlayamayan ihtiyar-yaşlı tayfanın ortak özelliği bu. Ben açık açık hiç kıvırmadan yazıyorum, ima da etmeden yazıyorum valla. Hatta sana doğrudan sorayım. AKP'li misin, reisçi misin? Hükümetin her kararı senin için tartışmasız doğru mudur? Yani eğer AKP sevdalısı isen zaten insanları zerre kadar dinlemiyorsun, anlamıyorsun anlamak istemiyorsun veya anlamak işine gelmiyor demektir. O zaman biz bir bireyle değil duvarla konuşuyoruz demektir, eh benim de duvarlarla konuşacak vaktim ve enerjim yok, böyle insanları bloklayıp geçiyorum. Ha yok eğer ben yanlış değerlendirdiysem buyur açıkla. Çünkü her defasında olayı yaygara diye nitelendirip sosyal medyadan girip olayı teröre indirgemeye ve tam da buradan olası dijital oyun platformlarına getirilecek yasakları, engelleri savunmaya çalışıyorsun. Eğer ben yanlış anladıysam buyur açık açık yaz ihtiyar. Çünkü şu anda benim gözümde telefonunu çıkar diyen dayı gibi bir imaj oluştu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 1 Şubat 2026; 15:39:42 >

• Steam, PSN, XBOX, Epic gibi popüler platformlarda sorun olacağını düşünmüyorum, temsilci atayacaklardır 1 tane dümenden. Lakin EA app veya Ubisoft Connect için sıkıtı olabilir. Bu durumda Steam gibi platformalrdan aldığımız EA ve Ubisoft oyunları nasıl olur merak ediyorum

• sepultura99 S kullanıcısına yanıt

Dostum sen bize o şekilde bir düzenleme yapabileceğine gerçekten inanıyormusun. O dediğin sey icin geliştirici oyunun dosyaları ile uğraşması lazım

Yeni yasa(k)ların yolunu yapıyorlar. TV'lere de en ekstrem, en marjinal kötü örnekleri koyup genelleyip genel oyuncu kitlesini cezalandıracaklar.

mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.