< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scorpion20 -- 1 Şubat 2026; 1:32:54 > < Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Dijital oyun mağazalarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu geliyor (16. sayfa)
Popüler Konular listesinde
-
-
Bu kararı destekleyenler olabilir. Burada mesele temsilci bulundurulmasının istenilmesi değil bana göre de bulundurulmalı zira bir sorun yaşadığımızda maillerimize hızlı ve etkin dönüş alamıyoruz oyunlarımız en azından türkçe altyazı içersin istiyoruz ama mesele bu değil muhtemelen birkaç platform temsilci atayabilir (Şüpheli olsam da) mesele sonrası. Toplumumuzda var olan linç kültürü asıl meseledir. Bu linç kültürü hepimizin malumudur. Çok güzel bir örnek vereyim. Seneler önce Türkleri aşağılıyor diye Battlefield 1 yasaklansın diye paylaşımlar okurdum. Oyuna giren görür ki gerçekte Osmanlı askerinde var olmamış askeri teçhizatlara silahlara oyunda sahiptik. Arkadaş o ekipmanlara gerçekten cihan harbinde sahip olsaydık düşünemiyorum bile. İşgal edilmemiz şöyle dursun Enver Paşa Britanya'yı Mısır'dan çıkarıp Britanya'ya çıkarma dahi yapabilirdi. Ezcümle bizi aşağılamak şöyle dursun adamlar tarihimize saygı duyup bizi yüceltti Türkçe dil desteğine değinmiyorum bile. Mustafa Kemal ATATÜRK'ten de bahsedildi. Fakat ne oluyor, durum buyken çıkıp birisi oyunda Osmanlı askeri vuruluyor bu oyun yasaklansın diye kuyuya taş atıyor sonra ayıkla pirincin taşını. Yaşanacak olanlar bunlardır arkadaşlar.
Konu ile ilgili görüşlerimi anlatayım. Türkiye'deki çoğu yasak ve kural gibi, bu da tavsiye niteliğinde olacak bazı engellemelere yol açacaktır. İyi niyetli bir hükümetle yapılmak istenenin bir çeşit düzenleme ve kontrol altına alma olduğunu düşünebilirsiniz, ama pek de öyle değil şimdi. Kabul edin. Oyunlar çok detaylı inceleniyor hali hazırda. Dünyanın 100 küsür ülkesinde sorun yok. Türkiye'de gençleri kötü etkiliyorsa, ya yönetimin niyeti kötü, ya gençlik mal. Gençlik mal olmadığına göre...
Yıllar önce bizim iktidarı ve yöneticileri ciddiye almayı bıraktığımı söylemiştim ve yıllardır hayatımı buna göre yaşıyorum. Bu konuda da durum aynıdır.
Herhangi bir engelin de, engeli aşmak isteyen açısından tırışkadan olacağını rahatlıkla söyleyebilirim.
Başlıyorum:
TC temsilci açılmasını istiyor. Steam vs. bir çok şirket var. Hepsini Steam temsil etsin. Steam'in iki seçeneği var:
1) temsilcilik açmak.
2) temsilcilik açmamak.
Temsilcilik açarsa:
TC denetlediği herhangi bir oyunun Steam oyun listesinden kaldırılmasını isteyebilir. Steam de uymak durumundadır. Bu oyun listeden kalkınca, oyunun multiplayer serverı da engel yiyebilir. Yemeyebilir. Belli olmaz. Engel yerse, online multiplayer oynayanlar ayvayı yer. VPN ping'i çok arttırır.
Temsilcilik açmazsa:
Steam TC'den engel yer. Bu durumda Steam üç şekilde davranabilir:
a) TC hesaplarına hizmeti bırakıyoruz. (AYVAYI YEDİNİZ. Baştan başlamanız lazım.)
b) TC hesaplarına yeni oyun satmayı bırakıyoruz. (Gene bir derece.)
c) TC'yi hiç sallamıyoruz. Gelebilen gelsin. Oynasın.
--------------------------------------
Steam serverı ile oyun serverı ayrıdır. Steam'e VPN'le girip, oyun serverına vpn'siz girebilirsiniz. Yeter ki oyunun kendi serverı engel yemesin. PS'de bunu yapmanız mümkün mü bilmiyorum. PC'de mümkün.
Steam VPN sevmez. Oyunun daha ucuza satıldığı yerden hesap alıp kullanılmasını engellemek için... Ancak VPN tespit yöntemi basittir. IP adresi datacenter IP'si ise, büyük ihtimalle VPN'dir. Residential IP adresi yeter. Dolayısı ile Steam + VPN için residential ip veren VPN lazım. En kolayı Yurtdışındaki arkadaşınızın evine vpn kurmaktır. Sonuçta onun evindeki internet residential. Ona bağlanın. Onu VPN olarak kullanın. Steam'e şrak diye girersiniz.
Yurtdışında arkadaşınız yoksa, P2P VPN'lere bakmanız lazım.
Yurtdışında arkadaşınız varsa, VPN ile arkadaşınızın adresinden Steam'e bağlandığınıza göre, family share açabilirsiniz. Birbirinizin oyun lisanslarını birbirinizle paylaşmış olursunuz. Tek lisansla aynı anda aynı oyunu oynayamazsınız. Ama şöyle düşünün: Maliyeti bayağı kısabilirsiniz! Oyunlar o ülkede daha pahalı olsa bile!
---------------------------------------
Ancak, tek sorun VPN değil. Steam'in nasıl davranacağına bağlı olarak, size x ülkesinden alınmış yeni bir Steam hesabı (Steam hesabı taşınabiliyor mu bilmiyorum. Ben taşınabilirim ABD'ye, Steam hesabı neden taşınamasın? Ama bilmiyorum.) ve o x ülkesine bağlanan p2p VPN gerekir.
Online oyun oynarken ping yemek ise başka mesele. Dediğim gibi, çoğu oyunun serverları Steam'den ayrı. TC kafaya takmadığı oyunun serverına engel atmaz.
----------------------------------------
Durum bu. Özetle her zamanki gibi, var bir çözüm. Özgürce ve inatla, yaşamınıza devam edin. Mümkün olduğunca sistemin dışında düşünmeye alışın. Protesto vs. mantıklı. Mümkün mertebe vergi yaratmamaya özen gösterin. Yandaşları az çok biliyorsunuz. Onlara müşteri olmayın falan. 15 yıldır yaptığım şeyler. Biliyorsunuz işte. Anlatmama gerek yok.
Şu liste bile seviyeyi çok güzel ölçüyor
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
20 yıldır olan bitenden hiç mi ders almadın?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
İşte böyle ben makarnacıyı ışık yılı öteden tanırım. Hücrelerinizi biliyorum oğlum sizlerin.
Bulundurnalari gerekli bence de. Spotify bulunduruyor diye biliyorum.
Yurtdışı alışveriş yasaklanmadan öncede temu dan temsilci açması istenmişti. Ne olduğunu sonra herkes gördü.
Süreci akışına bırakıp gözlemlemek lazım. Ersin Kılıç güzel bir video hazırlamış. Sektörden birisi. Yakında Sinan Akkol'da olaya el atar. Trt'de o kadar belgesele çıktı, güzel bir dernekleri var. Sektörün içinden. Sadece oyun oynayıp ya biz bittik tayfayı bırakın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lextor -- 1 Şubat 2026; 10:5:5 >
Maşallah uzun yazmışsın. 3 mesajını da okumaya gayret gösterdim. Tabi yaşlılık sonunu okurken öncesini unutuyor insan. Eksik bir husus olursa kusura bakma.
İlk önce alıntıladığın paragraftan başlayayım. O paragrafın oyunlar ile alakası yok zaten. Dikkat ettiysen ben birine cevap yazıyorum. O paragraf konuyla alakalı değil.
Gelelim konuya. Çok uzatmak istemiyorum. Bak ben sana chatgpt nin mevcut kanunlara göre (daha bu üzerinde tartışılan kanun çıkmadan) BTK nın yetkilerini özet geç dedim. Sonuç :
Türkiye’de BTK, Steam gibi bir oyun platformunda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına aykırı veya kamu düzeni ve milli güvenlik açısından sakıncalı görülen bir içerik tespit ederse (örneğin çocuk istismarı, terör propagandası, uyuşturucuya özendirme, kumar gibi), bu içeriğin kaldırılmasını talep edebilir. Platform bu talebi yerine getirmezse, 5651 sayılı Kanun kapsamında mahkeme kararıyla ilgili içeriğe veya platforma Türkiye’den erişim engeli/kısıtlama uygulanabilir. Ayrıca gecikmesinde sakınca bulunan acil durumlarda BTK Başkanı geçici tedbir kararı alabilir ve sonrasında yargı onayı süreci işletilir.
Şimdi dünden beri milletin kıyamet kopardığı yetki zaten BTK da var. Yıllardir. Süresini de chatgpt ye sordum.
BTK’nın bir içerik kaldırma/erişim engelleme yetkisi 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” ile geldi ve bu kanun 23 Mayıs 2007’de Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Dolayısıyla, BTK (o zamanlar adıyla TİB ardından BTK) yaklaşık 18 yıldır (2007’den beri) hukuka aykırı olduğu değerlendirilen içerikler için içerik kaldırma ve erişim engelleme mekanizmalarını uygulama yetkisine sahip.
18 yıldır bu yetki mevcut. Siz neyin tartışmasını yapıyorsunuz ben sana şimdi soruyorum. Ne diyorsunuz?
İstedikleri oyunu kaldırtabilecekler.
Oyunları oynayamayacağız
İsterlerse Steam i engelleyebilecekler.
V.s v.s
E zaten bu yetki 18 yıldır var. Bu yaygara neden?
Tek sebebi var. Bu kadar yaygara koparılmasının tek bir sebebi var. Onu da zaten görebilen görür. Ben o çöplüğe şahsen girmek istemediğim için yazmıyorum.
Neyse daha da uzamasın. Durum bu. Yapılan için korku salanların niyeti oyuncular mı yoksa başka bir şey mi? O karar da size kalmış.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________
-
Çok üzücü
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
Seçim propagandalarını ballandıra ballandıra anlatıyorlar
Ama adama desen ki avrupa amerikada kırmızı et döviz açısından bizden neden ucuz buna cevap veremezler. Şunu derler etrafımızda savaş var mesele et mi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OptimizedSettings -- 1 Şubat 2026; 13:3:26 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
yerli milli oyun konsolu lazım
_____________________________ PSN: darkmirror81 Xbox-Live : darkmirror360 -
Buraya besleme parti trolü göndermişler. Halkın zararına olan birşeyi savunamayacakları için konuyu başka yere çarpıtacaklar.
5651 sayılı Kanun (2007) oyunları mağazadan “kaldırma” yetkisi vermez. Yani bu kanuna dayanarak BTK’nın gidip “PSN’den şu oyunu sil, Steam’den bunu kaldır” deme gibi bir yetkisi yok.
5651’in odağı şudur, internet ortamındaki yayınlar suç teşkil eden belirli içerikler URL, sayfa, alan adı bazlı erişim engelleme gibi...
Yani teknik olarak:
Bir web sayfası
Bir video linki
Bir paylaşım
Bir URL
Bunlar hedef alınır.
5651 GTA 6’yı PSN’den kaldır yetkisi vermez..
Steama bu oyunu satamaz” deme yetkisi vermez...
Zaten bu yetki BTK da olsaydı ne steam kalırdı nede psn. Çünkü oyunların %80 inde şiddet, kan, cinsel içerik, LGBT, ırkçılık gibi unsarlar mevcut.
Bir dizide o içeriğe ait filmi yada diziyi kesip biçip blurlayabiliyorlar. Ama oyunlarda bu sekilde Bir sey yapilamayacagi icin direk yasaklama yöntemine gidebilirler.
Benim korkum bu...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oyungazi -- 1 Şubat 2026; 13:13:31 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt