Şimdi Ara

Devre üzerindeki bobinin görevi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
692
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba, aşağıdaki şemada 47-200 uH. olarak belirtilen bobinlerin devre üzerindeki görevi nedir ne işe yarıyorlar?

Devre üzerindeki bobinin görevi

Ayrıca bu devre uygun mosfetler kullanılırsa 300 volt dc besleme ile çalıştırılabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0M42 -- 14 Şubat 2019; 12:13:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• buna benzer bi konuda arkadaşımla konuşuyorduk galiba enerjinin frekansının ayarlanması ile ilgili söylemişti.
  • Benim anladığım kadarıyla devrede akım sınırlama görevi görüyor. Zaten girişe seri bağlı. Bobin 10a değerinde...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ONY86

buna benzer bi konuda arkadaşımla konuşuyorduk galiba enerjinin frekansının ayarlanması ile ilgili söylemişti.
    Ben bunu denedim o bobinleri önce 50uh. sardım çıkış frekansımı kontrol ettim 50 khz. idi sonra bobinleri 200uh. yaptım çıkış frekansım yine aynıydı.

Devrede frekansı sadece çıkış (iş) bobiniyle oynayarak değiştirebiliyorum.Kullandığım bobinin çapı 50mm. 5 tur bu şekilde 50 khz çıkış frekansım oluyor 100mm. çapta yine 5 tur bobin sardım bu sefer çıkış frekansım 80 khz. e çıktı.Anladığım kadarıyla bobin endüktansı arttıkça çıkış frekansı da artıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

Benim anladığım kadarıyla devrede akım sınırlama görevi görüyor. Zaten girişe seri bağlı. Bobin 10a değerinde...
    Yani bu şu mu demek ben mosfet sayısını ne kadar arttırsam da 10 amperden fazla akım çekemicem doğal olarak güç alamicam bu devreden? Zaten devreden 700-800 watt çekmeye başladığımda o iki bobin bayağı bir ısınıyor.

Ben bobinleri 1.5 mm. telden 100 uh. ayarladım daha büyük bir nüve alıp 2.5 mm. telden sarmayı düşünüyorum yüksek güçler için.

Fakat benim bu devreyi bir şekilde şebeke gerilimi ile çalıştırmam gerekiyor (doğrultuktan sonra) buda yaklaşık 300 volt ediyor DC.

Bunu henüz denemedim şimdiye kadar devreye uyguladığım en yüksek gerilim 50 volt DC (3 kw) fazla bir voltaj seçeneğim yok 130 volt AC (5 kw) çıkış veren bir transformatörüm var önce bununla deneyip netice alırsam şebeke gerilimini doğrultup o şekilde çalıştırmayı düşünüyorum fakat emin olamadım.

Bu konuda sizlerinde fikirlerinden bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak isterim.

• Devrenin yapısı astable-multivibratör. Tüm elemanlar özdeş olduğundan kare dalga üretir. Devredeki şok nüveli bobinler mosfetlerin sürdüğü ana yüktür. Şok nüveli bobinlerin temel özellikleri ise akım ile gerilim arasında faz farkı oluşturmaları.

Devrenin esas çalışma prensibi ise osilatörün birbirinden zıt iki çıkışını bobin ile sürmek.

Osilatördeki birinci mosfet iletimdeyken onun sürdüğü bobin üzerinde voltaj biriktirir. Bu transistör kesime gittiği anda bobin uşlarında emk dediğimiz ters gerilim oluşur.

İlk transistör kesime gittiği anda ikinci transistör iletime geçiyor ve diğer bobini enerjiliyor.

İlk transistör kesime gittiğinde ona bağlı bobin üzerindeki gerilim + besleme gerilimi eklenir. Çıkış voltajı artırılır. Bu sırada ikinci transistör iletimde olduğundan o taraftaki çıkış transistör üzerinden şase potansiyeline bağlanır. Bu sayede İndüksiyon bobini beslenir. Aynı durum diğer fazda da gerçekleşerek sonsuz döngü sağlanır. Sürekli değişen alternans sebebiyle bobinler sürek şarj deşarj durumda kalırlar.

• Hocam merhabalar indüksiyon ısıtma konusunda araştırma yapıyorum da bu devreyi uygulamada ne tür bir işte kullanıyorsunuz acaba?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Voltaj ve Direnç İlişkisi
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • aydogan07 kullanıcısına yanıt
    Aynı şekilde ZVS Driver olarakta geçer.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.