Şimdi Ara

DH Felsefe bölümü dinsizleri hangi dinsizliğe mensup?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
375
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Oylama linki:http://www.strawpoll.me/10579751

Bu konuya tam hakim değilseniz lütfen oy vermeden önce okuyun zira belki de bilmediğiniz başka bir dinsizliğe mensupsunuz. (Bilinenleri de formalite icabı ekledim dinsiz dostlar kusura bakmasın.)

Ateizm: Ateizm, tüm tanrılara ve ruhsal varlıklara olan metafizik inançları ve dinleri reddeden; doğruluğuna inanılan gerçekliği inanç yoluyla açıklamayı kabul etmeyen bir felsefi düşünce akımıdır.

Deizm: Deizm veya Yaradancılık, mantık ve doğal dünyaya dair gözlemlerin kaynağını oluşturduğu; dinsel bilgiye dolaysız biçimde sadece akıl yoluyla ulaşılabileceği ilkesini esas alan, bu sebeple vahiy ve esine dayalı tüm dinleri reddeden tek Tanrı inancıdır.

Agnostisizm: Bilinmezcilik ya da bilinemezcilik; teolojik anlamda Tanrı'nın varlığının ya da yokluğunun, bilimsel olarak da evrenin nereden türediğinin bilinmediğini veya bilinemeyeceğini ileri süren felsefi bir akımdır.

Apateizm: tanrıumursamazlık, pragmatik ateizm veya (eleştirel olarak) pratik ateizm; herhangi bir deiteye olan inanca veya inançsızlığa karşı ilgisizliktir.

İgnostisizm: İgnostisizm, varlığı ve yokluğu tartışılan "tanrı" kavramın tanımında bir tutarlılık bulunmadığını, tutarlı bir tanımı bulunmayan bir kavramın da varlık yokluk açısından tartışılmasının anlamsız olduğunu öne süren teolojik konumdur.

Panenteizm: Panenteizm ya da kamusal tanrıcılık, panteizmde olduğu gibi Evren'in kendisinin Tanrı olduğunu, panteizmden farklı olarak da ilk devindirici olan tanrının Evren ve tüm varlıkları özünden yarattığını ve Evren'e aşkın, Evren'in bilincinde mutlak ve değişmez bir varlık olarak egemen olduğu inancıdır. Panteizmde her şey Tanrı'dır. Panenteizmde ise her şey Tanrı'dan sudur etmiş, oluşmuştur. Ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı'ya dönmektir. (Bunun bir dinsizlik olup olmadığından biraz şüphe ettim ama emin olamayınca koydum.)

Panteizm: Panteizm ya da tüm tanrıcılık, her şeyi kapsayan içkin bir Tanrı'nın, Evren'in ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğu görüşüdür. Panteistler kişileştirilmiş ya da antropomorfik bir Tanrıya inanmazlar.

Septisizm: Kuşkuculuk, septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir şüphe içinde kalınacağını, mutlak`a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan felsefi görüştür. Septisizm felsefe tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir; zira felsefe tarihi boyunca yerleşik kanılar ve inançları sarsmış, felsefe, bilim ve özellikle din konusunda birçok anlayışın değişmesine ortam hazırlamıştır. Septisizm (şüphecilik) dogmatizmin (inanççılık) karşıtıdır.

Nihilizm: Hiççilik ya da nihilizm veya yokçuluk; 19. yüzyıl ortalarında Rusya'da, özellikle genç entelektüel kesim arasında taraftar bularak yükselen ve bu nedenle kendine büyük felsefi akımlar arasında yer edinen bir felsefî yaklaşımdır. Latince'de 'hiç' anlamına gelen nihil sözcüğünden türetilen Nihilizm, günümüzde birçok spesifik alt dala ayrılmakla beraber, en popüler tanımıyla; her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunan felsefi görüştür. Nihilistler Tanrı'nın varlığını, iradenin özgürlüğünü, bilginin imkânını, ahlâkı ve tarihin mutlu sonunu reddederler.

• Septisizm ve Nihilizmi Ateizm ve ya öteki akımlarla bir tutamazsınız. Mesela, septisizm bir bilgi teorisi olduğundan ötürü bir ateistte veya agnostikte septik olabilir, hatta bir hıristiyan ve ya müslüman bile olabilir. Ve ya bir ateist nihilist olabilirde olmayabilirde. Sözgelimi, taoculuk nihilisttir ve aynı zamanda dindir. Bir ateist aynı zamanda mesela panteist olamaz ancak septik ve ya nihilist olabilir. Yani Septisizm ve Nihilizm adı geçen öteki akımlar gibi değildir. Elmalarla armutları karıştırmayalım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Homo Esteticus

Septisizm ve Nihilizmi Ateizm ve ya öteki akımlarla bir tutamazsınız. Mesela, septisizm bir bilgi teorisi olduğundan ötürü bir ateistte veya agnostikte septik olabilir, hatta bir hıristiyan ve ya müslüman bile olabilir. Ve ya bir ateist nihilist olabilirde olmayabilirde. Sözgelimi, taoculuk nihilisttir ve aynı zamanda dindir. Bir ateist aynı zamanda mesela panteist olamaz ancak septik ve ya nihilist olabilir. Yani Septisizm ve Nihilizm adı geçen öteki akımlar gibi değildir. Elmalarla armutları karıştırmayalım.

Bilgiyi yanlış yerden alınca böyle oluyormuş demekki düzeltmeniz için teşekkür ederim.

A şahsı kuçukluğunde cinsi istismara uğrar.
    B şahsı madden somurulmuştur.
    C şahsı savaşlar açlık yıkım gormuştur.
    D şahsı duygusal olarak çevresel faktorlerden etkilenmektedir.
    E şahsı varoluşçu akımla doğmuş hayatında acıya zorluğa dair hiç bir olayla karşılaşmanıştır.
    F şahsı dini olan her argumana aykurı olarak yetiştirilmiştir.

Bu durumlar kategorik olarak bir veya birden fazla etkileşimi tek bir başlıkla açıklayamaz. Açıklarsa guduk kalır.

Ben kendimi musluman olarak tanımlamıyorsam akla gelen şey benim kafir olduğum ise 40 yılı benim yerime siz yaşamışsınız sizin de benim de haberim yokmuş olur.

Mevcut halde kişisel olarak din yortusu hesabı sorabilecek makamın tekelindedir. Sorun ilmi gelişmenin din yortusunu gerektirmesi hali olmakta. Kişiler oğrendikçe acayip şeylerle karşılaşıyor ve evrimsel sureç bu hıza ayak uydurmak için ara formu bulana kadar turler arası farkı oluşturmuyor.

Yanı başımızda kitlesel felaketler mevcutken uzaya 10 uydu birden gonderebiliyoruz. İlim bu açıdan kabule karin gerçeği( evrimsel- guçlu olan istilacı- aslında evrimde değil) farklılaştırana kadar yani evrimsel kokeni bulana kadar felaket ve ben şeklinde anlam kazanma çabasında.

Bu tutum da kendisini ifadesel manada ilmi veriyle ananlarda ara çozumlere yol açmakta.

Dun boğaziçi mezunlarının pankartları vardı çayırda çimende kod yazıyoruz gibi bir şey yazmışlardı.

Nedenini anlamadım, kendisi icad da edemez ama mühendis tıpçı mimar gibi alanlarda okuyanlarda değişik bir tutum var. Din bağımsız olarak var maalessef. Kendini evliya gören( ne yaptıysa artık) doktorlarla da tanıştık.

Bu haldeki tutumlar insanda ister istemez anksiyetik birtutum oluşturmakta.

Garip bir şekilde biz biliriz biz doğruyuz gibi bir tavır içindeler. Halbuki insan robotik veya inşaat malzemesi kökenli değil. Sosyal psikolojik bir varlık. Bunun dışında sosyolojik olmadığından her şeyi para için yapan bir güruh neyi bilir. Bu açıdan insanı tanımlamak ve kategorize etmek çok zordur.

Temel olarak insanın dini tutumları fizik ilmine göre teist olduğunu teist olmak zorunda kaldığını gösteriyor. Yani kişi dinsizim derken teizmin fraksiyonlarına bolunuyor.

Bu nedenle kendisini dinsiz tanımlamak demek başından sonuna kadar yanılgı içerebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 25 Haziran 2016; 15:19:47 >

• Tüketim toplumu ile ateizmin bağdaştırıldığını da ilk defa görüyorum. Bakalım daha neler göreceğiz şu forumda

Orijinalden alıntı: Lews Therin Telamon

Tüketim toplumu ile ateizmin bağdaştırıldığını da ilk defa görüyorum. Bakalım daha neler göreceğiz şu forumda

Bir dahaki sefere kuantum ile bağdaştırılabilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ArapŞeyhi -- 25 Haziran 2016; 16:27:18 >
  • Eyvah, herşey açığa çıkmış. Büyük oyunu görenler olmuş. Küresel Ateizm Planı'mız (Allahsızlığı Yayma Kürsüsü) ifşa edilmiş. Görevli arkadaşlar, derhal batıdan gelen ilgili holotape'leri imha edin.

Orijinalden alıntı: Bill Russell

Eyvah, herşey açığa çıkmış. Büyük oyunu görenler olmuş. Küresel Ateizm Planı'mız (Allahsızlığı Yayma Kürsüsü) ifşa edilmiş. Görevli arkadaşlar, derhal batıdan gelen ilgili holotape'leri imha edin.

• Tam olarak kalıplara uymuyorum ancak en çok agnostisizme yakınım. İgnostisizmi tam anlayamadım.

quote:

Tüketim toplumu ile ateizmin bağdaştırıldığını da ilk defa görüyorum. Bakalım daha neler göreceğiz şu forumda

Abi kuantum demeyelim, gelir simdi uzmani : (

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Mephalay

quote:

quote:

Abi kuantum demeyelim, gelir simdi uzmani : (

Gelmişti ona yazmıştık silmiş mesajları yöneticiler

• Buradaki hic bir kaliba uymadigini hissedenler icin soyleyeyim,
    olay buradaki gibi 1 ve 0 lardan ibaret degil. Agnostik - ateist olarak da mutlu mesut yasayabilirsiniz. Neyi ne kadar bilmedigimizi nereden bilecegiz sonucta degil mi ?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi damage1000 -- 27 Haziran 2016; 19:57:37 >

I'm only interested in two things, and that's titties and beer.
  • ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:54:53 >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.